Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
Milyen gyártmányú a gép ? A csiga helyzetét jól állítottad-e az eredetihez képest ?
Hány fok a kúpolás ?
De ha csökkented a kúpolást már lehet jobb lesz . Én egészen más módon sokkal jobb eredményt értem el , de ehhez nagyon sok próbálkozás kelett . Szójaszalmából olyan kemény brikettem jön ki hogy még a parazsa se törik könnyen : )
Milyen gyártmányú a gép ? A csiga helyzetét jól állítottad-e az eredetihez képest ?
Hány fok a kúpolás ?
De ha csökkented a kúpolást már lehet jobb lesz . Én egészen más módon sokkal jobb eredményt értem el , de ehhez nagyon sok próbálkozás kelett . Szójaszalmából olyan kemény brikettem jön ki hogy még a parazsa se törik könnyen : )
Szia Alonso.Én is csigás gépet akarok építeni, rajzaidat nem tennéd elérhetővé számomra? Persze nem ingyen.Brikigép tőled is szeretnék tervrajzot venni.Lehet erről szó?
Először is köszönöm a válaszod és tájékozódásul még mutatok egy képet "rajzot"erről a csigás gépről.Előljáróban még annyit,hogy ez egy működő gép préskúpja és csiga tengelye,
amit keményfa fűrészporral használnak "Pinny- kay".Persze nekem csak a kúp és a tengely volt meg és ez köré építettem a többit.Az eredeti gép nem kínai és egy nagy teljesítményű
dolog.Ha valami észrevételed lenne akár a rajz vagy bármi alapján azt megköszönném.
Fényképeket tudok még mutatni az eredeti gépről szétszedett álapotban,és vannak hozzá összeállítási és méretezett alkatrész rajzok is.
Válaszod előre is köszönöm
Üdv!
U.i.:Nem tudom feltenni mert nagy a mérete,de majd még próbálkozom.
Valamely hozzáértőtől kérdezném: mi a konkrét szerepe a brikettálógépeken lévő hosszú megvezető sínnek?Gépemmel ott tartok, hogy csőszorításnál bekeményedik az anyag és csak pogácsák jönnek ki kb 150-200 mm hosszban utána mintha elvágták volna a szorítást és csak potyog a forgács.
Most a garattól 200 mm re van a cső vége annak a vége 80 mm hosszban van bevágva, tulajdonképpen itt állítható a csőátmérő.Ha ennél hosszabb a cső mondjuk 80 mm-rel már szorítás nélkül is beáll ugy hogy nem jön a cucc.
Lényeges kérdés lenne ha hosszabb a cső és hosszabb a bevágás hatékonyabban állítható az anyagáramlás, illetve tömörödés???? Köszönettel!
Engem érdekelne ez a "gondolat átvivő kézi készülék"! Szívesen legyártanám, ha publikus a dokumentációja.(habár most vagyok 75%-os készültségben egy 10db-os papírtégla készülékkel, így fix határidőt nem tudnék mondani).Köszönöm:schlosser9483@gmail.com
Minden esetre gratulálok hogy ilyen szép kora ellnére is igen tevékeny , nekem azért valamivel kevesebb az év , a kár hogy a javaidőnk receszióban telt . Tetszetősek a gyártmányai , a papírvonalon egy jó zúzógép úgy látszik hiánycikk , nekem is van legalább 100 drb jó 1 m2 -es papírtábla az udvaromban de még a zúzógépre nem futotta.
A bioanyagok feldolgozása jó irányzat , a múló idő ezt fogja igazolni.
A szelepeidet nézve én is úgy látom 6mm lukkal lehetnek, amelyeket 10 liter/ perc kapacitású pumpákig célszerű használni. Hogy éppen melyik lukon hová megy az olaj meg kell figyelni a benne lévő dygattyúcska alakját és ebből lehet következtetni a lukak zárására és nyitására.
Köszönöm, hogy reflektáltál írásomra, de ha ha végigolvasod a hozzászólásokat, rájöhetsz, hogy nem neked címeztem. És nem is ez a lényeg!!! A Te javaslataidat mindíg örömmel fogadtam, hiszen benne volt mindbe az a szándék, ami az egésznek a lényege, a segíteni akarás. Ugye senki sem tudhat meg információkat, ha nem él benne. Talán ott a félreértésed (vagy az enyém), hogy nagyon sok kisember azért akar otthonra alternatív megoldást keresni, mert a szolgáltatók árai megfizethetetlenek,írreálisak! Ezért próbálkozunk a papír-fűrészpor vizes feldolgozásával, és azért akarunk kisteljesítményű hidraulikus brikettálót építeni. mert nemcsak hogy kihívás számunkra, de a felesleges, ingyenesen beszerezhető, nem nagymennyiségű fűrészport, forgácsot, fűféléket, nádat,stb. saját magunk számára hasznosítani tudjuk, ne hagyjuk, hogy a szomszéd a szemetesbe dobja.
Sajnos rosszul értetted, mert nekem nincs esztergám, csak rajzolok valamit és viszem az esztergályoshoz. Valamint az ötleteiteket megemésztve megpróbálok magamnak egy gépet barkácsolni, hiszen látom a példát(kai01), hogy ez lehetséges. Nekem is csak 220V-os hálózatom van 16 amperral.
Sajnos az sem valószínű, hogy már igazi nagy gépek építésébe fogok, mert a 65.-ik év után már ilyen reményeket az ember nem táplálhat önmagával szemben. Tehát csak barkácsolgatok, amihez a segítséget megköszönöm.
Neked az eddigi sikereidhez gratulálok és mégegyszer ismétlem írásaid inspiráltak arra engem is, hogy nyugdíjas napjaimat hasznos elfoglaltsággal töltsem, hiszen a fórum óta rendszeresen látogatom a lapot. És én is a papírtéglával kezdtem és most is azt csinálom, sokan keresnek tanácsért és időmhöz mérten ha tudok segítek.
Csigásba belefogni merészség mert ez egy nagyon összetetten működő brikettálási eljárás , ugyanis elsősorban nem a nagy nyomás által brikettálódik hanem az anyagstruktúra olyan változtatásán mikor a szemcsék természetes vonzóereje köti -brikettálja tartós térfogatba az anyagot.
Nálad kicsi a fordulat és ez a jelenség nem jön létre , de ha szalmára beállított gyári-kínai cuccot használsz akkor ne faforgáccsal hanem szalmafélékkel próbálkozz . Ha így se jó akkor a gyári szerszám nem tökéletes és kell egy hazai házi szaki aki ezeket a nem idevaló külföldi gépeket kisöpri errő a tájról :)))
Úgy tűnik énrám céloztál , a házi lehetőség házanként, községenként , országonként változó , attól is függ autót veszel vagy szerszámgépet . Mint olvasom használ esztergapadot is (mifelénk szerencsés mert átlagban minden utcában van szerszámgép ), ez alapfeltétel hogy eredményt érjen el . Én is 1kw motorokkal kezdtem de már 20-30 éve vagyok a pályán , és ha ilyen hosszú ideig folytatja valószínű a tizenkilóvattos gépeknél köt ki . Az az igazi élmény ha házilag kezdi és később képesé válik legyőzni a nagynak gondolt gyártókat is .
Köszönöm a felajánlott segítséget. Na látjátok erről beszéltem!
Az a helyzet, hogy a munkahengerek is megvannak, sőt szereztem egy komplett vezérlő egységet is ami egy emelőkosaras gépé volt. Abban kérnék segítséget, hogy hogyan kell majd bekötni, mert nem minden egységét ismerek fel, szétbontani viszont vétek. Aki tud segíteni az email címemre írjon és küldök róla többirányú képet
De ez a gép már nekem egy álom lenne:))De méd egy egyoldalas ami hasonlóan dogozik!!!!Nem eladó?:))Remélem kapok annyi segítséget,hogy össze tudjak hozni egyet!
Hali!Ez igen jó kis gépnek tünik!!!Szeretnék valami hatásosabb gépet építeni ami akár jó lehet szalmabrikett gyártásához!Tudok szerezni 2.2kw-motort ami a max az én 220v-hoz!Egy egyoldalt nyomó gép is elég lenne nekem,ami megbízható és termelékeny!Ezalatt gondolnék itt 35-40mm-es pogácsákra rudakra,vagy mit tudom én mire...:)és 10-15kg/h.azzal én már elégedett lennék!
De viszont ha már így ajánlotad akkor munkahenger hengerre lenne szükségem pont csigás géphez még hozzá 69,9-70 mm belső átmérővel a külső 82 átmérő de az mindegy végül is csak ne túl nagy legyen és 450mm hosszú . Nekem ebben csúszik ki ebből van a fűtőcső. Mivel tükrös a belseje ez így jobban bevált mint a sima cső.
a3zoli.igazad van.tudnál segíteni?én csigásat szeretnék építeni,csak a megfelelő csigát nem találom.hidraulikushoz tudok csöveket szerezni,és munkahengert.
Nagyon köszönön, hogy ismételten feltette a videót a fórumra. Egyrészt azért, mert az eddig látottak közül a legkiválóbb, működésközben bemutatott, házilag előállított gép, másrészt azért mert úgy érzem a fórum kezdett eltérni eredeti céljától. Javaslom elolvasni a zsozé1 topiknyitóját, melyben a házilagosan elkészíthető, házi használatú gépek építésére nyitotta meg a topikot. Egyre több olyan hozzászólás érkezik, amely kizárja és elrémíti a barkácsolni vágyó, saját fűtési költségeit csökkenteni akaró emberek érdeklődését. És ez mind azért van , mert van aki csak nagyban, üzletben tud gondolkodni. Hát a segíteni akarás és az üzlet nem ugyanaz. Amikor olvasom , hogy tízegynéhány kilowattos motor kell ehhez-ahhoz a géphez, ez lehet igaz, de ez már IPAR és nem otthoni használat. A kai01 gépe a bizonyíték, hogy 1.1 Kw-os motorral is lehet kiváló brikettet gyártani, természetesen nem egyesek által ígényel óránkénti 100-200kg-ot.
Aki nem ért velem egyet, cáfoljon meg, nyitott vagyok, email címem nyílvános. Jelenleg még csak a papír-fűrészpor házi használatú vizes technilógiájú feldolgozásával foglalkozom, de aki tanácsot kért, még adtam és ha tudok adok is. Viszont felbuzdulva a zsozé1 első kisérleti gépén és a kai01 gépén, már gyüjtöm az anyagot a hidraulikus brikettáló elkészítésére, az esztergályos munka nagyrésze készen van, csak kissé megijesztettek a hozzászólások.
