Keresés

Részletes keresés

Dalnoki Creative Commons License 2023.12.06 0 0 101906

Ablaktokba gyapotot teszek (kőzet vagy ásványgyapot a jobb???). Lehet butaságot kérdezek, de a tetőcserép alól kimaradt tetőfólia jó lehet? A tetejére OSB lapot tennék. Mást nem? 

Előzmény: Palási (101905)
Palási Creative Commons License 2023.12.06 0 0 101905

Ásványgyapot kitöltés és fedés bármivel ami a párát át ereszti.

Előzmény: Dalnoki (101903)
peterch Creative Commons License 2023.12.06 0 0 101904

Szia !

Néztem , hogy hogyan csinálják . Az egyik viszi fel a glettanyagot , a másik a hálót ráhelyezte, majd addig simította , míg éppen hogy maradt valami a hálón és látszottak a négyzetek . Amikor egy darabon leszakítottam nekik a már száraz felületről a hálót , akkor az EPS-en csak ott maradt némi glett , ahol a négyzetek voltak . Az erős simítás hatására a háló alól is kinyomódott a glettanyag . Mikor kérdeztem tőlük , hogy szerintük  jó így ? Csak megvonták a vállaikat .

Erről ennyit .

Előzmény: szilentium3 (101900)
Dalnoki Creative Commons License 2023.12.06 0 0 101903

Sziasztok!

A kérdésem a következő. Adott egy tégla társasház földszinti lakása, melyet felújítva vettünk. Egy év után kiderült, hogy a konyhaszekrényem mögött régen egy ablak volt, ami lichthoffra nézett. Ezt elegánsan befedték egy gipszkartonnal és felszerelték elé a konyhaszekrényt. Penészedni kezdett mögötte, ekkor fedeztük fel, hogy a gipszkerton mögött egy ablak van, ami a szabadba nyílik. Belülről nem bántanám, a terv az lenne, hogy kívülről szigetelném az ablak helyét, elképzeléseim szerint valamilyen gyapottal. Mi lenne a helyes megoldás és rétegrend? 

PvD Creative Commons License 2023.12.06 0 0 101902

Sziasztok,

lehet hogy nem a legmegfelelőbb topic, de jobbat nem találtam és azért ide erősen kapcsolódik.

Energetika.

Nov 1-től változtak a szabályok, teljesen átalakult az egész számítás, tanúsítás, stb.

Teljesen eltérő infókat kaptunk, volt olyan energetikus aki azt mondta, hogy a már Nov. 1-től, azaz a törvény hatályba lépésétől kezdve nézik,

hogy a hatóságnak beadott tervek megfelelnek-e az új energetikai előírásoknak.

Tehát ha Nov. 1 előtt lett beadva a terv, akkor épülhet a régi kalkuláció és követelményszint szerint,

viszont, ha Nov. 1 után akkor már az új 9/2023. (V. 25.) ÉKM -nek kell megfelelni.

De volt olyan energetikus is, aki szerint van 1-2 hónap türelmi idő, és most még nem fognak ebbe belekötni.

Kérdés, hogy mivel a ház csak 2024 év végére készülne el elvileg (gyakorlatban simán lehet 2025... ),

így akkor a használatbavételihez melyik tanúsítvány és számítások kellenek majd?

Szóval most akkor kellene újra számoltatni az egész energetikát és ha netán az újnak nem megfelelő akkor még módosítani a dolgokon hogy megfeleljen,

vagy maradhat a régi számítási módszer, ahol a feltételeknek természetesen megfelel az épület.

Köszönöm szépen!

Üdv.

PvD

szilentium3 Creative Commons License 2023.12.06 -2 4 101901

... ez a hozzászólásod jól mutatja , hogy komoly gondok vannak a fejedben , keresd fel a háziorvosodat egy beutalóért a megfelelő szakrendelésre ...

Előzmény: habakukkk (101890)
szilentium3 Creative Commons License 2023.12.06 -1 1 101900

Általában nem az ágyazással van a gond , hanem hogy utána vékonyan glettelik át a ragasztóval , vagy egyáltalán nem glettelnek rá . 

Előzmény: peterch (101891)
sylvanus67 Creative Commons License 2023.12.05 0 1 101896

Hát neked már első nap feltűnt?

