2 kis darab epdm darabot vízben zubogva forralok, egy leselejtezett edényben, kíváncsi voltam, mi lesz vele 5 óra után. Most jár 1 óránál, a kísérletet megszakítottam. Felére vékonyodott a vastagsága, és a szélessége összezsugorodott.
Annyira nyomod meg, amennyire kell, felveszi az alakot, annyit tömörülhet, de rugalmasság marad benne, első főzőmön ilyen szivacs volt, még mindig az első tömítéssel működik. Egy ilyen fedővel meg sem tudja nyomni annyira, egy körbe csavarozott karimával biztos ki lehet nyírni, kilapítani racsnis kulccsal. :)
Pedig tökéletes sík, nem lett barmolva. :) Annyira sík, hogy amikor vizet forraltam, tömítés nélkül is, alig-alig valami gőzszivárgást láttam a fedél alól szivárogni. A gőz inkább a páracsövet választotta.
Ha minden igaz, lenn van a kocsiban, a szerszámok között, vagy falun hagytam. Ha lenn van, délután felhozom, meg tudom mutatni. Nitróval is próbáltam kezelni előtte, meg alkohollal is.
Én végtelenített szilikoncsövet használok tömítésnek. Leszabom a megfelelő méretű csövet, dugok bele egy kis darabot olyanból, ami pontosan illeszkedik bele és összeragasztom.
Habszilikont gyártó nem ajánlja pálinkafőzőhöz, ott ahol a fedél sűrűn van "mozgatva".
Erőhatására a habszilikonban a "cellák" roncsolódnak -maradandó alakváltozást szenvednek - és egyre nagyobb erővel kel leszorítani a tetőt. Mikor beszéltem velük ajánlották szilikonlapot vagy szilikoncsíkot végtelenítve. Én a csíkot végtelenítettem egy sablonban, és két "sort" ragasztottam fel FBS, így lett 8 mm vastag a tömítés.
A házilag, szilikonmasszából gyártott tömítés nem lesz jó. Tapasztaltam. Túl merev lett. Elcsesztem 2 napot, elpazaroltam 2 tubus matériát.
A habosított szilikont viszont secperc alatt összeragasztottam FBS-sel. Én sima sebbenzinnel aktiváltam a ragfelületeket.
Azért is inkább a habgumiban gondolkozz, mert a fedeleden igen sok utómunkálat történt. Így sanszos, hogy valamennyire vetemedett, amit nem biztos, hogy tökéletesen ki lehet egyengetni. A habszalag meg igen nagy egyenetlenségeket is képes áthidalni. Szemben a házibarkács, merev tömítéssel.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szilikonhoz épitőiparban úgy ragasztunk szilikont, hogy az alapfelületet nitróhígítóval kezeljük. Nitrós rongyal áttöröljük. Egyébbként nem tapad hozzá semmi.
Kimattul és megmaródik a felület, és szilikon javításnál a helyét is nitrózni kell, mert ahhoz sem tapad az új.
Mindkettő szilikon, a habosítottban van levegő. FBS a szilikont meglepően jól ragasztja én ezt tapasztaltam mindkettőnél. Pici szilikon keresztmetszetet végtelenítettem tömítésnek, tökéletes lett, egy lemez élt tömít, teszem-fel le.
Egyszer szerettem volna kilőni a vízzàrat, frankó nagy, vastag êltömítést hozattam tőlük, valami 3500-4000 ft volt. Összeragasztani soha, semmivel nem sikerült. Azóta is csak nézegetem, semmire sem jó. Azért, ha vennék onnan, legalàbb 5 fajtát vennék, hàtha valamelyik jó lesz. Habgumiról azt olvasom, ragasztható,,de annak idején az éltömítésről is ezt olvastam.
Lehet. Van még, egy olyan ötletem is, hogy magam gyártom le szilikon tömítést. Bútorlapra felrajzolom a szükséges méretű 2 kört. Epdm csík öntapadós, mind a 2 kört körbehúzom vele. A köztes hézagot kitölteném színtelen szilikonnal. Sziloplaszt tartälyban van, bolhän 300-ért szokom venni egy embertől, jó minőségű. Mikor kitöltöttem a rést, lenyomom még egy bútorlappal, ahol kell bekenem szilikon olajjal, össze ne ragadjon. Megyzilàrdul, kiveszem a tömítêst. Ez is egy terv.
Fedél tömítésnek gondoltam. Lehet 100 fok nincs is ott, 98 inkább. Egy kísérletet tennék vele, ha nem válik be, jó lesz ajtó és ablak tömítésnek, amire eredetileg is. való. E-profil tetejét vékonyan meghúznám szilikon ragasztóval, simàra.
Az EPDM habgumi nem igazán lesz jó. A tartós 100-120 fokot nem bírja. Volt hozzá szerencsénk. Pont a VITON helyett sózták ránk, mondván tizedannyiba kerül. Mindez 1986-88 táján.
"szerencsére", (kényszerűségből) teljes bontást kellett végeznem a birs aprításra kiválóan bevált(kis szójáték) masinámon, most van a műtőasztalon, talán túlélte.
Tipus: Bosch AXT Rapid 2200
Lenyomtam vele tavaly és az idén is pár mázsa birset. Almát, körtét, amik lédúsabbak, csak azért nem, mert vagy nem volt(körte), vagy az almát zúzva vettem. Szerintem a konstrukciója miatt ezekre is alkalmazható, a lé kifolyik a ferde házból, és nem folyik be a motortérbe.
Teljesen műanyag a kés(edzett acél) és a késtárcsa(rozsdamentes), valamint a terelőlemez(alu) kivételével minden más alkatrésze, ami a gyümivel érintkezik.
A motor jól védett a befolyó trutyitól, majd a képek alapján látni fogjátok.
Az történt, hogy egy ágaprításkor beindítva irtó nagy zajt csapott, én meg rácsaptam a vészleállító gombra. Nem tudom, melyik fogta meg, de mikor szétborítottam, találtam benne egy 8-as imbuszkulcsot, amit a kés elkapott, és igencsak meggyűrte.
Beszartam, hogy vége, de az imbusz eltávolítása után szépen beindult, hajtómű kár nem érzékelhető.
Tanulság: előbb bele nézek, utána indítom. Fogalmam sincs, hogy került bele.
A kés egyik oldala kissé megrágódott, a műanyag ház néhány helyen megtört, műanyag hegesztő 2000 Ft-ért megjavította.
Képek:
a tettesa kés egyik éle kissé meggyötörve, a másik ép
késtartó tárcsa a késsel
hajtómű felülről. Ezen csúszik le a nyesedék, trutyi. Megbontani nem akartam, de reményeim szerint a domború műanyag alatt van még valami nedvesség elleni védelem. A zz csapágy nem biztos, figyelni kell
rá, ha belefér, lehet teszek rá egy szilikongumi lemez terelőt.
hajtómű a motorral oldalról, teljesen tiszta, a peremén van némi kosz, de annyira pontos az illesztése a házba, hogy szinte semmi nem folyt be. Tervezem összerakás előtt szilikonzsírral felturbózni a peremet és a felfekvő felületeket.
Hajtómű-motor befogadó háza, teljesen tiszta a hajtómű és motortér.műanyaghegesztő követte el a fekete kukacokat.átalakított befogadógarat. egy alma méretűt befogad.
Három éve vettem egy kertész ember kiárusításából újszerű állapotban potom 25 ezer forintért, ma ez 80-85 rugó, remélem sokáig fog még szolgálni.
No, felhívtam a boltot, sima gumi lett volna a holnapi, utánanézett, mákomra van Vitonból is ez a méret, +szilikonból is, élelmiszeripari, kértem 5-5 db-ot mindkettőből, legyen tartalék.
Ha holnap nem Viton jön, van még egy csapágybolt, HSK, írják az oldalukon a 4 fajta anyagú, köztük a Viton O-gyűrűket, be fogom tudni szerezni, valószínűleg.
Meg, rendeltem a prímagáztól 25-50 Mbár állítható reduktort, 2 méter csővel. Az egyik boltban, tegnap sikerült venni 1, 1,1, 1,2, 1,3 mm méretű 1-1 db fúrófejet, 400 ft-ért. Jónak kell lennie valamelyik méretnek, valamelyik nyomással a gázhoz.
Alighanem, ez is Viton lehet, a képek közt pont ilyenek vannak. Holnap megkérdezem, hogy amit hoznak, Viton -e? 25 ft darabja, csak nem sima gumit hoznak.
Olyan nincs errefelé, sajnos. Vizesboltban nem volt ilyen méretű gumi, de volt viszont 1,5 méteres flexiblis kéménycső, bilincsekkel, 2000-ért, 270 C hőállóságú. Csapágyboltban, ahol az új golyót is adták, holnapra hoznak O-gyűrűt, fél mm-el szélesebb van, a többi paramétere minden egyezik.
Most belepróbálva az új golyót, és megfordítva a gumi tömítést, alig-alig valamit bírok rajt átfújni, határozottan javult a helyzet, de ez még így nem lesz jó. A gumi alighanem a rugalmasságát vesztette el, ha picit is rugalmasabb lenne, már kis nyomáson is 100%-osan tömítene.
Bondex-be regisztráltam, aztán összeraktam a kosárba valami 10 ezer ára dolgokat+posta.
Valaki írta itt régebben, hogy az ablaktömítő gumi, EPDM-habgumi is jó lehet, most vettem a tescóban inkább 2db 6méteres csomaggal, 1000-ért, utána olvasgattam, 100-130 C hőállóságot említenek, az Epdm-re, alkoholt is bírja. Egy próbát megér.
Ez egy klasszikus mechanikai megoldás, megtalálod, ha rákeresel. Fésű szerűen egymásba csúszó körkörösen bordázott tárcsák a viszkozitással rendelkező folyadékot forgás közben nem engedik befelé folyni, segít a centrifugális erő is, esetleg a bordák közötti zsír.
Hoppá,,,ez a szelepülés nem is fém, hanem egy vastagabb gumigyűrű. Körbeforog a fészkében, rugalmasnak rugalmas, némileg kemény, de tuti a szélessége-pereme mellett ment el a gőz, persze a golyó sem tuti. Ma nézek egy ilyet is, vizes boltban, ha szerencsém van, nem spéci méret. Ma megyek az új golyóért is.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Elemezve a "szlovén jószágot", az alábbiakat gondolom. Én.
Ez egy kompaktra épített, "cső a csőben a csőben" hűtős egylépcsős főző. Van egy köpenycső, abban egy középső cső, abban egy belső cső. A középsőben kondenzálódik a pára, a belsőben és a külsőben meg áramlik a hűtővíz. Alul van a vízbetáplálás egy közös csőbe, onnan osztja kétfelé. Felül vezeti be egy szintén közös gyelvezetőbe, aminek alul van a kifolyója. A párlat kifolyóra is tett egy vízszintes gyűjtóágat.
Szemre a belső cső 15-ös, a középső 22-es, a külső 35-ös.
Előnye, hogy kisebb méretben építhető meg, mint a sima cső a csőben hűtő.
Van némi konstrukciós hiányossága. A hideg víz betáplálása nem pont az osztócső közepén történik. Ráadásul 45fokos szögben, a belső cső irányában. Így a kényszeráramlás miatt kevesebb jut a külső csőnek. Másik, hogy a külső cső víz elmenője derékszögben csatlakozik a gyűjtőbe. Ez szintén a külső cső vízáramlását gátolja a belsővel szemben.
Én az alábbiak szerint építeném meg:
A betáp oldalon a belső cső elé is tennék egy szelepet. Az elmenő oldalon mindkét elmenő ágba egy-egy hőmérőt tennék, az elmenő ág gyűjtőjének pont a közepén lenne a kifolyás. Így a két hőmérő alapján szimmetrikus hűtést lehetne beállítani.
Egy baráti jótanács: lúgos mosás után NE SAVAZZ!!! Főleg ne nem illékony savval (citromsav, kénsav, foszforsav). Csak igen sok vízzel öblíthetők le, és még mindíg marad utána aktív felület.
Az almadarálót én úgy mosom el, hogy a mosószódás mosás után csak sima kútvízzel öblítem, majd hőlégfúvóval leszárítom. Utána nagyon vékony réteg paraffinolajjal befújom.
a málna se 78nál lett vágva, ami zd-n 18 pontot kapott elvileg.
az idővel erősödő up-ról tudok, tapasztalatban, ennek ellenére nagyképűen mondom, hogy 2 éves korig nem jött ilyen baracknál soha (annyit él meg általában egy tétel max, tovább minek húzzam?).
A sárgabarack upját félretettem, a jó illatok, meg ízek miatt gondoltam esetleges későbbi bekeverésre. Pár hónap, és kiderült miért nem kell, felismerhetetlen, a fő illatot csak nyomokban tartalmazó keszekusza szeszvalami lett.
Ez az alap. Következő szint, amit te is említesz, a generációs tapasztalaton alapuló egy termék újrakészítése, pl az érlelés által. De ittam már likőrt is finomat, szomszédos országból.
Mindenki leszólta(rajtam kívül), de behúzott egy aranyat. Ennél nem éreztem mi volt a kiindulás, csak mi lett.
Jön de minél jobb az elválasztás, magasabb a deflegmáció, annál élesebben. Aki ennyire leengedi, az engedi beúszni, alacsonyan nincs konkrét határ, elmosódik, ezért csábító ez a döntés. 40-en én már szeszt sem tudok kifőzni, nemhogy kp-t, 60 alatt kijön 1 liter, ez az up aztán csepeg..
lappangó tönkretevő. Idővel, a pálinka érésével felerősödik a hatása
Ez jó megfigyelés/gondolat. Ami ilyen szélesre van főzve, leengedve instabil, én is megfigyeltem, de pont ezt teszi alkalmassá, hogy megfelelő kezekben valami egyedi készüljön belőle, pár generáció kell hozzá és sok hordó. :)
Az ágaprítóval pontosan ez a problémám...a tisztítás,mert ha saválló lenne,ha a motor vízálló lenne,ha slaggal le lehetne csapatni...ha,ha,ha,...de csak a mesében van ilyen és a t.ware sokkal egyszerűbb.
Nem, ugyan akkor. Csak több alkohol folyik ki addig a pontig.
