Sziasztok! Elolvastam már jó pár hozzászólást, weboldalt és tesztet, egy ideig tisztult a dolog, de most újra kezd zavarosodni, hogy mire is lenne szükségem.
Szeretném a meglévő kerékpárom e+h teleszkópos kerékpáromat egy elektromos szettel bővíteni/átalakítani. Az oka, hogy sok szép hely van a környékemen, a nagy emelkedőkön egy könnyű XC bringával még fel tudok tekerni, de a durva terepviszonyok és földutak minősége miatt a 160/150mm rugóút sokkal kényelmesebb, ezzel viszont nem tudok már feltekerni, sajnos sok helyen tolnom kell. A bringát nem cserélném le, de ha van lehetőség ezt a célnak megfelelően bővíteni, akkor élnék a lehetőséggel. Ahogy olvastam a teszteket, arra a következtetésre jutottam, hogy visszatöltéssel rendelkező szettet érdemes venni és a szett súlya miatt lithium akku pakkot. Átépítő szettnek a Magic Pie 2 vagy 3-at néztem 26"-os hátsó kerék méretben, abban benne van a vezérlő is, hozzá akku szettet. A vázam kialakítása miatt egy nyeregcsőre szerelt csomagtartóra tudnám ezt rögzíteni, az van is felszerelve (csomagtartó).
Kérdésem, hogy ez a szett alkalmas lehet-e erre a célra, hány voltos akku-t érdemes használni/venni, ebben a kategóriában a Magic Pie jó minőség-e, vagy van ennél olcsóbb és használható szett. Mennyire fogja meg ez az egész rendszer a kerékpárt, amikor csak önerőből szeretnék tekerni? Bocsánat az esetleges amatőr kérdésekért, de tényleg távol áll tőlem a téma és nincs a közelemben senki - rajtatok kívűl :) - aki rendelkezne bármilyen ilyen jellegű tapasztalattal.
Megvanni megvan , sajnos az öregség átka ki volt kopva a + vezeték vezeték. Sajnos a "sufnituning bt" aki valalamikor buherálta sajnos spórolt a gégecsővel :( Annyi időm volt , hogy " kicsengessem" a javítás még várat magára. Mire megérkezik a vezérlő addigra javítva lesz. Szerintem kell vennem vagy 2m kábelösszefogó spirált és rend lesz a mociba. Az akupakkra sajnos ráérek még. Először a cuccok legyenek meg hozzá. Akkut meg talán tavasszal vagy ősszel. Az most huszadrangú beruházás.
Úgy, ahogy írod! Maga a robid, de akkuk nélkül 70kg! Ha bele teszel 30kg ólmot; lusta lesz, mint a csiga! Szerintem egyezkedj "F 27 szerviz"-l egy hatótávodhoz illő polymer pakkra!
Meg van már a zárlat helye? Esetleg a gyújtáskapcsolón lévő vezetékek, vagy maga a kapcsoló? Ilyenkor mindig közbeiktatok egy hálózati kismegszakítót a hiba kikeresésének idejére!
Bölcs előrelátás ! Én is minden Li-alapú pakkomat balanszer csatlakozóval készítettem. Eddig sajna nem volt felesleges. Ha van hely/kapacitás rá mindenképp ajánlom. Már csak azért is, mert ha nem is kerül rá (vagy csak néha) kiegyenlítő(s töltő) mindig rá tudsz kukkantani az egyéni cellák állapotára. Személy szerint úgy tartom : jobb ha szem alatt vannak.
Balanszírozásban a BMS-ek amúgy sem vmi királyok, arra ott van nekem az Imax6, az tényleg kiegyenlít! Én minden akkupakkomat cellakivezetéssel készítem, így lemerülés és feltöltés után is látom a cellák feszültségét az akkuk szétszedése nélkül, és ha kell, az Imax-ra teszem. Az van amikor 0,1A-al is eljátszik egy-másfél órát, de a végén egyforma mind! Egyébként a hétvégén néztem, a led zöldre váltása után kb 20 perccel kapcsolt ki, akkor már a töltő csak 1,7W-ot vett fel, az szerintem már csak a készenléte töltőnek.