Most vagyok itt először az oldalon.A napokban fogtam neki egy csigás gép készítéséhez,
gyáricsigával és préskúppal.Több dolog adódott amit még nem értek és jó lenne,ha segítenél egy pár ötlettel.Elsődlegesen az volt a gondom,hogy beszorult az anyag "fűrészpor" és a
kivezető kúpba keményedett meg.A csiga tengelyét csak hajtóművel tudom hajtani és kb.
45/perc sebességgel, mivel nincs 3 fázisom.A préskúpról és a csigáról töltök fel képeket.
Sziasztok!VAlaki nem tudna nekem valami alternatívát ajánlani brikettáló gépre,ami 220v-ról megy és elég megbízható,és viszonylag vastag brikettek készít(35mm)Érdekelne nincs e ilyenben gyári gép?
Sajnos nem de elég sok mindent át kellett alakítani ,hogy ilyet tudjon gyártani. Mert gyári beállítás mellett ilyet nem tudtam csinálni. 5,5kw főmotor, 0,5 keverőmotor, 4kw fűtés, A brikett 70 -es és 20 lyuk a közepén. A hőmérsékletet Omron szabályozza.
Elméletileg érdemes mert jöttek ki karikák a gépből , 3mm szűkítéssel + 1.5 kw melegítéssel biztosan jobb lesz . Az meg hogy ne fúljon le a motorod nem szabad túletetni .
Köszi a választ.Lehet ekkora motorral akkor valamit kezdeni? Persze nem konkrét méretekre gondolok csak hogy érdemes-e ezzel a variációval kisérleteznem.
Szia , szóval még kísérletezel ? Csakhogy a ló egyik feléről a másikra lendültél mert szűkítés az kell olyan mértékben ami jó a csigádnak és a motornak és az alapanyagnak . Ezt precízen kell köszörűvel kikeresni mert a kúposág többrészű (amelyet nem részletezek ) , sok türelem kell mire eltalálod és ha szűkíted melegíteni is kell mert az a lényege a csigás gépnek attól függetlenül hogy nekem is volt asztalostól származó forgácsom amely melegítés nélkül is összeállt.
A vezetőre szükség van főleg akkor mikor alapból nem használsz erősen kúpoló csövet. A kínaiak ekkora csigára képesek 15kw motort tenni , nálad is elkelne legalább 5kw-os.
egyaltalan nem biztos, hogy az a kis moricka asztalosszorito megfelelo szoritast ad. mindenfele M24 meg hasonlo csavarokat latni az ilyen szoritokon.
en ugy erzem, hogy a lenyeg az ellentartas finom szabalyozhatosaga. szep hosszu sin, alul felul, es jo sok helyen finoman allithato szoritas. mert ugye ahogy fekezed a kimenot, azzal tartasz ellen a preselesnek. majdnem akkora erovel kell fekezz, mint amivel nyomsz! az meg nem keves.
Sziasztok már régen voltam itt fent. Brikigép! Egy kis segítséget szeretnék kérni. A gépem amit csináltam nem igen áll össze benne a brikett. Mikor megcsináltam a csiga forgóház 60mm átmérőjű lett a csiga átmérője 58mm. A csiga kupossága ér bele a szűkítésbe ami a 60mm átmérőről 5cm hosszban leszükül 54mm-re. Na ebbe úgy beleszorúlt hogy korom fekete lett és úgy kellett kiverni belőle.Mondjuk a motort is megfogta. Ezt a szükitést levágtam és maradt továbra is a 60mm átmérővel ment tovább. Ott viszont csak a mellékelt képen látszik mennyire ált össze egy kis szorítással. Azt szeretném megkérdezni hogy mekkora átmérőt javasolsz a 58mm átmérőjű csigámhoz? A villanymotorom egy hajtóműves 3kw-os aminek a fordulata olyan.220-300között van. Lehet-e ehhez a csigához olyan méretet találni hogy a motor elbírja és ne keljen másik csigát csinálni? Mennyiben segítene az összeállásban ha lenne hozzá egy hosszabb vezető? Ja és fűtés nélkül állt ennyire össze. Előre is köszönöm!
100 kg/ó említettél , ennek 60-70 mm átmérő elég nagy , az olajhenger -dugattyú felület legjobb ha 6 x nagyobb a brikett felülettől . Fogaskerék szivattyúval 150-180 bár a legbiztosabb tartós üzemben és tartalék is kell beszorulás esetén. 8-10 kw motor kell a sziv. hajtásra hogy nyáron se égjen le , 1500 fordulatnál ez kb . 32-35 liter/perc pumpával érhető el .
Véleményed szerint mekkora átmérőjű henger lenne aktuális és mekkora nyomás lenne célszerű?A hidraulika tápegységnek mekkora motornak kellene lenni,és hány bár nyomást kellene produkálni ahhoz hogy egy értelmes végtermék/darabszám eléréséhez?
A linkben szereplő henger szerintem kicsi ( az átmérő ), habár 50 tonnát ír rá de nem tudni mekkora nyomáson . A 105 átmérőből ítélve 600 bár lehet , ekkora nyomást brikettálón nem célszerű használni .
A másik linken az agregát jónak néz ki (nem is drága ) sajnos ez is kicsi teljesítményű - 1.1 kw amely csak igen kicsi brikettálóhoz elegendő.
Sziaztok!Láttam a 4825-ös hozzászólást és nekem elnyerné a tetszésem egy ilyen gép is!Szerintetek lehetne ezzel a géppel szalma-széna-energiafű brikettet készíteni?Ha valaki készített már ilyen gépet és tud nekem segítséget nyújtani,annak hálás lennék!
Szia!Építettem már komoly" gépeket, faesztergát- egyengető vastagoló gyalút-szalagfűrészt...de nekem ez a dolog teljesen új és idegen!A működési elvet nagyjából vágom..nem gondolkodnék nagy áttmérőben és menyiségben, max 30-40-50mm és 15-20 kg/A fő alapagyag a szalma és a széna valamint az energiafű lenne!Ezért gondolkodnék csigás brikettálóban!Sajnos nincs csak 220v-om ezért valamilyen szinten meg van kötve a kezem!Motorom is csak 1.5kw 2840s/f!Ebből szeretnék kiindulni és erre szeretném tervezni a gépet!HA mondjuk kell hozzá egy hajtómű vagy akármi azt megpróbálom beszerezni....De abban szeretném a tisztelt társak segítségét kérni,hogy segítsenek leméretezni egy a kritériumoknak megfelelő gépet,ami megbízható és 2 család tűzelőjét meg lehet oldani vele!Először a szükséges anyagok listája érdekelne meg esetleges gépek tervek!Ha valakitud segíteni megköszönném!
Az első csigásom egy excenteres gép adagolójának készült és csigás gép módon végezte , monofázisú motorral (2.2kw )
működött 32 mm átmérőjű és 15 mm lukkal csinált fabrikettet még 88'-ban . Próbálgatni jó volt , kezdésnek nem is lehet másként . Az első programozott szorítószerkezetet ezen kísérleteztem ki : ) .
A cső szűkítés kritikus dolog , excenteresek vígan megbírkóznak vele , a hidraulikusnál erő kérdése , faforgácsnál a szűkítés inkább hátrány de szalmánál szóba jöhet de nagyon csínjával ! Ha a szűkítéses csöved beáll akkor az tropa, csak kiégetéssel tudod újra indítani.
100 kilósnak az eladási értéke ( ha megbízható a gép ) 8-10 ezer eur. , hogy mennyiből fabrikálsz egyet , az ügyeségedtől függ , de először bukni könyebb mint jövedelmet csinálni .
Hogy anyag alatt mit értesz azt nem tudom,de ha a géphez való alkatrészekre gondolsz akkor mindent vásárolnom kell,ha viszont alapanyagra gondolsz akkor azt ingyen betudom szerezni.Ezért is gondolkodom szalma,széna brikettálásban mert az alapanyag az költségmentes.
A hidraulikásnál a csövet valamilyen mértékben kell szűkíteni?szerinted mennyi pénzből lehetne kihozni egy gépet ha min 100kg/órás teljesítmény a cél?vagy érdemesebb keresni egy használtat x összegért?
Én is hidraulikus gépet csináltam,ill. most is csinálok egyet.
90 mm lesz a brikett átmérő,a hossza pedig az előtömörített anyag mennyiségétől és súlyától függ.Én már úgy kezdtem el az új gépet csinálni mint a RUF brikettálók vannak megépítve,így nem bír megcsúszni a csőbe a szalma se.
Hogy megéri e házilag gépet csináli,az szerintem attól is függ hogy mennyi alapanyag áll rendelkezésre,és hogy milyen anyagokat tudsz "szerezni" a géphez.
Nekem első gépem is kb 80000 ft-ba került, a mostani pedig ennek a többszöröse lesz,de remélem egy-két év alatt vissza hozza az árát.
HAli!Szeretnék segítséget kérni egy szalma-széna ill.energiafű(akár kukoricaszár..)brikettáló gép építéséhez!Csigásra gondoltam volna!korlátot csak annyi jelent,hogy nincs csak 230v feszültségünk!!Ha valaki tudna segítséget nyújtani tervekkel ötletekkel,vagy csak valami támpontot adni az induláshoz annak megköszönném!!!
A hidraulikás sokkal drágább , mivel a szalma alapból kis fajsúlyú így hosszú löketek kellenek . Problémás a cső fékezése is mert a szalma csúszós . Viszont ha megvan ha lassan is de termel , a csigásból meg készíthetsz hármat is mire egy jó lesz de még akkor is olcsóbb meg többet termel. Szépséghibája hogy füstöl meg durrog is ezért csak nyitott helyen jó.
8 cm átmérő csigásnál elmegy , de hidraulikásnál ez már komoly felület (50cm2 ) , nagy erő kell mert a szalma nehezebben áll össze mint a faforgács . Min . 50 x 800kp vagyis 40 tonna .
Örülök h. segítettem és én is köszönöm a segítséget ,a 3-t már kifelejtettem, mert a fórum többször lenyelte írásom és már siettem.
(Többfázisú áramnál a színuszfüggvények kicsit bonyolítják a dolgokat . Már jó 20 évvel ezelőtt készítettem egy váltóáramú generátort amely a Furrié sornak megfelelően 12 frekvenciát tartalmazott hanggenerátor céljára. Most jól jött a cucc mert abból szedtük ki a pótmétereket a csigás gépemhez .)
A korábbi hozzászólásodban lévő számítás 660V-al teljesen jó.
Ugyanis a 660V= 380V X 1,73.
Így megspórol egy szorzást az ember 3 fázisú teljesítmény számításnál.
