Keresés

Részletes keresés

bajnár Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72941

Az első kötetben vannak inkább az ismertebb, nálunk nagyobb felületen termesztett fajták. Ezen kívül van még egy alanyokról és a direkttermőkről szóló kiadás is, illetve egy határozókönyv azonosításhoz. Fogható még néhány munkája korabeli kiadványokban, mind-mind rendkívül érdekfeszítő olvasmány megszállott szakbarbároknak.

Előzmény: Maci_P (72937)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72940

Nekem még csak az Alany-, direkt termő és csemege fajták része van meg. De üldözöm az első két kötetet is.

Előzmény: Maci_P (72937)
bajnár Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72939

Azok is az átkos velünk élő maradványai, ebben biztos lehetsz. A T.85 és főleg T.92 kiváló példa. A szelekció lényege a bőtermőségen túl, a botritiszre/rothadékonyságra való hajlam volt (a P.26 ezeknél jobb, de az is a legrothadékonyabb a Németh-féle klónok között). Ma Tokaj már szárazban képzeli a jövőjét egy olyan fajtával, ami főként aszús borok készítéséhez bizonyított igazán és azon belül is ezekkel a klónokkal, agyrém. Mondtam, hogy a termelők vakon vannak a témában. tavaly A Pálffyéknál tartott furmint ankéton derült ki számomra, hogy alig volt köztük néhány termelő, aki egyáltalán ismerte, milyen klónokkal dolgozik.

 

Nem erőszak a disznótor. Totál el vannak tolódva a hangsúlyok: minden menő kóstolón viszik a mutatós köveiket a termelők kiállítani, mintha ez lenne a boruk milyenségének egyedüli záloga. A termőtalaj és milyensége eleve fontosabb, de az alapkőzet-fétis (kérdés, milyen arányban van jelen oldott, szőlő számára felvehető formában) körül megy a hájp, holott ez az egyik legkevésbé kimutatható hatása van direkt vagy indirekt módon a bor milyenségére. Ehhez képest elég ránézni a klónokra: küllemükben és analitikájukban teljesen elütnek egymástól, szóval a napnál világosabb, hogy a belőlük készített borok alapvetően más és más tulajdonságokkal fognak bírni. A pinot noirnak kb. 1000 ismert klónja létezik, mind-mind más szempontrendszer szerint szelektálva, olyan szintű e téren (is) a lemaradásunk, hogy arra nincsenek szavak.

Előzmény: BZoltan (72936)
Hepci Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72938

Sabar Cabernet Franc 2017

A Sabar cabernet franc ültetvényének szűztermése. Illeszkedik a cég fehérboraihoz: nem a csúcsokat ostromolja koncentrációban, de hibamentes és tisztességes ajánlat az áráért.

Intenzív meggyes aromatika, közepes test, nem kilógó 14%-os alkohol, decens hordós jegyek, nem túltengő savak. Hasonló árkategóriában talán csak a 2018-as Tánczos cabernet franc ízlett jobban mostanában, és Rácz Miklós Tamás diósviszlói 2017-ese.

6 pont, 2500 Ft (8 & 8 Delikát)

Maci_P Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72937

Köszi, így már kissé világosabb. Ahogy láttam, a kutatói gyűjtetményben azért még megvannak a régi klónok (vagy legalábbis sok).

Sajnos az 1. kötetét még nem tudtam megszerezni. Biztos sok érdekes lehet abban is.

Előzmény: bajnár (72931)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72936

90%-ban 2001-2005 közötti telepítéssel dolgozom. 10%-ban van a 80-as évek elején telepített olaszrizling és van egy kis vágó ami 1920-as ültetésű. A furmintjaink 90% a T85-ös klón, de van kevés T92 (nagyfürtű) és P26 is. Amennyire én tudom, nagyjából más élvonalbeli termelők is ezekkel a klónokkal dolgoznak.

 

Biztos,  hogy nagy ütőkártya lenne egy űberfasza klón, de egyelőre nem ez a szűk keresztmetszet. Majd ha 20-30 év múlva eljutunk oda, hogy már csak ez lesz az egyetlen gyenge pont akkor majd a lányaim/fiam dönthetnek úgy, hogy lecserélik a mostani klónikat vagy fajtákat.

Előzmény: bajnár (72935)
bajnár Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72935

A világ változhat, a fajták/klónok tulajdonságai kevésbé (inkább a klimatikus viszonyok).

