Keresés

Részletes keresés

RTH41 Creative Commons License 2005.01.17 0 0 344

Persze, ha szülni akarsz az elkövetkező években, akkor minden felesleges terheléstől amúgy is kímélni kell magad - és nemcsak a szteroidoktól, már csak a biztonság kedvéért. Az öröklődés esélye kb. 40%, de ez azt jelenti, hogy genetikailag ennyi, az még nem biztos, hogy élete során valaha is psoris lesz.

Anno én a Celestone-t is szedtem orvosi felelőtlenség miatt 3x(!!!) dózisban, lett is gyomorfekélyem, májproblémám. Előírt dózis esetén valószínűleg semmi bajom nem lett volna.

Írod nem szedted 2 hónapig, hát akkor persze nem is használt:-). Nekem is felhívták rá a figyelmem, hogy "szelídebb" mint elődje, mert lassabban fejti ki hatását.

Egyébként, ha jól tudom 100 és 200mg van belőle, a tünetmentességig kell a napi 1x200mg és fenntartó dózisnak kell a napi 1x100mg.

Persze én is tartok minden gyógyszertől, nagyon meggondolom még az Algopírin bevételét is, ha fáj a fejem.

Pl. mostanában próbál a reumatológus rábeszélni izületi gyulladáscsökkentő kúrára, de nem nagyon merem elkezdeni, inkább még tűrök neki.

Az ő érvelése szerint: a gyulladáscsökkentő mellékhatásának kockázata kisebb, mint az elhanyagolt izületi gyulladás későbbi következményei, amik lehet hogy visszafordíthatatlanok lesznek.

Előzmény: Old England (343)
Old England Creative Commons License 2005.01.17 0 0 343
  OK, de azért ilyen szörnyszülöttes dumát én még nem olvastam betegtájékoztatón... s ha ilyesmit ráírnak, talán mégis előfordul ehhez hasonló a szakirodalomban (mondjuk isten ments...). Sokkal extrémebb példát már alig-alig tudok elképzelni... „Mellékhatásként előfordulhat: hirtelen halál”?

Igen, szájszárazság nekem is volt, és úgy emlékszem, nem szedtem 2 hónapig. De egyébként erről sem világosítottak fel annak idején, hogy miként fejti ki a hatását a gyógyszer (pedig a Baross utcai klinikán voltam egy a témában igen jártas és neves doktornőnél).

Egyébként most meg épp abban a korban vagyok, hogy pár éven belül muszáj szülnöm, ha egyáltalán akarok, és hát ki megy neki így szívesen... elég baj lesz az szegénynek, ha ne adj   `isten örökli a pszorit. :-(

Előzmény: RTH41 (342)
RTH41 Creative Commons License 2005.01.17 0 0 342

Szia!

"nekem is felírták a Neotigasont, de csak rövid ideig szedtem"

Meddig szedted? Minimum 2 hónap kell, hogy elkezdje kifejteni a hatását.

Lentebb már írta valaki, hogy a szteroidoktól azért annyira nem kell félni-rettegni.

Én tavaly szedtem 4 hónapig (200mg?), az első két hónapban semmilyen hatást nem tapasztaltam, majd a következő két hónapban lassan teljesen tünetmentes lettem - halvány piros foltok maradtak a nagykiterjedésű sömi helyén, amik óvatos napozással el is tüntek.

Én 18 éve ugyanazon bőrgyógyászhoz járok, megbízok benne. Én is kérdeztem a Neotigason mellékhatásairól. Elmondása szerint nem tévesztendő össze a Tigason-nal, aminél tapasztaltak erősebb mellékhatásokat.

A Neotigason-nal kezelt betegei között egy sem panaszkodott mellékhatásra, leszámítva az enyhe mértékű szájszárazságot.

"abbahagyást követő 3 évben is tilos teherbe esni, mert a gyerek szörnyszülött lehet"

...és még mi minden bele van írva.

Mit gondolsz miért? EU előírás ill. a későbbi perek elkerülése végett írják rá a gyártók. Vannak sokkal extrémebb példák is a gyógyszerek között.

