Keresés

Részletes keresés

Zemanek Creative Commons License 2004.10.26 0 0 499
Én is erre várok.
Előzmény: Törölt nick (497)
bobbor Creative Commons License 2004.10.26 0 0 498
Jól esik, hogy visszavársz, de el sem mentem! Ha visszaolvasod rengeteg dologban egyetértek Anzikával és bár semmit sem tudok róla nem éreztem betolakodónak. Én a stílus ellen szóltam és nem hinném, hogy bárki véleménye felesleges és érdektelen lenne. Ha komolyan visszaolvastok nyílvánvaló, hogy ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, más-más bírók, de igyanúgy járnak el velünk, valamit jól akarunk csinálni, de....(ld Kanitkabir 478) Rólam és a kutyáinkról mindent meg lehet tudni, ha a nevemre kattintotok!
Előzmény: Törölt nick (495)
bobbor Creative Commons License 2004.10.26 0 0 493
Harmadszor kezdek hozzá, mert nem találom a szavakat! Ez nem kuckó, hanem kiállítók ringje lett, ahol kemény ütésváltásokkal le lehet verni a másikon, amit a bírói körökben kaptunk? Ez a baj a kutyásokkal (bocs a kiállítókkal). Elbeszéltek egymás mellett, anyáztok feleslegesen, úgy hogy még a nevetek sem publikus. Egy dologban vagyok biztos: a kutya nem a ringben kezdődik és nem is ott ér véget. Aki ettől eltérően gondolkodik, az nem lehet normális kutyatartó és tenyésztő, csak paranoiás majd én megmutatom kiállító. Az ilyen vitáktól megy el a kezdő kedve, nem a "nehézségektől". Bocs, ha valakit bántottam!
Előzmény: Anzika (492)
Anzika Creative Commons License 2004.10.26 0 0 492

Sajnálom, hogy megelőzött a Spillo.

A felvezetés nemcsak azért fontos, hogy a kutya jól viselkedjen, hanem esetlegesen eltakarni a hibáit is nagy ügyesség kell, és sok gyakorlat

Ezek mind igazak, de ezt már a kutya szörzetének rendbetételekor meg kell kezdeni. Én is tudom tovább fokozni, ez nem művészet. Olyan érvekkel jöttök, amit a végtelenségig lehet bővíteni. Ezek nem cáfolatai annak, amit írtam. Ezek olyan mondatok, amivel a másik tudatlanságát akarjátok bizonyítani.. Itt rövid válaszokra törekszik az ember, a felvezetésről konyvet lehet írni, de itt nem könyvírásról van szó.

Mindenki hozzáteszi azt, amit jónak tart és kész. Mondjatok egy olyan beírásomat, ami árt a kutyának. Arra figyeljetek, hogy ne ragadjátok ki a környezetből.

Valamit azért tudomásul kell venni. A kiállításon a kiállítók 99,9 százaléka maga vezeti fel a kutyáját. Még a tenyésztők is.

Nem kell csodát csinálni egy felvezetésből, hanem meg kell tanulni! Dolgozni kell a kutyával! Ha meg ez a rész nehezünkre esik, akkor nem kell kiállításra menni.

Senki nem megy diplomaosztóra egyenesen, hanem előtte huszon valahány évet tanul, ami az emberek tobbségének munka.

A képeken nem tudom megítélni, hogy mennyi idős az a lány. Afgánt felvezetni meg nem nehéz, ha tudod, hogy kell, és a kutya be van tanítva.

Ezt írtad a következő előzményre

Szilmaril:472

És mit csináljon a szerencsétlen gazda, ha 80 éves és nagytestű kutyái vannak? Nem fog rohangálni a ringben velük, hanme megkér valakit, hogy vigye be őket

480 Anzika

A képeken alattunk nem 20 éves hölgy vezeti fel afgánját. (Nagy kutyát nehezebb, mert lendületesebben kell vezetni.)

A negyedik képen igencsak jóindulattal lehet a hölgyet lánynak nevezni(előfordulhat, hogy nem volt férjnél)

Nem csak nem olvastok, de nem is néztek. Az első képig csak. De ...

Mintha egymás mellett eldumálnánk. Aki beleolvas csak, mint Ti, azt hiszi, hogy velem van a baj.  Olvassatok, figyeljetek! Sokkal jobban meg fogjuk érteni egymást és lehet, hogy valakinek haszna lesz belőle. Szerintem ez lenne a cél.

Én nagy megerőltetések közepette nem emeltem ki azokat az ellentmondásokat, amiket írtak, Ti meg itt meg akartok lepni. Mindig konkrétan írjátok le, ha olyant írtam, ami nem igaz, vagy ellentmond valaminek

Előzmény: Szilmaril (490)
Anzika Creative Commons License 2004.10.26 0 0 491

Spillo!

