Köszönöm tehtube mester az értékes infót képekkel megerősítve. A szervíz cd is érdekel természetesen. Írd meg, hogy mikor mehetek érte. Úgy is tartozom Neked is egy orgonamuzsikás cd vel:-)
Nem muszáj hogy rugón csüngjön, a deformációtól sem kell tartani. Árulnak kinti hammondos szakboltokban is ilyen fixebb felfüggesztést.
Sőt, 1961-től az újabb típusok már gumibakokon állnak mind. (L, E, H, R, T típusok)
A lényeg hogy alulról is puha anyaggal kapcsolódjon a polchoz az a csavaros alátét, ne csak a TG felől. A BB organnál is így árulják kétoldalasan a gumialátét karikákat.
Javasolt anyagok: filckarika vagy gumikarika ami vízcsöveknél használatos.
Ha mégis rugó, akkor 4db kempinxék rugó oldalt vagy két szögelemhez vagy egyenként hurkos facsavarhoz erősítve. A lényeg, himbálózzon :-)
Van egy nagyon komplett ABC szervízkönyvem cd-n 1935-től 1961-ig bezárólag, 215 oldalon.
A szétszedésnek sorrendje van, érdemes betartani.
Legelőször a billentyűzetek két szélére a hézagba mechanikai védelemől lapok csúsztatandók.
Mindkét manuál esetében középen alul a kis lemeztől kell megoldani a beillentyűzetet, aztán kicsavarni a nagy alsó tőcsavarokat.
Csak a fölsőnél a hátsó tőcsavarok, ill fölülről a nagy fekete csavarok jönnek ki.
Ha a fatető bontható, nem árt azt is arrébb tenni az útból.
Máris lehet felbillenteni a manuálokat.
Csak a vaslemez, a felső manuál, mindkét manuál megemelése:
Engem érdekelt volna, hogy hogy jön szét ennyire egy hammond, mert nekem is lenne egy komolyabb túrásom a fiam hangszerében.
Most a TG. keményen le van csavarozva a szekrényhez, és nagyon zavar a mechanikus zaja. A másik, meg attól félek, hogy esetleges deformációtól szorulni kezdenek majd a tengelyek benne, és az egészet majd dobhatom ki. Jobban örülnék neki, ha a saját súlyánál fogva lógna. Esetleg, ha van valakinek egy teljeskörű szervízkönyve rajzokkal, szívesen megvenném akár a másolatot is!
Mindenki! Ha valaki tudja, hogy Joey DeFrancesco milyen számokat játszott 2006-ban Veszprémben az írja már meg. Köszönöm. (Tehtube mester vagy Laurens ti biztos tudjátok.)
Való igaz, hogy a 96os alkohollal meg lehet koronázni a műveletet, csak én belsőleg szoktam használni. Lehet, hogy attól nem zsírosodik a kezemen a bőr?:-)
Amit leirtál tökéletes megoldás, plusz gyógyszertárban kapható alkohollal letisztitod a felületet biztos kontaktus. A boltokban kapható kontakt sprayok nem igazán jók ezen esetekben.
Én annak idején az ezüstöt úgy tisztítottam, hogy enyhén sós vízbe, alumínium fólia darabkákat tettem, és ebbe helyeztem bele az ezüstömet. Rövid forralás után teljesen oxid mentes lett az ezüst, és gyönyörű fénye lett. Ha billentyű kontaktja is palládium ezüsttel van bevonva, szinte garantált a siker. Szerintem megér egy kísérletet. Jah! Mégvalami! Utána már kézzel tapogatni nem szabad, mert a zsíros kezünktől újbol oda lesz a tiszta ezüst.
Felteszek néhány képet, hogy meghozzam a barkácsolók kedvét. Ezt műveltem a két kiló karácsonyi bejgli betömése előtt, közben és után:
A dolog érdekessége, hogy nincs leforrasztva a generátor. A művelet során a billlentyűzet oldalán látható kis ajtók mögül ki lehet húzni azt a kilenc kontaktsort, ami a hangok keverését végzi. Ezeket tisztítottam meg némi oxidoldó segítségével. Hogy megérte-e vagy sem, az még nem derült ki, de a kontaktusok semmit sem javultak az utóbbi egy év alatt, bármit próbáltam (a busbar shifting mond valamit?) ezért lett ez.
Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Íme egy kis különlegesség az ünnepek alkalmából: Hammond Novachord 1939-ből. Sokan a világ első analóg szintetizátorának tekintik.
Nem tudom, hogy miért, de már kétszer is próbálkoztam e-mail-t küldeni Neked a leslie-vel kapcsolatosan, de nem sikerült. Kérlek írj az e-mail címemre!
Én is Boldog, Békés Karácsonyt kívánok minden Hammond rajongónak. Díszítettem sk Nektek egy Hammond fát, remélem örömet okoz, azt hiszem mindenki megtalálja rajta az ajándékát!
Áldott, békés, boldog karácsonyt és sikerekben (Hammond-ban, Hammond-hangzásban) gazdag és boldog új évet kívánok minden szaktársnak.
S az ilyenkor, ahogy a szokásos év végi összegzésnél szokott lenni: - köszönjük Tehtube mester egész éves áldozatos munkáját, - Laurens-nak a sok jó lemezvásárlási lehetőséget (jövőre megyek!), - Trambi bá'-nak a nosztalgiázásokat, - és mindenkinek a hozzászólásokat (kérem ne sértődjön meg senki, ha nem emeltem ki - gondolatban mindenkit felsoroltam).
Mostmar lassan biztosra allithatom, hogy majdnem mind..meg nehany 10"-es lemez, es full eletmu! Nagy ertek, imadom oket...CD-re szuper minosegben ha valakit erdekel, barati aron megolhato az archivalas, kifejezetten Hammond fan-oknak persze:-)
Jackie Davis az egyik legnagyobb orgonista. Vidám, változatos swing zene. Ő valósította meg leginkább a Hammonddal a szegény ember bigbendjét. Megelőzte Jimmy Smith-t. Itt a teljes életműve: Jackie Davis full
Plazákban.... akkor inkább Jackie Davis plays at Park Plaza! :-) 1968.
CD-n gyakorlatilag alig van valami, tehát nem letölthető, de Viktor, neked megvan szinte mind? Legalábbis én alig találtam valami hiányt :-)
Ez csak abban az esteben érvényes ha fekául fekát akar játszani!!! Rendes zeneiskolához szigorúan tilos! És mifelénk más nincs. Sőt a zongoraórákra ne gyűrűvel menjen! :-)
Találtam véletlenül egy hammondos oldalt. Itt le van írva, hogy melyik típusnak mi az ismérve (színre, szagra) Sajnos csak angolul van írva:-( De azért jó.