Van egy kéttengelyes gépsatum. Nekem is az a gondom vele, hogy nem precíz, kotyog, pedig megpróbáltam hézagolni. De ebből nem tudok keresztszán minőséget kihozni. Ezért kell egy rendes eszterga keresztszán késtartóval.
Nem gondoltam, hogy ilyen vitát robbantok ki egy egyszerű számolással :) Köszönöm a válaszokat, akkor 16-os váltólapkás kést fogok keresni. A villanyszerelés még egy darabig nem lesz kész, úgyhogy addig áll az eszterga :(
Így igaz, ahogy' írod. Van is nekem egy taneszközöm erre a célra, ami egy 40cm hosszú léc, benne egy csúszkával. (A képet nem azzal a céllal készítettem, hogy ide betegyem - lehetne élesebb is.)
"3. Az orsókhoz nem tartoznak skálagyűrűk (nóniusznak is szoktuk nevezni)."
Szokták annak nevezni, de nem az.
A nóniusz (más nyelveken a feltalálójáról Vernier-nek szokták hívni) az, amivel a tolómérőn a tizedeket lehet leolvasni.
Eddig azt hittem, hogy a latin kilenceikből (nonus) jön valahogy a neve (merthogy 9mm-t oszt 10 részre a skála), de most azt olvasom, hogy egy butább verzióját egy Pedro Nunes nevű portugál fószer találta ki. Az ő nevét írták latinosan Petrus Nonius-nak, és ez a (francia) Pierre Vernier volt olyan szerény, hogy vagy 100 évvel később nem magáról, hanem a portugálról nevezte el a saját skáláját.
új belépő vagyok itt a fórumon.A belépésemre az aprópot az is adta ,hogy a sieg 250 gépemen lévő villanymotor tengelye simán a csapágy alatt eltörött, elnyiródott, A motor forog a bordás tárcsa meg áll. Gondoltam kicserélem , de mint nem sejtettem nem fog ez ilyen pikk-pakk menni,A gép vagy tizenöt éve megvan és a szíj cserén kivül nem volt nagy gondom vele.
Holnap felhivom a hazai forgalmazó ügyfél szolgálatát és érdeködöm.
De ha valakinek lenne ötlete megoldásokra esetleg másféle motor cseréjére annak megköszönném előre is a segitséget.
A képen látható, hogy egy kimélyítést kellett esztergáljak a szorító anyának, hogy leérje az apáig (ehhez a művelethez nem árt egy négypofás, pofánként állítható tokmány):
Ezen kívül a hozzá kapott leszorító anyában valami colos menet volt (talán UNC 5/16-18), ez fel kellett fúrni M10-esre.
Ez meg a hozzá való késtartó. A balikon a gyári magasságállító csavar van, a jobbikon meg, amit én faragtam:
Lehet hogy nem jól azonosítom be jól, vagy talán rosszul ítélem meg azt a szerkezetet, aminek a képét beszúrtad. Nekem is van egy hasonló azzal a különbséggel, hogy nem késtartó van rajta, hanem satu. Tehát az enyém csak egy gépsatu. Három orsó van rajta, egy a gépsatu szorítását végzi, a másik kettő pedig az egymáshoz 90°-ban álló ágyak mozgatását. A gépsatu orsója erősebb.
Felsorolom, hogy mik az észrevételeim, közöttük lesznek olyanok is, ami az esztergára való adaptálást súlyosan korlátozzák.
1. A késszán nem elfordítható, így a kúpok esztergálásának egyik módja nem valósítható meg.
2. Az orsók nem túl pontos megmunkálásúak, megfelelő esztergályozási pontosságot nem ígérnek.
3. Az orsókhoz nem tartoznak skálagyűrűk (nóniusznak is szoktuk nevezni). Tehát az előtolást és a fogásmélységet is csak saccra tudjuk beállítani.
4. Ez már csak az én tragédiám, mert a szerkezetem túl nagy - egy műszerészesztergára föl nem tehető.
Ha valamit rosszul írtam kijavítom, de ne dorongoljatok le.
Segíteni szeretnék neked a keresés más módjával, de nem tudom, hogy esetleg már rég túl vagy azon, amit most ajánlani akarnék neked. Mindenesetre megemlítem.
Időnként találkozom egy korombeli emberrel, aki szerszámokat, géptartozékokat és hasonló műszaki tárgyakat ad-vesz. (Tőle vettem az elmúlt vasárnap nem túl drágán egy olyan morsehüvelyt, amelyiknek a külső palástja hengeres.) Ezt az embert én megkérdezhetem, hogy volna-e a boltjában késtartós szán műszerészesztergára való méretben. Még jobb lenne, ha a telefonszámát kérném el, hogy hozzád eljuttassam, és te beszélnél vele.
Házi készítésű kis esztergagépem van. Bármilyen méretű érdekel, mert később illesztem egymáshoz, ezért nem írok méretet. Azért köszönöm a pontosítást! :)
Hogy a fórum témája is előtérbe kerüljön, szerintetek mennyire szedessem le a késtatót a kis esztergán?Annyira hogy a váltólapkás kés hézagoló nélkül is pont jó legyen,vagy lejjebb,és mindig hézagoljam?Egyáltalán egyforma magas lehet a lapkás kések élének magassága?Nyilván azonos szárméret esetén!
Csak a nagybetűs sor és a tartalom erős szarkazmust sugallt számomra.Ha csak én haraptam rá túl erősen bocs,de az eredeti bejegyzés szerzőjének sem esett le szerintem hogy viccelsz!
Illetve sajnálatos módon egyre többször találkozik az ember (nyilván a net elérhetősége miatt is)azzal a jelenséggel hogy nem tudják az emberek az alapvető műveleti sorrendet sem,de bölcsek!Nagyon bölcsek!!!!És terjesztik is az igét!!!
Késtartó kézi szán, az a kicsi ott felül. Az alsó az a keresztszán. Na most annak passzolni kell a prizmához. Látatlanba nem tudja senki milyen a prizmád mérete.
Részben ennek a fórumnak köszönhetem, hogy lett marógépem, esélyem van rá, hogy szögfejet is egy fórumtárstól (Vaskukac) kapok!
MUM.21 sokat segített. PQY 5 percig szabadkozott, mert nem tudott ellenállni egy ellenállhatatlan ajánlatnak és másnak adta el a marógépét (nehogy félreértés legyen, nem voltunk még semmiben megállapodva!), Csuhás gépkönyvei megfizethetetlenek, jalpar dokumentált munkáiból sokat lehet tanulni (az is csak emberi nagyságát bizonyítja, hogy nem szégyelli elismerni, hogy nagy precízsége mellett is becsúszhat tévedés), most éppen Pije kollégával levelezek. Sorolhatnám hosszan, a számomra szimpatikus, segítőkész embereket. Elnézést is kérek a rövid névsorért, de talán csak egy hónapja "járok ide"?! Nekem felüdülés itt olvasni, próbálok mindenkitől tanulni! Szóval méltatlan hozzátok, a fórumhoz ez a "matematikai szőrszálhasogatás"! Kérem, térjetek vissza a szakmai dolgokhoz és továbbra is segítsük egymást! Mert különben, én egyszerű "vasfaragó", hogy merjem feltenni laikus, egy szakmabeli számára magától értetődő kérdéseim?
Üdv! Keresek továbbra is megvételre egy kisméretű, műszerészeszterga késtartó kereszt kéziszánt. Ha van valakinek, kérem küldjön ajánlatot publikus e-mailemre!
Én nem rég rendeltem 250-000 méretű késtartót a banggoodtól egy kb MN80 méretű gépre (kicsit hosszabb). Sajnos az "expedited shipping" módszert választottam. Hamar ideért... a csomag egyharmada. A vámon kinyitották és ott 3db tárgyból csak egyet csomagoltak vissza. De azért kiszámlázták a teljes csomag értékére szóló ÁFA-t, amit be kellett fizetni, csak utána adták vissza a DHL-nek. A DHL ezért az ügyintézésért 5000Ft+ÁFA-t számlázott. A meglepetés akkor jött, amikor végre megkaptam. A DHL semilyen felelősséget nem vállalt, kártérítést a banggood igényelhet. A banggood újra küldte a hiányzó darabokat, de nyomatékosan kértem, hogy air mail legyen, még ha 3 hétig is tart. Kiváncsian várom, hogy ezúttal hogyan jön át a vámon.
Facebookon szokott lenni ilyen poszt azoknak akik a műveleti sorrend uj dolog:
10 EMBERBŐL 9 NEM TUDJA A VÁLASZT, CSAK ZSENIK TUDJÁK A MEGOLDÁST!!!
25*2/3
:D :D
Először is ahhoz az esztergához szerintem felejtsd el a 12mm-es késszárakat.
8mm bőven elég mindenre. Olcsóbbak a kések ebben méretben, ha nem cserélhető lapkásat használsz, a köszörülés is egyszerűbb.
Kb. ez a legelterjedtebb késbefogó kis esztergákhoz "Dickson type"-nak szokták hívni.
Sokáig ezt használtam a TOS-hoz, nemrég cseréltem le, de még lehet, hogy visszatérek hozzá.
Jól használható, a hátránya, hogy kicsit bizonytalan a befogása: cserekor figyelni kell rá, hogy pontosan a jó pozícióba kerüljön a késtartó. De ha meghúzod, stabil.
Én egy csomó tartón lecseréltem a magasságállítót - szélesebb pozicionáló vállat kapott és nem az állítócsavar alján van, hanem magasabban. Így jobban le lehet engedni a késtartót. Ha érdekel, csinálok róla képeket.
Összességében nem rossz választás szerintem.
De azért én inkább az Aloris rendszert ajánlanám, abból is legkisebb méretet (250-000 vagy OXA):
Ennek ékes rendszerű szorítója van, nagyon precíz. Kisebb, mint az a Dickson-type, de elegendő a te gépedre.
Meg kell nézni a méreteket (úgy emlékszem 10mm-es a luk a közepén), de szerintem ezt átalakítás nélkül rá tudod tenni az esztergapadodra.
Én is ilyet akartam használni, csak egyszerűrágyutacsolnom az esztergámra: TOS-on 10mm "árboc"-ra kell rögzíteni a befogót, de ez az árbóc túl rövid, nem lehetne az anyát rácsavarni.
Ez egy hibája a TOS-nak, az előző befogót is át kellett alakítanom emiatt.
Ezért az egyel nagyobb méretet választottam (250-100-as vagy AXA méret). Azon 12mm a furat, így csak egy új csavart kellett fabrikáljak, ami belelóg a befogóba:
De a kisebb méret jobban tetszene. Még nem adtam fel, csak ahhoz a késtartó közepén levő csavart kellene újragyártani, ami komolyabb kihívás.
Van ezeknek "piston"-os rögzítésű változata, az is jó. Állítólag kicsit kevésbé precíz (szerintem nincs lényeges különbség), de olcsóbb:
Ha a mostani késtartóba teszek 12-es kést, az sajnos magas. Pont azért keresek olyan olasz késtartót ami egy kicsit nagyobb és a késtartó betét nem ül fel a kézi-szánra. Persze tisztában vagyok azzal, hogy ez csak akkor működik, amikor a késtartó alaphelyzetben van. Ha elfordítom, fel fog ülni.
Ilyenkor van teljesen leengedve. Nem tudom mennyire látszik, a késtartó betét befogójának kb. felső 2/3-ánál van a tokmány középvonala. Ez a 25 mm befogójú betét.
Most esett le, hogy fehérvári vagy! Nekem, ha minden igaz van egy Sanou otthon, négypofás, pofánként állítható. Nem tudom, mennyire jó, mert még nem használtam. Ha gondolod, akkor egyeztethetünk egy helyszínt és időpontot, megnézheted, hogy milyen.
Így, ha te is rendelsz, akkor legalább látod, hogy mire számíthatsz.
Az új (BISON) lengyel tokmányok esetén a váll átmérője 95mm, a furatok pedig 108mm átmérőjű körön vannak. (Ha el nem néztem a sort megint.)
Van DIN6350-es szabványú verzió (pl. a 3274-es típus), ezeket elölről kell felcsavarozni - tokmánytárcsában M8-as menetes furat van.
A másik verzió esetén (pl. 3204-es típus) hátulról kell felcsavarozni, ott a tokmányban van 3db M8-as furat. Ilyenkor csak át kell fúrni a tárcsát, de fontos, hogy legyen játéka a csavarnak (9-10mm-es furat kell), mert nem az illeszt, hanem a perem.
,,Szép munka, mindig látszik a képeiden hogy extraprecízen végzed a munkákat.''
Leszámítva, hogy a furatok helyét nem bírtam elsőre eltalálni. (Rossz sort néztem a doksiban, a TOS kétféle illesztéssel gyártja a tokmányait - annyi eszem meg nem volt, hogy ellenőrzésképpen lemérjem a tokmányt magát)
Sziasztok, egy kis segítségre van szükségem. Egy 300-as Einhell kisesztergámra szeretnék gyorsváltó késtartót venni. Milyen késtartót javasoltok, amellyel 12 mm-es késekkel tudnék dolgozni?
Mérd meg hogy mekkora a késtartó teljesen leengedett pozíciója és a főorsó közötti távolság. Ennél kisebb befogójú kellene mert amúgy nem tudod eléggé lepozícionálni a kést ha olyan van.
Köszönöm szépen. Szerencsére a gépkönyvet már meg tudtam szerezni angolul (románul sajnos nem értek) és fel is töltöttük Csuhás könyvtárába, de a vonatkozó mechanikai egységről nincsenek rajzok. Sajnos az általad linkeltben sem.
