Keresés

Részletes keresés

szimizso1 Creative Commons License 2007.12.31 0 0 6291
szimizso1 Creative Commons License 2007.12.31 0 0 6290

Semmi baj:-) Remélem, hogy sikerül okomutonak érvényesíteni a garanciát, és megint jó lesz a lezlije. Ha mégsem, szívesen segítek, ha tudok. Azért, ha sikerül egy rendes fotót kérnem a beteg motorról, hálás lennék, mert amit Tehtube mester tett fel a fórumra, az sajnos javíthatatlan:-( Az a jó motor, amin legalább két csavar van, és roncsolás nélkül szétszedhető. Az legalább javítható.

Előzmény: tehtube (6289)
tehtube Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6289

A tölcsér motorja egy kis egyenáramú motorocska. Gondolom hogy ugyanilyen vonatkozik a lentire is. Kiszerelni, kis dobozban vagy buborékos borítékban Miklósnak elküldeni nem nagy ügy, én élnék a lehetőséggel :-)

Addig pörögjön csak a fölső!

Előzmény: okumoto (6288)
okumoto Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6288

Köszönöm szaktársak, hogy ilyen jó közösség tagja lehettem 2007-ben is. (A MS-os leveleket elküldtem Fisher Úrnak és MRS. Isler-nek is a www.g66.eu-hoz, hogy megoldódjon a Pro-145 problémám...)

Szóval, köszönöm szépen mindenkinek, aki tanácsokkal látott el, rengeteget segített nekem, és megosztotta velem a tapasztalatait! Köszönök mindent! Szervusztok! Találkozunk 2008-ban!

okumoto Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6287
Nem adtak kapcsolási rajzot. Mindkét fokozatnál jelentkezik ez a zaj... Az eldobásban egyetértek, de alig 10 hónapos a cucc, talán még nem kéne kigurítani a szeméttelepre... :)
Előzmény: trambi (6286)
trambi Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6286

Egy jó ima sok mindenre jó, és ártani biztos nem fog , de véletlen ennek a szerkezetnek a kapcsolási rajzát nem adták oda? Nem találom a neten, és ha igaz

hogy egyenáramu a motor amit én ezek szerint rosszul tudok és ez nem az elsö az életben, akkor még azt kéne tudni hogy oldották meg a fordulatszám stabilitást, és

a két fokozatot . Más terheletlenül mind két sebességi fokozatnál jelentkezik a "vinnyogás " ? 

A tervszerü megelöző karbantartás a mult csökevénye , és fejlödés gátja . Fogyasztói társadalomat épitünk, és ehhez nem tartozik hozzá  a javitgatás.

Vedd , használd /mig lehet / dobd el szelektiven....

Előzmény: okumoto (6285)
okumoto Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6285

Köszi, Bonyhádon lakom. ...és még egy darabig nincs autóm. :( Addig a neten szörfözök... Írok a gyárba, és talán a garanciát is érvényesíteni tudom erre a problémára. Én is arra gondolom, hogy addig nem használom. Állólezli'vel orgonálok. ...és várom a választ, és imádkozom. :)

Előzmény: szimizso1 (6284)
szimizso1 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6284

Ha rám hallgatsz okumoto, szedd ki, és hozd el hozzám és megjavítjuk:-) Addig meg ne használd, mert ki tudja, hogy mi röckölődik benne.

Addig is BUÉK mindenkinek:-)

Előzmény: okumoto (6283)
okumoto Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6283
hát...köszi!! Terhelés nélkül is zajos, ha ez számít még valamit... :( üdv.
Előzmény: tehtube (6282)
tehtube Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6282
Üdv mindenkinek. Sajnos nem vagyok villanymotor szakértő. Mi van akkor hogyha lötyög a tengely...ámbár el tudom képzelni hogy csapágyas lett. Ha túl feszes az éxíj akkor könnyen kiveri a motor tengelyét. Viszont ez NEM léptetőmotor, az a Suzuki Leslie-kben van (pl 2101). Ez egy egyszerű egyenáramú motorocska mint a játékokban. A Motion Sound honlap is írja. El tudom képzelni a legegyszerűbbet, a cseréjét. Mindenesetre ki kéne venni, szerintem van olyan egyszerű mint a fölső rotoré és világosban közelebbről megvizsgáli, Ártani nem árthat :-)
Előzmény: trambi (6279)
szimizso1 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6281

A léptető motor az mit jelent? A tengelyen van az a rész, ami a mágneses teret változtatja, (tekercsek) és így kényszerítí forgó mozgásra? Ez esetben sajnos még rosszabb a helyzet, mert a forgó részen azok a kis réz szegmensek (kommutátorok) veszik fel az áramot a tekercseknek. Ettől változik a házban lévő állandó mágneses térhez képest a forgó rész mágneses tere. Ennek bizony véges a tűrése a tengely irányú lógás tekintetében, és a szén kefék, esetleg olyan helyre érnek, ahová már nem volna szabad nekik. Így a keféket is lehet majd cserélni. Sajnos ezek a motorok már nem a cocilista megoldásokkal készülnek. Ott volt mindennek bőven hely, még akkor is, ha ekkorát lógott a tengely. Ma már cipőkanállal kell mindent betuszkolni a helyére, és ha elkopik valami, akkor már használhatatlan, vagy már nem tanácsos a javításig használni.

