Van több olyan kihuzat is, Novoflex, orosz noname, amelyiknek kivehető mindkét végén az illesztő rész. Ált egy hornyolt gyűrű. Egy ilyennek az elejére kell csak megfelelő változatot vadászni vagy csináltatni - egyszer.
És még nagyon sok apróság. A továbbító mechanika minősége is nagyon fontos, ez nyilvánvaló. Precíz sín, pontos léptetés, stb.
Kihuzatnál lényeges, hogy az optikai tengely ne törjön. Se V, se Z alakban. Ezt váz-objektív esetén a bajonett/menetes illesztés garantálja.
V alakzat: a kihuzat az optikát tartó előtagot visszafele húzza. Laza illesztésnél, deformálódó futófelületnél, használatból eredő kopásnál elképzelhető mi történik. Mellesleg az optika is "bólinthat" az előtagon.
Z típusú eltérés: a váz és az objektív optikai tengelye hellyel-közzel párhuzamos, de nem esik egybe.
Az alábbi linkre visszatérve: Mire fogjuk fel? Nincs állványtartó rész, mechanika. Már a felfogásnál (akármire is tennénk) az egész szerkezet valamyilyen deformációt szenved, és ez nem jár optikai következmények nélkül (összezavarodnak a fotonok), mégha azt feltételezzük, hogy a gyártási technológia tökéletes volt, a fekvőfelülethez hasonlóan. És a kérdés nem az, hogy törik-e, és melyik irányba (minden lehetséges), hanem hogy mennyit, az optikai tengely.
Egy kihuzat nem is elég. Célszerű alá egy Y tengelyű makrosín. (szinte nincs más, csak a valamelyik Novoflex, illetve egy Manfrotto, de ez utóbbi komoly kompromisszum. Ingyen postás készülék viszont van garmadával.).
Egészen találomra belinkelt készülékek jó megoldások. Viszont legkedvezőbb kimenetük (számomra) M42-es. Erre kerestem megoldást.
Nagyjából ez is történt, annyi különbséggel, hogy még nevetés sem volt, legfeljebb némi értetlenség, hogy csak az időt töltjük, de semmi építőt nem tudunk írni tanulságul a közösségnek (ma már a konkrét kérdésre megoldás nincs).
Azért talán mégsem volt felesleges ezt a technikai kérdést felvetni. Ha valamire jutok, ami esetleg mások számára is hasznos lehet, visszatérek.
Köszönöm ismételten mindenkinek, aki segítségül volt, vagy segíteni próbált!
Anno, amikor a fókuszsorozatot kipróbáltam, hadd lássam lesz-e benne örömöm, a tárgyat egy kiszuperált, lecsupaszított NDK-s írógép kocsiján utaztattam. Ezt a technikai korszakot azonban lezártam. A-bajonettes kihuzatot nem találtam, de nem is lennék hajlandó annyit adni egy olyan eszközre, amit évente alig néhányszor használnék, és nem utolsósorban: ára egy Voigtlander 125-ös fele.
Rekeszelésre egy illeszkedő gyűrű szolgál, hogy a legfeljebb két értéket levegye.
Segítséget kértél, kaptál. Ha hülyeségnek tartod, ideírod, hogy köszönöm, otthon jól kineveted magad, és letojod, amit olvastál, ez a dolog kulturált elintézése a részedről.
Szerintem nem értetted meg a megvalósítås lényegét. Mert ez valóban egyszerű megoldás és a hátsó sapka ráadásul félig be is húzza a rátett obi rekeszét. Ragasztópisztoly kell hozzá kb. csak.
Miért lenne egyszerűbb egy lyukkamera?
Amúgy a felrakott AF obi rekeszelését hogy fogod megoldani? Mert nyitva közgyűrűvel lehet hogy kevés lesz...
Nem ártanak az ötletek, amikből a topik közössége és a betévedők tanulhatnak valamit. Az utóbbi ötleted nem ilyennek tűnt. Dehát nem ez az erősséged!
Felesleges ekkorát buherálni, egyszerűbb a lyukkamera.
Azért jó, hogy a fototechnika nem olyan irányba ment, hogy a túl izgága rovarokra Chemotox, hanem kifejlesztette a gyorsfókuszt és egyebeket. M42-es topikon persze nem idegen dolog a technikai kreativitás. Ezért jöttem ide kérdésemmel, miután a netet felkutattam. Persze ez a topik is a net része, de rejtett tartalékokat reméltem.
Az unikumot nem küldeném, hanem vinném, szívesebben. Előtte azonban még fantáziapróba!