 

Öreg hiba. Amennyiben a 60-as évek vége után létesített ültetvényekkel dolgozol, biztos lehetsz benne, hogy jellemzően tömegtermeléshez igazított klónokkal operálsz. A rendszerváltás után is többnyire ezeket a változatokat szaporítják, hiszen nincs piaci nyomás az oltványosokon, mert a termelők is totál vakon vannak a témában. Hatalmas minőségbeli különbséget jelentenek a helyesen megválasztott fajták/klónok. Ahhoz a bizonyos saját stílus és karakter kihangsúlyozásához egy komoly ütőkártyát jelenthetne a kezedben egy saját preferencia mentén összeválogatott ültetvény.

Előzmény: BZoltan (72934)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72934

Abból a szempontból probléma, hogy hasonló kutatásokat mint Németh Márton csinált ma is kellene csinálni. Illetve nyilván csinálnak is ilyen kutatásokat. Csak ugye a kérdés az az, hogy nem változik-e meg a világ mire eredménye lesz egy ilyen kutatásnak.

 

Lásd NM kutatása ami egy hibrid munka. Még az előző piaci körülmények között kialakult szemlélettel dolgozott, de már a tervgazdaságnak megfelelő elvárásokkal írta le az eredményt.

 

A saját karakter és stílus nekem végtelenül fontos. Ezért is tartom számunkra irrelevánsnak a klónok, fajták kérdését. Úgysem fogok átoltatni vagy újra telepíteni 20-30 éven belül, mert nem ez a szűk keresztmetszet.

Előzmény: bajnár (72933)
bajnár Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72933

Nincs ezzel semmi probléma. Amennyiben ismertek a fajták/klónok tulajdonságai, mindenki kedvére választhat a saját preferenciái szerint (az átkosban viszont kizárólag az újonnan engedélyezett klónokat lehetett szaporítani).

 

Trendek jönnek és mennek, ha kizárólag azokhoz igazodunk, sose lesz saját karakterünk, stílusunk (a rendszerváltás utáni időkre meg ez jellemző sajnos).

Előzmény: BZoltan (72932)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72932

Két szakmai és filozófiai probléma van:

1) A fajta és klón választás mindig is a kor piaci igényeihez igazodott. A kettős vámtörvény bevezetése utáni fajtaváltás, a filoxéra utáni fajtaváltás, a tervgazdaságra való átállás, a rendszerváltás utáni magánbirtokok választásai mind alapvetően a kor és a piac igényeit követte. De mi van akkor ha két gyökeresen eltérő piacra termelnek a magyar termelők? Hogyan lehet fajtákról, klónokról beszélni, ha a termelők egy része a lehető legolcsóbban akar minél több fogyasztható bort termelni ameddig a másik része a csúcsokat akarja ostromolni drága és egyedi borkülönlegességgel?

 

2) A fajtákkal és a klónokkal kapcsolatos kutatások 20-30 éves projektek. A borpiac és a globális trendek viszont 5-10 év alatt változnak meg, alkalmanként gyökeresen. Van egyáltalán realitása annak, hogy emberöltőt igénybe vevő kutatásokba fektessen bárki, ha közben a piac háromszor is megfordul a saját tengelye körül?

Előzmény: bajnár (72931)
bajnár Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72931

Nagyon jó felütés, ezeken én is sokat agyaltam. A helyzet az, hogy NM egy átmeneti világban hozta létre azt amit: a II. VH. előtti értékek és szemlélet mentén dolgozott, de értelemszerűen más elvárásoknak kellett megfelelnie. 

Az első ampelográfiája elején leírja, hogy 2x50 (gondolom igyekezett két különböző kitettségű helyen is szondázni) tőkét telepített minden fajtából, azokról származnak az analitikák. Van egy kutatós évkönyvem, amiben fényképekkel is dokumentálja a kidolgozott 4 lépcsős klónszelekciós nemesítés egyes fázisait (20 éves munkafolyamat), azokon látszik, hogy valóban bakművelésen termeszti a szőlőket, kifejezetten nagy terheléssel dolgozik és szüret előtt teljesen kilevelezi a fürtzónát. 

Azaz, a bakművelés, a kései szüretek, az esetleges töppedés - lásd pl. a juhfark extraktját - még a régebbi idők gyakorlata, a termésmaximalizálás már az új elvárások szerint való. Néhol lehetett olvasni a sorok között ilyen pl. az arany furmint fajtaváltozatnál a "bora kitűnő, keveset ér" vagy a klónszelekciós kiadványban a P.10-es (cifra) olaszrizling klónnál leírja, hogy a legfinomabb, legjellegzetesebb olaszrizling, vesztünkre mégis a P.2-t emeli ki legértékesebb klónként, mert kiegyenlítettebben és többet terem.

