Keresés

Részletes keresés

Plieur Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1559

Akkor nincs sértődés, OK.

Ami meglepő éppen hogy kezdik újra felfedezni az európai "küzdősportokat", lehet ez lesz az új hullám?:)

http://www.thearma.org/HEMA.htm

És mi a fene ez? Tömeges kata ?

http://www.youtube.com/watch?v=6mLbnb78lQw

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (1558)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1558
Nem vagy kritikus. Senki sem állította, hogy ,,orosz találmány".
Nem kell túlzottan keletre menni - az ókori görögöknél és rómaiaknál is megvoltak ugyan ezek a ,,sportszámok".
Mindössze arra akarok reflektálni, hogy szinte minden népnek megvannak/megvoltak saját rendszereik.
Előzmény: Plieur (1555)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1557
"Átdobtam egy mostani girjás könyvet. "
ööö ezt szeretném én is elkérni ha mód van rá...
Előzmény: Zicherman Istvan (1537)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1556
Boccs hogy ilyen késön csatlakozok a szálhoz és lehet hogy meg is válaszolták már a kérdést -akkor bocsánat- szóval rendes bemelegítés után, pontos technika alkalmazásával, maximális feszitettség mellett, hemhogy ront a derék állapotán, hanem javít.

"Roland urról nem irnak túl jókat más fórumokon." a vívótudását valóban kritika érte, de kemposoktól hallottam (akiknek adok a szavára), hogy álló és földharcban rendben van a fent említett úr.
Előzmény: Amerigo Gal (1539)
Plieur Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1555

Nem akarok rosszindulatú kritikusnak tünni, de a homokzsák, rönk, stb. ismert volt keletebbre is, méghozzá éppen atlétikai edzéseken. Az egyik legjobb könyv ilyen szempontból éppen egy NDK-s volt, író Toni Nett, még a 60-as évek elején.

Ugyanaz amiről írsz, német kiadásban:)

Másik: egy számmal keletebbre az elsők akik edzeni kezdtek semmi 'titkos' keleti módszert nem ismertek, mert éppen hogy kijutni is nehéz volt, szakirodalmat beszerezni dittó, tehát a saját előző sportból hozott kiegészítő   erőnléti módszereket alkalmazták. És az első mesterem meg éppen atlétikával kezdte:)

És külön hangsúlyozta a robbanékonyságot kontra testtömeg.

A híres szabadlevegős edzések meg összejöttek úgy is hogy nem volt miből termet bérelni, de lehet kint edzeni -15 ben is.:)

Majd beszkennelek pár dolgot példa gyanánt:)

Ja még valami: a kumite az első 1 évben nála tíltott dolog volt, de utána a partnertoborzó: a város kisebbségi végében kinézett pár csávót, legyenek szívesek átjönni délután egy kis bunyóra.

Jöttek:)

Az első ilyen partner bakancsban volt, alulírott meg mezítláb:)

 

Előzmény: Zicherman Istvan (1538)
Kiriyama Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1554

Találtam egy RKC videót,amin alapból is durva dolgok vannak,de 4 percnél amit csinál az uriember az már túllép a hihetetlenen:)

 

http://www.youtube.com/watch?v=GO61k3EODY4

ayantaqe Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1553
Az első két-három edzéshez mindenképp, különben fekvés lesz a vége, meg kell pontosan tanulni az alapszabályokat és azokat nagyon striktíven betartani. A bemelegítés hatványozottan fontos, nagyon könnyen lesérülsz nélküle. Én pl. csak akkor kezdek neki a rendes edzésnek, ha már folyik rólam a víz, de ez majdnem minden sportnál így van. Itt a lényeg a helyes testtartáson van és az izmok előfeszítésében. Gondolom nem újdonság, hogy ha egy kézzel fel akarsz emelni pl. egy egypudos súlyt, ha a másik kezeddel nem feszítesz mellé, sokkal nehezebb kitolni. Gyakorlatilag egy jobb-szakításnál nem csak a jobb vállad, karod, deltád dolgozik, hanem az egész felsőtested keményre feszül, de ezt tudatosan kell csinálni, különben disznó mód meghúzod magad, mivel nem tűnik soknak az a 16kg, amivel kezd egy átlagos erőnlétű, de ahhoz bőven elég, hogy akár szalagszakadást kapj egy rosszul végrehajtott gyakorlatnál.