No mindegy, úgy tünik errefelé nem egy gyakori gép.
Tulajdonképpen az indítást és forgásirányt vezérlő rudazat egyik karja van szétesve és megnézném, hogy néz ki, amikor rendesen egyben van. Holnap újra megkérdezem, de már fotókkal illusztrálva. Valahol azt olvastam, hogy az orosz vörös proletár egy módosulata (vagy TOS > Vörös proletár > SNB széria, vagy ezek valamilyen sorrendje). Szóval biztos ismerős lesz valakinek.
Vettem ugye az E3N gépet. A kérdésem az lenne, prizmás gyorsbefogós késtartót kaptam hozzá, sok betéttel. A betéteknek 25 mm a befogó átmérője ahová a kés megy, 1-2 betét "szűkebb", talán 20-as. Mekkora szár átmérőjű váltólapkás kést kell/célszerű vennem ebbe a késtartóba? Még kezdő vagyok, kezdő kérdés :)
Van pár nem nyilvánvaló trükk, amire ritkán szoktak odafigyelni, ezeket leírom alább. (Előre bocsájtom, nem vagyok az ,,elütős illesztés'' iskolájának a híve)
1. Érdemes leellenőrizni-beállítani a főorsó és a szánok holtjátékát.
2. Először kinagyoljuk az illesztőfelületelet: a homloklapot és a vállat. A váll 0.5-1mm-rel még nagyobb a névleges méretnél.
3. A váll és a homloklap talákozásánál készítünk egy 45°-os beszúrást. Ennek két oka van: - Egyrészt, hogy ne legyen ott egy rádiusz, amit a tokmány felül, ha azon nincs letörve a sarok, - Másrészt, hogy amikor az illesztőfelületeket megmunkáljuk, legyen kifutása a késnek. Így lehet igen pontos síkot ill. hengerpalástot esztergálni.
Most jön az illesztőfelületek készre esztergálása.
4. A főorsót egy csúcsok közé fogott rúddal megtámasztjuk, ezzel kiegyenlítjük az esetleges tengelyirányú holtjátékot. Ez főleg a homlokfelület pontossága miatt fontos.
4. A homlokfelületet merőlegessége igen fontos, ezért több (3-4) menetben 1-2 százados fogásokkal újra lesimítjuk.
5. Most jön a váll kialakítása. Ennek nagyon passzentosnak kell lennie, amit nehéz megcsinálni, mert ha simán rácsúszik a tokmány a vállra, akkor már lesz egy-két század játék. Ezért felmelegítem a tokmányt, és így csinálok pontos illesztést. Ha melegen szépen illeszkedik, akkor kihűlve pontosan rászorul a vállra. Viszont szükség esetén azért még szét lehet szedni.
Fontos, hogy nézzük meg, nincs-e műanyag a tokmányban (szégyen szemre van ilyen, pl. az TOS IUS-en a hátsó takarólap műanyag).
6. Most pedig nincs más hátra, mint csökkenteni az átmérőt amíg a meleg tokmány szépen rá nem csúszik. Először leesztergáljuk a névleges átmérőnél 0.1-0.2mm-rel nagyobbra, aztán egész kis fogásokkal (szögbe állított kéziszánnal 0.01-0.005mm-es fogásokat véve) haladunk tovább, mindig rápróbálva a tokmány. Ez sziszifuszi munka, de nem szabad sietni.
Itt az eredmény:
Most már csak a furatokat kell elkészíteni a rögzítéshez.
7. Még egy apró trükk: célszerű célszerű összeszerelés előtt a tárcsát és a tokmányt alaposan letisztítani és a homlokfelületen egy finom fenőkővel laza mozdulatokkal végigmenni, hogy (pl. a fúráskor keletkező) esetleges sorját eltávolítsuk:
Most más csak újra fel kell melegíteni a tokmányt, felcsavarni a tárcsára, hagyni kihűlni és használatba is lehet venni:
A hétvégén én is befejeztem a tokmány illesztését. Lesznek képek is nemsokára, egyelőre csak egy igen rövid videó arról, amikor a majom beleugrik a vízbe:
Általánosságban csak annyit az olajtémához: Egy fogaskerekes váltóba, ahol az olajat maguk a fogaskerekek hordják fel egymásra, oda hajtóműolaj. A nagy esztergám és a nagy oszlopos fúrógépem olajzása olyan, hogy a szivattyú felnyomja egy tálcába az olajat, a tálcából pedig nagyon kis átmérőjű csövek vezetik szabadeséssel a kenőhelyekre. Na ez utóbbinál orsóolajat (ma is lehet kapni) használok, mert egy nagyobb viszkozitású át se folyna a csöveken! Tehát meg kell nézni az adott gép kenési rendszerét és az alapján kell olajat választani! Amúgy, a mi öreg gépeinknek nem kell semmi extra, csak valami kenje, de tényleg kenje mindenhol!
Akkor hívjál fel és megbeszéljük! Itt Lentiben találkoznánk, megnéznéd az esztergagépeim, a többi "csodát" meg Kerkateskándon. Sajnos, idő hiányában, semmi se úgy néz ki, ahogy szeretném :-(
Vedd meg/szerezd el valakinek a kitűnő állapotban lévő Samara-mat :-)
Értem. Valójában a MOL spinol 15, literje kb 1300 Ft, amit a MOL az "orsóolaj" helyettesítésére ajánlott, a MOL TLC68 literje pedig 1000 Ft körül mozog. Mindkettő 10-10 literes kiszerelésben, semmivel se drágább mint egy kettő hagyományos gépjármű olaj. Persze ezek netes árak, lehet eltérés. De ha ezt a kettő olajat rakom bele akkor biztos hogy frankó lesz minden. Egyedül ami kérdéses a számomra hogy az orsóba mennyi olaj megy e2n-nél, elég e a 10 liter?
ATF-re gondolsz? Az automata váltóknak nyomott olajozásuk van, oda azért nem jó a sűrű sima hajtómű olaj. Szerintem olyan gépekben, ahol a kenési rendszernek van szivattyúja, az ATF alkalmasabb inkább.
Még valamit. Egyszer véletlenül vettem egy flakon hajtóműolajat, ami automata váltóhoz való. Hígnak találtam, idegenkedtem tőle. Esztergához nem használom, csak a manuális váltókhoz való olajakat szeretem ide. Vannak különböző viszkozitásúak, de az számomra nem sokat jelent. Bármelyik váltóolajat megfelelőnek találtam.
Én autósboltban, vagy benzinkutaknál vásárolható legolcsóbb hajtóműolajat használok az esztergánál mindenütt. Ezek az olajok nagy terhelésű fogaskerekes hajtóművekhez megfelelnek akkor a sokkal kisebb terhelésű esztergánál meg kell hogy feleljenek. Nálam harminc év alatt semmi gond nem volt az olajjal.
E2N eszterga olajcseréhez kérnék segítséget. A gyári gépkönyve az orsóházhoz "különleges orsóolajat" ír, ezt mai viszonylatban mivel tudom kiváltani, illetve körülbelül mennyi megy bele? Rákeresve olvastam, hogy nagyon fontos a megfelelő viszkozitású olaj az e2n-nél az orsóházban, hogy a fő orsóhoz is megfelelő mennyiségű olaj jusson.
A norton szekrénybe("Gőzturbina olaj"), illetve a sebességváltóba("Gőzturbina olaj") milyen mai olaj dukál, illetve a mennyiségek körülbelül?
A szánok kotyogását, a kúposságot ellenőrizni, és megkenni. Én nem kerítettem nagy feneket neki. Használom és kész. Nekem a kis Erba van. Vettem rá egy 100-as 4 pofást is.
Meg a legtöbb csavar is valami puha szar benne, érdemes azokra is rátekinteni, esetleg cserélni, ha túl puhának érzed. Asszem valami 4.6 csavarokkal építenek itt-ott a kínaiak.
Nem is gondoltam hogy ennyi embernek van itt ilyen kis vacka!De a kérdés még adott!Szét kell szedjem lemosni,olajozni-kenni,kitakarítani és beállítgatni mielőtt használatba veszem?Nem emlékszem hol olvastam olyat hogy volt aki homokot meg fémreszeléket talált benne mikor újként megvette.Ezért javasolták hogy első használat előtt legyen alaposan kitakarítva,újrakenve.
Bizonyára van, pl ha minden művelethez befogod a kést akkor a kések között váltogatva egy egy megjegyzett nóniusz álláshoz azonos méret tartozik. Ha nagyobb darabszámokat gyártasz akkor jól lehet használni. Magam jobbára egyedi munkákat végzek, azt is olasz késtartóval, így zavar ez a megoldás ezért a saját gépemen ledugóztam.
A késtartó aljában az a rugós elfordulásgátló jó valamire?Van annak értelme ott?Most csak az óra járásával ellentétes irányba lehet forgatni a késtartót.De csak 90 fokonként rögzíti a késtartót.
Én inkább a kések szárát marnám meg. Érdekes, nekem nyolcas késsel tökéletes. Ha már inkább a gépen igazítanál, akkor javasolnám a késtartó le, vagy kimarását. Az enyémben elég sok anyag van, az Expertre nem emlékszem. Ha nem sikerül, akkor késtartót könnyebb csinálni, mint szánt.
:-))) Lassan úgy érzem magam, mint az anonim alkoholistáknál! Van esztergám és marógépem. Mindkettő kínai barkács kategória ugyan. Van egy kétszáz négyzetméteres ólam, azon a telken artam építkezni, de nem jött össze. Kb 100 négyzetmétert a motorjaim foglalnak el. Persze azok se ilyen szépek!
Azért jó érzés, hogy másnak is van hasonló érdeklődési köre, mint nekem!
Néha fájó szívvel gondolok rá, mikor eladtam a 353S-s kétütemű Warbimat, de már nem volt időm vele foglalkozni.
Azonnali jelleggel pénzt kellett szereznem,és nem tudhattam előre hogy a mopedautót elviszik-e mire kell a pénz.És az emcoért hamarabb jöttek 3 órával!(persze a mopedet is elvitték alku nélkül).Előtte 2 hónappal adtam el a kis orosz 1d601-et,minek 2 alapon:(!
Azóta meg halogatom az esztergálós dolgaimat,mert csak egy agyonkopott EAN1000-hez van hozzáférésem.Azzal ami olyan azt ki tudtam nagyolni,de perselyeket csinálni már nehéz és lassú vele.Ráadásul macera is mindig eljárni máshoz,időt egyeztetni mikor mehetek meg ilyenek.
Mágnesasztal mérete: 610 x 200mm Iszapleválasztó, szintén működik. Munkatér, hűtőfolyadék tartály tisztítva. A képen szereplő külön hűtőfolyadék szivattyú nem képezi az eladás tárgyát.
Szét kell ezt is szednem atomjaira,egy alapos takarítás céljából mielőtt használnám?Valahol olvastam hogy nem rosszak ezek a kis vackok,csak trehány az összeszerelés előkészítése!
Nekem 8-as váltólapkás száram van és eddig nem tapasztaltam semmi gondot. Persze rabolásra nem szoktam használni, hiszen ezek a kis kínai gépek nem ipari célra készülnek. Ismerni kell a korlátait.
Jellemzően alumíniumot és danamidot forgácsolok vele, de néhány acél alkatrész is elkészült minden gond nélkül. Nem mondom, hogy egy E1N, E2N nem volna kellemesebb helyette, de sem helyem sem 3 fázisom nincs. És persze kihasználni sem tudnám...
Évek alatt begyűjtöttem hozzá a beszerezhető tartozékokat, de pl. egy hátsó késtartónak azért nagyon örülnék. Néhány szót a tartozékokról. Nem feltétlenül muszáj pl. egy Einhell géphez Einhell tartozékot vásárolni, jó hozzá más "gyártóé" is. Én ott vettem mindig, ahol éppen olcsóbb volt, mert végül is ugyanaz a kínai cég készíti ezeket, csak más-más márkanév alatt futnak. Egyetlen hátránya van csak ennek, hogy vagy három féle színük van, de ez nem jelent semmit...
Először volt 8-as készletem,azt eladtam,és vettem 10-est,az emco-hoz.Az emco-t eladtam,a késkészlet maradt.Éppen lehetne venni megint 8-ast,csak gondoltam ezek merevebbek.
Miért a késszánt marnád le? Én inkább a késtartó aljából marnék le a szükséges mértékben. Ha nem jön be (legyengülne, persze nem valószínű) még mindig vehetsz egy új késtartót alkatrészként, de a szánod megmaradna eredetiben. Így kisebb a rizikó...
Vettem egy ilyen kis kínai 300-as esztergát a praktikus áruházban.Kb másfél mm-el magasabb a 10-es lapkás késkészletem magassága,mint a központ.Akinek van ilyen gépe,mit gondol a késszán tetejének a lemarásáról?Megoldható lenne úgy a magasság csökkentése,nem gyengülne nagyon el tőle a szán?
Az azért nem rossz! Nekem 5x5 méteres volt otthon, most a háznál a felvonulási WC maradványában tartok ásót és kapát. Bent meg egy szekrényben meg a legalapvetőbb cuccokat. Nesze neked új ház! Lesz egy kis időm, hozatok egy legalább 5x4-es lemezgarázst és megcsinálom úgy, mint a Mérnök Úr.