Egyébként nagy fazon lehetett az öreg, volt munkatársaim sokat sztoriztak róla, illetve egyszer Nagyberkiben találkoztam annak a Javós Gyulának az unokájával, akinek a kadarkaültetvényéből szelektálta a P.9-es (fűszeres) kadarkát. Ő vitte nekik kancsóban a fröccsöt, mert a szőlőben beszélgettek, féltek hogy lehallgatják őket, afféle értelmiségi rendszerváltásról álmodoztak az öreg Kozmával meg néhány másik korabeli szakival, az öreg Javóst (aki szintén hobbiampelográfus volt, saját nemesítései voltak) le is csukták, bucira verték, de nem köpött.

Előzmény: Maci_P (72924)
barkócza Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72930

Spiegelberg 2001-es olasza volt ilyen.

Előzmény: BZoltan (72921)
Hepci Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72929

Lehetne valami szlogenjük is, pl. ez:

 

DROP SHOP - a borbár, ahol ajándék minden magyar bor.

Előzmény: BZoltan (72927)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72928

... és még hány ilyen hely van Budapesten akik abból élnek, hogy nem fizetik ki a beszállítóikat.

 

Ne legyen illúziója senkinek. A magyar gasztroforradalmat lényegében a beszállítók hitelezik... a termelők és a kereskedők együtt.

Előzmény: blend11 (72926)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72927

Abszolút egyetértek. Most néztem a DropShop weboldalát és magyar bor ott nem is szerepel. Viszont vannak 100 ezer forintos napa-völgyi cuccok és hasonló kaliberű frankóságok. Szerintem azért álltak le a magyar borokkal, mert elterjedt a hírük, hogy 8-9 hónapos késéssel, sok könyörgés után fizetnek és senki nem akart nekik bort adni. De azért durva, hogy mi a magyar bortermelők hiteleztük meg nekik a cégük felépítését.

Előzmény: Hepci (72923)
blend11 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72926

szomorú ezt olvasni, és ugye ez az amiről az átlag fogyasztó mit se tud, csak annyit lát, hogy a hely hangulatos, a (külföldi) borválaszték meg elég megnyerő.

Előzmény: BZoltan (72919)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72925

39-44-es extraktot nálunk a juhfark 2007, 2010 és 2014 években adott. Mindegyik esetben durván töppedt, 30-40%-ban botritiszes  termés volt.

Előzmény: Maci_P (72924)
Maci_P Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72924

Németh Márton albumaiban benne van a sok régi fajta, amit észrevettem bennük, hogy a mai borokhoz képest elég magas az extraktjuk, speciel pont a juhfark c.m. 42 g/l. De sok más régi fajta is 30 felett van, mikozben 11-12-es körüli alkoholok vannak. Ez összefügg a bakműveléssel, alacsonyabb terheléssel? Egyébként egész szép paraméterek mellett nagyon sok fajtára azt írta NM, hogy nem érdemes termeszteni, vagy csak házikertben.

Előzmény: bajnár (72881)
Hepci Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72923

Matyi Dezső ebből a koncepcióból (a partnerek ki nem fizetése) gazdagodott meg. :)

Én sajnos kevésbé vagyok megértő - az ilyen arcokról azt szoktam vélelmezni, hogy igazi faszszopók.

Előzmény: BZoltan (72919)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72922

Ajjaj kár volt kiszórni. Én egy cserszegi szőlő pálinkával jártam így, 2 évig nem ízlett, funek fának osztogattam. Aki félre rakta és várt vele szólt, hogy ezzel mibajom, bitang jó. Raneztem, és teljesen kinyilt, megváltozott, ilyennek terveztem volna.

 

Addigra maradt 2x0,25 dl nekem, nem írom le hány litert adakoztam el. 

Előzmény: BZoltan (72921)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72921

Bevallom a 2012-es Olaszrizling volt az egyetlen olyan borunk eddig amit konkrétan nem szerettem amikor palackba került. Forgalomba sem hoztuk a szokásos kereskedői partnereinken keresztül. Prágába adtam el ezer forintos palackáron egy részét, aztán az Éva rákattant a Somlói Borok Boltjában, de nekem még 2017-ben sem igazán jött be. Aztán tavaly nyáron valami történt velem és azóta nekem is az egyik kedvencem. Nem értem :) De úgy tűnik, hogy valóban vannak borok amikkel érdemes várni.

Előzmény: lazaridi (72915)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72920

Ez a jelzőfelsorolás élből nagyon mókás. Milyen lehet a szárított mezei virágcsokor?

A széna-szalma szófordulatért plusz pont jár!!! A kamilla még csak elmegy, de az aszalt paradicsom már vicces. A naspolyát már ritkábban rántja elő a farzsebből a képzett borszakíró, de olívaolajról még nem hallottam. Viszont kétségkívül az oolong tea emljtése a korona. Ami még tetszik nekem az a krémes és anyagszerű szerkezet. Elképzeltem az Nyugati pályaudvar szerkezetét krémesen. Illetve milyen lehet a nem anyagszerű szerkezet? Logikai szerkezet, elméleti szerkezet?

