Polikarbonát mostanánban igen népszerű. állja a telet, megszűri az UVt, van aki télikertet is be tud rendezni alatta. Ugyanakkor felmerülnek az üvegházhatásra jellemző problémák is, nyáron nagyon meleg lehet alatta.
Előrelátó voltam, de ne eléggé. 50mm átmérőjű műanyag alátéteket készítettem a leszorító csavaroknak, de nem eleget. Ahova csak 20 mm-es jutott azt a húsz éves szellő megdolgozta. A polikarbonát körberepedezett, a csavart megemelgette. De húsz év nagy idő, Még a nagy alátéteknél is már szivárgás van. Hiába tettem alá még gumilemezt, sziloplastot is. A furatot, a csavart, az alátét süllyesztését is kikentem. Ezeknek a tömítőanyagoknak az élettartama is véges.
2-3 évente ezeket rögzítéseket és szigeteléseket érdemes lenne megnézni. Ezt nem magamnak mondom, mert én örülök ha nem kell felmásznom, nem a polikarbonáttal való foglalatosság tölti be életemet.
Akkor azt a tanácsot kaptam, kb. 1 nm-legyen az alátámasztási felület, így is csináltam a gerendák kiosztását, 75x115 cm-esre. Ez túl nagy felületnek bizonyult. A viharos szél alákap, emelgeti, szinte lobogtatja. A mostani cserénél megfelezem a hosszú oldalt, így kb. 1/2 nm lesz a kitámasztási terület.
Nekem 10-es polikarbonát van felrakva. Tényleg hangos de csak akkor amikor zuhog az eső az meg azért nem szokott órákig tartani. Minnél nagyobb szemekben esik annál hangosabb a hangja. Nálunk a gyerekszobák ablaka alatt van a terasz, de amikor akkora eső van, hogy igazán zavaró lenne a zaj, akkor már úgyis zárni kell az ablakot, mert ömlik be rajta a víz.
Egy szó mint száz, egy évben pár alkalommal van akkora eső ami már zavarhat, de akkor meg úgyis be kell zárni az ablakokat illetve sosem tart 10-15 percnél tovább egy-egy ilyen vihar.
Sziasztok! Gondolkodom egy terasz lefedésében. Csak elrettent, hogy a hálószoba mellett van közvetlenül (meg a szomszédé is ott van) és a polikarbonátnál azt olvasom mindenhol, hogy erősen kopog az esőben. Tudom, hogy az esős napok száma nálunk nem sok, de nincs kedvem a szomszéddal veszekedni (no meg persze aludni is szeretek).
Kérdésem az, hogy tényleg hangos a 10-es polikarbonát az esőben? Valamint akinek opál van annak mennyire koszolódik be az idők során? Köszi
Heló! Lesz több oszlop is, mert közéjük kis kerítést tervezünk betenni.
Ragasztott gerendát szeretnék, mert nem akarok utólagos repedést. Az egész faanyag a szarufák nélkül 0,46m3. Árban bevállalom... ha tényleg jobb lesz.
Ebből az anyagból van mindenféle méret, 12x16is, ilyen menne előre (vagy 12x12?), a falra tényleg inkább kisebb, pl 8x16cm. Lehet, hogy masszívnak néz ki, de már megvan az oszloptalp 12cm-esesek (ebbe belemegy a 12x10-es is!)
A szarufa távolságban megzavart, hogy 70, meg 105cm-t mondott az eladó, merthogy 210cm széles az anyag. Akkor 70 vagy 105 legyen?
Konkrétan a fali "szelemen" rögzítéséhez szükséges dübel, csavar, vagy egyéb alkatrész típusa érdekelne, meg, hogy 10 vagy 16-os polikarbonát?
Nálunk is épül a terasz, megvan a betonozás, meg az oszloptalpak. 5,5mx2,1m beton.
Az oszloptalp fix, le van betonozva. A faszerkezet, meg a féltető van folyamatban.
Oszlopnak 12x12-est gondoltam, szelemennek 12x16cm. (elölre, meg a falra is) EZ JÓ??
A szarufák később...
A falon lévő szelemen a monolit vasbeton födémhez lenne rögzítve, pár cm Heratectán át. És ez így jó?
(alatta régi tömör téglafal van, felette tetőtéri parapetfal porothermből.
Rögzítésnek mi a megfelelő? Én olyasmire gondoltam, hogy lyuk, bele "folyékony dübel", menetes szál, gerenda, alátét, anyacsavar. Valahol írták, hogy a műanyag tiplis csavar nem az igazi.
Tetőnek polikarbonát kb 6mx2,3mm szerintem opál (vagy ne?) 10mm vagy 16mm?
lentebb írták:
"még valami, ha 1m-enként támasztod alá a szarufákkal, akkor CSAK 16mm-et vehetsz!!! Ez bírja ugyanis ha jól emlékszem a max. 1050mm-es alátámasztást."