20-as leengedés a te döntésed, a te izlésednek megfelelő készítési mód. Minek erőltessen bárki bármit bárkire.(bocs bárki:-))
Amire figyelned kell, ha tanácsot adhatok, hivatalos megmérettetésen úgy gondolom az ennyire leengedett tétel tecnológiai hibásnak minősül, mértéktől függően, lehet értékelhetetlen is. A szigorodó szabályokat figyelembe véve.
De ugye nem ez a cél.
Ami viszont tényleg gond az uppal, hogy lappangó tönkretevő. Idővel, a pálinka érésével felerősödik a hatása, és a jónak vélt tételt hajlamos az ember a spajz sarkába űzni.:)
Ez a leengedés a deflegmációtól függ, magasabban ezt nem lehet megcsinálni, mert 1dl olyan esszenciát kapsz, amikor megérkezik az up, hogy hazavágja az előző 10litert garantálatan, viszont addigra meglesz az összes primer. Szóval minden ezzel kapcsolatos összehasonlítás félrevezető, mert főző és fűtés függő.
Szilván gondolkozom, hogy lejjebb megyek kicsit, 100napos a natúr, szemes Elena, ki kell főznöm, mert megjelent rajta némi ecet, egyébként ígéretes.
Nekem fúrógéphez gazdaboltban kapható késes cefréző szár van, azzal sem kellett 3E fordulat. Fúró ( 750 vagy 850 wattosblack and decker) nem bírja, szaga van. Ugyanúgy szaga van, amikor habarcsot keverek vele.
Érdekes, hogy korábbi 650 wattos sokkal jobban bírta.
Azért vettem habarcskeverőt, hogy ne tegyem tönkre fúrót. Habarcsot is keverek évente párszor.
Almaféléket al-ko ágaprítóval használom és minden használat után alaposan elmosom és nyitva hagyom 2 napra száradni. Abból még rozsdás lé sosem folyt.
Igaz semmi másra nem is használom. Használat után garázsban, becsomagolva vár.
Idén letoltam rajta kb 2 tonna almát.
Almalé készítés előtt/után erős lúggal elmosom, majd savval fertőtlenítem.
Persze hosszú távú terv egy rozsdamentes gyümölcs aprító.
:) Nem olvastál vissza eléggé. Ez nem javaslat, csak magyarázat, az ötletgazda RM. Én egyszer pároltam 1q birset, kisbaltával, lemezollóval, karos préssel, mindennel nekimentem. Soha többet. Krumpli reszelőjét kaptam kölcsön legutóbb, így a legkönyebb. :)
Kis esti móka, ha meg lehet nyitni a videót, nem tudom. Hang elég gyér, jól fel kell hangosítani, hogy közel járjon a valósághoz. Amúgy a felvétel is gyér, de most ez van, majd lesz jobb is. Látni, hogy xar a szelep, de azért így is dolgozott a gőz. Számomra fura hangok jöttek közben, blu-blu, meg kurutty, ilyenek, az utolsó 10-12 perc lett lekapva, legvégén gőzfelhő.:) https://photos.app.goo.gl/NRVgAR36NvBCSJNU8
Én biztos vagyok benne, hogy 3e fordulaton az működik, ez nem kétséges. A szögesdróttal tuningolt habarcskeverőm is működött, a ford. szám szabályzós Evig fúróval olyan fordulaton.
..."A rettenetes egyedi eszköz, mert a kése akadályozza az áramlást és nincs benne semmi, ami hatékonyan áramlást hozna létre"...
Hacsak az alsó és felső penge, propellerként való ellentétes megcsavarása...ez talán neked kimaradt?
Méghogy ennek nincsen áramlása? A 220-as hordóban olyan mély örvénykúpot kavar, hogy egy pálcát majdnem az aljáig le tudod dugni szárazon...persze ehhez kell a közel 3.000.-fordulat.
Rájöttem, hogy se én nem láttam működni (jól) egy ilyen "malterkeverőt", se te nem láttad működni az enyémet, hogy a hordóban mit csinál, csak mondjuk a magunkét...raknék fel egy jó videót róla, de nemrég valaki addig könyörgött, hogy eladtam neki.
De megcsinálom újból, aztán meglátjuk...igaz, amikor az öklömnyi almákat nem volt kedvem , még félbe sem vágni, akkor kicsit módosítottam rajta, mert amikor lenyomtam a kis hordó aljára, akkor egypár egész almát, ami a felső penge fölé került, már nem nagyon akarta csétcsapni, ezért a két függőleges pengét (a karika felett) megtoldtam egy-egy 3-centis pengével felfelé, amik így már a felette lévőket is megrágták egy pillanat alatt. Mivel ez a két kis fül ilyen jól bevált, középre is hegesztettem félúton az alsó és a felső penge közé (azokra 90-fokkal elfodítva) egy harmadik pengét is kiköszörülve, de arra már nem került karika és így ezzel a módosítással més sokkal szuperebb lett. Itt már csak arra vigyáztam, hogy az a harmadik csupasz penge, nehogy túllógjon a védő karikákon. Az újat szintén így csinálom majd és teszek fel képet is meg videót is...
Türelem játék, én nem mondom hogy nem, de nekem általában nincs több 2-3 vödörnél egyszerre, az asszonykámmal megoldjuk. Akinek több mázsa van, annak nem való.
Értem, én azért 100 kg birset nem akarnék 1000 Ft-os keverőszárral "aprítani", annyi időm azért nincs, így is csak 3 liter pálinkám lesz, tehát nem ipari tétel.
Én félúton már jártam, mert nagy h.keverovel de régi szárral semmire sem mentem, nem volt elég a fordulat. Igaz a kívánt keveroszarral nem volt alkalmam játszani.
A többségnek fúrógépe van, keverőszárat vesz egy ezresért és cefréz. Majd később eldönti, hogy akar e fejleszteni, vagy azt az évi pár litert lefőzi így.
Még, azért lesz itt munka. Raklapra tettük 4-en. Alatta linóleum van, szorgosan nézegettem, hogy alul mennyi hőt sugároz. Semennyit. :) 40-45 C volt főzés végére is az égőburkolat alsó lemeze, simán rajt tudtam tartani a kezemet.
Még a raklap sem langyosodott át. Aztán rájöttem, ez a raklapos megoldás mégsem tetszik nekem, mert rugózik, ha rálépek és mondjuk kevernék az üstben valamit, az úgy nem lesz jó és csúnya is. Valami csavarozható "bútor lábat" savállóból kell majd szereznem rá, (gyárilag is olyanon vannak ezek), de a teherbírás is lényeges, 250 kg-ot kell lazán megtartani, bútorlábak meg 50 kg-os terhelésűek.
Szóval, ha lesz valami jóképességű láb, megint hívhatom össze a haverokat emelgetni a gépet..
14-15 liter vizet melegít, forral, ez az égő, ennyi a feladata, a többi a gőzé, azért ilyen karcsú ez az égő és azért nem melegszik alul. Egy olajost tuti nem vinne el.
Ami nagyon tetszett, 60 C sisakhőmérőn lévő gőzhőmérséklettől 91 C-ig pontosan 12 perc telt el. 60 Celsius gőz hőmérséklettől, mint a rakéta, úgy belendült a főzés sebessége.
91 C-nál forró volt végig a páracső, némi vizet, pár cseppet át is desztillált. Tömítés még nincs a sisakban, csak fém a fémen van, leszorítás sincs még rajta, csak a gyári rugós fedél ereje, a peremén mégis alig volt valami gőz szivárgás, nagyon vékony és könnyű szilikon hab tömítés elég lesz neki.
Az legalább ragasztható. Sima szilikont, csövet, próbáltam ragasztani már többször is régebben, az sosem sikerült, FBS szupererőssel sem.
A hangsúly a "csak"-on van és azon, hogy félrevezetésként értelmezted a habarcskeverő ajánlását, így nem is tudom minek minősítetted a többi hozzászóló beszámolóját a működéséről.
Erre írtam, hogy rutinból a fúrógépet ismered el egyedül működőnek, miközben habarcskeverőt egy rávaló szárral még nem próbáltál ki.
Persze, ki kell dolgozni. A rettenetes egyedi eszköz, mert a kése akadályozza az áramlást és nincs benne semmi, ami hatékonyan áramlást hozna létre, gondolom azért kell pörgetni is annyira. Nézd meg a Jófogásos cuccot, áramoltat két megdöntött lapáttal és az áramlásban hegyes kések végzik a tépést/aprítást. Szóval az extra fordulat igény sok szempontból tevődik össze, sztem. a rettenetesnek egy előnye van, hogy kiszedi a szárat, egyébként nem jó hatásfokú.
..."Ez is egy olyan rutin itt, hogy csak a fúrógép..:)
Nem kötekedni akarok, de ez szerintem egy nagyon praktikus és pénztárcakímélő rutin volt, évekkel ezelőtt, amikor az 50-literes főző még "nagynak" számított és az egymenetesről még sokan álmodni sem mertek...akkor még nem ment ilyen "nagyüzem" és magozóra sem tellett mindenkinek...:)...
Persze tudom, hogy 2010. szeptembere óta ez is sokat változott, de az elején tényleg ez volt a "rutin"...fúrógépe meg mindenkinek volt...úgyhogy szerintem Snapszi ötlete azóta is jól működik...:)..
Nem volt benne rugó, erre én is gondoltam, de nem való bele rugó. Ha vákuum van, rugó nélkül is elmozdul a golyó, ha pedig nyomás, elég, ha belefújok, vagy megindul a gőz, egy nagyon pici nyomás is a szelepülésen tartja. Ha rugóval lenne oda szorítva, akkor sem tudna jobban zárni.
Amíg alacsony a nyomás, kilégtelenít, megjön a gőz, az olyan, mint amikor kicsit belefújok, (nem kell erősen fújni, a golyó elmozdul) lezár, és ugye főzés végéig ott is tartja, mert onnantól végig nyomás van. Ötletesen egyszerű szerkezet.
Sisakhőmérőn 91 C-ig ment el így, "nyitott, nyomás nélküli" rendszerrel. Kb. ezen a ponton szokott rendesen megindulni, egy 10%-os cefre. 50 liter víz volt a töltet, olyan 50 perc alatt fűtötte fel ennyire, még nyomás nélkül sem rossz. Aztán lezártam, mert úsztam a gőzben, ami ezen a kis szelepen távozott, pár perc alatt, tovább nem lehetett így fűteni. :)
Ha lesz majd némi nyomás is,,,kis igazítás a gázon, lehet hozza majd a gyári értékeket, a 42,5 perc/üst felfűtést.
Én is átgondoltam, de ki is számoltam...jó példa az esztergályozás, meg igaz is a kerületei sebességet tekintve, de ez a mi keverő "aprítónknál" nem pont így működik, az átmérők miatt...
A rettenetes nekem 12-centi átmérőjű, ha azt 3,000.-fordulattal tekerem, akkor az percenként 1130-métert tesz meg. Ha a "malterkeverővel" 700-as fordulattal több, mint a duplája 25-centis átmérőt forgatok, akkor a penge vége, még fele annyit sem 549,5-métert söndörödik. Úgyhogy ez a példa itt egy kicsi sántít...de persze megfelelő késgarnitúrával akár még működhet is. A hordó védelme a kivágás ellen már egy másik történet...
Köszi! Ma megnézem, Skf csapágyboltban, az van helyben. Pici vízkövet látok rajta, pár szemcsét, ecetben kicsit kiáztatom, a réz alkatrész nélkül, hátha elég lesz a sikerhez, egy új golyóval.
Namost a kinematika törvénye alapján a mozgási energia (az az energia, amit a vágóél a gyümölcs vágására fordít) a sebesség növelésével négyzetesen növekszik. Kétszer nagyobb sebesség négyszer nagyobb energiát képvisel.
Ahhoz, hogy egy 20centis keverő-aprító ugyanúgy dolgozzon, mint a 10centis ezres fordulaton, elegendő a 20centist 500-on pörgetni.
Viszont a forgató nyomaték is a négyszerese lesz. Jól bele kell kapaszkodni.
Ez egy nagyon egyszerű, 2 funkciós szelep. Légtelenítő és vákuumszelep egyben. A golyót zégergyűrű tartja benn, és jó 1 cm-es lötyögése van a szelepülésben. Ha belefújok, (nyomás) a golyó a szelepüléshez préselődik, és el kéne zárnia, de kocka alakú, némileg. Zár, de nem teljesen, nehezen, de tudok rajta levegőt átfújni, ami már elég is, hogy a gőz el tudjon szökni.
Ha megszívom, (vákuum), a golyó azonnal elmozdul, nyitja a levegő beáramlást.
Sisak amúgy nem ezüsttel készült, azt mondták, van spéci pálca, de az nem lesz jó, mert ki fog repedezni az eltérő hőtágulástól. Sima cin. Meglepődtem. Vizesvágás, a fülek felhegesztésével volt 5 rugó, az alsó lemez kiollózása, sisak anyag összekalapálás, cinezés, 4 rugó. Eddig nem sok.
2db szelepet láttam eddig ilyen üstön a gőzhöz, egy vákuum és egy légtelenítő. Az első golyós, a második egy termosztatikus szelep, ami bezár, amikor kezd süvíteni rajta a gőz. Légteleníteni persze kézzel is lehet, ha nincs ilyen.
Nem jó a gőzszelep, kockás-tojás alakú benne a golyó, ha a csapágyboltban van ilyen méretű golyó, akkor bingó, szelepülés szemre jó. Beterített a gőz, nyomás nem jött meg, gősszelepen eltávozott. Más hiba nincs, szerencsére. 1,4-es főfúvóka sok neki, 30 mbár mellett, szerintem megpróbálom legközelebb 1-es fúróval+gázosok mondták, németeknél 50 mbár a pb-s reduktor, szerintem az lenne a jó, az 1-es furat mellé. Pár kép, videóról mentettem:
Adatlapomra kitettem, onnan ki tudom törölni, nem akarom itt reklámozni, semmi közöm hozzájuk.
Üzemben csináltatják a kosarat, profi munka, a többit egy idősebb szaki rakja hozzá, a tengely perselyezett alul-felül, kardánnal kapcsolódik, amit egy mozdulat széthúzni (1/2" crova bit készletből) . A birs darálójuk nem jött be, azt visszavittem, szó nélkül visszavették, azóta alakítottak rajta állítólag. Nekem zajos volt és kicsit körülményes. Korrekt társaság.