Nagyon katonás, én pl. pontos időrendben csinálom, másodpercre betartva a nagyon rövid (20-30sec) pihenőket, de az edzés menetét is. Ami nagyon jó benne, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor tudsz edzeni, hót egyszerű és magaddal is tudod vinni.

A súlyt meg lehet venni vagy lehet öntetni, de az utóbbi drágább. Igazán a fogantyú kialakítása a lényeg, a többi nem, ha meg tudod csinálni kényelmesre, akkor akármiből összehegesztheted. De az gyorsan kiderül, ha valami nem oké, vérhólyagok és sajgó tenyér formájában. :) Nekem pl. a szinterezés után volt egy felületi hiba a fogantyú belső peremén, egy edzés után szétment a jobb tenyerem tőle, csiszoltam vagy egy órát, mire jó lett. A forma nem tudom, mennyire fontos, ésszerű a gömb, mivel praktikus és nehezebben sérülsz le, ha netán magadra ejted vagy nekivered a lábadnak. Pl. egy kétkezes lendítésnél elég fájdalmas élményeket szerezhet egy négyszögletes súly az alsó fertályadon, ha nem figyelsz. ;)
Előzmény: Amerigo Gal (1551)
Amerigo Gal Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1552
Üdv István
Azért nem kell mindig feltalálni a spanyol viaszt sem.......
Ha valami működött Itosuék idejében,működni kell neki most is.......de ma már,ebben a verseny központú karatéban,ha egyáltalán gyakorolják a bunkai-t,azt is olyan elferdült módon.....:(
A kung fu ban lehet igazad,bár már régen is sok parasztvakitás lehetett benne,egyrészt azért hogy tessék az embereknek a bemutatókon,másrészt meg létszükséglet lehetett elrejteni a hatékony mozdulatokat......Én a kinai Wu-shu központú szervezésben inkább gondolnáma kommunizmus
törekvését arra,hogy mindent kontroláljon.A rengeteg féle ,kis közösségekben öröklődő harcművészeti tekhnikát elég nehéz lenne kiirtani.
Titkos tekhnika.....ja.:DSzerintem is,van pár taktikai alapelv,amit ha megfogad valaki és a hatékonyságra tör,előbb utóbb el is éri.Ha meg nem ,basszus,lehet azt bombázni titkos tudással......
Hacsak nem Kung fu Panda:"Apám,nekem életem a kung fúúúúúúúúúúú!:))
Előzmény: Zicherman Istvan (1542)
Amerigo Gal Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1551
Üdv Ayantage
Ezt csak edzővel lehet művelni,vagy van esély az autodidakta elsajátitásra?
Vajon maga a súly helyetesithető más formájú súllyal?
Előzmény: ayantaqe (1546)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1550
Még1x légyszíves, most ürítettem ezt a szart, megtelt.
Előzmény: Zicherman Istvan (1549)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1549
Ment.
Előzmény: ayantaqe (1548)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1548
Kisebb súlyokon én is gondolkodtam, alkarra, stb, arra durva a golyó.

