Jujj Davis, ne haragudj...! (A treyez.freemailes címemet eddig még sosem ellenőriztem eddig; vélhetőleg nem is sejtettem, hogy érkezett volna rá levél...:-/)
Ám kérdésed ügyében igen tömören tudok válaszolni: jól mérted: a meucci-menet szabványa 5/16" X 18, ám a Pannon markolatra ez sajnos (sem a Red sem a Black) nem rácsavarható... :-((
De ezzel szemben "röhejes" örömhír: az 5ezer huffos ProStar nyél kompatibilis a meucci-val! ;-DD
(ám ha már black spiccet szeretne az ember, akkor mért ne venne egy egész demo cue-t? Sem a rendelés ügymenetét sem a költségeket illetően nem jön ki drágábban, bonyolultabban... és ráadásul ez később Predatörre is ápgrédelhető :-)
A BCA és egyéb nk. szerveztek 8-as szabályait végigtekintve látható, hogy nem térnek ki minden egyes játékhelyzetre részletesen. Definiálják a szabályos lökést
(4.11 LEGAL SHOT (Defined) On all shots (except on the break and when the table is open), the shooter must hit one of his group of balls first and (1) pocket a numbered ball, or (2) cause the cue ball or any numbered ball to contact a rail. Please Note: It is permissible for the shooter to bank the cue ball off a rail before contacting the object ball; however, after contact with the object ball, an object ball must be pocketed, or the cue ball or any numbered ball must contact a rail. Failure to meet these requirements is a foul
Szóval sehol, még a hibák közt sem említi azt az esetet, amikor szabályos lökést (zsebbe v. biztonságit) követően az ellenfél golyója is lyukba kerül.
Úgy gondolom ez azért is logikus, hiszen az ellenfél már azzal "jól jár" ha partnere elrakja az ő golyóját - ezért nem járhat még kézböljövéssel dupla jutalom.
De ha ennyire meggyőződésed az előbb leírtak, akkor kérlek idézd Te azt a szabályt, ami szerint ez hiba lenne.
Szvsz az is a "nem-hiba" elméletet erősíti,ha egy lökésnél a bemondott golyó a bemondott lyukba kerül, akkor emellett bármilyen másik golyó (saját v. ellenfélé - kivéve persze a 8ast) is lyukba kerül - az aktuális lökő folytathatja a játékot.
Ps. a 90-es éveket csak a story kedvéért említettem. :-)
Ps.II. "engem a nemzetközileg elfogadott szabály érdekel MERT aki kicsit is ad magára az így játsza a bilcsit! " - 1000%-ig egyetértek, ezért írtam ilyen hosszú választ!
"Szóval azért mert hárman ( m3 Treyez és Levin) azt mondjátok , hogy ez szabályos attól még nem vagyok meggyőzve csak a kétségeim erősödnek!"
Te tudod, csak azért ez már több mint gyanús nem? Megpróbálom máshogy elmagyarázni. A hibák között DIREKTBEN ugye nincs felsorolva az ellenfél golyójának elrakása ( legalábbis én ilyen szabálykönyvet még nem láttam, ha mutatsz, akkor ok, befogtam) Az alapszabály pedig az, hogy nincs hiba, amíg a saját "színedet" találod el, és utána történik falkocc, (vagy ugye elmegy valamely golyó) és nem megy le a fehér. Tehát akkor mitől lenne hiba, hogy elmegy az ellenfél golyója? Azért azt elismered, hogyha egyikre sem találunk ilyen kifejezettem utalást (tehát "EZ HIBA" vagy "EZ NEM HIBA"), akkor valószínű, hogy nem hiba, nem? Nem célom kötekedni, és ezzel én ezt le is zártam, csak nehogy mi 3-an maradjunk úgy "hogy nem lettünk megtérítve" ;-))
Oké, épp most nézegetem az anyagot, miként lehetne a képeket (60db bitmap) úgy lebutítani, hogy ne romoljon túlzottan a minőség; épp átutazóban vagyok, hétvége felé tudom majd küldeni!