A meglepetés, hogy a kökénnyel is elbánik simán, ehhez a lécen kellett kicsit hajlítani, mert pont odaszorította a magot a nyílásba.
A hordót méh viaszolják, ha zárni akarják, a végekkel is ezt kellene sztem, ha erre tényleg szükség van.
Konkrétan leírják, hogy a Bourbonnel kapcsolatban, hogy a krokodil égetés jelentősége a gyorsabb kioldódás és a kénes vegyületek, nem kívánt ízek eltávolítását szolgálja. Lehet, hogy a vég égetése zárja a farostot, nem tudom.
Ez már döntés kérdése, de innen indultunk: "Gyerekek, nem kellene félrevezetni az új olvasókat."
Én olyan magozót vettem, amit ez hajt, a legjobb döntés volt, miután a kedvenc fúróm leamortizáltam. Beletolom a 70literes hordóba, szétcsapom az egészet 1-2perc alatt, aztán átöntöm a magozón. Nincs mennyiségem, de időm sem, nem szeretek tökölni 150kg szilva már 1óra alatt megvan elmosással, pakolással, nem a földön, vödörben öntögetem ideoda, egyből a hordóba megy. (Arról már nem beszélve, hogy közben kinyílt a világ, mert rájöttem, hogy a nagy átmérőjű fém lyukfűrészeket tudom vele hajtani, szóval már tokmány is van rajta, illetve rákényszerültem némi kellemetlen mélyépítési munkára, egy kis kutat kell kényelmetlen helyzetben készítenem, hegesztettem hozzá egy ásó szárat, nyomom a gombot és "ás". :)
Tehát azért növeljük a kés átmérőjet, hogy működjön a behemot géppel alacsonyabb fordulaton. Ahol ez szükséges, tőlem hajrá, elfogadom ha működik. Vajh milyen mennyiségnel kell ezt meglepni ugye otthonfozokent.
Köszi, most már tudom a miértet!:) Még annyit, a bütü lezárásának mi a szerepe? Cs Zs szerint a nedvkeringésben nem csak kellemes ízek vannak, hanem a visszatérő nedv már egy elhasználódott ízt tartalmazó valami. Vagy fordítva?:) És ennek a pálinkában való bejutását akadályozza meg a vég lezárása elégetéssel.A hordó dongájának a vége sem találkozik borral, folyadékkal.
Gondold át, a kés sebesség játszik, egy nagy átmérőjű alacsonyabb fordulatú késnek ugyanakkora sebessége lehet kívül az átmérőjén, mint egy kisebb átmérőjű pörgősebbnek. Ugye a kés külső pontja egyre gyorsabban forog, ahogy növelem az átmérőt, nem kell finomkodni, nagy késeket egymás fölé többet, mint a Jófogásos cuccon, felülre a lapátot, ami ráhajtja a cuccot. Ez nem találgatás, így használják sokan, ezért vannak mínuszok ott gondolom. Ez is egy olyan rutin itt, hogy csak a fúrógép..:)
Nincs gond az ízzel, csak nekem a nyílt lánggal való pörkölésnek az íze jobban tetszik. Az is igaz, hogy mostani pörköléseim nem fűrészelt felületen pörkölődnek, hanem hasítotton és bütüje le van zárva elégetéssel.( milis koronggal van levágva a vége) Valamikor mikor még vákuumosan próbáltam a fa ízeket kihozni, 4napig hagytam színeződni, sajnos majdnem csak színeződött íz nyerés nélkül.:( Mostani koncepció, nem veszem ki a fát abból a meggondolásból, hogy a barik hordókból sem fejtik le bizonyos idő elteltével. Kb. kiszámolom egy hordó belső palást felületét és a pörkölt fahasábok felületének kiszámításával biztosítom a körülbelüli megegyezést. Azt tapasztalom, hogy először a pálinkában nagyon erősen jelenik meg a fa íz, elnyomja a fajta ízét, aromáját, de 2-3 hónap után kezdnek jelentkezni (nem erősen) a pálinkára jellemzők. Most itt tartok, (whiskynél már van 8 hónapos) várok türelemmel a végeredményre! Nagykanizsán teszek egy megmérettetést szilvával vagy birssel, majd beszámolok, ha valamit mondanak róla! Kidobni biztos nem kell, annyira nem rossz!
Sziasztok! Nagyon jó ez a topik, olvasom egy ideje. Többször szó volt már a középpárlat hígításáról. Arra gondoltam, hogy a főzővel csapvízből desztillálok vizet, és ezzel hígítom a pálinkát. Tudtok ellenérvet?
Kíséreteztem én is a sütőben való pörköléssel, sosem sikerült azt az ízt kapni, mint a nyílt langtól. Bariq hordó szén (a te képed után), ami nekem talán legjobban tetszik ízben. Krokodil is tetszik, de ott a felső szén réteget le kellett fűrészelni, vitte az ízt a szén. A maghőmérsékletet mértem (220-230C- fok) égetéskor, de ekkor már krokodilnal jártam. Alatta még nem nagyon jön a vanília.25*25 fahasabokról van szó.
Cefrézési hiba. Újra lepárlással sem tudsz rajta segíteni. Ez kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy egy vegyes cseresznye-meggy cefréből készült párlatból hogy lehet csak a meggy ízét eltűntetni.
Nem megoldható a te esetedben sem csak a keserűséget eltűntetni. Erre nincs szűrő. Ha beteszed fagyasztóba egy éjszakára és egyszerre kis mennyiségeket átszűrsz textilpelenkán, vagy papír kávéfilteren talán, de csak TALÁN picit javít a helyzeten, de valszeg a fogyaszthatóság határát így sem biztos, hogy átlépi.
Persze, nem állítom hogy a rettenetes használhatattlan,de Nekem a birs minden évben játszik.Mivel nagyford. gépeim csak 700w körüliek,a malterkeverők meg annyira nem pörögnek,pancsolás nélkül sallangmentesen a tupperware pengés vált be.
Köszönöm, akkor ebbe az irányba mozdulok el. Gondolkodtam az ágdarálótól kezdve az olasz gyümölcsaprítókig mindenben, de mivel csak saját kertből gazdálkodom, évente 400 liter cefrénél több nem nagyon jön össze, ez a mennyiség nagyobb beruházást nem ér meg.
Azt hiszem egyben megállapodhatunk, hogy a birs rohadt kemény nyersen, hasonló még a betonkörte is...ha nyersen akarjuk összeaprítani, akkor az ágaprító megfelelő mindkettőre...de ha nincs, akkor jöhet a fazékban az ötperces forrásban lévő víz és utána már a fúrógépes is viszi szépen...a főzővizet utána hozzáöntjük. Én ezt kipróbáltam és szuper, nem lesz kompótos, mint ahogy egyesek gondolták.
Lehet vegyesen is, én például kb. 30-35% finom érett Golden almával együtt is csináltam és nagyon kellemes lett...az 5%-körüli napfényt meghálálja...
Azt lehet mondani, hogy "három az egyben", ahogy mostanság divatos...a magokat egyáltalán nem töri, de a keveréshez is teljesen jó, nagy intenzitással kever még a 220-literes hordóban is...a harmadik "funkciója" a szárak összeszedése a keverés közben...cserkó, meggy és eper cefréből kiszedi a csumákat szárakat...óriási előny ez főleg epernél, hogy nem kell molyolni a csumázással... :):)...
És elmosás után a sarokban elfér és a fúrógép újra fúrógép...:)...nekem nagyon bejött...jól kell elkészíteni és szerintem igen jól használható...
Bevált, nagyszülőktől származó szörprecept: leszeded a ribizlit éretten. Megmosod, lecsöpögteted. 1 kiló gyümölcsre öntesz 1 kiló cukrot. Amikor megtelt az edény, a tetejére rászitálsz 1 mokkáskanálnyi szalicilt. Lefeded, légmentesen lezárod, majd kiteszed napos helyre. 1-1,5 hónap múlva sima sörös szűrőzsákkal leszűröd, és kész a kristálytiszta ribizliszörp. Ha nem sajtolod ki a törkölyt, akkor azt némi cukorral felfőzve, majd szitán átpasszírozva még ribizlilekvárod is lesz.
Ez a "technológia" a többi bogyós gyümölcs esetén is működik.
Rézműves! Én is kis hordóban, fedőn átmenő szárú, vízszintes pengékkel ellátott száron gndolkodom, mert az íves, kihegyezett festékkeverő inkább keverte, mint aprította.
A magot nem töri össze (pl. baracknál, szilvánál)?
Kis ellenállás az almáknál(főleg a birs) fontos. Gyakorlatban:30l hordóban víz(kb 8-10l)keverő beleállít,rá egy kanna birs. Itt jön a kis elláll. fontossága,mert ha gép erős vagy a hordót, vagy az embert forgatja meg, kapaszkodni kell rendesen. Persze nem fontos az egész kannát egyből beleönteni.
Almákat régebben ágnyesedékelővel daráltam,de egy idő után eldugult,tömlős vízsugárral nyomattam ki,féltem hogy zárlatos lesz a gép,tisztítani,előszedni,elrakni közel sem olyan egyszerű mint ez a pengés.
3 kés egymás fölött 120 fokra eltolva,alul távtartó karika,egy menetes száron piszok egyszerű a kivitelezés.Mondhat Akárki akármit,ez 700-on a kókuszdión kívül mindent visz,de ha Valaki kételkedik majd csinálok egy videot percek alatt a birst hogyan pépesíti.
A Nabiti rettenetest próbáltam,de csak nagy fordulaton pépesít,az a 2 függ. él akkora ciklont kavar,majd elszáll a bödön és a birst nem viszi.
Mindig fordulatszámról van szó, pedig te pontosan tudod, hogy forgácsoláskor sem közvetlenül az számít, hanem a szerszám élsebessége, kerületi sebessége, egy nagyobb átmérőjű fúróval alacsonyabb fordulaton dolgozol, a kisebb átmérőn magasabb fordulaton, úgy jön ki az optimális élsebesség.
Itt ugyanaz a helyzet, a habarcskeverő nagyobb átmérőben működik jól, a gép masszívabb és magozóhoz is használható 2 sebességes, nyomatékos, nekem jobban bevált (Einhell szimpla)
Nem szeretnék senkit félrevezetni. Ha hülyeséget írtam, javítsatok ki, mert én sem vagyok tökéletes.
Rég volt már, mikor keverőgéppel zúztam a gyümölcsöt, és emlékszem nem volt tökéletes. Adott volt minden, nem került pénzbe, és olcsó húsnak tudjuk milyen a leve.
Idén megy a méhetelepre minden, ami nem saválló, szőlődaráló, almadaráló, így én is keresek valami megoldást a pépesítésre.
Van minden féle gépem itthon, majd kipróbálom őket, és utánna megírom mire jutottam majd.
Egy öreg barátom használ fúrógépet, a maga által készített pengével, homogénebb cefrét készít mint én, pedig nekem ott van az ágdaráló is. Nem használja nagy fordulattal, de nem tudom pontosan milyennel.
De ami nekem problémás, az almatermésűek, mert azt a száz kiló barackot, vagy szilvát kimagozom kézzel is, aztán pedig már a sima keverő is elég.
Gyerekek, nem kellene félrevezetni az új olvasókat...ez a fórum már 19-éve megy és 2010-szeptember 27.-e óta szabad az otthonfőzés...Snapszmesterünk, aki már előtte vagy 5-éve elkezdte okítani itt a fórumon, a tudásra vágyókat, már az elején felhívta a figyelmünket, hogy egy jó fúrógép, meg egy kiköszörült festékkeverő szár, aminek közel 3.000.-a fordulata, kell a gyümölcsök pépesítéséhez...ez azóta sem változott...ezek a "betonkeverők" tényleg erősek, de nem elég nagy a fordulatuk, a legtöbb gyümölcshöz...10-éve én is egy 600W-os SKIL fúrógéppel kezdtem, meg az említett hosszúszárú festékkeverővel, aminek az éle, forgásiránynak kivolt élezve...szinte mindent vitt a birs, kemény alma és a betonkörte kivételével...akkor vettem akciósan egy 900W-os SKIL fúrógépet és ahhoz már csináltam egy 12mm-es rozsdamentes szárral, a "NABITI-féle" rettenetes kissé módosított változatát, amit azóta is használok, de ez így tényleg mindent visz, mint a piros-ász...a fordulat a lényeg, mert ha nincs kellő fordulat, akkor a keményebb gyümölcsöket csak félrelökdösi...a malterkeverőkbe hiába teszel pengéket, az csak puhább gyümölcsökhöz lesz jó. Kell az a 3.000.-/ perc.
Két függőleges és két vízszintes penge kiköszörülve...a vízszintesek propellerszerűen kicsit megtekerve és így az alsó felfelé, a felső kés pedig lefelé kényszeríti a masszát...az alsó felső karika
pedig megvédi a hordót a sérüléstől...az öklömnyi almákat (kevés vízzel) is vitte...
a kis hordón pedig rajta a tető, hogy ne fröcsögjön szanaszét...
Ismerősöm keserűen fordult hozzám mert kapott pár liter nagyon keserű grapefruit párlatot és emberi fogyasztásra nem alkalmas.
Nem hámozták meg a gyümölcsöt erjesztés előtt, és ezek az illóolajok át mentek a párlatba.
Igazán nem tudok neki hasznos információt adni mert az aktív szénnel már próbálkozott sikertelenül, ismételt lepárlást meg nem javasolnék neki feleslegesen.
Ti milyen adszorbens anyagot javasoltok, vagy milyen eljárást ?
