A nektarin eleve problémás, a "tavasz" pedig, mint olyan túl tág fogalom (fenológiai állapot!!!). Ráadásul nincs pontos permetezésszám, hol a kontakt partner, hogy alakult a vegyszeres védekezés az előző években stb. Szóval nagyon sok minden szerepet játszik a tafrina (és egyáltalán a kórokozók-kártevők) elleni védelemben, a konkrét szer ezekből csak az egyik tényező. Ne húzzuk le a Score-t, mert jó szer az (amíg az EU el nem viszi), csak nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan használjuk...
Az oks hogy vannak jó könyvek, de sokszor tényleg elveszhet bennük az ember, pláne a növényvédelmi témájúakban :) (növényvédős tapasztalat :-)) Az olvasgatás mellett szerintem kérdezz is, biztosan válaszolunk :-)
oszka 76-nek meg talán annyi tanácsot így elöljáróban , hogy ne könyvekből akarj megtanulni barackot termeszteni abból nem fog menni !!!! Azt hiszem az a baj velük , hogy azt szakemberek írják , szaknyelven , és egy kezdő semmit sem fog megérteni belőle aztán szidja mint a bokrot ... ugye ez a helyzet a score-val is ... az egy hatásos szer , csak tudni kell , hogy hogyan használd .
"édesapám score-val permetezett még tavasszal tafrina ellen. Nagyon nem jött be. A nektaritnt iszonyatosan elkapta és az őszibarackfák sem nyújtanak szép látványt"
Egyszer permetezett az apu tafrina ellen,?Az kevés.
ajánlott irodalom (én ezt vettem meg, ősszel akarok pár fát ültetni saját művelésre): http://bookline.hu/control/producthome?id=26750&type=22
növényvédelemmel kapcsolatos könyvek (nem ismerem őket, érdemes beleolvasni mielőtt megveszed) http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=500310258C2916EEED349792DBFZYUFPOCNPHIZDDGLRITCBXMGOTFPQF2CDECD5E4243E4F37E77491E25CB0DBACE31D1E77DB960B0FE8067E4A2776E112&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sfMegNev&SrcCategory=XB&CategoryID=XB,&BookID=152869&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&LastDays=20
Ősszel szeretnék a kertbe néhány fát (főleg őszibarackot) ültetni. Addig jó lenne néhány könyvet elolvasnom a növényvédelemről, fajtákról és egyáltalán a termesztésről.
Még egy kérdésem lenne édesapám score-val permetezett még tavasszal tafrina ellen. Nagyon nem jött be. A nektaritnt iszonyatosan elkapta és az őszibarackfák sem nyújtanak szép látványt.
Tudnátok ajánlani másik permetszert, ami nektek bejött?
Szerintem sem kell már ilyenkor a tafrinát permetezni, egyébként szerintem a score a legjobb. A legujabb hajtásokon is látod a gombát? Én 3-szor permeteztem ellene és egy - két korábbi levelen látok csak emléket, az ujakon már semmi nyoma, hacsak ez az esős lehülés nem hozza újra elő.
A megfigyelés lehet hogy nem rossz , de akkorra már rég eldőlt a dolog . Az ikerbibék már a rügyben is megfigyelhetők , tehát jóval virágzás előtt . Amúgy virágzáskor általában hideg van , kevés kivételtől eltekintve .
A virágzás a növény szaporítóanyagának a megtermékenyítése . A szaporítószervek kialakulása már előző év nyár végén létrejön . Ezért van az , hogy a nyári -nyárutói állapot tükrözi a fa termőképességét , ha akkor rossz a kondíciója a fának akkor kevés lesz a termőrügy és sok a lomb , jó évben fordítva . Szóval itt megint sokféle összefüggés lehet pl . a termőrefordulás ügyében . Ezért kell , ha sok a lomb augusztusban metszeni , bár szerintem akkor már kicsit késő . Én a folyamatos hajtásritkítást tartom jónak , hogy jól megvilágított szellősen álló vesszők legyenek és azon jó lesz a termőrügy képződés .
Én csak annyit figyeltem meg az évek során, ha virágzáskos hideg van, akkor sokkal több iker keletkezik. Lehet, hogy ez rossz meglátás, de én ezt tapasztaltam.
Hát a megfázáshoz nem sok köze van , már előbb eldőlt , hogy iker-e vagy sem . Ez már a rügydiferenciálódáskor kialakul ami ugye előző év július- augusztus . jellemző a fajtára , a fajta-alany együtthatásra , valamint szerepe lehet az aktuális időjárásnak is . Nálam az Early Redhaven szeret ikresedni , de nem mindegyik egyed , van olyan fa amelyiken csak elvétve látok ikret van amelyiken rengeteg van ... és ez minden éveben megfigyelhető . Az oka a 2 vagy esetleg több bibe kialakulása . Érdekességképp ... az idém láttam olyan virágzatot amelyikben a porzók helyén is bibék voltak , úgy 4-5 db amik a csészelevélhez kapcsolódtak , tehát oda ahol a porzók vannak .
És valóban egyes nektarinok is előszeretettel ikresednek Vega , Nectaross főleg a későiek .