A céltábla hagyományos posztóból van, 2-gyémántnyi négyzet, vagyis kb. 46x46 cm. Sajátomat épp most készítem (immáron 2 hónapja ;), mert egyelőre nincs itthon megfelelő technikám ahhoz, hogy pontos koncentrikus köröket tudjak rárajzolni... (óriáskörző kéne, vagy egy középponti zsinórra feszített filc, tudom is én... :( )
OFF (Jaj! az a beleb@szós rész nem 'ide', nem Puercónak szólt: önkéntelenül az a szitu járt fejemben, mikor edzés alatt melléd raknak puffogtató társaságot, s még lökéshez sem lehet férkőzni, mert 157-en járnak körülötte törzsi táncot... elnézést a homályért, szellemi scratch-ért... :( ON
Szóval azért mert hárman ( m3 Treyez és Levin) azt mondjátok , hogy ez szabályos attól még nem vagyok meggyőzve csak a kétségeim erősödnek!
Ennél a kérdésnél nem fontos az sem hogy a 90-es években ( hol voltam Én akkor?) vagy most ki hogy játsza a biliárdot itthon New York-ban vagy Sierra Leone-ban engem a nemzetközileg elfogadott szabály érdekel MERT aki kicsit is ad magára az így játsza a bilcsit! Szóval már nagyon érdekelne ez a szabály és jó volna megtudnom mi az igazság ( nincs vkinek ilyen videója???)
Nekem is van szabálykönyvem de amit m3 említett szerintem abból sem derül ki pontosan de amit én írtam abból se...
Treyez: nem azért játszok 9-est mert trendi hanem azért mert a nyolcas már egy kicsit könnyű ( nem nagyképűség de 1-2 partit ha jó a kezdés bármikor pucolok) és a kilencesbe csak hetente- kéthetente tudok pucolni így izgalmasabb és az ember is jobban fejlődik...
Egyébként pont attól félek a 7végi versenyen, ( emi elvileg hivatalos 8-as szabályok szerint zajlik), hogy majd egy olyan old-school játékosnak el kell kezdenem magyarázni, hogy miért vagyok kézből, ha nem ért falat a golyó, (pedig ő olyan jó biztit ütött, olyan snookereset) :(((
"Levin, a TargetPool-ra nem ismerek linket; szkennelt verziót tudok mail-ben küldeni!" - nagyon szépen megköszönném. a nick alatti mail ok, de csak a normál freemail-es tárhellyel. ha túl nagy, akkor darabold fel, pls., majd lementegetem a mail-ről,
a biliárdtérítői mivoltodat senki sem vonja kétségbe, az "szent" kötelessége mindenkinek, aki szereti ezt a JÁTÉKOT!
A kocsmai-szabály nem sértő minősítés - csak azt jeleztem vele, hogy nem a versenyszabályok szerint értelmezted az idegen-golyó elrakást (szabályos lökés következtében).
A múlt évszázad 90-es éveinek legelején azt se tudtuk az "Édestej"-ben, hogy van olyan, hogy kézből jövök, meg a fekete is mehet bármelyik bemondott lyukba,stb....
Igaz, a fekete "ellenkező sarokba" szabály miatt rá is voltunk kényszerülve, hogy úgy megtanuljuk az egyfalakat, keresztfalakat és egyéb huncutságokat, hogy ma is abból élek...
Amikor már teljesen rabja lettem ennek a sportnak alkalmam adódott, hogy egy hivatalos úton NewYork-ba menjek. Mitad' Isten a szálláshelyünkön volt a bárban egy asztal is... Na, gondoltam ez olyan valami, mint Kanadában jéghokizni, vagy
a Copacabana-n strandfocizni - elvégre a pool elismert hazája az USA.
Szóval egy helyi erő lökdösött egyedül, - mondom szabad -e? -Sure!
Elkezdtünk játszani (akkor már itthon vadul nyomtuk a versenyszabályokat) és az ellenfelem, aki egyébként spíler volt - véletlenül bevezette a fehéret a lyukba.
Kihalásztam és tenném le egy kedvező poziba, amikor is rámszólt, hogy mire készülök? Mondom off-hand position.... aszonygya: Az MI? Nem hitte el, hogy ilyen van, mire gyorsan lehoztam az éppen aznap helyben vásárolt szakkönyvet, hogy bizonygassam igazamat. :-)
"that's a bullshit" mondta és folytattuk kétxjövök-kel... :-)
Általánosan az a véleményem, hogy a JÁTÉK-ot nem zavarja a házi-, vagy kocsmaszabály, az a lényeg, hogy minden partner ugyanazt értse és ugyanúgy alkalmazza a szabályokat.