Az igaz,hogy az ipari keverőszár többet bír,de pl én az építőiparban hőszigeteléshez stb... használok kb 10 éve egy CMI márkájú 1200W-os keverőszárat,felváltva egy anno Bricostoriban vett nevére nem emlékszem tipusú :D 1300 w-os keverőszárral,mindegyik elkoptatott már egy garnitúra szénkefét és a keverőszár fejet,mert raklap számra keverjük a ragasztót velük, vagy a zsákos,vödrös szinező anyagokat,maltert estrick betont+ otthon a cefrét :D Otthon van tartalékban egy STANLEI ipari keverőszár 1600W-os tartaléknak,de ha így bírja ez a 2 barkácsáruházas gép,akkor azt már az én életemben el sem koptatjuk :D
Bátran vehet bárki olcsó kategóriás keverőszárat bírni fogja,mert a cefrének való anyagoknak nincsen akkora ellenállása,mint pl egy nagy adag estrick betonnak,vagy jó "gumis"flexibilis ragasztónak.Anno 15-16E ft-ért vettem a gépeket,A mostani 20E ft-os barkács keverőszárak aprítós szárvéggel házi használatban is kibírnak iszonyat mennyiségű anyag megdarálását,csak legyen egyáltalán valakinek háznál az a mennyiség :D ami a gépet próbára teszi.
A szártól függ, milyen kialakítású. A sima habarcskeverő szárak csak a túlérett szilvát, barackot zúzzák rendesen. De időigényes. Ami jól működik, az a maszek pengés szár, legalábbis amit én láttam.
A habarcskeverő robosztus kialakítású a fúrógéppel szemben, és mintha erre tervezték volna. Nagy nyomatékkal rendelkezik, a fogása is biztosabb. A 700-as fordulat szerintem elég, még a magot sem veri szét.
Egy ilyen gép sosem lesz olyan gyors mint egy jó ágdaráló, vagy gyári daráló, de azért használható.
Aki nagyobb mennyiségekben gondolkodik, arra nyilván utóbbiak kellenek.
Akkor a 700-800 fordulat/perc, amit a dupla fogantyús habarcskeverők tudnak, az kevés a pépesítéshez? Fúróba fogott, megélezett festékkeverő szárral próbáltam már, de nem akarom szétverni a csapágyait, másrészt kellemetlen a fogása, és az eredménnyel sem voltam teljesen elégedett, pont ezért gondolkodtam egy habarcskeverő beszerzésén. Alma, szilva, barack, körte eldolgozására kellene elsősorban.
Festékkeverő kifejezés nem szerencsés, mert arra alkalmas egy pisztolyfúró is. Habarcskeverőnek nevezzük ezeket. Az olcsóbb kategóriából több is megfelel, mert nem napi szinten fogod használni. Rengeteg van a piacon, nehéz egy konkrét márkát ajánlani. Vélemények, hozzászólások alapján lehet dönteni.
Ami fontos, az a szár, amit belefogatsz. Az határozza meg, hogy aprítani fogja-e a gyümölcsöt.
Ipari használat esetén ezek 1-2évet tudnak, és gyakoribb a meghibásodás, szénkefe, hajtómű. Egy profi gép, mint a Pr....l, elmegy tíz évet is, fel lehet újítani, majd megint tíz év.
Ha netről rendelsz, nehézkesebb ha baj lenne vele, míg helyi barkácsboltban könnyebb a szervízt érvényesíteni.
Megjött a 100L-es Destilárori főzőm :) igaza lett azoknak a tagoknak akik a múltkori kérdésemre azt válaszolták,hogy a DES üsttel passzolni fog a Destilatori sisak,és az üstházba is passzol a DES keverős üst.Így most öröm van :) mert ha akarom a keverős üsttel használhatom a főzőt,vagy a másik opcióként a leégésgátlós üsttel főzök majd.Lehet próbálkozni melyikkel milyen lesz a végtermék :)
Bár a Destilatori kicsit többet ad a sisak zárásra,mert ők 4 lefogató füllel adták a főzőt,míg a DES régebbi üstön csak 2 fül van,bár az sem tart semeddig még 2 fület rárakni a jobb zárás érdekében.
Nekem van festék keverő,és fúrógép is, a keverő gyengén muzsikál, főleg ha kissé éretlenebb a gyümölcs. Vegyél inkább egy jó erős fúró gépet. 1000 W attól felfele.
Kis esti érdekes olvasmány a rádióból is ismert nyelvész, néprajzkutató, és nem mellesleg a pálinkamester szakmérnök képzésben is szerepet vállaló Balázs Gézától: Kolostorpálinkák.
Liget volt. Azért "Liget tál", amolyan családi óriás adag. Ha leégett, akkor biztosan az volt, lehet nem volt lépcső,,,30 év távlatából....Meg omnibuszra emlékszek még. Liget volt. Ejjnye, kár érte.
Sári, meg a Bondex, Sári talán annyival jobb, hogy precíz a méret leírás. Bondex-ben meg többféle van, mégis a Sárit gondolom jobbnak a méret leírások, meg korrekt ár kiírás végett, nem kell ajánlatokra várni, meg kérni. Csőhöz nem kell tömítés, ez biztos valami újabb fajtákhoz való, enyémen nem volt ilyesmi, ilyen nem kell rá.
Nincs, sajnos hideg van, mindenhol. Amit viszont bele tudnék tenni a vízbe, hogy mégis csepegjen valami a csövön, az a kályha "begyújtófolyadék", előpárlat-gyűjtemény.
Amúgy, ahányszor ránéztem a gépre falun, mindig frakkos, szaladgáló, kedves pincérek jutottak róla eszembe és finom étel illatok. Egyszer voltam még gyerekkoromban Szegeden, ahonnan ez jött, a Liget-étteremben, fogalmam sincs, megvan -e még, 30 éve volt, 10 éves lehettem. Lépcsőn kellett lemenni, arra emlékszek.
Liget-tálat kért apám, (már nem él), hatalmas nagy, 4 részre osztott porcelán tálat hoztak ki, amiben negyedenként volt sok-sok rántott sertés, rántott velő, hasáb és rízs, pici dísszel középen.
Életemben nem ettem olyan jó rántott velőt. Itthon próbáltuk koppintani, de nehéz olyan vékonyan megcsinálni, nem volt az igazi. Bocs az offért.
Ha van olyan helységed ahol a whiskey cefre megforr...azt simán készíthetsz most is, akkor nem kell a nyárig várnod ,hogy gyümölcs pálinka főzéssel teszteld le a "masinát" elsőre.Mégis csak gyakorlatiasabb próba lenne mint a vízforralás. Nem bírnék addig várni az tuti :D .
:) Cefrém sajnos egy szál sincs, se finomítani való. Első próbája a gépnek szégyenszemre majd vízforralás lesz. Prospektusa szerint 42,5 perc a 20-100 C-ra felfűtési ideje, 100 liternek.
Még az is odább lesz, falun egy srác ígért 2 db szép állapotú raklapot, azt is el kell hozni, az lesz az állványa, felső raklap lemezelve lesz, abból, ami épp van. Most hogy kb. 30 kg le van szerelve róla, a 120 kg-ot könnyebben a helyére visszük.
Egy Eurós raklap, megnéztem 1250 kg-ot bír. Jó lesz. 250-et kell elbírnia. Tömítést is úgy rendelek, hogy előtte megnézem, kb, hány mm-es valamit lehet odacsukni, nem túlságosan nagy erővel.
Habszilikonnal valakinek tapasztalat? Mennyire lehet ezt az anyagot összenyomni? 1 centiset mondjuk könnyedén össze lehet nyomni 2 mm-re? Vagy 5 mm megy össze 1-2 mm körülire? Még nem volt vele dolgom, de szimpatikus.
Azért haladás van, tömítőszalag+kéménycső matematikázás, beszerzés, aztán majdnem kész. A sisak vagy péntekig, vagy hétfőre elhozható.
Billenőcsavarnak trükkös neve van, alig bírtam rájönni, megtalálni, hogy mi. "Kapu csuklóspánt", "forgáspont", ami így elég drága, de zártszelvény darabból fúrógéppel és flexel, ha van "kalapácsfejű csavar," de még jobb a "szemes csavar", simán, olcsón elkészíthető. Teteje az anya, pedig hivatalosan "marokcsavar", ennek műanyag tekerő feje van, hogy nézzen is ki. Vannak elnevezések,,,de billenős csavar kell, megcsinálom, praktikusat szeretnék.
Találtam forrasztó emberkét, meg a sisak aljából is vágva lesz ugyanazon a helyen fél cm. Belül hozzá lesz kalapálva a sisak alja a savállóhoz, kívül, körben forrasztás, spéci pálcával, a nagykonyhai fedél alsó lemeze meg ki lesz ollózva, a peremétől 1 cm marad, a könnyebb takaríthatóság miatt. Arra meg húzok egy szilikon élvédő peremet, ne vágja el majd a kezemet. Még, a tömítést kell megrendelnem.
Üst pereme körben 5mm vastag, szép egyenes, 1 cm a magassága, utána szűkül. A fedél oldalsó síkjához nyomódik becsukáskor. Fél centi vastag szilikon habszivacsra gondoltam. Vagy pedig 5 mm-es lemezre való szilikon élvédő profilt, 1mm vastag tömítőfelülettel.
A 2 éves leány unokám még nem beszél,(fogalmunk nincs honnan szedi)de a "pálinka" szót már mondja. Hintázás közben ezt skandálja - "Inta-pályinka-inta-pályinka". Lehet jön az utánpótlás?
Ha végigpörgeted a képeket, van egy, amin a befogató garat 3 bordája látszik, ebből flex-szel kivágtam az egyik szélsőt, semmi más átalakítás nem kell. Kis öklömnyi almákat befogad egészben, nagyobbakat felezni-negyedelni kell. Az eredeti piros tömködőjével lehet "megbiztatni", ha elakadna. Hangja alapján jól lehet adagolni, nem szabad agyontömni, hagyni kell néha kifutni üresjáratra. Nincs melléfolyás.
Nem tömődik el, kezem alá dolgozott egy családtag segítő, diszperzites vödörbe ment a szecska, ami igen jó, 3-4 mm-s szeletek, de töri is.
Teljesítménye persze háztáji, 1 mázsa/óra.
Almát még nem próbáltam, szerintem azt is jól csinálná. Zúzott almát 2018-ban 30 Ft/kg-ért vettem termelőnél.
A hullámcsövet felejtsd el, rossz ötlet. A függőleges páracső szakaszba beépített gömb működik, de csodát ne várj tőle. Vezetékes gázzal, bontott, átalakított égővel sokan főznek, de tilos. Ennek tudatában vágj bele...
Mindenkinek Üdv. És BUÉK! Az alábbi dologban kérnék véleményeket. Szeretnék egy kis főzőberendezést összehozni. Minél olcsóbban, de minél kezelhetőbbet és jó anyagot lehessen párolni vele. Mindezt saját kezűleg, esetleg használt vételével jó árban és a szükséges átalakítást eszközölni rajta. Első dilemma az üst. Duplafalú és abból milyen (ár-érték) Vagy szimpla fal és keverős.
40-50 literes tölthetőségűre tervezem. A páracsőbe beépített deflegmátoron gondolkodom.
Az milyen megoldás, hogy a páracsövet szinuszgörbe szerűen ( sűrű hullámok) meghajtva, az alsó pontokon kifolyással, ami visszavezetve az üstbe. (ezt láttam és megtetszett) Vagy egy egyszerű gömb beépítése is van olyan hatásos? Még annyi, hogy az üst felfűtése a vezetékes gázzal megoldható e valamilyen gázégővel. (pl egy álló gázkazán égője)
Köszönöm a válaszokat. A forgókéseshez is bizony beletöltök 2-3 kg almát, és felül egy sebváltókarra hegesztet rm lappal tömködöm lefelé (néha hozzáér a forgókéshez, hangos köszörülés, de minden ujj megmarad). A saját súlyától bizony az almát sem lehet ledarálni, nyomni kell.
Anélkül hogy próbáltam volna... szerintem a klasszik maróhengeres (egybeöntvényes) nem jó gyümölcshöz.
Pl egy alma nagyságú labdába nem tud belekezdeni, az elforog fölötte és egyébként is nagyot "harap", inkább zúz. Nézz meg egy videót milyen lesz az aprítéka.
Nekem ágaprításhoz ilyen hagyományos marós van, de nem gondolkodtam el befogni ilyen célra.
A turbinás-maróhengeresben lehet fantázia, de szerintem az sem ideális... Mindegyik kivitel van az ATX sorozatban de az egyik D-s a másik TC-s kód alatt.
Sziasztok! Használ valaki maróhengeres (Pl: BOSCH AXT) ágaprítót alma, birs daráláshoz? Eddig egy ALKO1600-as használtam, forgókéses. Bírja is, de birsnél 10 kg-ként szét kell szednem és kitiszítani. Almánál meg több helyen folyik, mint ideális lenne. Használtan vettem, semmi gond, csak kitelt a becsülete.
Leginkább a maróhengeres masina használati tapasztalata érdekelne: jó-e nemfőzött birshez, bírja-e a gyümölcslét (jó-e a tömítése). Könnyű-e almára kialakítani a garatnyílás?
Nem kell vele foglalkozni. Az eredeti "receptúra" is erről szól. Képződik kb. 10cm vastag "kalap", amit majd a főzés előtt le kell szedni, és el kell dobni. Ez a záróréteg. Ott Montenegróban 1000l szüretelőkádat szedtek teli szilvával, és hagyták hogy erjedjen. Főzés előtt a megkeményedett penészes réteget ledobják, aztán főzik. A főzés után pedig átszellemülten isszák az alszeszt :-)
Azon a vidékeken, ahol ahol messzebbre nyúló hagyományai vannak a pálinka(párlat) főzésnek mint pl. Délvidék, Erdély stb. (bár nekünk adatott meg, hogy büszkélkedhetünk vele), még többnyire naturálisan cefréznek, és természetesen ha hozzáértő ember csinálja igen jó nedű kerekedhet ki belőle, amiket kóstolgattam sokkal inkább lekvárosabb, mélyebb, hosszabb, lecsengésű volt.
Én annyit változtattam, hogy "tartósításként" megforgattam a napfényben. Nekem egy 100 literes hordóból 10l jött le. Nekem nagyon tetszik az íze és illata. Lényegesen aromásabb, illatosabb mint a normál vezetett erjesztésű párlat. Most érlelem, hogy kerekedjen, "lakkosodjon" az íze.
De, ezekbe a boltiakba, nem tudom mit dugnak, nem sósborszeszes, nem rossz illatú, de rosszullétet okoz, 2 dl felett garantált a róka. Míg a sajátomból, vagy általam jónak érzett máséból, vannak esték, hogy fél liter tömény simán lecsúszik, és nincs bajom tőle, másnap sem, zökkenő mentes. Sőt, nem hülyülök meg tőle, meg ilyenek.
