Keresés

Részletes keresés

pz_new Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68713
Szia Tucano,

Ha meglöknek? Seagalosan kicsavarom a csuklóját... :):):)

Ez a privát véleményem. Csodálatos harcművészetnek tartom a bjj-t, de ha valaki mondjuk km-en tanul földharcot, az teljesen más, mintha mondjuk Maxnál nyomná.

Utóbbinál az a cél, hogy minél előbb földre vidd, előbbinél, hogy minél előbb fölállj. Más célok. + azt is írta, hogy nem tud heti 5-6-ot edzeni.

Mindenképpen állóharccal kezdenék...
Előzmény: tucano (68709)
arhat Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68712
Szerintem Zsolti nem értik. Évek óta magyarázom, oszt mégse.
Az a legjobb, amikor olyan is elmagyarázza nekem, hogy nem is tanítok tradicionális stílust, aki már beszélt olyannal, aki látott már olyat aki részt vett egy edzésen.

Az egy hatalmas félreértés, hogy a formákat kérik számon a küzdelmen. A forma egy "példamondat", egy alkalmazás gyűjtemény. Egy problémára adott válaszok összefoglalása. Mint ilyen, nem életszerű.
A forma szerepe a testhasználat kialakítása. Mint amikor írni tanul valaki, akkor olyan füzetet használ ahol a sorok be vannak vonalazva, és nem biztos hogy értelmes szavakat ír egymás után. Viszont szépen kell hogy formálja a betűket, hiszen ilyenkor alakul ki a helyes íráskép. Aztán néhány év múlva már másképpen néz ki az írása.

A kung fu stílusokban alapelvek vannak. És az elvek nem feltétlen kötelező technikák. A múltkor beszéltek itt a kalapács ütésről. Nálunk ezt ütik fentről, oldalról, szemből, alulról (emlékszel f zsolti? :)). A formákban jellemzően viszont fentről van. De erre az a válasz, hogy mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodni. Mint az ütésnél, ha úgy kívánja meg, akkor úgy ütünk, mint egy bokszoló, mert a távolság, és erőátadás ezt kívánja meg.

Azon meg nagyon el kellene gondolkodni amikor ilyen dolgot leír valaki:

"Kézre ökölvívó technikát látok, lábra thai-box, esetleg karatéból átvett és onnan lecsiszolt elemeket."

A stílus amit gyakorlok, közel 400 éves. A karate milyen idős? Vagy a kick boksz amihez gyakran hasonlítják? Arról nem is beszélve, hogy két kéz és két láb nagy vonalakban behatárolja a lehetőségeket. Tehát ha combra fogok rúgni, akkor az eléggé fog hasonlítani egy thai box rúgáshoz, mert:
- lábbal rúgom,
- combra,
- erősen szeretném.

Ott látom amúgy a problémát, hogy bizonyos rendszerekben NEM tanítanak küzdelmet. Hanem valami páros rávezető gyakorlat szintjén elakadnak. És azt hitetik el az emberekkel, hogy ez lenne a kung fu küzdelem igazából. Pedig ha így lenne, akkor nem éltek volna túl néhány évszázadot ezek a rendszerek.

Szerintem.
Előzmény: Hzsolt009 (68695)
athos777 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68711
Menj kravozni, ha önvédelmet akarsz tanulni.

Ha mást csinálnál, akkor az olyan lenne, mintha fekvőtámasszal akarnád a fekvenyomásodat növellni. A fekvő tök jó dolog, de a célod szempontjából nem optimális eszköz.

Ha pedig csak heti 2x van alkalmad edzeni, sokkal fontosabb, hogy ne tanulj használhatatlan dolgokat, csak olyat, ami a célod szempontjából releváns, és használható. A krav ezt egész jól ki tudja szolgálni.
Előzmény: tgu (68705)
sz332 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68710
"Miért pont földharcot ne? A bunyók nagy része a földön végződik, kivéve a filmekben, de már ott is egyre többször. Baromira hamis biztonságot ad, ha vki tud ütni (vagy azt hiszi), de a földharchoz nem ért. Ha állás van, vagy helyed arra, hogy kibontakozz, akkor el is tudsz futni. Akkor meg minek az egész? Mit csinálsz szűk helyen? Mit csinálsz, ha kirúgják a lábadat? Ha meglöknek? "

A bunyók nagy része a földön végződik: ezt majd khru elmeséli :)

