Nagyon sok olyan jelzőberendezés van, pl a kulcsazonosító, amelynél a jelzőkezelés után nem lehet a váltókat állítani. És mégsem biztosító-berendezés!!
VES berendezés jelenleg itt van: Komárom, Kőbánya-felső, Székesfehérvár VP oldal. A gyermekvasúton pedig Csillebérc (egyközpontos VES).
VES berendezés volt még: Bp-Ferencváros (megszűnt), Hatvan, Debrecen és Szfvár KP oldal (a II. világháborúban megsemmisült), Érsekújvár (Szlovákia, nem tudom, meg van-e még?)
Általában nem biztosított bejáratijelzőhöz tatozik nem biztosított előjelző. Melynek az árbóca sárga fehér, és a sárga meg van szakítva fehérrel, úgy mint a főjelzőnél a vörös.
"Fényeslitke rendezőn ( déli magasfogadó ) D-55 van és guritóautomatika." Hupsz tényleg, hát láttam is működés közben. Ráadásul az az egyik hely, ahol lámpasoros gurításjelző van.
Talán ezért.Megmagyarázni én nem tudom ahhoz én túl kcsi vagyok:)De egy jelfeladásra kiépitett vonalon egy olyan állomás amelyik nincs kiépitve az mindig plussz bonyodalmat okoz.Ez csak az én véleményem.:)
Kicsit kevered a dolgokat. D70 esetében a vágányútbeállítás után önműködöen jön meg a szabad fény a jelzőre. Az meg, hogy biztosított azt jelenti, amit mondtál, hogy "összefüggésben áll a váltókkal is" és egyéb más berendezéssel pl.: szigetelt sínek, egyéb esetben sorompók, térközi biztosító berendezések. Tehát ha valamely biztonsági feltétel nem teljesül a berendezésnél, akkor nem tudsz jelzőt állítani pl.: nincs végállása a váltónak ,vagy hamisfoglaltság van. Nem biztosított jelzőnél állhat akárhogy az utána következő váltó, mert nem ellenőrzi a berendezés, vagy lehet foglaltság is.
Tehát ahol van bármilyen biztosítóberendezés: D55, D70, SH stb..., akkor ott biztosított jelzők vannak, a váltók szabad jelzés mellett nem állíthatóak (sőt, addig nem, amíg a váltók le vannak zárva)
A nem biztosított állomásokon (leggyakrabban mellékvonalak), nincs biz.ber., hanem jelzőállítókészülék. A váltók jelző szabad-ban is állíthatóak, nincs kapcsolatban a jelző(k) a váltó(k) val. Itt egyenes állású váltóknál is csak 40km/h-val szabad elhaladni, még akkor is, ha egyértelmű, hogy a váltó nem áll kitérőben.