Nem hirdeti sehol se! Jó kollégám és csak nekem ajánlotta fel, csak én közben vásároltam a koreait! Az adatlapon lévő e-mail címemet másold le/írd ki és úgy küldj egy levelet. A telefonszámát nem akarom ide kiírni, nehogy úgy járjon mint én: A kitűnő Samarámat hirdetem és éjjel hívogatnak, nem idén barnult gazemberek! Én a gépet nem láttam, de mint mondtam nekem megbízható kollégám, meg az is akar maradni, úgyhogy kizárt dolognak tartom, hogy átvert volna! Szerintem jól járnál azzal a géppel!
Sziasztok, egy kis segítségre van szükségem. Van egy Einhell 300-as kisesztergám, amin sajnos a legkisebb előtolás 0,5 mm. A legnagyobb cserekerék 80-as. Arra gondoltam, hogy csináltatok, vagy veszek egy 105-ös vagy 120-as kereket amivel talán már használható előtolást lehet elérni. Tudja e valaki, hogy ezek a kerekek hány modulosak? Előre is köszi mindenkinek.
A szóban forgó gép egy EAN1000-es. A probléma pedig a következő: a nyeregtestben lóg/lötyög a hüvely. A hüvelyrögzítő karral sem lehet fixálni a hüvelyt és a mozgató kerékkel tovább lehet tekerni azt. Ha közel teljesen ki van tekerve csak akkor lehet rögzíteni.
Valamilyen módon fel lehet-e ezt újítani és ha igen, akkor miképpen? Ki foglalkozhat ilyennel? Esetleg másik szegnyerget lehet-e venni? Mivel a teljes elmozdulása több mm, így precíz munkára jelen formájában alkalmatlan....
Nem azért nem válaszoltunk ám, mert utálunk, vagy mert annyira a frekiváltóval vagyunk elfoglalva,hanem mert ez egy mi fogalmainkhoz képest hatalmas gép, amit keresel, és ilyen eleve nem terem minden bokorban, de legkevésbé a mi barkácsolós, otthoni hobbinkban.
Nem nagyon van ilyen masina otthon nálunk feleslegben, neked.
Nekem is frekiváltó van e2n-en.1 f-3f-ú.Az esztergát saját kapcsolójával indítom,ha bele kell nyúlni a fordulatba menet közben,arra ott a poti frekiváltón.Alapban 3sec felfutást,leállásnál sima szabad kifutást,és irányváltáshoz 0,3 sec késleltetést használok.Mondjuk zsákfuratba való menetvágáshoz a szabad kifutás helyett gyors lefutás,vagy fék beállítása ajánlott.Pár gombnyomás.Mindent tudnak.Imádom.
mivel mindenki a freki váltóval foglakozik kérdezek még egyszer:
kedves mindenki,keresek új vagy újszerű,elfekvő raktári gépet, átmérő 360-400 elfordulású és 1500-2000 mm csúcstávval egyetemes csúcsesztergát,kuplungos gép kell,gyorsváltó késtartóval,digitális útmérővel és minden kiegészítővel,egyedi gyártásra ,precíz megbízható gépet keresek,aki tud kérem tegyen ajánlatot,üdv
Nekem sajnos nincs a közelemben komoly szakember, magamnak kell összeszedni az infókat. Tök jó, hogy megtaláltam ezt a fórumot, itt nem lebarmolják az embert, hanem tanácsokkal látják el, lehet tanulni. Köszönöm mindenkinek a segítséget! :-)
A szalagcsiszoló 1,3KW-os, a fúrógép 1,1-es lesz. Még nem az van rajta, ez a motor kis fordulaton elég gyenge. A frekiváltó 2,2-es. Délután csiszoltam, most már nem merem simán lekapcsolni a motort, a fr váltóval állítottam le. Jobb a biztonság, ráadásul meg majdnem mindegy, hogy melyiket használom. Ott vannak egymás mellett.
Esztergánál az eredeti karral. Ki az aki a nyomógombot ráér keresgetni?
Még egyszer felrakom az E1N eredeti irányváltóját, ami természetesen a frekiváltó digitális bemenetére van kötve. A kar kézre áll (meg is van hosszabbítva) ,nem úgy mint a nyomógomb.
Ezért nem értem azt aki a videón az orsóház tetejére rakja eme kezelőszerveket , gombokkal , kapcsolóval.
Esztergán a saját kapcsoló karjával, és kapcsolójával. Azaz előre állj hátra. Marógépen két billenő kapcsoló egymás mellett egyik az előre a másik hátra irány.
Érdekel ez a frekiváltó téma: Én eladtam az enyémet mert mindenfélét mondtak.Egyfáziról három fázist csinált 3 kw-os volt és egy 2.2kw motort hajtott( azt mondták legyen nagyobb mint a motor). Igazából senki nem vállalta a felprogramozását és mindenki mást mondott volt aki azt mondta nem való esztergához a frekiváltó. Így teljesen tanácstalan voltam pedig nagyon hasznos lenne.
Ha a frekiváltód 1.1KW-os, a fúrógép 350W-ja, ill a szalagcsiszoló motorja eddig megkímélte az elektronikát.Nem is kell jelentős tömegeket forgásba hozniuk,így az áramfelvételük is relatíve kicsi.
De egyszer csak.....
Általában a motor teljesítményéhez méretezik a frekvenciaváltót az iparban. Pl:4KW-hoz, 4KW-os frekiváltó illik.
Van amikor a bemenetet kapcsolgatják a frekiváltóra,ami automatikus starttal indul.Ennél a frekiváltónál ezt sem ajánlják:
Na, most megkérdeztem a kollégákat a Proconos frekiváltók kapcsán.
Elsőre elszörnyűlködtek a terhelés ilyetén kezelésén.
Aztán azt a konkrét infót adták, hogy az 5kw alatti készülékeknél a rövid idejű túlterhelhetőség háromszorosra van tervezve. Ha valaki a motor-frekiváltó párost kétszeresen túlméretezi, tehát kétszeres teljesítményű procon váltót tesz a motorra, akkor jó eséllyel lehet játszani ezt a kapcsolós, menetközbeni terhelésrádobást-levételt meghibásodás nélkül, de előtte ki kell kapcsolni a menüben a motorhiány tiltását, mivel a kimenet indítása előtt ők a programban megszondázzák, hogy van-e motor a gépen, és ha nincs, hibaüzenettel leállnak.
Ez csak a klasszikus, nem frekiváltóra tervezett motorok esetében fog működni, mivel a kifejezetten frekvenciaváltóra tervezett motorok indulási áramai sokkal nagyobbak, ha csak rábasszuk a 3f hálózatra. Direkt úgy vannak tervezve.
Nem véletlenül, mivel a frekiváltó meglétének feltételezése miatt a motor áramát a végletekig kézben tartja az elektronika, és erre lehet számítani, vagyis frekiváltóval maga az elektronika nem engedi az áramot egy bizonyos határ fölé, ami a paraméterezésben be van állítva.
Szóval egy klasszik motor indulási árama kb az ötszöröse az üzeminek, és mivel az elektronikát proconék 3x túlméretezték, ha egy duplázott méretű frekiváltóval játszuk el ezt a rádobósdit, kb hatszoros áramig van lehetőségünk túlterhelni.
Baszki, egy 200kilowattos frekiváltónál ki be kapcsolgatják a terhelést egy varrodában! :))))))))))
Há még jó, hogy meg sem érzi bakker! :)))))))))))
Alapesetben nem szerencsés ez a ki-be kapcsolgatás.
Az olcsó kínai invertereknél ez orosz rulett, védelem alig van bennük. A márkás cuccoknál sokszor úgy írják meg a mikroprogramot benne, hogy képes jól lekezelni ezeket a szitukat, de ez nem szentírás. A kollégáim írják a Procon frekiváltókba a programokat, ha oda olyat kérnek, aminél kívánalom az ilyen terhelés rádobás, leejtés, akkor olyat tesznek bele, és akkor az tudja. De a hardverrel szemben is vannak követelmények, hogy ez tuti mindig jó legyen. Én rajzoltam vissza siemens váltó végfok kapcsolást, a kurvadrága cuccban a legalapvetőbb hardveres védelmek sem voltak benne.
Itt egy részletrajz egy hengerszék inverteréről. A K1 kontaktort működteti a vészleállító is, nem csak a By-pass miatt van bent. Az inverteren nincs fékellenállás, pedig nem kis darab, 200 kW-os. Egyébként már nincs üzemben, eladó a frekiváltó. :-)
Egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy nem lehet kapcsoló a frekiváltó és a motor között. Típusa válogatja.
Magam nem próbáltam mert drága dolog egy frekiváltó, de elvileg már a motor leválasztására le kellene tiltania a terhelés megszűnése miatt, majd a motort rákapcsolva pedig túl áram miatt. Lehet hogy van váltó ami ezeket nem figyeli, illetve letiltható a figyelés, de ezt nem javasolnám mert ezzel biztonsági tényezőket iktatsz ki. Egyébként én is használok sétálós frekiváltót, lengő csatlakozóval a kimenetén, annak beragasztgattam a szellőzőit, mert nem melegszik, még a ventilátorát is kiiktatom mert a hűtőborda sem volt még kéz meleg sem soha.
Régen egy házi varrodába felraktam egy egyfázisú Toshiba invertert fix 50 Hz-re beállítva, mert nem volt három fázis. Azt reggel bekapcsolták, este pedig ki. Arról mentek a gépek, deltába kötve. A csajok ki-be kapcsolgatták a gépeket, egyszerre többet is,- a frekiváltó tojt rá, tette a dolgát. A munkahelyemen egy gépsor végén két felcsévélő üzemelt, amiből az egyiknek frekiváltója hétvégén tönkrement. Gyors javításként egy váltókapcsolót építettem be. Meghagytam a melósoknak, hogy csak a gép kikapcsolása után kapcsolják át a másik motorra. Természetesen nem érdekelte őket, menet közben is átkapcsoltak. Ez a frekiváltó is tolerálta. Ez egy VFD sorozatú Delta volt. Más típussal nincs tapasztalatom, de nem szabad tönkremennie, legfeljebb hibaüzenettel kiáll.
Hali! A frekiváltó után van két kapcsoló, az egyik a fúrógépé, a másik a csiszolóé. Úgy szoktam indítani, hogy először a frekiváltó betáp, aztán a start gomb (a poti alatt), aztán valamelyik gép kapcsolója. A fordulatot utána szoktam beállítani. Leállításkor csak a motorok kapcsolóit szoktam használni, a frekiváltó közben megy.
Igen, azokat használtam indításkor. Aztán a kapcsolókat. Van hogy órákig be van kapcsolva. Ez a legolcsóbb kínai frekiváltó (60 euro), semmi papír nem volt a dobozában, a programozását is az aliexpress-en találtam meg.
A potméter amit a gépkönyv előír, de általában a 4.7kohm-os már biztosan megfelel.
Lineáris kell. 10V-ot kap, ami lehet nem rövidzár védett. Illene jól bekötni elsőre.
Gondolom most az előlapi potmétert használod, valószínű hogy tudatni kell vele majd hogy külső potméter van rákötve. (akkor az előlapi hatástalan lesz).
Azt hinném hogy az előlapi zöld ill piros gombokat használod indításra,megállításra.
Nekem eddig szerencsém volt ezek szerint, mert mindig a főkapcsolóval szoktam leállítani a szalagcsiszolót és a fúrógépet.
Ezután a frekiváltót fogom lekapcsolni. Ki kellene vezetnem egy potit a gépekhez (csak nem tudom milyen kell hozzá), mert a frekvenciaváltót szertném bedobozolni. Féltem a csiszológéptől...
"több helyen is olvastam, hogy a motor és a frekvencia váltó között nem szabad
kapcsolót beiktatni"
Ideális esetben a frekiváltó és a motor között csak az összekötő (árnyékolt) kábel található.
Technológiailag viszont indokolt lehet akár kapcsoló,mágneskapcsoló,hőkioldó,stb.... használata,alkalmazása.
Ha egy frekvenciaváltóra ami valamely frekvenciával üzemel, ha megszakítjuk menet közben a DC körben túlfeszültség lephet fel, illetve ha rákapcsoljuk a terhelést túláram miatt tönkremehetnek a félvezetők a készülékben.
Ha nem szakítjuk meg a kapcsolatot a frekiv. és a motor között, a frekiváltó le kezeli a túláramot, fázishiányt,menetzárlatot,testzárlatot,stb.... (olcsóbb frekiváltók nem biztos hogy megvédik magukat!)
Egyrészt tetszett a fotósorozatod, nekem hasznos volt. Másrészt megadnád, hogy hol öntettél és milyen feltételekkel ? Pl. öntőformát lehet vinni ? Mi alapján számláznak ?
A belseje újszerű, a kúpja ép, a kitámasztója megvan, viszont a nem megfelelő tárolás miatt a külső részeket néhol megkapta a rozsda. Foglalkozni kell vele, viszont jóval a hirdetett ár alatt adnám.
Hozzám már így került, ha érdekel jelezd, és előszedem.
Vésőfej: Mindenki azt mondja, hogy TOS koppintás, ezért gondolom, hátha létezik?!
Billenő satu: Én igazán egy szögfejet szeretnék a marógéphez. Egy hirdetésben horror áron találtam is, de annyit nem adok érte! Ennek "helyettesítésére" gondoltam a szögsatut?! Különben, ez a kupec azzal foglalkozik (sok kereső hirdetése fent van a NET-en), hogy marógép tartozékokat vásárol fel és tisztességtelen haszonnal árulja!
