80-82 között voltam sorkatona. A telephelyen minden nap, kivétel nélkül be kellett indítani mindent!!! Mindennek, mindenkor hadrafoghatónak kellett lennie.
Majd tartalékosként voltam még baka 86 máj.1.-től 18-19 napig…., nem emlékszem pontosan……
Ahogy leírod, neked is inkább a vízzel teli tank okozta bajt nem feltétlenül (csak) a hideg. Faggattam, de azt mondja, hogy az üzemanyagtartály a páncél alatt volt a vezetékekkel (logikusan) úgyhogy nemigen volt mit melegíteni, meg sok hely sem volt a páncél alatt. A benzint belekeverős mutatványt csinálták ők is. Ha valakinek baja volt, akkor jött a szerkocsi a levegővel. Szerintem Szerjózsáék sem lehettek zsenik, így egyszerűre kellett csinálni. Ma már nem zaklatom, de holnap kifaggatom, hogy a sűrített levegő valami dugattyús rendszeren át működtetett vagy turbinát pörgetett (ezt nem hiszem ha végiggondolom).
Amúgy volt vonórúd és vontatták, amelyik lerobbant. Hogy be lehet-e húzni az is holnapra marad. ( Nem érti hirtelen miért is érdekel a haditechnika :-)))))
Ő vidéken nőtt fel és szerinte egy bizonyos traktor elindítása, aminek a neve nem jut eszembe, sokkal nagyobb mutatvány volt még meleg nyári napon is.
"amíg ő ott volt nem volt olyan hideg, hogy akkumulátorról be ne indult volna,"
Ilyen az én szerencsém, bezzeg nekem azonnal sikerült kifogni egy "emberemlékezet óta nem volt ilyen hideg" telet. Bevonulásom után, egy szép, decemberi estén ( itt ért véget a szépsége ), azt mondja az ügyeletes, hogy mivel én autószerelő, meg kellően kopasz vagyok, kapjam magam, és menjek telephelyre és indítsam el a hómarót. ( itt még nem volt semmi gyanúm ) próbáltam felhívni a figyelmet, hogy valójában azt sem tudom mi az a hómaró, de ez nem hatott meg senkit sem. :-( A tetthelyre érve ( szakad a hó, kb 1m esett az nap, -20 alatt a hőmérséklet ) mutatnak egy valami monstrumot, ami csőrős ZIL kinézetű terepjáró teherautóra emlékeztet, a plató helyén egy méretes bodéval, az elején meg óriásplakát nagyságú, akkor még UFO-nak látszó szerkezettel, és azt mondják, ez az, és csipkedjem magam. Első lendületből felugrottam az első sárvédőre ( inkább keserves mászás volt ), nyitom a motorteret, és rögtön láttom a baj okát, diadalmasan mondom is az alant állóknak, ítt bizony komoly a baj, hiszen eltünt a motor!!!! A válsz kissé vulgáris volt, megemlítették néhány felmenőmet, hogy velük szorakozzak, a motor hátul, a "bodéban" van. Lemásztam. A bódé oldalán, 4db méternél hosszabb csapóajtó, nyitom az elsőt, akkumulátorok, eddig sosem látott méretben. Második ajtó, még mindíg akkumlátorok, azonos méretben, de csak az előző mennyiségnek a fele. A maradék térben valami nagynak látszó fémtömeg kezdete. Harmadik ajtó, a fémtömeg folytatódik, halvány sejtés kezd derengeni bennem, itt nagy dologról lehet szó, esetleg ez a nagy dolog lesz a motor, de a vége még nem látszik. Negyedik ajtó, ítt még a motor egy "darabkája", valami irdatlan tartályok, meg egy hűtőnek látszó tárgy. Az is volt. Azt mondja akatona, aki a kezelője volt, ő nyomja az indítógombot, a társa pumpálja a motorolajat, az indító forgatja motort, de nem jön a végén az a nagy füst, ami még a _nyáron_ (!) azonnal megjelent, ha ugyanígy csináltak, de kell ennek télen is működnie, hiszen a harckocsikban is működik ez a motor. Elviekben persze teljes mértékben tisztában voltam a diesel motor működésével, csak arról nem volt fogalmam, hogy ami elöttem tornyosul, azon mi micsoda. Viszont azt tudtam, a gázolaj nem szereti a hideget, így irány az üzatank, milyen lehet a gázolaj. Bizony az egyetlen darabban volt, bazalt keményre fagyott dolog volt benne. Mint később kiderült, víz volt, azaz jég, valaki eladta a gázolajat, és vízzel pótolta. Ennek akkor még örültem is, aznapra megusztam a dolgot, valószínűleg nem olvad ki az éjszaka, mehettem vissza a körletbe. Másnap: Tank csere, egész rendszer légtelenítés ( !! -20 alatti hőmérséklet !! ), de legálább világos. Most sem indul. :-((( Végre előkerült valaki, aki ismert olyat, aki már látott ilyet, elmondta, hogy a hátsó nagy tartályban lévő hűtőfolyadékot, egy erre rendszeresített benzinlámpával ( amit meg is találtunk a fülkében ) fel kell melegíteni 40-fokra, és akkor indítani. A tartályban "füst"járatok voltak a melegítéshez. Vagy három órányi melegítés után, egy jottányit sem melegedett semmi. ( 1tonnányi fém a motor, vagy 150liter hűtőfolyadék és -20 fok ellen egy 3literes benzinlámpa. Valószínűleg nem a fizika volt az erőssége a kieszelőjének. ):-(( Próbálkoztunk 36V-ra kötéssel, semmi, melegítettük a gázolajat, semmi, melegítettük a szívócsövet, semmi. Ezzel elvoltunk úgy 1,5 napig, de nem mutatott életjelet. Ekkor ötlött fejembe, hogy levegőt kellene melegíteni, az talán segítene. Nosza, légszűrő le, benzinlámpa vége be a szívósorba, és indítás. A hatás azonnali volt!!!! Az indítás pillanatában azt láttam, a bezinlámpából a légáram kikapja a lángot, ami végig "rohan" szívócsőben, utána meg a forró benzingőz, és éktelen kopgással, csattogással életre kelt a motor, ami hirtelen meg akarta szerezni a benzinlámpát is. Rövid birkozás után sikerült visszaszereznem, de addig nyelte a benzint a motor, egyre (kuvára) emelkedő fordulattal. A lámpa visszaszerzésekor úgy gondoltam, nem feltétlenül kell nekem a végkifejletet a helyszinen bevárnom, valószínűleg közel lehettem az országos csúcshoz 100méteren. (mikádóban!!!) Azonban minden ellenkező jel ellenére a motor kibírta, benzin hiányában visszaállt a normális rend, és szépen "elduruzsolt".......... február végéig. Akkor muszáj volt leállítani, mert járó motoron igen nehéz kuplungot cserélni. :-((((((( T34-kel szerencsére nyáron, szerencsétlenségemre meg tartalékosként találkoztam. "M" zárolt készletet kellett üzembehelyezni. Meglettem volna az élmény nélkül. Azt hittem, végre "első"kézből tudhatom meg, hogyan is kell/szokás hidegben indítani ezeket a böszmeségeket. :-)))
Azt mondja, hogy itt magyarországon amíg ő ott volt nem volt olyan hideg, hogy akkumulátorról be ne indult volna, nem kellett trükközni, CCCP-ben meg ő hála istennek nem volt gyakorlaton. Lehet, hogy jó volt a karbantartás ?? :-P Kérdeztem, hogy nem volt-e gond a ledermedt olaj, de azt mondja , hogy nem volt ilyen probléma, beindulás után meg hamar bemelegedett.
"aztán ott töketlenkedtek, mer nem bírták beindítani."
Ami azért elég nagy szerencse a kőrbe állók számára! Még jó, hogy végül legalább egy hozzáértő próbálkozott. Bár továbbra is azt gondolom, nagy butaság volt az "öreg" részéről, és csak a vakszerencsén múlott, hogy nem történt tragédia.
Amúgy tényleg eléggé ellentmondásosak a megjelent hírek, amit most olvastam, hogy _kettő db autó_ akkut használtak, az teljes képtelenség.
Már csak azért is, mert többszáz szemtanú van, meg jópár filmfelvétel, és senki nem látott egy darab akkut se sehol. A fiatalok kinyitották a tankot, leverték a lakatot meg ilyesmi, aztán ott töketlenkedtek, mer nem bírták beindítani. Akkor jött H. Gyuri bácsi, és megvizsgálta a kérdést. :)
Látni kellene azt a füstöt, így nehéz kitalálni. Elképzelhető, hogy szelepszár mellett "folyik be" olaj, és az okozza a füstöt, ha egyáltalán olajtól származik.
:-DD Ja! Én is erre gondoltam, pont egy forduló közepén torpant meg, a kipuból még egy utolsó termetes füst"pamacs". Nagyjából iyenkor szokott az ember arra gondolni, milyen veszélyes is tömegben tankkal forgolódni. A helyükben én is ezt mondtam volna. :-(
Amúgy tényleg eléggé ellentmondásosak a megjelent hírek, amit most olvastam, hogy _kettő db autó_ akkut használtak, az teljes képtelenség.
"Arra volt a levegő kitalálva, hogy ha az akku megadta magát a szibériai télban, akkor is be lehessen indítani,..."
Csak kíváncsiságból! Légy szíves kérdezd meg édesapádtól, hogyan indították el -25 fokban őket. ( és levegő nem volt ) Nekem senki sem mondta el, magamtól kellett kitalálni. :-(((((((((
Szerintem az eprom meg pont írható, (legalább egyszer) már a neve alapján is. (Electronic Programmable Read Only Memory) És bármikor kicserélhető egy EEPROM-ra. :)
Ha eprom van benne,akkor nem lehet írni,csak a tok fizikai eltávolításával módosítható a programja.Azért meg kellene nézni,szabályoz-e lambdára,egyáltalán figyelembe veszi-e a lambdaszonda feszültséget. Meg lehetne még nézni,a hibatárolója jól működik-e,nem-e minden hibát elfelejt időről időre...stb,stb.
Nagyon régen vettem, akkor gyógyszertárban. Amúgy nekem is folyamatosan tünt a víz a fűtésből, mivel látható helyen nem folyt ( a csövek jó része betonban van :-( ), öntöttem bele autóhoz való hűtőtömítőt ( 3db Würth-ös félét ). Ennek 2 éve, azóta nem kellett utána tölteni, addig meg hetente. Persze a kazán "kazán" részéhez nem hiszem, hogy megfelelne.
Különben bioélelmiszer meg lisztérzékenyek is eszik(? rossz mint a fene) Aki keres,talál..gugli a barátunk:) http://www.liszterzekeny.hu/hirek/article.php?169.255
De szerintem extrahiper multikban ahol 200féle liszt és dara van,(metro,cora,auchan) kéne,hogy tartsanak,csak szerintem aranyárban.
Nehogymá lisztet tőcsön a fűtési rencerbe csak mer lukas a kazány.... Ha "belül" lukas,a tűztér felé,fabatkát sem ér. Egyébként vidéken van len,meg kézimalom is,0ft-ból tudok Xkg lenmaglisztet gyártani,csak sok vele a meló:)
Kis segítséget kérnék. Adott egy maruti. A hibajalanség, hogy a napi első hidegindításnál kékes füstöt ereget kb 20-30mp-ig, utánna nem. Az autó amúgy jól megy, a víz nem olajos, az olaj nem vizes, és nem is fogy az olaj. A hengerfej tömítés kb fél éve lett cserélve. Van esetleg valami tippje valakinek?
T-72-esen saját kompresszora tölti a palackot, szerintem a T-34-esen is. Persze nagyon könnyű kivenni, hogy külső kompresszorról (akár másik tankéról) fel lehessen tölteni.
Tuti, hogy benne hagyták, és nyomás is volt benne. H. Gyuri bácsi pedig egy tök jó fej. :)
Igen van ilyen.A kompresszoros motort se most találták ki. A 40-es évek elelyén.Csak a német leporolta és mostani gyártástechnológiával persze már egész jó!
A édesapám T34 "sofőr" volt és szerencséjére néhány héttel a Csehszlovákiai beavatkozás előtt szerelt le (1968). Azt mondja macerás ám kábelezni és 80Ah-s akkuból 4 volt benne az indított. Szerinte benne hagyták az akkumulátort. A levegősre meg nem mondta, hogy cserélték a palackot, de megkérdezem. Arra volt a levegő kitalálva, hogy ha az akku megadta magát a szibériai télban, akkor is be lehessen indítani, ehhez az elvhez a spéci kompresszoros töltögetem cserélgetem nem stimmel, de rákérdezek.
Miko katona voltam 15 ember betolta pici lejten, az T 56 ot.... en sem hittem.. de parancsot kaptam...:)) " Tolja Katona.." toltam....... es a gep... beindult...
Nem,az a felvétel alapján biztos,hogy pöff,magától indul.Katona ismerős szerint képtelenség megmozdítani,egy századot is hiába vezényelnek ki,sosem tolják be. Én inkább a hajtáson-kuplungokon gondolkodtam el,direkt mechanikus megoldású-e,mert ha a kerekek addíg nem kapcsolhatók a főtengelyhez,amíg nem jár a motor,akkor megette a fene,tologathatják estig is,akár egy automatát.
