Remélem nem baj, ha egy kezdő is leírja a tapasztalatait.
Én Szigligeten próbálkozom, egy 6.5 és egy 5.2 NS vitorlával, egy 310 cm hosszú sok literes hifly és egy starboard 122 literes freeride deszkával.
Arra rájöttem, hogy a 75 kilóval a starboard a 6.5 vitorlával nekem nagyon instabil, felállni alig tudtam, de a kicsi vitorlával csodás volt ez a deszka.
Egyelőre csak fordulni tudok és a wasserstartot próbálom összehozni. Sajnos csak a kis vitorlát tudom (egyelőre) kitartani a vízből annyira, hogy a szél belekapjon, de odáig még nem jutottam el, hogy fel tudjak állni.
A nagyobb vitorla nagyon sok kétséget ébreszt bennem, valahogy túl nehéz ill. mindig nagyon kellemetlen dolgok történnek. Pl. legutóbb, amikor beestem a vízbe, rámesett a vitorla én a víz és a vitorla alá kerültem és csak hosszú küzdelem után tudtam a trapéz kötelet kiakasztani ... vagy mesélhetném azt, amkor legutóbb a helyi hajójárat hozott ki, mert váratlanúl egy vihar csapott le ...
Persze amikor trapézolok, állok a apucsokban és siklok, az mindig nagyon jó, de valamit ki kell találnom, mert kezd elfogyni a türelmem, hogy nem tudok ki-wasserolni és mindenki azt meséli, hogy 15 perc alatt minden kezdő megtanulja.. ?!
Sziasztok A mostani hétvége tényleg nagyon jó volt, de a jövő hétvége is jónak igérkezik, hiszen most lesz az idén már harmadik kétnapos buli a SurfBeachen!Surf/Kite/Strandröpi verseny és persze a szokásos Bols vodka/Red Bull buli! Gyertek el minél többen!
Szombat délelőttöt én is Sóstón nyitottam, csak sajna egy hülye röplabda verseny miatt át kellett mennem Siófok-Ezüstpartra, így ott szörföztem :(
pedig az a 15 perc amit néztem a partról Sóstón nem volt semmi...
Egyik oldalon halom sok kite (marha jól nézett ki), előttem meg jöttek a szebbnél szebb trükkök... Aztán mondta valaki hogy a kék gastra vityósat nézzem, mert az a srác undorító mit művel :)))))
és tényleg:még talán videon sem láttam ilyen laza onehand spock540et, gratula backloop!!
Ezüstpartnál csak páran voltak, de freestyler egy sem...úgyhogy nekem kellett valamit produkálni, mert ugye annak akinek chilli van a talpa alatt, annak mutatni is kell valamit, hogy ne magyarázzanak, hogy na ennek is minek a freestyle deszka...
:)))
Többi szokásos mellett volcant próbáltam, deszka már nagyjából átfordul, csak testtartás nincs ugye...de majd Prasson, remélem 1 hét alatt ez a része azért összejön majd.
Nagy kérdésem lenne. Van egy régebbi 5,4-es 3 camberes vityóm és sehogy nem tudom normálisan megfesziteni. Bumnál hiába feszítem, nem lesz jobb. Korábban irtátok valakinek, hogy az árbóccal lehet baj. Az enyém egy régebbi 6.6 merevségű. Ez mit jelent, mert én csak az IMCS számokat ismerem? Ez lehet a baj?
A Balaton vízszintje most nagyon alacsony. Kifejezetten zavart, hogy a víz sok helyen csak térdig ér, néha sikeresen leszútram a deszka orrát az iszapba. Meg sok manővernél nem lehet elsüllyeszteni a deszka farát egy centit sem, mert fölakad. Néha az orra is, ha papucsokban állok akkor is...
Péntek délután csodás szelet kaptunk. Az előrejelzések sorozatban fognak mellé, a délutáni hidegfrontbetöréseket rendre este 8-ra igérik, azt hamarabb jön meg. Pénteken pl. du. 3-ra. Talán 4-től mentünk, 6-ig tökéletes kifújt szél hajtott. 5,3-ra pont elég volt, éppen engedett megsiklani, a vitorlában alig volt erő, mégis lehetett stabilan ugrálni.
A szombat már nem volt ilyen egyértelmű. Sokan 6-osokkal mentek, de 5-össel sem álldigáltam sokkal többet. Du. 2-ig kifejezett szemét szél fújt, néha meghúzott, sokszor leállt, néha elforgott. A délután folyamán volt néhány ráerősödés, majd kb. 4 felé átfordult É-ÉK-ibe, és rendesen beindult valami. Igaz, a vitorla kisszélre állítva sem volt sok. Ebben az irányú szélben side/side-onshore körülmények alakulnak ki, befelé majdnem szembehullámok, kifelé majdnem hátulról toltak. Sajnos rendes wave-ride-ra még keletiesebb szél kellett volna.
Pénteken V.Peti megtanulta rossz irányába a spock-ot, mostantól ebben is kétoldalas. Én sorozatban pörgettem majdnem spock-okat, és rájöttem, ha a volcan stabil, a spock nem egy nagy ördöngősség. Első lábra extrém beterhelés, hátsó láb nyújt, felsőtest kicsit visszacsavarodik, kéz nyújt, azt pörög. Ha épp nem estem át volcan-ban, szinte 100%-ban csak az átvételt rontottam a végén. Na persze szombatra romlott a statisztika, mivel a fáradtság miatt sokszor sikerült átesni...