Már többször figyelmeztettek, hogy olvass, mielőtt valamihez hozzászólsz! Én kiegészíteném azzal, hogy értelmezd is.

"komoly szakmai gyakorlat nélkül"

Először is a felvezetés nem szakma. Te azt nem tudod megitélni, milyen gyakorlatom van. Nagyon merész vállalkozás azt ilyen távolról megitélni, de Te megtetted.

kiképzés is kevés, mert egy spánieltől sem azt várják el a ringben, mint pl. egy munkavizsgán vagy versenyen.

A spánieleknél van munkaosztály, ahol alig van kutya, a nyerés esélye megnő. Senki nem gondolta, hogy kajtatni kell a ringben. Felesleges volt ideírnod ezt a mondatot.

Nos a show-kutyáknak RINGDRESSZÚRÁRA van szükségük.

Ezt úgy biggyesztetted ide, mintha nem ringdresszúráról írtam volna

Anzika: 480 Ha megfigyelted kiállításokon az ismert tenyésztők mindig nagyon jó rigdresszurával rendelkező kutyákkal jelennek meg.

Olyan élvezettel használod a szót csupa nagy betükkel, mintha erről most hallhatnék először

Anzika :

281 Azért egy átlagos szellemi képességgel megáldott kutyának nem lehet gond a kiállítási követelmények teljesítése.

- meg lehet tanítani állni

- szépen menni, járni

- eltűrni, hogy megtapogassák

- asztalon megállni

- kiállításon ne foglakozzon más kutyákkal

Te! Nem ez a ringdresszúra alapjai? Hát akkor miről beszélsz?

Ettől még nem fog győzni a kutya, mert egy szép kutya, olyan, mint az ötös a lottón.

A gond az, hogy vannak emberek, akiknek mindig "ötösük" van. A baj az, egy idő után el is hiszik, hogy az ő kutyájuk a legszebb

Ha egy jól felvezett, valóban szép kutya előtt nyernek, akkor legalább legyen egy kevés szégyen érzetük. Ezért kell egy a "körön" kivülállónak mindent megtennie az alapos felkészítéssel, és akkor még ott a nagy kérdés, valóban szép-e a kutya?

Ez később fog kisülni, de

Nem a ringdresszúráról írtam? Akkor minek az a sok nagybetű?

251 A kutyit más kutyák társaságában kell megtanítani szépen menni, állni, mert ha egyedül meg is csinálja, más kutyák előtt nem nagyon fogja.

259 A lényeg, kifejezetten előnyös, ha a kutya nem a kiállításon lát először kb 1000 kutyát, meg 3000 embert.

Nem kutyakiképzést propagálom, nem vagyok kiképző. Mondjuk nem árt, ha a kutya irányítható, de itt azért nagyobb valószinüsége van a többi kutyához való normális viselkedés kialakitásának. Amelyik kutya képtelen viselkedni az iskolában, azt el szokták küldeni. Igy kisebb esélye van a sérülésnek is, amikor a kezdő kutyi udvariatlankodik.

De olyan is volt, hogy valamelyik számomra fontos eredményt reméltető kiállításon - bár több, mint 20 éve kutyázom - olyan ideges voltam, hogy megkértem vkit., hogy vezesse fel a kutyámat. És nyertek, együtt. Most szerinted, én ne is tartsak kutyát, mert ideges voltam egy-két kiállításon, méghozzá ennyire? Lehet, hogy meglep, de én minden kiállításon baromi ideges vagyok. Tudod, szeretek nyerni. De soha nem mentem be úgy a körbe, hogy itt biztos, hogy én nyerek. Csoda ha izgulok?

Az én kutyámat nem vezethetted volna fel, ha a sajátoddat képtelen vagy.

Mindenki szeret nyerni! Nem mindegy, hogy izgul valaki egy kicsit, vagy ideges.

Egyébként a bírók nagy többségénél a szar kutya akkor sem nyer, ha szépen vezetik fel.

Ez lehet, hogy igaz a kiemelt résszel, de Te voltál az egyik, aki itt foghibás kutyáról írt.

Én is tudok olyan kutyáról, akit már a kiállítás bejáratánál a "portásnak" vissza kellett volna küldenie és mégis nyert.

Nem hiszem, hogy Sziszit bárki is le akarná beszélni a kutyázásról, v. a szervezett kutyás életbe történő bekapcsolódásról. Egyszerűen szeretnénk, ha felelősségteljesen látna hozzá, és nem úgy mint sokan: ha rájönnek, milyen melós is "felépíteni" egy show-kutyát, és nevet szerezni vele, már abba is hagyják...