"Érdekes,hogy gázolajat miért nem tudtak szerezni bele,illetve eszükbe sem jutott a kérdés,"
Fene tudja, de nem feltétlenül az üza fogyott ki, ha kevés benne a motorolaj, vagy nem nyitották ki az olajtartály csapját és nincs elég olajnyomás, akkor is leáll.
"Szerintem lőni nem lehet vele,ha van lőszer sem:) "
:-) Én sem gondoltam komolyan, biztos hogy hatástalanított a lövege.
"Az indításhoz meg biztos,hogy nem vittek aksikat,"
Akkor hogyan? A nyilatkozatok szerint nem voltak benne az akkuk, abban viszont szinte biztos vagyok, hogy a levegős rendszer nem működött benne. Utoljára több mint 25éve találkoztam néhány tucat T34-essel, egyiket sem sikerült levegővel elindítani. A többségének a tartályai sem voltak már meg, amelyikre sikerült levegőt kötni, annak meg az elosztója volt döglött (rozsdahalom). Mindet 36V-tal tekertük. ( amíg bírta az indító )
Akkor megintcsak enyhénszólva falsak az információk...most vagy mégis aksit vittek(ez tűnik így már egyszerűbbnek) ,vagy valaki töltött tartályokkal hagyta ott,ami legalább akkora felelőtlenség,mint aksikkal otthagyni. A média szokás szerint összevissza beszél,különben csak ezért bántam,hogy nem voltam kint mégis,láttam volna a T34et indulni meg utcán gurulni:) Érdekes,hogy gázolajat miért nem tudtak szerezni bele,illetve eszükbe sem jutott a kérdés,ha már nagy bikakábeleket meg halom aksit oda tudtak cipelni.
"Teherautón vajon miért nincs ilyen,mikor kompresszor van."
A harckocsikon sem a saját kompresszoruk tölti az indítórendszer palackjait, azokat amikor kiürül, cserélik, és seciális magasnyomású kompresszorral töltik. Amit egy tgk kompresszora nyom, az igen kevés a beindításhoz.
Szerintem lőni nem lehet vele,ha van lőszer sem:) Az indításhoz meg biztos,hogy nem vittek aksikat,ez volt az első verzió,de azóta kiderült,csak mese volt az egész aksi-huzal téma.
Minden bizonnyal készültek rá, mint kiderült, vittek 3db akkut, meg átkötő kábeleket, sorba kötve 36V-al meg tudták forgatni a motort. Az meg ugye megbízható szovjet technika lévén beindult. Mint látható volt, egy korunkbeli, vagyis 50 körüli férfi vezette, bizonyára nem akkor látott ilyet először. Ha azt vesszük, nekem sem okozott volna problémát az elindítása, inkább az a kérdés, ki volt az a balfasz, aki kitett az utcára egy működőképes T34-est? (!!) Még szerencse, hogy lőszert nem hagytak benne. ):-(((
Kinyitotta a levegőtartály csapját;) Teherautón vajon miért nincs ilyen,mikor kompresszor van...? Gondolom nem ér annyit a szenvedés,mint az,hogy aksi nélkül is induljon.
Munkaügyi felügyelő egy bérelt magántulajdonban,ahol saját autót szerel? Akkor miért nem jön,amikor a lakásomat festem? Vagy jöhet,saját ingatlanomon sem dolgozhatok saját magamnak? Valahol igazsága van a dolognak,miért ne lehetne ilyen.....az más kérdés,hogy nálunk azért nem megy,mert 2mp alatt feljelentenek,beperelnek,belekötnek,bezáratnak,felszámolnak.
Ha most egy kicsit jobban belegondolunk, azért valljuk be az autóvezetéshez/KRESZ vizsgához nem kell magas IQ, elég ha valaki tud írni/olvasni, és persze logikusan gondolkodni. Olvasni/írni 5. osztályra már illene tudni, a logikus gondolkodás sem az elvégzett osztályok számától függ. Az megint egy más kérdés, hogy ki és miért nem végzi/végezte el a 8 általánost. ( pl. édesanyám a papírforma szerint nem szerezhetett jogosítványt, mert Ő még a 6 elemis rendszerben járt iskolába )
"Képzeljétek el amikor bizonyos féreg réteg nem tudna lopni járni"Ladával" "
Elképzelni lehet, de teljesen felesleges. Azt a réteget, amelyikre gondolsz, a legkevésbé sem tartja vissza az autóvezetéstől a jogosítvány hiánya!!!! ( eddig sem érezték szükségesnek a meglétét, ahogy nem érzik a biztosítás, az érvényes műszaki vizsga, a zöldkártya, vagy a "saját" autó szükségességét sem. )
Nem hát ! Aki nem retek az legalább 8 osztályt végezzen el és szerezzen szakmát. Akinek ennyi esze sincs, az hogyan érti meg KRESZ-t ? Bocs ez inkább a ki szereti a cigányokat topikba való. De ki ir itt cigányokról ?
Oké. De mi van ha kimegy a munkaügyi felügyelő ? 1. / Aki ott dolgozik nincs bejelentve, tehát feketemunkás /200000 ft /. Ha szakmunkát végez ujjabb birság ha nincs róla papirja. /pl. heggeszt. /A hatóság ugy veszi, hogy feketén alkalmazza a tulaj csak ő most nincs itt.Sose hiszik el , hogy csak ma és most jött be dolgozni a saját kocsiján. Mutathat szerződést amilyet akar, azt mondják ilyet mindenki gyárthat előre és ugy dolgoztatja feketén a dolgozóját.
Na voltam a híres szervizekbe!!!!Annyit az előzményekről, hogy volt először, hengerfej töm. csere, aztán fúrás, dugattyúk, gyűrűgarnitúra, tömítésgarnitúra, szelepszárszimering, vez.tengely szimering, vezérműszíj, vízpumpa, hajtókarcsapágy, főtengelycsapágy, síkolás, főtengely köszörülés, ennyi, a gatyám ott maradt !!!Most meg néha, de tényleg néha a fordulatszám kumplung kinyomáskor felfele kúszik, közbe nem venni észre hogy lenne e motorfék,üresbe néha 4 naponta felpörög 4000-ig! Szerviz!!! Renault ba csinálták eddig:::Mai válasz a hibára: kicseréljük a bolyhos gázbowdent, én még azért egy folytószelep tisztítást kértem aztán meglátjuk!!! Fiat:diagnosztika 2500 HUF, aztán majd meglátjuk, ( a renaultosok megkeverték a vezérlést?:?:?
Úgyhogy holnap bowden+pucolás
Amúgy a motorgenerál óta megy mint a golyó, nemhiszem hogy kat. lenne, alapjárat ha a motor felmelegszik, akkor stabil 900, de az alatt nem jellemző.
Na, ez már aranyatérő Palio, de szeretem, és a szerelem a nyomorba dönt!
Apropó, mennyi egy gázbowden????HUF??? Mennyi idő a fojtószelep tisztítás és a bowden csere???
Szerintem is igy van, holott én épp az ellenkezőjéről győzködtem akkori országgyülési képviselőnket, vagyis hogy bevezetni azt: csak 8 o.nál magasabb iskolával /Pl. szakmunkás stb/ lehessen jogsit kapni. Képzeljétek el amikor bizonyos féreg réteg nem tudna lopni járni"Ladával". Sem csalni, sem egyébb büncselekményt elkövetni ! Haj Istenem de szép lett volna !
Olajpumpa kimozdul? Maximum a harang,ami az olajba merülAz valóban csak be van "oda dugva",mármint az Salakú szívócső az öntvény blokkba..de hogy az ott gyárilag bárhova is "forogna"...hát..nekem nem úgy tünt,egyiknél sem:))
Akkor már sokan vannak az utakon?Valami rémlik skodánál 20- éve kitalálták hogy az olajpumpa bizonyos szögig kimozdult hogy hegymenetbe és kanyarban is szivjon olajat.Nem 20 régebben.S100-1000MB?
"Ha kimennek is egy építkezésre,azt sosem kérik,hogy,na tényleg ipari alpinista-e aki ott lóg a kéményen egy karabínerrel,vagy kőműves-e legalább aki az erkélyt zsaluzza(pedig azon majd emberek járnak..és ha leszakad?)." Nono. A szomszédomban kinnt voltak a munkavédelmi felügyelők és nem hitték el, hogy van a hölgynek vendéglátóipari képesitése. hazaküldték a szakm. bizonyítványért. Egyébként "komoly" vállalkozása van : fagylaltozó. Valószínüleg bizonyítvány nélkül nem tudott volna kiadni egy gombócot.
Azért tegyük hozzá,alapból is reagálhat máshogy a lambdajel hiányára.Lehet,ha bekötnénk a szondát,már ezel sem menne úgy. Meg kéne nézni azt a keresztúri autót mi van benne,és megkérdezni mennyi lenne az annyi. Papíruszod megvan már?:)
Gondolom mikor kijön a pártállami baxtatókommandó akkor el kell számolni,ki dolgozik ott,az képesített,felkészített,bejelentett,vizsgázott,munkavédelem,tűzvédelem,stb. Mondjuk ez akasztaná meg őket leginkább,hogy mi az,hogy nem alkalmazott,hanem tulaj szerel,mert erre áll rá az agyuk,tb,adó,munkavédelem,stb. Ha kimennek is egy építkezésre,azt sosem kérik,hogy,na tényleg ipari alpinista-e aki ott lóg a kéményen egy karabínerrel,vagy kőműves-e legalább aki az erkélyt zsaluzza(pedig azon majd emberek járnak..és ha leszakad?). Azt viszont igen,hogy mindeki bejelentett alkamazott-e,legalább sisak van-e rajta,illetve van-e a munkavédelmi okításról sajtfecni és azt aláírta-e.
Elég valószínű,hogy az én vasam picit "tunningolt",akkor lesz biztos,ha elküldik egy másik kiolvasott tartalmát is..sajnos csak halogatja aki igérte:(
Vannak fent a net-en letölthető eprom tartalmak,de fizetős a téma,hiába régi autók,sokan élnek ebből.E34ben is ugyanez a vezérlő és kód van,persze csak ugyanilyen (M30B35) motorhoz.
A code plug-ról is hülyeséget beszéltem,az csak a váltó miatt kell,onnan tudja,hogy automata vagy EML.Ha sima alap,akkor működik a vezérlő "egyedül" is.Ez azért jó,mert ugyanaz az eprom a manuálisban meg az automatában is,sőt gyakorlatilag mindben,ezért mindegy melyik vezérlő melyik.
A te vezérőd még a régebbi,többeket meglepett,hogy működik EML-es autóban,de az majdnem biztos,hogy a kettő kódja nem csereszabatos. Semmi tragédia nem történik ha megcserélem az epromot,csak mivel másik CPU vezérli a kettőt,aminek mások a parancsai,azonnal lefagy elvileg a másik eprommal. Legalábbis nagyon elvileg...mostmár ezek után csak fetételezni merek mindent,akármilyen kőbiztosnak is látszik,hogy úgy van..khm:))
Villogtatni mindet lehet,maximum villog a led menet közben,de ez is a program verziótól függ állítólag... Az enyémben is volt tárolva szonda meg keverék hiba is sok egyéb mellett:( Azt ugye így nem tudni egy hete vagy fél éve tárolta el.
Vagyis csak be kell egy izzót vagy ledet kötni nálad a rajz alapján,és megnézi mi történik.Ha jó,akkor a lambdaszondát is be lehet hekkelni..most elvileg "keverék szegény",és "lambda szonda feszültség fals" hibákat kell villognia.
Különben a vasadban most van lambdaszonda csak 2vezetékes,vagy nincs is,fúrni kell meg anyát felhegeszteni?Mintha úgy emlékeznék,hogy katalizátor,tehát van benne..:)
Gondolom egy nyilvános üzlet-műhely megnyitásához (működési engedély) a helyhatóság tetszése szerint kér ami hülyeség az eszébe jut. Persze,ha nincs működési engedély az is egy dolog...néha még BP-.i boltoknak sincs. Meg aztán ezren és millióan szerelnek mindenütt "a ház aljában" gyakorlatilag vadidegeneknek is autót,mindeféle engedély vagy egyéb nélkül.(általában még vállakozás sincs a dolog mögött)
Nincs véletlenül némi tunning abban a vezérlőben? Egyszerű multiméterrel és ceruzaelemmel megvizsgálható,hogy szabályoz-e a lambda jel alapján vagy nem.
Ezt a múltkor is "kitárgyaltuk", nincs konkrét tiltó rendelkezés, hanem a szükséges feltételeknek nem tud egy utcáról beesett ember megfelelni. ( szakképesítés, munka és tűzvédelmi oktatás, egészségügyi alkalmasság, előírás szerinti munka és védőruházat, ......meg a csuda tudja mi minden a kifogás ellene.
Erről jut eszembe, beszéltem a haverommal arról amit mondtatok. A kérdése az, hogy ezt milyen jogszabály tiltja, vagy nem engedi? Tudtok hivatkozni bármilyen paragrafus vagy rendeletszámot? Vagy bármit ahol le van írva, hogy ilyet nem csinálhatsz?
Amikor az autó levegőben van (ugrat), vagy a hajó hullámhegyről "esik" lefelé, nem biztos, hogy az olaj a teknő alján marad. Már pedig, ha nincs a teknőben olaj, akkor a szivattyú levegőt szív.......... , ilyenkor a "puffer"tartály adja az olajnyomást.