A fázisok közti érték már nem 380V, hanem 400V. Tehát ezzel kell már számolni.
Az 1,73 nem négyzet gyök, hanem gyök3.
Induktív 3 fázisú fogyasztók teljesítményét a következő képpen számoljuk.
P=U x I x gyök3 x cosinus fi
P=400V x 20A x 1,73 x 0,95(a cos fi 1 alatti érték sacc 0,95, de ez válltozó)
Az amper mérőt minden esetben sorosan kell kötni, mert ha nem, akor akkora zárlatot csinálsz, mintha egy vezetékkel rövidre zárnál két fázist.
Tehát ha kettő fázis közé kötöd az amper mérőt, el sem tudod indítani a motort, mert csodát látsz zárlat formájában.
Amper mérő bekötése: egyik felére megy a fázis, a másik feléről megy tovább a fogyasztó felé. Ezt mind a 3 fázisnál értelemszerűen meg kell csinálni kölön, külön.
Remélem segítettem, mert te már nekem sok tippet adtál a hozzászólásaidban,
Szalmabrikett gyártásához melyik gép az ideálisabb?Hidraulikás vagy a csigás?Személy szerint nekem a hidraulikás szimpatikusabb.
Egy 20cm x 8cm-es brikett készítéséhez mekkora nyomás szükséges?Az ideális lökethossz mekkora legyen?A hidraulikás rendszernél milyen hosszuságnál tömötödik a cuccos?Házilag érdemes gépet készíteni?
A motor számítására van egy régi könyvem is többek között : Villamosságtan , Műszaki könyvkiadó B. P. 1973
Ebben van 14 kw teljesítésű motorra a számítás amely motort én is használtam már :
Ph = 14 kw , cos fi = 0.85 , n ( hatásfok ) = 0.9
I= Ph/ négyzetgyök x U x cos fi = 15.6 x 103 /1.73 x 380 x 0.85 = 27.9 A
Ennyit húz a hálózatból , de hogy hogy köti az amper mérőt fogalmam sincs .
Én a motort 20-22 A (két fázis között mért áram ) terheléssel használtam mert így volt jó , egyszer kaptam bükkfaforgácsot és az megfingatta a rendszeremet és a motor 28 A -t húzott fél órán át télidőben. Tovább nem is birta mert leégett .
Most nem tudom a könyv írója miként köti az amper mérőt ?
A cos fi -t meg hatásfokot lenyeltem , meg a patika mérleget is , mivel nem túl sok anyagom volt csak a gépből kijövő brikett sebeség számításából tudtam következtetni a megtermelt súlyra .
Akartam is még írni (a villamos kérdés miatt elmaradt ) hogy az igen száraz anyag vonatkozhat az esetedre , mert az fényes és nem dagad és nem köt össze a ragasztás ( esetleg egy pici vegyi kötés amit Naox tudna leírni ) .
Neked lehet kínai tipusú géped van ami nekem nem az esetem , és sokan panaszkodtak nekem már rá , azok ugyanis rizs szalmára vannak , a faforgács pedig merőben másként viselkedik csigás gépben. (De dicsekedni akarok ,az én általam fejlesztett csőben szójaszalma után öntehetnéd a fenyő forgácsot is az is gyönyörű brikettet ad : ) )
A hőfok szabályozása külön diszertáció a csigás gépnél , én saját utat választottam , ez hősugárzási számítási ismereteket kíván és úgy tűnik ez a járható út - de ez egyelőre az én titkom .
Köszi a tanácsokat végülis nedves volt valószínűleg mert állt két napot darálva. De azért saját fűtési minőségre sikerült végülis összepréselni. Az lenne a kérdésem ,hogy most kaptam nagyobb mennyiségű (tiszta) fenyő forgácsot asztalostól kipróbálásra . Az lenne a kérdésem mekorra hőfokon póbálkozzak hogy ne ragadjon bele.
Ha tud valaki sikmatricat gyartani, olyant amire garanciat is vallal hogy mukodik akkor megkerem irjon egonkaaa@yahoo.com , vagy ha ugy gondolja ha gorgot is gyartana hozza csak akkor vallal garanciat ugy is erdekel...
Valaki "Zsac" aláírással írt nekem egy mailt, amit válaszolás helyett véletlenül egyből töröltem. Kérem az illetőt, hogy írjon újra, hogy tudjak válaszolni.
Csak fureszport probaltam pelettalni.. most csinaltatok ket gorgot, holnapra kesz van, es kiprobalom a ujra a fureszport es keverek bele kukorica lisztet... ha akkor sem mukodik akkor tuti hogy, sikmatrica baja van...
honnan tudod hogy mit lattam mar eletemben? ismerjuk egymast?
bemegy a fazison 10A. de a vezetek nem egy tekercs egy vegehez csatlakozik, hanem ket tekercs osszekapcsolt vegehez. ezert egyik tekercsen sem fog 10A folyni, mert az aramuk osszege lesz 10A.
ha a cosfit kihagyjuk, es mondjuk hogy egy tuzhelyrol beszelunk, es az mindharom fazison 10A-t vesz fel, akkor a teljesitmenye 10x3x230=6900W ez tuti.
ha deltaba kotod, tenyleg 380/400V esik minden tekercsen. viszont ha a fazisaram 10A, akkor egybol latod, hogy ahogy a sarkon bemegy, egybol ketfele agazik, nem egyetlen tekercs arama a 10A, nem szorozhatod 10A-val a 380/400V-ot.
Ehez hasonlo regebbi vatozat meg anno 2007-ben vasaroltam kinabol
egy brikettalot, daralot, szaritot es ezt a peletalot.. akkor 3200 dollar volt plussz a fuvarkoltsegek.
15 kw motor van vele, indito doboz mar nincs vele, es 250-300kg/h ennyit tudna ha mukodne...
A baj csak annyi vele, hogy meg nem csinalt peletet, beszorult a lyukakba a fureszpor, az istennek nem preselte at.. csinaltattam par sikmatricat de meg sem sikerult...
itt talaltam a forumon egy szakit, aki matricakat gyart, vele szeretnem felvenni a kapcsolatot, ahogyan nezeggetem eleg jol megmunkalt matricakat csinal es gondolom azzal a matricaval lehetne ervenyesulni.
Gratula a gépeidhez eddig is nyomon követem a gépeidet a fórumon. Úgy gondolom elég profi vagy a csigás présekben ezért kérnék egy kis segítséget nekem is van egy présem és ez a jelenség eddig a mai napig nem jelentkezett egész jól működött és 25 cm brikett 7cm átmérővel 1,1kg nyomott de most az jött elő , hogy akár mennyire szórítom a sínt vagy növelem a hőfokot csak szín eltérésbeli különbség kelettkezik a brikettek gyöngyörű szép fényesek és simák, miután kiér a sínből szét ugrik mint a rugó. Eddig gőzölt a középső furaton meg a gépnél füstölgetett is de most szinte egyiket sem csinálja .
Persze hát az alapvető , amíg klattyog a gép mindig azt számolja az ember :)
Az a szerencsés eset mikor sok száraz faforgácshoz jutnak , de erre mifelénk főleg szalmaféle meg szár akad . Ezeket darálni kell , ahhoz gép kell , télidőben meg szárító is és ez már komplett brikettüzem , itt már kisebb a jövedelem de több a termék.
Én elsősorban gépet készítek és ilyenkor meg a kezdők többségénél veszteséges a brikettálás , de egy gép reményében megéri.
Gépeimmel 10 kw árammal lehet 120 kg brikettet készíteni és ez kedvező és jövedelmet ad , de kezdetben nekem is 10 kw-al csak 60 kg jött ki akkor pedig már nem nyereséges.
Persze hát az alapvető , amíg klattyog a gép mindig azt számolja az ember :)
Az a szerencsés eset mikor sok száraz faforgácshoz jutnak , de erre mifelénk főleg szalmaféle meg szár akad . Ezeket darálni kell , ahhoz gép kell , télidőben meg szárító is és ez már komplett brikettüzem , itt már kisebb a jövedelem de több a termék.
Én elsősorban gépet készítek és ilyenkor meg a kezdők többségénél veszteséges a brikettálás , de egy gép reményében megéri.
Gépeimmel 10 kw árammal lehet 120 kg brikettet készíteni és ez kedvező és jövedelmet ad , de kezdetben nekem is 10 kw-al csak 60 kg jött ki akkor pedig már nem nyereséges.
Hihetetlen de a csigás kisebb erővel nyom mint a dugattyúsok és mégis keményebb a brikettje !
Ez a trükk azért van mert a csiga szétroncsolja az anyag eredeti struktúráját a hő és surlódás álltal , miközben még ragasztó szerű anyag (lignin ) is képződik az egész keresztmetszetben ami kihűlés után igencsak megszilárdul és kemény kötést eredményez.
Azért megjegyzem nem éppen könnyű elérni hogy ez simán kialakuljon . Nagyon sokan panaszkodnak kínai gépekre hogy faforgáccsal rakoncátlankodik.
Azért mert sikerült egy kiváló csigásat kikísérletezni meg legyártani . Nekem már jóval olcsóbb mint egy hidraulikus automata , mellé még az automaták brikettje megdagad a tűzön meg tele se lehet rakni a kályhát. A jó csigás brikettel meg álom tüzelni , ha tele rakom a kályhát akkor se dagad meg és szép nyugodtan ég meg tartósabb parazsa marad mint a keményfának.
Papírból a legkönnyebb préselni, ehhez nem kell túl nagy erő. Én nem vagyok híve a vízben való áztatásnak (az ideg megfogott mikor egy videón a személy egyenként rakta az A-4 papírt a vízkerékzúzós tartályba ) , mert így is úgy is csak szárazon lehet tüzelni .
A papírt inkább zúzni kell granulátum féle alakokra mert csak így szóródik az etetőtartályból , egy ilyen gép viszont drága , de ha egyszer megvan akkor azt több féle anyag zúzására lehetne használni . A brikettálásnak nagyon fontos előgépe egy jó anyagelőkészítő .
hát igen,nem olcsó dolog. esetleg meg kérdezhetném tőled,h a papír brikettben is otthon vagy. igazábol az érdekelne hogy mivel lehet hatékonyan a karton papírokat,újságot le darálni,miszlingelni?
Nem célszerű mert a fórumozóknál már volt akinek szétnyílt a csöve . Annyi erőt használsz amennyit kibír a cső , de valószínű brikett tömörségi problémák lesznek.
Az én kalapácsos darálóm rostáján 7mm nagyságúak a lyukak. Kartonpapirt, újságokat daráltam vele, olyan 4cm széles csikokra téptem az újságot teljes vastagságában ( csak egy irányban engedte magát tépni). Terménydaráló volt, 20 kalapácsos, 7,5kw motorral.