Régen mi is emelgettünk mindenféléket, mert nem volt más, jártunk az építkezésekre (nabudavu) és csórtunk pallókat, téglát, vödröt, minden szart, amivel lehetett edzeni. :)

Többit megfogadom, főleg a terepfutást, anno súlyokkal is futottam, ma már nem menne..
Előzmény: Zicherman Istvan (1538)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1547
Él, de átdobok címedre (list.ru) egy mailt, arra válaszolsz, átjön.
Előzmény: Zicherman Istvan (1545)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1546
Én is tartottam tőle eleinte, de az állandó megfeszítés tökéletesen megvédi a derekadat, sőt, sokat erősödött. Olyan izomcsoportokat mozgat meg, amiket addig sosem használtam. Gondolom ezt abból, hogy például életemben először sikerült az első pár edzés után a hátamon és a combomon olyan izmokban izomlázat okozni, amikről azt sem tudtam, hogy vannak, pedig dolgoztam már mindenféle gépen, csináltam jó pár sportot, emeltem, toltam, stb..

Egy alapszabály van, ezt az edzőm mondta, hogy edzés után soha nem hajolsz le semmiért görbített háttal, mert olyan szinten megdolgoztatja pl. a gerinctámasztó izmokat, hogy azonnal becsípődnél, úgy be vannak durranva, főleg, ha hajlamos vagy rá. Azóta csak egyenes derékkal csinálok mindent. :)
Előzmény: Amerigo Gal (1539)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1545
Ez, ami meg van adva elérhetőségnek él?
Előzmény: ayantaqe (1543)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1544
Hogy az isten machintosába?...:(
Előzmény: ayantaqe (1543)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1543
Köszi az infókat! Mail nem jött át...:(
Előzmény: Zicherman Istvan (1537)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1542
Bizony. Mindenben vannak pozitív dolgok, és vannak fölösleges maszlagok. Valahol több, valahol kevesebb. Minél ortodoxálisabb egy iskola, annál több körülötte a legendárium és patinás maszlag. Minél merevebb egy iskola belső stratégiája és oktatási rendszere, annál jobban hajlamos különféle mesékkel pótolni azt az egyszerű tényt, hogy képtelen a változásra és a fejlődésre.
A jelenlegi ,,kung-fu" stílusok többsége ilyen. Igen, én is hallottam, hogy ,,bezzeg Kínában, meg bezzeg a nagy titkos tudást birtokló mesterek". Ismerem. Na ez a maszlag. Bármennyire is hihetetlen - kung-fu terén Kínában még katasztrófálisabb a helyzet, mint a világ egyéb tájain. Annyira kiírtották saját tudás- és tapasztalat-tárházukat, és ami a legtragikusabb - emberi génállományukat a XX. század során, hogy a '70-es években kénytelenek voltak felállítani a Wu-su akadémiát és kutatóintézetet, amely elsősorban arra hivatott, hogy a megmaradt anyagból kiválogassák a gyakorlati és használható dolgokat a sok legendáriumból és korpából.
Előzmény: Amerigo Gal (1540)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1541
Nézd, mint írtam - legalább 8-9 éve nem találkoztunk vele.
Az is igaz, hogy ennyi idő alatt sokat változhat az ember.
Én abból indultam ki, amilyen élményeim nekem voltak vele kapcsolatban. Lehet, hogy jelenleg teljesen más a szitu, azt nem áll sem jogomban, sem szándékomban megítélni, mivel NEM ISMEREM.
Előzmény: Amerigo Gal (1539)
Amerigo Gal Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1540
A régi okinawai erősitő módszerek is hasonlóak.......
Előzmény: Zicherman Istvan (1538)
Amerigo Gal Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1539
Üdv
A deréknak nem árt ez a kettle bell?

István
Csak azért kérdeztem,mert a Roland urról nem irnak túl jókat más fórumokon.
Személy szerint én csak videón láttam.De nemhiszem hogy az én véleményem kompetens a témában

Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1538
Ebbe is kukk bele (én lusta voltam megnézni, ráadásul a büdösbogár éppen most próbálja szétszedni a szkenert), hátha találsz benne valami használhatót.
http://www.koicombat.org/forum/viewtopic.php?t=19570