Van tipped, hogy miért nem érdekli az ECU-mat, hogy van rádugva lambdaszonda, vagy sem? Ha nincs rádugva, melegen is kivillogja a 12-es kódot, vagyis minden ok. :(
Nincs ebben semmi érthetetlen. Amikor levetted a hengerfejet, ez a szelep nyitva volt és valamihez hozzáérve megfeszült. A Mercedeseknek kemény a szelepszára, könnyen elpattan, ha megfeszül. ( mert ugye az világos, hogy ilyen szeleppel az a motor egyszer sem fordulhatott kőrbe )
VAN EGY NAGY KÉRDÉSEM, REMÉLEM TUDTOK VALAMI HASZNOSAT MONDANI! Van egy Fiat Paliom! Mostanában az a jelenség van hogy üresben fogja magát és felpörög a motor 4000-ig, de csak néhé-néha! Váltáskor a fordulat alkalmanként felfele kúszik, a motorféket helyenként nem érzem! Amúgy gyorsul meg minden! Tudtok segíteni???Szívesen fogadok minden tanácsot!!!Köszi!!Kérlek válaszoljatok
Ilyeneket olyan helyeken is szoktak alkalmazni ahol a szarazkartres olajozas meg nem kell, de a sima nedveskarter mar keves. Pl a Dakaros "Opel" Blaseren.
Tud esetleg valaki olyan CO val hegesztővel felszerelt műhelyt amit 1-2 napra kitudnék bérelni? Lenne a kocsimon egy kis lakatolni való, és saját magam szeretném megcsinálni, de nincs hol... A németeknél tudom hogy vannak ilyen csináld magad mindennel felszerelt műhelyek, csak azt nem tudom, hogy itthon létezik-e ilyen...
Levettek a hf. et es ezt talaltak a hengerben..... de sehol semmi (!) utesnyom, gorbules, stb, szelepen, dugoteton......
Ezt nem ertem...
Es meg mielott valki okos lesz.. ... szelep tanyer felett (!) torott, nem szelepvezto felett....es labon, osszes dolgozo, hangnelkuli hengerrel alt be az auto gyuruzesre....
VAN EGY NAGY KÉRDÉSEM, REMÉLEM TUDTOK VALAMI HASZNOSAT MONDANI! Van egy Fiat Paliom! Mostanában az a jelenség van hogy üresben fogja magát és felpörög a motor 4000-ig, de csak néhé-néha! Váltáskor a fordulat alkalmanként felfele kúszik, a motorféket helyenként nem érzem! Amúgy gyorsul meg minden! Tudtok segíteni???Szívesen fogadok minden tanácsot!!!Köszi!!Kérlek válaszoljatok
Amikor a szárnyaim alá kellett vennem egy friss technikusi diplomást, akkor volt egy feladat. Hosszú tengelyt kellett esztergálnom hollandba , CNC-n, állóbábbal, mozgóbábbal, két csúcs között.
Mondom a faszinak, hozzon nekem egy esztergaszívet, ami rámegy a 20-as hajtott végre.
Röhögött, azt hitte, viccelek, és nagyon nehezen tudtam meggyőzni, hogy nem egy FPS játékából van az "esztergaszív".
Én tudok hagyományos esztergán, marón, síkköszörűn, és tömbszikrán dolgozni, és ezeknek a CNC változatán is, mivel CNC-s képesítésem is van, és gépbeállítóként is megállom a helyem itthon(!).
A cimbim azt mondta, hogy ezzel a tudással isten lehetnék kint. :)))
Én olaszból hoztam uno 1.3as d-t. 15éve. 2oljpumpa meghajtót nyirt ki.Majdnem olyan mint a ladáé csak nem jó bele és 3xor annyiba kerül.A3-madik előtt levettem a teknőt. kb kétharmad reszt eltakart a kéztőrlőrony a pumpa szivószitályából.Rony nélkül egész jó lett évekig használtam gond nélkük.
Gép még lenne...szaki nincs, aki meg tudná csinálni. Ismerősöm mesélte, hogy a szakmunkástanuló szintet alig üti meg a többség. Kitalálni valamit, kicsit agyalni, kifaragni...azt felejtsd el.
Ha tul sok van benne ki fogja tolni ahol tudja.PL simmeringegnél.Ha az olalypumpa tulnyomásszelepe nem nyit ki kb-7bar KÖRÜL Nem tudom pontosan mielőtt valaki belekötne--akkkor gáz van!
tényleg, egyébként nagyobb olajnyomás fordulhat valahogy elő??? mert ak isebbet még értem. de a nagyobbat :o (vagy ez az amikor túl sok olaj van a motorban?)
Azért ha jól emlékszém 0.75-től 1.2ig jó az olajnyomás perzse meleg motornál 750-950között régi motoroknál. Órával mérve tök mindegy a gomba mit mutatat---Persze arra is rá van irva mit kell tudnia.Szerintem meg öreg az olaj a sok állás miatt.
suzukinál, ha nincs lambdajel, akkor villognia kéne a hibakódnak, ugyebár... Mivel elég szerencsétlenül járt a szondám környéke, így nemhogy jel, de madzag sem volt a szondától.
Az ECU szerint minden ok, 12-es kód, nincs hiba, miközben a szondám nem üzemel. mostakkormivanmá?
VAN EGY NAGY KÉRDÉSEM, REMÉLEM TUDTOK VALAMI HASZNOSAT MONDANI! Van egy Fiat Paliom! Mostanában az a jelenség van hogy üresben fogja magát és felpörög a motor 4000-ig, de csak néhé-néha! Váltáskor a fordulat alkalmanként felfele kúszik, a motorféket helyenként nem érzem! Amúgy gyorsul meg minden! Tudtok segíteni???Szívesen fogadok minden tanácsot!!!Köszi!!
Haza lett kuldve M.orszagra... :))) Itt nem talaltak hozza szakembert...:(
Otthon veztengo csapagy furat szabalyzas.. veztengo femszoras. meretre szabalyzas.. es jon vissza...:) Nerm tom mennyi km lehet benne.... milla biztos nem..:))
"Normal, jo motornal elalszik az olaj lampa? Tobbnyire el.... es onindito tan 100-200 kozt forgat..."
Inkább 300-400 az, de próbáltad meleg motorral is? Hidegnél elalszik. Mondjuk jelen esetben nem tudni milyen meleg motorról van szó, és azért azt se felejtsük, nem egy mai darabról beszélünk. Meg aztán milyen olaj van benne? Amúgy, jónéhány autónál kigyúllad a visszajelző meleg motornál, ha nagyon alacsonyra veszed az alapjáratot. És akkor még nem is beszéltük a gombáról. (Rossz/nem bele való....) :-P
Maradjunk az IAC-nál, a többinek nem valószínű, hogy köze lenne a dologhoz. Először alapos tisztítás, fojtószelep/ház, és alapjárat szabályozó, ha nem segít, akkor 90%, hogy léptetőmotor csere (IAC) A maradék 10%, az vezeték, vagy ECM.
Igen nagy valószínűséggel ez a baja. Viszont én arra lennék kíváncsi, hogy amit a szakirodalom megad lehetőséget (ECT, Map, IAC, Tp érzékelőkön kívül) lehet-e egyéb oka. Pl dugulás stb.
A havernak lenyúlták Gárdonyból az RX8 as Mazdáját. Sötétzöld, amrikai rendszerű, gps USA térképpel, nagyobb hatsó szárny mint az itthoniakon. Az egész csak azért bosszant, mert multkor másfél orámba telt mig beinditottuk( hidegen le lett állítva is az akkut is lemeritették) és mivel siettem, nem mentem vele próbakanyart :( Erre most meg lenyúlták! Ha valaki tud róla infót dobjon egy mailt, természetesen a hasznos infót díjazza... De vissza is venné az autót...
Én eddig azthittem,egy nomrális olajpumpának már akár az önindító kb 200rpm-es max fordulatánál fel kell tudni építeni a nyomást hosszabb indítózásnál....hmm.
"Az enyém is csak 650-700-at forog alapjáraton, de nem érzem, hogy egyenetlen lenne."
Nem is mondtam ilyet. Pont azt mondtam, hogy a 6hengeresek többnyire ilyet ( 600-700 ) forognak alapjáraton. Ez a motor is forog azon a fordulaton, csak nincs olajnyomás, viszont azon a fordulaton, amit a data is ír van.
Hát éppen ezért káromkodok már előre, szedtem májusban le a müszerfalat, nem egy boldogság, persze mindent meg lehet csinálni. Egyébként a lenmag lisztről én is hallottam, de hol van már olyan? Ez valami bentonit /azt használjuk a bor ülepitésénél is / meg aluminium /szilikát?/keverék volt . Nem vált be, de volt haverom akinek jó lett. / Nézem a TV-t /ATV/ ott nagyon készül valami a hidnál.
Olyan kérdésem lenne, hogy milyen okok lehetnek egy megane 1.6 16V (mot kód K4M)-nél, hogy nincs alapjárat? Pontosabban hidegen semmi, melegen alig 500. Csak ha gázpedállal tartjuk, de ez már nem alapjárat.
Az enyém is csak 650-700-at forog alapjáraton, de nem érzem, hogy egyenetlen lenne. Szerintem a DATA ebben az esetben is téved és túl magasértéket ad meg. Gondolom ez még karbis és emiatt a biztonságosan működő,és nem ugráló fordulatszámra próbálják rávenni a tulajokat. De attól még lazánb járhat alacsonyabban is.
Bizonyára tapasztalatból szólt, alapból én is annyit tippeltem. A benzines 6hengeresek zömében valahol itt forognak alapjáraton, különösen a régebbi, viszonylag hosszúlöketű motorok. A 4 hengeres dieselek viszont inkább 900 körül, a 6hengeresek is közelebb a 800-hoz. Alacsonyabb fordulaton "szétrázzák" a kasznit.
az én elméletem szerint, ha eddig is ekkora volt az alapjárat, és eddig nem csinálta, akkor az olaj összesűrűsödött, és a gomba helytelen működését okozza. Lehet jó nagy hülyeséget mondok most. Én olajcsere+szűrő+alapjárat állítással kezdeném :)
Igen 6 hengeres... akkor mégis valami prücök van az alapjárati oljlámpával vagyis az olajnyomással....remélem jó lesz olaj és szűrő csere után, de ha mégsem javul és különösebb gondom nincs vagyis olajat nem fogyaszt és nem füstöl így maradhat vagy nem?
Suldo koromban probalkoztam en is vele.. csak lusta voltam.. gondoltam a viz pumpa majd jol megdaralja..:)) Nem tette...es naon sokat takaritanom kellett utanna...:))
szia! elmondom mit tennék! ez egy jó autó,meg kell becsülni! ha komolyan gondolod a használatot mindenképp javaslom az olajcserét. természetesen előtte motormosó olajjal meg kellene járatni,hogy az évek alatt lerakódott olajsár mindenhonnan feloldódjon. aztán jó olaj bele jó szűrővel,alapjárat valóban a 750-850 közé állítva jó! levegőszűrő és üzemanyag szűrő cseréje sem tenne kárt benne! csak a vez.szíjjat ki ne cseréld :) :) :) vigyázz rá nagyon jó kis kocsi,egyszer mentem egy karikát egy irmscher tuningossal,hát az nem semmi :) Üdv: Zoli
Én nem akarok beleugatni, csak kiváncsi vagyok mennyire vagoyk távol a profik elképzelésétől: sztem ki kellene menni vele egy nagy körre megjáratni, aztán megnézni, hogy nem lett e magasabb az alapjárat. 600 az egy benzinmoornak sztem elég alacsony, egy dízelnek szokott annyi lenni kb, bár nem ismerem a szenátort ennyire. Ha nem segít a járatás, akkor meg megpróbálni felvenni az alapjáratot egy 850-es körüli forulatszámra, ott az olajpumpa sztem már biztos elég nyomást tud csinálni. Bocs az okoskodásrét!
Opel Senator 1979 évjárat, 2 évig állt, és most beindításkor alapjáraton fel-fel villan, néha pedig folyamatosan világít az olajvisszajelző lámpa
Az alapjárat az óra szerint kb. : 600-700 lehet, ha a gázra lépek és az alapjárat felmegy 800-900 ra rögtön elalszik a lámpa, a motor nem füstöl egy picit sem sem indításkor, sem járás közben.
Szerintetek mi lehet a probléma? egy olajcsere szűrőcsere segíthetne, vagy komolyabb a gond? tudom így nehéz megmondani de mégis valami támpont jó lenne.
egyébként ki mit gondol, anyagárban ez menyni lesz??? bölcső+ hattyúnyak. Csak a bal fele cserélhető külön? mert a jobboldalon nincs probléma. (látszólag.[azért egy 50-el való megpatkázás csinálhat sztem ott is szart])
lehet csak a bölcsőt kell cserélni, a hattyúnyakat nem. Első ránézésre a lengőkarnak nem lett baja, a nyomávrúdnak igen, de az van tartalék. ha már ott járunk kicserélem majd a stabilizátor szilenteket mkét oldalon(tényelg lehet a stabilizátor is cserés?) ha motort kiveszem a motortartó bakokat is.
kezdő vagyok még a szakmában, szal alkatrészkatalógusból ha megmutatják meg tudom mondani, de a karosszéria meg alváz elemekkel még hadilábon vagyok, a motorikus részek azért jobban mennek :)
áhá megvilágosodtam:) szal a hattyúnyak tartja a bölcsőt. akkor nekünk a bölcsőt kell kicserlni, nem a hattyúnyakat. Azt hittem h a bölcső meg a hattyúnyak egyben van, úgynézki sose figyeltem eléggé :$
szal az a szar vas, ami tarja a motort is, meg az autó eleje ámblokk, az nem ahttyúnyak, hanem a bölcső. :$ ok akkor foglaomzavarban voltam, mert mert azt hittem abölcső és a hattyúnyak ugyan az. :$ köszi :)
lehet h én vagyok és a hülye vagy félreértettem még régen, amikor mutogatták hogy mi a hattyúnak, elvileg az a cucc ami a motort is tartja, és fel van cavarozva a tűzfal aljára, és a stabilizátor is erre van felcsavarozva+ a lengőkar is.
