Keresés

Részletes keresés

franky71 Creative Commons License 2020.07.07 0 0 12436

Köszi ! A generátort kimértem , ott értelmezhetetlen adatokat kaptam ,ez bőven elég volt mérésileg , van erre ember , majd csinálja az tobább... :-)

Viszont a jövőbe tekintek és lánc ügyben fejlemények vannak.

Valami ilyesmi a felni 2300 km után , ha nincs lehetőség tisztítani , de  olajozgatja az ember a láncot 5-600 Km -enként.

Viszont betévedtem a Lidl-de és biciklis akcio volt ,ahol megtaláltam az általad említett szert. Legalább is remélem , mert a lánctisztító mellett két féle láncápolót tartanak , az egyik lánckenő , a másik lánczsír . Úgy emlékeztem a zsírt említetted.

Amint lesz töltésem ,kipróbálom 

Előzmény: Kitltott Husszein (12435)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.05 0 0 12435

https://www.youtube.com/watch?v=dINJqxecb28

Nem nagyon találom, de itt láthatod a logikáját. Értelemszerűen az alsó három a generátor felől jövő csatlakozó, a két felső az egyenáram. A műszer mérőhegyének színe fontos!

Előzmény: Kitltott Husszein (12434)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.05 0 0 12434

Ja, nem gépjármű, hanem általános villamossági fejjel gondolkodtam, ez nem földelt csillagpontú generátor, mert hát a motor teste az egyenáramú oldalról van testelve.

Tehát jót mértél, csak a fázisvezetékek között lehet feszültség, máshol nem.

Amit mutat a műszered azt így nem tudom értelmezni, gyorsan utána olvastam, és 5 ezres fordulatnál kell kb. annyi váltófeszültséget kéne mérned a fázisok között, amit a minap írtam, 50-60-70 V körül. És egyformát is persze mindenhol.

https://www.youtube.com/watch?v=-2R0s_YGW8c

07:30-tól nézd, itt mérik a generátort.

Ha ez így van nálad is, akkor szerintem a legfájdalmasabb kiadást megúsztad.

A fesszabályzó mérését keresek egyet, mert volt a youtuben egy srác, aki szépen papíron leírva tök jó érthető módon mutatta a mérést.

Előzmény: franky71 (12432)
franky71 Creative Commons License 2020.07.05 0 0 12433

1  - 1,9 v

2  - 2,4 v

3  - 2,2 v 

durván ennyit mérek a fázisokon alapjáraton. Van mindháromban , de kevéske... Akkor ez mit jelent?

Előzmény: franky71 (12432)
franky71 Creative Commons License 2020.07.05 0 0 12432

Csak a fázisokban van áram:

a fázis meg a váz ( test ) között nincs ( alapjárat mindkettő)

a fesszab és csatija egészségesnek tűnik

Előzmény: Kitltott Husszein (12431)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.05 0 0 12431

A sárga-sárga, valamint a sárga-test között váltóáramot kell mérni. A sárga-sárga között nagyobbat, mint a sárga-test között, azt most nem írom le, hogy mennyivel mert lényegtelen is, de. kb. 1,41x-es, vagyis kb. 1,5x akkora. Ugyanolyan fordulatnál persze.

A szigetelési ellenállás, vagyis szakadásvizsgálat is fontos, de ha jön a feszültség, akkor majdnem felesleges is, mert ha jön a fesz, jó a generátor. De ha már persze érdekel és ott jársz, akkor miért is ne?

Igen, a piros és test között kell egyenáramot mérni, arra figyerlni kell, hogy a fesszabályzón azért legyen akku (vagyis az akku a helyén legyen), mert azt nem szeretik, ha akku nélkül használják, nyilván nem egy másodpercről beszélünk, meg nem is kettőről.

Tehát látszik, hogy mindössze két mérésről beszélünk, azon belül persze a a fázisokat külön-külön, de kettő mérés, a fesszabályzó előtt van a hiba, vagy maga a fesszabályzó a rossz. Az akkut érdemes azért, mert az enyém cellazárlat esetén is majdnem 12 V-ot mutatott, igaz, nulla leadott teljesítménnyel.