Eddig is mindent magam próbáltam csinálni, lehet, hogy ezért nem megyek semmire?! Esztergagépem van már több mint 30 éve, kb. azóta vágyok egy marógépre is! Aztán múltkor, a T-150K-t kellett műszakíztatnom és a kormánymunkahenger szemeket valamint a támasztóbakokat meg kellett perselyeznem. A marási munkára rengeteget kellett várnom és annyit kellett fizetnem, hogy "mérgemben" vettem egy marógépet!
Így kipróbálhatod minkét fordulatot. Természetesen a paraméterezésben illene megadni az aktuális teljesítményt, fordulatszámot. Lehet kísérletezni,de mint említették menet közben ne kapcsold a kapcsolót!
Szeretném felhívni a figyelmeteket, egy jó állapotú KNUTH UFM 2.1 6T80 marógépre! Horizontál támasztóbakok és a vertikálfej megvan hozzá. Egy nagyon jó ismerősöm árulja, állítólag jó állapotú, keveset használt TMK gép volt! Értelemszerűen, nekem már több gép nem kell, de lehet, hogy valakit érdekel közületek?! Jól járnátok vele! A gép Algyőn van. Az én e-mail címem nyilvános, ha erre írtok, megadom az elérhetőséget!
Keresek F1-250 koreai marógéphez szinusz (szög) fejet és vésőfejet, valamint billenő (szög) satut és kiesztergáló fejet! Aki mérsékelt áron tud ajánlani, kérem szóljon!
kedves mindenki,keresek új vagy újszerű átmérő 360-400 elfordulású és 1500-2000 mm csúcstávval egyetemes csúcsesztergát,kuplungos gép kell,gyorsváltó késtartóval,digitális útmérővel és minden kiegészítővel,egyedi gyártásra ,precíz megbízható gépet keresek,aki tud kérem tegyen ajánlatot,üdv
Hú, az utolsó képen hogy szét lett dobva minden. A fordulatszám váltó belseje az külön tetszik.
Oké, majd megnézem, hogy honnan jöhet a szivárgás. Én igazából az eszterga bal oldalán levő, négy gombos-áttétel váltós szekrényre tippelek (Norton-szekrény ?), hogy abból szivárog az olaj. Igazából nem rég fedeztem fel a szivárgást. A gép amúgy nincs agyon hajszolva, tényleg annyit jár, amennyit magamnak esztergálok vele (évente tán 10 alkalom ?). Csak nem szeretném, ha ez a mostani probléma súlyosbodna amiatt, hogy legyintek rá.
Köszönöm, megnézem a gépet és akkor megint jelentkezem. Igazából amiatt keresek megfelelő embert, mert egymagam nem tudok nagyon figurázni a gépben. Leginkább gépismeret híján.
Oda nem juthat olaj, mert az a tengely csak egy bicikli lánccal kapcsolódik a váltóhoz. Felülről jöhet a szivárgás, feltehetőleg az orsóház és az ágyazat találkozásánál szivárog. De meg kell nézni mert sok oka lehet, talán még a váltó szimeringnél szivárgó olajt is oda tudja szórni a szíjtárcsa. Meg kell egy zseblámpával és tükörrel nézegetni.
Ha csak ennyi a probléma, akkor nincs gond! Ugyanis az a háromágú fordulatszámszabályozó kar nincs összeköttetésben semmilyen olajzással. A gépnek amúgy is csak szóróolajzása van.
A kar tengelyének a másik végén egy egyszerű " bicikli lánckerék" van a váltón szintén egy hasonló fogaskerék és egy lánc, de tényleg olyan mint egy bicikli lánc.:-)
Szóval nem kell aggódnod, vedd le a váz lemezburkolatát és megnézheted honnan is keveredik oda egy kis olaj.
Lehet, hogy az előző tulaj kicsit megolajozta és még az folyik.
Bocs, hogy most válaszolok, de sajnos nem tudok gyakran a gép elé kerülni.
Tehát: EMU-250, álló helyzetben (a gép nincs bekapcsolva, se áram alá helyezve), az arcán bal oldalon lejjebb levő három ágú fordulatszám állító forgattyú tengelyénél ereszti az olajat. Ha letörlöm a gépet, utána kicsivel megint megjelenik egy vékony olajfolyás. Nem zubog, de szépen könnyezik. Ha a gépet bekapcsolom és a főorsó forog, a könnyezés (szivárgás) mértéke nem változik. Mindenképpen szeretném megjavíttatni, egyfelől a gép máskülönben jó állapota miatt, illetve, mert szoktam használni (igaz, nem gyakran és csak magamnak).
120mm-ert még a kisebb gépeken is meg lehet fogni külső pofával, nem egy nagy dolog.
A vízfelvétele a műanyagnak szerintem inkább csak a fröccsöntésnél lényeges, mert azokat az anyagokat, amik képesek a nedvességet felvenni, nem lehet szárítás nélkül feldolgozni, fröccsöntéskor problémát okoz a nedvesség.
Felhasználásnál nem tudom, hogy hol van ennek jelentősége, esetleg valami nagyon korrózió veszélyes helyen, vagy esetleg térfogat növekedés miatt!? De az átlag felhasználókat ez nem érinti, például az autók tele vannak pa6 és pa66-os anyaggal, azokat is szárítani kell, mert vesznek fel nedvességet.
Lehet én vagyok csak érthetetlen,de a kezelőszervek számomra távol helyezkednek el az ideális munkahelyzettől. Akár irányváltás,akár ki-be kapcsolás szinten.
Hány menetkést törtem volna el ezzel a géppel....? Vagy ütközött volna a szán.....
A géptestben lévő panel mágnes kapcsolója csak egy fázist kapcsol, nem hármat a fő ki-be nyomógombbal.
Azt én is hallottam hogy az egy fázisút lecserélte három fázisúra (pont ott rossz a hangminőség), de a rfekiváltó lehet 1/3~ fázisú.
Az áttétel kiváltását (elhagyását) nem javaslom a frekvencia váltóval. Pláne ha igen kicsi fordulatszámot akarsz elérni.
A kétfordulatú motor is maradhat ha a frekvenciaváltó rendelkezik (legalább) két paraméter készlettel. Úgy lesz ideális,de nélküle is fog forogni a motor.
Ha jól látom a fényképen EMU160 -as gépről van szó. Nekem is volt sokáig, de 1-2 éven belül "megette" a gyári ragasztott szíjat. Javítottam ismételt ragasztással plusz varrással is, azonban az sem vezetett célra. Valamilyen hirdetésben találtam tetszőleges méretre megrendelhető lapos gumiszíjat. Megrendeltem, az tette a dolgát. Azzal adtam el, és azóta is üzemel!
Köszönöm a tippet! Én is pont egy fúrógépen szeretném növelni a fordulatszámok számát. Eddig egy közbülső tárcsa beiktatása merült fel, de a variátor tárcsa ennél sokkal jobb megoldás.
Ha valóban hosszan akarsz lassú fordulaton használni, akkor érdemes azt megcsinálni, hogy egy megfelelő átmérőjű külön ventit felszerelsz a motor fenekére, levéve az eredeti lapátot. Ezzel eléred a folyamatos erős hűtést, fordulattól függetlenül. Nem egy komoly átalakítás, sokba sem kerül, simán megoldod.
NEm kell félni a frekiváltótól, szerintem vágj bele!
Gratula, ez egy fantasztikus szerkezet ! Hogyan jön ki a 400--2100 1/min ford. tartomány a max 1:3 tárcsával ? És honnan szereztél ilyen tárcsát ? Amit eddig találtam forrást ott villanymotorokhoz ajánlják. Olvastam részletes leírást is.
Egy profil hengerítőt szeretnék építeni. Mindhárom tengely átmérője 50 mm lenne. A neten akad ilyen gépről jópár kép és videó, meg már használtam is ilyet. Ugye itt elég nagy oldalirányú terhelésnek lesznek kitéve a tengelyek. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek milyen anyagból legyen a tengely, ami erre a célra a legmegfelelőbb?
Lassú fordulaton viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy nincs elégséges hűtés, mert nem pörög eléggé a ventillátor. Az 1400 1/min motorral klne 500-ra lemenni, azaz az eredetileg tervezett fordulatszám harmadára. Arról már olvastam, hogy ilyenkor kiegészítő hűtést (pl. másik ventillátort vagy valami aktív félvezetős cuccot) tesznek a motor mellé. Nekem nincs ilyen téren tapasztalatom, talán Csuhás fórumtársnak tudna erről nyilatkozni.
Én inkább az 1400-es tenném fel, nem biztos, hogy a másik bírná a kb 110Hz-es üzemi frekvenciát a 2000-es fordulathoz.
Ahogy növeled a frekvenciát 50Hz fölött, növelni kéne a motorra jutó üzemi feszültséget is, mert tartani kéne a tekercs áramát ahhoz, hogy a nyomaték is megmaradjon az 50Hz-es frekvenciához tartozó szinten. Ezt azonban nem tudja növelni az elektronika, egyrészt mert nincs miből, másrészt mert esetleg átütne a motor.
Azért annyira nem gáz a dolog, mivel nem nagyon valószínű, hogy a motor minden erejére szükséged lesz majd, de éppen a magasabb fordulatokon kisebb a választott mechanikus áttétel, ami növelné a nyomatékot, és, ha még abból is elveszünk, ami van... márpedig elveszünk, mert a magasabb frekin kisebb áram tud bemenni a motorba (és a nyomatékot az áram hozza létre ), akkor sejthetően az 1400-es moci tűnik jobb megoldásnak.
Rákerestem a "dahlander and vfd" kifejezésre a google-on. Az egyik VFD gyártónál olvastam, hogy az alacsonyabb fordulatszámú bekötésben érdemes a motort használni, mert nagyobb a kezdő nyomatéka és jobban lehet a motor nyomatékot kontrollálni. Nem ajánlanak olyan lehetőséget, hogy valamilyen különleges bekötéssel a dahlander motor mindkét tekercs-bekötése használható egyazon VFD felprogramozás mellett.
Abban ugyan két fordulat között kapcsol át egy kapcsolóval, de azzal nem a motor kapcsain kapcsol, hanem a frekiváltón. Az van beprogizva két tartományra, és azok között kapcsol át.
Előtte el is meséli, hogy lecserélte a gyári motort egy háromfázisú motorra, amin kicserélte a sima ventilátorlapátot a tengelyvégen egy aktív hűtésre, hogy lassú fordulaton is legyen hűtése.
Mennyit érhet egy 380V 2 fordulatú (680-és 1380 körüli a fordulat ha jól emlékszem) villanymotor 2 db kapcsolóval amik dobozolva vannak? Sajnos nincsen 3 fázisom
Ha háromfázisú bemenetű a frekiváltód akkor korrekt módon menni fog a motor mindkét fordulaton, Egyedül a menet közbeni átkapcsolást nem használhatod mert az letiltja a frekvenciaváltót.
Pár napja vettem GG25 szörkeöntvény rudat a https://www.timarvasker.hu/ áruházban. A weblapon a bal felső sarokban a keresőmezébe kell írni gg25, és öt féle méretben jön elő D40--160 között. Legjobb nem a weblapon keresztül rendelni, hanem felhívni vagy emailt írni annak a TímárVaskernek, ahol átvennéd. És érdemes hosszt megadni, nem a tömeget, ahogy a weblapon lehetne rendelni. Kilója 691 Ft, de a 40-es drágább. Én tokmányhátlapot és szíjtárcsákat készítek belőle.
Sziasztok! Egy kis segítsget kérnék. Keresek a képen látható dönthető gépsatu talpat. Csak a talp rész érdekel, 100-125mm-es satuhoz (160-200mm-es nem jó). 20'000ft-ot kínálok érte. Ha van neked eladó, írj, egyezzünk meg! Üzenetet itt az oldalon privátban, vagy a nagyrich93@gmail.com email címre várok. Privátban küldöm a számomat is.
"Meg kell, hogy termelje az árát ahhoz viszont sok furatot kell kifaragnia."
Mennyibe kerül egy furat? 5-50-100Ft?
Szerintem egy eszköz szükségessége a döntő. Ha szükségem lenne egy ilyenre,nem várnék a csodára hogy majd fele áráért megkapom ha kivárok.Persze alkudnék ha lehet.
Ez nem az. Ezen a szíjtárcsák fedele is más stb, ez egy másik gép.
A piac beárazta 120 körül az ilyen gépeket. Persze sokalljuk érte, de ez van, néha van olcsóbban is, lehet, hogy kicsit meg kell renoválni, de ha a lényeg jó, akkor nem ügy.
Nálunk a felszamolas előtt álló vidéki telephely előtt megállt egy céges teherautó, felpakoltak minden gépet, írtak szállítót es távoztak. Sose lett meg semmi.
Sajnos már több ilyen történetet hallottam nyugdíjas úriemberektől, akiktől ezt-azt vásároltam a műhelyembe. Nagyon szomorú, hogy nálunk a privatizáció így zajlott le.
Hasonló csarnokunk nekünk is volt. Híd daruval, lemezvágó, élhajlító, hatalmas, fúrógépek, esztergák, stb. Azután átalakították KFT-vé és eladták az összes gépet 2 mil. forintér. Azóta is átkozom őket. A Q ....
Úgy néz ki, hogy egy poszt szovjet Csepel Művet mutatnak be a videón, nagyon tanulságos. A készítő jutúberek további videói is tetszenek, sok jó ötletet el lehet lesni.