 

Na, az ilyen cikkek riasztják el az egységsugarú borfogyasztót... 

Előzmény: Hepci (72916)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 72919

A Drop Shop egészen biztosan nyereséges.... Ugyanis több éven át az volt az üzleti koncepciójuk, hogy a magyar beszállítóikat nem fizették ki és az így ingyen/bizományba kapott borok megforgatásából finanszírozták a készpénzzel kifizetendő külföldi borokat. Ahogy egy borász ismerősöm megfogalmazta, "nincs is szebb annál amikor mi finanszírozzuk a saját konkurenciánk piacnyerését".

 

Én egyszer adtam nekik bort még jó régen és konkrétan 9 hónap késéssel fizettek hónapokig tartó könyörgés után. Természetesen ez után valamiért nem ízlett nekik az ingyéminta amit kértek és abban maradtunk, hogy majd a következő évjáratból. Értelem szerűen soha többet nem ajánlottam nekik borunkat. De azóta is röhögnöm kell, hogy amint ki kellett fizetni a borainkat azonnal rossz lett annak az íze :D

 

Ez után egyszer beugrottam szondázni a helyet és valami zsé kategóriás alsópolcos somlóival büntették a népet. Gondolom találtak valakit akinek nem kellett fizetni.

Előzmény: blend11 (72917)
syntaxerror Creative Commons License 2020.01.20 0 0 72918

Nekem az a benyomásom, hogy a Drop Shop választéka sokkal bővebb. Meg egyébként ott azért akad magyar is. Ezzel együtt kb egyetértek, és én is sajnálom hogy bezárnak.

Előzmény: blend11 (72917)
blend11 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 72917

Nem messze a Carpe Diemtől van a Drop Shop, főleg külföldi borokkal, és a teljesen szubjektív véleményem szerint talán a legjobb borbár a városban.

Természetesen jó drága, de mégis főleg magyar vendégek rémlenek, arról viszont nincs infóm, hogy pénzügyileg mennyire fenntartható a tevékenységük, de jópár éve megy már, szerintem nem rosszul.

Lehet, hogy az 1 km-en belüli 2 hasonló profilú hely volt a carpe diem veszte, meg az, hogy a másik hellyel ellentétben kb semennyire nem volt hangulatos,

és a csak kóstolásra vágyó, borsajtót olvasó borbuzik meg önmagukban úgy néz ki nem tartanak el egy helyet, mert arra nem lehet panaszuk, hogy nem volt elég netes megjelenésük. Ettől függetlenül nagyon sajnálom, hogy be kellett zárniuk.

Előzmény: BZoltan (72905)
Hepci Creative Commons License 2020.01.20 0 0 72916

Na jó, de ez a top selection, nem a mezei prémium.

Az ízjegyek közül kétségtelenül az oolong tea fogott meg legjobban.

Ha egyszer nagy (borszakértő) leszek, leírom majd, hogy egy bor a yuzulekvárral bekent seggemből kihúzott nercbundára emlékeztet leginkább.

Előzmény: BZoltan (72914)
lazaridi Creative Commons License 2020.01.20 0 0 72915

Nahát hamár így szóba kerültek a SAP olaszok, akkor megnéztem egy 2012-est, amiről kevés szó esett. Szerintem most a csúcson van. Színe halványabb árnyalata az aranysárgának, illatában mandula. Valóban mindent felülír a termőhely, de olyan, mintha  alegjobb ízű körtébe harapnék és kicsi mandulás íze is van. Remek. 7+ pont

 

Egyben azt hiszem ez a bor cáfolja a mester korábbi állításait, miszerint a palackban már nem lesz jobb idővel a bor. Volt ez kisebb gödörben, de most ragyog.

BZoltan Creative Commons License 2020.01.20 0 0 72914

Kling Józsi itt vette be mélytorokra a Tornai 2016-os Juhfarkját.

 

Muszáj volt, mert az tűrhetetlen, hogy Somlói Vándor és a mi Juhfarkjainkat a Wine Spectator hozta 91/90 pontra

Előzmény: Hepci (72909)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.20 0 0 72913

Béla bácsit nem lehet egyik évről a másikra pótolni. A stílusát mindenképpen elkötelezetten követik pincének.

Előzmény: Hepci (72910)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.20 0 0 72912

Érdekes lenne azért tudni annak a tíz évnek az átlaghőmérsékletét és leginkább az augusztus-október hónapok hőmennyiségeit.

Előzmény: bajnár (72908)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!