Te itt még tanácsot nem adtál, én próbálkoztám, de egyszerre az ellenkezőjéről akartak meggyőzni. Sikert munka nélkül nem lehet elérni. Arra akartam felhívni a figyelmét, a kutyával sokat kell mozogni emberek és kutyák között. Dolgozni kell, ki kell képezni, meg kell tanítani kiállítani. És akkor még nem tudjuk, milyen lesz a kutyánk? A szép kutya ötös a lottón, olyan ritka.

A Sziszi azóta itt nincs, mert amit írtam, arról éppen az ellenkezőjét akarjátok bebizonyítani.

Mégegyszer: előszö olvass és azután írjál!

Előzmény: Törölt nick (489)
Szilmaril Creative Commons License 2004.10.26 0 0 490

Hú, megelőztél, de mintha olvasnál a gondolataimban!:)))

A felvezetés nemcsak azért fontos, hogy a kutya jól viselkedjen, hanem esetlegesen eltakarni a hibáit is nagy ügyesség kell, és sok gyakorlat.

A ringdresszúra és a kutyaiskola sok esetben üti egymást. Én pl. sosem adok jutalomfalatot a kutyámnak, ha leül, az iskolában meg akkor dícsérem, ha mellémült. Nálunk nem így megy, ha megáll előttem, és beigazítom, akkor kapja meg a kaját.

Meg van ismerősöm, aki nem szereti a kutyáját ültetésre tanítani, inkább álljon a kutya egy helyben, annak több hasznát veszi kiállításon.

Szóval egyetértek veled!

Anzika: a hozzászólásodat nem igazán értettem. Volt néhány mondatot, amiből nekem az jött ki, amit leírtam. De most te valami teljesen másról beszélsz.

A képeken nem tudom megítélni, hogy mennyi idős az a lány. Afgánt felvezetni meg nem nehéz, ha tudod, hogy kell, és a kutya be van tanítva. De én nem hiszem, hogy a 80 éves mamika jobban tud vele futni, mint a 20 éves lány...

Előzmény: Törölt nick (489)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.25 0 0 488
Én se.
Előzmény: Anzika (487)
Anzika Creative Commons License 2004.10.25 0 0 487
Mennem kell, nincs időm, majd egyszer máskor. Nem fogom elfelejteni.
Előzmény: Zemanek (486)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.25 0 0 486
Miért lenne büntetésneki az élet?
Előzmény: Anzika (485)
Anzika Creative Commons License 2004.10.25 0 0 485

Mindig ekkorát tévedj! Gratulálok.

Nekem az tetszik a basettekben, hogy kölyökkorban olyan izületeik vannak, mint a disznónak. Ne rossz értelemben vedd.

Soha nem vennék ilyen kutyát, ez komoly, de attól még tetszik, csak büntetés neki az élet.

Előzmény: Zemanek (484)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.25 0 0 484

:-)))

Más.

Tegnap voltunk az MKSZ Derby kiállításán. A nagyobbik babaymet már neveztem erre a kiállításra a kicsit még nem tudtam mert nincs 3 hónapos. Most volt először kiállításon és idegen kutyák között is, sőt még pórzáon is csak nagyon keveset gyakoroltunk, ezért nem sok reményt fűztem ahhoz, hogy helyezzenek minket a baby bis-be mert elég sok baby kuty volt nevezve és ezek meg is várták a Bis-t, erre tessék:

Tévedtem:-))

Előzmény: Anzika (483)
Anzika Creative Commons License 2004.10.25 0 0 483

Baromi empátia készségem van-))

Ezért veszek észre mindent a kutyán és a gazdáján is. Ezt már komolyan írtam, hadd dicsérjem magam.

Előzmény: Zemanek (482)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.25 0 0 482
Nem tévedsz.:-))
Előzmény: Anzika (480)
Anzika Creative Commons License 2004.10.25 0 0 481
A bíró amikor bemegy a ringbe, tudja melyik kutya fog nyerni, és azt is  melyiknek illene. A rigdresszura hiánya csak megkönnyíti a helyzetét, könnyebben nyereti meg azt, amelyik nincs jól felkészítve. Nem kell nekik ezt az esélyt megadni, hadd szégyelje egy kicsit magát.
Előzmény: bobbor (479)
Anzika Creative Commons License 2004.10.25 0 0 480

Nem olvasom vissza a régebbi hozzészólásokat, de az előzményeket leírom.

Sziszi15 azt kérdezte, hogy lehet felkészíteni kiállításra a kutyát?