Földharc fontos, de szerintem később. A legtöbb utcai konfrontációt vagy dumával, vagy futással meg lehet oldani. Ha nem, akkor ha van egy box alapja, vagy muaithai alapja, akkor valszeg azt hamarabb tudja használni, mint a felugrok a nyakában és lenyomok egy flying armbar-t :D Amiket én eddig utcán láttam, az földharcig sosem jutott el, mert az első pleknis fülessel rendezték az ügyet, amikor bunyó volt, akkor meg mozogtak egymáson. Ezzel együtt manapság rengeteg ember járkál késsel/viperával, szóval én nem biztos hogy erőltetném a földharcot ilyen esetben.
Ezzel együtt állóharcban lesz rendes lábmunkája, amit nem a földharc edzésen lehet megszerezni. Egyébként igen, fontos, hogy a földön is tudjon valamit csinálni, sőt, a bírkózó stílusbeli alapok is nagyon fontosak, nem erről van szó, hanem inkább arról, hogy első körben NE földharcot tanuljon.

Előzmény: tucano (68709)
tucano Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68709
Miért pont földharcot ne? A bunyók nagy része a földön végződik, kivéve a filmekben, de már ott is egyre többször. Baromira hamis biztonságot ad, ha vki tud ütni (vagy azt hiszi), de a földharchoz nem ért. Ha állás van, vagy helyed arra, hogy kibontakozz, akkor el is tudsz futni. Akkor meg minek az egész? Mit csinálsz szűk helyen? Mit csinálsz, ha kirúgják a lábadat? Ha meglöknek?
Előzmény: pz_new (68706)
kószák egyike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68708
Ó bocsánat tgu te az utcai önvédelem szent grálját kerested. Én az ahhoz vezető utat mutattam. ;)
A szent grálokhoz nem heti 2 edzésen át vezet az út.
Akkor te "csak" önvédelmet akarsz tanulni ha éppen van időd.

Az, hogy én mit javaslok az egy dolog. Csak egy vélemény.

Én elmennék alapozni. Technikailag és fizikailag. Thai-box khru egy idő után, nem egy hónap (!!) jöhet mondjuk defendo. Ugyanott van az edzés ahol khrué. http://defendo.hu/kepzes®io=3281

Akár mennyi időd is van rá azzal nézz szembe, hogy hatékony önvédelmet tanulni nem 3 perc. Nem olyan, hogy voltál 3 angol órán és már tudsz hamburgert kérni Londonban!
Gyorstalpaló önvédelmi tanfolyam nincs.
nevtelensaska Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68707
>az ütés, kesztyű nélkül necces, + jelentősen rövidül az ütőtáv, és csökken az
>ütőfelület.
A utofelulet csokkenese eppenseggel elonyos, nem? Nagyobb ero eri az ellent, sulyosabb serulesei lesznek, marmint ha a Te kezed birja.

>fussál sokat, de isten bizony. ha van súlyfelesleg kezd hosszú távval, ha már
>megvan a kondíció, akkor jöhetnek a rövidebb távok és a sprintek.
Hat en mar tobbszor megprobaltam ezt a hosszutavfutasnak becezett kocogasszeru dolgot, de nekem ilyenek nem mennek. Vagy vagtazok rovid-kozep tavon, vagy csak gyorsan gyaloglok, plusz a ketto kombinalva. Annyira rossz kondiciom azert nincs, Dobogokore felfele huszonx kilometer ~5 ora alatt megvan hatizsakkal, bakancsban. Vagy ez abszolut szar eredmeny?
Előzmény: pz_new (68706)
pz_new Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68706

Szia

Semmiképpen nem földharcot. Ha oda lekerülsz, akkor annyi. Egyrészt a beton qrva nagyot üt, másrészt az utcán nem nagyon működik, hogy gyere ki a hóra, egy az egyben. + nagyon időigényes (mint minden persze).

Mindenképpen tanulj meg ütni, de főleg rúgni , mivel az ütés, kesztyű nélkül necces, + jelentősen rövidül az ütőtáv, és csökken az ütőfelület.

A rúgás viszont életet menthet+térd, könyöktechnikák, vagyis megint a thai bokszhoz értünk.

de nézz meg Krav Maga, vagy Defendo edzést is, és utána dönts.

+ fussál sokat, de isten bizony. ha van súlyfelesleg kezd hosszú távval, ha már megvan a kondíció, akkor jöhetnek a rövidebb távok és a sprintek.

tgu Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68705

Kedves Kószák Egyike!