Amit azért a MOSFET-hez hozzá kell tennem, hogy ha bárki megnézi, akkor láthatja, hogy a japó járművek a más fostaligákhoz képest "csak" 13,8-13,9 V-al töltenek, nem 14,4-el mint mások. Ennek eredménye, hogy a japó járművek akkujai tovább bírják.

Na most a MOSFET fesszabályzók, legalábbis nem a mondjuk eredeti Shindengen gyártmányúak, szerintem magasabb feszültséget adnak le, nekem biztosan, meg ahogy ide-oda beleolvastam anno, amikor kerestem a megoldást, máshol sem. A szabványokban leírt 14,4 V-ot nem lépik át azért.

Nekem a Kawában eredeti a fesszabályzó, a műszerfalon ott a feszmérő, relével az akkura van kötve, alapjáraton 14 V felett van kicsivel, de haladáskor olyan fixen 13,9 V-on áll, mint matrica lenne ott amire az van írva, hogy 13,9.

Ez persze nem rettenetes baj, mindössze nem 7-9 évente cseréled az akkut, mint én anno a Hiacemban, hanem mondjuk4-5 évente.

Előzmény: franky71 (12429)
franky71 Creative Commons License 2020.07.05 0 0 12430

Most ezt is újra visszaolvastam ( vagy tizenötször ) és itt már két napja is leírtad , higyan kellene...  És ezt már majdnem értem...

Nézek holnap tekercs ellenállást , szigetelési ellenállást és persze a szimmetriáról sem feledkezem meg... :-) 

Előzmény: Kitltott Husszein (12419)
franky71 Creative Commons License 2020.07.04 0 0 12429

Hát köszi , hogy szenvedsz velem , már kiguvad a szemem a videotól is...

először ellenállást mér tán a sárgák között , gondolom  ott a szakadást , vagy a zárlatot látná a tekercsek között ?

Utána kapcsol váltóáram feszültségmérésre és a test meg a sárgák között mér többféle feszültséget...

Ennyi jött le a videoból.

Meg amir írsz : " sárga generátorról jövő kábeleken mérnék váltófeszültséget, a piroson utána meg egy 12-15 V egyenáramot."

Akkor a sárgák meg a test közt , arra gondolsz te is , vagy a sárgák meg a piros között van  a váltüáram? 

És amiről már fingom nincs ,  hogy hol mérjem a 12-15 V egyenáramot ?  Vagy a "piros" már ehhez tartozik ?  Piros meg a test között?

Ennyire nem látom át,  hihetetlen de remékem ártani már nem nagyon tudok az egésznek . 

Holnap próbálok valamit . 

Még egyszer köszi!

Előzmény: Kitltott Husszein (12427)
5isko Creative Commons License 2020.07.04 0 0 12428

Sziasztok!

Mégis az Ivanicsnál kötöttem ki a dologgal...

Gondoltam elmesélem, hátha érdekel valakit: a gyújtótrafókat kellett kicserélni, az okozta a gondot. A szerelő szerint a vibráció rázhatta szét ott a dolgokat. Mondjuk ezzel nemigen tudtam vitába szállni. :D 

Illetve most, hogy végre megint pöpec minden, jelezni szeretném, hogy eladó a motor, hátha valakit érdekel. Meghirdettem volna már szezon elején, csak hát jött ez a kis hülyeség. :( 

Ha valakit (valaki valakijét) érdekel, adok elérhetőséget.

Köszönöm a figyelmet. :) 

Előzmény: 5isko (12366)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.04 0 0 12427

A weblapot már láttam, úgymond "ismerem" a céget.

