Köszi ! A generátort kimértem , ott értelmezhetetlen adatokat kaptam ,ez bőven elég volt mérésileg , van erre ember , majd csinálja az tobább... :-)
Viszont a jövőbe tekintek és lánc ügyben fejlemények vannak.
Valami ilyesmi a felni 2300 km után , ha nincs lehetőség tisztítani , de olajozgatja az ember a láncot 5-600 Km -enként.
Viszont betévedtem a Lidl-de és biciklis akcio volt ,ahol megtaláltam az általad említett szert. Legalább is remélem , mert a lánctisztító mellett két féle láncápolót tartanak , az egyik lánckenő , a másik lánczsír . Úgy emlékeztem a zsírt említetted.
Nem nagyon találom, de itt láthatod a logikáját. Értelemszerűen az alsó három a generátor felől jövő csatlakozó, a két felső az egyenáram. A műszer mérőhegyének színe fontos!
Ja, nem gépjármű, hanem általános villamossági fejjel gondolkodtam, ez nem földelt csillagpontú generátor, mert hát a motor teste az egyenáramú oldalról van testelve.
Tehát jót mértél, csak a fázisvezetékek között lehet feszültség, máshol nem.
Amit mutat a műszered azt így nem tudom értelmezni, gyorsan utána olvastam, és 5 ezres fordulatnál kell kb. annyi váltófeszültséget kéne mérned a fázisok között, amit a minap írtam, 50-60-70 V körül. És egyformát is persze mindenhol.
A sárga-sárga, valamint a sárga-test között váltóáramot kell mérni. A sárga-sárga között nagyobbat, mint a sárga-test között, azt most nem írom le, hogy mennyivel mert lényegtelen is, de. kb. 1,41x-es, vagyis kb. 1,5x akkora. Ugyanolyan fordulatnál persze.
A szigetelési ellenállás, vagyis szakadásvizsgálat is fontos, de ha jön a feszültség, akkor majdnem felesleges is, mert ha jön a fesz, jó a generátor. De ha már persze érdekel és ott jársz, akkor miért is ne?
Igen, a piros és test között kell egyenáramot mérni, arra figyerlni kell, hogy a fesszabályzón azért legyen akku (vagyis az akku a helyén legyen), mert azt nem szeretik, ha akku nélkül használják, nyilván nem egy másodpercről beszélünk, meg nem is kettőről.
Tehát látszik, hogy mindössze két mérésről beszélünk, azon belül persze a a fázisokat külön-külön, de kettő mérés, a fesszabályzó előtt van a hiba, vagy maga a fesszabályzó a rossz. Az akkut érdemes azért, mert az enyém cellazárlat esetén is majdnem 12 V-ot mutatott, igaz, nulla leadott teljesítménnyel.
Amit azért a MOSFET-hez hozzá kell tennem, hogy ha bárki megnézi, akkor láthatja, hogy a japó járművek a más fostaligákhoz képest "csak" 13,8-13,9 V-al töltenek, nem 14,4-el mint mások. Ennek eredménye, hogy a japó járművek akkujai tovább bírják.
Na most a MOSFET fesszabályzók, legalábbis nem a mondjuk eredeti Shindengen gyártmányúak, szerintem magasabb feszültséget adnak le, nekem biztosan, meg ahogy ide-oda beleolvastam anno, amikor kerestem a megoldást, máshol sem. A szabványokban leírt 14,4 V-ot nem lépik át azért.
Nekem a Kawában eredeti a fesszabályzó, a műszerfalon ott a feszmérő, relével az akkura van kötve, alapjáraton 14 V felett van kicsivel, de haladáskor olyan fixen 13,9 V-on áll, mint matrica lenne ott amire az van írva, hogy 13,9.
Ez persze nem rettenetes baj, mindössze nem 7-9 évente cseréled az akkut, mint én anno a Hiacemban, hanem mondjuk4-5 évente.
