Mindenkinek a saját dolga . Természetesen mindent meglehet oldani . Nekem a komforthoz ez az opció nem játszik . Viszont a keringetö : https://szivattyuk.hu/wilo-yonos-pico.html durván 7-10 Watt segítségével elvégzi a keringetést .
Azt se feledd hogy nem csak a keringető fogyaszt, hanem kvázi falfűtést építesz a hmv cirkulációval, ezért ott is keletkezik veszteség. Nem tudom, nem is akarom kiszámolni, de többen dobálóztak itt már havi több ezer forintokkal. Mármint hogy a gyakorlatban nekik ez annyiba került.
Van olyan (kulcsos) T-idom, aminek a középső ágán a T-szárához képest 90°-ban a síkból kifelé mutatóan is van csatlakozási lehetőség? Tehát összesen 4 csatlakozása van. Nem volna baj, ha volna ilyen.
Szerintem meglehet azt csinálni úgy is hogy ne fogyasszon többet egy nap mintha egy 100w-os izzó egy nap menne 2-3 órát. De tételezzük fel hogy egy kWh-t használjon el egy nap, az 30Ft. Durván 1000Ft-ot nekem simán megérne hogy azonnal legyen melegvíz, de mondom vastagon felfelé kerekítettem.
Egy kisebb méretű keringető szivattyú 100W körül van. Tehát lényegében majd' fél napon keresztül mehetne hogy 1kWh-t fogyasszon.
A csövet ugyan egyszer ki kell építeni, így felújításkor lehet szó ilyesmiről.
Az ötrétegű cső még mindig fényévekkel jobb mint a pl. nálam található régi acélcsövek. Itt ha ide is ér a melegvíz visszahűti a cső, míg átmelegszik, ellenben egy ötrétegű gyorsan, kvázi azonnal átmelegszik.
Picit máshogy fest a rajz, egyből... És ezt ebben az esetben neki is kell kifizetni, mert nem javítás, csere vagy ilyesmi, hanem szimplán neki útban van. Csak ugye megint nem beszélt gázszerelővel, aki elmagyarázza neki ez mivel jár. Egy társasházban ezért lincselnek! :D
Valóban a komfort sokszor megér némi plusz pénzt . Nekem a fiaméknál az a szerencse , hogy a HMV tároló a pincében van és felette van a fürdöszoba ( mosdó 1,5 m , zuhany 4 méter ) . Ide szerintem azért a 2-3 deciliter vízért felesleges ( 16-os 5 rétegü a csövezés ). Igaz a konyha durván 7 méter csö . Viszont mosogatógép lesz . Így néha , ha kell a melegvíz , hát várnak 5 másodpercet . A keringetés is plusz költség ( energia ).
Én is 16-ossal fogok menni a fogyasztóig az osztótól. Igazából vegyes lesz, azaz nem minden egyes fogyasztó megy majd az osztóról. Néhányat majd sorbakötök.
Én még a nap beesési szögét is hozzávéve 26-os gerinc és a csapolókhoz 20-as. A zuhanyra tegyél termosztátos csapot és nem lesz gond ha ingadozik is picit.
Igen, bonyolultabb egzaktul kiszámítani (nyomás, csősurlódás, csőhossz, elvétel térfogatáram, lódobogás, HUF/EUR erfolyam stb.). De lehetne éppenséggel egy jó közelítéssel bíró táblázat, emiatt is érdeklődtem.
Egy központi elosztóról táplálnám a:
- konyhát (1 mosogató),
- 1. fürdőszobát (mosdó, wc, bidé, zuhany).
- 2. fürdőszobát (mosdó, wc, kád, mosógép).
Nyílván a fürdőszobán belül nem lenne egyidejúleg minden fogyasztó csutkán járatva, jellemzően leginkább csak 1 fogyasztó menne (az sem csutkán).
Ezt a 3 helyiséget megtápláló osztóhoz milyen átmérőjű cső menjen az épületbe bejövő betáptól, ezt kell meghatározni.
Arra jutottam, hogy mvel a vízóraaknából 25-ös KPE cső jön. Ha a falvastagsága 2,3mm, akkor a belső átmérő 20,4mm. Így a kérdéses osztóhoz kb 3,5 méter hosszon 26-os 5-rétegű biztos elég lesz.
Ez egészen pontosan úgy történt, hogy a lakásban le lett szerelve hivatalosan a gázóra. Ez ugye egy sima ügy, az óra előtti főcsapot elzárták, leszedték az órát, papíron is megszűnt a szolgáltatás. Falak megvoltak.
Utána jött a bontás és csak úgy lebegett a csővezeték a lakás közepén. Mondja a koma a szolgáltatónak hogy há avval mi van, mire jött a válasz, hogy az társasházi tulajdon, nyomáspróbás százhúszezer forintos művelet.
Nincs rá táblázat, mert ez annál bonyolultabb, mint hogy egy táblázat alapján be lehetne lőni.
Felkérsz, egy épületgépész mérnököt, és konkrétan kiszámolja neked, a te lakásodban az a 20-as cső mennyi csapolót képes ellátni. Amit kérdeztél azokat simán... de nem csak az átmérő számít.
"Egyik ismerősömnél...levették a gázórát gond nélkül, de a gázóra előtti vezeték csak úgy lógott a lakás közepén, mert megszűnt a fal is mellette."
Mert csinált egy baromságot az ismerősöd! Biztos nem mondta neki senki hogy gázcső nem maradhat szabadon szerelve. A nyomvonalon, mindig kell, hogy legyen fal mellette 5cm-re. Ha marad a helyén minden, akkor csak az órát elvszik, a csonkot dugózzák. Nem zárják el a házban ezért a gázt! Kicsit meg lett vezetve a srác. :) Arról nem beszélve, hogy társasházban a csatlakozó vezeték (óra előtti gerinc) osztatlan közös tulajodon. Annak a költségei sem a lakástulajdonost terhelik alap esetben. Nem lesz semmi belőle. A művek gázosa, leírta jegyzőkönyvbe hogy a szolgáltatás meg lett szüntetve. Azt hogy azt ő hogy szüntette meg, rá van bízva. A műszaki biztonsági feltételekért, ő a felelős.
Sajnos a visszacspókat sosem tudom melyik irányba kell rajzolni:-) Ugyan ez a jobb és a bal. A család tudja, ha azt mondom itt menjunk jobbra már kanyarodnak is balra. :-) A visszacspókkal való operálást én is jobban szeretem, de itt nem tudtam megoldani a visszacsapókkal.