Keresés

Részletes keresés

BJszakért Creative Commons License 2014.03.13 0 0 9225

Úgy vélem, a rehabilitáció, foglalkoztatás rendszere igen sokrétű, a jogszabályok sokasága folyton változik, és nem könnyű eligazodni benne. Munkám során gyakran tapasztalom, hogy nemcsak az érintett nyugdíjasok, a rászorulók, a gyermeket nevelők nem ismerik ezeket. Ezen ismeretek hiánya hátrányos következményekkel járhat, komoly lehet az anyagi veszteség. Ez a munkaadókra, a társadalomra is vonatkozik. Szeretném, ha Mindenki kellő információhoz jutna (érintettnek díjmentesen, mivel én magam is érintett vagyok).

 

Ezért létrehoztam saját forrásból saját szakmai honlapomat, amely napra kész.

De persze nem tartalmaz mindent, nem is tartalmazhat, és szándékosan nem tartalmaz,(emellett jogvédett) hiszen sokszor jogszabályok együttértelmezése szükséges egy-egy kérdés megoldásához ezért is. Illetve minden eset, körülmény más-más.

Így elengedhetetlen, megkerülhetetlen, hogy megkeressenek konkrét esetükkel érintettek, munkaadók, hivatalok.

 

BJszakért Creative Commons License 2014.03.13 0 0 9224

Imre,

Egyetértek mithogyannal, ha a Bíróság úgy ítéli a rendelkezésére álló iratok alapján, és az igazságügyi orvosszakértő (akit bevont a vizsgálatba)a megfelelő időponttól véleményezte egészségi állapotod fennálllását, de a Bíróság dönt!

 

Mithogyan tájékoztatása nem pontos, kiegészítem:

Mivel a volt III.cs. rokinyugdíjas jelenlegi minősítési kategóriája C2 rokiellátás, ezért

igen az átlagjövedelmedre Mmtv (2011. évi CXCI.tv.) 33/A§ (1) bek.a) pontja és (2) bek. c) ponja vonatkozik,

de a másik, ami meghatározza ellátási összegedet, a minősítés, C2-nek megfelelő ennek az átlagjövedelmednek a 60%-a lesz rokiellátásod összege, így nagyjából hasonló összeget kapsz majd, mint volt III.cs. rokinyugdíjad összege azzal a kikötéssel, hogy akkor sem lehet több ellátásod összege, mint a 2012. évi minimálbér (93ezer) 150%-a, vagyis 139500Ft. Tehát a maximumot is meghatározza Mmtv.

 

Ezért is (ez egy más eset, de a "kis ügyes törvényhozók" fifikáját jól mutatja) a rehab járadékosok közül, aki roki vagy rehab ellátásra lett jogosult azt követően, nem biztos, h előnyösebb összeg megállapítását tudja majd kapni az ez év januártól történt módosítással együtt sem, hiszen lehet, hogy a rehab járadékának 140%-ának 35%-40%-60%-...%-a TÖBB, mint amely maximumot meghatároz a törvény, pl. B1 esetén a minimálbér (2012. évi, a 93euer) 40%-a lehet a max. mehatározott összeg, C1 esetén max minimálbér (2012. évi, a 93euer) 50%-a.

 

 

mithogyan Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9223

Megkérdezhetem mennyi idő telt el utad során?

Előzmény: Imre1956 (9221)
mithogyan Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9222

Én úgy gondolom, hogy igen, megillet az az összeg, ami előtte volt, amennyiben a III. fokon (bíróság?) eljáró hatóság az I. fokú vizsgálat időpontjától véleményezte a C2 minősítést.

Ebben az esetben szerintem a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 33/A §-a vonatkozik Rád, ez pedig így szól (sötét színnel jelöltem, ami Rád érvényes):

 

33/A. §82 (1) Amennyiben a 32. § (1) bekezdése alapján rokkantsági ellátásban részesülő személy vagy a 33. § (1) bekezdése alapján rehabilitációs ellátásban részesülő személy felülvizsgálatát követően az ellátott

a) rokkantsági ellátásra jogosult, az ellátás összegét a 12. § (1) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani azzal, hogy az - az állapotjavulás kivételével - nem lehet kevesebb a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél,

b) rehabilitációs ellátásra jogosult, az ellátás összege megegyezik

ba) a közfoglalkoztatási bér 40 százalékával, ha a jogosult foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható,

bb) a közfoglalkoztatási bér 80 százalékával, ha a jogosult tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazása során havi átlagjövedelemként a 2011. december 31-én

a) rendszeres szociális járadékban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 250 százalékát,

b) átmeneti járadékban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 200 százalékát,

c) III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 165 százalékát,

d) II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 155 százalékát,

e) I. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 145 százalékát

kell figyelembe venni.