Gondoltam elmesélem, hátha érdekel valakit: a gyújtótrafókat kellett kicserélni, az okozta a gondot. A szerelő szerint a vibráció rázhatta szét ott a dolgokat. Mondjuk ezzel nemigen tudtam vitába szállni. :D
Illetve most, hogy végre megint pöpec minden, jelezni szeretném, hogy eladó a motor, hátha valakit érdekel. Meghirdettem volna már szezon elején, csak hát jött ez a kis hülyeség. :(
Ha valakit (valaki valakijét) érdekel, adok elérhetőséget.
Azért én a helyedben egy gyors mérést elvégeznék, a fesszabályzó az ülés alatt van elvileg (Versysnél gondolom), az - elvileg - sárga generátorról jövő kábeleken mérnék váltófeszültséget, a piroson utána meg egy 12-15 V egyenáramot.
Ennek KLR-nek ránézésre olyan a fesszabályzója, mint az utána jövő Kawáké, ezt kéne csinálnod.
Az, hogy esetleg rossz volt az akku és magával rántotta a fesszabályzót, azt azért könnyen elképzelem és erről vannak is történetek, de én úgy gondolom, hogy ha egy motort nem buherálnak, azért a generátor nehezen ég le, a gyárban mérnökök mérnek és számolnak.
De könnyen el lehet dönteni a kérdést, egy motorszervizben meg lehet kérdezni, hány ilyen esettel találkoztak, hogy buhera nélküli motornál hány leégett generátort cseréltek már.
Drukkolok.
Az mondjuk nyomós érv, hogy a magyar cégtől sokkal-sokkal előbb megjön, mint Kínából.
Igen , az esetleges hiba korrigálása , meg a termék megérkezési ideje nem mindegy így nyár közepén.
Irtam , voltmérőm van az üléstáskában , csak nem volt felszerelve , mivel nem volt szükség az USB-s töltőre , és nem szeretem ha úgy néz ki a kormány , mint egy atomerőmű irányítópultja :-)
Tegnap találtam még egy helyet , itt úgy látom konkrétan értenek hozzá , javítanak genetátort, fesszabályzót ( kinézem belőlük , hogy el tudják dönteni , melyik a beteg ) még a szerelést is vállalják.
A lyukméret lehet eltérő, de a csatlakozókban biztos vagyok, hogy egy és ugyanaz. Az ER-6 kapcsolási rajzát megnéztem, szerintem tuti ugyanaz mint Versys, ott is mutatja, három fázis a generátortól, kettő meg az egyenáram.
Ezt találtam , itthoni cég , azt irják jó a Versyshez,van nekik.
Szakszervíz a gyári generátort 160 ezerért , a fesszabályzót 43 ezerért kínálja , de mint mondják "a Kawasaki rosszul szállít" - tehát három hétre lenne meg kb.
Na ez árban és beszerzési időben is vicc szerintem.
Kecskeméten találtam egy autóvillamosság szerelőt , akinek ha viszem a tekercsemet 20-30 ezerért újratekercselteti valahol.
Azt mondja rendszeresen viszik hozzá a motorkerékpár generátorokat,és elégedettek.
Az előző két linken az Ózdi szakit iszonyú profinak érzem , de ő 60 ezerért tekercsel újra.
vagy van német Webáruházban utángyártott gen+fesszab 140 EUR.
Itt tartok , de először kell a környékben valaki aki ezt a nyomorult mérést elvégzi , higy csak azt vásároljam már meg , ami nem működik,
A generátorból három egyforma színű vezeték jön - sárga mondjuk - az a 3f generátorból a termelt feszültség, a fesszabályzón ezen kívül van még kettő csati a plusz és a mínusz, nem bonyolult.