Sziasztok! Egy válaszban olvastam(45440), hogy kalapácsos darálóval aprítható a kartonpapír.Kérdésem az, hogy kb. mekkora furatú legyen a rosta.Terménydarálóm van. Füzetlap, újságpapír esetén mik a tapasztalatok ezzel a módszerrel kapcsolatban? Köszi.
Azt hittem a nemrég feltöltött hidraulikus gépemre gondoltál :
Azt az ikercsigás gépet már eladtam , most egy jóval fejlettebb csigást is eladtam ez 300 kg / h- is tud elég erős motorral . Most már a csigás gépben hiszek , majd minden anyagot tudtam vele préselni . Már elértem olyan árat mint egy profi gép .
Azt hittem a nemrég feltöltött hidraulikus gépemre gondoltál :
Azt az ikercsigás gépet már eladtam , most egy jóval fejlettebb csigást is eladtam ez 300 kg / h- is tud elég erős motorral . Most már a csigás gépben hiszek , majd minden anyagot tudtam vele préselni . Már elértem olyan árat mint egy profi gép .
Hidraulikusnál az össz erő végigmegy a cilindertől kezdve a kieső brikettig . Te esetedben 40 tonna is lehet , a csöveknek igen erősnek kell lenni (15-20 mm falvastagság )és különösen az összecsavarozásnak mert ez az erő egy működő gépnél milliószor fellép ami kifárasztja az anyagokat .
Hidraulikusnál az össz erő végigmegy a cilindertől kezdve a kieső brikettig . Te esetedben 40 tonna is lehet , a csöveknek igen erősnek kell lenni (15-20 mm falvastagság )és különösen az összecsavarozásnak mert ez az erő egy működő gépnél milliószor fellép ami kifárasztja az anyagokat .
A préscsövem csak 4mm falú sávmentes acélcső.Vastagabb falút nem találtam. Ha kivágom a lyukat az etetéshez, amire fölülről rá lesz hegesztve a doboz, ami szintén csak 4mm vastag anyagból van, félek hogy a munkahenger ( 150mm-es dugó ) kinyújtja, megtöri a préscsövet lefelé. A cső 52 mm belméretű. Mivel lehetne megtámasztani, mereviteni? Ráhegeszteni alulról vmi vastag, tömör anyagot, H vagy V profilú szelvényt?
Ez a darab köti össze a mh. a préscsővel. A vastag cső már ki van sliccelve, a végálláskapcsolóknak, ez a kép a hegesztés előtti állapot.
kulon tetszik, hogy latszik hogy nem egy reszletre koncentral, hanem az egesz folyamatra. egy csomo masik pres, meg bemutatovideo olyan, hogy szerencsetlenkednek hogy a csupasz kezukkel toltsek bele a cuccot, meg hogy kiszedjek, meg hasonlok. van fent egy masik videoja, egy csoves presrol, ott neztem hogy hogyan fogja kivenni a keszet a csobol, de arra is megvan a celszerszama.
Köszi ez jól nézz ki és igazából beleférne árban a 3 nyomós is. Az lenne a kérdésem hogy egy ilyet gépkocsiemelővel lehet üzemeltetni amilyet gyárilag adnak a kocsikhoz, mert olyanból van plusszom?
Értem a felvetéseket, csak az a bajom hogy itthon nincs hozzá semmi anyagom hegeszgetni meg nem tudok, egy régiszép nagy fa szőlőprésem van, de azt meg sajnálom-e célra felhasználni. Ha esetleg tudtok olcsón jó fajta brikettálót olyat linkelhettek.
Szerintem nem kell szűkíteni a csövet,hanem olyan hosszúnak kell lennie amin be tud tömörödni az anyag,de vigyázz mert más-más anyagoknál különböző a tömörödési hossz.
Inkább vágd meg a csövet,hogy ha szorul a brikett ,tudjál rajta engedi.
Én a helyedbe nem is egy csőszorítást tennék bele,hanem 2-3 db-ot.A menetes szár vastagsága legyen kb 25mm,vagy attól erősebb,mert én a 16-osnál megszakítottam a menetet.
Érdekes téma felvetés a papír elégetése. Mielőtt az egész papírpréshez hozzákezdtem elég jól körbejártam a témát. Való igaz a hulladékpapírt natúr nem szabad a tűzre tenni, mert lánggal ég, sok korommal és füsttel betakarva a szomszédok kiterített száradó ruháját. De feldolgozva úgy, hogy pépesítés után, amikor már kioldódik belőle a cellulóz és az lesz a kötőanyaga a fűrészporral és forgáccsal kevert papírbrikettnek, csonttá száradva teljesen más. Nincs lobogó láng, nincs maró csípő füst, kevesebb a korom, mint a fafűtésnél és kiváló a visszanyert energia.
Az ősszel az ÚJ SZÉCHENYI TERV keretében többnagyvárosban volt egy vándorkiállítás, ahol többek között a papírbrikett is lett népszerűsítva. Az erről kiadott szórólap részletét bemásolom, érdemes elolvasni.
Nekem az a véleményem, hogy mindenki önmaga döntse el, hogy él e a kihasználatlan lehetőségekkel, vagy hízlalja a lassanként megfizethetetlen gázdíj tőketulajdonosainak kizsákmányoló zsebeit.
Jó 5let. Nálunk a falusi(városi) lapban külön felhívták a figyelmet arra, hogy akit rajta kapnak hogy préselt falappal tüzel azt feljelentik, felnégyelik, stb.....
A "gonosz" zöldek erre álltak rá egy ideig. Az is hozzátartozik, hogy a városban van egy gyár, ami fűrészárúkkal is foglalkozik és sokan vitték a hulladék lapokat. Így tudta mindenki, hogy kik tüzelnek vele.
a kemennyel szerintem arra gondolhattak, hogy ha sok es laza a hamuja, akkor a huzat felviszi a kemenybe, es a kemeny joval hamarabb megtelik, gyakrabban kell kotorni.
amikor horcsogom volt, lett ugye mindig pisis forgacs. azt nem lehet siman eltuzelni. nade ha mar feheren izzik a lengyel feketeszen a kazanban, akkor ra lehet lapatolni, es eleg. hittem. ugyanis a huzat szepen kivitte a felet, es tele lett vele a kazan hocsereloje, meg a kemeny.
a papirhoz nem te hasznalod el a vizet meg energiat, hanem mar elhasznaltak, amikor a fat ledaraltak, megfoztek, kimostak. ha elegeted, ez mind megy a lecsoba. ha papir lenne belole, akkor nem kellene friss fat daralni, fozni, mosni. te meg elegetned a fat es kesz. mindenki jol jarna. de ebben a kifordult vilagban megsem ez tortenik.
Urak....mielőtt vita kerekedne, kérdésem a kéményre vonatkozott, nem a gazdaságosságra.
Megjegyzem, ha valaki 25-30% faforgács -keverékkel, gépi erő nélkül, kút avagy esővízzel állítja elő szabad idejében meglévő alapanyagokból, nem tudom, mi az energiaveszteség.
Anno szülészorvos mondá a kismamának:"teje van...ideje van...szoptasson."
Pepitában ,mint a papírnyomadék (nem brikett :-)) Idő+alapanyag= kiegészítő a tüzifa mellé (!!!) , nem helyett...
hat igen. ez az en szomorusagom is. hogy minden jozan esz ellenere, olcsobb papirt egetni, es fabol csinalni papirt, mint fat egetni es papirbol csinalni papirt.
benne van az a rengeteg edesviz es energia, amit elpazaroltak az eloallitasahoz. ha elegeted, akkor ez mind karbavesz. ha papirt csinalsz belole, akkor sokkal kevesebb vizet es energiat hasznalsz, mintha friss fabol csinalnal papirt.
Ez így igaz,de addig amíg a fizetésem nem közelíti meg-nem kell,hogy elérje-az ottani átlagot kérem,hogy írják bele a törvényükbe,hogy "kivéve a gyevi bírót".
azert kornyezetvedelmi szempontbol inkabb az a lenyeg, hogy ha ahelyett hogy fabol csinalnal papirt, es papirt egetnel, fat egetsz, es papirbol csinalsz papirt, akkor nemkeves vizet es energiat kimelsz meg.
A német kéményseprő szövetség és a zöldek 2009-ben kiadtak egy szabályzatot, melyben
tiltják a kályhában, ill házi kiskazánokban történő papírbrikett égetését elég komoly büntetési terhek mellett.Hivatkozásképpen a fokozott környezeti szennyezés ill. a kémények
gyors eltömődése, ill. ebből adódó szénmonoxidmérgezések állnak.
Ebből kifolyólag a papírpréselő kütyük forgalmazása is tilos a németeknél.
Akik régebben használják; valóban többször kell tisztítattni a kéményeket ????
csak A4-es lapokbol csinaltam brikettet, eleg lassan szarad, majd megirom hogyan ég :-) a szórólapos kozepe kicsit vizes volt, de azert elparazslott, viszont a teljesen kiszaradt kartonbol keszult brikett tokeletesen elhamvadt :-)
Sziasztok. Olyan kérdések mrültek fel bennem ,hogy nem e penészedik meg a papír brikett ha igen van e valami megoldás ennek elkerülésére,még annyi ,mit gondoltak arról ha már most vízbe pl.olajos hordóba raknám a papírt tárolás miatt gondoltam, kevesebb hely. Azt tom ,hogy büdös lesz de ez száritás után jelentkezik szerintetek? Előre is köszönöm . Sziasztok
Az sok mindentől függ,milyen motor,mennyi kalapács,milyen erős a kivitel....nekem egy 13 LE, 4 ütemű motor hajt mindent...4 csavar meg az ékszíjat kell csak áttennem.
Ezzel a kalapácsos megoldással mint azt írtam nem csak a papirt lehet lenyomni,viszi a vékonyabb-kb.1-2 cm-gallyakat is.
Az enyém nem eladó mert mint írtam nem rég műtötték a csuklóimat és így nem fogok annyit szerelgetni....sok ötletem van a tarsolyban :))
A nyáron volt pár gépem amit eladtam de azok gyári gépek/kés+kalapács/ voltak kis átépítéssel,feljavítva 200 felett,de vitték és egyetlen egy nagatív visszajelzést sem kaptunk.
Sajnos a jó alkatrészeket meg kell fizetni vagy venni valami "ócsót" vagy "gazdaságosat"de azokból semmi sem szokott lenni.