Azért én a helyedben egy gyors mérést elvégeznék, a fesszabályzó az ülés alatt van elvileg (Versysnél gondolom), az - elvileg - sárga generátorról jövő kábeleken mérnék váltófeszültséget, a piroson utána meg egy 12-15 V egyenáramot.

https://www.youtube.com/watch?v=6krjVIRK5Sg

Ennek KLR-nek ránézésre olyan a fesszabályzója, mint az utána jövő Kawáké, ezt kéne csinálnod.

Az, hogy esetleg rossz volt az akku és magával rántotta a fesszabályzót, azt azért könnyen elképzelem és erről vannak is történetek, de én úgy gondolom, hogy ha egy motort nem buherálnak, azért a generátor nehezen ég le, a gyárban mérnökök mérnek és számolnak.

De könnyen el lehet dönteni a kérdést, egy motorszervizben meg lehet kérdezni, hány ilyen esettel találkoztak, hogy buhera nélküli motornál hány leégett generátort cseréltek már.

Drukkolok.

Az mondjuk nyomós érv, hogy a magyar cégtől sokkal-sokkal előbb megjön, mint Kínából.

Előzmény: franky71 (12426)
franky71 Creative Commons License 2020.07.04 0 0 12426

Helyesen :   www.motobees.com

Előzmény: franky71 (12425)
franky71 Creative Commons License 2020.07.04 0 0 12425

Igen , az esetleges hiba korrigálása , meg a termék megérkezési ideje nem mindegy így nyár közepén. 

Irtam , voltmérőm van az üléstáskában , csak nem volt felszerelve , mivel nem volt szükség az USB-s töltőre , és nem szeretem ha úgy néz ki a kormány , mint egy atomerőmű irányítópultja :-)  

Tegnap találtam még egy helyet , itt úgy látom konkrétan értenek hozzá , javítanak genetátort, fesszabályzót ( kinézem belőlük , hogy el tudják dönteni , melyik a beteg )  még a szerelést is vállalják.

Irtam mailt , hogy tudnak-e fogadni.

www.motobees.hu

Előzmény: Kitltott Husszein (12424)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.03 0 0 12424

Nem beszéllek le arról, amit találtál, de céljában ugyanazt töredékéért megkapod máshol. Igaz, ha kifogsz egy hibásat, nehézkesebb az ügyintézés.

Nekem eddig nem volt igazán rossz tapasztalatom a kínai tesókkal, mert ami volt, azt egy másik bőségesen ellensúlyozta.

Univerzális fesszabályzó mint égen a csillag, de itt egy, ez olyasmi, mint amit már mutattam:

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=kawasaki+mosfet+regulator&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_osacat=0&_odkw=versys+mosfet+regulator

A lyukméret lehet eltérő, de a csatlakozókban biztos vagyok, hogy egy és ugyanaz. Az ER-6 kapcsolási rajzát megnéztem, szerintem tuti ugyanaz mint Versys, ott is mutatja, három fázis a generátortól, kettő meg az egyenáram.

A Voltmérő meg...

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20200703114350&SearchText=motorcycle+voltage+meter

Előzmény: franky71 (12423)
franky71 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 12423

https://solvart.shop.hu/product/motorkerekpar-feszultsegszabalyzo/

Ezt találtam , itthoni cég , azt irják jó a Versyshez,van nekik.

Szakszervíz a gyári generátort 160 ezerért , a fesszabályzót 43 ezerért kínálja , de mint mondják  "a Kawasaki rosszul szállít"  - tehát három hétre lenne meg kb. 

Na ez árban és beszerzési időben is vicc  szerintem.

Kecskeméten találtam egy autóvillamosság szerelőt , akinek ha viszem a tekercsemet 20-30 ezerért újratekercselteti valahol.

Azt mondja rendszeresen viszik hozzá a motorkerékpár generátorokat,és elégedettek. 

Az előző két linken az Ózdi szakit iszonyú profinak érzem , de ő 60 ezerért tekercsel újra. 

vagy van német  Webáruházban utángyártott gen+fesszab  140 EUR.