A generátorból jövő kábelen működés közben olyan 40-60 volt váltófeszültséget kell mérni, mérheted a fázisok között is és a fázis és a test között, ott azért kisebb fesz lesz. De mérni kell a szimmetriát is a fázisok között. Mérhetsz - ha már a kezedben a műszer - tekercs ellenállást is, vagy ha unatkozol, szigetelési ellenállást a tekercsek között, vagy a tekercs és a test között. Így azért sok mindenre fény derül.
Minden javítható, én már láttam direkt motorkerékpár generátor javítással foglalkozó cég reklámját is, vagy bontott. Vagy új.
Az akkut meg nekem mérték leadott max. indító áram, és belső ellenállásra is, akkor mondta a csákó, hogy fenékzárlatos, mert a motor akkukban gyártási jellemzők miatt közelebb vannak egymáshoz a lemezek, és ezért könnyebben is összeérnek.
A belsőégésű motorokkal kapcsolatban mindig is az elektromosság volt a kedvencem... :-(
Fesszabályzó:
Az oké , hogy létezik univerzális fesszabályzó , de gondolom a csatlakozás nem éppen univerzális Kawasakiék elgondolásával. Az ott nekem problémás lehet , vezetékeket blankolni , átkötözni , jól kivitelezni ezt az egészet... ? De 8 ezer környékén szinte ajándék lehet , még nem néztem a gyári árakat.
És persze legfőképpen hogyan tudom kimérni?
Akku :
két éves Yuassa , full lemerült állapotban két ilyen alkalmi rátöltéssel hazahozott 500 km-t , nem hinném , hogy bármi gondja lenne ( itt töltődik a garázsban ) azon mire gondolsz kiméretni?
Generátor :
Erről nem írsz , de ez is sanszos ha nincs töltés , erre gyanakszik először az ember nem ? Ha az a hunyó , akkor új , vagy javítható esetleg ? ( eredetit még PLÁNE nem volt időm megnézni :-)
Részemről Generátor , vagy fesszabályzó , esetleg mindkettő , amire gondolok . Elég sokat olvastam Versyses forumokon ezeket emlegetvén , gyakran sajnos együtt...
Én a múlt héten üzemeltem be a feszültség figyelőt. Sokat gondolkodtam, hova-hogyan, de mondom magamban, csináljuk, ahogy a nagy könyvben meg van írva.
Nem gyújtáskapcsoló után, mert ott egy régebbi motoromon mértek szerint majdnem 1 V-al csökken a fesz, meg amúgy is minek terheljem a töltő áramával a gyújtáskapcsolót, hanem egy relével szépen rá közvetlenül az akkura, csak a relé vezérlése megy a gyújtáskapcsoló után.
Így szépen látszódik ha beteg az akku, vagy a töltés, de az is az akku kapocsfeszültségén látszódik. A gyerek robogóján a fesszabályzó is így úszta meg, látszódott a mért értéken, hogy alacsony a kapocsfeszültség, elvittem az akkut a szervizbe kimérni, hogy akku rossz vagy a töltés. Szerencsére az akku, fenékzárlatos lett, ilyenkor a lényegesen nagyobb töltőáram szépen megfőzi a fesszabályzót.
A másik motoron is vackolt, így én oda egy univerzális MOS-FET szabályzót vettem ebay-ról, olyan 8 ezer környékén, tökéletesen működik, és mindenesetre jobban tölt vele, mint a gyárival. És nem rossz a gyári, mert amikor kerestem a hibát, egyszerűen vettem egy másik gyárit és azzal is szinte tized V-ra pontosan olyan töltőfeszültséget mértem, tehát az jó, tehát az ilyen. Bezzeg a MOS-FET!
A fesszabályzót ki tudod mérni, az akkut ki tudod méretni, elég egyszerűen megkereshető a hibás alkatrész.