Pedig nem nagyon lesz más választásod, ha fázni sem akarsz. A hűtőtömítő, ha el is tömi a lyukat, többnyire teljesen eldugitja a radiátort is. ( meg a tágulásitartályra menő légtelenítő csövet )
A fütőradiátor cseréhez ki kell venni a müszerfalat. Nincs nagy kedvem hozzá. Az első hütő ha nyáron melegszik le van tojva, azt könnyen ki tudom cserélni.A fütőradiátor miatt anyázok. Ráadásul pont a gázpedálra csepeg, rá a cipőmre.
Nem réz, hanem alu, a k. anyját, ráadásul vettem bele egy tömitő adalékot, ugyanugy folyik tőle.Pedig valami USA gyártmány. Holnap veszek bele másfajtát, mert a hütőt még csak kicserélném, de a fütőradiátorhoz szét kell szedni a müszerfalat.Azért bosszant , mert vettem bele egy bontott radiátort amit akkor kipróbáltam és nem folyt.Sőt van még egy a polcon, de nincs kedvem szerelni.
nem, még nincs, de a héten elmegyünk a bontóba meg az autósboltba aztán bevásárolunk. összeírtam neki egy 27 ezres számlát :D (mondjuk ebben bennevan a bölcső is elvileg, amiről azt hallottam h 7e pénz körül mozog)
Ahol az akna van,teszel felé egy I gerendát keresztbe meg 2csigát a kötélre.
De láttam én már embert utcán pusztakézzel skoda,trabi,wartyogó meg kispók motort kivenni.Ezek azok a tipikus "legó autók",amiket le lehet gurítani a saját motorjukról,az egész elejük,hátuljuk le és kibontható.
A bogár is ez a mese,csak ott még a dobozt is le lehet rudgosni,marad egy szép zártszelvény-gördeszka 4kerékkel.
ahamm, köszi! kb eddig átgondoltam én is, csak ugye a hattyúnyak tartja az egész blokkot. gondolkozok azon, hogy alátámasztani valahogy a blokkot és úgy cserélni, de ááá, necces, inkább tipp kéne h csörlő nélkül h szedjem ki azt a kurva motort.:D
hat valoszinuleg le kell kotni az elektromos csatlakozasokat, meg a kipuffot, feltengelyt es benzincsovet. Motortartobak csavarokat kiszedni es ki emelni. ja gaz, kupplungbowdent es valtorudazatot is bontani. de hogy ki kell-e venni jo kerdes. viszont trabi elejet jol ki lehet bontani
Sziasztok! A mai nap egy második haverom is vett egy 1,1-es trabit, 30e kerek forintért, egyetlen hibája, (najó, nem az egyeetlen, de aelgfőbb, a többit meg se kérdezem, azok menni fognak) hogy meg lett patkázva 50-el, ezért a hattyúnyak a bal oldalon erősen deformálódott, a lemezfelni tropa lett, durrdefekt+ a nyomtávrúd elgörbült. Pár óra után annyit tudtam vele a helyszínen csinálni, hogy legalább lábon el lehessen hozni az autót a volt tulajdonostól, ne kelljen huszonezrekért trélerezni. Nomost, vmi meg tudja mondani mennyibe kerül a hattyúnyak, és hogy kell kicserélni? Gondolom motor+váltó kiszerelésével lehet csörlős akna kell hozzá. akna még csak-csak, de a motort hogy fogom kivenni, az rejtély, ha van jó tipp szivesen fogadnám! :)
Íme néhány kép:
(egyébként féktárcsák, fékbetétek, főfékhenger, lengéscsillapítók, ezek ki lettek cserélve, így került 30 rugóba [ja másfél év műszaki+zöldkártya] sztem megérte)
Szerintem nincs olyan a Sierrán, az a cső nem szokott ekkora ingadozást okozni. Legalábbis én még nem láttam olyat. Jó neked, hogy csak 10-et cseréltél. :-(((
Ford Sierra 1990, 2.0i LX EFI motoros autóm van. Eddig semmi gond nem volt vele azonban, most egyik napról a másikra az alpjárat 500-3500ford/min között mozog. Ha az akku előtti MAP sensor-ról leveszem a gumicsövet a fordulat leesik 500-ra. Visszateszem ismét emelkedik a fordulat. Nem találtam gumicsőrepedést, "fals" levegőtnek nyoma sincs. Kimérték a kocsit a számítógép nem dobott hibát. A légtömegmérőt levettem, belül kitisztítottam...kis korom...semmi több.Mivel egy légtömegmérő ill. egy szívocsonk érzékelő 30-40E / db így először tapogatózom a szakszervíz előtt...
409 Ez az utóbbi probléma amit idéztél is most tőlem,már megoldódott,csak biztosan félreérthetően fogalmaztam,már megoldódott.Ha még fennálna ez a működési rendellenesség,mármint a bowden kihúzásakor nem húzná a rugó a szivató pillangószelepét zárt állásba,el sem indúlna,főleg nagy hidegben.. A termosztát jó,azt mondták nekem..
"de a szivató pillangója nyitva maradt,mert picit szorúlt a pillangó tengelye,és az a vézna kis rugó nem tudta elfordítani."
Naaaa! Most ez még mindíg így van, vagy már megcsinálták? Az elmondottakból úgy tűnik, hogy hidegen bezár a csappantyú, de meleg/félmeleg karbinál megszorul. Jól értem? Ha nyitva marad, nem tud dúsítani, a keverék az adott motorhőmérséklethez szegény lesz, durrog, "visszalövöldöz" a légszűröbe. Az a 15 perces bemelegedés is nyagyon soknak tűnik, a termosztát rendben van?
""",mintha nyomnánk a pedált,de a szivató pillangója nyitva maradt,mert picit szorúlt a pillangó tengelye,és az a vézna kis rugó nem tudta elfordítani""
Mirol beszelunk???
Lehet nem ez a fo problem... csak tod, karbis ajuto /is:) /az kartyavar...... szval.. illezkedni kell a lapoknak.... lehet a felso lap laza.. de ossze donti az alsokat is...:)
cam aro A szivató működtetéseésekor egy kis rugó zárja le a pill.szelepet,és inkább az a baj/szerintem/hogy nem zár le, és erre véletlenűl jöttem rá..A szivatóbowdent kihúzva "gázt ad ",mintha nyomnánk a pedált,de a szivató pillangója nyitva maradt,mert picit szorúlt a pillangó tengelye,és az a vézna kis rugó nem tudta elfordítani. De neked is lehet igazságod ez-ügyben,sőt..valóban kormosak voltak a gyertyák..
levego csavart felejtsd el... itt nem az lessz a problem..
Szivato.. sztem az csinalja..
Mennyire fix a rogzitese? Vakuum esetleg nem tudja vissza szivni a pill szelepet zart allasba? / nagy gaz, nagy vakum, oszt jol bezar az szivato ..oszt+ jol lekormolja az gyertyakat../
De, tenyleg. ott kell hagyni reggelre az ajutot valami hozzaertonel...
409 Hát úgy értem,hogy a szivató kézi vezérlésű,hőpatron nincs benne,a bowdent a meleg kéz:-))/mint hőpatron/szabályozza vissza,a fordulatszámmérőt figyelve-motorhangot fülelve az ember fia..Tehát nincs benne hőpatron .Ez a Solex Z1 ritka fajta állat vagy meg lehet-e találni valahol a beállítási adatait,mert ha tényleg levegőcsavar elállítódása van,annyi műszaki érzék szorúlt belém,hogy ezt megoldjam..ha csak ez a bánata. Köszi hogy segítetek..
Az tisztasor, csak a csappantyú nyitása is teljesen "kézi", vagy van benne egy termopatron? Na mindegy, ezt úgysem lehet on-line megoldani. Azt még egyik helyen sem mondták, hogy hagyd ott éjszakára, és reggel hidegen kezdik nézni? Vagy nem akarod ott hagyni?
cam aro Hát javarészben mindegyik hozzáértő akihez elvittem az autót,csak tapogatózott,mert ha ment az autó akkor ment normálisan,ugye oda kelett vinni,és ...tulajdonképpen így utólag már teljesen mindegy mit csináltak a géppel,a helyzet,illetve az állapot adott,ebből kell kimásznom..
409 Kéttorkú Solex porlasztó,teljesen kézi vezérlésű,721116T jelzésű,és még egy kör alakú beöntésben két vagy három nulla... Lehet hogy az üresjárati levegőcsavar van valóban rosszúl beállítva.. Mennyire kellene a teljesen becsavart levegőcsavart visszanyitni,visszacsavarni? Jó lenne tudni a gyári beállítást..
Ez nekem is inkább karburátor, főleg szivató problémának tűnik. Teljesen kézi a szivató, vagy van rajta hőpatron is? Működik a leállítás utáni motor visszahűtés, meg az a kis ventillátor ami karburátort hűti?
cam aro! Úgy gondolod,hogy a benzin-levegő keverési aránya nem jó? Hát nem tudom...több autószerelő is megnézte,az egyik példáúl miszlikre szedte a karbicseket,mindent kitakarított/valami ezer forintos sprayyal/de nem lett jobb.. Köszönöm segítségedet,mégegyszer megnézetem a porlasztót,hátha... üdv, Imre
Kedves Hozzáértők! Van egy Volvo 360 GLE kb 20 éves autóm,három éve vettem,azóta kínlódok vele, meg a mesterek is akikhez vittem.. A hiba oka szerintem az előgyújtás elállítódása,fülre úgy tűnik..A legnagyobb hidegben is könnyen indúl,viszont várni kell kb 15 percet ráhúzott /kézi /szivatóval,mire beállnak a "megfelelő körülmények"a motor szempontjából,és ha már teljesen vissza lehet nyomni a szivató gombját/és a motor nem áll le/beáll a normális alapjárat,mintha mi-sem történt volna,mint a doxa... Elenben ha elindulok vele idő elött,és 'neadjisten csak egy két kilómétert megyek , és ott leállítom,akkor produkál olyan durrogásokat-egyebeket indítózásnál,hogy már nem is merek vele kis távolságokra menni..Ilyenkor várni kell,míg a motor visszahűl,/ez télen gyorsabban megy/utána szépen indúl,de szivatót-gázpedált csak messziről nézni ilyenkor,hagyatkozni kell a beállított alapjáratra..Ha beindút és fölvette a fordulatot,utána nagyon ovatos gázpedál,majd szivatókihúzás,és láss csodát duruzsol a motor,mint újkorában. Hosszabb utakon ha az indulás jó volt,nyugiba le lehet állítani,akár egy-két óra múlva is simán indúl. Csak a napi első, álltalában reggeli indítás után vannak főleg "körűlmények.. A motor egy Renault 1721cm3-es benzines kéziszivatós négyhengeres soros jószág,vákumos előgyújtásszabályzóval,amit a szívócsőben létrejövő vaákum szabályoz.Na,az összekötő cső az hibátlan,a szabályozó modúlt is kicseréltem,/igaz az is használt volt/,de ugyanazt produkálja..Lehet hogy típushiba lenne?Ez a motor aRenault 21-esekben szolgált eredetileg,persze a Volvo bizti fésűlt rajta valamicskét... Vagy esetleg van még valahol elektronika,-a műszerfal alatt-ami hibás lehet? Ha tudtok rajzot /elektromos huzalozási/vagy találkozott valakitek eme hibával,netalán javított,sőt kijavított ily hibát,kérem segítsen...Mail publikus..Köszönet mindenkinek..nincs pénzem másikat venni. Imre,Veszprém közelében
beraktam ma az új lambdaszondát, de semmi változás nem történt, még mindig ingaodzik az alapjáratom...és érdekesség, hogy amikor bekötöttük az új szondát, utána próbaképpen lehuztam a csatit rola, de semmi változás sem történt, ugyanugy ment a kocsi, mintha mi sem történt voln...szal nem volt bekötve a szonda, de járt rendesen a kocsi...hmm...-:)
jah...és észrevettem, hogy amikor icipicit rálépek a gázpedálra, a ford szám nem felfele indul el, hanem először lefele, de utána elindul felfele...ez miért van?
az lehet, hogy vlhol falsot sziv a motor, mert a vlhol kilyukadt egy cső, és begyün a levegő?
Nem az autók miatt kell a PC kapcsolat, hanem a zk. technologia az oka. Úgy gondolták az "alkotók", hogy így nem lehet sumákolni a zk-t. Ismét tévedtek, csak ez a zöldkártyásoknak megint sokba került.
"Hitelesiteni a mérésértékét mi pénzért csinálják?(arról tudsz árat?)"
Kimondottan a gázelemzőét nem tudom, a komplett mérőállomást, emlékeim szerint, legutóbb közel 30ezerért csinálták. A gázelemzőt félévente kell. De majd a jövő héten megnézem a műhelyben, ha nem megy ki a fejemből.