Itt tartok , de először kell a környékben valaki aki ezt a nyomorult mérést elvégzi , higy csak azt vásároljam már meg , ami nem működik,

Előzmény: Kitltott Husszein (12422)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.03 0 0 12422

Így van nagyjából. Ezért (is) hülye az, aki LED lámpákra cseréli a gyári fényforrásokat, mert a fesszabályzónak MÉG TÖBB energiát kell elmelegíteni.

Erre jó a MOS-FET szabályzó, de azért nem minden gondot old meg, és nem is maradéktalanul.

Előzmény: franky71 (12420)
franky71 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12421
Előzmény: franky71 (12420)
franky71 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12420

https://www.generatortekercs.hu/muhely-blog/item/18-muhely-korabbi-igeretem-igy-egetik-el-a-fesz-szabalyozok-sajat-magukat-es-a-tekercseket

Itt egy elég logikus magyarázat , de ha igy van , akkor  nagyon gáz ez az egész rendszer. 

Mindenesetre köszi a sok infot , de nem bírok vele , a mérés nem megy.   

Előzmény: Kitltott Husszein (12419)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12419

A fesszabályzó csatija amúgy sima szabványos csúszósaru.

https://motoralkatresz.eu/termekek/Vicma/Feszultseg_szabalyzo_14546/

A generátorból három egyforma színű vezeték jön - sárga mondjuk - az a 3f generátorból a termelt feszültség, a fesszabályzón ezen kívül van még kettő csati a plusz és a mínusz, nem bonyolult.

A generátorból jövő kábelen működés közben olyan 40-60 volt váltófeszültséget kell mérni, mérheted a fázisok között is és a fázis és a test között, ott azért kisebb fesz lesz. De mérni kell a szimmetriát is a fázisok között. Mérhetsz - ha már a kezedben a műszer - tekercs ellenállást is, vagy ha unatkozol, szigetelési ellenállást a tekercsek között, vagy a tekercs és a test között. Így azért sok mindenre fény derül.

Minden javítható, én már láttam direkt motorkerékpár generátor javítással foglalkozó cég reklámját is, vagy bontott. Vagy új.

Kimérni a fesszabályzót sem ördöngösség:

https://www.youtube.com/results?search_query=motorcycle+regulator+test

(egyszerűbb ha látod, mintha leírom.)

Az akkut meg nekem mérték leadott max. indító áram, és belső ellenállásra is, akkor mondta a csákó, hogy fenékzárlatos, mert a motor akkukban gyártási jellemzők miatt közelebb vannak egymáshoz a lemezek, és ezért könnyebben is összeérnek.

Én, emlékeim szerint ilyent vettem:

https://www.ebay.com/itm/Motorcycle-Voltage-Regulator-Rectifier-Fit-Shindengen-Mosfet-Replace-FH020AA/183184266556?hash=item2aa6a2153c:g:xBkAAOSwP25a1rn7

Eddig jól működik a csettegőben, igaz, nem jártam vele még egyfolytában annyi ideig, mintha Montenegróba ugranék le.

Előzmény: franky71 (12418)
franky71 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12418

A belsőégésű motorokkal kapcsolatban mindig is az elektromosság volt a kedvencem... :-(

Fesszabályzó:

Az oké , hogy létezik univerzális fesszabályzó , de gondolom a csatlakozás nem éppen univerzális Kawasakiék elgondolásával.  Az ott nekem problémás lehet , vezetékeket blankolni , átkötözni , jól kivitelezni ezt az egészet... ? De 8 ezer környékén szinte ajándék lehet ,  még nem néztem a gyári árakat.

És persze legfőképpen hogyan tudom kimérni?

Akku :

két éves Yuassa , full lemerült állapotban két ilyen alkalmi rátöltéssel hazahozott 500 km-t , nem hinném , hogy bármi gondja lenne ( itt töltődik a garázsban ) azon mire gondolsz kiméretni?