Ezek a motorok egyszerűbb megoldást adnak a gyors, és a lassú fordulat szabályozására, csak macerásabb a karbantartása, és a kopó alkatrészekre (szénkefék) is jobban oda kell figyelni. Szerintem az a baj, hogy gyárilag nem írnak elő időszakos karbantartási ciklust az ilyen forgó alkatrészekre. Én megboldogult T.M.K. -ás koromban, ha kellett, ha nem, szédszedtük, megpucoltuk, megcsapágyaztuk, és, ha kellett le is festettük a motorokat. Utána egy kis könyvbe be kellett jegyezni, hogy ki javította, és kin lehet majd elverni a port, ha megáll.

Én mindenkinek azt javaslom, hogy évente az ilyen alkatrészeket nézegesse át. Megéri!

Előzmény: trambi (6279)
okumoto Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6280
Köszi, hát sehogy...így nem lehet évet befejezni... :(
trambi Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6279

A kollega valóban az szijtárcsáról ir, de ez egy léptetőmotor ami a szerkezetben van.

Az axiális lógás egy dolog, szijat nyugodtan vedd le, és külön külön hajtsd meg a dobot kézzel zajos é? és a motor terhelés nélkül zajos akkor bonyolodik a dolog.

Másik az szijtárcsa nem e lazult le a tengelyröl. Harmadik olvasd el ezt http://www.motion-sound.com/Doc/Low%20Rotor%20Belt%20Replacement.doc

negyedik hogy lehet igy egy évet befejezni?

Előzmény: szimizso1 (6277)
okumoto Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6278

Szia,

Igen, szíjtárcsa. :) Köszi. A tengellyel együtt mozog ez is. Tehát, ha a szíjtárcsát feljebb nyomom, akkor a tengely is feljebb emelkedik. ...és ugyanígy lefelé. Megvárnám a szereléssel tehtube mester véleményét, de félek, igazad lesz.

Előzmény: szimizso1 (6277)
szimizso1 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6277

Okumoto!

Ha tőlem is elfogadsz tanácsot, akkor a következő a véleményem.

Amit Te gyűrűnek, vagy perselynek hívsz, és a szíjjat hajtja, az a szíjtárcsa.

Ha a szíjtárcsa a tengellyel együtt mozog függőleges irányban, akkor sajnos nincs jó hírem, mert az ilyen motorokat kis alátétekkel szokták kihézagolni, mert nem golyós csapágyakon fut a tengely. Ezek az alátétek egy részük acélból vannak, és közéjük bakelitből, vagy valami más "könnyen" kopó anyagból van. Pont azért, hogy egy pár forintos alkatrészből meg lehessen javítani a motort, és ne kelljen újat venned több ezer forintért. Ha meg tudod mérni a tengely átmérőjét, keresek Neked ilyet. De ehhez mindenképpen ki kell venni a motort a lezliből. Esetleg egy képet a motorról, ha feltennél kiszerelve jó lenne. Persze azért várd meg, hogy mit mond tehtube mester!

Üdv. Miki

Előzmény: okumoto (6273)
okumoto Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6276

Eszembe jutott egy jó hasonlat: (kis túlzással) olyan ez a zaj, mint egy fogorvosi fúrógép hangja... :(

Lécci' segíteni, aki tud!

Előzmény: okumoto (6273)
trambi Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6275

A motoron levő két dörzs gumi gyürü "bekeményedett" a / 30 év nem mulik el nyomtalanul/ ezért "harap,  nyekeg "/ milyen szép is ez a magyar nyelv/ terheléskor.  Lehet kapni és cserélni,   vagy "varázslás" különböző gumiápoló szerekkel, vagy mechanikus eszköz pl  "smirgli".

Előzmény: dombi39 (6271)
okumoto Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6274
szia. szimizso válaszolt a kérdésedre. Én is úgy állítottam vastag betűre.
Előzmény: dombi39 (6270)
okumoto Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6273

Tehtube Úr!