Apropo, ha meghallgatsz egy tanácsot: a girján kívül érdemes még beszerezni egy-egy pár régi, azaz öntött félkezes súlyzót (3 és 5 kg), illetve még:
1. Régi öntött (azaz gömbös) kétkezes súlyzót (teljesen más dinamikájú gyakorlatokat lehet velük csinálni, mint az übermodernfasza különböző vasakkal felszerelhető krómozott csodákal).
2. A nyújtón kívül, húzódzkodáshoz, szerelj fel egy trapézt. A legelső húzódzkodásnál rögtön meg fogod érteni, hogy mi a különbség a két szer között.
3. Vannak még gyakorlatok rönkkel (k.b. 25 cm átmérőjű, k.b. 3 méter hosszú normál farönk), sziklával (formátlan, csiszolatlan kődarab - ahhoz, hogy mozgasd, mindig más-más fogást kell találnod, azaz az izmaid mindig más-más fajta munlát végeznek), vannak még medicinlabdák, fűrészporral és homokkal töltött zsák.
4. Még érdemes korláton és gyűrűkön dolgozni.
5. Gyakorlatok vasrudakkal (,,buzogányok") vagy ha azok nincsenek, akkor megtölteni valamivel két pezsgősüveget, és azokkal hancúrozni.
6. FUTNI. (Nem körbe-körbe a stadionban, hanem terepfutás, szintkülönbségekkel, gyorsítással, kocogással, ha lehet akadálypályával).

Én úgy vagyok vele, hogy nem hiszek a modernkori überszuper konditermes izzasztókban. Ott van unokaöcsém negatív példája, aki úgy néz ki majdnem két méterével, és agyongyúrt testével, mint egy szőke germán isten. Attól függetlenül ha fel kéne raknia egy függönyt, két perc múlva már szuszog. Az izomtömeg mellé hiányzik az izmaiból adinamika.
Előzmény: Zicherman Istvan (1537)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1537
Nézz bele a postádba. Átdobtam egy mostani girjás könyvet. Mondjuk oroszul.
Ha találok még valami szarokat - azokat is átküldöm. Régi meg mostani orosz/szovjet/ismét orosz szakirodalomból rohadtul sok van.
Valamikor lett volna lehetőség arra, hogy lehessen oktatni sok mindent, a girjáktól kezdve, és a szambón át a modern harcrendszerekig. Akkor még én is lelkes voltam, és akadt pár barátom, akiket szintén érdekelt. Csak akkor érdeklődés nem volt eziránt. Most meg én nem érek rá. Volt még egy nagyon közeli barátom, aki valszeg a végsőkig lelkesedett (mondjuk be is hozott magyarországra igen sok igen jó dolgot), csak most már ő sem ér rá - elutazott külföldre, mert:
1. Hívta a munka;
2. Hívta a család;
3. Tele lett a töke az egész országgal (ŐT, mondjuk, meg is értem).
Előzmény: ayantaqe (1536)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1536
Az igaz, hogy a Vörös Hadseregben is használták, ezzel mérték fel az erőnlétet?
Amúgy döbbenetesen gyors fejlődést produkál, marokerő nagyot fejlődött, de az erőemelésem is, mindez úgy, hogy nem megy olyan szinten a hajlékonyság rovására, mint bármilyen más erőemelés. Nem utolsósorban megtanulja az ember a helyes tartást is, szinte esélytelen, hogy megemeld magad. Tisztára kezdek belekattanni, voltam most majd egy hetet otthon, beraktam a csomagtartóba, vittem magammal. Határőr kérdezte, mi az, mondtam, nézett rám mint a hülyére.
Előzmény: Zicherman Istvan (1533)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1535
A nagyon régiek semmivel sem jobbak, mint az ázsiai maszlag 90%-a. Ugyan olyan hagyományápolás meg maszturbékolás ,,harcművészetek" terén.
Ami viszont maradt - az mind dinamikusan fejlődik.
Ma már tettem be egy orosz dokfilmet ami arról szól, hogyan fejlődött ki az illegális ,,karate" iskolákból a karate jelenlegi, orosz stílusa.

