Én is hasonló problémával küzdök :) asszem én ezt fogom venni, egyszer élünk alapon :) én is feltettem ezt a kérdést, a vélemények megoszlanak erről a dologról, valaki azt írta hogy nyugodtan vegyem (tartsam be a bejáratást és azon az 100km-en megszokom) valaki meg azt, hogy kezdjem kissebben, csak az a baj a kissebbel hogy nincs választék (nem a használt piacon) úgyhogy én ezt fogom venni, asszem :) (mondjuk nekem van kis tapasztalatom gs500-al nem sok, nem az enyém volt a motor de azzal szerintem jól boldogultam, meglátjuk ezzel mi lesz).
A véleményetekre lennék kíváncsi, hogy vajon az ER6n tényleg olyan jó-e kezdőknek, mint ahogyan reklámozzák, vagy ez csak kampányfogás? Én béna kezdő lány létemre szeretnék mocit venni (0 km gyakorlattal), és persze fogalmam sincs milyet... :(
Akinek van tapasztalata/véleménye/tanácsa, megírhatná!
Egy gyors fejszámolás : 6 évre (annyira vettem fel a hitelt) kb 600.000 Ft a casco és ha ellopják akkor még legalább plusz 100.000 önrész. tehát minimum 700.000 Ft a semmire !!!
Ráadásul 6 éves korában nem is ér az egész annyit mint új korában , de a havi dijak ugyanakkorák !
A "kedves" biztosító nem avultat amikor a dijat fizeted !
Ha véletlenül meg ellopnák akkor a német euro tax jó alacsony árain avultatva téríti meg a kárt , ha a rendőrség ismeretlen tettessel lezárja a dolgot 30 nap mulva.
Ha ne aggy isten meglesz a jármű , akkor pedig nem fizet egy vasat sem , hanem polgári peres úton hajthatod be az elkövetőn ha van bejelenett munkahelye.....
Nem vagyok biztonsági szakember , de egy jó vágásbiztos abus lakat és lánc , esetleg egy riasztó bőven elég szerintem.
CACSO röviden kb adatokkal (telefonon tudtam az Allianz-al beszélni):
30% (ezt ök határozzák meg ez ennyi) önrésszel ALAPCASCO. ez nem kötelező, választhatsz csak TÖRÉSCASCOt mondjuk 300.000 Ft-os önrésszel ennek a havidíja kb.:2.500 Ft
30% önrész ALAP+100.000 Ft TÖRÉSCASCO-nál havi 9.500 Ft
..............................200.000 Ft ................................... 8.600 Ft
..............................300.000 Ft ................................... 7.400 Ft
A fentiek egy gyors becslésre alapszanak, de kb. fedi a valóságot.
Ha a kötelezőt és a CASCO-t együtt kötöd a kötelezőből akár 20% -ot is tudnak engedni.
A biztonsági felszereléseit a mocinak én is keveslem, a casco dolog pedig engem is foglalkoztat a napokban tudom meg az Allianz-os árakat és ezután döntök. Ha már van ilyen info azt én is szívesen látnám.
Ja és a lényeg tegnap megjött, hétfő vagy kedd műszaki aztán már csak az időjáráson múlik.
Köszi FurrierS. Ez így elég világosnak tűnik. De vajon mi van akkor ha esetleg külföldön történik valami? Gondolom ott nem kérdezik, hogy hol vettem Mo-n a gépet....
Nincs jelenleg kawasaki motorom és a garanciális ügyintézésükkel kapcsolatosan ebből kifolyólag nincs velük tapasztalatom, de ami a témában a weblapokról kihámozható az szerintem az hogy a vezérképviselet (DMC), és a k-bikers is ad garanciát a motorjaira, csak amíg a vezérképviselettel több kawasaki kereskedő van jelenleg leszerződve ezért elvileg ha olyan motort vásárolsz amit eredetileg a vezérképviselet hozott be az országba majdnem mindegyik kereskedésben érvényesítheted a garanciát, míg a k-bikers-es garanciát a csepeli, miskolci és szombathelyi (k-bikers) kereskedésekben érvényesítheted. A lényeg, hogy a két kereskedő az egymás által behozott motorokra nem ad garanciát mindegyik csak a saját maga által behozottra ad és kész. Hogy melyikkel jársz jobban nem tudom ha veszel motort és azzal garanciális hiba van úgyis oda viszed először ahol vetted mivel őket ismered stb. ha velük nem vagy megelégedve akkor a következő esetnél már viheted máshova is míg a k-bikers esetén ezt nem igen teheted meg mert nincs annyi kereskedőjük (bár azért ne adja isten hogy ezt az er6n-t sokat kelljen garanciális vagy nem garanciális hibával szervízbe hordani)
tipikus ujrakezdő lennék. (ugy 20 éve volt 350-es Jawa mocim, akkor az király volt, jo párszor a Kárpátokat is lenyomtam), most meg elment az eszem, és vennék egy motort öreg fejemmel:)
Tetszik ez a moci, jó lesz ez nekem? Tipikus élmény, kirándulós motorozásra kéne.