Nézd,eladónak eladó de amint meghallják az árát azonnal valami más megoldás után kezdenek nézni az emberek---ha csak a kalapácsokat számolom azoknak is csak a nagykerárának a felét akkor is 18ezerbe fáj mivel ebben 45 kalapács található.
Természtesen lehet próbálkozni kevebb számúval is,én már túl vagyok rajta.
A kevesebb számú kalapács nem megfelelően zúzza a papirt állandóan beragad...etc.
Ezzel az összeállítással lehet vékonyabb gallyak lezúzását is elvégezni ami utána mehet a papirbriketbe.Természtesen nem valami mókuskerékkel kell meghajtani min.3kw de inkább több mint kevesebb....érdekel még így is a dolog.
Felőlem cserélhető is,nem rég műtötték a csuklóimat egyhamar nem fogok barkácsolgatni :((
ez egy nagy teljesitményű daráló csillagkései azt hiszem 45 db.os papirnak kiválló,jobb mint a sima kalapácsos mert az csak tép egyet rajta és képes félre tolni......sajnos azek a csillagok sem olcsóbbak.
A villanymotor 3 fázisu/380v/, 1400-as fordulattal direktben csatlakoztatva a szivattyúval.
A hidraulika szivattyú Bosch az adattábláján nincs teljesítmény megadva; KB 200bar nyomást tud azért kb, mert 150-ig van skálázva a mérőóra és azon túlfordul nagyjából anyit.
A vezérlés autómata: kettő végálláskapcsoló adja a jelet a mágnesszelepnek.
Szerintem jó a végtermék. Ha előtömörítőt készítenél vastagabbak lennének a brikettek.
Azt szeretném megkérdezni milyen teljesítményű és fordulatszámú a szivattyút hajtó motor, egyfázisú, vagy háromfázisú? A vezérlés kézi vagy automatikus?
Elkészül a présem. Még a keverőn kell alakítani mert betömöríti a forgácsot a lapát maga alá és leáll a motor. Itt van pár kép a brikettről és az égéséről is.
Sziasztok! Lemme egy kérésem. Szerintetek ha csinálnánk egy masszív prést. És aluminium sörös vague energiaitalos dobozokat lehetne e tömbökbe préselni? És átvennék e a méhbe.
en is ugy erzem, a papir elokeszitese lesz a macerasabb. bár a préselés sem valami villamgyors, vagy egy erokaros egyes nyomo, vagy egy egyszerre tizet kinyomo ami érhet valamit. az enyém ketteset nyom, hát elég nyugdíjas munka :-D
viszont a keveroszár végén a két kis 5centis penge bevált, jól kaszabol, es a furót sem öĺi, mivel nem kap akkora ellenallast mind egy normal festekkeveronél, es még ugye ez éles is.
egy hete kazánkéménybemenö vascsö felett szárogatott (teccikérteni) kartonbol keszult brikettem a harmadára csokkent súlyilag, es még vizes a kozepe, de a kazanba dobva fel ora mulva még ott parázslott/izzott. jo lesz ez ugy nezem. ha nem is kazanba, de aposék kandallojaba tuti.
majd még a szorólapra leszek kivancsi, meg van a cégnél rengeteg A4-es papír, na arra is hogy hogyan viselkedik tüzben.
ami még jo megoldasnak tunhet, pépesjítés elott a cégnél raéro idoben iratmegsemmisiton áttolni fél zsák ánégyest :-) tuti nem sokat kellene fúrószárazni :-)
Ez egy érdekes dolog!Én mutattam meg hogy kell csinálni, és most a fagyi visszanyalt! Az illető munkanélküli és rengeteg papirja van. Azt hittem segitek neki, hog ingyen tüzeljen, de ő inkább eladja! Ilyen az élet! Ráadásul nekem kinálja!
Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy ha egy masszív prést építek 14t olajemelövel, akkor lehetne-e aluminium energiaitalos dobozokbol tömböket préselni. És azt leveszik-e a méh telepen. Köszi.
igen, lehet én túl latyakosan csinaltam, ha kinyomkodnam elotte, vagy egy kulon szuron lecsopogtetném, akkor lehet vastagabb lenne :-)
sok mindenen múlhat, en tanacsot nem adhatok, hisz eddig négy brikettet készitettem csak.
a mai az 90%-ban csak szórólap volt. :-)
esetleg egy otlet, a pép kicsit raragadt a pres also felére, ujranyomtam, de elotte fureszporral beszortam, ugy mintha paniroznank a húst :-) es jobb lett :-) lem szakadozott le papírdarab
Tehát ha jol értelmezem akkor egy 30 cm-es sablonból 10m-es brikett készűl ha jol értem. szerinted lehet a papír péphez keverni nádat, fürészport meg ilyesmit,ha igen milyen arányba-?
Igen 7cm vastag lenne ,és 14 cm magas (ilyen vasam van) szerinted milyen magasságban kéne elvágjam a vasat (SABLONT) ,hogy a kész termék 7*14 cm legyen ?
na még annyi, amit anno irtam is, hogy az also lemez rogzitese ugy tortenik, hogy a gép mogott a cirkulan latni lehet egy hosszu vasrudat, na az megy a lemez alá, es mikor a preseles véget ert, olajemelo kilazit, es a vasrudat csak ki kell rúgni, nem kuzdeni vele, mert beszorult, meg nem kell csavargatni tobb csavarral. szoval ez is gyorsitja valamellyest a folyamatot. kicsit kökorszaki megoldás, de hatásos :-D
ugye gyorsabban ment volna, csak mivel nem volt tervrajz, meg kellett állni gondolkodni :-D a vasanyag ingyen volt fatertól, meg nekem is van zartszelvényem pár szál. :-) viszont sokat kellett flexelgetni, meg a rozsdát a hegesztési helyeknél lecsiszolni. az olajemelo talpa alatti vasat is utolag kellett erositeni, mert a rugók meghajlitották lemeneti allapotban. na mindegy, ilyen lett, lehet adtam otletet masnak is.
meg csak figyelmeztettelek, a tamadas vagy eljon vagy nem.
azert, mert nincs a hozzaszolasodban semmi uj, csak idonkent beteszed azt a gepet. uncsi. olyan mint a dugulaselharito, aki minden heten tesz ugyanolyan cetlit a postaladamba. mondhatni szemeteles. a szemetet meg...
Sziasztok! Itt vannak a megígért képek a papírkeverőmről! Semmi extra,csak egy 200L-es hordó,hegesztett keverőszár,szöghajtás és egy 380-as villanymoci!A fúrógépgyilkos papírt így könyebb pépesíteni.Nem egy világbajnok,de 20perc alatt összezúzza szépen a 100-150Liter papírt.Számomra ezek az alkatrészek voltak adottak,és ezért oldottam meg így.Remélem néhányan kaptok az ötletre,és tudtam segíteni!:D:D:D:D
most is van ilyen, behordtam az üres zsákokat, hogy majd kirázom és jó lesz gyújtósnak, aztán láttam, hogy a nejlont ki kéne operálnom, az nem jó a kazánba..
Van egy fontos kérdés amire még nem kaptam pontos választ.
Csigás gépekről van szó,a kérdés pedig a présfej végi szorítás.Vannak gyári gépek amelyeken van szorítóanya és láttam több gépet amin viszont nincs.A videók tanulsága szerint mégis jó brikettet készít. Ahol nincs ott a présfej kialakítása másabb esetleg nútolva van??
A dugattyu területét el kell osztani a brikett területével és a különbözettel meg kell szorozni a nyomást/ most éppen a 120 bárt/ és akkor megkapod hogy kiló/négyzetcentis nyomássalkészül a briketted.Minimum 800-1000 kg/ négyzetcenti naomáa kell hogy jó legyen a brikett.
csak piszok drága,már leleveleztem a céggel és a legolcsóbb 6500 brazil real,ezért is gondoltam,hogy mekkcsnálni és nyomni a papír brikettet .....csak jobb kézzel de rossz gépelni....
van hozzá dokumentáció is ha valaki megcsinálná a prést én beszállnék...én sajnos nem tudom mert tegnap megműtötték a bal kezemet is és májusig nincs erőltetés.
Csak a nylonnál számolni kell a hőmérséklet ingadozással is ami viszont pára kicsapódással jár....nem véletlen a sok rétegű papir a tartósság mellett is....
Gondolj bele: ez egy pres. ha zart kamras lenne, akkor a kamra feneke adna az ellenerot a presdugattyunak.
itt ilyen nincs, az ellenerot a csoben levo kesz brikett adja. ha kicsi az ellenero, akkor kicsuszik a cucc mielott eleg kemenyre nyomna. ha tul nagy az ellenero, akkor nem tud kijonni, beall az egesz.
ebbol kovetkezik, hogy az ellenerot tok precizen egy adott tartomanyban kellene tartani ahhoz hogy jol mukodjon.
ez az ellenero abbol a surlodasbol jon letre, ami a cso fala es a brikett kozott van. ezer mindentol fugg. ha meleg a cucc, akkor kisebb, ha erdes a cso belso fala akkor nagyobb, es meg ezer mas.
1. fel kell polirozni a csovet szep fenyesre
2. sok gepen lathatod, hogy kulonbozo hosszu csoveket hasznalnak, vagy a cso utan a kijovo cucc hosszu sinben megy, ahol sok csavarral finoman allithato hogy a sin mennyire fekezze.
3. sok gepen van csavaros szorito a felreselt csovon, amivel allithato a szoritas
4. gyari gepeken a szoritast gyakran egy munkahenger adja. akar utemenkent. tehat megszoritja, megall benne a cucc, presel mintha zart kamras lenne, aztan a legvegen elengedi a szoritast, igy a kov utem elejen kitolja a keszet, es elolrol.
A présembe annyira beszorult a brikett hogy letörte a hegesztést is. Be flexeltem hátha jobb lessz, így is beszorúl de a hidraulika nem bírja tovább, 120 bárnál leszabályoz a nyomáshatároló. Nem tudom az hány tonna kb 8cm átmérőnél. Valaki ki tudja számolni?