A versenyszabály egy standard, amit azért alakítottak ki, hogy egységesítsék és gyorssabbá, látványossá tegyék a játékot, de pl. megsüthetik a pénzbedobós asztaloknál, amiból azért ma is jónéhányezer üzemel még.
Szóval maradj csak Apostol, a térítés a lényeg! :-))))))
8-as foulok a poolbiliard.hu-ról ( nincs közte a kérdéses helyzet): Foul-ok Ha a játékos foult követett el, játékoscsere van. Attól függetlenül, hogy mi van írva az általános pool-szabályokban, a következő tettek foulként értendők: - először az ellenfél golyóját találja el a fehér golyó, - a fehér golyó elsöként a saját sorozat golyóját talalja el, de utána egyik golyó sem érinti valamelyik szegélyt, és nem is esik le. - egy színes golyó kiugrik az asztalról, vagy a szegélyen áll meg.
Puerco! Én is így tudom ( és az összes magyar szabályzaton azt olvastam), hogy ez ellenfél golyójának elrakása nem számít hibának ( épp elég hiba, hogy, eggyel kevesebb lett így neki )
Treyez! Engedd meg, hogy kikérjem magamnak :) Én nem azért játszok 9-est, mert sikkes, vagy mert belebaszok egyet és majd elmegy valami. Hanem azért, mert a fehérvezetés a 9ball esetén néha sokkal nagyon szerepet kap, mint a 8-asban. Ott ha nem jól pozicionálsz, akkor jó esetben van még 2-3-4-5 lehetőséged, hogy mást lőj! Nekem a 9-es jobb, fifikásabb játék, és nem azért, mert láttam a TV-ben!!
Hát, pedig levinnek igaza van; szabályos golyó-csoportodat érintő lökés után akár az ellenfél összes 7 golyóját is elrakhatod egyetlen trükklökéssel (! ;-), az akkor sem lesz bólinhend-hiba... Nem túl súlyos eltévelyedés, de az utóbbi évek közvetítései miatt ugyanolyan mánia lett mostanában a 9-es, mint ahogyan anno évtizedekig a kocsma-nyolcas volt... Most már mindenki 9-esezik, az látszik, az a menő, hiszen elég csak belebaszni, aztán majd lezuhan valami... <:-P Pedig a szépen-pontosan végigvitt 8-as játék finomabb, sok szempontból művészibb (több természetes kombi, egyfal, bontás kell egy-egy állás feloldásához). Nem is beszélve a 14/1-ről, ami elvben a "legprimitívebb", hiszen mindent lehet mindenhová lökni, mégis a legnehezebb folytatólagosan; übernehéz játék! (Jópáran láttuk Feijen-t Prágában; istentelen király... ) 8-asban ha elkezded az open table-t, akkor aztán végig kell lökni; mert ha netántán neked csak a feka marad fenn, az ellenfélnek pedig az összes 7 golyó: akkor nagyon nagy valószínűséggel: hátrányban vagy - vesztettél...!
(persze ezek csak kötekedő 'árnyalatok', ittasan, hajnal felé... ;-/)
Jó itt lenni, ahol mindenki tiszteli ezt a mennyei játékot...
Levin, a TargetPool-ra nem ismerek linket; szkennelt verziót tudok mail-ben küldeni!
Hát sok mindent mondtak már rám de hogy a kocsmai szabályok szerint játszanék Én a Biliárdtérítő :) ( lsd lejebb) Csak azért nem sértődöm meg mert 8-as 1000 éve nem játszok és a kétféle szabálykönyvemből sem tudom kihámozni az igazságot.
Igazából az győzne meg ha látnék 1 videót egy nemzetközi versenyről amint ilyen állás van....
biztonsági lökések megengedettek.Miután a fehér golyó érinti a célgolyót a célgolyónak vagy egy másik golyónak, illetve a fehér golyónak érintenie kell valamelyik falat, vagy pedig valamilyen golyónak lyukba kell esnie. Ha a játékosnak ez nem sikerül, hibát követ el.