No, én ezekben a boltiakban nem vagyok otthon, mindig sajátomét, meg haverokét iszom, (ami szintén kisüsti, házi) , no, tényleg nem lehet így állást foglalni. Pár bolti tételt ittam, egy pár szóba bele is fér. Császárkörte. (hányós) , Jim Beam.( az enyém kicsit jobb, de ő sem rossz), Napóleon konyak, vagy brandy ( végem van tőle, ha meglátom is rosszul leszek, annyira hányat) . Cseresznyepálinkától is rosszul vagyok a boltitól, én nem tudom, de az enyémek közül egy sem hánytat. Azokat szeretem. Meg másét is, amit kisüstön főz, igényesen.Ha sósborszesz illata van, nem kérem, ennyi. Van jobb-rosszabb,,mint az évjárat, de a kisüst, az kisüst, többnyire.
Szerettem volna elmondani a véleményem, sértődés nélkül, csak beszélgetünk:). Szeretek bolti tételeket, inkább a magasabban vezetetteket.
Etesiek ügyesek, egy arany középút, még kisüsti, magasabb defivel. Meg amit érdekesnek tartok, hogy pl a Carl egylépcsősei nagyon finom eredményeket produkálnak. Nem a megszokott egylépcsős, időtálló, mélyebb ízvilággal.
Szerintem ha alacsony defivel, túlságosan leengedve készítünk pálinkát, akkor elfedjük az illatokat, ízeket. Nem tud úgy kibontakozni.
Akkor Te, a nagyon kölnis ízvilágot kedveled. Nem értek egyet vele, azaz, én nem innám meg, de jól tudom, hogy ízlések-pofonok. Minden ember mást szeret. Akkor is, Te a ritka szériába tartozol. :) Szerintem. :) Nem célközönség vagy, ilyen téren. Boltiakat tuti nem szereted, de még azon felül sem.
Szóval, szerintem vandox, egy nagyon válogatós emberke. Ritka az ilyen, de előfordul és így van ez jól. (nem bántás, abszolút nem)
Szerintem igaza van, annak, aki egy részét megfőzi, többit meg csak darálja, ennek a gyümölcsnek, az a 2 íz együtt, az nagyon jó tud lenni, összeharmonizál. Meg annak is igaza van, aki ehhez a gyümihez több napfényt tesz, mint a megszokott, mert nem sok minden cukra van neki, aromája viszont nagyon sok. El kell találni a mennyiségét. Rá kell érezni.
Én anno, havernak főztem, felesbe 150 liter birset. 2 kg napfény volt az egészben. Lejött finomítás után 3,2 liter 46-48-as, már nem emlékszem. Másfél-másfél liter jutott mindenkinek. Erősen parfümös, túl aromás pálinka. Valakinek "bomba", de nekem túl tömény ízű volt, nem is örültem neki annyira. Cefre jó volt, srác kefézte a szőröket róla, egyesével, stb. Sok munkája volt benne.
Maradt 150 liter körüli moslékom. Ami illatozott! Legjobban papaya konzerv illata volt, erjedés közben, mivel, kihűlés után én is arra "vetemedtem", hogy újra indítsam. 15 napfénnyel, vagy 18-al, már nem tudom. Egy hónapig hagytam erjedni, majd lett belőle 15 liter körüli birs pálinkám.
Némileg aroma szegény, de birs. Megvolt még a 1,5 literem, mivel nekem túl kölnis volt, kölnit meg nem iszok. Belekevertem a 1,5 liter "elsődleges birsemet". Vazzee,,,igen jó ital lett belőle, olyan pont jó, szép aromás, jól csúszós! A sráccal megkóstoltattam az "újratervezett birsemet",,,vazzze, kért belőle 5 litert, a sajátját doppingolni. Az is jó lett úgy. Neki is túl aromás volt eredetileg, az enyém tetszett neki. 10 litert pedig kórházban dolgozó hölgyeknek "adományoztam". Még csúnyán néztek rám, amikor azt mondtam, nincs több, ennyi volt összesen. 5 nap alatt megitta a baráti hölgy társaság.
Nekem ez mindenre jó,még a birset is pépesíti,nem kell nagy fordulat(7-800 elég neki).A csonthéjas magokat nem töri,a másik nagy előnye,tisztítása egyszerű.Gépi fűrészlap kés,menetes szár,alul távtartó karika,középen félgömb anya hogy ne kezdje ki az edény alját.
Bejátszik a flexibilis alu kéménycső is, ami szűrcs-nek van, nem kell savállóból, mert 250 C-fölé nem fog menni annak a hőmérséklete, mivel +levegőt szív, hűteni fogja magát. De jó!
Köszönöm a segítséged, válaszod. Van kutam, abból elvileg 10-15 fok közötti vizet tudok kivenni. Központifűtés bővítése után maradt némi anyag. Találtam közte egy kb 1 méteres 15-ös csövet. A fittingek felszerelése után kb 80-90 cm körüli lesz hűtott hossz. A hűtóviz be és kilépési iránya mennyire lényeges?
Tavalyi birset henzéztük (sógorom is vett 50 kiló birset). Előfőzéshez egy 15 literes fazékba 5 liter vizet raktunk. A megpuhult gyümölcsöt kiszedtük, és a megmaradt lébe raktuk a következő adagot. A végén a főzőlevet is a cefréhez öntöttük. Én csak 1 kiló cukrot adtam a cefréhez, a főzőlében oldva. "Trágyaszíp" sógorom keze 1 kicsit megszaladt, ő 4 kilót nyomott bele.
Pépesítés, peltinbontó, hidegtűrő élesztő. A 10-14 Celsius fokos nyárikában erjesztettünk. Zajos erjedés után lefojtva fóliazacsi+víz kombóval. Főzés 3 hónap múlva - februárban.
Az enyémet meghajtottam, alacsony deflegmációval, a cefremoslék inkább fazékszagú volt, mint birsillatú. Állaga híg lekvárra hasonlított. A sógorom (ugyanolyan üsttel) viszont lassan főzte, nagy deflegmációval. Neki még illatos maradt 1 kicsit a moslék.
Nekem lett 3,5 liter 42alk.fokos nedű, neki 7 liter 48alk.fokos. Az enyém testesebb, lekvárosabb, az övé inkább könnyű, parfümös.
Sziasztok! Most jövök a vizes-vágóktól. Awi-val tudnak csak hegeszteni, ezüsttel nem dolgoznak. 3 erős saválló leszorítót is felheggesztettem velük. Furat,, vagy vájat lesz benne, azt már megoldom.
Az üstnyitót hegeszttettem még. Billenőcsavart szeretnék majd nézni a leszorítókhoz.
Haveromtól megkérdeztem, kivel csináltatott ezüst forrasztást, kiderült, nincs már meg a kontakt, apukája egyik barátja dolgozott vele, de az apuka meghalt sajnos, nem tudni kivel csináltatta.
Viszont, olyan pici hézag van itt, hogy a sisak még belement ott a vágatba, de kivenni már nem lehet belőle, csak fordítani rajta. Egy helyen van egy körömnyi rés, amúgy meg úgy áll benne, mint Katiban a gyerek. Jó lesz ez sárgarézzel is. Az alsó lemezt kivágom majd flexel, a karimáig. Csak felül lesz forrasztva. Nem kell ennél masszívabbnak lenni, inkább csak a tömítés miatt kell a forrasztás.
Csiger- törköly példát az erős kontraszt miatt említettem! Kétszer
csináltam csigerből már jó régen, először és utoljára!:( Fogalmam sincs miért nincs illata a mosleknak, de tavaly azonnal főztem és illatozott rendesen! De az hígítva is volt rendesen.
Na várjál.Ha csígert csinálsz,és azt főzöd ki,az soha nem lesz törköly,csak borpárlat.Az igazi törkölypálinkának azt a felejthetetlen,mocskos(jó) ízét szerintem az adja,hogy a visszamaradt must,cukor együtt erjed ki a szárral,héjjal,és együt van főzve is.Ha már kipréseled,és csak a lét főzöd,egy sokkal íztelenebb,sterilebb,alkoholos valami lesz az eredmény,ami inkább a borpárlatokra jellemző.A birsről:az nem lehet,hogy azért nincs a mosléknak illata,mert nem szorgalmazod az azonnali főzést?Azaz:van ideje a cefrének,hogy teljesen elkészüljön?Mert azért valljuk meg,a reggelinkben álló tanács,miszerint legjobb azonnal főzni,módosítható úgy is,hogy jobb azonnal főzni,amikor lezajlik a zajos erjedés,mint rosszul tárolni,is hagyni megromlani.
Nem rakok hozzá! Ez az év erről szólt, a kipróbálàsról! Törkölyből indultam ki, hogy sokkal töményebb ízeket tudok produkálni, mintha csigert csinálnék belőle és úgy főzném. A főzésnél lehet, hogy nem számítana, de valamiért az én moslékomnak nem volt illata, akár a sűrű cefrére is visszavezethető?Az ütemadot állandó keverésre állítom, de így is netces!
És főzés előtt sem adsz hozzá vizet?Én a kevésbé lédús cefrékhez mindig teszek legalább annyi vizet,hogy a várható alszesz-mennyiségen felül még maradjon folyadék a moslékban,félek a leégéstől.
Ha a vágóélek körül egy ezeknél nagyobb átmérőjű,laposvasból vagy gömbacélból hajlított karika van felhegesztve,nem vágod vele szét az edényt.De ez nem hordóhoz való.A 16 L-es,magasabbik fajta festékes vödör mérete inkább passzol hozzá.Megjegyzem,én nem is festékkeverőt használok,csak egy ∅=12-es száron két anya között rögzített rugólap,kicsit meghajlítva.Egy-két szétvágott vödör után megtanultam vigyázni.
Ez a festékkeverő egy jó szárral egyébbként tökéletes. Idén már valami hasonlót szeretnék én is az almatermésűekre.
Ágdarálót meg a nyesedéknek hagynám.
Van erre valami jó ötlete valakinek? Amit láttam, nagyon jól pépesít, viszont óvatosnak kell lenni vele, ne kapjon a hordóba. -Vagy esetleg savállóból lehet venni ilyet valahol?
Gyümölcsöt vásárolom, savazni nem szavazok, a pektinbontó, élesztő bekeveresét először kádban próbáltam, megoldható sok szitokszó mellett!:( Most az új technika a 250 l-es betonkeverő.:) Még az élesztőt sem dehidratálom, a cukkerszirupban teszem a tápot és a bontót és hajrá keverő! Jön a pince kb. 18-23 fokkal, majd főzés. Keverő kb.500 W- ős 3fazisu, húsdarálóh lett szánva.
Egy árva szóval sem állítottam,hogy lehetetlen megteremteni a feltételeket.De hidd el,sokan csak a saját maguk által termelt gyümölcsből készítenek pálinkát.Sok embernek nem áll a sarokban lezsírozott ágdaráló,csak egy festékkeverőre telik.A"reggelink"-ben nem olvastam sehol,hogy hogyan lehet egy zsák fűrészporban tökéletesen elkeverni fél liter kénsavat,vagy 40 csepp pektinbontót.Ha figyelmesen olvasgattad a fórumot,talán feltünt,hogy néhányan panaszkodtak arra,hogy a diófa alatt melege volt a cefrének.A keverővel kapcsolatban is csak saccolni tudok,de szerintem a ma használatban levő házi pálikafőzőknek nem több,mint 10 %--a rendelkezik vele.Olvass vissza,keresd meg azt a beírást,ahol először foglalkoztak keverővel.Akik ez előtt írtak,főztek,most mind sorban állnak keverőért? A keverő olyan dolog,mint a garázs meg a pince,meg az ágdaráló.Jók,hasznosak,de akinek nincs,az megpróbál élni nélküle.
Ilyen sűrű cefre főzéséhez csak a "fenéken kapirgálós" keverő alkalmas, a propelleres nem. De senkinek sem kötelező ezt a technikát használni, de ez is egy lehetőség.
-álljon rendelkezésre egy időben nagy mennyiségű gyümölcs ez csak utánjárást igényel
-kell hozzá a Te daráló-magozó-pépesítő csodamasinád sima ágdarálóval csinálom
-kell hozzá tehetség,hogy a száraz darálmányból és a kegyszerekből(sav,élesztő,pektinbontó,cukor stb)homogén cefrét hozz létre le van írva a "reggelink"-ben
-kell hozzá temperált helység,hogy biztonsággal elálljon néhány hónapig,ne kelljen azonnal főzni ház alatti garázs, vagy pince
-kell hozzá nagy teljesítményű keverő,hogy a sűrű cefre még véletlenül se égjen le én speciel nem is gondolkodnék keverő nélküli főzőben, a többi sallang elhagyható, de ez szerintem nem
Néhány technikai és egyéb feltétel megléte azért nem árt az ilyen cefrézéshez,főzéshez:
-álljon rendelkezésre egy időben nagy mennyiségű gyümölcs
-kell hozzá a Te daráló-magozó-pépesítő csodamasinád
-kell hozzá tehetség,hogy a száraz darálmányból és a kegyszerekből(sav,élesztő,pektinbontó,cukor stb)homogén cefrét hozz létre
-kell hozzá temperált helység,hogy biztonsággal elálljon néhány hónapig,ne kelljen azonnal főzni
-kell hozzá nagy teljesítményű keverő,hogy a sűrű cefre még véletlenül se égjen le
a többi már gyerekjáték.Egyébként bontáskor mit tapasztaltál,mennyire volt lédús a cefre?Gondolom,ebben azért nem hasonlított a törkölyre,lehetett önteni,nem vasvilla kellett hozzá.
Említettem már, víz nélkül cefréztem, főztem, 3% rásegítés semmi illat nem volt. A cefrét bepakoltam a hordóba, fóliával, vízzel lezártam (mint a törkölynél) két hónapig rá sem néztem. Karácsony előtt főztem.
Bontás után a felső 1cm volt bebarnulva, a többi gyönyörű citromsárga színű volt, semmi oxidáció!