MIért jó ha van füttés a csövön? Láttam pár olyan gépet a neten.
vateran van egy amire licitaltam is, de már 5ezren áll, es a villam ára 1n ezer, de az nem furogep formaju, hanem sima ketmarkolatos motor keveroszarral.
amugy azon agyaltam, ezt egy esztergalyos siman megoldana valami áttételes kézzelhajtós cuccal.
anyoséknal van kandallo, ott lehet jobban fog muzsikalni :-) en sem fuzok nagy remenyeket hozza, de azert jo ha van ilyen is itthon alapon megcsinaltam, karton meg lesz dogivel a cégbol.
a pépesites kicsit fúrógépgyilkos, de okosan jo lesz, csinaltam egy uj keveroszarot két pici vaslappal az aljan, olyan mint a kézi botmixer, bér még igy is nagy a felulet, erolkodik szegeny g'ep.
ahogy elnezem, nem is a preselessel lesz a macera, inkabb a papir pépesitesi folyamata lesz lassu.
na holnap még merevitek rajt itt ott, mert azé az 5t nyomám :-)
Köszi a segítséget pekosz!A mellékelt kép szerint ilyen lesz a présfejem,mert a kínai gép csigáját és présfejét fogom használni ami elméletileg így néz ki. Akkor ennek a végére kell menetet vágatnom egy szorítóanyának???
na kész lett a gép, két brikettet nyomat, megmondom oszinten valami erosebbre szamitottam, full nyomatas utan szépen osszeállt, de olyan benyomhato a felulete. bár másé még nem volt a kezemben, igy nem tudom a viszonyitasi alapot.
Két marék fureszport dobtam a 90%-ban kartont tartalmazo pépbe. a tobbi resz szorolap volt, csak a szine végett :-D a gepen még van pár finomitani valo, de osszessegeben jol vizsgazott, nem esett szét :-D
Csigás gép összerakás előtti fázisában vagyunk,vagyis pontosabban megvan egy hatalmas hajtómű villanymotorral az állvány és elméletileg a héten megérkezik a csiga is a présfejjel együtt.
A kérdésem az lenne: Minden esetben rakni kell a présfej végére valamilyen szorítóberendezést,vagy működhet jól anélkül is??
sokmindennel egyetértek, pl azzal nem érdemes komoly összegeket beruházni nagyobb gépekre előkészítő berendezésekre .
természetesen ez attól is függ mi a cél , ha fűrészport vagy forgácsot akarsz belekeverni a hosszabb égés érdekében ebben
az esetben kénytelen vagy pépesíteni mert különben nem áll össze . gépek tekintetében az egyszerűség a szempont szerintem
legyen gyors egyszerű . sokat megnéztem a neten én ezt találom a legjobbnak olcsón elkészíthető és gyors :
a tárolás szerintem nejlonzsákban megoldható akkor nem szívhatja be a környezet nedvességét hiszen a cement is tárolható abban évekig úgy ,hogy nem köt meg .
egy forumrol bemasolt uzenet kovetkezik, hátha ad okot vitára :-)
Üdvözletem!
Két szezon óta használok
papírbrikettet. Sokféleképpen
csináltam: többtonnás emelővel,
csavaros préssel, s csak simán
kézzel. A papírt is sokféleképpen
próbáltam előkészíteni:
keverőszárral pépesítve, kézzel
szaggatva, csak áztatva. A szárítás
minden esetben napon történt,
kiselejtezett szúnyoghálóra
fektetve.
Pár szabály, amit tapasztalatként
leszűrtem:
- nincs észlelhető különbség a
nagy energiabefektetéssel
préselt, s a csak kézzel
kinyomkodott brikettek között ->
nem érdemes egy fillért sem
befektetni présbe (a Vaterán
láttam több tízezerért prést is,
meg szintén tízezrekért darálót,
amit 1,5 kW-os(!) motorral
kellene hajtani, na ez abszolút
energiapazarlás)
- nincs észlelhető különbség a
géppel pépesített s a csak
áztatott papíralapanyag között ->
nem érdemes egy fillért sem
befektetni az alapanyag gépi
aprításába, illetve az alapos
tépkedésbe
- viszont kézzel gyurmázni
időigényes (egy gombóc
elkészítése 15-20 másodperc),
azért ha van hulladék vasanyag,
akkor érdemes egy karos
(krumplinyomó) prést
összehegeszteni, ezzel 5
másodpercenként létrehozható
3-4 brikett -> pénzt fektetni,
kiadni itt sem érdemes
- a brikettek formája irreleváns,
nem észlelhető különbség:
próbálkoztam korong, lyukas
közepű korong, tégla, golyó, és
alaktalan formákkal: mindegy,
mindegyik ugyanúgy ég, kis
lánggal, nagy hőfokon, parazsat
tartva, az eredeti térfogatához
közel azonos hamut hátrahagyva
- a papíralapanyag majdnem
mindegy, egy biztos, jó papírokat
nem lehet brikettálni (dipa
műszaki papírok nem áztak
szét...), műanyaggal fedett,
fóliázott papírokat is lehet, de
csak nehezen (szétesnek),
kevertem közé napraforgómag-
héjat, fűrészport, miegyebet,
ezek rontanak a tömörségen, de
száradás után egyben maradnak
- a kész brikettet száraz helyen
érdemes tárolni, uis magába
szívja a légnedvességet
- a gyártási folyamat elég büdös,
a papírpép mindenhez odaragad
en is haladok, egy apro hibat vétettem, az olajemelo 11cm-t tol ki (plusz még a menetes rész hozzájonne, bár feszített rugo mellett ugysem lehet kitekerni), viszont a sablon meg 17cm magas. szoval preseles kozben vissza kell engedni, es egy plusz tavolsagtartot be kell iktatni majd. de jol állok már a tetejét kell lefixalnom, es a rugokat beiktatnom.
csak sajna nincs netem, csak ez a telo, kepet nem tudok tenni.
Korábban fenn volt ez a szárító az olx oldalon illetve én személyesen elmentem megnézni.Természetesen úgy van fényképezve,hogy ne sokat lássunk belőle,de mivel én láttam élőben így mégis meg tudom csinálni itthon,de ha valakit érdekel szerintem tudok segíteni neki ebben.
Mert valljuk be ez a szerkezet nem kerül 450e Ft-ba??!!
ma nekialltam heggesztgetni a présemet, elég jol megy, a talp, és a fuggoleges szár meg is van csipkedve. a sablon felulrol nyomos lesz 5t olajnyomoval, nem tetszett az also nyomásos vízráfolyós. a sablon alja is egyedi lezárásu lesz, sok videot megneztem, szenvedtek a kinyitasaval, de en beujitok. az olajnyomot régi ágyrugó huzza vissza, lehet kereten kivul oldalt lesz elhelyezve egy futo U vasra rogzitve, bár kis kereket is szereztem mint vezeto, de ezt a megoldast biztonsagosabbnak tartom. holnap delutan folytatom, szerdaig kész kell legyen, addig szabin leszek csak osszehozom :-D
aztan ha a vele keszult brikett nem fog egni a kazanban, max meghirdetem vateran 1Ft indulo árral :-D
Természtes,hogy nem vizszintes késekkel csinálom,szépen függőlegeseket alul primán megfogatva,hogy ne nyíljon szét...van fordulat és van erő is benne nem ugy mint egy kis fúrógépben...a hordóra ráteszem és add neki...
Nálunk a családban, elég sok mindenkinek van tyúk, ami tojik, általában többet, mint amit elhasználnak, és eladják. Addig is míg eladják tojástartóban tárolják, így nem kidobjuk a tojástartót, meg elégetjük, hanem visszaadjuk.
Jajj.ne legyünk már ennyire elesettek....piacok,közértek mindenhol árulnak tojást és a 30 darabos tartót 80%ban ki is dobják...én most télen ezzek is gyújtok be mert rettentően jól ég és az aprítékot is szépen begyújtja felülről.
Igen az nekem is feltünt, hogy szinte áztatás nélkül is jól pépesithető! Csak az a baj, hogy nincs belőle csak annyi amennyi tojást elhasznál az asszony. Igy nem is tudom igazán tesztelni! (Sajna)
TOJÁSTARTÓ,már eleve újrahasznositott papirból van és nem kell tépkedni,vagdosni és 40% faaprítékot felvesz.Hamuja van ennek is bőven de kit érdekel ha szinte semmi munka nincs vele.
Várom az ellenvéleményeket és természetesen a pozitiv próbák beszámolóit is.De tényleg próbáljátok ki ha csak a vizcsap alatt is de próba:))
amint lesznek adatok majd összemérjük egy másik préssel....ár,karbantartás,kreativitás,kapacitás és társai.A prototipussal elég szépen lehett csinálni....nah,de majd tavasszal :))
Igen 46-os van benne. Utána néze a másiknak is hátha találok valahol. Most az van hogy ugy beleszorúlt a brikett a csőbe, hogy letörte a hegesztést és csővel együtt nyomta tovább. Igaz nem vartam még rendessen hozzá, de akkor is. Lehet az a baj, hogy nem vágtam be a csövet hosszában és ezért szorúlt bele nagyon.
Még kell alakítani rajta, de már legalább működött.
Pár képet beszúrok a végtermékről: Az elsők ezek voltak utána már hosszabbak lettek de azok is csak 2.5-3cm
sokoldalú ez tény . viszont lassú. amíg egy 10 db -s téglaprésre felöntesz egy vödör pépet szétkened már nyomhatod is ,addig egy csőbe nem tömködöd bele a pépet .
a végeredmény biztosan nem . viszont lassú és körülményes , arról nem is beszélve ,hogy a hölgyek nem voltak a helyzet magaslatán hiszen
az erőkart hatékonyabban is lehet használni ha a forgóponthoz közelebb préselnek . egy ilyen géppel mire egy téli mennyiséget lepréselsz
elúnod az életedet, és olyan hosszú rőt szakállad lesz ,hogy elmehetsz télapónak . az első linkben levő kézi jó és gyors. már többször láttam, el is mentettem a linket ,mivel a tervem az ,hogy azt megcsinálom .
de ne tudd meg,hogy mennyire hatásos,én kipróbáltam és most fejlesztem egy kicsit,apró változtatásokat eszközölök rajta ...szereztem olyan műa.csövet aminek a falvastagsága 19 mm az már bírni fogja a terhelést :))
Valaki segítsen kb 1.5-2 cm darabokban jön ki a csőböl. A szivattyu melegszik nagyon hamar és akkor már nem nyom csak 50 bár körül. Az olaj langyos nem nagyon meleg. Képeket rakok majd fel a brikettről.
jo, most nem a végletekre gondoltam :-) van még 7méter vastagfalu 5x4-es zartszelvenyem, de még vennem kell laposvasat negymilliset.
az a megoldas sem tetszik, mikor az emelo alul van, es preselesnel omlik rá a sok szutyok víz. a vateras hetvenezres emelot en is epp par napja nezegettem, amugy a sok vas, es hegesztes miatt szerintem nem kéri dragan. plusz a 20t emelo sem kétezer Ft.
ebben szerencsem lesz, egy olyan cegnel dolgozom, ahol van ilyen nagy zsák rengeteg, majdnem egy szalma körbálát bele lehetne huzni. igaz vékony, de jo nagy :-) na meg persze rengeteg kartonhulladek keletkezik.
a héten megjon az 5t olajemelo, en is szerkesztek valamit, egyszeru legyen, konnyen kezelheto, gyors, es persze eros.
ami kicsit negativum az olajemelovel kapcsolatban, az az, hogy lassabb mint egy kézi prés, de viszont hatékonyabban présel. Tetszenek a nagy erökarral szerelt kézi prések is, de ott azert nem keletkezik tobb tonnas nyomas. na majd elkeszul, rakok be képet.