De ha, henger fej előkerül, Ő valószínűleg megmondja pontosan.
Az egy jó vastag könyv jó drágán,bár asszem már cédén is kapható. Kocsikhoz autodata motorbicajokhoz motorcycledata a neve és szinte minden kocsi,motor benne van és a főbb paraméterek(folyadék mennyiség,gyujtás,futomű,stb)
Tisztába vok vele mennyivel "szarabb" a fapados,a méret nemlényeg,a pc re kötés meg az öregebb kocsik korában? ugyanmár akkor még papiron számolták az egyszeregyet is :) Ha 50-100közt meglehet csipni akkor az nemrossz ár! Hitelesiteni a mérésértékét mi pénzért csinálják?(arról tudsz árat?)
Míg a sima hajtóműolajoknál az API GL minősítések más felhasználási területeket jelölnek,addig az ATF-eknél a Dexron minősítés minőségi ill. időrendi(a Dexron III. későbbi fejlesztés mint a D II.)jelölést jelent,tehát a Dexron II. helyett nyugodtan önthetsz bele Dexron III-at,sőt.
A szín csak szinezőanyag kérdése,a Castrol TQ Dexron II.-es és szinte átlátszó. (ettől függetlenül az esetek 80%-ban piros szinűek):-))
Sziasztok! Valaki azt tanácsolta, hogy 95-ös Primerában vörös DextronII olaj kell... Nyugodtan mehet bele DextronIII?? Semmi más nem számít csak az hogy a flakonon ATF szerepeljen vagy a Dextron II és vörös színű legyen? Cseréhez elég 2 liter? Köszi....
aut. valto ugyben fejlemenyek: Megcsinaltuk az ellenorzest meleg jaro motorral, 3/4 jelzesig toltottuk, ez plusz 2-3 deci lehetett. Viszont hidegen tovabbra is alacsony szintet mutat, uzemmelegen ok. Ez most igy jo?:) Ekkora ingadozas lenne a meleg es hideg szint kozott? De akkor hidegen jobban kopik? Ne gyilkoljam? Hogy tudom belemelegiteni :) Ehh csak a baj van az automataval. :D
nekem akkor volt hasolnlóm hibám ,szintén 1.5dci, mikor a bekapcsolva felejtett rádió miatt lemerült az akksi.itt nem működött a negyedórás gyorstöltés vagy bikáztatás, valami (ECU?)mindig leállította a motort mikor beindult.feltöltöttem normálisan az akksit onnantól jól működik.ezeknél a komputeres szaroknál nem tudhatod mi mivel függ össze:-(
"Érdemes lenne építeni otthonra,gondolom 1ügyes programozo egy pc meg pár mikrokontrolerr csodákra képes,"
Inkább érdekes, mint érdemes! Szerintem többszörösébe kerülne építeni, mint venni egy használtat. ( talán még az újra is igaz)
"egy régi fapados gépet mennyiért lehetne megcsipni?"
A régi fapados pontosan ugyanazt tudja mint az új fullextrás, mindössze a pc-hez kapcsolhatóság a különbség. (meg a mérete) Szerintem 50-100ezer között lehet ilyeneket venni, de van fenntartási költsége is. Az oxigéncella élettartamától függően, max. 1,5-2 évente 25-40ezerFt. Mondjuk használható oxigéncella nélkül is, de akkor nem tud lambdát számítani.
Véletlen netről nem lehet letölteni leirást CO hc mérőhöz? Hardware+software :)))) Érdemes lenne építeni otthonra,gondolom 1ügyes programozo egy pc meg pár mikrokontrolerr csodákra képes,csak sajna nemtudok programozni ilyen szinten :)))) Vagy hogy asszem tavaly környékén volt az új zöldkártyás rendszeráttálás egy régi fapados gépet mennyiért lehetne megcsipni? Egy értelmes gázellemző elkellne tökéletes karburátor/injector bövészkedéshez szerintem.
Simán lehet magas a fogyi a 23-as kódtól. A levegőhőmérsékletérzékelő nem azt méri, mint ami van, hanem elképzelhető, hogy hidegebbnek méri a levegőt, vagy totálszar, és az ECU-d az előre beállított értékkel üzemel ezen a téren. És az nem a legkisebb fogyira van belőve, hanem, hogy hidegben is eljusson a kocsi a szervízig, lehetőség szerint.
Honnan tudod hogy a kocsi elözö X gazdájánál még a gyári váltó olaj maradt e benne? A fagyálló elgyengülést ugyértettem,hogy utána töltenek vizet és akkor a fagyáspont fentebb megy. Fékfolyadékra azt értem,hogy egy sportosabb stilusnál hamarabb kijön ha sok a viztartalma,mikor fékezni szeretnél :)))))Gondold el ha csak néha néha simogatod a pedált akkor még a tárcsák se fognak melegedni hanem felvesznek télikabátot ebbe a hidegben :))) Amugy 100% igazad van amit irtál a váltó olajokról és erről tudtam is.
beraktam ma az új lambdaszondát, de semmi változás nem történt, még mindig ingaodzik az alapjáratom...és érdekesség, hogy amikor bekötöttük az új szondát, utána próbaképpen lehuztam a csatit rola, de semmi változás sem történt, ugyanugy ment a kocsi, mintha mi sem történt voln...szal nem volt bekötve a szonda, de járt rendesen a kocsi...hmm...-:)
jah...és észrevettem, hogy amikor icipicit rálépek a gázpedálra, a ford szám nem felfele indul el, hanem először lefele, de utána elindul felfele...ez miért van?
az lehet, hogy vlhol falsot sziv a motor, mert a vlhol kilyukadt egy cső, és begyün a levegő?
Sziasztok. Valaki segitsen nekem mert már megőrülök.Van egy 1.5 dci Cliom és az a baja hogy nem akar beindulni (nem izzit) és igy letilt. Nagyon sokat kell próbálkozni hogy beinduljon. (5-10perc)folyamatos gyujtás ráadás elvétel. Ha valaki tud segitsen. És ha lehet a zoli861214@freemail -re irjatok. Köszi
Nyugodtan tedd be a csomitartóba az újat, hamarosan szükséged lesz rá. Ha 1 cella nem pezseg, akkor már az halott, csak a tegnapi éjszaka megint melegebb volt, mint az előző 2, illetve a töltő után a maradék cellák csaknem tökéletes állapotban voltak.
Btw, nyári időszakban egész sokáig el lehet járkálni egy benzines autóval ilyen aksival. A suzuval hetekig jártam így, az indulásán picit hallatszott, de nem volt vele más gond.
lehet, de a tobbi sem annyival jobb mint amennyivel dragabb/maganvelemeny. Es bort iszom es vizet predikalok, mert a pandaban es Corsaan gyari akksi van. Astraban mar masodjara Bosch Silver, Golfban meg feher Varta/
Az addig Ok, hogy látod a lambda feszültséget, de vajon azért ragadt , mondjuk szegénykeveréken a jele mert rossz vagy azért , mert szegény a keverék?! Vagy épp dúson, mert rossz vagy dús a keverék valami miatt?! Gázelemzővel könnyebb, de az otthon keveseknek van :-)
Ha 2 szonda van, akkor kicsit egyszerűbb a helyzet.
Persze ez szigorúan a véleményem! A profik majd megköpködnek :-D
Sőt! Ha csak a feliciák hengerfejét enné meg bánná a fene, csak éppen most töltöttem fel fagyállóval a Szamarát. hát nem csepeg a hütő! Vizzel nem csinálta. Gondoltam veszek egy hütőtömitőt, aztán rájöttem, hogy annyiért kapok egy hütőt a bontóban.Majd kedden meglátom.
ma beszéltem egy szervizzel, aszonták, hogy kicserélik, de motordiagnosztika nélkül semmit sem tudnak csinálni, az meg plusz 7ezer ft...háá vazz, mondtam kössz, akko nem...hihhetetlenek...-:)
holnap kicserélem a szondát havernál, és ha nemsikerül, jövök vissza sírni neked...ha sikerül, akor is -:))
Annyit hozzátennék, hogy kontakthibától keverékképzési hibáig sokminden bedobhatja a lamdaszondát hibára. Előtte én méregetnék picit. Volt már, hogy cseréltem és megint rossznak mutatta, majd üzemanyag-nyomásszabályzó csere és jó lett :-)
"a lambdaszondát elméletben csak kicsavarom egy kulcsal, átkötöm a kábelt és visszacsavarom? -:)"
Igen ennyi,bár lehet be kellene áztatni csavarlazítóval ha bele van gyógyulva. Tulajdonképpen ha lambdára adott hibakódot,akkor ezt kellene először kicserélni,és lehet jó is lesz utána.
na erre most nemtokválaszolni, nemtudom megnézni...
azt viszont megtom mondani, hogy amikor elkezd ingadozni a ford.szám, akkor szoktam nyomni a gázt, hogy abbamaradjon és kb1000-en tartom a motort...
azt tom mondani, hogy amikor ingadozik a fordszám, és gázt nyomok, mintha lenne egypár centi vagy 10mm-er, ahol mintha üresjáratban lenne a gázpedál, szal semmi haszna, ha jobban benyomom, akkor kezd el gázt adni...
bár monnyuk ezt nem figyeltem meg rendesen, de vlmi ilyesmi dolog van...
a lambdaszondát elméletben csak kicsavarom egy kulcsal, átkötöm a kábelt és visszacsavarom? -:)
Bocsi,de összekevertem a másik alapjáratimotorral,amin be lehet nyomni a pöcköt. A tiéden tényleg nincs pöcök,egyenesen a folytószeleptengelyt állítja.
Induláskor ha nem adsz gázt,viszont a pedálon tartod a lábadat,érezned kellene hogy a motor adja a gázt,tehát kicsit elmozdul a gázpedál lefelé.
Dehogy látja az üresjáratot teljes terhelésnek..az kéne még csak:) Az vákuumal működik ezeken,nagyságrendi különbeségek vannak...kicsit nagyobb löktérfogat semmit nem oszt nem szoroz,legalábbis nem ilyen 5x értékeket:)
Valahol ömlik bele a benzin....tömítések,úszószint,mechanikus beállítások(szivatóval mi van?!? jól működik?) esetleg nem az AC pumpa tömítés..? (benzin az olajban?) stb,stb.
nem akarok elmelkedni, mert nem vagyok nagy karbigur de!
alpajaratot be tudod allitani. viszont a kisebb karbi az emelturesjarati legtomeg mar teljes terhelesnek lathatja es ott altalaban beduditanak a karbik.
Az autó motorja szerintem jó, viszont ez egy 318i volt és egy 315-ös karbit kapott, ami csak 75 ló...
A moci hengerfejét nemrég újítottam fel, pöccre indul, szerinem teljesíti az elvártakat.
Viszont a régi hengerfej leszámitva, hogy szelepszárszimmeringes volt, meg folyt alóla az olaj, tökéletesen tartotta az alapjáratot...
Esetleg szelephézagot kéne még néznem, de nem hiszem hogy lesz ekkora jelentőssége.
Nézegettem a Lada oldalakat, csak ott láttam korrekt leírást, hogy mi a sorrendje, menete a normális beállításnak, de azok a karbik még sokkal kezdetlegesebbek..
Túl sokat kap,piszkos a légszűrő,beteg a gyújtás..? Én ezekkel kezdeném,mielőtt a karbit piszkálom.
Az alapjárati keverék esetleg túl dús,azért hal meg,vagy nagyon kevés az alapjárati pót levegő.
Emelt fordulaton (kis gázzal pl 1200-n pörgetve) is ötszörös a CO?
(az bődületesen sok,már a dupla annyi is elég "gáz")
Különösebb gyári beállítás nincs,karburátoros autón az alapjárati keveréket mindíg állítgatja mindenki,ZKn is reflexből nyúl a szaki a csavarhúzóért...már ha tudja hol a csavar azon az autón:)
Bízzál benne,hogy nem ezért van így elpiszkálgatva,mert olyan állapotú a motorod,hogy már csak így lehet többé kevésbé valamiféle alapjárat szerűséget "gyártani" hogy járni lehessen a kocsival.Ehhez még minden piszkálás előtt lehetne veszteséget vagy kompressziót mérni.
szal magát a pillangószelepet nyomjam be? mintha gázt adnék?
mert az én motoromnál az okos tervezők a pillangószelepet magába foglaló házba tették a léptetőmotortis, ami miatt a folytószeleppel együtt tom csak cserélni az alapjáratit...ami meg 55ezer ft ehhez az ótóhoz...-:(
a lambdaszondát még a héten ki cserélem, de a többihez hozzásem tok szagolni, mert nemtom mi hol vn azokbol amit mondtál...és sajna műszerem sincsen..gond gond hátán...-:)
Cserés lesz szerintem is. Ha igen tedd be a legnagyobb kapacitásút, ami a tálcára ráfér valami normális gyártmányból, én az EXIDE-t preferálom. A lényeg, hogy legyen benne tasakszeparátor és esetleg expandált lemezei legyenek. Akkor nem tud anyag kihullani és a fenékzárlatot elkerülöd, valamint nagy lesz az indítóáramod.
2 hónapja egy perionnal ugyanígy jártam.
A felújítás/regenerálás szerintem csak nagyon ideiglenes megoldás, és nem is mindíg működik.
Az alapjáratimotort könnyen ki tudod zárni. Leveszed a légszűrőházat,ráadod a gyujtást,és kézzel benyomod a motor mozgó részét.A benyomás után vissza kell neki állni alaphelyzetbe,magyarul visszanyomja a motor.