Szívesen rakok szarufát 70cm-enként, ez esetben is jó lehet 105cm-enként rögzíteni? Valami rendes, hozzávaló fém profillal...
Jó ez az elképzelés? Főleg a szelemen méret + rögzítése a kritikus.
Egy kb 8x8 méteres területet szeretnék lefedni üregkamrás lemezzel íves, vagy nyeregtetős kivitelben. Ehhez kéném a tanácsodat, valamint, hogy az ország melyik tájegységén tevékenykedsz?
A bronz, szürke stb csak színezi a polikarbonátot. Mi kocsibeálló felé tettünk makrolon iq opal-t és nagyon jó! Érezni, hogy hűvösebb van alatta, a fényt megszórja ezért nem vakulsz meg és a kosz sem látszódik rajta. Természetesen drágább és német gyártmány és nem vmi kínai utánzat. A víztiszta arra alkalmas, ha pl egy előtetőt akarsz az ajtó elé de tartós tartózkodásra alkalmatlan. Elég sokat jártam utána! ;) http://www.paralelgm.hu keresd őket nagyon profik
Köszi. Egyelőre szünetel a projekt, pontosabban átgondoljuk a dolgot újra. A polikarbonáttal túl sok megoldandó probléma merült fel (ahogy te is említetted) amelyek egy része csak úgy oldható meg, hogy a házunk jellege is megváltozik tőle. Egyelőre az építésszel konzultálunk, hogy milyen lehetőségek vannak és mi lenne ideális - nem biztos, hogy polikarbonát lesz a befutó.
Dőlést gyárilag minimum 5°ra szokták megadni, ettől azonban nagyobb az ajánlott! Oka hogy ne a fal ázzon, illetve hogy ne álljon meg rajta minden szemét(öntisztulás), hó habár ebben az esetben nem nagx fesztáv van a hó nem nagyon érdekes. Ugyan ez a helyzet az üreggel. Ha nem tud a pára, víz kifolyni akkor az bealgásodik amit elkell kerülni, így mindenképp lejtés irányba rakni.párazáró és áteresztőt illik rakni!
Ezt az egészet átgondolnám! Átépítés mindenképp szükséges mert a vízszintesre lerakni a lapot nem túl szerencsés.
Amint látom nem nagy az aktivitás, de hátha ... A házunkon körbe fut pergola kilógással, ami a bejárat és a terasz fölött kiszélesedik:
Gondolkodunk rajta, hogy befedjük: a terasz fölött az árnyékolás/esővédelem, a bejárat fölött az esővédelem miatt. Mivel furán nézne ki ha csak egy része lenne fedve akkor valószínűleg az egészre körbe polikarbonát kerülne. Nem utolsó sorban védené a pergolát is, ami így 11 évvel a ház építése után eléggé kezd szétmenni. Füstszinűre gondoltunk, hogy a teraszon meglegyen a hővédelem is. Mondjuk vannak kétségeink, hogy jól fog-e kinézni a dolog ... úgyhogy még nem döntöttük el teljesen. Gondolkodtunk azon is, hogy a lamellák közé tenni a lemezeket, hogy a ház jellege ne változzon - de azt nehéz (ha nem lehetetlen) rendesen kivitelezni.
Kérdések, hátha van öteletetek ezzel kapcsolatban:
- mindenképpen kell-e dőlést adni a polikarbonát tetőtnek? Mivel a pergolánk teljesen vízszintes elég furán nézne ki dőléssel rátenni a polikarbonátot. Esetleg valami egészen minimális dőléssel.
- ha nem adunk dőlést milyen hátrányokkal kell számolni?
- a ház oldalán van egy hosszú keskenyebb (kb. 1m széles) szakasz. Ide logikus lenne hosszában tenni a táblát, ugyanakkor ha valamilyen dőlést adunk neki akkor az üregek pont nem dőlésirányba állnának. Ez probléma?
- a zárófóliák mindenképpen szükségesek-e, ha amúgy is kerülnek rá lezáró elemek?
Teraszunkra szeretnénk tetőt tenni. Polikarbonátban gondolkozunk 10 mm vastagra. Csak tető lesz, oldala nyitott lesz.
Mi víztísztát akarunk. Az ács azt mondja hogy bronz 30%-os. A terasz cirka 4,7x3,0 és délkeleti fekvésű. A nappalin előtt van melyen egy 3 méter széles üvegfelület van. Nem tudjuk eldönteni, hogy víztiszta vagy bronz??!!!!
Kérnék olyan hozzászoláskot amelyek tapasztalatból fakadnak!!!!
Egy 16 cm-es EPS-vel bevont falra akarsz egy szelement (viszintes tartó gerendát) rögziteni és arra támasztani terasztető szarufáit? Én ez esetben 'T' alakú konzolokat készitenék szögvasból és a 'T' rövidebb szárát dübelezném a falba, a viszintesen álló (és a szigetelés sikjából kinyúló) hosszabbik szárára csavaroznám a szelement.