Például az enyém is! Ha nagyon szétzilálódott a pakk többször is visszakapcsol töltésre. Bár amióta a ZT 09-ebe használom keveset balanszol. Nem szerette a 20 Ah-s pakk a Raptor 22 A-s terhelését.
Ez jó hír, és tanulság is egyben. Ezek szerint van benne lekapcsolós is, csak az opció. Akkor opcionális "feature"-ként nem rövidíti feleslegesen a töltő drága pénzen vett celláink életét.
A Párom 'Csepel' bringájában Samsung 18650 Li Ion cellák vannak, a leírása szerint is csak 500 max ciklus a 80%-hoz. Én máshol is ilyen ciklusszámokat olvastam, ez lehet a reális.
A pár hónappal ezelőtti okfejtésed hatására a LiFePO4 pakkomhoz teljesen kikapcsoló töltőt kerestem! :-)
Bár az üzenetemre nem reagált kicsi kínai barátunk, de a kért 'b' opciót küldte, teljesen lekapcsol a zöldre váltáskor!
Jogos a műanyag gázkaroktól való tartózkodás. Meglepően könnyű letépni őket ha kormánycső irányba terheled. Amúgy nem rosszak ha nem téped szét. Meg lehet stabilizálni kormányvégsúllyal ami amúgy sem árt egy komolyabb motoron. Az e-max is olyan és kitart pedig nem mai és elhiheted hogy ugyan az az 1000Ftot sem érő gáz-kar van rajta.
Sajnos ismerősömnél kidőlt egy 36V 10Ah-s Li-ion pakk. Egyetlen cella rossz, ez "kicsit megpuffadt" és koppzárlatos. Aluházban lakik mérete 125 (kivezetéssel 131) x 65 x 16 mm. Sajnos ahol adnak cellákat (ilyen természetesen nincs) valahogy sehogy nem akar alternatívája lenni méretben - még több darabból sem. Tekintve hogy már mondhatjuk használtnak titeket kérdezlek van-e esetleg valakinek egy ilyen cella elfekvőben ? (Csuda vigye megint nem megy fel a kép...)
A 18650 hány cilkust bír ? Hát majd' leesett az állam mikor a panasonic cellák adatlapját megnéztem : 300-400 ciklust írnak rá. Hát annyit biztos tud, de ha a gyártó csak ennyire bízik a termékében mi mennyire ?
Mondjuk a Magura nem szokott semmiben vackot csinálni. A motorra nem merek felszerelni ilyen olcsóbb gázkarokat, félek egy komolyabb markolásnál kezembe maradna az egész, oda masszívabb, minőségibb cucc kell
Most már leginkább a potbox verzióban kezdek gondolkodni, mert a gyári bovdenes gázkarok elég masszívak. Ezt a Magurát megnézem, meg ott a talonban a Vectrix, de az meg nem olcsó fajta. Valahogy nem bízok ezekben a műanyagban benne a hall elem vagy poti konstrukcióban. egyszer megdőlsz a motorral vagy bármi van vele... A normál gázkarok bírni szokták a "mechanikus terhelést".
A 48V-nyi zselés (40 Ah) meg közel 50 kiló. Szóval olyan nem nagyon nem vészes.
Főleg ha a ciklusok számát nézed. A 18650 mennyit tud? kétezret, esetleg hármat? No ez meg 20ezret vagy akár 30ezret ... És inkább ez az, ami erősen nem mindegy. Sokkal jobban aggaszt az "Operating discharge, Standard discharge"; ezekkel a megfogalmazásokkal nem nagyon találkozni. Mert azért a 0.33C érték, mint standard kisütőáram, szerintem kicsi, de ha a "max pulse amperage" 20C felel meg a impulzus terhelésnek és ha elérheti az üzemi kisütés a 6C értéket, akkor nagyon rendben lévő kis akkucella ez ...