Igen, valóban úgy tűnik nem szabványos de mégis ez kell, hogy az ellendarabot becsavarhassam. Mint írtam, már nem dolgozom és ezért gondoltam rád. Mert menetfúróval egyszerűbb lett volna. A gépem még mindig darabjaiban áll a garázsban.
Erről lenne szó. Hatszög 22. Magméretre felfúrva. Valamikor decemberben járok Budán. Előtte itt a fórumon kereslek. Addigra köszörülök egy menetkést. Ha elvállalod.
Helló ! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Tud-e valaki olyan emberhez bármilyen elérhetőséget adni nekem, aki ért a régi EMU-250 javításához és az észak-budapesti régióban megtalálható ? Nagyon hálás lennék érte. Az elérhetőséget privátban kérném (már ha lehet innen privátba küldeni bármit). Köszönöm szépen a segítséget előre is.
,,Sajnos M19x1-es méretű menetfúróm nincs, pedig szívesen segítenék vele ha volna. Azonban visszakérdezek, hogy nem írtál-e el valamit, mert ez a méret egyébként nem szabványos. Ettől persze még létezhet, mert bármilyen méretet legyártanak.''
Az eBay-en van ilyen, 16.53 angol fonttért házhoz hozzák:
"de 1mm menetemelkedésű menetfúróval is (késként működne), amit be kell fogni a késtartóba."
Nem kell a sufnituning: a 19-es átmérőjű menetet simán ki lehet esztergálni egy kisebb furat menetkéssel. Pl. a filléres kínai cserélhető lapkás kínai keményfém menetfúró is megteszi. Betéttel együtt 5.58EUR:
A nemrég egy 10x1,5-ös balmenetet kellett csinálnom (szomorú történet: tönkrement a szegnyeregben az anya). Na, ahhoz már saját kést kellett köszörüljek 8mm-es kerek gyorsacélból.
Figyelni kellett a kiemeléskor, mert a kés alig kisebb, mint a magfurat (8,5mm), de különben remekül bevált.
Az kés elején meghagytam a teljes élet - zsákfuratnál ez gondot okozhatna - mert így a menet elején a letörést is meg lehet vele csinálni.
A jövőre gondolva szimmetrikusra csináltam, de elég nagy (15°-os) hátszöggel, így jó lesz balos és jobbos menetekhez is.
Sajnos M19x1-es méretű menetfúróm nincs, pedig szívesen segítenék vele ha volna. Azonban visszakérdezek, hogy nem írtál-e el valamit, mert ez a méret egyébként nem szabványos. Ettől persze még létezhet, mert bármilyen méretet legyártanak.
Feltételezem, hogy a munkadarabod nem fogható be esztergába, mert ha igen, akkor a feladatot meg lehetne oldani egy kisebb méretű, de 1mm menetemelkedésű menetfúróval is (késként működne), amit be kell fogni a késtartóba. És vezérorsónál 1mm-es előtolást állítani.
Holnap még megnézem, mert a ház riasztója most már élesítve van.
Nem szeretnék visszaélni a nagylelkűségeddel de nekem is lenne egy megoldandó problémám. Korábban olvastam, hogy sok menetfúród (is) van. Van-e köztük M19x1? Két könnyen megmunkálható anyagba kellene belevágni. Sajnos már nem dolgozom, így nem tudom megfusizni.
A típusa occseb fórumtárs beazonosítása alapján KART VE-100. Én csak a HVE-125 -ről láttam eddig képet, ami a VE-100 kissé továbbfejlesztett változata. Ha megvan, akkor a "Százéves a magyar szerszámgépgyártás" c. könyv 191. oldalán találsz róla képet, a hasonlóság tényleg nagy.
Az előnyös lenne, ha a helybéli esztergályos úr gépe nagyobb lenne, mint az enyém. Nekem E1N gépem van, ennél egy kicsit körülményes lenne a két menet együttfutásának a megoldása. Ha a helybéli esztergályos mester gépének a főorsójába beférne a te faesztergád főorsója, nagyon leegyszerűsítené a menetek együttfutásának a kérdését.
Az a helyzet, hogy vettem a bátorságot és kimerészkedtem a sötét éjszakába.
Megmértem és sajnos tévedtem 1 mm-t. Nem 35 mm, hanem 34 mm a tokmány furathossz. Ebből 24.5 mm a menetes rész. Utána van egy 34 mm-es átmérőjű illesztő. A főorsón van egy nagyobb átmérőjű váll, amelyre felütközik a tokmánytárcsa.
Vinni kellett nekem is a tokmányt, a pontos menetillesztés miatt.
Én Budapesten lakom a budai oldalon. Mivel felajánlottam természetesen megcsinálom neked, de mivel az adott menetekhez nincs menetidomszerem, szükségem lenne a főorsódra és a leendő tokmányodra a lehetőleg pontos illesztés miatt. Ha van a közeledben ismerős esztergályos, ő is elkészítheti, mert nem nagy feladat.
Magam leesztergálnám a 30-as menetet, a magméret alá, addig amit arányosan le lehet szedni. Lehet akár egy enyhe kúpot is esztergálni aminek elöl a vékonyabb részénél mondjuk egy 0.5-ös emelkedésű kis rövid menettel. A kúpra fel lehet ragasztani és a finom menettel fel is lehet szorítani egy hüvelyt amire már rá lehet vágni a 33-as menetet. Ha erősnek és pontosnak kell lennie, akkor ki kell nagyolni a 33-as menetet majd hőkezelni, és azután felragasztani, végül vídiás késsel vagy köszörűvel besimítani.
Sajnos bele estem én is ebbe a dilemmába. Nekem úgy sikerült megoldanom, hogy készült egy új főorsó + csapágyház egy új géphez.
Az egyik megoldás, hogy esztergáltatsz egy illesztőt. Ami kicsit csökkenti a gép csúcstávolságát (kb. 40 mm ).
Az M 30-as belső menet hossza a főorsód menethosszától függ. Itt rá kell hagyni kb. 10 mm hosszú távot és ezt követheti az M 33-as külső menet. A hossza tokmányfüggő. Azt hiszem 35 mm az uni-max-os tokmány menetrésze. Ha kell holnap pontosan megmérem.
A másik megoldás az átalakító keresése, ami nem lesz olcsó mulatság.
Ha ugyanabban az emelkedésben folytatódik a nagyobb átmérőjű menet akkor igen,amire nagyon nehéz ráállni. Egyébként nem túl kicsi az átmérőkülönbség átszakadna az anyag.
Köszönöm, még annyit nekem le van kopva a az adattábla amin az előtolás van. Lementettem a ti képeitekből gondolom a fogszámot jelentik a számok 20-100-ig 5-sével emelkedve.Mert akkor megpróbálom egy helyről beszerezni. Mit lenne még érdemes esetleg beszerezni a padhoz? Talán sikerül felújítanom úgy néz ki.És mi ennek a pontos típusa? Csak simán MTH?Köszönöm
Jó páran vagyunk itt amatőrök a fórumon, de kitartással sok mindent meg lehet tanulni.
Az előtolást adó fogaskerék sor nekem így néz ki. Neked a felső, a főorsón lévő hiányzik. Ennek fogszáma 34. Sajnos nem hiszem, hogy ilyet könnyű lesz találni, mivel elég nagy a furat rajta. Egy bolti fogast kellene ilyenre alakítani.
Mindenesetre nekem ez a tervezett legfontosabb módosítás, hogy ilyen zárt késszánt szerezzek vagy készítsek, mert a mostani csak úgy nyeli a forgácsot. és az orsót borzasztó nehéz letisztítani, ami azt jelenti, hogy gyorsan kopik az orsó és az orsóanya is.
Hogyne lehetne. De a másik lehetőség, hogy nem csak egyféle kivitelben készült a késszán. Mindenesetre van két képem olyan gépekről, amelyeken pontosan olyan a késszán, mint az enyémén. Tehát már legalább három gépet készítettek így...
Köszönöm, hogy időt szakítasz rám. Sajnos nem szakmám az esztergálás és nem is nagyon értek hozzá , de lelkes vagyok . Nem tudom mihez tartozik, állítható a szöge, van egy skála rajta.képet nem tudok feltenni mert nagy
Úgy látom, hogy az előtoláshoz (itt csak vezérorsó van, azaz menetes orsóval lehet hosszánt mozhatni, ami főleg menetvágásra való) hiányzik egy fogaskerék a főorsó végéről. Ennek fogszámát egy-két napon belül megírom neked. Hiányzik még a rugós biztosító tüske is, amivel az előtolást bekapcsoló kart lehet rögzíteni. És ami nagyon más, az a késszán. Az enyém nyitott és rövidebb, mint a forgótalpon a vezeték, a tiéd zárt. Csak nem az E1 vagy E1N-é van rajta ?
Azt látom, hogy a konvoluthoz a homloklapot be kell köszörülni a menetemelkedésnek megfelelően, de ha ilyenre csinálom a kést és belepasszítom egy gyári konvolut csigába, akkor az nem passzol bele. Valami trükk még van benne.
Az esetleges, nem feltétlenül szükséges vegyi felületkezelés csak a védőréteg gyorsított, egyenletes kialakulását szolgálja. Vagy dekorációs célú folthatásokat hoznak létre vele.
Semmilyen kiegészítő galvanikus vagy más anyagú réteg felhordása nem történik.
Azt is kétlem, hogy vezeték oszlopokat készítenének ilyen anyagból. Több okból, de ez tényleg messzire vezetne.
(Részemről ezt az OFF jellegű témát le is zárnám.)
Ahogy utána olvasgattam valamiféle rézrozsda van a natúr nyers vaslemezen,mintha dörzsrezezve lenne, azt pedig ecsettel fel lehet vinni sima lemezre ecetes réz szulfát oldat. Szerintem így még otthoni körülmények között is meg lehetne csinálni finom táblalemezen végtelen mennyiségben és olcsón.
Nem, ez nem a klasszikus "csillogó fényes" rozsdamentes anyag.
Légköri behatásra (vagy vegyileg gyorsítva) ez egy alap rozsdavörös réteget kap, ami gyakorlatilag alig mélyül tovább, csak az idő teltével, hónapok, évek alatt sötétedik, patinásodik.
A vörösréz átalakulásához tudnám hasonlítani.
(a keresőbe írva: "cortenstahl vagy COR-TEN" sok érdekesség feljön.)
Itthon eddig inkább építészeti felhasználását láttam.
A második megoldás alu lett. Az első akril volt, de ott elrepült a tokmány. Utólag belátta, hogy hülyeség volt az akril, azután szerzett alut. A lassított felvételen látszik, ahogy leszakad a tokmány.
Gratulálok a géphez (közben olvasgatok vissza) Kicsit irigykedem mennyi plusz alkatrészt, kiegészítőt kaptál hozzá. Remélem sokáig hibamentesen használod.
Kicsit (eléggé) offtopic, de esetleg valakinek valamilyen ötlet hogy kicsiny hazánkban hol lehet beszerezni időjárásálló acéllemezt (corten acél, ASTM A242, ASTM A588)? És hogy milyen árban lehet kb. egy 2-3 mm vastag 1250x2500 mm-es tábla?
Nekem egy E1n kisesztergám van nem szép de jól működik 80 ezerért vettem helyben összes tartozékával felújjított dahlander motorral, frekiváltót vettem hozzá tökéletesen működik az összes fordulaton, irányváltás is arról megy. Teszek fel róla képet.
Próbáltam videót de nem sikerült, de ha valakit nagyon érdekel csinálok másikat.
Nekem is ilyen gépem van. Jó lenne egy pár képet látni a te gépedről. Az enyémet nem alakították át, talán csak a motort cserélték rajta. Az előtolás helyreállítása nem olyan nagy gond, mivel mivel 1-es modulú fogaskerekek járnak hozzá, és olyat lehet kapni. A szegnyereg hüvely hegesztése elég nagy ostobaság volt, ott esetleg felmerülhet az új gyártása, nem egy nagy vasdarab. A három fázist kiválthatod freki váltóval, nekem nincsen, de a fórumon sokaknak van. Olyan 1-1.5kW motor jól passzol hozzá. Az enyém olyan másfeles lehet, eddig nem találtam adattáblát.
Kérésre küldök képet bármely részletről, az én címem publikus.
A gépről kép, sajnos szegnyeregbe behegesztettek egy fúró tokmányt azt megpróbálom körbe köszörülni majd. Sajnos nincsen 3 fázisom sem valahogy meg kellene oldanom az egy fázist. Milyen motort érdemes rakni rá teljesítményben. A főorsó tengelyről hiányzik az előtoláshoz a fogaskerék azt tudnám pótólni és pár cserekerék is jó lenne.
Valakinek nincs szüksége egy mitutoyo mérőórára mikron pontosságú és 13,5mm hosszban mér + egy kúpos dörzsár 1:50-es 13mm-ről indul 20,3mm ig emelkedik. Képeket tudok küldeni.
Ha csak egysima laptop tápról üzemeltetném az aggályos lehet? Hosszú vezetékkel elvinném a géptől távolra a tápot. Mivel nekem nincs gyárilag lámpa rajta, semmi sem indokolja hogy ott legyen a gépen a trafó.
A "Teleszkópos olajzó és zsírzóprés" nevezetűt használom már évek óta. Ez nekem bevált az olajzószemekhez. Innen vettem új olajzószemeket is. A többit nem ismerem.