Az tuti, hogy a lambdaszondám rossz, az mostanság fogom cserélni, mert egyszer megnéztük a hibatárat, és irta a lambdaszondát, plusz sokat fogyaszt a kocsim és nagyon füstöl...-:)
remélema lambdaszonda a hibája, mee az olcso mulaccság lenne, nem ugy, mint az alapjárati motor...-:(
Éppen meg lehetne csinálni,hogy a meleg motor hideg adatokat kapjon. Már csak az a kérdés mi értelme van,mert szvsz leenné a gatyádat is ugyanis hidegen más(dúsabb)keverék szükséges. Először ki kellene zárni a hűtőfolyadékhőmérséklet érzékelőt.Utána alapjárati motor,folytószelep pozíciószenzor,lambdaszonda,szoval sorban mindet ki kell mérni.
Én holnap dúrom szét a pozíciószenzort,mert nálam minden ok csak hirtelen gázadásra durrog csattog,olyan mintha nem húzná előre a gyújtási időpontot.
1.4golfIII...ingadozik az alapjáratom, afőleg akkor, amikor fogyasztot kapcsolok rá...de anélkül is, csak nem annyira...van olyan is,hogy lemegy 300ra, és ha nem lépek a gázra, ugyis marad...
csak melegmotornál csinálja, hidegnél semmit gond...
milehet?
alapjárati léptető motor?
lambdaszonda, generátor?
kitakarítottam a pillangószelepet, akkor egy napig jo volt, de utána elölről kezdte...
ha sokba kerül megcsinálni, megtom oldani azt, hogy az elektronika a hideg motorbol érkező adatokat kapja, a meleg helyett?(mert ugye hideg motornál semmi gondja)
nagy segítség lenne, ha tudnátok mondani vlmi okosat, mert nagyon zavaró ez a dolog....-:((
Sau, voltaképp mi a baja a váltódnak? Rángat vagy nem tudod áttenni másik fokozatba kézzel, ( P vagy N) esetleg bőg a motor de nem megy az autó? Lehet hogy több segítséget kapsz így. ;)
A szerelők kedvéért: Ez egy Alfa 75 V6 Milano. Amerikai piacra automata váltóval.
Amiben nemet ZF valto van. :) De egyszerusitettem azt a szart ami egy vastag finommenetes rud, az aljan a min max vonalkakkal, a tetejen meg egy drot, amivel az utasterbol lehet nezegetni. Nna az lehet, hogy mar olasz. Esetleg egy konstruktivabb hozzaszolas?:)
A fagyállóknak nem a fagyállása múlik az idők folyamán, hanem a kémhatása változik, és elkezdi oldani az alumíniumot. ( az etilén-glikol alapú ) A S-120-as öntöttvas hengerfejét biztosan nem eszi meg, de pl. a Feliciák alufejét akár 3év alatt is képes tönkre tenni egy rossz fagyálló.
Ez mar szet volt szedve, az uj tulaj (bar szervizt vezet) ugy latszik nem rakta ossze rendesen. Fene, holnap mennek hosszabb utra, ki kellene talalni mi legyen. A netes infok alapjan a ZF eknel altalaban jaro motornal kell nezni, de sehol sem latom kepen, hogy hol a betolto. Mert itt ugye a valtohaz oldalan, es felek, ha elinditom, elkezdi kiokadni a cuccot. Hrrmorr, Alfa specifikus dologbol meg semmi, ami annyira nem lep meg, igazi istencsapasa ez egy ilyen autoba. :) Csak ha mar ennyire ritka, nem dobnam ki.
Öö nekem hátul van a váltó :) mivel egy Alfa75ben figyel. Epp' ez a kinom, a nivo "palca" ami egy vastag csavar az oldalara karcolt jelekkel, szoval ha ezt jaro motornal kicsavarom, nem fogja kitolni az olajat a felszabadult nyilason?
"Tehat akkor most allo v jaro motornal hiteles a dolog. "
Az én logikám szerint, járó motornál, hátramenetben ( így megy át a legkevésbé az autó a saját tulajdonosán!!! :-) ) érdemes nézni, mivel a váltót nem igen érdekli mennyi olaj van benne ha áll. Viszont amikor dolgozik..........
Túl kevés olaj(a nívópálcát sem éri el):fokozottan melegszik,fokozottan kopik.
Nagyon kevés olajjal taposva:lehet,hogy szétesik,de esetleg észreveszed,mert nem megy,(néha levegőt is szív már),és hülyeséget is kapcsol(hat) olyankor.Mivel az egészet az olaj működteti,van vagy 4féle nyomás meg 20 rugós szelep benne.
Érdekes amit írsz egyébként,mert a régebbi ZF váltók nem szoktak elengedni,sőt.Húsz éves 80körüli autóból már minden szivárgott,csepegett,izzadt,szervóolajban fürdött a motortér,váltóolaj gondom sosem volt 1ikkel sem.
Szüleim 105-ös skodája 21 éves. Még nem cseréltem benne fagyállót. Egyszer le kellett engedni úgy 15 éve, de akkor is az lett visszatöltve amit leszedtem. Persze az esetleges szivárgás miatti fogyást nyáron is bekevert fagyállóval végzem, de ez évente 1-1.5 lityi. Igaz így 10 év alatt lecserélődik az anyag :-). Ősszel mikor megmérem mindig jó a fok.
Én tudom hova tunik, csak eppen nincs humorerzekem most az egeszet szetrobbantani (szar tomitesek). Tehat akkor most allo v jaro motornal hiteles a dolog. ? Az a fura, hogy tenyleg nyakig toltottuk allo motornal, a sajat nivopalcaja szerint.
Az más,ha meg van határozva,hogy az "optimális" nívót járó motorra értik Dben,fékezve..
különben ezek ilyen centis túltöltések,amik olyan pár decit jelentenek.
Kb 1liter oda vissza ami "egészséges" tehát megy az autó csak nem éri el a min. nívót,vagy eléri,sőt sok állás után meghaladja a "maximum" jelzést a nívón.
Az automatában sok-sok liter olaj van,attól függ,hogy hova és hogyan "tünik el,"megenni" nem tudja,ha folyik valahol,jó nagy tócsák vannak alatta.
Egyébként a jelenséget az is okozhatja,hogy menet közben a váltó "felveszi" az olajat,ezért kevesebb a szint az olajteknőbe.
Ez a "teszt gomb+zöld lámpa" megoldás _motorolajra_ pont így működött a régebbi BMWken is,ha csak nívóra töltötted,éps nem túl,járó motornál már nem mindíg mutatta,hogy "olajszint ok".
Azokban is zf 3 sebességes (ZF3HP22,stb) váltók voltak,soha eszünkbe nem jutott,hogy a váltóolaj szintjét nézegessük hetente..,végülis hova tünne el csak úgy?
Itt biztos van pár aut. valtos tulaj, szoval plz segitsen aki kicsit is ert a regi 3 sebesseges valtok lelektanahoz. :) Az enyem egy 80as evekbol szarmazo 3 seb. ZF automata (jo nem usa.:), es van egy muszerfalon kapcsolhato olajszintjelzes, ami csak annyit tud, hogy vilagit, ha van eleg olaj, ill nem, ha nem. Ezt allo motornal kell vajh nezegetni, vagy menetkozben? Mert menetkozben csak neha hajlando bevillanni, alt ugy csinal mintha nem lenne benne eleg olaj. Allo motornal ugy tunik minden ok, de ugye a nivo"palca" elbaszott egy helyen van, nem nezegethetem mindig. Ha tenyleg kezd keves lenni az olaj benne, vajon mi tortenik? Eszreveszem mielott maradando karosodasok erik a valtot?
Manapság az autók igen nagy részének a váltóiban nem szükséges a kenőanyagot cserélni, élettartam feltöltésűek. ( Opel, Ford kb. 20 éve ) A fagyállókra sem feltétlenül igaz, pl. a VW, és konszern tagjai estében ~1998 óta nem kell cserélni. A fékfolyadékot nem annyira a vezetési stílus viseli meg, inkább a víz tartalma miatt szükséges cserélni. A gyárak többnyire 2 évet adnak, de 3-4 évesen sem ritka, hogy bőven a kritikus 4% alatt van a víz tartalom.
"fagyálló meg elgyengülhet"
Azt meg hogyan csinálja?
"illetve oda is kosz kerülhet(pl. egy ecerü paraszti példa kitudja milyen tiszta tölcsérrel csapvizet töltenek utána)."
Ez most mire magyarázat? Azt írtad, "minden kenőanyagot időkőzönként cserélni kell" Erre írtam, hogy ezt gondold át, mert ez így nem igaz. Van amit cserélni kell, és van amit, adott autóknál nem.
Egyszer nem emelt ki a Toyotán a kuplung, szerencsére nem kezdtem szétszedni. Alácsuszott a szőnyeg.És én meg azt hittem, hogy ez csak velem történhet meg.
Nézd meg a folyadékok dobozát "felhasználható xxxx.yy.zz." De egy példa,ugytanultam nemárt sportos és normál használat függvényében 1évtől 3-5évig fékfolyadékot cserélni,több embertől több intervallumot hallotam már. váltó,difi olajra álltalában a gyártok service manuálban is irnak intervalumot. fagyálló meg elgyengülhet,illetve oda is kosz kerülhet(pl. egy ecerü paraszti példa kitudja milyen tiszta tölcsérrel csapvizet töltenek utána).
Nemtom mit gondoljak át rajta,nem aztmondtam évente mindent,de adott intervalum szerint az adott üzemi folyadékot cserélni kell. Évente meg érdemes minden folyadék szintjét és minőségét ellenőrizni!
A hülyeség az lehet hogy kenőanyagot irtam nem üzemi folyadékot,de a lényeg gondolom érthető volt.
En azzal a csuszasat szoktam vizslatni... óóó... mar mint a kuplung csuszasat..:))
Kinem emelesre 1pl.
Jar a motor, berakod egybe.. kuplung pedal lassan fel. mikor elkezdi vinni a kocsit, csekkolod mennyit engedtel fel a kuplungon. 2-3 cmnek min lenni e kell.
En az ellenorzesre irtam 1 peldat, de van tobb verzio is.....
Hibat nem tok irni..... mert az A-tol, Z ig....:))
Es 1 jo tanacs... holgy tulajnal mar jartam igy... nem emelt ki a kuplung.. >>felesleges 10 centi vastag szonyeg a taposolemezre...:D
Van egy nagyobb probléma is! Sebességet váltok, akkor nagyot durran a váltó, mintha nem nyonmnám ki rendesen a kuplungot és recseg néha. Kinyomócsapágy? Kopott kuplungot honna veszem észre? Kézifékes megoldással érdemes ezt ellenőrizni?
Hogy mennyi kell bele azt passzolom..1liter korul saccolom.. de tan van az olajtartalyon max-min jelzes...:))
Ha tokeletessen leakarod cserelni, akkor kibont minden egyes szerelvenyt, megtakarit kivul, belul, osszerak feltolt.. de sztem ez felesleges.. itt nem volt hiba..
Megkeresed alul a nyomo agat,/ es altalaban az also pontokat.// lekotod, beinditod.. kormany jobbra -balra teker vegallasokig.. visszakotod, feltoltod... es addig toltogeted meg eleri a szintet... jobbra-balra tekergetes kozben..idonkent allni kell hagyni kicsit, mert tele lesz levegovel /habos olaj./ Ha az olajad mar nem habos, akkor mar beall a szint is.
Amit kihagytam? Hat... nem tettunk talcat ala... Jo takaritast...:)))
Eloszor nem ertettem.. most mar ertem.:) Ez nem felbe szet jovos csapagyhaz... ez felbe szetjovos hfej..:))
Arra perselyezesre gondoltam en is... de en a hazat csak ujmeretre munkaltattam volna, es a vezttengok kaptak volna 1-1 +os "gyurut".... de csak volna.. itt nincs erre szakember.. legalabbis 1 het alatt nem sikerult talalni...:((
de azert koszi
""Gondold el ha kikopik akkor nemcsap az egyik fele kopik hanem a kör minden "irányában" kopik""
Azert had legyek kicsit gonosz..:)) Veztengo eseteben ez nem feltetlen igy van..:)
Szerintem ha már kézrátétellel "nagyot lóg" akkor az tuti türésen tul van!(de ne nekem legyen igazam) Nemismerem a tipust,de valamilyen perselyezés pótcsapágyazás nem megoldható? Akár egy siklócsapágynak kiképzés amin van olajfurat is az olaj járat poziciojában. Mivel nemlátom szemeim elött azt a HF -t igy csak nagyvonalakban elmélkedtem. Gondold el ha kikopik akkor nemcsap az egyik fele kopik hanem a kör minden "irányában" kopik.
tőcs utána bármelyik cég oaljával(ATF való bele szép piros a szine) Bár mivel nem egy nagy mennyiség megy bele én lecserélném az egész rendszert,mondván kitudja mikori már az olaj benne! Minden kenőanyagot időközönként cserélni kell(váltó olaj, difi,hajtómü, szervó,fagyáló, fékfolyadék,stb)
!!!!! Kellene egy bontott eladó km/h jeladó 1993as wv passáthoz 3lábu és a váltó tetején van! Lehetöleg olyan ami jó is :) Abony-Cegléd-Jászberény-Szolnok térségben WV bontó telszám is érdekel,csillagászok kiméljenek! !!!!!