Bocs, a gép megszálllása folytatódik...
Előzmény: Kiriyama (1534)
Kiriyama Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1534
Biztos nagyon jók ezek a régi múltra visszatekintő harcmüvészetek. Az sem véletlen hogy az MMA királya évek óta egy orosz uriember Fedor Emalianenko,akinek komoly sambo gyökere van.
Előzmény: Zicherman Istvan (1533)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1533
A girjával az oroszoknál azóta dolgoztak, amióta az eszemet tudom. Akkor még nem voltak sem stílusok, sem iskolák, sem egyéb. Egyszerűen a srácok, meg persze a férfiak is, kimentek az udvarra, oszt emelgették, vagy pörgették a girjákat, oszt jó van.
Én is akkor jöttem rá, hogy ennek rendszere is van, amikor a sportedzések alatt kötelező volt heti két napot úgynevezett ,,atlétikai gimnasztikával" foglalkozni (ami erősítő gyakorlatokat takart). Akkor kezdtek előkerülni a régebbi, még cári időkben, meg a bolsevik hatalom első éveiben nyomtatott, agyonolvasott és agyonjegyzetelt könyvecskék meg füzetek, illetve előkertek a profi szambós meg birkózó dzők, akik tudták is, hogy mit kell csinálni. Mi akkor meg voltunk hibbanva a délkeletázsiai küzdősportok iránt (mivel ezek be voltak tiltva a SzU-ban), aztán igen hamar rá kellett jönnünk, hogy minek keresni egzotikus tájakon azt, ami az orrunk előtt volt mindig is - a helyi harcrendszerek, amelyek mellőzték a sok keleti miszticista ködösítést, legendagyártást és maszlagot, és kizárólag az ésszerűségre, praxisra és biomechanikára épültek.
Például igen meglepett minket, amikor megtudtuk, hogy a pravoszláv kolostorokban, amelyek egyben erődök is voltak, a szerzeteseknek saját torna és erősítő rendszerük volt, amely segített regenerálni a szervezetet a hosszantartó meditációk és böjtök után. A harci rendszerekről (beleértve pusztakezeseket) már nem is beszélve.
Kérdeztük az edzőtől, hogy mi ezekről eddig miért nem hallottunk?
- Azért, mert saját irodalmunkat sem ismeritek. Ha elolvastátok volna Lev Tiolsztoj, saját gyermekkoráról szóló feljegyzéseit, akkor ismernétek.

Minyán visszajövök, most a gyerek megszállja a számítógépet.
Előzmény: ayantaqe (1531)
Kiriyama Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1532
Ökolvivás, Thay Box, Kick Box
Előzmény: Daxus (1515)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1531
1,5 pud elég ezek szerint. Ti hogy edzettetek, miben tért el Pavel stílusától? Mert ezek szerint már előbb csináltátok, mint ahogy ez az egész elindult. Mennyire csinált kötött izmokat, mert én relatíve megmaradtam hajlékonynak, de izületek már indulnak, ami azt jelenti, durván tömeget növel, köt. Milyen nyújtásokat csináltatok? Köszi.
Előzmény: Zicherman Istvan (1530)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1530
Viccen kívül, bár évek óta nem találkoztam Rolanddal.:/ (Asszem utoljára valamikor 1999-2000 körül futottunk össze?)
Jelenleg nem sokat tudok róla, maximum azt, amit ismerősöktől hallok itt-ott. A régi társaságból sokan megnősültek, sokan családosak lettek, sokan dolgoznak, van, aki külföldre utazott, van, aki egyszerűen eltűnt a régi baráti körből.
Mondjuk itt, Németben, amikor lemegyek néha hancúrozni a tatamira a horvát ismerőshöz (az utcánkban van a dojoja), akkor viszem az évek során már szinte világosszürkére mosott nagyon régi Zen Bukan-os gimet.:)
Előzmény: Amerigo Gal (1527)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!