Én az M 03110-et venném ugyanis pont ilyen sárgaréz retro teleszkópos zsírzóm van ,hibátlanul működik.Ahogy nekinyomod a nyakát a zsírzógombának golyós szelepnek azonnal jön a cucc,egyszerű mint a faék
még figyelmesebben nézve kiderül, hogy az akril tárcsát is ő csinálta. szeret veszélyesen élni. de legalább nem tagadja le, vállalja, és lehet tanulni a más kárán.
Légy figyelmesebb Feri! Az eredeti volt akril, ami lerobbant! Azt helyettesíti alu lappal. Tudjuk sajnos, hogy az anyag spórolás oltárán bármire képesek a gyártók....
Nem, nagyon kicsi, valóban. Egy normál (160-as) gépsatut aláteszel, azt hiszem MK4 a főorsója, abba teszel egy marót és szinte elfogyott a Z magasság. Ez így direktben használható satu, forgató, egyéb nélkül.
Pont azért vettem annó a váltólapkást,hogy csak egyszer kelljen a magasságot belőni.Voltam a praktikerben valamelyik nap,de most nem volt kirakva ilyen kis gép.Pedig eddig mindig ott állt egy bemutatódrab,azon akartam odapróbálni,hogy kiadja-e ha a késtartó alját leszedem annyival.
Nekem ilyen gépem van! Masszív "jószág", én megvagyok vele elégedve, de én nem vagyok esztergályos csak "vasfaragó". Ami zavar benn, hogy a főorsó távol van tőlem! A sebesség előválasztó az én gépemen nincs, mondjuk nekem nem is hiányzik! Én már átalakítva vásároltam! Ha esetleg külön is adnál el a tartozékokból, akkor engem a tokmányok érdekelnének!
Az előző válaszom megfogalmazásakor is bizonytalan voltam a kérdésedet illetően! Sikeresen félre is értettem :-)
Az ismerős vállalkozónak van vésőfej a gépéhez, de azért majd megkérdezem őket. Nagyon nem biztatlak, mert sok gépük van és nem marógéppel vésnek. Csak sikerült megvenniük ezt a Kumanarast, alig használt állapotban, teljes felszereléssel, egy helyi, felszámolt cégtől.
Nemrég rendeltem magamnak én is egy forrasztott lapkás 10 x 10 -es készletet, a korábban olvasottakra való tekintettel ma beraktam egyet,a kis Erbámba, s valóban 1-1.5 mm magasabban van a középponttól. Úgy hogy elő a 4 pofást és megpróbálok leszedni belőle. A gyorsacélokkal nincs probléma, mert ahogy kopik mindig aláköszörüljük.
Jó napot kívánok sziasztok,üdvözlök minden hozzászólót a fórumban!
A segítségeteket szeretném kérni információban.Van a tulajdonomban egy EU215/1500-as esztergapad a tulajdonomban.Érdeklődni szeretnék,hogy mi a véleményetek erről a típusról,dolgozott-e már valaki közületek ilyen géptipussal?Esetlegesen érdekelne-e valakit ilyen típusú esztergapad a hozzá tartozó összes eszközével eladó üzemképes állapotban?Állóbáb,futóbáb,síktárcsa,esztergakések,tokmányok és tokmánypofák,emulzió szivattyú.
Ilyen marógépet csak akkor vegyél , ha tökéletes az ágya ... Én 1988-ban vettem egyet , elkezdtem rendbe hozni . A bemérése , hántolása , összeillesztése 5x annyi ideig tartott mint egy hasonló méretű Strigon gépé . A hosszán prizmája nem egyszerű kialakítású . Rengeteg munka volt a három orsó anyáinak helyzetének a beállítása + az ólajzó rendszer csövezése sem egyszerű . Alkatrészt sehol sem találtam hozzá , mindent gyártanom kellett . De viszont 31 év használat alatt nem volt vele gond . Nekem az összes tartozéka megvan .
Köszönöm! Itt valami nincs rendben! Ennyi pénzért jó marógépet nem lehet venni! Komunarast meg főleg nem! Nekem a legkedvezőbb ajánlatom is 1,2MFt felett volt, ezért is mondtam le róla :-(
Mennyiért árulják, én nem látom? Én nagyon ilyent akartam venni, elsősorban a viszonylagosan kis mérete miatt! Ismerős vállalkozásnál van ilyen, minden tartozékával, nagyon szeretik/dicsérik, el nem adnák!
Én végül egy koreait vettem, de nem bántam meg! Az Eger nekem is gyanús, mert egy olyan hirdetés kapcsán nem voltak túl kedvesek hozzám :-)
Az én véleményem, hogy a jó talp az valóban drága, ha csak véletlenül ki nem fogod valahol.
Én a betonalap és csavarozást szeretem. Nem nagy a géped és ha netán a munkadarab már kicsit nagyobb és netán még jobban is forgatod a kelleténél, egy kevésbé jó géptalpon már nem stabil.
Persze ha mindent betartok előírás szerűen, akkor talán nincs ilyen. Nálam a hasonló méretű gép előbb utóbb kicsinek bizonyult, így aztán előfordult néha, hogy nem volt jó, "rezgett" stb...
Úgy gondolom hogy egy vezérlésnek biztosan nem kell N potenciál. A szabvány előírja,hogy vezérléssel ellátott berendezés vezérlésének áramforrása transzformátor kell hogy legyen. Nem elsősorban érintésvédelmileg, hanem az esetleges vezérlőköri zárlati áramok korlátozására hivatott.(tapasztalhatta már mindenki,ha egy 60W-os izzó elpukkant,hiába kapcsoltuk vissza a 10A-es kismegszakítót,az óra melletti 25A-est is levágta.) Ha a vezérlésnél nem lenne trafó ,ugyan ez a jelenség részben tűzveszélyes lehet,vagy a végállás,retesz,vészgomb,érintkezői összehegedhetnek a zárlat hatására.
E végett a transzformátor sem lehet 2.5KVA-nél nagyobb teljesítményű.
A trafo tápja két fázist igényel,az az 400V-ot. Ha a főáramkörben hiba miatt az egyik olvadóbetét kiolvad,a maradék kettőn túláram felvétel jelentkezik.Ezáltal a két betét közül legalább egy kiolvad.
Ezáltal a vezérlő transzformátor sem üzemel,hiszen csak egy fázisa maradt vagy egy sem.És ez így marad a hiba fennállásáig. Magyarán a főáramköri hiba közvetve a vezérlést is leállítja.
A trafo szekunder oldala 24-48-36-230-400-stb feszültségű lehet.Az egyik sarkát le lehet kötni földpotenciálra.
A szabvány megengedi ha egy, az az 1db mágneskapcsoló esetén elhagyható a transzformáror.Pl:köszörű ,asztali fúrógép stb...
De a mágneskapcsoló tekercse akkor sem lehet a védővezetővel (géptestel) összekötve.
Hálózati N potenciál akkor kell,ha kicsi a transzformátor teljesítménye, vagy a főáramkörben van szükség rá. A gép szekrényében szétválasztani a N-PE-t,csakis kellő feltételekkel lehet. Villás csatlakozás pedig eleve kizárja eme lehetőséget.
"Annyira én sem vagyok laikus hogy az aljzatban illetve a dugvillában összekeverjem ezt, tisztában vagyok a szabványos jeleikkel, illetve a vezetékek mai és a régi színjelölésével. "
Bocsánat,hogy az ellenkezőjét feltételeztem.
Erről a gépről van szó? Ha nem lapoztam túl a leírása szerint R;S;T fázis,és védőföld bekötésére van előkészítve a kapcsoló szekrény sorkapcsai. Szó sincs N vezeték bekötési lehetőségről.Vezérlőtranszformátort tartalmaz ami csak is 400V-os lehet. (sajnos kapcsolási rajzom nincsen)
Tehát ha a gép csak úgy hajlandó elindulni hogy egy vezetéket a föld potenciálra kötsz az nem szabványos.
Géptalpba mennyit érdemes invesztálni szerintetek? Érdemes valami komolyabb rugalmas talpat tenni az E3N alá (gondolom azért megérdemelné) vagy sima egyszerű fém talpakat kaptam hozzá, az is jó? Metrum talpakat néztem használtan (újonnan biztos nem adok kb. 80 ezret 4 papucsért), arról jókat írnak. Csak nem tudom ezek mennyire tudnak "elhasználódni".
Olvasd vissza az egész beszélgetést, és akkor meglátod, hogy szó se volt dugvillában illetve aljzatban való kábel cserékről. Végig az eszterga kábelezéséről van szó.
Azert írtam, hogy a védőföld helyére bekötöm a nullát, mivel arra a pontra mindkét vezeték oda volt kötve egybe(nulla,föld), és semmilyen jelölés nem utalt arra hogy oda most nulla vagy föld megy. És lényeges, hogy nem az aljzatban vagy a dugvillában cseréltem ezt fel, hanem magában a gép kapcsolószekrényében. Annyira én sem vagyok laikus hogy az aljzatban illetve a dugvillában összekeverjem ezt, tisztában vagyok a szabványos jeleikkel, illetve a vezetékek mai és a régi színjelölésével.
"a védőföld helyére bekötöm a nullát mivel az gyárilag oda való mint kiderült általatok."
Ezt ki állította hogy így helyes?
Hihetetlen! A szerelvényekben (aljzat-villa) ott a JELE melyik kapocsra mit kell kötni. Ezáltal egyértelmű a vezeték színe is ami kizárólagosan zöld/sárga a védővezető,kék a nulla vezető.
Még a régi piskóta szerelvényben is látszik a jelölés,de könnyen felcserélhető volt sajnos.Ha a nulla is csapon lett volna talán ma is használható lenne......
Még az óvodában is megjegyzik a gyerekek mi a JELÜK,és felnőttként is emlékszenek rá.Pedig max a zoknit,pulcsit cserélték volna csak el.
Az alzatban,villában csereberélgetni,összekötözgetni balesetveszélyes!
Általában a PEN sínt a betáplálás mellett kell elhelyezni.Onnan a a nulla és a védővezető külön kezelendő. Hogy milyen (háromfázisú 4 vagy 5 pólusú) dugaszolóaljzatot szerel fel a villanyszerelő az attól függ mit igényel az arról táplált berendezés.Ha szükséges mindkettőt érdemes kiépíteni egymás mellé.(természetesen a teljesítmény miatt még a méretük is változhat). Nem a csatlakozó bekötését módosítjuk,nem a gépet alakítjuk át okosba.Ezek az aljatok alkalmazása nem kívánságműsor,ilyet akarok,ez van,stb..... A megfelelő aljzatba a megfelelő dugaszt! Ezt a feleségek is így gondolják...
Ha valaki a gép elektromos részét módosította, akár egyetlen mágneskapcsolóval ami a védővezetőről kap "nulla" potenciált,az szabálytalan. Vissza kell alakítani az eredeti állapotot.
Az a frankó mikor az ilyen ökör azt mondja hogy neki ne pofázzanak, harminc éve csinálja. Ja, harminc éve szarul.
Egy volt kollégánk egy Telekom épületben halt meg, a leföldelt kábel létraszerkezeten térdelve húzott kábelt, ott elég meleg is van, izzadt. Bebaszta a fejét a fénycső armatúrába és meghalt mert fázis volt az armatúra fémrészen. Kiderült, hogy a két épületrész összekábelezésénél mindenhol azonos színű, fekete vezetéket használtak, a fázist rákötötték a nullának feltételezett vezetékre.
Egyszer egy marógép kikötése közben majdnem ottmaradtam, mert a leágazás főkapcsolóját valami "ügyes" kicserélte irányváltó kapcsolóra.
Kikapcsolás helyett 0 állásban fázist cserélt... A második fázisvezetőig jutottam. :)
Később kiderült, hogy a gép főmotorja direktben, a vezérlés kihagyásával, innen volt megtáplálva, és itt váltottak forgásirányt, csak aki használta az azóta nyugdíjba ment.
Buta voltam, mert nem ellenőriztem a feszültségmentességet, és kizárólag szerencsém volt, hogy életben maradtam.
Nemrég jártam úgy egy építkezésen, ahol volt egy felvonulási szekrény, meg a tulaj 5-eres hosszabbítója. Az egyik fúrógépem nagyon pörgött, amásik kettő kommutátora is szokatlanul szikrázott. Hát csak nézzük már meg, az egyfázisú dugaljban simán ott volt a 400V!
A hiba oka az volt, hogy a tulaj hosszabbítójában el volt cselrélve egy fázis a nullával. Előttem azért két hegesztő inverter elköszönt, nekem is az egyik fúrógépem.
Mikor kérdezem, hogy ez hogy van, akkor csak annyi volt a válasz, Hogy hát, ő nem ért hozzá....
Megvan a tanulság, mielőtt idegen dugaljba bedugsz bármit, érdemes előtte megméricskélni... Lehet megér annyit.
Az egypólusú dugaljaktnál meg arra kell ügyelni, hogy az asszony meg ne tudja...
A késtartó aljából nem lehet annyit levenni hogy jó legyen a 10-es?Annó volt 8-as váltólapkás készletem,de eladtam.Utána vettem 10-es készletet,az meg is van még mindig.Azért kérdeztem hogy jó-e bele.