Sőt, én márciusban újra fogom szedni, mert nyáron megint megyünk nyaralni és baromi jól fogom érezni magam a strandon tiszta bőrrel:-))).

Előzmény: Old England (340)
bazsiteri Creative Commons License 2005.01.17 0 0 341
Anyám sajnos szkeptikus az ilyenekkel kapcsolatban. A mostani iszonyatos állapota után meggyőzték arról a klinikán hogy a Neotigasonon kívül semmi se használ neki. Sajnos be kell látnom hogy igy is van. Az egész teste olyan volt mint egy vedlő kígyónak, amikor ezek a kis hólyagok leszáradtak, megkeményedett a bőre és egyben levált. El lehet képzelni. Az arca, az egész teste, füle, feje mindene ezzel volt tele. Olyan fájdalmakat élt át, senkinek se kívánom. Ezek után a Neotigasont nagy mennyiségben adták neki és segített rajta. A sok mellékhatással hiába foglalkozik, semmi más nem segít rajta. Lassan 35 éve szenved ettől a bajtól. Megpróbálom azért rábeszélni a halolajra. Legutóbb én ligetszépe kapszulát vettem, de semmit különöset nem vettünk észre nála.
Old England Creative Commons License 2005.01.17 0 0 340

Szia bazsiteri!

Szerintem elvileg lehetséges a sima kádfürdő, miért ne? Amikor befekszel, neked kell meghúzni egy kis zsinórt, mire leereszkedik az UV-lámpákkal felszerelt tetőrész. Ezután azt hiszem, 4 percig még nem történik semmi (ez alatt egyszer meg kell fordulni a vízben), s csak utána kapcsol be a fény. Szóval, a gép bekapcsolása nélkül is lehet(ne) a kádban feküdni, ameddig csak akarsz. A fényérzékenydéggel tényleg nem jó játszani.

Egyébként pár évvel ezelőtt nekem is felírták a Neotigasont, de csak rövid ideig szedtem, mert közel sem használt annyira, amennyire én a mellékhatásoktól féltem. A kezelési tájékoztatóban pl. szó szerint azt írták, hogy még az abbahagyást követő 3 évben is tilos teherbe esni, mert a gyerek szörnyszülött lehet!!! A többi, szteroidos stb. Kenőccsel, szerrel is így vagyok: a lelki teher is nagyon nehéz, de inkább nem kérek hozzá még ilyen-olyan plusz testi bajokat.

Hogy valami pozitívat is mondjak: próbáljátok ki a Halolaj kapszula szedését. Ez omega3 zsírsavakat tartalmaz (az ilyen összetevőjű készítményeket a Tomesában ajánlotta a doktornő), én most szedem és sokkal halványabb tőle.

Előzmény: bazsiteri (339)
bazsiteri Creative Commons License 2005.01.17 0 0 339

Sziasztok!

Szeretném a tanácsotokat kérni. Anyám tavaly nyár óta vár a Tomesára. Állítólag még a tavaly májusiak vannak soron. Én nem erőszakoskodtam, mert szegény anyám fél évig volt klf. kórházakban. A szoriázisa olyan ronda volt, hogy csodájára jártak a klinikán a tanulók. Azt hittem meg is fog halni, mellesleg meg is akart halni. Olyan nagyon ritkán előforduló fajtája jött elő, hogy az egész teste tele volt eleve szorival ugyebár és ehhez rájött testszerte apró pici hólyagok. Úgy hivják pustulosa. Szóval visszakapta a lórugásos Neotigason nevü gyógyszerét, ami lehet hogy segít de sokat árt is neki. Nincs más megoldás, azt mondták. Viszont ez a Tiason gyógyszer fényérzékenységet okoz. A Tomesában vár a sorára, nem mondtam le, mert nem tudom kaphat-e olyan kezelést, hogy csak kádfürdőt és fényt nem. Aki volt irja meg hogyan működik. Egyszer már kérdeztem tőlük, rögtön azt mondták nem lehet. meg se próbálják variálni vajon. Ez a két dolog együtt megy, tehát befekszik a vizbe és bekapcsol a fény is, vagy azt ők irányítják??? Szerintem mindent lehetne csak akarni kell. Nagy kérdés akarják-e. Biztos jót tenne csak a sósvíz. Otthon is szokott sós vizben fürödni, de drága mulatság.

henci2 Creative Commons License 2005.01.16 0 0 338

Szia Noni!