Lehet ez a pangó rész elmélet is az oka,de lehet az is, hogy van egy határ,amikor az alszesz telítődése miatt már nem képes több illat,íz anyagot szállítani.Amikor felhigítod a cefrét,több lesz az alszeszed,de gyengébb,marad hely a zamatoknak,illatoknak is.Többen beszámoltak már arról,hogy az alszeszük fínom,illatos,bár gyenge volt,tehát a cefréből kivettek mindent,tisztázás után viszont elveszett a gyümölcsre jellemző íz,aroma nagy része.A keverő okozta nagyobb kihozatal viszont tényleg azt támasztja alá,hogy nagy,esetleg nem megfelelő geometriájú üstben,keverés nélkül,gyors egymásutánban következő főzéseknél maradhat sarkokban,gyengébben fűtött részekben nem befejezett cefre,alkohollal,ízzel,stb.
:) az lehet. Érdekes jelenség, én arra gondolok, amikor illatos a birs moslék, ott alkohol is marad egy kevés. Ez főleg akkor feltűnő, ha hagyják kihűlni az üstben és később veszik le a fedőt, így betöményedik a páratérben. Lehet többi gyümölcsnél is ilyen, csak nincs intenzív illat, így nem tűnik fel. Rézműves írta régebben, hogy beszerelt egy határon túli nagy üstbe keverőt és megnőtt valamivel a kihozatal tőle. Lehet pangó rész a főzőben, ami lemarad a főzéskor, így benne marad egy kevés aroma és a szesz is. Nekem is volt illatos birs moslékom tavaly előtt, nagyon megtömtem a főzőt, nem mertem a keverő fordulatot feltekerni, sűrű volt, nem főtt ki rendesen volt némi illata. A következő adagot felhígítottam, kevesebbet töltöttem és felnyomtam a keverőt, az semleges lett.
Talán elkezdett az terjengeni,csak túl nagy deflegmációval főzött,ezért úgy döntött,hogy félútról vissza terjeng.A szántásban meg,Isten szabad ege alatt nem állta semmi útját.(-:
Valami ami illat formájában terjeng a moslékból, miért nem terjengett át a csöveken, hiszen illékony, ezért lehet érezni a levegőbe, ettől illat? Ez sztem. egy logikai hiba, hogy a kevés szesz miatt. Az aroma korábban elfogy főzéskor, mint a szesz, ezért váltunk up-ra.
De ő nem birscefrébe,hanem moslékba tette.Leegyszerűsítve a matekot,ha jól kiforrt,let kb. 4%-os alkoholtartalmú cefréje.Ellenben,ha ezt birscefrébe teszi,és nem tesz hozzá vizet,nem biztos,hogy az összes cukor(a gyümölcsben levő+ a hozzáadott) átalakul alkohollá.
Abban igazad van,hogy elegendő alkohol kell az aromák,illatok áthajtásához.Viszont,ha nincs elegendő alkohol,annak nem a birs az oka,hanem a hozzáadott víz,mivel a legtöbb ember nagy mennyiségű hígító vizet használ,amivel gyengíti az amúgy nem kevés cukortartalommal rendelkező cefrét.Vagyis,a sok cukrot nem a birshez,hanem a vízhez teszed.De,mivel a birs (túl)sok aromát tartalmaz,simán elbírja ezt a túlcukrozást, hígítást.
Legközelebb több napfénnyel erjeszd! Elegendő alkohol is kell az aromák, illatok áthajtásához. Ha nincs elég alkohol, a moslékban marad a java. A birs emiatt simán elbír 5 kg/mázsa napfényt. A kökény ugyanezért dettó.
Ajánlom neked az indukciós főzőlapot! Én ezt használom, 17 literes főző: cefre: 1400 V fok indulásig. kb 1 óra, 1200 fok, kb 1,5 óra. Tisztázás: 1200 C fok kb 1 óra 1000 C fok kb 2 óra. Ha hideg van és fűtetlen helyiségben főzök, hungarocell szigetelés. Tiszta, nincs tűzveszély, és olcsó. Ahhoz sok az a 5 KW.
Ilyenre nem "vetemedtem" :D A tavalyi birsem főzésénél is ez volt a helyzet, bár a pálinkámmal elégedett voltam, de érdekel a dolog, hogy ezeket a "meg maradt" illatokat, hogyan lehetne átvinni a pálinkába. (ha át lehet egyáltalán.)
Tavalyelőtt én is így jártam a birssel. Bevallom férfiasan, sajnáltam kidobni a "moslékot". Az 50 liternyibe belesuvasztottam 3 kiló kabainapfényt, és fél zacsi hidegtűrő élesztőt. A hideg miatt kb. 1 hónapig tartott a forrás. Maldnem tökéletes birspálinka lett belőle.
Ebből a dokumentumból kiderül, hogy a NAV a magánfőző által megrendelt párlatjegy kiküldésével egyidőben tájékoztatja az önkormányzatot, így helyben is tudják, hogy a magánfőző mennyi párlatot állíthat elő.
Én nagyon zavarom az aránylag sűrű cefrét ( víz nélkül cefrézek, főzök!), karácsony előtt főztem nem volt illata a mosleknak. De nézz szét abban az időszakban a hsz-ok között!
Sziasztok ! Csak most jutott időm a birs főzésére, szerencsére kitűnő a cefre, azonban egy olyan "gondom" van, hogy a cefremosléknak olyan illata van mint egy első osztályú kompótnak. Mit tanácsoltok? Növeljem vagy csökkentsen a deflegmációt? Általában alacsonyabbal szoktam a cefret, es magasabbal a inomítást.
Neked nincs választási lehetőséged. Bejelentetted a készüléket, ha törvényesen akarsz eljárni párlatjegyet kell venned. Az önkormányzatnak mond meg, hogy a jogtárban ezt nézzék meg:
45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról
A 42-es bekezdést (42. Magánfőzés) és a 17-es mellékletet.
A főzőmhöz használt spirálhűtő elég öreg darab és végleg megadta magát. A javítása elég macerás lenne (valamint helytakarékossági szempontokat is figyelembe véve), úgy gondoltam, hogy egy Liebig hűtővel váltanám fel. Ennek méretezésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Nálatok topon vannak az adóosztályon!:( Nem kell fizetni, csak a párlatjegy megvásárlásával, fizetsz adót a NAV-nak! De szerintem az önkormányzat adóosztályát kellene megkérni, hogy mutasson már rendeletet, hogy honnan szedte ezt az okosságot ami alapján ezt a nyomtatványt kinyomtatta!
Január 15.-e volt valamikor (2016?) a határidő, hogy regisztráld az előző években használt főződet és fizessél 1000Ft-ot az abban az évben főzött összes(86l?) pálinkád után! Tévedés joga fenntartva, régen volt már, de most nem kell fizetni adót a lefőzött pálinka után az önkormányzat felé!!
Roaszul tudod, kell a készülék után is adót fizetni, igazvazerencsére nem sokat. Voltam az önkormányzatnál, ezt a nyilatkozatot lell leadni és befizetni január 15-ig.
Üdv mesterek.Segitséget szeretnék kérni.Szeretnék rendelni kationcserélő műgyantát de Szlovákiában lakom,és itt nem nagyon találtam.Tud valaki esetleg ajánlani olyan oldalt,ahol szállitanak külföldre is?
Itt tudsz segítséget kérni, de írhatsz a címemre is, feladat alatt azt értem, ha pl. pénzért akarsz valamit csináltatni velem, kaptam pár ilyen levelet. Nem kifejezetten értem, minek levelezni, ha nem magánügyről van szó. Ami itt leírásra kerül, abból mindenki okul, még attól is óvva vagy, ha valami hülyeséget tanácsolok, más is bele tud szólni. :)
Amiről beszéltünk, 15 lett postával együtt, használt réz cucc. Srác tornyot vett, átállt, ez meg útban maradt. 22 Literes. 22-22 kivezetéssel, mosás nehezebb lesz, mert csak kupakok vannak, nem levehető fedél. Megvettem, kis tételekhez jó lesz.
Megtaláltam mindent, erről a főző masináról, ami emberileg lehetséges. Szupi robbantott rajz van róla, azt is kiderítettem, hogy volt ennek egyes, kettes, illetve, 1996-os végső szériája. Az enyém a kettes széria, az egyestől annyi különbözteti meg, hogy a légtelenítő-visszacsapó szelep az enyémnél külső menetes, az egyesnél meg belső menetes volt, 96-ban változtattak egy kicsit. Gáz főfúvókát megtaláltam 1 katalógusban, ami még elérhető. Azt írja, hogy Pb-re 30 Mbár-ra válasszam a DSA 483-as, 50 Mbár-ra pedig Pb-hez, a DSA 482-es fúvóka készletet.
Hát köszönöm szépen, rákeresve ezekre a dolgokra, mindenféle képpen, módon, sokáig-sokszor, már azt hittem találtam végre valamit, de már az SS, meg Auswitz jön nekem elő.... Regisztráltam a Küppersbuchs oldalán, írtam nekik üzenetet, tört németséggel. (google fordító) Ha ez sem jön össze, majd manuálisan, csak szerettem volna biztosan látni az eredeti gyári PB-méretet. De nem lehetséges. Azért, ahhoz képest, hogy 24 éves, mindent elérni hozzá, ogaz arany áron, kivéve a Pb-s főfúvókát. De az egész gép minden egysége helyettesíthető más, magyar, olcsó egységekkel, csak az üst, meg a duplikáció állapota a lényeges.
Köszi, ez állítólag nem orbánc, csak rohadtul hasonlóan viselkedik...:(:(...tudod, mint a kozmaolaj...az sem olaj, csak úgy viselkedik mintha az lenne...:):)...
Az is a baj, hogy amióta nyugger vagyok, hozzászoktam, hogy egész nap talpon vagyok, nem nagyon ülök le és így nehezen viselem az ágyat...
Részvétem! 2 éve februártól-júniusig 3x kaptam orbáncot, rohadt egy dolog.
Tapasztalatból tudom: muszáj kibírni, pihentessed, ha nem teszed, könnyen állandósulhat egy nyiroködéma, ami sokkal szarabb!
Az orbánc, ha nem kúrálják ki időben és rendesen, az immunrendszert vágja agyon. Ráadásul legtöbb orvos-tisztelet a kivételnek-elsőre mélyvénás trombózisra tippel. Ezt ultrahanggal ki tudják zárni.
A harmadik után egy hét karbantartásra bevonultam a Szent István kórház speciális osztályára, hát öregem, ott én voltam a vakok sánták között a félszemű kétlábú császár.
Gatyába ráztak, de örök fáslizást helyeztek kilátásba. Bírtam is egy hónapig, szerencsére minden rendeződött.
Nem vagyok jó beteg, azért cseszett le a doki, mert azt látta, hogy szerinte nincs állandóan felpolcolva a lában...már ettől az egy héttől is elegem van...:):)...
Üdv, teljesen átérzem...én hete fekszem (szerencsére otthon) felpolcolt lábbal egy hülye bőrfertőzés miatt...ma voltam a klinikán és azt mondta a doki, még egy hét, mert ez nem gyógyul gyorsan...:(:(...
Pontosan így volt nálam is, direkt arra az előzményre válaszoltam magamnak, ahol előrébb teszem a tordasit. Amúgy ha annak is adok magzamatot, úgy lenne az igazi eldonteni. Hozzateszem a tordasi magjai betegek voltak, sharka asszem, matko mind egészséges. A homokrally emlékezetes marad egy eletre:))) súly nélkül (ülések se voltak bent) a hatso kerekes kisbusszal:))
Ti jól jártatok, én 30 C-fokos hőségben hoztam, utánatok nem sokkal, én hoztam az utólsó napon az utólsó előtti adagot belőle! Rendes árengedményt kaptam, de kb. 200q-t közvetítettem el a haverok között!
Olvastam! Én nagyon nem voltam megelégedve vele, nem is kóstolgattam már vagy 4 hónapja, a hozzászólásod után kimentem én is "tyúkólat zárni" aminek a vége a kamra nyitása lett!:) Kikerekedett normális kajszi lett belőle! Most megint 4 hónapot békén hagyom!:)
Tudomásom szerint a csipsz nem érintkezik közvetlenül nyílt lánggal, mint a hordok belseje általában, egy forgó dobba helyezik, és felhevített levegővel kezelik amíg el nem érik a kívánt árnyalatot.
Érdekes, hogy Ö-M a receptjében a forgácsban áztatást, és a pörkölt tölggyel való kezelést külön eljárásként említi, ha jól értelmeztem a forgács inkább a csersav jelleget adja(nagyrészt) , míg a pörkölt tölgy (gyújtós, kocka) a hordó ízért felelős. De gondolom, hogy mindezt sok rutinnal mindenki a maga módján megoldja, egy lépésben.
Te látsz itt valahol hollendert a 30l-es kivételével? Az én ismereteim szerint minden alkatrésze csereszabatos a DES-sel, de meg kell nézni méretezési rajzot!
A két "gyártó" berendezései gyakorlatilag csak a páracső csatlakozásában térnek el. A DES vízzáras-"összetolós", a Destillatori pedig gömbpalást-hollandis.
A vörösréz alkatrészeket ugyanattól a fémnyomótól szerzik be. És a sárgaréz öntvény elemeket is ugyanattól a fémöntőtől.
Egyes, meg nem erősített infók szerint a két cégnek ugyanaz a tulajdonosa.
Ergo: sanszos, hogy az egyik 100-as üstjére jó a másik 100-as fedele.
A két termék forgalmazói markánsan elhatárolódnak egymástól, noha, ugyanazt az árut forgalmazzák más néven(persze ennek is meg van az oka), de van itt, aki ezt bővebben ki tudja fejteni.
Azt szeretném megkérdezni,hogy minőségben a Destilatori vagy a DES főző lehet jobb?
Azért kérdezem mert az egyik forgalmazó honlapján ez a szöveg áll:Az általunk forgalmazott keverős típusú pálinkafőzők Szabadkán a DESTILATORI gyárában készülnek, semmi köze nincs a DES típusú pálinkafőzőkhöz: MI NEM FORGALMAZZUK ŐKET!
Valamint a másik kérdésem,ha valaki ismeri mindegyik főzőt a fent említettek közül,hogy méretben passzolhat e a DES keverős 100-as üsthöz a Destilatori 100L-s sisakja?
Meg hársat, gesztenyét, akácot, szilvát, stb. Olyan gyümölcsfát nem tudsz mondani, amit ne próbáltam volna, de nekem a tölgy ami bevált. Most kapok Szerbiából kocsánytalan tölgyet hegyes vidékről, kíváncsi vagyok rá!