Ha visszaolvasod a hozzászólásokat, abból rengeteg hasznos információt kapsz.
Feltett kérdésedre a válasz: csak nyáron szabad gyártani, amikor néhány nap alatt ingyen csonttá szárad. Ezt az állapotot korlátlan ideig megőrzi, ha használod az általam bevált módszert. Száraz állapotban a szárítóálványról levéve azonnal műanyag zsákba kell rakni.
Az egér megtalálja, de arra találták ki az egérfogót és minek egyen szárított papírt, ha ott a kolbászkatika vagy nagyon szereti a mogyoróbelet.
Egy két éve érik bennem az alternatív fűtési mód gondolata. Egy parapetes kombi gázkazán mellé/helyett.
Előnyeim:
-- Apám cserépkályhás volt,ha nagyon kicsi is,de "ragadt"rám a szakmából-november végén lett kész a 3. cserépkályhánk.
-- Szakmám révén az átlagosnál több papírhoz juthatok.
--A kertünk végében van egy nagy tó-rendszer.
--Ingyen jutok hozzá fenyő abrikterforgácshoz.
--"Nagy" barkácsoló,szerelő vagyok,mesterember csak ritkán jön hozzánk.
Ennek fényében...meg a hasonló oldalak bújása hatására BELEVÁGOK! Megpróbálok papírbrikettet gyártani.
Kérdésekkel kezdeném..akinek van tapasztalata...
-Nyilván nagyobb mennyiségre volna szükségem-ha berakom egy fedett,de nem zárt tárolóba,mennyire veszi be a brikett a levegő páratartalmát például egy ködös novemberi napon?
-Valószínűleg ez megis fog fagyni-ha van benne valamennyi páratartalom,nem mállik/fagy-e szét?
-A rágcsálók(egér,pocok)belefészkelésétől mennyire kell tartani?
Sziasztok, nem írtam még ide, nem is ismer senki, de remélem valaki tud segíteni, okosat mondani.
A metszéskor keletkezett nyesedékeket ki hogy dolgozza fel (ha valakinek van gyümölcsüse)?
Én igazából tüzelésre szeretném felhasználni, és arra lennék kíváncsi van e valaki aki ugyancsak fűtésre használja fel ezeket, hogy hogy szedi fel, és milyen formában tüzeli el.
Tudom hogy van venyigebálázó, de nekem az drága. illetve hogy van ágaprító, és brikettáló prés is.
Na én valami ilyesmire gondolok (prés), de aprítás nélkül olyan méretre, amilyen a kazánba befér.
Létezik , valaki hallott már ilyen gépről esetleg amibe bedobálom a venyigéket, galyakat, majd összepréseli kockára mondjuk...
OK! Bocs! Én is igy indultam, csak emelőm nem volt. Sokat számoltam ( elektróda, vágó-csiszló korong áram), és arra jutottam, hogy még ha a munkámat sehova sem számolom akkor sem éri meg küszködni vele. Én vettem egyet a vaterán és igazán nem bántam meg! Két téglát nyom egyszerre egy 10 tonnás emelővel!
Jelenleg cserépkályhába fűtök vele, de már készül a központi fütés terve! Kiváncsi leszek, hogy kazánba milyen lesz! Mindenképpen kell bele forgács-fürészpor keverék, mert jobban ég és nagyobb az ereje!
már az összes anyagom itthon van csak neki kell állnom . a linken ami van azt megcsinálom, avval az eltéréssel ,hogy a préselést
olajemelővel végzem . van egy szalagfűrészem amin elég brutál keret van azon simán lepréselem. sztem a 10 tonnást is kibírná, na most én,azt az egyet, a 2 tonnással fogom nyomni . csinálok 20 db-t kb és meglátjuk mit mutat a kazánban . a krumplinyomós cucc még szárad ,de ugye azért azt nem lehetett úgy megpréselni .
csak próbára akartam egy egyes prést csinálni . ha figyelmesen olvastál volna akkor látnád ,hogy azt írtam, az anyag nagyrésze megvan itthon. ahogy emelővel is rendelkezem, épp 5 db van, válogathatok . csakmondom a hiányzó anyagot épp ma kaptam meg ingyen egy lakatos barátomtól
tehát írhatom azt egy egyes prés előállítása nekem most épp 0 forintomba kerül . természetesen ha mindent megveszek a vasárúraktárban akkor valóban nem lehet 2000-ft ból semmilyen prést csinálni ,de ebben az esetben nem ez a helyzet .
Készülget a gép, már csak a villamosság van vissza, meg a préscső. Remélem a villanyszerelés holnap meglessz. A préscsővet a méhbe megnézem reggel/ hátha szerencsém lesz/.
Ne kapkodd el a gyártást ill a gépépítést elég sok videót is találni róla.
No meg télen kályhán szarítgatni nem éri meg.
Krumplinyimóval soha sem lesz tökéletes.
Kell az 1-2 tonnás emelő.
Én tavaly vettem egy 10 tonnás emelőt , hogy idén építek egy újat nagyobbat. de inkább megrendeltem az alább beliknkeltet készen , masszív, bevált, nem éri meg annyiért anyagért mászkálni fúrni faragni.
BÚÉK mindenkinek ! elkészült az első 15 db papírbrikettem . nevetséges módon ,de itt a fórumon visszaolvasva találtam rá eme
megoldásra . miszerint krumplinyomóval csináltam 15db-t . raktam bele fűrészport is . nem lett tökéletes mivel a kiszedésnél ugye akadnak
nehézségek ,és a papír között sajnos a szinesben, volt olyan aminek a külsején volt műanyag fólia , és ez nem látszott addíg amíg be nem áztattam . így ez miatt, mivel a fólia nem ragad szétesett . akkor is elkészültek a prototípusok ,legalább ha megszárad le tudom ellenőrízni
a kazánban hogyan ég . azt nem tudom radiátoron meddig kell szárítani ? mivel tél lévén ez a lehetőség van . ha valakai tudja nem tartsa magában ?
Alaplap benne a hidraulikacső csatlakozó menetek, nyomásszabályozó szelep / állító tekerővel/, mágnesszelep, ez van egybecsavarozva. A mágnesszelepet vezérli a végállás kapcsoló.
Neked a mágnesszelepből kettő van. Az adattábláján kell lennije az olaj áramlását mutató ábrának,/fényképezd le/
P-szívó
T- vissza a tartályba
A-munkahenger egyik fele
B-munkahenger másik fele
Meg kell nézni hány voltos a mágnesszelep egye-váltóáram, és kell egy ilyen trafó hozzá. ha van még kérdésed írj.
Szevasz.
Hol laksz én pécsi vagyok ha közelben laksz elugranék hozzád.Privátra írd meg a címed.
ok.ez mind szép és jó csak azt nem értem,hogí miért kell 75 zöldhasút 3 részletben utalnom?Én ha pp-vel fizetek akkor egyben utalgatok mert 25e alatt van költsége is.
Amúgy a géppel minden rendben lenne,igaz nekem már készítettek igy briketett de egy idő után szétesett ....aránylag gyors felhasználásra pár vevőnek nem rossz csak ne tárolják sokáig és főként ne zsákban pakolásszák.
Tudna-e segíteni nekem valaki abban hogy hogy kell ezt a vezértömböt bekötni ? (nyomó visszatérő munka ág) Ez egy faipari marógépről való (ruszki) 110V-ról üzemel, ennyit tudok róla. Segítségeteket előre is köszönöm.
Nekem zárt rendszer van szivattyúval, gravitáció nem működik.
Nincs szünetmentesem, minek???
A megállapításod azért nem helyes, /jó gravitáció mellett forog a víz és hűti rendesen/ mert van kazánvédő szelep, ami 60 foknál nyit addig a visszatérőbe keveri az előremenőt, hogy 60 foknál kisebb ne legyen a visszatérő.
Tehát forgatta a szivattyú és nem ment fel a víz 60 fokra.
igen azért a kazánban főleg jó gravitáció mellett forog a víz és hűti rendesen . nálam le van süllyesztve és két colon megy garavitációval szivattyúm nincs . így elzárni sem tudom , ahol van komoly elektronika ott lehet szabályozni mindent, avval könyebb lenne variálni .
és azért nem ruháztam be mivel így nem gond az áramszünet sem . egy szünetmentes meg elég húzós lenne , plusz több hibalehetőség .
Pedig hidd el,hogy nekem annyi idő is elég és már keverhetem is :D de csak egyfajta papírnál lehetséges a többinél nekem is el kell mondanom vagy 10 miatyánkat....
Én próbáltam pár arányban keverni de ez is nagyban függ a papír minőségétől.Az újság kevésbé veszi fel a forgácsot a hullámpapír már jobb 40%-ban még elég tömör marad azután már lazul a drága.Igaz én nem forgáccsal kevertem,a saját magam által aprított fával azaz faaprítékkal.
nekem ezzel nincs gondom ,a papír úgy ég mint a zsír, a hőmérő meg mintha megbolondult volna megy felfelé . brikettem még nincs avval nem tudom . bár ez a mostani kazánom nagyon jól el van találva ,maszek gyártmány gyakorlatilag minden elég benne annyira jó a huzat.
fórumtársunk akadt el a dologgal mert a brikett ugyan égett ,de a víz meg elhült , kicsit gyenge a kalória, lehet csak huzat gond, de lehet más is .
Nekem csak tégla alaku van és nagyon jól ég. Igaz én még csak cserépkályhába rakom, de a nyárom csinálom a központit. Szeretnék ingyen füteni jövő télen!
most néztem a fa hőmérséklete folyamatos égés mellett akár 1100 c -fokra is felmehet . a papírét nem találom ,de azt tippelem az nincs ilyen magas . javaslom egy sor fa föléje egy sor brikett megoldást . avval is spórolsz és úgy lehet már hatékonyabb a dolog .
emelőm van, csövet szereztem ,de nem találtam semmit nyitva a többi alkatrészhez úgyhogy kénytelen vagyok várni az újévet mikor minden
üzlet kinyit és neki tudok állni megépíteni a prototípust . olvastam vissza akinek cserépkályhálya van azoknál jól működik hiszen ott a 300-400 fokos égési hőmérséklet is elegendő . az ember akinek a gépét belinkeltem neki pl cserépkályhálya van, és ezzel fűt .
