Hú, megelőztél, de mintha olvasnál a gondolataimban!:)))
A felvezetés nemcsak azért fontos, hogy a kutya jól viselkedjen, hanem esetlegesen eltakarni a hibáit is nagy ügyesség kell, és sok gyakorlat.
A ringdresszúra és a kutyaiskola sok esetben üti egymást. Én pl. sosem adok jutalomfalatot a kutyámnak, ha leül, az iskolában meg akkor dícsérem, ha mellémült. Nálunk nem így megy, ha megáll előttem, és beigazítom, akkor kapja meg a kaját.
Meg van ismerősöm, aki nem szereti a kutyáját ültetésre tanítani, inkább álljon a kutya egy helyben, annak több hasznát veszi kiállításon.
Szóval egyetértek veled!
Anzika: a hozzászólásodat nem igazán értettem. Volt néhány mondatot, amiből nekem az jött ki, amit leírtam. De most te valami teljesen másról beszélsz.
A képeken nem tudom megítélni, hogy mennyi idős az a lány. Afgánt felvezetni meg nem nehéz, ha tudod, hogy kell, és a kutya be van tanítva. De én nem hiszem, hogy a 80 éves mamika jobban tud vele futni, mint a 20 éves lány...
Tegnap voltunk az MKSZ Derby kiállításán. A nagyobbik babaymet már neveztem erre a kiállításra a kicsit még nem tudtam mert nincs 3 hónapos. Most volt először kiállításon és idegen kutyák között is, sőt még pórzáon is csak nagyon keveset gyakoroltunk, ezért nem sok reményt fűztem ahhoz, hogy helyezzenek minket a baby bis-be mert elég sok baby kuty volt nevezve és ezek meg is várták a Bis-t, erre tessék:
A bíró amikor bemegy a ringbe, tudja melyik kutya fog nyerni, és azt is melyiknek illene. A rigdresszura hiánya csak megkönnyíti a helyzetét, könnyebben nyereti meg azt, amelyik nincs jól felkészítve. Nem kell nekik ezt az esélyt megadni, hadd szégyelje egy kicsit magát.
Nem olvasom vissza a régebbi hozzészólásokat, de az előzményeket leírom.
Sziszi15 azt kérdezte, hogy lehet felkészíteni kiállításra a kutyát?
Javasoltam, vigye olyan helyre, ahol sok ember és kutya van. Nem árt, ha ki is van képezve, ez nem csak a kiállítás miatt fontos. Spánielről van szó, munkakutya.
Jött a válasz, ha viszi a kutyát, ha nem iskolába, akkor sem bíztos, hogy jó kiállítási kutya lesz. (Ez igaz, de ha nem foglalkozik vele, akkor még esélye sem lesz nyerni, akkor sem, ha a világ legszebb kutyája az ővé)
A következő kijelentés. Nagyon nehéz kutyát jól felvezetni, nem véletlenül fogadnak drága pénzért handlert.
Ugy nem gondoltad, hogy azt hiszem, hogy odamegy és felvezeti a kutyát? Ezt a nagyon bátor dilettáns kutyatartók szokták megtenni más kutyájával, ők a jók a kutya meg nem volt a ringben jó.
Én nem hiszem, hogy ez olyan rettenetes nehéz dolog egy saját kutyát felvezetni.
A gazda ideges. Az ideges máskor is, aminek a kutya issza meg a levét. Tehát jobb, ha nincs kutyája.
Én azt elfogadom, hogy valaki öreg, beteg, járáshibás stb. az fogadjon valakit, de a 80 éves is maga vezette fel a kutyáját fiatalabb korában.
A képeken alattunk nem 20 éves hölgy vezeti fel afgánját. (Nagy kutyát nehezebb, mert lendületesebben kell vezetni.)
Zemanek szerintem nem pénzes handler, lehet, hogy tévedek, de nem hiszem.
Hogy hány kiállításon voltam, azt Te megitélni nem tudod, komoly lemaradásod lehet hozzám képest, ez nem baj, mert lehet, hogy sokkal ügyesebb vagy nálam.
Ha megfigyelted kiállításokon az ismert tenyésztők mindig nagyon jó rigdresszurával rendelkező kutyákkal jelennek meg. Ha a kutya szar is, nagyon mutatnak a ringben.
Ezt szerettem volna ösztönözni a Szisz15 esetében is, ha véletlenül jó kutyája lesz, akkor ez ne legyen hátrány. Viszont ő nem látott mást, mint azt, hogy ezt nem lehet megtanulni. Olvasd vissza a régebbi hozzászólásokat! A Sziszi még fiatal, kár lebeszélni a kutyával való hasznos elfoglaltságról.
Sziasztok !
Vitatkoztok még a felvezetésen ?
Sosem fogtok egyet érteni. Mindenkinek más a stilusa és minden biró mást szeretne látni. Régen azért nem kaptam osztálygyőztest, mert szerencsétlenkedtem még egy jól betanitott kutyával is, idegeskedtem, manapság pedig azért nem kapok osztálygyőztest, mert ... nem is tudom. Mostanában szépen mennek a kutyáim és ha nem kapjuk meg, akkor nem értem mi a baj. Biztos, hogy számit az is a ki a póráz másik végén megy.