Javasoltam, vigye olyan helyre, ahol sok ember és kutya van. Nem árt, ha ki is van képezve, ez nem csak a kiállítás miatt fontos. Spánielről van szó, munkakutya.

Jött a válasz, ha viszi a kutyát, ha nem iskolába, akkor sem bíztos, hogy jó kiállítási kutya lesz. (Ez igaz, de ha nem foglalkozik vele, akkor még esélye sem lesz nyerni, akkor sem, ha a világ legszebb kutyája az ővé)

A következő kijelentés. Nagyon nehéz kutyát jól felvezetni, nem véletlenül fogadnak drága pénzért handlert.

Ugy nem gondoltad, hogy azt hiszem, hogy odamegy és felvezeti a kutyát? Ezt a nagyon bátor dilettáns kutyatartók szokták megtenni más kutyájával, ők a jók a kutya meg nem volt a ringben jó.

Én nem hiszem, hogy ez olyan rettenetes nehéz dolog egy saját kutyát felvezetni.

A gazda ideges. Az ideges máskor is, aminek a kutya issza meg a levét. Tehát jobb, ha nincs kutyája.

Én azt elfogadom, hogy valaki öreg, beteg, járáshibás stb. az fogadjon valakit, de a 80 éves is maga vezette fel a kutyáját fiatalabb korában.

A képeken alattunk nem 20 éves hölgy vezeti fel afgánját. (Nagy kutyát nehezebb, mert lendületesebben kell vezetni.)

Zemanek szerintem nem pénzes handler, lehet, hogy tévedek, de nem hiszem.

Hogy hány kiállításon voltam, azt Te megitélni nem tudod, komoly lemaradásod lehet hozzám képest, ez nem baj, mert lehet, hogy sokkal ügyesebb vagy nálam.

Ha megfigyelted kiállításokon az ismert tenyésztők mindig nagyon jó rigdresszurával rendelkező kutyákkal jelennek meg. Ha a kutya szar is, nagyon mutatnak a ringben.

Ezt szerettem volna ösztönözni a Szisz15 esetében is, ha véletlenül jó kutyája lesz, akkor ez ne legyen hátrány. Viszont ő nem látott mást, mint azt, hogy ezt nem lehet megtanulni. Olvasd vissza a régebbi hozzászólásokat! A Sziszi még fiatal, kár lebeszélni a kutyával való hasznos elfoglaltságról.

Előzmény: Szilmaril (472)
bobbor Creative Commons License 2004.10.25 0 0 479
És ezzel azt hiszem elvezettél minket a lényeghez: A rossz felvezetés jó alapot nyújthat a bírónak ahhoz, hogy a kutyát alulértékelje. Ha akarja...
Előzmény: Kanitkabir (478)
Kanitkabir Creative Commons License 2004.10.24 0 0 478
Sziasztok ! Vitatkoztok még a felvezetésen ? Sosem fogtok egyet érteni. Mindenkinek más a stilusa és minden biró mást szeretne látni. Régen azért nem kaptam osztálygyőztest, mert szerencsétlenkedtem még egy jól betanitott kutyával is, idegeskedtem, manapság pedig azért nem kapok osztálygyőztest, mert ... nem is tudom. Mostanában szépen mennek a kutyáim és ha nem kapjuk meg, akkor nem értem mi a baj. Biztos, hogy számit az is a ki a póráz másik végén megy.
bobbor Creative Commons License 2004.10.22 0 0 477
....???? Egyébként mindegy. Van a standard és van minen más. Mit számít, ha a minden másból eggyel több lesz?
Előzmény: Törölt nick (476)
Szilmaril Creative Commons License 2004.10.22 0 0 475

Lehet, hogy erre gondolt, de akkor miért nem ezt írta???

Javaslom, nézz meg kiállítási eredményeket, képekkel (pl. ebcimtar): látni fogod, hogy sajna már nagyon ott tartunk.

Előzmény: bobbor (474)
bobbor Creative Commons License 2004.10.22 0 0 474
Szilmaril, én úgy érzem, értem mire gondolsz és igazad is van. Mégis meg kell védenem egy kicsit Anzikát. Általában vegyünk egy kiállításra alkalmas kutyát, és azt akinek fontos, hogy fusson. Én is úgy gondolom, elvárható, hogy ez utóbbi személy képes legyen felkészíteni és felvezetni a kutyáját, mely erre a dresszúrára szintén alkalmas kell legyen. Előfordulhat azonban, hogy az az érdekelt például egy idős német juhász tenyésztő. Nyilvánvaló, hogy képtelen lesz a kutyával futni. De ebben az esetben, főleg ha komolyan gondolja és csinálja, kell legyen a környezetében kinevelt hendler (rokon vagy barát). Nos ezzel nincsen baj. Amit én személy szerint, és írásai alapján szerintem Anzika is, aggasztónak tartanék, ha nálunk is a hivatásos hendlerek kezébe kerülnének a kiállítások.
Előzmény: Szilmaril (472)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.22 0 0 473
Kiállitási képek:

Szilmaril Creative Commons License 2004.10.21 0 0 472
Szerintem te nem látod elég tisztán a helyzetet, azért írsz ilyeneket.
A handlerek nem kiállításon kapják meg a kutyákat, hogy vezessék fel, hanem ők készítik fel őket, ők tanítják be a kutyákat!! Annak semmi értelme, hogy a gazda betanítja, aztán mással felvezetteti...
És mit csináljon a szerencsétlen gazda, ha 80 éves és nagytestű kutyái vannak? Nem fog rohangálni a ringben velük, hanme megkér valakit, hogy vigye be őket. És ebből kifolyólag foglalkozni sem tud a kiálítási fekészítésükkel.
Nem csak az fogad handlert, aki hülye és nem ért a kutyához, meg idegbeteg!!
Nekem is van ismerősöm, aki kiállításra jár, felkészíti a kutyákat, de ő nem vezeti fel, mert nagyon izgul, és a kutya ezt átérzi.
Vagy pl. kettős felvezetésnél (amivel nem értek egyet, de ilyen is van) a gazdi kinn áll a ring szélén, és a kutya őt figyeli, míg más felvezeti.
Tehát mielőtt vádaskodsz, gondolkodj... vagy legalább járj kiállításokra.
Előzmény: Anzika (471)
Anzika Creative Commons License 2004.10.21 0 0 471

Azért akinek kutyája van, illik pár dolgot megtanítani. Pláne, ha a marnagassága meghaladja a 10cm-t. A kutyáról van szó.

Egy kutyát bármikor meg kell tudni állítani, ez meg tanítás nélkül nem megy. Különben nagy bajok lehetnek belőle. Ha ez megy, akkor már a kiállításra való felkészítés 12,5 perc.

Én a kutyámnak szöktam szólni, hogy szépen menj, lépést szokott váltani. Ezt az utcán egy hét alatt elsajátította. Kiállítás előtt szoktam csak szólni neki.

Előzmény: Törölt nick (462)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.20 0 0 470
Szerintem elég gyakori. Ha nem így lenne, nem kéne annyi kutyát felvezetni a sajátjaimon kívül a kiállításokon.
Előzmény: bobbor (469)
bobbor Creative Commons License 2004.10.20 0 0 469
Igaz, ez is egy lehetőség, mindössze nem túl gyakori.
Előzmény: Zemanek (468)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.20 0 0 468
Mind a kettő tény, de van olyan is, hogy a gazdival (aki nem tud jól felvezetni) nem látszik milyen szép a kutya és nem nyer és ha egy hozzá értőbb (itt nem az ismert handlerekre gondolok) kezébe kerül már is nyer a kutya, mert szépen van bemutatva.
Előzmény: bobbor (467)
bobbor Creative Commons License 2004.10.20 0 0 467
Igaz! Példát is tudnék rá. A kutya mégis eredményes. (Bár bírója is vállogatja, de a bírókról most inkább nem mondok semmit). De tudok olyat is, amikor a felvezető sokkal jobb mint a kutya. Ez is lehet eredményes. De ez már baj.
Előzmény: Zemanek (466)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.20 0 0 466
De az, hogy a kutya tudja mutatni magát, az nem jelenti azt, hogy a gazdi is tudja felvezetni "magát".:-))
Előzmény: bobbor (465)
bobbor Creative Commons License 2004.10.20 0 0 465
Nem írtam egyértelműen, mert röviden akartam. Persze, hogy egy vdászkutya is lehet kiállítási, egy munkakutya nem különben. Én úgy értettem, hogy ha egy kutya vadászkutya, akkor tudjon "vadászni", ha munkakutya, tudjon "dolgozni" és ha kiállítási, akkor tudja "megmutatni magát". Aki pedig egy "kedves kis társra vágyik", az tartson kedves kis társat és nem muszáj mindenáron kiállításra rángatnia.
Előzmény: Zemanek (463)
Zemanek Creative Commons License 2004.10.20 0 0 463

Szerintem attól, hogy valaki nem tud jól kutyát felvezetni még járhat kutyakiállításra.

Bobbor: Egy vadászkutya is lehet kiállítási kutya egyben, miért veszed ezeket ennyire külön.

Előzmény: Anzika (461)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!