Mi van akkor, ha az embernek nincs ideje annyi mindenre, mint amit felsoroltál. Mondjuk, ha csak heti 2X tudna edzésre járni. Melyik edzést ajánlanád? Sőt, Te hová járnál, ha önvédelmi ismeretek szeretnél elsajátítani, és hetente kétszer tudnál edzésre menni? Tényleg segítséget szeretnék kérni, hogy jobban eligazodjak a stílusok útvesztőjében.

kószák egyike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68704
"nem, ne nézd le, mert azzal ugyanúgy nem lesz beljebb senki. "

Nem nézem le. Vicceltem.

"Jó adag félelem van benne, ezt jó lenne kibontani és feloldani. "

Egyet értünk abban, hogy az van benne. Bontsa ki meg oldja fel a pszichológusa. Én ide nem rendelni járok. Ez egy harcművészeti fórum nem pedig sérült lelkű emberek frusztrációjának megoldó fóruma.

Még akkor sem ha néha zártosztálynak tűnik...:))
Előzmény: Bandi-T (68699)
bigbabylon Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68703
Üdv Bandi-T
Hát ,lehet.....de az igazi magasfok az lett volna,ha nem álmodozok és a jó vonatra szállok:)
Előzmény: Bandi-T (68698)
Bandi-T Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68702
Nos az teljesen nyilvánvaló, hogy nagyon erősen érint téged ez a kérdéskör. És ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy miért.
Előzmény: imre9x2a (68701)
imre9x2a Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68701
nem semmi a látatlanban való távelemzésed... :)
Előzmény: Bandi-T (68699)
imre9x2a Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68700
először is tudni kellene, hogy informatikus forma e az illető vagy olyan bányászforma e
mert ugye sokat javít az esélyeken egy nagy lapát kéz, amivel nagy pofont lehet adni meg a munka után a talponállóban szerzett elévülhetetlen tapasztalatok
van még számos tényező, aminek az ismerete elengedhetetlen a keresgéléshez
ezért nem lehet látatlanban mondani semmit
gyomor kell hozzá
én nagy kutyákkal kezdtem (mérges, nagy kutyákkal), aztán voltak "brazilok", és aztán szép lassan rájön az ember, hogy az "önvédelem" mindig mázli kérdése is, és lehet hogy lesz amikor nem fog összejönni (akármilyen jó vagy)
Előzmény: kószák egyike (68697)
Bandi-T Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68699
Mondom én, hogy elgurult a gyógyszere - nem, ne nézd le, mert azzal ugyanúgy nem lesz beljebb senki. Jó adag félelem van benne, ezt jó lenne kibontani és feloldani. (Mondjuk más kérdés, hogy én nem ebben a világban élek.)
Előzmény: kószák egyike (68697)
Bandi-T Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68698
Ez nekem annyira tetszik, szerintem valahol itt kezdődik az igazi önvédelem:

Fogtam magam,odamentem hozzá és igy inditottam:Elnézését kérem uram,nem tudná...blablabla.A faszi először lesett mint birka a vágóhidon,aztán,nem tulzok,mintha valamelyikRotary klub társalgójában lennénk ,olyan szinten válaszolt(kis akcentussal).Mikor leszálltunk Edelényben,elkisért a buszmegállóig,kezet fogtunk,mint két echte gentleman,ahogy ment el még integetett

Előzmény: bigbabylon (68678)
kószák egyike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68697
Mondom én, hogy elgurult a gyógyszere...:))

imre

A topictárs kért egy tanácsot, véleményt, erre te oda böffentesz neki egy blődséget, mint eddig mindig a témában. Az ilyen hszekkel nem lesz beljebb senki.
Előzmény: Bandi-T (68696)
Bandi-T Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68696
Dehát te írtad alább, hogy: "önvédelmi tanfolyamon másképp veszik el a pénzed: te adod oda és még örülni is fogsz neki"

Akkor most mégis azt javasolod, hogy menjünk ilyenre és vegyék el a pénzünket?
Előzmény: imre9x2a (68693)
Hzsolt009 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68695

"Lehet így csavarni, úgy csavarni a dolgokat, szavakat, magyarázatokat. Ami tény: akárhogy is hívják az adott kung-fu stílust küzdelemben nem látom a tradicionális kung-fu elemeket, és ez nem védő felszerelés kérdése. "

Igen és nem :)

Az első dolog, hogy tisztáznunk kell egy fogalmat ez pedig a: "tradicionális kung-fu elemek"

Szerintem ebből következik az első félre értés. Itt az emberek többsége a bázisban gyakorlot, formagyakorlatokkban látott mozgásra gondol, de ez az esetek többségében hibás elgondolás.