(3) Az (1) bekezdés alapján megállapított ellátást a Tny. nyugdíjemelésre vonatkozó szabályai szerint, azzal megegyező arányban emelni kell.

(4) Amennyiben a 32. § (1) bekezdése alapján rokkantsági ellátásban részesülő személy, vagy a 33. § (1) bekezdése alapján rehabilitációs ellátásban részesülő személy felülvizsgálatát 2012. január 1-jét követően, de az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény hatálybalépését megelőzően elvégezték, az ellátás összegének az (1) és (2) bekezdés alkalmazásával történő módosításáról a rehabilitációs hatóság 2012. október 31-éig dönt.

A teljes törvényt itt találod:

 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A1100191.TV

 

Remélem a Szakértő Asszony is reagál a kérdésedre, az lesz a legbiztosabb válasz. :)

Előzmény: Imre1956 (9221)
Imre1956 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9221

Tisztelt Bajtársak!

 

Végig jártam egy utat, a komplex felülvizsgálat során.

 

I. fok      C1 minősítés

II. fok     C1 minősítés

III. fok    C2 minősítés

 

Előtte III. csoportos rokkantnyugdíjas voltam. Kérdésem: Így, hogy a C2 minősítést kaptam a bíróságon, az I. fok időpontjáig vissza menőleg, visszakaphatom a III. korcsoportosként kapott akkori rokkantnyugdíj összegét, amit az első fokon elvettek tőlem?

BJszakért Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9220

juditka

Rehab gazd szakértőként tájékoztatom a végrehejytási törvény

1994. évi LIII.tv. alapján:

 

Rokkantsegély nem létezik, ilyen nevű ellátás, amit írt, így nem tudom, mire egondol.

 

A végrehajtás azért jó a végrehajtást kérőnek (banknak, gyermektartást kérőnek,...akinek tartozik valaki), mert így biztosan megkapja a havi összeget.

A végrehajtónak jogosultsága van arra, hogy letiltást adjon ki a rendszeres jövedelemből, utasítsa a nyugdíjfolyósítót, munkáltatót,...

Így kényszerítik rendszeres fizetésre az adóst, hogy jövedelmének egy részét nem kapja meg, hanem a jogosultnak juttatják.

 

A letiltás mindig a nettó összegből történik, általános szabály, hogy ennek a nettó összegnek legfeljebb a 33%-át vonhatják le, de kivételes esetben (3 esetben) az 50%-át lehet letiltani (pl. több tartozás esetén, tartásdíj esetén,).

 

Az adós részére meg kell hagyni a mindenkori öregségi minimálnyugdíj összegét (28500Ft). Viszont a havonta kifizetett jövedelmnek az a része, amely a mindenkori öregségi minimális nyugdíj ötszörösét meghaladja, korlátozás nélkül letiltható.

 

Egészségbiztosítási ellátásokból (ilyen a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, táppénz, baleseti járadék, gyermekgondozási díj, terhességi segélyek,...)

Levonás csak 33 %-ig terjedhet, ezért nem szokták elfogadni a bankok ezt az ellátási formákat hitelfedezetnek.

Családi pótlékból is csak 33%-ot lehet vonni, hitelhez jutni csak ezzel nem lehet így.

 

Vannak olyan jövedelmek, melyek mentesek a letiltás alól, pl. átmeneti segély, anyasági támogatás, rokkantsági járadék, ösztöndíj, tartásdíj.

 

A letiltás addig tart, míg a végrehajtást kérő jelzi, hogy megtérült a követelése, vagy a letiltási iratban szereplő összeg kifizetésre került.