Hát most aztán végképp elkeseredtem. Én nem jöhetek ugyanezzel a szöveggel náluk.

Előzmény: noni2004 (336)
noni2004 Creative Commons License 2005.01.15 0 0 337
Ja és még valami!...................Az előbb említett cikk utolsó előtti mondata: " A pikkelysömörös fejbőrt fényfésűvel kezeljük."
noni2004 Creative Commons License 2005.01.15 0 0 336
Kedves Henci, és Mindenki !..................................A TOMESÁBAN gyógyultam meg, így semmi rosszat nem akartam írni, én hálás vagyok nekik. DE!!! Nekem tavaly márciusban mondták ugyanezt, kb. a 15. érdeklődésem után. Előbb, hogy 87-en vannak előttem, aztán mikor látták,hogy nem akarok lekopni ,ezzel a szöveggel próbálták húzni az időt. ...............................Bevallom, én erőszakos típus vagyok, na meg fordulaton is voltam, ezért megkérdeztem, hogy a TB.-nél melyik osztály és azon belűl ki dönt erről. mert nekem ott dolgozik a sógornőm, és próbálok segíteni, rajta keresztül, hogy ez a kérdés pozitívan dőljön el. Mikor kitérő választ kaptam, azt mondtam, ok, majd utána nézek. ( Nem ismerek a TB.-nél senkit ! ) ....................Amikor letettem a telefont, egyben le is mondtam a kezelésről. .............És képzeljétek, másnap felhívott a doktornő, és adott időpontot!!!!........................Azt mondta, csak a férfiak vannak sokan, a nőkhöz beférek. ( Ja, a félreértések elkerülése végett a hangomról, a nevemről, meg a külsőmről sem nehéz megállapítani, hogy nő vagyok. Eddig legalább is soha nem tévesztettek össze .) ........................................Summa summárum, amikor bekerültem nem okozott gondot, ha 20-30 percet késtem, vagy más időpontot kértem. Ha már bent vagy, kedvesek és megértők......................................Kiderült, hogy ez egy külföldi ( azt hiszem német ) magánvállalkozás, melyet a TB. úgy 2000. körül befogadott. ...............Nyilván a vállakozónak valamilyen érdeke fűződik ahhoz, hogy egy határon belűl maradjon, és ne fizessen ÁFÁT, vagy valamilyen adót. ............................................. HOGY EZT MIÉRT GONDOLOM???? Mert a CSALÁDI LAP JANUÁRI SZÁMÁBAN annak is a 6. oldalán 2 oldalas cikk jelent meg a pikkelysömörről. Kolimár Éva riporter kérdezte Dr. Nagy Éva bőrgyógyászt ( aki a TOMESÁBAN is dolgozik ) a gyógymódról. A cikkben kiemelve, eltérő színnel, nagyobb betűmérettel szerepel, hogy a " TOMESA FÉNY ÉS FÜRDŐTERÁPIÁT ORVOSI BEUTALÓVAL BUDAPESTEN, DEBRECENBEN , MISKOLCON,SZEGEDEN, PÉCSETT, ÉS SZOMBATHELYEN VEHETIK IGÉNYBE A PIKKELYSÖMÖRÖS BETEGEK"......................Azt hiszem, hogy ha OEP finanszírozási gondok lennének, azt a cikkben említették volna, de minimum a hírdetést kihagyták volna. ......................Ennyi................Üdv.: Noni
Előzmény: henci2 (334)
Old England Creative Commons License 2005.01.15 0 0 335

Ez tényleg rossz hír, mi több, felháborító. Vajon mire fizetem a tb-t?

Egyébként nekem nem volt külön fejbőr kezelés a Tomesában.