1, A különböző állatmozgásokat felhasználó stílusokat általában kétféle képen oktatják. Ezeknek a gyakorlásoknak néha külön nevük is van, de ezeket a neveket nem jgyeztem meg.

- A bázis szerű gyakorlatok (akár egyéni akár páros) ahol a technika elmélyítése és  a szükséges izmok megerősítése a cél (mély állások, hosszú kivezettet mozgások)

- a küzdelmi gyakorlatok, egy sokkal magasabb állásban, dinamikus szűk mozdulatok (ráadásul ezek első látásra még csak nem is nagyon hasonlítanak a formákban látottakhoz)

2, Létesznek olyan kungfu irányzatok (pl. legtöbb vingcsun), ahol a formákban látható mozgás és a küzdelemben használt mozgás között nincs túl nagy eltérés, így nincs ily módon külön vállasztott oktatás se.  

Tehát az,hogy mi "tradiconális mozgás" vagy se, azt csak az adott stílus haladó képviselője tudja igazán megmondani, de természetesen vannak stílus jegyek. De mivel az emberi anatómia azért behatárolja az "optimális" mozgást, ezért ezek a dolgok harcban nagyon fognak hasonlítani egymásra.

"Kézre ökölvívó technikát látok, lábra thai-box, esetleg karatéból átvett és onnan lecsiszolt elemeket."

Miért olyan elképzelhetetlen, hogy az alap stílusokban már léteznek ezek a mozgásformák és nem kellet átvenni semilyen más stílusból.

Az viszont tény, hogy a ring harcban, mint azt már korábban is írtam, ez a mozgásforma a legjobban alkalmazható és a tapasztalatok is ezt támasztják alá.

De, hogy igazat adjak azért valamiben, sokszor nem is a "technikát", hanem a sokkal inkább a taktikát és edzésmódszert veszik át más stílusoktól. Ami viszont a fejlődés irányába mutathat, így tud "alkalmazkodni" egy "tradicionális" stílus. 

Előzmény: kószák egyike (68683)
kószák egyike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68694
Üdv

"A reális, utcai önvédelem témában keresem a szent grált."

Felejtsd el. Mert nincs. Illetve van de csak a nyúlon túl, oda meg az jut el aki már ivott a grálból, vagyis olyan jó utcai önvédelemben, hogy kivédi azt, hogy a nyúl a seggébe harapjon.

"Úgy tűnik, hogy a harcművészetekben járatos személyek a box és a judo együttesét látják a leghatékonyabban alkalmazható utcai önvédelmi formának."

Nem tudom ezt hol olvastad és kitől, de ez így nem igaz. Talán szőr mentén egy kicsit, de úgy is neccesen.
Az utcai önvédelem nem csak ütésből, és dobásból áll. Nagyon sok minden más is van ott.
Az igaz, ha tudsz dobni, földharcolni, ütni az már egy komoly fegyver tény.

"A krav magánál azt állítják, hogy az ő rendszerük erre célra a legjobb."

Naná! Miért is mondanának mást? Ha megfigyeled ezt nagyon sok rendszer állítja magáról.
Azért idézd be kérlek, hogy ezt hol állítják magukról. Magán beszélgetésben hallottam nagy arcúaktól ilyet. Hivatalos közlésben nem.
Én a magam részéről ha egy rendszer állítja, hogy az övé az egyetlen, a legjobb, a tökéletes über fasza, és csak az a legjobb semmi más, onnan húzok el de messzire.

"A harcművészetekben jártas emberek, miért nem ajálják a krav magát?"

Erről sem hallottam, hogy ne ajánlanák. Elismerik a km vitathatatlan érdemeit. Érvek? Miért ne ajánlanák? Én kifejezetten ajánlom, ha van elég pénzed rá.

Van egy másik rendszer a defendo. Olcsóbban megúszod. defendo.hu. Nekem jobban bejött, de ez szubjektív.

Ha lényeg a valóban profi akar lenni valaki az utcán, abba nagyon sok időt energiát, pénz kell belerakni. Mivel arról van szó, hogy mindenben jónak kell lenned. Tehát a heti min.5 edzés simán:
- ütés rúgás:thai-box (khru)
- földharc: bjj (tucano)
- dobás: judo
- pszichés felkészítés: megfelelő szakirodalom, dózsa-fradi meccs, nyóckeri kocsmák, vidéki városszéli élmény kombináltok segély osztás utáni napokban...
- taktikai, speciális utcai gyakorlatok, és szintén pszichés felkészítés szimulálva: Defendo, Krav Maga,

És ez még csak az eszköz nélküli küzdelem, bár a defendo és a km is tanít eszközös harcot, de ha még akkor:

- eszközök: kali-escrima inosantokali.hu

A pszichés tényező szinte a legfontosabb! Ha belül nem vagy rá alkalmas, értsd nem vagy elég tökös a világ összes technikáját magadévá teheted semmit nem fog érni. Minden fejben dől el!