Ezekből lett a kiválasztott, ami nem a kazánban lelte pályafutása végét!
Nem jó lesz, hanem már két éve jó!:) Egy-két arannyal bizonyított már! Pörköld tovább egy kicsit, utána drotkoronggal szed le a szenet, ha nem akarsz ízt kivenni belőle!
Jó lesz az!.....Mikor hasonlót csináltam, jött menetrend szerint az "okosság", ezért kipróbáltam több félét: light, medium, heavy. A kevésbé pörkölt nem bizonyult elég "hatékonynak".
ennél a 85-köbcentis gáztartállyal szerelt, kerámia modell gázégőnél viszont lehet, hogy működne az odakoppintás, a 0,3mm-es főfúvókánál......az őrlángnak (mert az is van neki) nincs is fúvókája, csak az a 2x0,3mm-es vörösrézcső van és a vége összeütve...és még gáznyomásszabályzója is van (állítható is), mert ha a kis gőzkazánban megemelkedik a nyomás, akkor a gőz egy membránon keresztül zárja gáz útját...az látszik a bal oldalon...
A lényeget meg lehagytam... ez a "profizmus" mikori volt a gázszerelőknél?...még a múlt század elején, amikor a városi (gázgyári) gázról áttértek a földgázra?...mert szerintem ott lehetett ilyen kis diferencia a két gáz között, hogy a fúvóka egy-két ráütéssel, a kívánt mértékre szűkült...az 5,5KW-os kínai zsámoly eredeti fúvókája PB-re 1,4mm...földgázzal a 2,5mm-es volt jó. Visszafelé elég sokat kéne püfölni egy dornira húzva, mert szerintem a sima alátámasztással ez nem működne. Plusz kaliberezni kellene, hogy hol tartunk, meg hát a kör alak...
Mellesleg, tudok neves magyar írót is idézni, aki szintén a magyarosított formát használta, ez így rendben van, , csak neked probléma. (De minek is magyarázkodom...)
Ma olvastam a NAV honlapján, hogy december 18. óta már a párlat adójegy igénylése is elvégezhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA) keresztül. Ehhez nem kell telepíteni a NAV szoftverét, webes felületen böngészőben lehet intézni az ügyet, csak az Ügyfélkapu azonosító kell hozzá.
A gyújtó láng más tészta. A Robié olyan, mint egy gáztűzhely, állítható a láng nagysága, ehhez van 2 nyomás beállítás, a max és a takarék láng (min) állásokhoz.
Szépen leírja a lángképet:
Jó beállítással és fúvókával a láng teljesen kék; határozott kék belső mag és elmosódott kék külső rész. Pb-gáz lángképén különösen a palack kiürülése el tt sárga lángcsúcsok megjelenése lehetséges.
Annál egy lángméret és egy csavar van? Suliban volt gyakorlat, a falikazánt szedtük szét darabokara, arra emlékszem, hogy a lángot sárgáig kellett vinni és visszatekerni, amíg a sárga el nem tűnt, de teljesen kiesett, hogy ezt min állítottuk, arra sem emlékszem milyen berendezés volt.
..."mert a kéményemnek nagy a huzata, azt tapasztaltam már"...
Pont azért kell az a huzatmegszakító, amit Endrepp is mond...nem mai találmány, de a gázbolylereknél és a gázkazánoknál már régóta ezt használják a huzatkiegyenlítésre...
látod?... a Szicsekék is ilyet használtak az üstök főtésénél a csőégőkhöz, pedig az nem gyári cucc volt, csak az a gázos annó aki csinálta, tudta hogyan kell...ezt 5-darab hasonló csőégő fűtötte, mint a tiedet...
Csapjál le gyorsan az egyikre a jófogáson, mert ez nem pénz érte...
Megtaláltam, azt kell állítani, úgy tűnik két csavarnak kellene lenni, az egyiket a maximális égő teljesítmény állásnál kell belőni, a másikat a minimum (takarék) lángnál.
Az 1-es a a max láng, a 2 a takarék állítója. Ezeket kell piszkálni fúvókacsere után, a nyomást állítja a levegőhöz, nem fordítva, ezért nincs lemez. Más nyomást ad ki takarékon és mást maxon, így modulál. Nálad lehet máshogy van, más csavar elhelyezéssel.
szedje szét a főégőt; Cserélje ki a fúvókákat és a hozzájuk tartozó tömítéseket; Végezze el újra a max/min/lassú begyújtás nyomásértékek beállítását a gázszelepnél
Megtaláltam, azt kell állítani, két csavarnak kell lenni, az egyiket a maximális égő teljesítmény állásnál kell belőni, a másikat a minimum (takarék) lángnál.
Ha egy "profi szerelő" kalapáccsal oldja meg a tized-, század- milliméteres eltéréseket(és ezt helyesnek látod), akkor nem tudom, hogy van -e itt értelme beszélni a sokat emlegetett színvonalról és szakmaiságról!
Jajj profi szerelő bmg, ne mond már, hogy ez a profizmus! Akkor már Rézműves inkább profi, beforrasztja és esztergában megfúrja. Profi szerelő lennék, még a nyakamban is fúvókák lógnának, nem kalapácsok. :)
Légellátás van bőven, szellős a ház, régi építésű, nagy légtérrel, magas plafonnal, nem műanyag ablakos, ajtós, meg ilyesmi. Ha a C-24-et lazán bírta, meg mellette még egy fatüzelésű cserépkályhát és egy kandallót is egyidejűleg, akkor ezt is. Nagy a ház területe, igazából 2 ház van egybenyitva. Hmm,,,érdekes, amit a gázszerelő mondott, csinált. Egy hét múlva kiderül, de ide a rozsdás bökőt, hogy 200-as, vagy 200-asnál kisebb főfúvóka lesz a belevaló.
Okés, akkor beruházok egy deflektorra is. 130-as vastagfalú kandallóhoz való kéménycsövem van is 1 méter, pluszban, igaz, könyök az nincs, az meg drága is, nehéz is. Kéménykürtőm, azt hiszem 120-as. No, mindegy, ezt még ki kell találni, hogyan is legyen.
Bár, ha a főzőn megcsinálnám valahogyan a bővítést, (toldást, talán van ilyen toldó méret) 115-ről-130-ra, akkor mehet a deflektor, utána a flexibilis kéménycső, 130-as méretben, a kéménykürtőbe meg teszek egy 120-ról 130-ra toldót. Végülis, így nem szűkítenék 115 alá, mert 120-as lenne a vége, nagyobb, mint a főzőé, tehát jó. Vajon a deflektor kilépője is 130-as? Képen nagyobbnak tűnik. Amit linkeltél.
(kb. 25-30 %-al kisebb a PB fúvóka keresztmetszete, a földgázoséhoz. A profi szerelő, átállításkor az alátámasztott fúvókára ráütött, és megvolt a furat csökkentés.)
A huzatot szabályozni kell, különben túl sok levegőt szív és kihűti az üstházat, a huzat megszakító önszabályozó, a pillangó nem, filléres dolog, ahhoz képest, ami energiát megspórol. Érdemes felrakni.
Ja,,deflektor= huzatmegszakító. Akkor nem kell bántani az áramlásokat, menjen, aminek mennie kell, nagyrésze így is frankón hasznosul. Meg, ha áramlik, az égő is több levegőt szív.
Hát, ezen aztán nem fog múlni, ha deflektor, akkor deflektor. (Holnap józanabbul, azért utána nézek, mi is ez, mert nem vágom) Időnk van, tavaszig, nem is drága a cucc. 115 körüli méretben azért jobb lenne, majd megnézem van -e olyan a piacon. Bár, ha a főző kémény kivezetésén bővítek keresztmetszetet, és a kémény nyíláson már nem kell szűkíteni ekkorát, lehet jobban járok.
Más lesz a levegő arány, de más lesz a fúvóka méret is, meg mások a fűtőértékek. Csak az O2 állandó. Mint a c-24 , ahogy megy földgázzal, átfúvókázva pedig pb-vel, pb-vel nem 24 a kw, hanem 22. Az oxigénhez amit be tud szívni, ahhoz van igazítva a pb-s fúvóka. Pb-ben meg több a kraft. Ugyanúgy jön ki, kb, mint földgázzal. Kapható hozzá pb-s őrláng fúvóka, több helyen is. A típushoz. Ez valamit elárul. (átalakítható, ugyanúgy, mint a többi) Nincs primer levegő-állítás, lehet egy-2 kw-al gyengébb lesz, mint földgázzal lehetne, és a 40 perces felfűtésből lesz 50-60 perc, még mindig igen jók vagyunk vele. Ha másfeles lesz a fúvóka, és majd tudja az idejét is,,,,meg gőz üzem, ami fórum szerint legjobb hőátadó, minden burkolva, takarva, hőszigetelve, kis kéménycső,,jók a megérzéseim, no.
Vettél egy profi cuccot, az ilyen apró barkácsolásokkal tudod eljátszani a jó hatásfokát, ezt úgy kell bekötni, ahogy kitalálták, csak akkor fogja átlépni a hangsebességet, egy ilyen kémény huzat kérdésen simán el tud bukni az ügy, a pillangó szelep egy kőbunkó, a huzat megszakító meg egy zseniális találmány . :)
A gáz főfúvóka az égő csőtől 1-2 cm-re van fíxen rögzítve.
Ott szívja a levegőt. Ez már a modern kor terméke, végtelenül le van egyszerűsítve, remélhetőleg nem azért, mert belőtték földgázhoz, esetleg senki nem gondolta a Németeknél, hogy ezt valaki palackkal akarja majd használni. Más a levegő arány, ez nem bonyolítás, vagy nem bonyolítás kérdése.
PB gázzal való működtetéshez... cseréljük ki a fúvókákat; állítsuk be a sütőégő primerlevegőjét; szabályozzuk be a takaréklángokat.
Így megy egy átállás, az egy sütő doksijából van, a primerlevegő a bekevert levegő.
Értem én, de a bekeverő nyíláson keresztül ez csak gázt kap, nem tudok neki levegőt adni, semennyit, nincs beleszólásom, ott csak a gáz áramlik, levegő nem. Egyszerű konstrukció, régen nem bonyolították túl. A gáz főfúvóka az égő csőtől 1-2 cm-re van fíxen rögzítve. Gázszelepen csak gáznyomást lehet állítani. Végig, a fúvókáig csak gáz megy, a levegőt maga szívja az égéssel. Jobban nem tudom leírni. Mint egy kínai égő, csak nagyobban, nagyobb felülettel, kisebb levegő nyílással, de semmi extra.
Nincs levegő állítás a gázszabályzóból. Ez nem onnan kapja.
Ahol hozzáférsz a fúvókához, az a bekeverő rész. Konkréten a bekeverő nyíláson veszed ki. Ha nincs lemez, akkor ennyi.
A kémény bekötést pedig meg kéne nézni katalógusban, van olyan készülék amiben benne van a huzat megszakító, van amelyikre kívül kell rátenni, ez létfontosságú, a hatásfokon kívül a biztonságos üzem miatt is.
Itt a levegő fix. Nincs levegő állítás a gázszabályzóból. Ez nem onnan kapja. Amit az égő be bír szívni, a 3 cm-es fix átmérőn, annyi van neki maximum. Csak gázt lehet állítani, a minimum, illetve maximum állás állító csavaron, levegőt nem. Persze, rendes főfúvóka kell, ehhez a 3 cm-nyi levegőhöz, meg is lesz, az is. Megegyezek majd a bolttal, elviszek, 5-öt, 6-ot, hagyok foglalót, aztán, ami nem kell, visszaviszem. 1 vödörrel van nekik, csak belemennek. :) Kínai égőben is van kék láng, az is saját maga szívja a levegőjét. Csak itt nincs levegő állító tolattyú. Amennyi van, annyi és kész, az nyilván elég, ehhez a konstrukcióhoz. Szerintem nem fogja lezabálni a hajamat.
Ha az a huzatmegszakító akar lenni, akkor nélküle nem állnék neki, haza fogja vágni a hatásfokot, az kell oda. A kémény huzat, ha túl nagy, akkor közvetlen a helységből tud szívni a megszakítón keresztül, ha az nincs ott, akkor az üstházat szívja meg. A bekötőcső átmérő kevésbé érdekes, nem gond, ha kicsit nagyobb.
Üst átmérő pedig, lemértem, 61,5-62 cm szélesség, mélység, peremig, 47 cm, 100 liter. "Inkább szélesebb, mint, mélyebb",,,mint a pálinkafőző nagykönyvben, meg vagyon írva. Hát, ilyet tényleg nehéz lehet össze eszkábálni, házilag. Tudnak ezek a Deutch-ok.
Üstház kell, azt nem helyettesíti a dupla fal, ha számít a hatékonyság. Az üstház zsigereli ki az égéstermék energiáját, ahogy írod. 16kW reális, katalógusokban 100literhez ennyit láttam, de 40perc felfűtéssel kalkulálnak, nem 1 órával, mint mi.
Bekeverés nélkül nincs kék láng, a fúvókában felgyorsuló gáz nyitott részen áthaladva egy nagyobb csőkeresztmetszetbe (venturicső) beránt magával levegőt. Általában a nyitott részen lévő lemezgyűrű előre-hátra mozgatása szabályozható a nyílás nagysága, ezzel a keverés aránya. Ilyet láttam a kínai zsámolyon és valamilyen gáztűzhely sütőjének az égőjén is.
Ha egy drótot dugsz a fúvókába, félő, hogy turbulnciát okozol az áramlásban, ezt élesben kéne próbálgatnod, a fúvóka, az fúvóka nem drótoslik szűkítő. :)
Láng magasságát= gáznyomást állítani, úgy éreztem állítás közben, hogy erről van szó. 30 mbár, a vezetékes 25-el szemben, pedig nem sok. Kell jó méretű főfúvóka, amin mindig kék a láng, és kész.
Láttam még, ugyanerről a típusról képeket, nagykonyhában, 1 méteres kéménycső, "bubu"-val a tetején, mint a kamionosoknál. Olyanom nincs, kéménybe lesz kötve, kicsit érdekes lesz flexibilis kéménycsövet találnom hozzá. 115-ös átmérőre kell valamit ráhúzni, ami megfelel. 120, az gondolom nagy. 115-ös méret, az ahogy elnéztem nem igen van, a kéménycsövek világában. Nem találtam még. Akkor, amit ráhúznék, 116-osnak kéne legyen?