Előzmény: henci2 (334)
henci2 Creative Commons License 2005.01.15 0 0 334

Szia Noni!

Nagyon el vagyok keseredve. Tegnap megint hívtam a Tomesát, azt mondták, hogy nem kezdhetnek bele új kezelésbe, mert az OEP nem egyezett még bele és nem is lehet tudni, hogy egyáltalán bele fog-e. Várhatok megint, de lehet az is, hogy hiába.

Nem kéne tényleg valahogy testületileg fellépnünk a sömisek érdekében az OEP-nél?

Akinek van ötlete, írhatna, hogy mit kéne tenni!

Előzmény: noni2004 (333)
noni2004 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 333
Szia Henci! Szerintem a kezeléstől vagyok tünetmentes, a diétától kicsit jobban érzem magam. A Tomesában külön kezelés van a fejbőrre. Azt nem tudom, hogy milyen, mert egy külön helyiségben csinálták. És lelkileg hogy állsz?? Mit gondolsz van ilyen tényezője a mostani helyzetnek??? Szerintem ne nagyon foglalkozz a szteroidokkal! Ha arra reagál kend nyugodtan azzal. Én pl. régebben voltam egy ilyen kúrán egy csúnya gerincsérv miatt. Előtte megkérdeztem egy orvos ismerősömet, mit szól hozzá. Azt mondta feleslegesen nem kell alkalmazni, de ne gondoljam, hogy komoly káros hatása van. Sőt, elmondta, Ő két kúrát vett, az enyémhez hasonló kezelésből, mikor neki kijött a gerincsérve. Pedig ez komolyabb mint egy kis kence! 4 napig kaptam napi 2 infúziót, amiben jócskán volt szteroid. Azóta 5 év telt el, és nem érzek semmit. Hála Istennek, gerincfájdalmat sem. Szóval ehhez képest egy kis kence??? Egyébként miért olyan rettenetes szer a szteroid? Ti mit tudtok róla? Üdv: Noni
Előzmény: henci2 (332)
henci2 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 332

Szia Noni!

Itt vagyok. El szoktam olvasni a leveleket, csak nincs nagyon mit hozzátennem a dolgokhoz. Még nem mehetek a Tomesába. Ja, egyébként a fejbőrrel, füllel mit csinálnak ott?

Hogy vagy Noni? Szerinted a diétától vagy tünetmentes vagy a kezeléstől?

Az a rossz, hogy pontosan tudom milyen mellékhatásai vannak a szteroidoknak, csakhogy ha 3 napig esténként bekenem, lefolpackozom, akkor eltűnik pár napra. Aztán kezdődik minden elölről. Nem tudok kikerülni ebből a mókuskerékből, pedig én is tudom, hogy csak pár hétig szabadna használni, de mit csináljak helyette?

Előzmény: noni2004 (331)
noni2004 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 331
Sziasztok!! Hol vagy Henci??? Mi van veled???
camel0t Creative Commons License 2005.01.10 0 0 330

Szia!

Hát úgy látszik nincs más választásom csak az ha elfogadom.

Egy ismerősöm a hétvégén a kezembe nyomott egy újabb "szert", a neve: HYACINT

fejbőr és hajápoló ez van ráírva. Használta már valaki? Tartósan van valami hatása vagy nem is érdemes ezzel próbálkozni?

Előzmény: napalm. (326)
napalm. Creative Commons License 2005.01.07 0 0 329

szia!

mondjuk szép nagyot nem láttam (csak fényképen), de elszórtan kisebbeket igen.

nem zavar, mert tudom mi az....aki meg rákárdez hogy milyen folt, elmagyarázom pár mondatban.

mondjuk én még annyit nem láttam élőben...szerintem akinek ilyen van az nem győzi takargatni, tehát kifele nem nagyon látszik...