Vagy növesszek szakállat és vegyek egy Harleyt? :)
(ja, és ha veszek, akkor hivatalos kereskedőtől fogok)
Köszönöm a kiegészítést, de teljesen Neked sincs igazad. Attól, hogy a Kawa nem csinál(t) reklámot az ER-6n típusnak, attól még vannak reklámköltségei, hiszen nem csak ez az egy típus van a Kawasaki kínálatában!! Kizárólagos importőrről viszont ne beszéljünk, mert az teljesen hülyeség. Helyesen: hivatalos vezérképviselet. Ezenkívül van még egy csomó fogalomzavar, de nem akarok okoskodni....
Keserd Kutya.-t a motorbike, a túra-motoros vagy valamelyik másik motoros fórumban. Tavaly hozott össze egy Kawa-klub féleséget, mindenféle közös programokkal, kedvezményekkel a togok számára. Ami már megvan azt nem kell mégegyszer megcsinálni, csak meg kell találni :-)))
Ezen sokat lehet filózni, azért annyit hozzátennék, hogy bár mindenhol szürke importnak nevezik az ilyet pedig ez egy 100%-ig legális üzlet a kereskedő legálisan hozatja be vámoltatja, ha megveszik tőle akkor reg. adót fizet és forgalombahelyezési díjat meg áfát is rendesen ahogy kell ... tehát nem értem miért hívják ezt szürke importnak. Persze még garanciát is ad a motorokhoz csak ezt sehol máshol nem érvényesítheted csak náluk.
A garancia szempontjából: A magyarországi kizárólagos importőr csak azokra a motorokra vállalja a garancia ügyintézését amit tőle vesznek meg ... nyilván nem ők viselik valójában a garanciát hanem a garancia költsége végsősoron a gyárat terheli, ezért nem értem, hogy miért nem képes a kawasaki motorokra függetlenűl attól, hogy kitől vettedd (és hol: külföld belföld, velük szerződött cég nem velük szerződött cég) garanciát adni még azt is el tudom képzelni, hogy a garanciából hasznot is termel pl. a munkadíj számlázásával (mármint a garanciális javítás munkadíját gondolom megtéríti a kawa gyár az importőrnek), de szerintem az biztos hogy minimum nullszaldósnak kell lennie.
Persze értem én, hogy a kizárólagos importőr azért nem vállal garanciát a nem tőlük vásárolt motorokra mert akkor nem ők hanem a piac határozná meg a motor árát kialakulna egy olyan árverseny ami nekünk egészséges lenne. Ha a kizárólagos importőr oldaláról nézzük a dolgot akkor viszont azt látjuk hogy a magyar piac kicsi nem tud annyi motort rendelni, hogy olyan áron kapja a motort mint mondjuk a német importőr, ezért lehet az hogy külföldön olcsóbb a motor így lehet az hogy mondjuk a német kizárólagos importőr olcsóbban adja a motort kiskereskedőinek mint ahogyan a magyar importőr veszi a gyártól, ettől aztán a magyar importőr frusztrált lesz és bekeményít asztmondja, hogy nem adok garanciát csak a tőlem vásárolt motorokra ezzel védi a saját piacát tehát.
Itt egy példa: http://www.kawasaki.hu/index.php?c=289 ezt a közleményt ha elolvasod elrettensz a benne szereplő cégtől, érdemes megnézni hogy ugyanezt ők hogy kommunikálják a saját weblapjukon: http://www.k-bikers.hu/?page=hirek0014 ők örülnek hogy az európai kereskedőtől közvetlen szerzik be a motorokat (lehet hogy a kizárólagos importőr is ugyanonnan veszi a motorokat).
A fentieket azért írtam le mert szerintem az általad leírt ezen mondatod nem így van a valóságban:
"Akkor hogyan lehet mégis olcsóbb? Ugy hogy a külföldi kereskedő jelentős kedvezményt ad neki, merthogy az ő piacát ugysem fogja rontani, mert kiviszi az országból. Az ilyen szürke importőrnek sokkal kisebb költségei vannak mint egy országos vezérképviseletnek (reklám, szervízháttér, adminisztratív dolgozók stb) amit nem kell az uj motor árába beépíteni."