A vicc az , hogy van ilyenem , pont USB meg kis digitális feszmérő , és nálam is van az üléstáskába , ha messzebbre megyek , ha a GPS tápja meghalna arról menne tovább... De mivel ritkán hal meg a GPS tápja , így nincs felszerelve :-) Ott rögtön az erdőben rámértem vele az akksira , nem-e önindító baj , de 11, valamennyi volt akkor már a feszültség benne , azzal nem teker , de szikrát vidáman ad...
A lényeg hogy hazaértél vassal együtt, és nem kifelé történet a móka! Ezt elkerülendően , rendeltem USB töltő+fesz mérő kombót, folyamatosan mutatja az értéket! Mondjuk ha kint látod hogy 10.2V akkor is beszívtad,ezen nem segít! Max irány kutatás hogy töltés van-e! Egy -két fotó azért csak fekerül, ha készült!?
Azért amikor Montenegroból hazafelé jövet , legurul az ember egy kis völgybe a főútról , és negyed órás pihenő után csak kattan egyet-kettőt az önindító... na az gáz. Pillantás a GPS - re , már csak 520 km van hazáig. Feltoltam egy darabon , és lefelé betoltam , szerencsére járt. Gyorsan szétkötöttem a lámpákat , és a következő faluban bekéretzkedtem az első autószerelőhöz tölteni. Rajta volt egy órát , pöccre indult . Sajnos fogalmam nincs mikor szállt el a négy nap alatt ( 30 évvel ezelőtt az ETZ -n is volt töltéslámpa ) következtetni sem könnyű , hogy mit fog bírni. 100 km-el arrébb megint autószerelő , megint töltés , de jön a dilemma , hogy nekivágjak a hátralévő 300 km autópályának , amivel sötétedés előtt Magyarországra érhetek , viszont orbitális szívás a lerobbanás , vagy bócorogjak falvakon keresztül , ahol azért előbb-utóbb akad segítség , de rám fog sötétedni , a lámpák meg lezabálják az akkut.
Telefonon az ismerősök szerint 100 - 500-km-ig is elmehet a járgány csak akkuról , persze minden "felesleges" fogyasztó nélkül.
Na vettem még egy akkut (nem pont azonos méret persze , de elméletileg betehető a gyári helyére ) amig a második töltés ment. Felsavazták , beüzemelték , bele egy szatyorba , irány az autópálya,majd a leállósávban kicserélem ha kell .
Még egyszer tankoláshoz le kellett állítani de határon , kapuknál pöfögött , és Kiskunfélegyházánál ahol lejöttem a pályáról visszakötöttem az egyik helyzetjelzőt , mert a hátralévő 30 km már életveszélyes lett volna.
A kényeg a Yuassa kibírta , nem kellett az újat bevetnem , sikesen hazaértem .
Holnap nagytakarítás , és rámérek , hogy mit csinál , de gyanítom elért a Versysbetegség , generátor , fesszabályzó , esetleg mindkettő...
Mondjuk a Versys nem a legjobban hozzáférhető kategória ,akár egy légszűrőhöz is elég rendesen szét kell cincálni, de a manuállal , néhány videoval , ls némi műszaki érzékkel az egyszerűbb dolgokklal meg lehet birkózni házilag.
Nem gondolom , hogy felmerülhet olyan dolog , amiről ne lett volna már szó itt az elmúlt éveknen. Pláne az időszakos karbantartásokkal kapcsolatban , és a te km-eddel másra még egy ideig nem nagyon kell számítani :-)
A karbantartások nagyrészt én tervezem megcsinálni.
Letöltöttem a service manualt amiben egész jól le vannak írva a kötelező szervizek folyamatai és van róluk csomó yt videó is, úgyhogy remélem nem lesz gond.
A műszaki vizsga és futott km adatokat nem nézted meg ?
Csak , hogy valaki tesz fel konzolt , meg dobozokat , a gyári plexit lecseréli túraplexire , aztán meg megy 7 -800 km-t évente. elég fura , de persze nem lehetetlen.
( Nem értem , a gumicsere , hogy kerül be bármilyen rendszerbe? )