Generátor : 

Erről nem írsz , de ez is sanszos ha nincs töltés , erre gyanakszik először az ember nem ?   Ha az a hunyó , akkor új , vagy javítható esetleg ? ( eredetit még PLÁNE nem volt időm megnézni :-)

Részemről Generátor , vagy fesszabályzó , esetleg mindkettő , amire gondolok . Elég sokat olvastam Versyses forumokon ezeket emlegetvén , gyakran sajnos együtt... 

Előzmény: Kitltott Husszein (12416)
franky71 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12417

Sh-20 szerpentin 

Montenegro - Albánia hegyi határátkelő

Dormitor Nemzeti Park

Dormitor...

Kotori Öböl

Tara híd

Előzmény: Mé foglalt minden név? (12414)
Kitltott Husszein Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12416

Én a múlt héten üzemeltem be a feszültség figyelőt. Sokat gondolkodtam, hova-hogyan, de mondom  magamban, csináljuk, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Nem gyújtáskapcsoló után, mert ott egy régebbi motoromon mértek szerint majdnem 1 V-al csökken a fesz, meg amúgy is minek terheljem a töltő áramával a gyújtáskapcsolót, hanem egy relével szépen rá közvetlenül az akkura, csak a relé vezérlése megy a gyújtáskapcsoló után.

Így szépen látszódik ha beteg az akku, vagy a töltés, de az is az akku kapocsfeszültségén látszódik. A gyerek robogóján a fesszabályzó is így úszta meg, látszódott a mért értéken, hogy alacsony a kapocsfeszültség, elvittem az akkut a szervizbe kimérni, hogy akku rossz vagy a töltés. Szerencsére az akku, fenékzárlatos lett, ilyenkor a lényegesen nagyobb töltőáram szépen megfőzi a fesszabályzót.

A másik motoron is vackolt, így én oda egy univerzális MOS-FET szabályzót vettem ebay-ról, olyan 8 ezer környékén, tökéletesen működik, és mindenesetre jobban tölt vele, mint a gyárival. És nem rossz a gyári, mert amikor kerestem a hibát, egyszerűen vettem egy másik gyárit és azzal is szinte tized V-ra pontosan olyan töltőfeszültséget mértem, tehát az jó, tehát az ilyen. Bezzeg a MOS-FET!

A fesszabályzót ki tudod mérni, az akkut ki tudod méretni, elég egyszerűen megkereshető a hibás alkatrész.

De ezért jó, hogy hazaértél.

Előzmény: franky71 (12415)
franky71 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12415

A vicc az , hogy van ilyenem , pont USB meg kis digitális feszmérő  , és nálam  is van az üléstáskába , ha messzebbre megyek , ha a GPS tápja meghalna  arról menne tovább... De mivel ritkán hal meg a GPS tápja , így nincs felszerelve :-)  Ott rögtön az erdőben rámértem vele az akksira , nem-e önindító baj , de 11, valamennyi volt akkor már a feszültség benne , azzal nem teker , de szikrát vidáman ad...

Előzmény: Mé foglalt minden név? (12414)
Mé foglalt minden név? Creative Commons License 2020.07.02 0 0 12414

A lényeg hogy hazaértél vassal együtt, és nem kifelé történet a móka! Ezt elkerülendően , rendeltem USB töltő+fesz mérő kombót, folyamatosan mutatja az értéket! Mondjuk ha kint látod hogy 10.2V akkor is beszívtad,ezen nem segít! Max irány kutatás hogy töltés van-e! Egy -két fotó azért csak fekerül, ha készült!? 