Nem ettől kapja olcsóbban a motort hanem attól hogy a külföldi kereskedő sokkal több motort forgalmaz ezért olcsóbban kapja a gyártól ezért ő olcsóbban adja tovább ... a szervízhátteret pedig minden kiskereskedő maga adja. Az importőrnek annyi köze van hozzá hogy a gyár és a kisker között ő közvetít. A reklámról nem tudok sokat de pl az er6n-ről drága tv reklám nincs, óriásplakát nincs, a szaksajtó írt róla egyedül amiért gondolom az importőr nem fizettett, persze a tesztlehetőség, megteremtésének költségét igen, de ez egy reklámkampány költségének a töredéke lehet.
Bocs hogy hosszú voltam meg hogy nem szorosan er6n téma ... Természetesen én is úgy fogok motort vásárolni, hogy a garanciát ne csak abban a kereskedésben lehessen érvényesíteni ahol vettem a motort tehát hivatalos márkakereskedőtől veszek majd, és mindenkinek ezt ajánlom én is mert annyival nem olcsóbb a nem hivatalos kereskedőnél.
A törvény betűi szerint tényleg azonos feltételekkel kellene a jótállást és a garanciát biztosítani minden EU országban , mégis nagyon sok példát tudnék mondani amikor pl: fényképezőgépet , laptopot stb.... hurcolnak vagy küldenek futárpostával németországba , ne adj isten japánba , mert csak ottani cég vállalja a garanciát.
Sok termékre csak németországi garancia van , és magyar nyalvű használati sincs hozzá , hiába irja elő a törvény....
Ez egy ilyen ország....
Tehát nyilván mindenki maga dönti el a szürkeimportos veszkődést esetlegesen egy garanciális hibánál még éveken át húzódó pereskedéssel is tüzdelve , vagy megveszi hivatalos márkakereskedőtől és helyben tud mindent rendezni "azonnal".
Az emberek különbözőek , és ezért élnek meg a szürke importőrök is.
Én is vettem már 100.000 Ft környékén lévő műszaki cikket , aminek a papirjában egy fia magyar betű sincs és "csak" az eladó válla egy év garanciát egy saját maga által irt papiron.
De ez szerintem nem egy motor kategória !!!
Arról nem beszélve , hogy a hazai márkakereskedőknek is meg kell élniük valamiből , és ha az anyagi helyzetem megengedi (és megérdemlik) akkor őket támogatom a vásárlásommal...
A törvény azt irja, hogy bárki bárhol (az EU területén) forgalmazhat bármilyen terméket, a garancia, és jótállási feltételek változatlanul megilletik a vásárlót. Az más, hogy nem egyszerű dolog behajtani a vezérképviseleten a garanciát, ha valami probléma adódna.
A másik apróság egy félreértés elkerülése érdekében. Az új gépjármű (újnak számít a 6 hónapnál fitalabb és 6000 km futásteljesítmény alatti gépjármű) után a célországban kell megfizetni az ÁFA-t!!!! Tehát a szürke importőrnek is a magyarországi 20% ÁFA-t és a törvény által előirt regadót kell befizetnie. Akkor hogyan lehet mégis olcsóbb? Ugy hogy a külföldi kereskedő jelentős kedvezményt ad neki, merthogy az ő piacát ugysem fogja rontani, mert kiviszi az országból. Az ilyen szürke importőrnek sokkal kisebb költségei vannak mint egy országos vezérképviseletnek (reklám, szervízháttér, adminisztratív dolgozók stb) amit nem kell az uj motor árába beépíteni. Ezeket csak a tisztánlátás kedvéért mondtam el. Mindenki döntse el, hogy mennyi pénzt ér neki a garanciális herce-hurca a szürke importból származó motorok esetén. (Ha az ember tisztában van a jogaival, akkor sokkal nehezebb elhajtani)
Nagyon vigyázzatok a "független" kereskedésekkel !
Nyiregyháza , Miskolc,.......stb
Nincs rá Magyarországi garancia !!!!!!!
Úgy is a hazai kereskedőnél fogsz kikötni és nem biztos , hogy szívesen vállalja a javítást , nem beszélve arról , hogy nem tudsz garanciát érvényesíteni csak külföldön !
Itthon vett Kawasakikra 3 év a garancia !
Nem biztos , hogy ilyen feltételek mellett is érdemes a nem gyári kereskedőktől venni !