üdv

napalm

Előzmény: noni2004 (328)
noni2004 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 328
Fiúk!!! ...........Komolyan nem zavarja a pasikat egy szép nagy psori, mondjuk a nő combján??? Ne beszéljetek mellé!!! Üdv: Noni
noni2004 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 327
Sziasztok !.....Napalm! A korpa szindrómáról egy reklám jutott eszembe, ami a lottót reklámozta a hedensoldersz sampont utánozva, úgy 2-3 évvel ezelőtt. ...........Pasikám a tengerparton egy hintaágyban, jó csajok legyezgetik, kaja, pia, havaj, pálmafák. Kamera közel hozza, Pasi: korpás volt a fejem, kipróbáltam a ... sampont.... Ma is korpás a fejem, de már egyáltalán nem érdekel. LOTTÓZZON ÖN IS! .....................Szóval szerintem nem nagyon veszik észre, ha csak pár pötty van. Talán kicsit eltúlozzuk, mert mi látjuk, ha egy újabb kijön. Én pl. egy szobában dolgoztam egy csajjal, és úgy fél év elteltével mondtam, hogy megyek a psoris dokihoz. Erre kiderült, hogy neki is van, ráadásul a kezén. Észre sem vettem, pedig én tudom milyen. Használ az a lesaroom tabletta!!! Szép estét!
Előzmény: napalm. (326)
napalm. Creative Commons License 2005.01.06 0 0 326

szia!

én is pasi vagyok.

nálunk a helyzet a következő volt:

feleségemet 12 éve ismertem meg. ő már akkor pszoris volt. szegény stresszelte is magát miatta hogy mit szólok. mondtam neki hogy ne is foglalkozzon vele. ha engem nem zavar, őt se zavarja.

teltek-múltak az éve, aztán tavaly vagy azelőtt lekezdett fájni a derekam-hátam.

elmentem dokihoz felírt valamilyen ultrahangos kezelés meg tornát.

ez úgy ahogy használt is.

aztán rákövetkező évben a talpam kezdett fájni.

úgyanígy doki (rheumatológus), kezelés, gyügyszer (medrol), nem használt.

vissza hozzá, ekkor már szólt ez a doki az osztályvezető főorvosnak is.

na az megnézte a fejemet, látta miről van szó, oszt egyből ki is szúrta mi is az.

hozzáteszem egy-két piros pötty volt már rajtam, de ezek annyira picik voltak hogy én nem állapítottam meg hogy mik ezek, de ő egyből tudta.

szóval itt járok ;)

tehát nekem az ízületeknél indult el...

időnként ha nagyon kellemetlen a talpam (mint most is), bekapok egy-két Movalist aztán egy ideig elvagyok.

a hajmosót pedig úgy hívják hogy: "detergens sufuratum".

dokival írasd fel, úgy nem kerül sokba.

nos nem akarlak elkeseríteni, de valszeg még egy darabig így maradunk.

egy topiktárs javasolta a napi 3 leszarom tablettát ;)

mást egyenlőre nem találtak ki a lelki teherre.

el kell fogadnunk. eleinte nekem sem volt egyszerű.

a hajam zavart leginkább (korpa szindróma), de úgy néz ki a diprosalic oldat bevált (kopp-kopp)

hirtelen ennyi.

üdv

napalm

ui: amúgy mennyi idős vagy?

Előzmény: camel0t (325)
camel0t Creative Commons License 2005.01.06 0 0 325

Szia!

Írom itt  magamnak ezeket a szereket. Majd viszem a bőrgyógyászhoz.

Egy kérdésem lenne még!: én pasi vagyok, de rohadtul kezd megviselni a dolog.

Te hogy vagy ( voltál ) ezzel? A barátnőmet nem zavarja ( ezt mondja ) de mi van ha így maradok?

Előzmény: napalm. (324)
napalm. Creative Commons License 2005.01.06 0 0 324

köszi az infot, lehet hogy ezek után elmegyek laborba (anyám úgy is ott dolgozik;)) )

üdv

napalm

Előzmény: pszori (323)
pszori Creative Commons License 2005.01.06 0 0 323
Sziasztok!