Viszont, amin meglepődtem.: Van ugye a duplafal, benne a vízgőzzel. Ez oké. Ezen kívül, viszont, van még egy duplafal, amibe a füstgázok, mennek végig. Be van duplikálva a füstgázok hője is, teljesen, szintén savállóval, és azon kívül van még, erre rárakva, a hőszigetelő burkolat. Itt totális hőenergia kihasználás van. Lehet nem az égő 16,3 kw, hanem, mittudomén, a berendezés hatásfoka, vagy ilyesmi. ?
Nincs levegő-gáz bekeverés. Minimum-állás, illetve maximum-állás szabályzó csavar van a gázszelepen, amivel csak a láng magasságát lehet állítani. A magasság pedig maximumon kell, hogy legyen, minimumon, pedig kicsire van állítva, (finomítás, ep-elvétel), de nem olyan kicsire, hogy "dudorogjon") A levegőt az égőcső szívja, "kemény" 3 cm-es átmérőjével. (teljes átmérője, 5,5 vagy 6 cm) Fúvóka helyét nem lehet állítani, fixen oda hegesztették a tartót a gyárban, egyben van. Az a 3 cm-es légbeszívó átmérő, szerintem kisebb, mint a kínai égőnek amennyi van. Amúgy ez az égőcső újan 500-600 euró között van, kevesebbért sehol, nem olcsóság. (itthon vannak hasonló méretűek, 7000 ft környékén, újan, az egyik oldalon, amit találtam, el is mentettem)
16kW elég sok, nem biztos, hogy elég a fúvóka csere, kell állítani a levegő-gáz bekeverési arányt is. A fúvókánál nem lehet nyitni-zárni valamit vagy előre-hátra állítani a fúvókát?
Legjobb lenne megtalálni, a Deutchoknál a helyes Lpg főfúvóka méretet, de hiába nyomozok, napok óta, csak az őrláng fúvókát találtam meg az oldalaikon. Főfúvókáról semmi. Sehol. 1996-os, vagy 97-es a gépszerkezet. (nem látszik rajta az idő nyoma, ezt még jól összerakták)
330-as volt benne. Őszerinte akkor 247,5-es lenne a nyerő. Tutira nem az lesz, 200-asnál úgy égett, mint az öngyújtó lángja, sárga volt az egész láng szín, semmi kék nem volt benne, lobogott.
2 kötöződrótnál már kék volt, de túl sok volt benne a sárga. 3-nál valami határeset állt elő, a minimum láng jó, de a maximum lángon még mindig van benne némi sárga. Nem sok, de van. 4 drót meg nem fér bele.
165-re tippelek, a 330-as felére. De meglátjuk majd. Amikor 200-assal próbáltam, még nem volt rendes őrláng fúvókám, sárgán égett a földgázassal. Az is elvihette valamerre a képletet, talán, nem tudom. De most van rendes őrláng, benne a 200-asban a 3 drót,,azért még most is sárga kicsit. Majdnem jó, de még kisebb kéne picivel. 150-165 között van a tippem.
16,3 kw. A legkisebb fúrószáram 2 mm-es, de ment még bele 3 darab vékony kötöződrót. A 200-as tutira sok neki, próbáltam. Gyanítom, ugyanakkora lesz a méret, mint a kínai égőnek, 1,5-körül.
Ami érdekesség még lehet a dologban, hogy találtam pár német oldalon is pb-gyújtó fúvókát hozzá, az egyik pb-s-őrlángfúvóka 30 mbárról ír, a másik pb-s őrláng viszont 50 mbárról számol be. Nálam 30-asról megy, nincs 50-esem. Ugyanehhez a géphez, égőhöz. Jelenleg is olyan 1,5-1,6 lehet a fúvóka, elég sokat vissza drótoztam a 2-esből. A palackban nagyon kevés van jelenleg, alig zörög az alján valami de ezt könnyebb volt cipelni. Nem tűnik nagyon kraftosnak, de a konyha légterét a fél perc teszt alatt elég szépen befűtötte.
Sziasztok! Sikerült hozzá szereznem eredeti, gyári pb gyújtó fúvókát. Jövő hét hétfőre, ugyanabba a gázos boltba majd elhoznak egy vödörnyi fúvókát, az ottani szaki, a földgáz fúvóka mérete alapján, meg tudja majd mondani a pb-főfúvóka helyes méretét. Valami számítás van rá, a hölgy azt mondta. Jelenleg cinnel van kiöntve a főfúvóka, a legkisebb fúrószárral kifúrtam, és még tettem bele 3 darab visszafelé hajtott vékony drótot, de nyilván ez nem megoldás. Csak a teszt miatt! :) Elsőre gyullad, 6-10 mp-ig benyomva kell tartani, aztán mikor megáll az őrláng, lehet tovább tekerni, gázt adni.
Hétfőig várnom kell a főfúvókára, de az őrlángnak nagyon örülök, hogy szép lett. (alsó levegő beszívásos)
Saját bevált több éves tapasztalatom az UP elválasztásánál az, hogy nem csak az elején poharazok, hanem a végénél is (rengeteg bébiételes poharat tettem el annak idején).
Tornyossal főzök, ott a számok mások, ezért most csak annyit, hogy 55 százaléktól (torony tetején a hőmérőnél 92.5 fokC) 5-10-15 pohárba gyűjtöm a párlatot és hagyom állni, szellőzni és csak másnap vagy másodnap vizsgálom meg és döntöm el, hogy hozzáadom a középpárlathoz vagy sem.
Egy két nap után tiszta fejjel és orral könnyebb és pontosabb a döntés, mint a főzés végén, sőt így a feleségem is tud segíteni.
Ezért is örülök ennek a fórumnak, a sok hülyeségével együtt, mert meggyőződésem, hogy ha valaki betartja az egész folyamat során, az itt elfogadott "szabályokat", nagyot nem tévedhet...:)...
Persze mindig van hová fejlődni, de ez a szép benne...
Rég olvastam, de lehet, hogy újra előveszem a Sólyom bibliát...:):):)...
Nem hiszem, ha elém teszel 5 poharat meg tudom mondani, melyik készült lágy vízzel, ahogy azt sem, hogy melyik cefre volt savazva vagy tápsózva, melyik gyümölcs lett lehűtve erjesztés előtt a nyári melegben. Ezek kis lépések, nem biztos, hogy tetten érhető a változás egyenként, ha nem valami extra ízű vízről van szó, éppen ezért hiszek a főzdéknek, akik a honlapjukon felhívják a figyelmet a lágy víz használatára, illetve a szakirodalomnak. Nézz bele a Dr. Sólyom bibliába milyen szinten foglalkozik a hígítóvíz vizsgálatával, ha szrted. parasztvakításból, hát te tudod.. Nem kell mindent megértenünk, nincs rá elég idő, lehetőség, enélkül is lehet átvenni ismereteket olyan forrásból, amit elfogadunk. :)
A 30-ig témához: egy szilva párlatot ittam eddig, ami nagyon le volt engedve, kifejezetten utópárlatos, 10fokon már opálos, de pazar élményt nyújt, sajnos nem Magyarországon készült, szóval még nyitott vagyok. :)
..."Amit nem látok, az nincs, amit nem érzek, azt más sem érzi. A 30-ig engedett Kp-ban érzed az UP-t?"...
Talán jobban kellett volna ügyelnem a megfogalmazásra, mert ez az én véleményem...
De azért oda írtam, hogy nekem parasztvakítás...ez valószínűleg azért van, mert nem vagyok túl nagy érzékszervi adottságokkal megáldva és elegendő számomra, ha hibátlanul megállapítom az elő és utópárlati komponenseket és a végeredmény, egy nekem (és a környezetemnek is tetsző) jó kis házipálesz lesz...
Engem ez most kielégít és amikor 30-ig engedtem finomításkor (közben persze sűrűn illatolva, kóstolva), akkor már egyes cefréknél egyértelműen érezhető volt az UP.
Nos szerintem pont ehhez kell a megfelelő gyakorlat, hogy meg tudjuk ítélni, hogy a már egy ideje jelentkező és egyre erősödő, kellemetlen íz, vagy illat (miközben még nagyon kellemes aromák is jönnek mellette), vajon el fogja-e rontani az összhatást ahelyett, hogy javítaná?...
Talán, ha majd az új főzővel begyakorlok és rászánom magam egy-egy versenyre?...
Engem itt sokan cikiztek azért mert nem csavarom ki az utolsó centiliterig az első főzést, de meggyőződésem, hogy nem érdemes azért az 1-2 dl szeszért beleengedni az alszeszbe a nagyon szart.
Bizonyára kiszedjük finomításkor de akkor meg pont ott fogjuk otthagyni azt a 2 dl-t :), hiszen 30 helyett már 35-ön fog jönni az up.
Kóstolni kell, ez természetes, de kezdőként, ha nekiállsz, akkor valahol számítasz rá, hogy megjelenik. Ha a főző olyan, mint pl. a DES hogy szép egyenletesen úszik be az up, amin kezdtem főzni is ilyesmi volt, sokára jöttem rá, hogy hiába van némi aroma, ami csábít, hogy bele engedjem, mellette van egy masszív, mély alapíz, ami nem kellemetlen, de mégsem javít az összképen, inkább ront. Persze ez szubjektív, ha valakinek máshogy ízlik, akkor úgy engedi.
Saját tapasztalatom szerint nemcsak készülékfüggő az elválasztási pont, hanem a cefrétől is. Sőt, akár évente is változhat. Egyik évben ilyen, másikban olyan. Elengedhetetlen az érzékszervi ellenőrzés.
Persze, lehet úgy is csinálni, hogy 50 fok a határ, és semmikor sem eltérni ettől. Viszont így könnyen összejöhet egy olyan semmilyen ízű szesz.
Nem vitatom, hogy nem UP-os, ez már túl van azon a határon, amit írásban egyeztetni lehet kóstolás nélkül. Én megfogadtam SM tanácsát, hogy engedd 30-ig, 1 szezont végig főztem, következő évben még pár tételt. Nekem ezek nem ízlenek, még van szinte mindegyikből, zavaros, fedett ízvilág, hosszan tartó szájérzet, némelyik átmegy kesernyésbe, mindegyik határozottan édeskés. Azóta annyit variáltam a főzőmmel, hogy kitapasztaltam nagyon függ tőle, hogy mikor jön az UP, lehet, hogy más főzőn beválna a 30-ig engedés, épp ezért hibának tartom ezt általánosságként kezelni.
Ezt a vitát én indítottam el egy egyszerű kérdéssel, mégpedig hogy " miért kell annyi víz hozzá". Elég lett volna annyi is hogy alacsonyabb deflegmációnál több, magasabbnál kevesebb kell. Nekem a kis 17 literes Eco főzőmnek látom hogy kicsi a sisakfelülete,tehát alacsony a deflegmációja. Először is nagyon vigyázok hogy a cefrém jó legyen. Amikor már csak kicsit szuszog lezárom, és egy idősebb pálinkafőző mester tanácsára még kb egy hétig érlelem,és csak utána főzöm.Amikor a cefrét főzöm a vége felé már pohárba engedem az al szeszt, és amikor egy picit is savanykásnak érzem azonnal abbahagyom a főzést , azt már nem öntöm a többihez. Ez kb 10-20 foknál érzik. Indukciós főzőlapon 1200 Watton, indulástól 1,5 össz kb 2.5 óra. Tisztázásnál 1000 Wat ösz kb 3 óra. És nem tapasztalok utó párlatot. Érzik hogy már gyenge a pálinka mintha fel lenne vizezve, de nincs semmilyen keserű, vagy savanyú, vagy nem tudom milyen íze. Eddig még senki nem mondta hogy utópárlatos a pálinkám. Az a baj hogy nem tudom hogy milyen az. Ha valaki mondaná hogy na ezt kóstold meg, ez utópárlatos akkor tudnám. Ennek sem íze, sem illata nem változik. Én sokat dohányoztam régen lehet hogy nem érzem, de az asszonykámnak nagyon kifinomult a szaglása, és ő sem érez semmilyen idegen szagot. Bocsi egy kicsit hosszúra nyúlt.
Még egyszer, és utoljára , hogy te is megértsd. Lágy víz számtalan formában létezik nem csak flakonban. Ahol lakom pl. lágy víz folyik a vezetékből, kiváló ízű, 40-80mg/l oldott kalcium és magnézium tartalom, ellentétben BP -tel ahol ez az érték 180- 300mg / l (kemény víz). Meg lehet tekinteni az interneten a térképen. Mindez nko -ban mérve. Bár nem írtam , hogy én mit használok, de a szakmaiságról és a színvonalról egyelőre ennyi ELÉG.
Nézd, jók ezek a tudományos értekezések a víz minőségéről, de én akkor is azt mondom, hogy túl van lihegve ez a kérdés, legalább is pálinkahígítás szempontjából. De persze tudom, ez csak egy vélemény.
Én úgy gondolom, a legtöbben akik főznek, tisztában vannak a lakóhelyük ivóvíz minőségével.
Ha az ilyen szempontból kifogásolható, akkor természetesen válasszon valamilyen bubimentes palackos vizet, aminek alacsony az ásványianyag tartalma, de legalább ivóvíz...
A pálinka kóstolásbeli különbségében pedig majd akkor hiszek, ha ugyanabból a cefréből, azonos körülmények között lefőzött mintából, valamelyik pálinkabíra meg tudja állapítani, legalább 5-minta közül, hogy melyik 2-van csapvízzel hígítva...a többi nekem csak parasztvakítás...:):)...
Szerintem örüljünk, hogy jók a csapvizeink és a természetes vizeink is...óriási kincs ez és csak most kezd igazából felértékelődni a világban.
A klórozásról pedig csak annyit, hogy egy "szükséges rossz", de már ezt is igyekszenek, nagy teljesítményű UV-lámpákkal kiváltani...
Nem kell érvelnem. A szakirodalom lágy vizet ajánl hígításhoz, én ezt állítom, többen ennek jelentőségét vonjátok kétségbe, de konkrétumot nem tudtok felhozni, csak anekdotáztok.