Nem hittem volna hogy ekkora "érdeklődést" kelt a problémám. Megpróbálom leírni az egészet. Külső ipari telepről van szó, villanyszerelő által elkészített kismegszakítós, fi-relés hálózat van kiépítve. A falon amihez csatlakozik az eszterga az egy 5 polúsú szabványos csatlakozó. Bekötése a leírtak szerint történt L1,L2,L3,N,Védőföld. A gépbe most jelenleg a 3 fázis illetve a védőföld van bekötve a nulla helyére. Most hogy működik a gép és még lett a hiba oka, így a védőföld helyére bekötöm a nullát mivel az gyárilag oda való mint kiderült általatok. A védőföldnek pedig keresek vagy egy gyári pontot a gépen belül, vagy egy központi fémes tiszta felületre készítek egyet. És akkor elgondolva így a nullát keresztül folyik vissza az áram, a védőföld betölti szerepét, és remélem ezzel a bekötéssel remélem a Fi-relé se fog leoldani. Plusz a biztonság kedvéért hívők egy villanyszerelőt hogy mindent ellenőrizzen le.
Egy éve volt olyan szett, hogy adtak még hozzá 9 db.-os forrasztott lapkás furatkés-készletet és 5 db.-os cserélhető lapkás késkészletet összesen kb. 50 Eu.-ért.
Helló! Nekem ilyenem van! Bele-belemegy, még nagyobb is, de nem lesz jó a kés magassága, vagy le kell szedni a kés aljából. A 8 mm-esek jók hozzá, illetve a bolhapiacon vett gyorsacélok, mert annak az élét könnyű méretre igazítani.
Hű de öreg vagyok! Annak idején varrodában voltam műszerész. Amikor a lányok nyavalyogtak " Sanyi nagyon elfáradtunk, csinálj egy kis áramszünetet!" Bedugtam egy bélást a piskóta aljzatba, az istennek sem állt meg a Fi relé. Tehát az egyik a 0, a másik a védőföld volt. Kösz.
Az ipari szerszámgépek ritkán igényelnek hálózati nulla potenciált. A vezérlések kizárólag transzformátorról kapják a feszültséget. Mint ahogy a segédberendezések is.
"piskóta csatikon is a két földelő villa egyike a nulla míg a másik a védőföld"
Talán az oldalérintkező villák egyike nulla,másik a védővezető részére fenntartva. :)
Találtam egyet ma délután....
Gyanús volt a négy eres kábel csonk.Sajnos a csavarokat le kellett fúrnom össze voltak rozsdásodva.
Lám lám a N;PE kapcsokat valaki összekötötte okosba a villás csatlakozóban...... Ha ezt bedugták egy aljzatba, minden szétválasztott N;PE-t összekötött,és minden más a hálózaton lévő aljzatban is. Azt hiszem ez is volt az oka hogy alkalmazása tilos.
Persze a ma szabványos háromfázisú villába,vagy aljzatban is találni ehhez hasonló megoldást.......
Igazad volt, valóban nem kell ennek a gépnek a nulla. 3 fázis+védőföld. A trafóhoz menő 2 fázis út közben "elfáradt" a két biztosíték előtt megvolt a két fázis között a 400v, de utánuk már csak 110v. Szétszedtem, megpucoltam az oxidtól, lezsírtalanítottam és azonnal működött. Minden funkció tökéletes, forgásirányváltás is.
Igen, valóban van egy böszme trafó alul, ami nem produkált semmi kimenő feszültséget, akkor emiatt valószínűleg. Délután kimegyek és készítek pár fotót a kapcsoló szekrényről.
Külön kell venni a gépnél a nullát, és a védőföldelést, majd 5-ös vezetéken normálisan elvinni a három fázist, nullát, védőföldelést. Ez a szakszerű, és egyetlen megoldás.
A régi helyen azért működött a dolog, mert nem volt firelé.
A gépen, jelen állapotban a főkapcsoló tetején egybe van kötve a nulla és a védőföld, értelem szerűen nem köthetem rá külön külön a nullát és a védőföldet, mivel összezár a kapcsoló, és leold a Fi-relé . Tehát konkrétan külön nulla nincs a gépen. Így mi lehet a megoldás? Fi relé megkerülése?
Az eszterga gépekhez nem értek de lehet, hogy a gép mágneskapcsolójának a behúzó tekercse 230V-os, ebben az esetben meg kell a nulla-vezető is. Ezt ott gépen belül kellene megnézni, hogy hogyan volt bekötve a földelés.
Azt azért nem értem, hogyha négypólusú vezetékkel működött idáig az eszterga, akkor a dugócsere után miért nem működik? Most akkor egyelőre tekintsünk el attól, hogy a negyedik pólus nulla, vagy földelés.
A régi bakelit csatiban 3 fázis, illetve a védőföld(zöld/sárga) volt bekötve. Az új csatiban szintén ugyan ezt kötöttem, a nullát kihagyva, így csak 4 pólusuként üzemel. Mivel fázis és fázis között van csak 400v, fázis nulla között csak 230v, így a régi kötéseknél ez kimarad.
Nincs rajta vészgomb, gyári minden, ki-be nyomó gombok illetve főkapcsoló. Most így átgondolva nem is a mágneskapcsolónak kellene folytonosan behúzni, mivel annak csak akkor kell mikor a kart lenyomod vagy éppen felhuzom egyik állásba . A be nyomógombnak kellene ilyenkor zárva tartani az áramkört öntartásban. Elméleti síkon, a kiméréseim alapján erre jutottam, de itt el is fogyott a tudásom.
Igen ilyen csatlakozó volt a gépen, az új 5 pólusút úgy kötöttem ahogyan írtad, valójában 4 pólusuként üzemel. 3 fázis+védőföld. Azonban főkapcsolót elforgatva nem reagál a "be" nyomó gombra, nem hallani, hogy kattan a mágneskapcsoló. Ha kézzel rányomsz a mágneses valóra akkor forgatja a főorsót a beállított fordulattal, de csak ha ott tartod. Így valószínűleg az öntartó kapcsolásán hibádzik valami, vagy maga a mágneskapcsoló is kuka. De ezt már egy villanyszerelő fogja megoldani reményeim szerint, ilyen szinten nem értek a kapcsolásokhoz.
A hálózat kialakításánál ügyelni kell, hogy a villanyóránál legyen földszonda, rákötve a nulla és a föld. Utána jön a fi relé meg a megszakítók. Minden hálózatot így kell kialakítani, nem lenghet semmi sehol! Máshol azonban nem lehet összekötve a nulla és a föld. Műhelyben nem kerülhető el a külön föld kiépítése is ezen kívül, min 4-es vezetékkel rákötve minden fémtestű gép. Én csak így csinálok mindent, illetve van egy világítás kör amivel kikerülöm a fi relét, de ezen szigorúan csak világítás esetleg egy hűtőgép van. Ha nem ilyen ami a kezem alól kikerül nem alszom nyugodtan.
Csuhás megmondta a frankót, hidd el, csak azt kell csinálnod.
Ki kell cserélned a drótját egy öteresre. A gépben - ha össze van kötve - szét kell kössed a nullát és a védőföldet. Nagy eséllyel ezek ott össze vannak kötve úgy, hogy a nullavezetéket rákötötték a gép fémvázára is. Azt ki kell kötni.
Utána az ötvezetékes dróttal bekötöd a gépet.
Ennél többet nem fogunk tudni segíteni anélkül, hogy legalább pár képet nem láttunk a gép belsejének arról a részéről, ahová a hálózatot kell bekötni. Sokan tudnak sokfélét mókolni villany téren, innentől a többi már csak találgatás lenne.
Ilyen háromfázisú bakelit csatlakozó volt rajta, mert ebbe a csatlakozóba a három fázis, és a védőföldelés van bekötve. Az új ötpólusú dugóba is a három fázis, és a földelés vezetékét kellene bekötnöd.
Lehet hogy nem írtam részletesen, de természetesen a nulla védőföldet én nem kötöttem egybe, Fi-relé is telepítve van a kis megszakítók mellett, azonban ezek után se reagál az elektromos rész. Igaz a továbbiakat a villanyszerelési topikba írom azt hiszem, talán ott tudnak valamit mondani, ha más nem akkor villanyszerelő.
Amikor építkezni kezdtem ki kellett alakítani a telken belül egy villanyoszlopon egy áramfogadó szekrényt sok szükséges eszközzel.
Ezek közül ez egyik a Fi-relé volt.
Egy használt betonkeverőt vettünk, amit ha csatlakoztattunk, rögtön leoldott a Fi-relé. Hamarosan kiderült, hogy a dugójában egyesítve van a védőföld a nulla vezetékkel. Miután ezt megszüntettük, a betonkeverő évekig biztonságban működött. Ugyanis a mi hálózatunkban szabadon lebenghet a nulla potenciál.
Nem tudom, hogy a Fi-relét előírja-e manapság az áramszolgáltató, de ha nem, az nagy hiba. Számos áramütéses esetleg halálos kimenetű balesetet tud megelőzni.
Ha például én zuhanyozás közben véletlenül hozzáérek a véletlenül testzárlatos bojlerhez, rajtam keresztül fog kóbor áram folyni a föld potenciálra. Ez nagy baj eredője lehet, ha nincs Fi-relé. Ugyanis ha a rajtam keresztülfolyó áram meghaladná a 30 mA-t, akkor meghalok, vagy ha van Fi-relé az azonnal leold. Ez az árammennyiség pedig még nem halálos egy emberre.
Ha valaki úgy gondolja, hogy még nincs ilyen védelem a házában, gondolkozzon el rajta.
Én gyártom a Fi-reléket, tehát minél többet vegyetek. Ezt azonban el ne higgyétek. Nem én gyártom a Fi-reléket. De jók, akárki gyártja is.
Ha a te ötpólusú aljzatodban úgy van bekötve a három fázis, hogy három tüskére megy a három fázis, a negyedikre a 0 potenciál és az ötödikre a védőföld, akkor ezt követve kössed be a gépre tett ötpólusú dugót is.
Nem mindig lehet a 0 potenciált a védőfölddel sem egyesíteni, sem egyiket a másikkal kiváltani.
Kösd be öt eres vezetékkel, öt pólusú csatiba, három fázis, nulla, és védőföld. ( Ha jól emlékszem a régi piskóta csatikon is a két földelő villa egyike a nulla míg a másik a védőföld volt )
Ebben én ugyan nem vagyok szakértő, de azt tudom, hogy a nulla potenciált csak akkor szabad egyesíteni a védőfölddel, ha a szolgáltatói hálózatban ki van építve az NEFH - vagyis a nullával egyesített földelőhálózat.
Ha ez nincs kiépítve (Magyarországon általában nincs) akkor csak az a gond, hogy a Fi-relé (föltéve hogy van) rögtön leold. Ugyanis a nulla potenciál némileg eltér a föld potenciáltól pár Volt mértékben. Ez elég a 30 mA-es Fi-relé számára, hogy leoldjon.
Javaslatom, hogy a védőföldet különítsd el a nulla potenciáltól. Ez mindenképpen célszerű, de nem biztos hogy ez lesz a megoldás.
Sikerült egy nagyon jó állapotú E2n esztergát vásárolni egy öreg úrtól. No a porblémám annyi lenne, hogy ott még működött, idehaza pedig nem hajlandó. Elektromos téren lesz a probléma, a nyomó gombra nem reagál nem húz be a mágnestekercs a kimérésem alapján. A gépen egy nagyon régi 3 dugvillás fekete bakelit csatlakozó volt, azonban én egy 5 pólusú szabványosra kötöttem át, ez okozhat problémát? A "gyári" bekötésekor csak 3 fázis illetve egy gondolom, nulla/védőföld egyben. Lehet hogy a szállítás, mozgatása alatt sérült volna valami vagy a bekötések lesz a probléma?
Lehet, hogy azt is házilag rakták fel. Nekem kétféle ötletem van, hogyan lehetne a fogaskerék hajtást gepesiteni. Jó ötlet a talalkozo, a te működő email címedet nem tudom, úgyhogy küldj nekem egyet, az én címem publikus.
Összedughatnánk a fejünket a gépeinkkel kapcsolatban. Amúgy csak összehasoníltás képpen is, de érdekelne hogy mit gondolsz, "rendes" vonóorsós előtolás kialakításáról.
Ezt megnéztem, és erre nem érzékeny. Kicsit csalódott is lettem volna, mert elég sok munkát belefektettem a műhely alapozásába, Kicsiben olyan, mint ha házat építettem volna. Vasalt betonkoszorú fut körbe (60-80 cm mély a föld alatt, ezen zsalukő betonnal kiöntve és bevasalva, közte zúzottkő feltöltés, ezen sóder, lapvibrátorral bevibrálva, majd hálózott beton) Jó stabil lett, nem mozog semmit.
Köszönöm. Úgy gondoltam, még teszek az eredetileg elképzelt összeghez nem elveszek belőle és inkább veszek egy -talán- jobb állapotú, fiatalabb gépet. Ugye mindig az E2N a "favorit" mindenhol de nagyon elment az áruk, 600e-ket már simán elkérnek érte, de volt már fent többért is. Forintosan most nem írnám ki az árat, ha azt nézem, hogy miket kaptam hozzá (10db késtartó betét, patronkészlet, gyorsbehúzó+egy gyári új burkolat hozzá, néhány cserekerék, ütköző, forgócsúcs, menetvágó késtartó, új TOS tokmány), szerintem kicsit áron alul vettem, valamint viszonylag közel volt. Tényleg jó állapotú rajta minden, szánok, csúszó felületek épek mindenhol. Egy baja van, egy vagy két alacsonyabb sebesség fokozatban a váltó felől valami búgó hang jön, a többi fokozat rendben van, ennek még meg kell keresnem az okát (villa zörög?).