 

 

juditka1956 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9219

Sziasztok szép napot békében sikerekben

 

 

Szeretném megkérdezni hogy a rokkantsegélyből vonhatnak e több mint a felét

köszönöm szépen a válaszukat

sziporka66 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9218

Köszönöm szépen szakértő asszony!  És mindenkinek a gyors választ.  

Előzmény: BJszakért (9216)
sz16 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9217
BJszakért Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9216

sziporka

A hozzátartozó nyugellátások szabályait a 1997.évi LXXXI.tv. tartalmazza, megtalálható a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett itt a honlapom végén az özvegyi nyugdíj szabályai:

http://www.versenykepesseg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=478

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj (1 év) megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor:

–   a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort betöltötte, vagy

–   rokkant, vagy

–   házastársa jogán legalább kettő árvaellátásra jogosult gyermek ellátásáról gondoskodik.

Az özvegyi nyugdíj akkor is jár, ha az erre jogosító feltételek valamelyike a házastárs halálától számított tíz éven belül bekövetkezik.

 

Rokkant személy pedig az, aki legfeljebb 50% egészségi állapottal rendelkezik a bizottság szakvéleménye alapján szintén ugyan ezen törvény értelmében.

 

Aki bizonytalan, kérdése van szakterületemen (felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás, rehabilitáció), rehab gazdasági szakértőként készséggel válaszolok (díjmentesen) email személyre szólóan, honlapomon keresztül megtalálható vagyok.

sziporka66 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 9215

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9214

igen igazad van.. ebben az illetékesek (sem) mindig igazodbnak el... betöltöttem, nem kapta, sőt.. életbizti után sem kapott egy fillért sem, de ez más tészta, nem szeretnék belemenni.... ez van, vagyis volt.. beletörődtünk...

Előzmény: mithogyan (9213)
mithogyan Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9213

Bonyolult ez az özvegyi nyugdíj dolog is, én a 70 éves néni esetére válaszoltam. Lehet, hogy a Te szomszéd nénid még nem érte el a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, de valamilyen korhatár előtti nyugdíjban részesül. Úgy tudom akkor sem kaphatja 1 év után az özvegyi nyugdíjat, majd csak akkor, ha betölti pl. a 65. életévét. Szóval minden eset más ebben is, akárcsak a megváltozott munkaképességűek ellátásánál. Sajnos.

Előzmény: Törölt nick (9212)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9212

én erre csak annyit mondok, h szomszéd néni 1 évig kapta az özvegyit, majd megvonták tőle, nem tudom miért, ő is nyugdíjas, de elvileg kapnia kellene...

Előzmény: mithogyan (9209)
zsuh Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9211

Ha nem titok hány éves vagy?

Előzmény: ciklon66 (9200)
fjudit2 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9210

Én is kapom a 30%-ot, és nem csak egy évig. 1évig többet kaptam, utána csökkentették 30 %-ra.70 évesen élete végéig kell kapnia. rokkantnyugdíjas" voltam, majd most nem tudom, hogy mennyi ÖEK állapítanak meg, annak függvénye lesz. Ha valaki tudja hol tart Győrben a felülvizsgálat, írjon legyen szíves! 2011.februárjában voltam, akkor 54 %-ot kaptam. Már nagyon ideges vagyok. Szép estét! 

Előzmény: sziporka66 (9206)
mithogyan Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9209

Sziporka!

Tudomásom szerint a férj halála után 1 évig úgynevezett ideiglenes özvegyi nyugdíj jár, mely független attól, hogy nyugdíjas volt-e az elhunyt vagy nyugdíjas-e az özvegy. Az özvegy annak a nyugdíjnak a 60 %-át kapja, ami az elhunytat megillette (illetve megillette volna, ha még dolgozott). Mivel a néninek már volt saját jogú nyugdíja, 1 év után pedig 30 % özvegyi nyugdíjra jogosult élete végéig.

Előzmény: sziporka66 (9206)
hagyma boly Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9208

Kedves sziporka !

 a családunk esetét tudom neked pontosan ismertetni.Édesanyám 11 éve hunyt el saját jogu nyugdíja volt: Édesapán azóta is kapja az édesanyám után az ellátást.Az igazoláson amit  minden évben megkap, részletezve van  első sor saját jogú nyugellátás a  második pidig a hozzátartozói ellátás

Előzmény: sziporka66 (9206)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9207

mrkovács és BJszakértő köszönöm szépen a válaszokat.

sziporka66 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9206

Üdvözlök mindenkit!