Na ettől féltem! Tehát a tiszta papirnak nincs ereje. Hát igen szerintem ez olyan lehet, hogy ha tiszta papirral rakod a kazánt, vagy fenyőfával nem egyforma az energiája. Az igaz, hogy forgács formában van a fa, de az mág fa. A papir meg nagy darabban sem főzi fel a vizet. Lehet, hogy hülységet irok, de a forgácsnak közel annyi energiája van mint a fának, Főleg ha ez tömöritve van. Vannak olyan asztalosok akik csak kis munkát csinálnak és kevés forgács jön össze. Azok szivesen odaadják csak ne legyen nekik utban! Mig nem brikettáltam én is odaadtam csirke, sertés alá alomnak. Örültem, hogy elvitték! Próbálj te is igy szerezni és próbáld ki vegyesen.
azt sem kell elfelejteni ,hogy talán túl sokat vártál tőle ! a fának egy jól üzemelő kazán esetében 70%-a fagázok formályában ég el aminek az égési hőmérséklete 700 -fok körül van tehát annak komoly fűtőértéke van . a papír nem képes ilyen hőmérséklet előállítására tehát mindenképp
gyengébnek kell lennie . ez az elmélet ! gyakorlatban viszont az én kazánomban égettem már papírt, igaz nem brikettálva úgy lobogott a tűz
majd forrt benne a víz . kellene szereznem pár brikettet és meg tudnám mondani neked ,hogy nálam mit produkál, nekem is kazánom van .
kopaszkutty! Te nagyon helyesen ítéled meg az általam felvetett gondokat és tökéletes megoldást javasoltál a veszélyek kiküszöbolésére is. Te is úgy látod ahogyan én, hogy kritikus esetben a 20 tonnás emelőt nem fogja meg semmi. A nagykunsági okfejtésével nem értek egyet, mert nem a nyomóprés van görgövel megvezetve, hanem a nyomólapok együttese.
Erejével vannak gondok. 10 cm átmérőjű hengerest gyártottam, /olyan gépem van/ jól kiszáradtak, na mondom próba. Fával begyújtottam, meghánytam brikettel.
Nekem meg van heti 1-2 q kartonpapírom és annyi faaprítékom amennyit van kedvem megcsinálni......a papírt most leadom,majd tavasszal kezdem a tömörítést mivel most nincs hol szárítani ebben a nyálkás időben.Igy most a sima faapritékot nyomom a kazánba és jár az agyam,hogy majd mit is kell és hogyan csinálnom azaz szivacsot játszom.
Sajnos levitték a papair árát 15-re a vegyesnek meg csak 10 de 4-5 mázsát viszek egyszerre...
Igen,jól láttad azt a munkahengert az előtömörítőnek tettem oda.a próba során viszont kiderült hogy nem bírja a motor. azóta már levettem. Abból csináltam most a kisgépet.
Végül is a másiknak a hidraulika rendszerét kötöttem erre.Most még nincs teljesen kész
a vezérlés és a hidraulika része hiányzik.de ha pöpec lesz küldök képet.Ez csak 40mm-es átmérőjüt készít,meg hosszabbat.
Igy igaz! De akinek forgácsból van több az abból használ többet. A lényeg, hogy olcsó legyen! Én biztosan nem veszek papirt még 5ft-ért sem, mert van forgácsom!
Tulajdonképpen nem Neked szól a válasz, bár Te vetetted fel a kérdést. Megnéztem töviről hegyire az általad ajánlott linket, ill. az ott megvételre ill. legyártásra ajánlott papírbrikett gyártó gépet. Amit most írok nem az eladó ellen és nem ellenpropagandaként szól, csak ismereteim és lelkiismeretem azt diktálja, hogy felhívjam figyelmeteket néhány dologra és ne javasoljam a megvételét vagy a lemásolását. Az eladó dolga, hogy mit kockáztat, de olyat nem gyárthatna, amivel mások testi épségét veszélyeztetheti.
A brutál méretű gép lehet, hogy gyorsan és jól elkészít 10 db. papírtéglát egyszerre 20 tonna nyomással, de nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy aki a gépen dolgozik a szeme és feje magasságában 4 db. húzórugó időzített bombaként van elhelyezve. Ha az általam saccolt 20 cm-es feszítése megtörténik, egy rugószakadás esetén kiszámíthatatlan életveszélyes, maradandó sérülés történhet. A rugó megfogása sem a legbiztonságosabb, váratlan esemény során kipattanhat a csavarfejből. A 20 tonna nyomást adó prés oldalán, ha kinagyítjuk figyelmeztetés, hogy csak ettől kevesebb súly megemelésére szabad használni. De itt mi a korlát????? Nyomd amíg csak bírod, hátha nem törik el semmi, vagy nem fordul ki az emelő a rögzítetlen helyéről és nem csinál lábszártörést??????
Szóval ezek a gondolatok ébredtek bennem és osztom meg Veletek és csupán jó szándékkal, még akkor is, ha valaki érdekeit sértheti.
Mi a külömbség a két gép között? Most nem esik szét darabokra a briketted.
Videót csinálsz erröl is? Ha igen ird majd meg a linket, megnézném. Az előzőt párszor megnéztem, tetszik.
Ha nem képet készics róla./köszi/
A régi gépeden a jobboldali edény mögött van egy munkahenger, miért?-----Előtömörítés miatt?
Én várom hogy az esztergályos kész legyen a motor és a szivattyú közötti átalakítóval, addig áll a gépgyártás, pedig most lenne rá időm. A tömörítőcső hiányzik már csak.
fórumtársam segíteni akart ,nem akartam elvenni evvel a kedvét . hiszen itt a lényeg az ingyenesség, avagy lényegesen alacsonyabb költség a tüzifánál . ha ezen paramétereket nem tudod előteremteni nem érdemes vele foglalkozni . már szereztem egy 180 mm átmérőjű csövet kb 500mm hosszú ezt kettévágom alá beteszek egy perforált lemezt felülre kell esztergálni egy ,,dugattyút,, mint a hurkatöltőnél, és mehet a próba.
csak sajna nehézkes az alkatrészbeszerzés nemigen van nyitva már semmi .
igazából nem kell, csak ezt találtam a neten , másrészt el sem tudnám hozni mivel 300 km -re van tőlem és minimum teherautó vagy utánfutó kellene . bár elnézve a gépet elég jó technikai megoldásokkal van megcsinálva ,hiszen nyomás után rugó húzza felfelé sines-görgős vezetővel.
a víz felfogása is profi módon történik . egyedül az alsó rács alátámasztása a három csavarral tűnik kissé nehézkesnek , de a többi jó .
elsőnek arra gondoltam lehet csinálok egy sima dobozt nyitott alsó felsö résszel alulra teszek simán egy perforált lemezt a tetejére sima kazánlemezt és van egy masszív szalagfűrészem annak a kerete alatt megnyomom egy 2 tonnás olajemelővel . megszárítom és megnézem hogyan ég a kazánomban . az eredménytől függően meglátjuk, ha jó lesz tervezek egy komolyabb gépet, vagy akár ami fent van megcsinálom.
csak alapanyagot kell szereznem mert nekem nincs évi 10 mázsa mint fórumtársunknak ,de lehet forrást szerezni talán . az előző melóhelyen lett volna, alig tudtuk elvitetni az elkeszokkal ,de most nincs ilyen lehetőség . igaz még nem néztem utána talán a héten lesz rá időm forrást keresni,
itthon is pár mázsa azért összejöhet aztán meglátjuk .
Miért kell neked ekkora prés? Én is a vaterán vettem, két darabosat, 10 tonnás emelővel 27-ért. Egy óra alatt 30-40 darabot tudok gyártani! Ha visszanézed a hozzászólásokat megtalálod a képet róla! Nekem nagyon bejött, csak én forgáccsal és fürészporral vegyitem!. Lazább a szerkezete, és jobban ég!
no igen , ha nincs más forrás csak az otthoni papír akkor nem érdemes beruházni nagyobb teljesítményű gépre .
megteszi akár egy kézi 1 db -s is hiszen ahogy visszanéztem a videón az elég egyszerű pár ezer ft -ból megvan
és igazából elég hatékony a gyors ki-be szerelés, adagolás miatt . amíg egy 10 db-s gépet betöltessz préselsz
leszereled a felcsavart lemezalját stb evvel az egy darabossak is legalább 6-7 megcsinálsz . ha nincs alapanyag csak mondjuk egy hétre 20 db-ra akkor felesleges több tízezer ft beleölni a gépbe . utána nézek valami forrásnak papír ügyben és csinálok egy kézi karost . a család járat napilapot + elég sok a reklámújság forgács fűrészpor is akad egy kevés és meglátjuk az eredményt . mikor fakitermelőként dolgoztam nem volt gond a fűtéssel ,de manapság már nehéz jóáron fát szerezni az erőművekhez mindent ledarálnak. így aktuálissá vált egy alternatív tüzelőanyag
beiktatása ha csak 3-4 köb fát váltunk ki az is jelentős előny, ha ingyen van . a ház külső szegetelése is elkészül tavasszal, így talán együtt
megoldható lesz egy kedvező árú fűtés a jövő szezonra .
a sugariranyu tuti jobb mint a huriranyu. utobbinal ahogy vegigsopor, egy tok pici reszrol lehullik, a tobbit tolja tovabb. plane amikor mar keves van, akkor szepen tolja maga elott a 10cm cuccot. a sugariranyunal beleesik es kesz, a masiknal beleesik egy 10cmx10cm darab, a tobbit tolja tovabb.
Mivel is kívánhatna egy megszállott, kisérletező brikettáló KELLEMES, BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, mint azokkal a fotókkal, ahol papírbikett tüze fölött rotyog az ünnepi halászlé.
Amit tudtam és akartam elmondtam a gépről és technológiáról. Sajnos videót nem tudok feltenni.
Semmiképpen nem olyan a brikett alapanyag beadás és késztermék kivétel, mint a linken szereplő videón, sokkal egyszerűbb, csak ki kellett találni. Ilyen megoldást még senki nem tett közzé, nem "koppintott". Azért nem tehetem a módszert közzé, mert egy gyártóval már tárgyalásban vagyok. Ha nem sikerül az üzlet lehet róla szó. De megígértem, hogy megmutatom.
Néz meg a 4381- hozzálólást. Én arról koppitottam. Flexel megéleztem és az ujságnál tekeredés nélkül aprit! A kartondoboznál eleinte tekeredik, de egy max két pucolás után már jó!