Valamit nagyon tudsz vagy te is békaember/sorosügynök/dollárbaloldali vagy. A megfelelő behelyettesítendő.

Előzmény: Simooon (101892)
sylvanus67 Creative Commons License 2023.12.05 0 2 101895

Őkirályi fensége ...

Előzmény: itya (101893)
sylvanus67 Creative Commons License 2023.12.05 0 0 101894

"Ezek mindegyikét megvizsgálta fizikai, szakmai szempontokból is."

Hol vizsgálta? Milyen tudományos módszerrel?

Simooon Creative Commons License 2023.12.04 -3 5 101892

Frissen vásárolt kádárkockámat készülök szigetelni- rezsicsökkenteni ezért visszaolvastam ezt a fórumot elég rendesen az elmult pár napban+ sok videót megnéztem.Sok választ kaptam de még biztos fogok kérdezni. 

Szerintem Mekk Elek egy üldözési mániás sérült figura, néha írt értelmeset de olyan nagyképű mindenkit lefitymáló stílussal hogy már azért kijárna neki a tiltás.Soha nem ismerte be az egyértelmű tévedéseit hiába, (ami laikusként is egyértelmű) inkább röhejesen kitalálja ezt a "gonosz kóklerek" összeesküvés elméletet mint Bástya elvtárs a békaembereket.

Azok a kóklerek akikre gondol írni is alig  tudnak, ide írni meg nincs is nekik mivel, és egyébként is van bőven munkájuk. A youtube-on Kömkel vagy a Szakiellenőr lenne az igazi ellensége a kóklereknek, nem ez az elméleti "szakember" aki idejár oktatni és ettől érzi magát valakinek.

peterch Creative Commons License 2023.12.04 0 0 101891

Ha jól tudom , akkor 3 milliméteres a glett vastagsága . 1mm a glett , 1mm a háló és 1 mm a glett a háló felett . Nálam a falon soha sem látszanak a dűbelek bármilyen is az időjárás , mert igyekeztem a glettanyagot egyenletesre felhordani , majd belesimítani a hálót úgy , hogy a kis négyzetek ne látszódjanak a hálón .

Előzmény: sylvanus67 (101889)
habakukkk Creative Commons License 2023.12.04 -8 1 101890

"Tudással tényekkel gyere, azt elismerik. nem csak itt. "

Mekk Elek éveken át azt vizsgálta, hogy hogyan lehet akár több millióval csökkentei egy családi ház/lakás építési költségeit, úgy hogy ettől az épület műszaki tartalma lehetőleg semmivel se legyen rosszabb, vagy még jobb is legyen. Csak akkor  tett javaslatot egy módosításra, miután utánajárt, hogy a változtatás a kívánt  végeredményen nem, vagy csak jelentéktelen módon változtat. Ezek mindegyikét megvizsgálta fizikai, szakmai szempontokból is.
Érthető, hogy az építőipar területén tevékenykedő csalók/kóklerek megpróbálták elhallgattatni BÁRMI ÁRON. Szakmai érveik nem lehettek, mert a fizika törvényei mindvégig Mekk Elek pártján álltak, így maradtak az aljas módszerek: bármit is mond, azonnal ellenkezni, tagadni, (nem tényekkel érvelni, mert abból kiderül, hogy az ellenkező nem ért saját szakmájához). Sok buta embert érvelés helyett  sajnos ennyivel is félre lehet vezetni, néhányan (gondolkodó képesség híján) lelkesen  csatlakoztak is a "Mekk Elek egy hülye" klubhoz. Mellette szinte soha senki nem érvelt, valószínűleg ez okozta vesztét.

Előzmény: Capt.IQ229 (101881)
sylvanus67 Creative Commons License 2023.12.04 0 0 101889

"Az ok , hogy már először felviszik a glettanyagot és abba ágyazzák a hálót , csak utána a másik kolléga addig simítja a hálót , amíg nagyon vékony réteg marad csak a falon ."

Mert hogyan kell szabályosan?

Előzmény: peterch (101887)
gftgrzrzkkk Creative Commons License 2023.12.04 -5 0 101888

Egy időben elárasztotta Magyarországot az olcsó (állítólag Ukrajnából) csempészett polisztirol, ami nem felelt meg az EU előírásoknak (nem volt önoltó). Az árérzékeny magyar piacon valószínűleg szinte mindenütt ezt használták. A híres lakástűz után nem találtam nyomát az interneten annak, hogy történt-e tesztelés: azon a falon önoltó polisztirol volt-e. De egy ennyire korrupt országban nem szabad azon csodálkozni, ha egy tesztelés "vélettlenül" elmarad :)

Az elhíresült lakástűz óta csalók ezrei próbálják bizonyítékképen felhasználni: na ugye, a polisztirol ég mit a zsír.