Előzmény: franky71 (12413)
franky71 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 12413

Azért amikor Montenegroból hazafelé jövet ,  legurul az ember egy kis völgybe a főútról , és negyed órás pihenő után csak kattan egyet-kettőt az önindító... na az gáz. Pillantás a GPS - re , már csak 520 km van hazáig.  Feltoltam egy darabon , és lefelé betoltam , szerencsére járt. Gyorsan szétkötöttem a lámpákat , és a következő faluban bekéretzkedtem az első autószerelőhöz tölteni. Rajta volt egy órát , pöccre indult . Sajnos fogalmam nincs mikor szállt el a négy nap alatt ( 30 évvel ezelőtt az ETZ -n is volt töltéslámpa )  következtetni sem könnyű , hogy mit fog bírni.  100 km-el arrébb megint autószerelő , megint  töltés , de jön a dilemma , hogy  nekivágjak a hátralévő 300 km autópályának , amivel sötétedés előtt Magyarországra érhetek , viszont orbitális szívás a lerobbanás  , vagy bócorogjak falvakon keresztül , ahol azért előbb-utóbb akad segítség , de rám fog sötétedni , a lámpák meg lezabálják az akkut.  

Telefonon az ismerősök szerint 100 - 500-km-ig  is elmehet a járgány csak akkuról , persze minden "felesleges" fogyasztó nélkül. 

Na vettem még egy akkut (nem pont azonos méret persze , de elméletileg betehető a gyári helyére ) amig a második töltés ment. Felsavazták , beüzemelték , bele egy szatyorba , irány az autópálya,majd a leállósávban kicserélem ha kell .  

Még egyszer tankoláshoz le kellett állítani de határon , kapuknál pöfögött , és Kiskunfélegyházánál ahol lejöttem  a pályáról  visszakötöttem az egyik helyzetjelzőt , mert a hátralévő 30 km már életveszélyes lett volna.  

A kényeg a Yuassa kibírta , nem kellett az újat bevetnem , sikesen hazaértem . 

Holnap nagytakarítás , és rámérek , hogy mit csinál , de gyanítom elért a Versysbetegség , generátor , fesszabályzó , esetleg mindkettő...

A többi szuper volt ,alig vannak nyarlók . 

franky71 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 12412

Helyes !

Mondjuk a Versys nem a legjobban hozzáférhető kategória ,akár  egy légszűrőhöz is elég rendesen szét kell cincálni, de a manuállal , néhány videoval , ls némi műszaki érzékkel  az egyszerűbb dolgokklal meg lehet birkózni házilag. 

Nem gondolom , hogy felmerülhet olyan dolog , amiről ne lett volna már szó itt az elmúlt éveknen. Pláne az időszakos karbantartásokkal kapcsolatban , és a te km-eddel másra még egy ideig nem nagyon kell számítani :-)

Előzmény: Attila_91 (12411)
Attila_91 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 12411

A karbantartások nagyrészt én tervezem megcsinálni. 

Letöltöttem a service manualt amiben egész jól le vannak írva a kötelező szervizek folyamatai és van róluk csomó yt videó is, úgyhogy remélem  nem lesz gond.

Előzmény: franky71 (12409)
franky71 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 12410

Vízleeresztő csavar ( testvérmodellnél , de a blokk ugyanaz )

franky71 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 12409

Szuper , akkor kifogtad vele az aranyhalat , gondos karbantartás mellett még nagyon sokáig megbízható járgány marad. 

Előzmény: Attila_91 (12408)
Attila_91 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 12408

De megnéztem azt is. 2013-tól van adat. Nincs benne visszatekerés.

Lehetséges, hogy minden egyes műszaki előtt visszatekerték, de nem valószínű.

Az utolsó négy műszakivizsga között 200, 700 és 800 km-t ment a motorral.

Meg lehet nézni a műszakivizsgán készült fényképeket a lekérdezésnél és ott látszik, hogy megváltozik a gumi mintázata.

Előzmény: franky71 (12407)
franky71 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 12407

Előző hsz.ben irtam a csavarról...

A műszaki vizsga és futott km adatokat nem nézted meg ? 

Csak , hogy valaki tesz fel konzolt , meg dobozokat , a gyári plexit lecseréli túraplexire , aztán meg megy 7 -800 km-t évente. elég fura , de persze nem lehetetlen. 

( Nem értem , a gumicsere , hogy kerül be bármilyen rendszerbe? ) 

Előzmény: Attila_91 (12406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!