Na ha eszeket szépen összerakod, akkor...már csak a lottón kell nyerned és meg is van a szent grál, persze a nyúlon túl...
Előzmény: tgu (68680)
imre9x2a Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68693
javasolni? semmit... van aki ilyen, van aki olyan
keress fel egy tanfolyamot :D
Előzmény: Bandi-T (68692)
Bandi-T Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68692
Úgy általában értem, de konkrétan mit javasolsz?
Előzmény: imre9x2a (68691)
imre9x2a Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68691
az önvédelem képessége a túlélni akarás képessége, de ezt már írtam
műanyag golyóstollal is kellő hatékonysággal lehet önvédeni, csak gyomor kell hozzá
Előzmény: Bandi-T (68690)
Bandi-T Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68690
lehet hogy többet megtudna a valós képességeiről és letenne az ön-védekezés ideájáról - de akkor most azt mondod, semmi értelme sincs önvédelemre felkészülésként így vagy úgy gyakorolni és felejtsük el az egész önvédelmet?
Előzmény: imre9x2a (68689)
imre9x2a Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68689
nem, csak arról megy a vita, hogy krav maga vs ilyen-olyan box-judo, pedig nem ez a lényeg, mert a "laborban" begyakorolt dolgok nem fognak működni élesben, akármilyen jól felszerelt is a labor, sok öndícsőitő felirattal...
nem véletlenül fejlesztették katonák a taktikai módszereket, lehet hogy náluk már elmúlt az adrenalinsokkal járó blokk és esetleg mást is tudnak tenni (a besza**son kívül)
ha egy önvédelmet-küzdősportot tanulni vágyó venné a fáradságot és sétálgatna egyet egyedül éjszaka kint egy elhagyatott erdőben például, felszerelés nélkül, lehet hogy többet megtudna a valós képességeiről és letenne az ön-védekezés ideájáról
Előzmény: kószák egyike (68687)
kószák egyike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68688
Kösz a pontosítást.
Valószínűleg rosszul fogalmaztam. A Muaythai alatt a ősi technikákat értettem, a sport szabályok nélkülit. Amit ki szerettem volna hozni belőle az az volt, hogy ha megnézünk egy thai-box küzdelmet azokon egyértelműen látszanak a régi technikák a sport vonal előttiek. Amíg ha nézek egy kung-fu küzdelmet ezt nem látom, pedig kung-funak hívják.
Előzmény: khru (68685)
kószák egyike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68687
Elgurult a gyógyszered?
Előzmény: imre9x2a (68682)
sz332 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68686
Köszi, olvastam, írtam is neki :)
Előzmény: kószák egyike (68681)
khru Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68685
Először is. A Muaythai és a Thaibox az egy és ugyan az. Muay=box Thai=származás.
Nincs olyan, hogy ez Thaibox ez meg Muaythai.
Viszont van modern Muaythai és tradicionális Muaythai. A Tradicionális Muaythainak van több stílusa ami a régi időkben alakult ki. Ezek a stílusok mesterek vagy tartományok,helységek nevét viselik, akik által alakult ki a stílus. Muay Pra Nakorn,Muay Chaiya, Muay Lopburi,Muay Korat, Muay Boran.
A modern Muaythait láthatjuk a ringben.
Valóban, a Muaythaira mondhatjuk, hogy a többi harcművészethez képest a legtöbbet mentette át a tradicionális technikákból, mozgásból a modern ringben történő küzdelembe. Ezt segítette az, hogy ebben a stílusban engedik meg a legtöbb technikát az állóharcok között.(térd, könyök)

wai

Előzmény: kószák egyike (68683)
dezsoKE Creative Commons License 2010.01.25 0 0 68684

Igen, itthon elek.

Nem fogok merlegelni, amig a tamadom sem merlegel. Nem akarok ekkora hatranyt. Egyebkent azt figyeltem, hogy ha nem ijedsz meg toluk, akkor atlagos helyzetben nem kotnek beled. Ha mindenkeppen hirigelni akarnak, az mas helyzet, akkor hirig van, de neha akkor is ki lehet dumalni.

Előzmény: goldenboy88 (68669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!