Mekk Elek idevágó trükkje: aki azt hiszi, hogy a polisztirol nem önoltó, az vásároljon egy tábla minőségi (nem illegális gyártású) polisztirolt és próbálja meg elégetni egy szál gyufa segítségével :)

Előzmény: Capt.IQ229 (101879)
peterch Creative Commons License 2023.12.02 -1 0 101887

Szia !

Ha nedves időben járod a várost , ahol hőszigetelve vannak a tömbházak és odafigyelsz , akkor az árulkodó jeleket láthatod , hol volt hibásan kivitelezve a rendszer . A jel , az a dűbelek nedves pontjai, amiket látsz a falakon . Nagyon vékony réteg glettelés . Az ok , hogy már először felviszik a glettanyagot és abba ágyazzák a hálót , csak utána a másik kolléga addig simítja a hálót , amíg nagyon vékony réteg marad csak a falon . Így lehet aztán spórolni az anyaggal , amit a lakóközösség kifizetett és ezt máshol újra kifizettetni .

Előzmény: itya (101884)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 0 0 101886

Így van ezt a 2009-es vizsgálat írta.

Előzmény: itya (101884)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 0 0 101885

És akkor a mérgesgázos lázálomhoz még egy adalék:

Kéretik hozzágondolni, hogy -a fával ellentétben- az égés néhány másodperccel a gyújtóláng megszűnése után kialszik. Önmagában nem ég.

https://meps.hu/wp-content/uploads/2022/02/egesgazok-osszehasonlitasa.pdf

Előzmény: trebront (101870)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 -2 0 101882

Ha összezavarod még jobban megvadul

Mondtam, hogy megvadul. :))))

Ember ismeretből is jó vagyok.

Előzmény: Capt.IQ229 (101866)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 -2 2 101881

bevallott tudásom: okl. építőmérnök=statikus, műszaki ellenőr, fel.műszaki vezető

Élő példa újra arra, hogy aki a diplomáival dicsekszik, kérkedik, bizonygat az alapjában egy fogalmatlan logikátlan hülye.

Tudással tényekkel gyere, azt elismerik. nem csak itt. 

Nem tudom mi lehetett a konfliktusod valójában elekkel, de az, hogy csak ennek a genynes tüskének a nyalogatásán kívül semmi másra nem használod a fórumot, most már sokakat zavar.

Előzmény: trebront (101873)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 -1 0 101880

többszintes háznál

Elek már a régebbi ámokfutásodnál sem többszintes házról beszélt.

Olyan házról volt szó amit kispénzből akart a kérdező szigetelni. Majd 1-2 év alatt a SPÓROLÁSBÓL folytatni.

Előzmény: trebront (101871)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 -1 0 101879

Egy újabb baromság.

Meddig folytatod még?

Miskolci tűzeset kivizsgálva, nem volt köze az EPSnek.

Link.:

https://meps.hu/tuzzel-szemben-az-eps/

Előzmény: trebront (101874)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 -1 0 101878

az EPS pillanatok alatt, szerkezete/állékonysága összeomlik és mérges gázokat ereget.. elég nagy különbség, ha a gyerekedet akarod menteni a tetőtérből és közben ég a konyhaablak alatt a natúr (bocs, festett) EPS. a tűz és mérgesgáz hamarabb ér fel a csecsemőhöz, mint te rohanva a lépcsőn.

Ordas nagy butaságokat terjesztesz ISMÉT.

Moderátornak ezt is törölni kellene.

Nézd meg az alábbi videót és tanulj belőle.

https://www.austrotherm.hu/letoeltesek/videok-1-1/szuerke-eps-tuzzel-szembeni-viselkedese

Előzmény: trebront (101870)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.02 -1 0 101877

Családi házaknál nincs semmi.

Nagyobb épületeknél vannak "tűzterjedési" előírások, de ezek is java részt a minősítésekhez kötődnek. Tehát a papír a lényeg.