Par dolgot összeszedtem a diprosalic és a dermovate oldatról...
(Nem az elrettentés a célom. :) )

" A mellékvesekéreg-hormon tartalmú gyógyszerek mellékhatássai (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, csontritkulás kialakulása), bár a bőrből történő felszívódásuk csekély, hosszantartó alkalmazásuk esetén az előbb említett mellékhatások kialakulásával számolnunk kell, ezért ne "írassunk" fel folyamatos használatra szükségtelenül ilyen készítményeket."

"Az javulás általában napok alatt bekövetkezik, 4 héten túl nem szabad alkalmazni, ekkor más kezelést kell fontolóra venni."

ha esetleg versenyszerűen sportolsz akkor orvosi igazolás kell, mert:
"
Tiltott készítmények és módszerek
A NOB 2003. január 1-től érvényes doppinglistája alapján:
- Dermovate kenőcs
- Diprosalic kenőcs "

Szóval én azt javaslom, hogy aki régóta használja ezeket a szereket, azoknak érdemes egy vérvizsgálatot megcsináltatni.
Biztos ami biztos alapon.

üdv: m
Előzmény: napalm. (322)
napalm. Creative Commons License 2005.01.05 0 0 322

szerintem ártani nem igazán árt. nekem eddig csak pozitív hatású volt a kobakomon!

ott nem is használok mást csak az oldatot, illetve lejjebb valaki írt egy kénes hajmürműlét, most sajna nem jut eszembe;(

receptre felíratva nem egy tétel...ha lesz érkezésem megnézem a nevét...

nyxon :

igen csak orvos írhatja fel. az oldat ólcsóbb (olyan 300-400 ft körül van) mint a kenőcs.

ha jól emlékszem...;)

de a kenőcs sem vészes összegű (nem egy michael árkategória!)

üdv

napalm

Előzmény: camel0t (321)
camel0t Creative Commons License 2005.01.04 0 0 321

Szia!

Köszi a válaszod. Most javulóban van egy ideje, de feltétlen kipróbálom ezt is.

Hátha ennyi minden felváltva segít valamit. Vagy nem túl jó hogy egymás után ennyi mindent használok egyszerre?

Előzmény: napalm. (314)
nyxon Creative Commons License 2005.01.04 0 0 320

Bocs, új vagyok erre, azért vannak ilyen hülye kérdéseim.

nyxon Creative Commons License 2005.01.04 0 0 319

Szia!

Ezt a diprosalicot bőrgyógyász írhatja fel? Gondolom csak úgy nem adnak a gyógyszertárban. Már annyira utálok orvoshoz járni. Időm sincs nagyon rá.

De most megint rosszabb lett a helyzet.

noni2004 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 318
Sziasztok! Üdv minden új fórumozónak -- és persze a régieknek is. Bazsiteri! Jó hogy visszajöttél! ------------------A pszori és az allergia valahol egy tőröl fakad. Mindkettő az immunrendszer eltúlzott reakciója valamire. Henci!................Mi van a pöttyeiddel???......................Az étrend betartását az ünnepek alatt kicsit elhanyagoltam. De nem adom fel!!!
Előzmény: bazsiteri (316)
napalm. Creative Commons License 2005.01.04 0 0 317

én már pengettem érte úgy 25e-t ;(

sajnálom hogy anyukádnak nem használt a szer.

amúgy milyen allergia jelentkezett nála?

bőrpirosodás? vagy erősebben jelentkezett nála a psori?

üdv

napalm

Előzmény: bazsiteri (316)
bazsiteri Creative Commons License 2005.01.04 0 0 316

Csak jótanácsként: egy igen nagy szaktekintélyü bőrgyógyász szerint, aki hajlamos az allergiára és nehéz eset a szoriázisa, nem lesz jó a Michael's féle szer. Inkább ne adjatok ki rá feleslegesen ezreket!!! Egyébként dícsérte, csak persze szegény anyám ezt se használhatja.

ovica Creative Commons License 2005.01.03 0 0 315

Sziasztok!

Boldog Újévet kívánok Mindenkinek! Hogy teltek az ünnepek nektek? Engem mindig frusztrál, pedig pont inkább fel kellene dobnia. Na, mindegy.

Ovica

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!