Ha nincs más csak iker akkor ki lehet törni óvatosan az egyik felét , ha van egyes elég akkor le kell törni . Lehet belőle normál barack is , esetleg egy apró forradásnyom marad a kitört iker helyén .
A ritkítást pedig természetesen lehet már ilyen állapotban kezdeni . Én már 2 korai fajtával végeztem is . A lényeg , hogy megfelelő legyen a meghagyott termés a fa méretéhez , erejéhez , lombozatához képest . Ez nem egy állandó ... szerintem ... és ezek befolyásolják amiket írtam . Egy erős , jól növekedő fát kell terhelni , mert különben erős lesz a lombhajtás , egy gyengén növekedőt természetesen kevéssé terheljünk .
Van egy olyan tézis , hogy a termővesszőn olyan távol legyenek a barackok , hogy kifejlett állapotban két barack közé egy harmadik is beférjen . na ez szerintem már kissé túlhaladott dolog . Ennél lényegesen többet meg lehet hagyni egy erős jó karban lévő fán , természetesen megfelelő tápanyagpótlás esetén .
De a mellékelt képek alapján mindenképp kell ritkítani , mert a molyhoson különösen nagyon sok van ( ez a jobbik eset , mert leszedni mindig könyebb mint rárakni ) és mivel úgy látom a talaj is művelve van én azt javaslom , hogy annyi maradjon rajt , amennyi elfér ... tehát a kifejlett mérethez igazodva legyen folyamatos a termővesszőn a termés . Ha úgy látod , hogy a későbbiekben sok lenne a terhelés úgy leszedni még akkor is lehet róla .
A mai napon készítettem néhány fotót amelyek alapján szeretnék tanácsot kérni a termés ritkítás mértékéről, illetve , hogy kezdjem-e már ebben az állapotban.
A rengeteg gyümölcs mellett feltűnő a sok iker. Gondolom a nagy kötődés miatt. Ezektől -gondolom- meg kell válni.
Hááát ... nem ! Nem jó , mert az felszívódó , teljesen felesleges vele permetezni . Kizárólag a kontakt szer hatásos ebben az esetben , mert az azonnal fertőtlenít és segít begyógyítani a sebeket . A lényeg , hogy ne induljon rothadásnak ( létezik ilyen , hogy zöldrothadás ) , mert akkor ugye vége a gyümölcsöknek , az esetleges sebeket majd begyógyítja a növény . Nálam tavaly volt a barackon olyan 1 forintos méretű lyuk , na az nem tudott begyógyulni , hanem elkezdett rothadni , azokat le kellett dobálnom a fáról a többi beforrt .
Csatlakozom Alfihoz . Lényeg , hogy kontaktszer legyen . Rovral ... talán a legjobb ( amiket én ismerek ) .
Akkor Szeged környékén az idei év nem lesz a rekordok könyvébe való , már a gyümölcsöt tekintve . A múltkor Chess írta , hogy náluk is jégverés volt . Na én ebből szeretnék kimaradni , igen nagy pénzt tudna kivenni a zsebemből . Tavaly nálam is volt , de már nagyobbak voltak a gyümölcsök , de nem volt vészes , mert esővel jött , pár érés elött levő barackot meglukasztott , a többin csak karcolások voltak . Úgy május vége felé lehetett , mert a legelső barack még nem érett.
Visszatérve a gyógyításra , ha a magház vagy a mag nem sérült , akkor kiheveri majd , bár meg fog maradni a nyoma , persze saját fogyasztásra megfelel így is . A lényeg , hogy ne tudjon a sérüléseken rothadás indulni , tehát hama-hama a Rovralt neki .
Ide írom, mert jobbat nem találtam. 10 éve hobbi szinten saját részre foglalkozom gyümölccsel. Eddig még nem ért jégverés, de tegnap ez a jó sorozat megszakadt. Minden kisgyülölcs /őszibarack, szilva, körte, alma stb/ felületén ott van a jégverés nyoma, ami kezd barnulni. Kérdésem: lehet ebből még valamilyen élvezhető gyümölcs, vagy pedig vessek rá keresztet? Nagyon bosszús vagyok!
Szombaton Actaráztam levéltetű ellen, meg a biztonság kedvéért tettem bele Folicurt is, idén már negyedszerre, ami nem hivatalos, mert max. 3x ajánlják. A lombtrágyát itthon felejtettem. :( Eddig mind a 4 permetezés után még aznap megázott. Hihetetlenül esős volt ez a tavasz. A 2. után volt leghamarabb. Ekkor 2 részletben szórtam, közben a felső részen lévő virágokat és hagymát arattam. Az alsó rész szórása után 2,5, a felső rész szórása után 1,5 órával jött az eső. Ez meg is látszódik, mert a legkésőbb szórtak nagyon tafrinásak, a többiek alig, sőt a kevésbé érzékenyek egyáltalán nem. Értve ez alatt többek között azt, ami általában más években sem érzékeny, de tavaly ez volt a legérzékenyebb, jó, hogy a fák megmaradtak. (De nem mindegyik.)
Most már lassan meg lehet állapítani, hogy mennyi gyümölcs kötődött. Úgy tűnik, nagyon kevés. Ahhoz képest főleg, hogy milyen sok virág volt, az elfagyás hiánya miatt.