Gyártói minősítés CSAK RENDSZERRE ad ki a gyár, erre van a papír. Amint eltérsz ettől, tehát más gyártó ragasztóját, dűbelét, akármilyét használod, már nem is kerül pipa a sorban e-mellé.

Tehát mikor terbont bűncselekménnyel vádolja eleket, mert a családiháznál javasol bármit akkor aljas hazugság mögé bújtatott gonoszságot olvasol. Ennyi.

Gyakorlatban pedig tényleg semmi gond nincs. Nem úgy a csempészett ukrán magában égő EPSekkel pl.

Előzmény: peterch (101867)
trebront Creative Commons License 2023.12.02 0 2 101876

azért az vicces, h az én "Admin: töröld, mert életveszélyes" hozzászólásomat törölték, de elek életveszélyes tanácsát meg nem.

ezzel egyben viszlát mindenkinek.

Előzmény: trebront (101875)
trebront Creative Commons License 2023.12.02 0 0 101875

EPS: én nem azt mondtam h az "EPS-t nem lehet használni házon, mert tűzveszélyes", hanem azt h, "EPS-t nem lehet hálós glett nélkül szabadon hagyni, mert tűzveszélyes". aki nem érti a kettő között a különbséget, azzal nincs miről beszélnem. az számomra szellemileg hülye.

aki nem képes az építőipar és kimondottan a tűzvédelmi szabályokat elolvasni, értelmezni és megérteni de engem basztat, h keressem ki neki és írjam le, különben hazug pöcs vagyok: azzal sincs miről beszélnem. az egyszerűen "senki" a számomra. megbízol, kifizeted, konkrétan kikeresem neked és bőrkötésben átadom (ebben a sorrendben). vagy megpróbálsz beiratkozni egy tanfolyamra (írás-olvasás készséget elvárnak!).

akik értelmesek voltak, tőlük bocs..

Előzmény: trebront (101874)
trebront Creative Commons License 2023.12.02 0 0 101874

a tűzvédelmi szabályokat vérrel írják:

nálunk a miskolci paneltűz után szigorítottak (30m egyben EPS volt, az is talán szabálytalanul felrakva)

Előzmény: peterch (101872)
trebront Creative Commons License 2023.12.02 0 2 101873

és általában: én a napelem és rekup.szellőzés kiváncsiságom miatt keveredtem a fórumra kérdezőként.. de aztán gondoltam visszaadok egy kis segítséget másoknak ott, amihez én értek.

bevallott tudásom: okl. építőmérnök=statikus, műszaki ellenőr, fel.műszaki vezető (mellette imádom a jogot és a közgázt). és ahogy peter írta magáról: a "hobbim a szakmám".

eszembe nem jutott más nicket használni.

egyébként szarok az egészre.. és csak remélem h a kimirszennél is nagyobb tudású eleké lesz az egész fórum. és majd 4-5 új nickjével önmagában elbeszélget. ez nekem csak előny, mert tele lesz az ország épületkárokkal, amiken én halálra keresem magam :)

ha meg a híradóba is bekerülnek a halálesetek, akkor simán árat is emelhetek, mert félni fog a póórnép :)

az ilyen elekféléket szoktuk kitiltani az építkezésről.. egy haverom megfenyegetése után meg a TEK ébresztette ajtóstul a nagyszájút hajnalban, a síró 3 gyerek előtt.. szerencsére a fórum még nem tart itt.

lehet h megyek kömkel után (akiről én lemaradtam).. erre nekem nincs szükségem, nekem nem az életem a fórum

peterch Creative Commons License 2023.12.02 0 0 101872

Igen , így van .

Nálunk ( Szlovákia ) elejével 21 méterig ( 7 szint ) lehetett EPS , az felett kőgyapot . Pár éve már csak a kőgyapot lehet az ilyen épületeknél . 

trebront Creative Commons License 2023.12.02 0 0 101871

többszintes háznál az a gond, hogy az ablak fölött átlép egy szintet a tűz az EPS-ben (kéményhatás). ezért van több verzió:

1) alacsony, 1 lakóegység = tiszta EPS

2) egymás fölött több külön lakás, de alacsony épület: ablakok fölött gyapot elválasztó réteg (itt megakad a tűz továbbterjedése)

3) magasabb épületek: tisztán gyapot

Előzmény: peterch (101867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!