Meg egy tipp is néha véletlen szerüen csak ugy leáll ez a passát,de sose akkor mikor ráérnék meglensi és álltlaában 3-4ujrainditásra ujraindul. Kismilió elektromos hibát felfedtem már(csatik,kábelek,stb) Merre keresgessek? Még az AC felé gyanus hogy nem mindig menne nafta,vagy nemtom már végképp. Akinek van egy kapcsolási rajza és rövid leirása illetve benzin nyomás értékek az injectorához az is jóljönne,mert elég benzinszagu volt az olaj mikor olajat ios cseréltem rajta.(Ke jetronick rendszer és 16szelepes)
Had kérdezzem már meg, hogy servo-olajat lehet utántölteni? Ugyanis most vettem észre, hogy a szűrő aljáig ér, de nem tudom milyik cég olajával töltötték fel. Mit tegyek?
Mivel ugy látom itt most mindenki Olaszliszkát nézi-megyek aludni. Liszka itt van 20 km re tőlünk, én már láttam eleget. tele van cigánnyal.És a hirekkel ellentétben nem Borsodban van, hanem Zemplénben./kb 120 km az eltérés./ Bocs off.
Csak annyit tudok mondani, hogy üresjáratban gurulva is forog a kardántengely, hiszen hajtja a kerék a diffit, az meg a kardánt. De legjobb lenne alábujva megnézni.
A segítségeteket szeretném kérni, a problémám a következő: Van egy renault 19-esem és gáz adáskor negyedikben de főleg ötödikben morgó búgó hangot hallok, ha leveszem a gázról a lábamat akkor megszűnik a morgás. Vittem szerelőhöz is és az egyik azt mondta, hogy sebváltó csapágy, a másik azt hogy valamelyik tengely búg. Szerintetek?
Nem mondtam én,hogy "brutálsok"??:),építettük volna egy "kipucolt",2ajtós E30ba,na az tetszene..sztem mindkettőnknek...mégis a méhben van..de ezt már lejáccottuk..:)
Most azt mongyad,miért nem hívsz,attól hogy nincs kocsid? Zalában vagy eltemetve vagy mi?:) Nekem még van kocsim,bár az se forog 10ezret,meg egy öreg xar is,de azé még egy lambdaszondát meg egy relét "elbír",ha nehezen is:)
Nem fitymáltam semmit,csak jeleztem személyes elképzeléseimet.Ahogy te is.
Egy 1,3as motor mikor éppen 8ezret forog kb épp annyi gyulladásképes keveréket éget el mint egy 2,5ös 4ezres fordulaton,egyszerű fizikai okból a felszabaduló kémiai energia mennyisége is hasonló.
Csak épp mivel a 2,5 is tud 8ezret pörögni,ezért 2x annyi energiát képes adott idő alatt felszabadítani mint az 1.3,természetesen jelentősen nagyobb élettartam mellett,a teljesítménye (ha minden igaz),körülbelül duplája az előbbinek,elhanyagolva néhány igen bonyolult a hatásfokkal összefüggő kérdést.
A hatásfok például turbóval növelhető,tehát egy kisebb(turbó 1.3) motor rögtön nagyobbként képes dolgozni,ha többlet levegőt és hozzá üzemanyagot(tehát ényegében többlet keveréket) nyomunk bele.
Ez persze ismét az élettartam ellenében hat.
Látod,ez egy értelmes és ide való téma,szemben azzal pl,hogy ki mennyire "akadt ki",vagy mennyit keres,mikor milyen autóra mennyit költ és miért.
Én sem szoktam ide oldalakat írni róla ki milyen arcot vágott mikor 70nél padlógázt adhatott életében először (és feltehetően utoljára) egy V12es 300le-s autóban.
Van egy Escortom, és mindkét féltengely kopog kanyarban. Ha lassan megyek és/vagy nem olyan nagy ívben, akkor nincs kopogás. Szal ha 2-ben kanyarodok lassan, és nem nyomom neki, akkor nincs kopogás, de ha egyesben kifordulok az utcából STOP táblától, akkor kopog...
Ez a komplett féltengely meghibásodását jelenti? vagy csak a féltengely csuklók hibáját?
Azért kérdezem, mert szeretném az alkatrészeket szépen lassan összevásárolni a nagygenerálhoz, hogy ne egyszerre érjen a meglepetés, ha ki kell majd egyösszegben fizetnem a végén... Könnyebb lesz így, és legalább tisztában leszek a bajjal, és nem vágnak át az alkatrésszel, biztosan új kerül bele és nem bontott...
1., Akinek csak egy fajta autó az "autó" 2., Aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy nem azért járok ilyennel, mert esetleg utálnék egy nagyobbat. 3., Továbbá, ha szponzorálsz, olyan autót választok magadnak, hogy a szemed lilába ugrik...amerikait... :))) 4., Nem utolsósorban utalnék a képre, hogy nekem ilyenek vannak, ami neked nem biztos, hogy van... :))
Láttam én már trabit is nitróval,alkohollal meghúzva,2ütemű motoron rákendácsolt turbót,injektort,(ráadásul ott nincs mi elszakadjon,mert nincs vezérlés),és egyéb szépeket,valahogy mégsem lett az öreg papírkasztnis az álomautóm.
Nem kezdtem el a tulajjal veszettül akudozni,hogy én ezt megvenném,lepapiroznám és ezzel járnék minden nap..nem is értem miért..:)
fiat lada lancia felni. 4*98 a lyukosztasa. 4*100-as felni(bmw, VW, opel) is felrakhato forgocsavarfejjel. Csak a forgofeju csavarbol 4db kb annyiba kerul mint egy uj felni :-)
ford felni 4*108mm-s
brusi2-nek van 2db felnije, de vmi 40-s ET-vel (nekem pandara nem jo)
- igen, így is tönkre lehet tenni egy suzukit, ha valaki nem szokta meg, hogy a motor 6000 felett mászkál, és hétezernél bérakja kettőbe, közben eldobva a kuplungot, gázadás nélkül...
-az életben egyszer...hmmm...még ma is forogna, ha nem lett volna az affér. Nem egyszer lett megforgatva, és jópárszor 85-nél raktam háromba, ha a becsület úgy kívánta.
Egyébként a blokk 12 éves lenne, és komplett felújítása óta kb 30e km-t ment. És addig semmi baja nem volt.
Azóta korrekt 1.3-as órám van, és azzal is ezt mutatja. :)) Tanúim is vannak rá, nevezetesen highand, akinek megmutattam a legelső magántalimon, ami után szerveztem egy suzuki topictalit is. :)
Nos, ami az arcára volt írva, azt látni kellett volna. Nem gondoltam, hogy pont én fogok egy autóversenyzőt így kiakasztani... :)))
Utána nem sokkal én is kiakadtam picit, mivel barátomnak sikerült kicsit szétszakítani a mocit. Ez augusztus 11-én történt, itt is visszakereshetsz, asszem, ide is besírtam a bánatom, elég részletesen. :))
Azóta megkapta a donor blokkot, ugyanaz a hengerfej van rajta, mint eddig (nem ez volt a legolcsóbb, de ez volt a leg járhatóbb út), és eddig egyetlenegyszer sem padlóztam, le, de tudom, hogy ez a blokk is tudja. Párszor már elváltottam 7000-től kettőben vele, és nem kétséges, hogy ez is elforogja a 10e-t. :)) Ugyanúgy viselkedik, mint megboldogult elődje, megy, mint a hülye. :))
De a titokra még nem jöttél rá, a második képen megtalálhatod a magyarázatot, ha szemfüles vagy.
20 éves hátsókerekes Nissanom nemrég iszonyúan elkezdett rázni, erősen vibrálni, nyilván a hajtásláncnál van a gond. Minden fordulatszámon vibrál, de legerősebben 1800-2800 között, ami 70-100 km/h tartományba esik. Viszont ha kirakom üresbe, 70-100 km/h tartományban ugyan úgy vibrál, mint rendes menetnél. Ha sebességbe van csak leveszem a lábamról a gázt, akkor kicsit enyhébb a vibráció, motorféknél, pl. hegyről lejövet, szinte egyáltalán nincs vibráció, semmilyen sebesség ill. fordulatszám tartomyányban. Ha üresben gurul az autó és gázt adok a motornak, semmi nem változik, tehát a motornál nincs gond, illetve ebből adódóan sztem a váltónál sincs baj.
Úgy gondolom h a kardántengyellyel van a gond, de vajon jól gondolom e? Miért vibrál üresben is, ha gurul az autó? Lehet e gond a váltóval v a hátsó híddal?
Amúgy ha cégről van szó, akkor felszámolást rendelnek el, ha az autó értékesítéséből nem térül meg a hátralék.
Ott be lehet jelenteni a hitelezői igényt, amelyet a kielégítési sorrendben az utolsó előtti helyen lesz. A hitelezői igény bejelentése regisztráciüós díjhoz van kötve, amely a követelés értékének 1 %-a.
"Igen. Aláírtam vmit, de gőzöm sincs hogy mit. Nem hagytak másodpéldányt, meg aztán derült égből villámcsapásként ért a dolog."
nem ezt tanitjak az ovodaban is??? hogy nem alairni amig el nem olvastuk es masolatot kerni?
"Ezek szerint, ha jól értem, nincs jogi megoldás, (csak erkölcsi,) ami szerint csak csalással tudnám megkapni azt, ami megillet?"
jogi megoldas? de van. Polgari peres uton megprobalod behajtani. Ha a birosag a 2-3 evig tarto per utan helyt ad a kovetelesednek akkor bekerul a kovetelesed a sor vegere. Ha ekkor meg marad vmi az elarverezett ertekekbol szarmazo bevetelbol akkor megkapod a kovetelesed. Ha nem marad semmi akkor bebukod a perktg-t is.
/ill. nem kell polgari per ha a megbizasi szerzodesben(ha volt ilyen es nem csak szoban allapodtatok meg) szerepel, de ilyen szerzodeseket tipikusan kozjegyo elott alairatni, ha nem tevedek/
"Ha ki is szedném azokat az alkatrészeket, amit beépítettünk, azok már "bontottak", és ráadásul még több pénzem menne veszendőbe, mivel az idő is pénz...."
akkor mirol beszelunk? polgari peres ut felejtos (de milyen polgari peres ut ha meg azt sem olvasod el amit alairsz, kulonben is minek irod ala es meg masodpeldanyod sincs. )
Ezek szerint, ha jól értem, nincs jogi megoldás, (csak erkölcsi,) ami szerint csak csalással tudnám megkapni azt, ami megillet?
De igen, van jogi megoldás.
2 éves bírósági procedúra (ügyvédi ktg. a perérték kb. 100 %-a) után megkezdheted a behajtást. Ha nem jár eredménnyel, akkor a követelést hivatalosan is kivezetheted a könyvelésedből, mint behajthatatlant. Ez a szabályos út !
"Ha az apehhal nincs szerzödesed akkor nem fogjak kifizetni."
Míért ne lenne? Lefoglalták, ettől kezdve az összes felmerülő költséget viselniük kell, ha ott hagyták. Nem kell erről papír. Azért hagyják ott, mert ha elviszik, akkor valahol tárolni kell, azért meg fizetni kell. Megpróbálják megspórolni a tárolási költséget, abban bízva, hogy az apeh-val majd nem mernek "kikezdeni".
"az apeh, és elvitte a forgalmit, de a gépet itt hagyta."
"1, alairtal vmit? /akarmit is. pl. hog yorzott helyen tarolod/"
Igen. Aláírtam vmit, de gőzöm sincs hogy mit. Nem hagytak másodpéldányt, meg aztán derült égből villámcsapásként ért a dolog.
"2, kivulrol belulrol alulrol es a motorteret is lefenykpeztek?"
Ezt honnan lehet tudni? Telefon biztosan volt náluk! Az autót is körbejárták, járhatták párszor.
" erkolcsileg szerintem minimum az belefer, hogy azokat az alkatreszeket kimented amit beraktal."
Több mint egy éve van itt az autó. Ha ki is szedném azokat az alkatrészeket, amit beépítettünk, azok már "bontottak", és ráadásul még több pénzem menne veszendőbe, mivel az idő is pénz....
Ezek szerint, ha jól értem, nincs jogi megoldás, (csak erkölcsi,) ami szerint csak csalással tudnám megkapni azt, ami megillet?
en nem ertem milyen jogalapon hajtanad be a tarolasi ktg-t.
Ha az apehhal nincs szerzödesed akkor nem fogjak kifizetni. Ha az elozo tulajjal levo szerzodesre hivatkozol, akkor ugyanott vagy mint az elvegzett munkakkal-> a tulajtol koveteld es hajtsd be töle polgari peres uton.
en kipakolnam ami kell, majd agalyoskodnek az apehnal, hogy vagy vigyek el vagy kosenek veled a tarolasra szerzodest
Hmm...naigen..csak fura az egész..E32ben egy köteg van,undorító ez egész:)
De akkor mi van a köteg hiánnyzó cuccaira dugva,ha mondjuk manuális fűtés kéziváltó E32volt a donor...műszercsoport meg kis BC akkor is volt benne,tehát a kötegen ott kéne lennie..
Ahogy code plug is volt.....vagy idegen a köteg és az egy E23é..akkor meg miért lenne a vez. egység E32?
Végül.... a lambdaszabályzás hiánya miatt most szükségfutásban megy,azért zabál..de a hidraulikus automatával talán a manuális motronic megy együtt legjobban.