Nem teljesen idevaló kérdésem lenne az özvegyi nyugdíjról. Vitában vagyok és hátha itt választ kapok. A kérdésem. 2008 évről van szó.

 

2008-ban 70 éves néninek van saját nyugdíja, férj halála után, járt özvegyi nyugdíj?

És ha járt, mennyi időre, és mennyi pénz?

 

Az egyik fél állítja, hogy 1-évig járt, utána semmi.   Én állítom, hogy élete végéig járt az özvegyi nyugdíj 2008-ban.

Köszönöm a konkrét választ. 

 

hagyma boly Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9205

Itt már szájtépni sem érdemes, agyvérzést a hypertoniától azt  lehet kapni.

Előzmény: andras46 (9204)
andras46 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9204
Nálunk a legkissebb nyugdij 30ezer Ausztriában 300ezer. Itt egy átlag dolgozó 80 ezret keres ugyanazért a munkáért Svájcban 1 milliót. A fogyasztói árak viszont egyformák. Lehet szájtépni!
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9203

idézem az eredeti hozzászólást, hátha valakinek nem jön már be (ugyanis az előbb kaptam erről egy mail kérést)

A videó fehér szakállé, a szerencsétlenkedést most magamra vállalom


fehér szakáll írta:

Szeretettel ajánlom Önöknek az új kisfilmemet. Sajnos nagyon sokan, több százezren élnek nyomorúságos körülmények között.

"senkit nem hagyunk az út szélén,
senki sincs az út szélén,
ott vannak az árok mélyén"



 

Előzmény: Törölt nick (4364)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9202

Valóban ott vannak és vagyunk a mélyén, most hogy visszaolvastam és megtaláltam a filmet.

Előzmény: Törölt nick (4364)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9201
ciklon66 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9200

Kedves mrlax! érdeklődni szeretnék hogy az édesanyját mennyire vették tavaly,és milyen minősítést kapott.

Én is Bechterew-es vagyok és már a legerősebb biológiai kezelésnél tarok hogy mozogni tudjak és ez mellett rengeteg belgyógyászati betegségem van.Így kaptam csak 53% -ot és C1 minősítőt 12 hónap rehabbal.Holott 1993-óta 67% végleges voltam.Már fellebbeztem több mint 2 hónapja de még nem válaszoltak.

Előzmény: Törölt nick (4392)
t.ági74 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9199

Köszönöm a választ!  El vagyok keseredve!  :(

Előzmény: BJszakért (9197)
mrkovács Creative Commons License 2014.03.09 0 0 9198

" A komplex minősítés keretében megállapított rehabilitációs ellátás mellett 2013. január 1-től legfeljebb heti 20 órában lehet kereső tevékenységet folytatni, az ezt meghaladó időtartamú kereső tevékenység vagy közfoglalkoztatás ideje alatt az ellátás szünetel, azonban a rehabilitációs ellátás melletti keresetnek nincs korlátja. "

http://www.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=afsz_gyik_megv_mkep_egeszsegkar - forrás

Előzmény: Törölt nick (9196)
BJszakért Creative Commons License 2014.03.09 0 0 9197

t.Ági

nincs ilyen lehetőség a Mmtv szerint, amit írtál.

 

Meskete

új komplex minősítésű(!) rehab ellátottnak időkorlátozása van kereső tevékenységét illetően, itt olvashatod a jognmyilatkozatom tiszteletben tartása mellett itt a 6) pontban: http://www.versenykepesseg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=586

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.09 0 0 9196

Sziasztok.
Valaki tudna nekem segíteni hány órát lehet dolgozni C1-es kategória mellett??? .Mivel közvetíthető vagyok mondta munkaügyis csaj nézegessek melót én is mert hamarosan úgy is kiközvetít.De elfelejtettem megkérdezni hogy is van ez valaki tudja?Próbáltam neten nézegetni de elvesztem a sok jogszabály gyűrűjében :) Köszönöm ha valaki észre vesz :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!