Szilmaril, én úgy érzem, értem mire gondolsz és igazad is van. Mégis meg kell védenem egy kicsit Anzikát.
Általában vegyünk egy kiállításra alkalmas kutyát, és azt akinek fontos, hogy fusson. Én is úgy gondolom, elvárható, hogy ez utóbbi személy képes legyen felkészíteni és felvezetni a kutyáját, mely erre a dresszúrára szintén alkalmas kell legyen.
Előfordulhat azonban, hogy az az érdekelt például egy idős német juhász tenyésztő. Nyilvánvaló, hogy képtelen lesz a kutyával futni. De ebben az esetben, főleg ha komolyan gondolja és csinálja, kell legyen a környezetében kinevelt hendler (rokon vagy barát). Nos ezzel nincsen baj. Amit én személy szerint, és írásai alapján szerintem Anzika is, aggasztónak tartanék, ha nálunk is a hivatásos hendlerek kezébe kerülnének a kiállítások.
Szerintem te nem látod elég tisztán a helyzetet, azért írsz ilyeneket.
A handlerek nem kiállításon kapják meg a kutyákat, hogy vezessék fel, hanem ők készítik fel őket, ők tanítják be a kutyákat!! Annak semmi értelme, hogy a gazda betanítja, aztán mással felvezetteti...
És mit csináljon a szerencsétlen gazda, ha 80 éves és nagytestű kutyái vannak? Nem fog rohangálni a ringben velük, hanme megkér valakit, hogy vigye be őket. És ebből kifolyólag foglalkozni sem tud a kiálítási fekészítésükkel.
Nem csak az fogad handlert, aki hülye és nem ért a kutyához, meg idegbeteg!!
Nekem is van ismerősöm, aki kiállításra jár, felkészíti a kutyákat, de ő nem vezeti fel, mert nagyon izgul, és a kutya ezt átérzi.
Vagy pl. kettős felvezetésnél (amivel nem értek egyet, de ilyen is van) a gazdi kinn áll a ring szélén, és a kutya őt figyeli, míg más felvezeti.
Tehát mielőtt vádaskodsz, gondolkodj... vagy legalább járj kiállításokra.
Azért akinek kutyája van, illik pár dolgot megtanítani. Pláne, ha a marnagassága meghaladja a 10cm-t. A kutyáról van szó.
Egy kutyát bármikor meg kell tudni állítani, ez meg tanítás nélkül nem megy. Különben nagy bajok lehetnek belőle. Ha ez megy, akkor már a kiállításra való felkészítés 12,5 perc.
Én a kutyámnak szöktam szólni, hogy szépen menj, lépést szokott váltani. Ezt az utcán egy hét alatt elsajátította. Kiállítás előtt szoktam csak szólni neki.
Mind a kettő tény, de van olyan is, hogy a gazdival (aki nem tud jól felvezetni) nem látszik milyen szép a kutya és nem nyer és ha egy hozzá értőbb (itt nem az ismert handlerekre gondolok) kezébe kerül már is nyer a kutya, mert szépen van bemutatva.
Igaz! Példát is tudnék rá. A kutya mégis eredményes. (Bár bírója is vállogatja, de a bírókról most inkább nem mondok semmit).
De tudok olyat is, amikor a felvezető sokkal jobb mint a kutya. Ez is lehet eredményes. De ez már baj.
Nem írtam egyértelműen, mert röviden akartam.
Persze, hogy egy vdászkutya is lehet kiállítási, egy munkakutya nem különben. Én úgy értettem, hogy ha egy kutya vadászkutya, akkor tudjon "vadászni", ha munkakutya, tudjon "dolgozni" és ha kiállítási, akkor tudja "megmutatni magát". Aki pedig egy "kedves kis társra vágyik", az tartson kedves kis társat és nem muszáj mindenáron kiállításra rángatnia.
Szerintem minden kutya való valamire, és az ehhez szükséges dolgokra meg kell tanítani. Ha vadászkutya, akkor apportírozni, vagy hajtani, ha őrzővédő...stb. Ha kiállítási kutya, akkor arra, hogyan viselkedjen a körben. Ha erre akár a kutya, akár agazda nem képes, akkor az a kutya nem lesz alkalmas sem vadászatra, sem őrzésre, sem kiállításra. Szóval arra amire való lehetne.
Nekem most van egy kutyám, amire mindent lehet mondani, csak azt nem , hogy szép. Viszont nagyon aranyos, nekem nagyon kedves. Sokan azt is szokták rá mondani, hogy szép, de ezek az emberek nem értenek a kutyához. Nem tudják megitélni, mert nem értenek hozzá. Sajnos sok kiállítónak halvány fogalma nincs arról, milyen kutyája van(küllem).
Szerintem egy igazi gazdinak mindig szép kutyája van, saját maga számára. Egy olyan gazdinak aki tényleg szereti a kutyáját, annak mindig az ő kutyája a legszebb. Vannak a tapasztaltabb gazdik, akik tudják, hogy valóban a fajtán belül milyen a kutyája, de attól függetlenül neki a sajátja a legszebb.