Máshonnan:
A karambol és a kombináció nem tilos, és mint ilyeneket nem kell bemondani,
amennyiben a fehér golyó elsõnek saját golyót talál. Ha a versenyzõnek a megfelel õ csoportba
tartozó, bemondott golyót nem sikerül a bemondott lyukba küldenie, vagy valamilyen hibát
követel, ellenfele következik lökésre.
Szabályértelmezés: ha a bemondott golyó nem a bemondott lyukba esik, ez kihagyásnak
számít, és az ellenfél folytathatja a játékot a kapott pozícióból.
Szerintem valaki nézzen utána külföldi lapokon a szabályzatnak ami nekem megvan kinyomtatva az szó szerint így szól:
3.2 Folytatás
Az adott játékos addig folytathatja a lökést, amíg a megfelelő csoportba tartozó golyókat sikerül a lyukba küldenie. Ez akkor is érvényes , ha a SAJÁTJÁVAL eggyütt idegen ( az ellenfél golyócsoportjába tartozó) golyókat is lyukba küldi.
hát amit mondasz az most nem teljesen fedi a versenyszabályokat, de local pub-rules szinten lehet úgy is játszani.
szóval ha az előbbi példában biztonságit jelentve a saját golyóddal berakod az ellenfél golyóját úgy, hogy a meglökött saját, vagy a fehér vagy bármelyik másik megmozdított golyó falat ér - az szabályos lökés. Az ellenfél jön, de nem kézből.
Gyerekek ne legyetek ilyenek ha elrakaod az ellenfél golyóját akkor kézből jön az ellenfél függetlenül atól hogy először a saját golyódhoz értél hozzá NEM?????
Azért egy kicsit hagy kötekedjek. Nem sok minden garantálja azért, hogy a sárga fordulógolyóként áll meg ott. Ha lemegy, már rossz, ha visszább jön és tapad a rövid falra ( vagy majdnem) akkor nagy kell nyesni. És a fekete egyfal sem olyan nagyon vészes (főleg, ha nem pont 1vonalban áll meg, de persze most elméletről beszélünk :) ), és nem nehéz a bal oldali rövid falon tartani a fehéret..
akkor nem árulok tovább zsákbamacskát, közreadom a szerző megoldását.
A koncepció hasonló az előző feladványhoz: ha nincs kimenő állásod - teremts olyan helyzetet, hogy az ellenfelednek se legyen.
hogy ezt milyen öszintém vallom, mindjárt "lekottázok" gyorsan egy mai meccsem állását, ahol a Barátommal játszottunk, és úgy volt, hogy nyer - de aztán mégse...
no de előbb a tárgybani eset:
nem mondom, hogy a fehérre javasolt visszahúzást kitempózni olyan könnyü, de ha sikerül, az ellenfeled sírva fakad... vagy kénytelen kockáztatni :-)
1.A sárga nem nehéz a fal mellett ami megnehezíti hogy kétfalas kitempót kell lökni viszonylag sok balforgatóval hogy beálljak a piros mögé, de ha ez nem sikerül akkor még mindíg lehet ebből az állásbó safetit lőni ( piros mögé a fehér) de ennek az a veszélye hogy egy közepesen jól eltalált massé-val simán be lehet lőni a csikosat... - a massé, a massé - az egyik legnagyobb "kielégülés", ha bejön!!! - biztos megpróbálnám...
2. sárga sima 1 fal stoppal de óvatosan kitempózva hogy megálljon a csikos elött lehetőleg minnél közelebb így zavarva a szabad rálátást a csikosra de ez nagyon nehéz mert ha nem lesz elég közel akkor falról eltehető a csikos - hé, ember, miért állnál meg a csíkos előtt? majdnem célnál vagy!
3. az is egy megoldás lehetne - és ahogy nézegetem egyre jobban tetszik- a pirosat megpróbálni eltenni vékonyan enyhe bal forgatóval úgy kitempózni hohy 2 falról beálljon a fekete mögé: ha nem sikerül takarja a fekete a csikosat a igen onnan még mindíg meg lehet játszani a sárgát. - massé, massé again - menne az hosszú falon is - mondd, -eladod a leked egy szép lökésért, legföljebb utána megy a fehér is... de ha nem - ???
4. m3 kollega javaslata is tetszik de én támadnék az első golyóval (tudom hogy ez benne van ebben a megoldásba) - U are a brave men! ;-))