Flaka itt nem ment. Elég lehetetlen a hely rá, nagyon alacsony víz, a sima részen nagyon rövid hullámok, és a part közelében leálló szél. Vagy kifutottam a szélből, vagy megbillentettek a kis recék. Legalább gondolkodni is kellett, a csípő forgatása, szél alá rakása nagyon fontos. Volt néhány luv360-ba mentés.
Furcsa, a switch papucsbaállás egész tűrhetően megy kisszélben, siklószélben viszont kitolom magam alól a deszkát, és hanyattesek. Tipikus kezdő hiba.
Végre eljutott az agyamig, hogy a loop-jaimból miért nem megyek tovább. A bluelake fórumon Camber megjegyezte Gilicze Laci egy loop képéről, hogy nem fog eléggé hátra. Magamra ismertem a kép alapján. Erre otthon megnéztem pár videót, méricskéltem, és tettem egy jelzést a bumra, hogy IDE kell hátrafogni. Szárazon komolyan elgondolkodtam, hogy majdnem eddig hátrafogok. Vízen aztán jött a meglepetés. Nemhogy a jelzésig nem tudok hátranyúlni, de még a közelébe sem! Kéne valami karhosszabbító berendezés... Ráadásul H.Peti, aki látta az egyik ugrásomat, kifejezetten kihangsúlyozta, hogy semeddig nem fogok hátra. Pedig próbálom, és érezhető is, hogy sokkal jobban pörget akár csak 5 cm különbség is. Megint belehallgattam egy szépet a vízbe, a bukó által közvetített fülöncsapás akkora volt, hogy csodálom, hogy nem lett bajom. A bukó mostmár sokadszorra bizonyított (hiányzott a hátranézés meg a vitorlabehúzás, viszont egy nagy és éles hullám miatt megvolt a magasság). Meglepő módon ezután jobban figyeltem mindenre...
Szombaton lennt volt a Blue Lake Team kemény magja is. Komoly freestyle session ment, Backloop büszkén kérdezte, hogy láttam-e az eslider180-asát. Modom persze, de igazából ez már meg sem lepett. Camber meg látványos magas loop-okat pörgetett a part mellett. Próbáltam párat én is partközelben (a rossz irány), az egyiknél a deszka orra elég komolyat koppant az iszapban. Érdekes módon kibírta.
Mentem egy nagyon rövidet egy 2005-ös 96 literes Fanatic Freewave-el. A papucsok annyira szűkek voltak, hogy beléjük sem tudtam lépni, meg amúgy is épp kicsi volt a szél. Meglepett, hogy mekkora a különbség a Skate-hez képest, sokkal kisebbnek érződött. A Skate meg mint kiderült, 5-ös vitorlával egész jól érzi magát hullámok között is, csak határozottnak kell lenni.
Budakalász, Szentendrei úton lefordulsz a Lupa-sziget felé, körforgalomból egyenesen a Duna irányába, majd pár száz méter után balra a földúton a gát mellett. A szociális otthon előtt jobbra a gátra.Érdemesebb elmenni a tó északi csücskébe, ott össze lehet szerelni és jó a part is. Valahol van 1 spot leírás is, de most hirtelen nem találom... Vki tud linket hozzá?
Jaja, a hejőkeresztúri spot 1re jobb lesz.Még a szelet kellene elintézni vhogy. :)
Amióta a part 1 része magánterület, elég nagy a rend.Autót parttól 30 m-re leteszed és onnan 1 elkerített területre kipakolod a cuccot, összerakod és néhány igényes lejárón megtámadhatod a vizet.
Szemeteskukák, büfé, telepített napernyők emelik a hely nívóját.
Szörfoktatás, kölcsönzés is megoldott.
Sajnos a bértárolást nem vállalják.Pedig de szeretnék 1x 1 olyan helyet, ahová csak kimegyek és a saját cuccot előkapva 2 perc alatt vízre szállhatok!
55 széles 295 hosszú. Nincs ráírva hány literes meg semmi egyéb. Úgy adták el nekem, hogy 120 literes. Annyit lehet kivenni a régi feliratból amit leszedtek, hogy slalom.
Aha! Na akkor úgy néz ki elmarad a 152 lityós deszka vásárlásom, enyenlőre. Akkor sztem kinézek hozzátok Hejőkeresztúrra vasárnap, viszem a 120-as slalom deszkám é smeglátjuk. Az a baj, hogy csak 50cm széles, ha jól emlékszem. Na majd ott minden kiderül:)
Előre is köszönök mindent! Egy ritka csúf színű/türkiz/ régi swiftel leszek.
Én 85 kg-al 130 l-en tanultam papucsolni és trapézolni.(Most 95 kg vagyok. 88 és 109 l -es deszával megyek)
Neked is jó lesz a 120 l-es deszka. A gond az lehet, hogy ha régi akkor valószínűleg csúszni fog. A mostaniakhoz képest keskenyebb is, és így nem annyira stabil.
A 150 l talán csak akkor jó választás ha csak strandszörvözni akarsz.
Sajnos a hétvégi széllel szemben most van egy kis kételyem.(De ne legyen igazam).
Az a gyanús, hogy nem hideget hanem meleget hoz ÉK-ről.