Villany: köszönöm a válaszokat. Biztos kell neki a nulla, a gép dugvillájában is be van kötve meg a kapcsolószekrényében is. Jövő héten jön a szerelő -legalább is azt ígérte- és megnézi a rendszert, szeretném normálisan megcsináltatni, nem félek a villanyszereléstől de a villanyóra szekrényben nem nagyon akarok matatni, nem tudom mik a szolgáltató elvárásai.
Lehet, hogy furcsán hat, de csináld meg azt a tesztet is, hogy a hosszánt beállítod az ágy közepe tájékára, rárakod a vízmértéket, kiszintezed, hogy lásd, ha elmozdul, és szépen lassan mászkálsz a gép körül, miközben figyeled a buborékot. Ha mozog, akkor felesleges ezzel a műszerrel dolgoznod, mert már a padló mozgását is mutatja a súlyod alatt, sosem fogod tudni, mit mér, ha használod, a gépet, vagy a padlót.
Megérkezett a szíj a Mibimtől, felraktam a gépre, sikerült eltalálni a hosszt. A feszítőt lazítva könnyen át lehet rakni, megfeszítve pedig tényleg feszes. Ezzel már sikerült elérni, hogy egy görbe csavart esztergálva, amikor a kés megakadt a vágott anyagban a motor fullad le nem a szíj csúszott meg. Közben felraktam szintezhető talpakra a gépet és vízmértékkel próbáltam kimérni, hogy mennyire billen a szán, mikor végigtekerem az ágyon. Ez egy 0.02/1000 vízmérték, így nem sikerültt pontos számot kapni, mivel túl érzékeny. Az biztos, hogy jó néhány század lesz az eredmény, tehát a korábban tapasztalt vezérorsó elnyomódás a lakat zárása során valóban ebből származik.
Bocs az off-ért! Vettem párat. Egyet a cégtől, az addig működött tökéletesen, míg el nem adtam a rendsodróját. Megsértődött és egy hét múl a nekilátott öngyulladással működni. Megcsapágyaztam, megszimeringeztem, de utána szerintem meg benzint nem kapott a rozsdás tank miatt, a másiknak szétesett a karburátora akció közben, stb stb. Pedig ezek nagyon jó gépek hírében álltak, de sajnos az enyémek már sokat láttak. Egyszer megjavítom őket (évek óta állnak).
Valamikor én egy kidobott hűtőszekrényből kibontott kompresszorral nyomtam rá a vízzel feltöltött tartályokra. A kopottabbak is tudnak 20-25 bart. Kíváncsiságból egy új hűtőgép /háztartási/ kompresszorra rákötöttem egy manométert, 50 bárt tudott. Mondjuk akkor már rettenetesen "könyörgött".
Egyáltalán kell a 0 a gépnek. Ha mágneskapcsoló 220v vagy a 24v trafó 220as,más variáció nincs a gép dugvillát nézd meg be van -e kötve a 0 fel van tüntetve a dugvillán
Az E1N lakatszekreny szétszedésről vannak fenn kepek csuhásnál. A vonóorsón csúszok egy csiga, a meghajtast a hornyon at egy ék adja át neki. A csiga hajtja a csigakereket a lakatszekrényben. Egy kar akadalyozza meg, hogy a lakatanyát egyidejűleg kapcsold, a karon levő kerék adja át a forgást annak a tengelynek ami a fogaslecre hajt ki. Szar elmondani de egyszerű.
Valaki tudna linkelni, vagy ide berakni egy képet amin jól látszik hogy általánosságban az esztergákon hogyan van megoldva a vonóorsóról jövő hajtás továbbítása a szánszerkezet felé és hogyan van kapcsolva a hajtás ezen oldala? Google-ban kerestem, de nem találtam rendesen átlátható képet vagy kinematiaki vázlatot
Köszönöm szépen! Miért nem szereted az MF-70-et? Gutbrod licenc! Újonnan került hozzám, sok adaptert is beszereztem hozzá, de ma már nem használom! Én csak azt nem szerettem benn, hogy helyesen beállított előgyújtás mellett is, visszarántott. Majd kitépte a vállamat! A végén már nem is mertem, nagy lendülettel megrántani. Aztán az árokásóm (EO), madzagos berántású benzinmotorjából kiindulva, erről is leszereltem a behúzószerkezetet. A rátekert madzag a végén leakad, utána már félelem nélkül, könnyen indítottam mindig!
Nekem ez a szakmám, ha felhívsz, elmagyarázom! Mindent leírni hosszú lenne, meg egy része nem is publikus! Harminc/háromkilencvennégy hetvenhat ötvenkettő.
Nem éppen forgácsolás, de akár a forgácsolással is összekapcsolható.
Kompresszort újítok fel ill. másikat is építek és a tartályokat nyomnám meg vízzel. Többen nyomták már meg kézi zsírzóval is, de szerintem macerás lehet, még akkor is ha vízzel feltöltés után kell nyomni.
Szóval szemezgettem vizes próbapumpákkal, de sokalltam az árukat, persze néha jól jöhetne még pár dologhoz a háznál.
Találtam egy viszonylag olcsó pumpát, igaz nem márkás cucc,kis vacak, de remélem jó lesz, egyszer-kétszer használva.
Hogyhogy végül E3N-re esett a választás? Ha nem titok a vételárat megkérdezhetem? Nem a zsebedben szeretnék turkánli csak kíváncsi vagyok mennyiért sikerült beszerezni.
Elegánsabb lenne ha nem a villanyóra szekrénybe csatlakozna. A villanyszerelő kiépít neked egy megfelelő csatlakozást a gépedhez, az jobb megoldás lesz szerintem.
A villanyóra szekrényben ott kell legyen a nulla is, csak éppen kicsit arrább keressed!
Elhozhatod éppen attól a konnektortól is, de inkább keresni kéne valami olyan pontot, ahol a nullát osztják szét a ház részei felé, és oda kötni. Ott kell legyen az is a szekrényben.
Szétszedtem ma a villanyóraszekrényben lévő háromfázisos konnektort, a 3 fázisvezető van benne meg a föld, nulla nincs, ez a 4 eres kábel jön a kismegszakítóktól. Viszont mellette van egy 230V-os konnektor is, abból nem lehet kivezetni a nullát és egy új 5 villás konnektort felszerelve bekötni abba nullának?
A gépnek 5-ös dugója van, nálunk meg 4-es a villanyóránál csak van egy olyan hosszabbítónk aminek az egyik végén 5-ös fogadó aljzat van, a másikon meg 4-es dugó -nyilván a 0 nincs bekötve benne-, ezzel eddig mentek az 5-ös dugóval szerelt gépek de ennek úgy néz ki, kell a nulla.
Gratulálok a gépedhez. Csak még annyit szeretnék kérdezni, hogy a gép villásdugóját nézted? Mert ha 5 érintkező tüske van benne, akkor ott a nulla és olyan aljzatba kell bedugni ami ilyen, de 4-es be be sem tudod dugni..
Tehát ha mégis bedugtad, akkor stimmel a dolog más a gond.
Na végre itthon van a gép. Nem volt egy egyszerű meccs. 7 óra! tirforozás, pajszerolás, sínépítés, udvar ásás után bekerült leendő helyére és amikor el akartam indítani, örömmel tapasztaltam, hogy hiába a három fázis, nulla hiányában meg sem nyekken a gép (tuti működött, mindent végigpróbáltunk rajta az eladónál). Holnap felhívok egy villanyszerelőt, hogyan lehet nullát varázsolni a rendszerbe.
Természetesen a mechanikus váltó marad mert igazán a kettő együtt adja a tökéletest.
A mechanikus váltôt is használom csak nem annyit váltogatok mint ha nem lenne frekiváltó.
Én nagyon szeretem hogy nem hirtelen indul a gép,ez kiméli az egész hajtásláncot,ez mellett elérhető elég komoly fékező erő is (fékellenállás),de emlithetem a forgácsolás közbeni fordulatszámszabályzást is,pl nagyobb átmérő oldalazásakor jól jön.
A gyakorlati tapasztalatra tényleg nagyon kíváncsi vagyok. Adott egy eszterga sok mechanikus fokozattal, cserekerekek nélkül is számos elötolással, menettel. Úgy döntesz, hogy frekiváltóra kötöd. Mit csinálsz a fordulatszámot befolyásoló mechanikus fokozataival? Általában hagyod az egyiken és a sebességet a frekiváltóval vezérled? Vagy kikötöd a váltómüt ugyelve arra, hogy az elötolás az megmaradjon?
Gratulálok Ferikém! Nem csak üzemelteted a gépeidet ,meg javítod ,hanem úgy látom még az alkatrészeket is magad fogod legyártani hozzájuk! Csak legyen hozzá időd ,meg egészséged!!
Jó lesz az. Nagy dög motor, hóna alatt a két nagy kondival,én 4 pólusú üzemi kondenzátorosnak nézem. Nekem az 1500 Wattos Imi motor sokkal nehezebben indul. Télen amikor hideg az olaj, még fel is kell emelni a motort, mert nem bír elindulni. Bár ezek a mai motorok sokkal csalósabbak a régieknél. Én is tavaly vettem egy fahasítót, és csodálkoztam rajta hogy milyen könnyen indul, és hogy szinte percenként indítjuk,és meg se kottyan neki.
Nem játszottam a súlyponttal, leengedve talpra állt. Nem is ezzel van a gond, ha nem arra használod amire kitalálták nem mindig a legjobb. Ha nem tudod betolni pl. a kocsi alá, vagy valahová, baj van, de így is sokszor nagy segítség.
Mindenképpen csinálok majd csövekből állványt is, szétszedhetőt, mint a tiéd, ha nem kell ne foglalja a helyet.
Itt a fórumon kínálgattam mikor nem rég a fűrész volt a téma, vegye már meg valaki, mert ott árválkodott a Jófogáson már egy ideje.
40-ért sem kellett senkinek sem, fogtam magam és jó messzire autózva érte tegnap megvettem 35-ért. Hidraulikus, elég jó kis cucc, nagyjából a helyére is került, ha lesz időm kicsit rendbeszedem.
Jó volna egy szalagos, de ami már úgy tetszett volna annak az árát sokalltam, az olcsóbbakhoz meg nem volt bizodalmam.
Egy ismerősöm sok pénzért vett egyet, megnéztem, már újjonnan is voltak vele gondok és még finoman fejeztem ki magam...
Bizonyára gyorsabban vág a szalagos, de hobbirzgatni a hegeda is jó, hűtés/kenéssel megfelelő fogással nem rossz ez sem.
Szerintem meg lehet venni használtan, várj mig a kozelben lesz jónak latszó darab. Negyed áron vettem ezredes Mitutoyo órát egy kerulettel odébb. A szazados KS órám az nagyon ótvarul nezett ki mikor ajandekba kaptam, kipucoltam, teljesen használható, arról raktam fel akkor kepet is.
Postázva persze ne vegyél, meg kell mozgatni hogy szepen menjen.
Nem feltételnül vagyok Mitutoyo fan, bár azok biztos hogy szuperül megfelelnek nekem.
Köszönöm azért a tanácsokat, nagyra értékelem hogy a segítő szándékot, mert nem vagyok szakmabeli és Tőletek lehet tanulni. AZ alábbit.
Ellenben ezért maradnék mégis a gyári újnál:
Egy vaterás 6ezres órát ha nem tudok személyesen megnézni, akkor több vele a macera ha nem jól működik, mintha vennék egy újat.
Elpostázzák, megnézem, nem jó, visszaküldöm. Két postaköltség plusz az idő amit rászánok a postára menetelre. Nem vagyok egy drága ember és nem tartom nagyra magam, de azt az időt amit a postán sorbanállással töltök inkább az eszterga mellett állva tölteném. Annál viszont azért sürgősebb volna egy óra beszerzése mint hogy várjam a tutit. Így azt hiszem maradok az akciós Mitutoyo-nál.
Köszönöm! A felhozatalban magam se bíztam, mert túl meredek volt az emelkedő a garázs előtt. Egy lemezt tettünk a gép alá és a Ranger felezőben, összkerékhajtással, gumicsíkot hagyva maga után, felhúzta. Kint az egyenesen pedig már egy targonca vitte és tette fel. Nem vettem autópálya matricát (mert erre a szerelvényre 3 személygépkocsinyit kellene), úgyhogy lassan fogyott el a 330km :-)
Tegnap festő volt nálunk, úgyhogy még csak ma próbáljuk levenni az utánfutóról, a feleségemmel, tartok ettől az akciótól is! A gép átnézésére, majd az őszi földmunkák után kerülhet sor, akkor biztos kérdezni fogok tőled, tőletek?!
Hiába ajálgattam itt a fórumon ezt a kis remek keretes fűrészt! Senki sem vette meg 40-ért?
Príma kis hidraulikus gép 300-as lappal, hűtőfolyadékkal. Minden kiv
álóan működik rajta. Olyan mintha a KFD-250 kistesója lenne.
Na én megvettem 35-ért, igaz félnapot autóztam érte. Már itthon van csak még le kell vennem a futóról. Vittem békát, zsiráfot és így némi macera után egyedül is fel tudtam tenni.
A tekercselés elrendezését nem ismerem, de mert mindkét fordulatszám esetén a 3*380V-os hálózatról ment ezért az ugyanilyen kimenetű frekiváltó gond nélkül elhajtja. ( Igazából most ki van kötve a dahlander kapcsoló, és csak a magasabb fordulaton hajtja a motor, most éppen a szalagcsiszolómat )