Szétszerelés és alaposabb hallgatózás után kiderült, hogy a zaj a motortól jön, nem a dobrotort tartó tengely felől. :( A motor ékszíjforgató "gyűrűje" - akárcsak a felső rotornál - minimális holtjátékkal bír függőleges irányban. Tehát, ezt a gyűrűt (vagy nem tudom, minek nevezzem) picit lehet fel-le mozgatni. Bekapcsoltam a Pro-145-öt. Ha ujjal forgás közben picit felnyomtam ezt a "gyűrűt", "perselyt" akkor halkabban forgott, de ha elengedem, leesik (kb. 2mm-rel lejjebbre) és zajosan forog... A motort egyelőre nem akartam még kibontani a helyéről, mert utána, félek nehezen tudnám visszaállítani a pontos helyét, ékszíjfeszességet, stb. Valami kikophatott a motor tengelyéből? Miért zajosabb alul, amikor felül (horn rotornál) is van holtjátéka a "persely"nek? Az olajozás így elmaradt. De érdemes szétbontani, és talán itt egy kis kenést adni a motor tengelyének? Tanácstalan vagyok. Köszönöm, ha tudsz valamiben segíteni! (Pár kép a "rosszaságról"...)

okumoto Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6272

Down to Earth. Olajzás este... :) (csak óvatosan)

dombi39 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6271
Viszont ha kihúzom a helyéről, akkor nincs ez a "ráharapás" ???
Előzmény: tehtube (6269)
dombi39 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6270
Nem ilyen betűváltási megoldások nem jelennek meg a Mozilla Firefox-ban! Viszont az MS Internet Explorer-re nem állok vissza akkor sem, ha agyonütnek...
Előzmény: szimizso1 (6268)
tehtube Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6269

Egy hirtelen fékezés csak. A kismotor ráharap a gyorsmotor gumitárcsájára, a fadob lendületből még forogna, de a beszorító gumibakok már megálljt parancsolnak neki.

Nemcsak vastaggal, meg aláhúzottal lehet írni hanem színessel is, váltobetűméretben, kitevővel, olyan vörd módra :-)

Előzmény: dombi39 (6267)
szimizso1 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6268

A szöveg szerkesztőben kell az aktuális szöveget kijelölnöd, és a felső lécen a folppy disc melletti ikonra rákattintani.

Előzmény: dombi39 (6267)
dombi39 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6267
Ez én Leslie-m meg akkor csap zajt, ha a gyors-ról közvetlen a lassú pörgésre kapcsolom. Szerintem valami szorulhat ilyenkor (vagy nem tudom) az alsó fadobrotornál, de ha kimozdítom a helyéből akkor megszűnik ez. Lehet hogy be kell szintezni csak?

Okumoto: hogy tudsz ilyen kiemelt szövet írni??
Előzmény: okumoto (6262)
dombi39 Creative Commons License 2007.12.29 0 0 6266
Köszi!
Előzmény: tehtube (6257)
okumoto Creative Commons License 2007.12.28 0 0 6265

Szia. Megnéztem zseblámpával és a dobrotor tengelye is rögzítve van a MS aljára egy X alakú fém 'talp' közepén. Kézzel, finoman megtekerve is hallható ez a 'zaj'. Megpróbálkozom egy kis műszerolajjal, abból nem lehet baj. Márcsak egy célszerszámot kell 'gyártsak', amivel szerelés nélkül beérek a tengelyig úgy, hogy közben semmi mást nem kenek össze... Köszönöm Tehtube a segítséget! Remélem, megoldódik a problémám. Thx

okumoto Creative Commons License 2007.12.28 0 0 6264
Köszönöm a gyors választ!!!!!! elkezdek kutakodni, nagyon bízom benne, hogy nem okozott nagy galibát a dőlés... Jelentkezem még, hogy mire jutottam, ill. mire nem... :( Köszönöm tehtube!!!! Hála!! :)
tehtube Creative Commons License 2007.12.28 0 0 6263
Szia. A többi MS-nál csak fölső rotor van, az kettősen befogott, forgatható térben. A tiednél az alsónál nem ismerem a mechanikát. Szerintem az alsónál a döntés miatt előfordulhat ez a kopás. Vagy csak egyszerűen kicsit kimozdult az alaphelyzetéből amibe most visszakerült? Mit ír a használati utasítás, vagy John Fisher, lehet ezt is dönteni mint a csak tölcséreseket?
Előzmény: okumoto (6262)
okumoto Creative Commons License 2007.12.28 0 0 6262

Leslie tulajdonosok, Tehtube Mester!

Egy segélykiáltás az év utolsó napjain is... :( A Pro-145-ösöm alsó rotorjának tengelye Fast üzemnél elég hangosan pörög. A kis motort meghallgattam, a zaj a tengely felől jöhet. Eddig a sarokban állt a MS, nagyon enyhén (mondjuk 5° dőlésszögben a felpócolás miatt), ha minimálisan is, de picit ferdén. Befolyásolhatott ez valamit? Tengelykopás a dőlés miatt? (Talán ezt, azért nem hinném.) Olajzást, kenést igényel? (Tengelyek közti távolság - akárcsak a horn rotornál - itt sem állítható.) El vagyok keseredve... :( pedig - idő hiányában - hetente csak 3-4 órát tudom használni, furcsálnám ezt a nagy elkopást...

Leslie-knél mi a teendő ilyenkor? Mi lehet a gond a MS PRO-145-nél?

Aki tud, légy szíves segítsen! Köszönöm!

(Ha nem tudtam érthetően elmagyarázni, próbálkozhatom még... :) )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!