Az "automatás" motronicoknak már kell az "eh" ZF váltók elektrohidraulika vezérlője,az szól nekik,mikor mit kapcsolnak...ebbe ha azt a motronicot belerakod,még ennyire sem fog működni mint most.
Szerintem..de nem vagyok a világ mágusa épp,ahhoz képest pl első E23 728i-met egy ascona Ljet. vezérlőegységgel vettem...no az már valami..:)
Most dönsd el,hogy E32 vagy E23....cápa 7 vagy kocka 7,mer nagyon nem mindegy,miből jön az a doboz:)
Ezen most filóznom kéne,cápa 7nél hogyan is volt..ott is villanyváltók voltak már,tekerős progikapcsolóval,de legalább ez a "code plug mizéria" nem volt.
Lambdaszonda van 2db a padláson,szintén a 750ből,még benne van a kat. dobokban..meg relé is (egy pár kiló:)) A lambdafűtés reléje szvsz sima autós relé,a vez egység egy ilyen "testet kapcsoló" kimenetről hajtja és kb 4amper áram megy át rajta max a kapcsolt oldalon.
Na itt megint megkavartalak. :) Szóval egy nagyon szétorhadt E23-ba -ami valamikor nagyonrégen egy 3 sebességes karbis 730A volt- volt beletéve egy 86-os E32 735i motor, és működött teljesen jól és ment is, mint akit picsánrúgtak. :)
Egyébként maga az E32 motor az 86-os, tehát elég egyszerű a motronicja, semmivel nem bonyolultabb, mint az E28 volt. Tulképpen 2 szabad csatlakozó van rajta, egyik egy 4 lábas hengeres, ez valszeg a lambda szondáé lesz, illetve mellette egy 2 lábas csati, na ezt nem tudjuk, hogy mi.
Egyébként indul pöccre, szépen jár, megy is, csak mivel kéziváltós a computer, ezért nem megy úgy, ahogy kéne neki, nameg zabál is.
És maga a motronic motorral együtt egy elképeszőten szétrohadt E23-ban volt benne, és működött is.
Jelenleg az a nyűg, hogy kéziváltós computere van, és kéne szerválnom bele egy automatás computert, mivel az enyém automata.
valamint az hogy az enyém szabályzott katalizátoros, de csak 3 vezetékes szonda van benne, de a katot szeretném megtartani. Tehát olyan vezérlő kell, ami nemcsak automatás, de lambdás is. De kéne mellé a 4 vezetékes szonda is, illetve a lambdafűtés relé.
No várjál....E34 535i ? vagy,hogy kerül a csizma az asztalra?
Az az E32es motronic nem baj,ha a váltó is egy automata E32ből (vagy 535IA M30ból) származó 4hp22eh (tudod olyan A-S-M programkapcsolós) lenne a saját vezérlőegységével..meg ha meggondolom a műszercsoport (code plug!!) meg a BC is onnan jönne..köteggel együtt.....szóval:(
A sörről le vagyok tiltva,de kivételes alkalmakkor kivételt teszek:))))
Mondjuk aki csak nyaralás alatt hív fel,akkor is megszakad..:)
Van egy pár motronicom az M70ről,meg hozzá minden,csak ezek így nem jók semmire,vagy át kellene chipelni,vagy alkatrésznek használható a hasonló generációkhoz.
Hmm..a légsebesség hirtelen lecsökken,a vákuum megnő...ettől a kipuffba durrog?
A zsigák miért nem csinálják ezt,azokban olyan a karbi meg a motor,mint a faék,de csak ha rossz a gyújtás "lő vissza" motorfékben,holott tolóüzem sincs.
Teljesen egyetértek. Szeddj ki belőle mindent, ami jó, azt mondod ezeket kellett volna javitani, de leálltál. egy halom ócskát tegyél mellé, aztán vigyék el trérellel, ha megéri. Nem fogják.
Első megközelítésből azt mondanám, nem működik a tolóüzemi üza kikapcsolás, de elképzelhető az EGR szelep hibája is, meg a rák tudja így láttatlanba. Mindenesetre gyomlálni szoktam ezeket, a dolgok ~60%-a nélkülözhető. A temoszelep megvétele nagyjából megháromszorozná a kocsi értékét. Na jó, ez nem igaz, talán 30ezret ha kérnek érte. :-( De nagy szükség arra sincs.
A japó karbikon szokott lenni egy pillangószelep zárás csillapító. Ez egy membrános kütyü, a gázkar környékén, ha nincs jól beállítva motorféknél durroghat. Erre nem megy általában semmilyen cső. Alaphelyzet, hogy hirtelen gázelvételnél elszegényedik a keverék, és égésgátlók alakulnak ki => az el nem égett benzin a kipufogóban robban.
Bakker, elektronikus carburátor. Nem az esetem. :-((( Először azért nézd végig a vákumcsöveket/vákumdobokat, ha nem tévedek ezekből van rajta néhány.Úgy gondolom, a lambdaszonda nem tesz ilyet, bár sok gonoszságra képes.
Mostanában azt csinálja, hogyha lepadlózom a gázt és aztán hagyom ,hogy hagy guruljon motorféken akkor visszadurrog a kipufogó. Valamint a teljesítményével sem vagyok megelégedve.
Sokkal jobb a javítás utáni tárolási költség.Mivel telephelyük nincs,az árverés majd egyszer csak lesz(mikor a maffiacimbiket összetrombizzák),ha addigra kiszámláz az ember fia előzetes szerződés alapján jó 200ezret a sok napra,vagy hagyják a fenébe nála a kocsit,vagy kifizetik,vagy megpróbálják megtámadni,hogy azt még a tulajjal írta alá,őket nem érdekli.
A kollganőmnek Hyundai Coupe S személygépkocsija van, egy 1998-as évjáratú.
A motorja 1.6 16V.
A gond az, hogy nincs benne autórádió beépítő keret. Illetve volt, de mielőtt eladták volna, az előző tulaj kivette. Most jelenleg a HI-FI-sek sem tdnak bele semmit sem rakni, mert hiányzik a keret.
Már kapott egy ajánlatot, de egy kicsit húzós az ára.
Nem tudnátok abban segíteni, hogy lehetne hozzájutni ehhez az alkatrészhez korrekt áron ?
Esetleg hol foglalkoznak ilyan autónak a bontásával ?
"az apeh, és elvitte a forgalmit, de a gépet itt hagyta."
1, alairtal vmit? /akarmit is. pl. hog yorzott helyen tarolod/
2, kivulrol belulrol alulrol es a motorteret is lefenykpeztek?
kerdezzek meg hulyesegeket. Nem tudom, te hogyan vagy vele, de erkolcsileg szerintem minimum az belefer, hogy azokat az alkatreszeket kimented amit beraktal.
de szerintem jogilag is belefer, mivel a tulaj a szobeli megallapodast(te beszereled sd o kifizeti) nem teljesitette igy az alkatresz a te tulajdonod. Persze a tovabbiakban kerdes, hogy mit van meg kedved a nem kifizetett munkadij fejeben kiszedni.
A legdurvabb ellopatni a kocsit nemi penz fejeben, de ezen talan az apeh is felszivja a fejet. Az meg hogy mi hol mikor kinek hanyra volt a kocsiban szerintem nem erdekli az apehot es nincs kapacitasa utannajarni... Meg nem is akar utannajarni, mert amit nem tud behajtani a kocsielarverezese aran azt majd mas uton fogja behajtani a tulajtol. Tehat a tulaj is jobban jar ha te ramolod ki a kocsit es elallsz ennek fejeben a poldari pertol, mintha az apeh elarverezi potompenzert a megjavitott kocsit uj alkatreszekkel es ebbol meg az xy% arverezesi dijat is levonja
Segítség! Eurocar 125P autóriasztóval nem indul a kocsi. 2 hete egyre nehezebben érzékelte a távirányítót aztán ma már nem nyílik ki/szirénázik/letiltja a motort. Kicseréltem az elemet a távirányítóban, azt hittem az a gond, de nem. A távirányítón világít a lámpa. Hogy lehet kikapcsolni a riasztót?
Hogyne,mikor a cégek bedőltek az előző körben,a porsche pest is sorbanált vagy 400e javítási számlával.Ki is lett volna fizetve,csakhát az apeh ugye olyan,hogy határoz és kisepri a bankszámlát,aztán támadd a határozatot a bíróságon ahogy tudod.
Benne is maradtak a zsetonnal,én meg nem értettem,mért akarnak megverni mikor ültem az azóta 22. fedőcégen lévő kocsiba..vannak ilyenek.
Ha a kulcsot is ott hagyták ( bár az sem szükséglet ) akkor legalább az alakatrészeket kimenteném. Hasonló történt velünk is, bár pénzünk nem volt benne. Ott hagyták az autót, majd kb. 8 hónap múlva küldtek értesítést, hogy elviszik. Leszámláztuk nekik a tárolási díjat, erre azt mondták, mégsem kell nekik, legyen a miénk. Eladtuk.
Talán nem Off… Adott egy gép, amiben már benne fekszik x pénzem. Ebből kb. 30% bérmunka, 50% anyag, a maradék mdíj. A gazdi nem tud fizetni olyannyira, hogy eljött az apeh, és elvitte a forgalmit, de a gépet itt hagyta. Árverezni fogja. Kérdeztem, hogy mi lesz az én követelésemmel. Válasz: polgári per…. Jogi tanács kéne. Járt már így vki? Köszi.
Motronicon mi tud xopatni? Nem keverendő a "basic" cuccal amin az a mechanikus-vákuumos hőizémizé van!!
Egy teljesen elektronikus programvezérelt motronicról azt sem tudod hogy van,csak néha mikor picit gány az alapjárat,beáztatod a szelepet valami durva lébe és kész.
nem, az túlzás, hogy olyat akarok aminek enm lesz baja.olyat keresek, aminek a legkevesebb baja van, az rwd-k közül, de ugyanakkor szívesen is beleülnék.de úgy érzem alfa 75 lesz ebből.asszem neki tudnám megbocsátani a legjobban a hibáit.
na latod itt a kulonbseg! te magad javitod. (o meg olyat keres aminek nm lesz baja, akkor tenyleg Sanziswift odalara allok, egy swift kell)
En is magam javitottam, de egyszeruen tul sok ido (szerintem). Persze voltak dolgok amiket nem kellett volna megjavitani, mert ha szarok akkor sem okoznak nagyobb gazt es voltak dolgok amikrol csak hosszu ido derult ki hogy szarok(hatso fek, teljesen kirepedezett benzincso stb. stb. miutan megvettem mentem ugy is hogy a gumi durvan at volt repedve)
ra szoktam nezni a kocsira, de ha egyszer mar a kocsiban ulok akkor a jobb labam hamar kozelit a padlohoz
tenyleg nem tudom, de nem is erre iranyult a kerdes. Hanem arra, hogy ha nincs penzed kocsira akkor miert olyan fontos szempont a hatso kerekesseg. Persze ha vasarnaponkent a haverokkal megy az ember vagizni es van aki elvontat ha lerohad es kulonben meg ugysincs penzed tankolni hanem tomegkozeledessel jarsz akkor tenyleg tökmind1 a tobbi szempont(szerelhetoseg, megbizthatosag, boztonsag, fogyasztas).
ma találkoztam egy alfa 75 tulajjal, gázos 1.8asa van, 300ért vette.kérdezgettem őt 30 percen keresztül.(bár beszélt ő magától:) fogyasztás nem érdekes, nem szeretnék gázosat.azt mondta 1 év alatt amivel gond volt, az a kardánon lévő valami gumi (hardyra gondolt?).meg miután ezt kicserélte (ő szerelgeti) a kardán csapágya szétrázza a belét. őt kövezzétek meg, ha hülyeség, nem én találtam ki ezeket. azt mondta nincs vele nagy szívás, megpróbálhatom első autónak ezt venni.csak vigyázzak, mert könnyen kirúgja a farát.na, az nem baj:)
viszont alkatrészért futni kell, és nem olcsó.a váltás recseg ha 2esbe teszem fel, és nem várom meg míg leesik a fordulatszám. de asszem ebbe ülnék bele a legszívesebben, ha nem is működik az ablakemelő, meg az ami elektromos.
zsiguli..azt egyszerűen nem.százszor inkább polski, vagy trabi.
ennyiert nem kapsz olyan autot amit nem kell szervizbe hordani es mindent tud is.
szerinted en miert egy 1,3 dizel pandat vettem? azert mert (uj) 1,9tdi passatra nem futotta. nem sajnaltatni akarom megam mert attol nagyon messze vagyok szerencsere, de addig nyujtozgodj amig a takaro ér. Vagy veszel egy hasznaltat aminek van vmi baja. vagy egy uajt de nem 3-400eFt-bol. foleg nem premiumkatgoriat. (vagy egy ujat ami szar :-( )
en ladat nem vennek, mert unszinpatikus a kocsi(esetleg kereklampasat). e21 vagy e30 bmw-t ha mindenkepp RWD kell. De minek RWD?
Szerintem erőltess rá egy japán valamire, az se baj, ha elsőkerekes. Szerinted én miért vagyok japán fan 12 autó után??? :)))
A többi szempontodat nem veszem figyelembe, arcom van, perpillanat be vagyok rúgva bortól (nem sörtől, nem mindegy), de még így, a halál és a májkárosodás hatáarán ist azt hörgöm: Japánt vegyél, vaze, csak mitsut ne, mert a 90 előttiek megeszik a fejedet...