Keresés

Részletes keresés

Kempingez Creative Commons License 2015.06.14 0 0 2364

Kicsit az anyanevelésbe is, bele lehetne kóstolni. Nagyon érdekes, és szép témaköre a méhészkedésnek. Vannak egyszerűbb módszerek is, de mégis fejlettebb mint a rajbölcsők mentése. Az sem rossz, csak épppne nam akkor van amikor akarjuk, ámbár agy jó családot ha megszorítunk és van némi hordás...De ettől függetlenül, ajánlom a mártott műbölcsős, álcás anyanevelést. Az a szerény, néhány eszköz házilag is könnyen elkészíthető.

Előzmény: Jam Clerk (2363)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2363

A 4 szaporításom közül a mai átnézés alapján kettőben találtam anyát, az egyik szépen petéz is, a másik elég satnyának tűnt, de lehet, hogy még csak "szűz", a harmadik már napok óta rendesen petézett, sőt 1-2 keret rendes, fedett fias is van a kaptárban, az utolsó viszont még anyabölcsővel bajlódik, amit találtam bent, az elég végsőstádium-kinézetűnek tűnt, remélem, nem fulladt be, vagy ilyesmi (a korábbi bölcsőknél, amelyik így nézett ki, az 1-2 héttel később se változott, kibontás után meg üresnek bizonyult),  mert már rájuk férne egy "domina" ;)

Egyébként tűrhetően nyalakodnak a vaddohányon, de hogy lesz-e fölöslegem, az kérdéses.

Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2362

A "szabad" és az "érdemes" nem egymást fedő kategóriák ezen a fórumon :)

Előzmény: taptapo (2360)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2361

A normálisabb fórum és fórumozó ezért hasznos, nekem ez a rész fel se tűnt volna, vagy ha igen, nem tulajdonítok neki sok jelentőséget. Belegondolva, tényleg kicsit fura megfogalmazás.

Az alapkérdés attól még maradt: a leírt, tejsavas kezeléshez is használható-e vajon a furettó, vagy csak a "hagyományos" anyagokhoz érdemes beszerezni-elkészíteni? Továbbra sem szeretném fölöslegesen mérgezni a méheimet, csak emiatt érdekel. Mondjuk a Biowar-csík is amitrázos... A gödöllői egyesületben említett melegítős módszertől (eszközileg) egyelőre még messzebb állok, viszont ha az igaz, amit ott mondtak (mármint hogy pár perces 38-40 fokos belső keringetéses fiókmelegítéssel az atkák bemondják az unalmast, a méhek meg túlélik), még ez lenne a legrokonszenvesebb.

Előzmény: Kempingez (2356)
taptapo Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2360

Szabad itt eladó méheket hirdetni?

Kempingez Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2359

Csak tippelni tudok, mert igen változatosak lehetnek a egy-egy vidék méhlegelő adottságai. Felénk a Nagykunságban az akácot közvetlen követi a gyalogakác, ezüstfűz, és most jelenleg van aszat is, és rengeteg vadvirág. Mivel  nyírségi akácra szoktam vándorolni mert nállunk se közel se távol akác erdő, így itthon hazaérkezés után, már csak az utolját tudom elcsípni az említett legelőknek. Jelenleg kb kilóznak, de van fogyasztás is. Most ha akarnék sem igen vándorolhatnák, zárlatot rendeltek el. Szerencsére, viszonylag elég távol van az érintett méhészet tőllem. Több mint három kilométerre, és a város is köztünk van. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan tojnak majd a zárlatra. Mert vannak akik mennének, és nyilván fognak is. 

Előzmény: kacagógerle (2358)
kacagógerle Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2358

A tegnapelőtti átvizsgáláskor szembesültem azzal, hogy több méz van bent mint akácpergetés után, pedig jóval a virágzás vége után pergettünk(akkor voltak az esős idők). Pergetéskor bent hagytam nekik 3-4 kg mézet, de most meg már 5-6-7kg méz van bent nekik. Arra számítottam, hogy lassan etetni kell napraforgóig, de úgy néz ki nincs szükség rá. Csak tudnám miről hordták azóta...

Előzmény: Kempingez (2357)
Kempingez Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2357

Régebben sok aszat volt, mert kisebb gazdák nem vegyszerezték a gabonát. Így aratásig, ha volt kellő eső, és utánna meleg idő akkor biztosítva volt a jó mélegelő. Kb 15 éve úgy elszaporodott hogy némely táblát nem tudtak learatni megfogta a gépet is. Azóta nincs is jelentős mennyiségben aszat, gyomirtózik mindenki. Persze nagy már a gazdák földínsége, igy felvásárolják az aprób földeket is. 

Előzmény: Jam Clerk (2355)
Kempingez Creative Commons License 2015.06.13 0 0 2356

Valami nem tiszta ebben a cikkben, "Az új eljárással minden egyes családot, minden egyes keretet – beleértve a fiasításos kereteket is – megfújom oldalról." 

Hogy a fenébe lehet oldalról, furettóval minden egyes keretet megfújni? 

Ugyan is vagy a kijárón, vagy erre a célra kiképzett, EGY furaton keresztül ködölünk a furettóval. Lényegében, egy mini ködfelhőt robbantunk be a kaptárba. Ez odabent, a tér minden irányába szét terjed. 

Szóval amikor ilyen értelmetlen dolgokat olvasok, már gyanús az egész. Itt arról lehet szó, hogy a cikk szerzője nem szakértő, így kissé átfogalmazta. 

De lényegében jó a furettó, gyorsan lehet vele kezelni. Egy pöffentés, és kész egy család. 

Még egy tanács, nem a keretekre, hanem alulra kell befújni. Igy közvetlen nem éri a méheket a forró gázlöket. És nincs visszarobbanás. Tehát alsókijárón, vagy ha ez nincs, akkor egy furatot érdemes padlószinten készíteni, de ezt már a kaptár hátsó falába.( Egy M 8x16-os hatlapfejű csavarral lezárhatjuk)

Előzmény: Jam Clerk (2355)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.12 0 0 2355

Eddig ki nem állhattam a kertünkben ezt a növényt, irtottam is, de most, hogy ilyen szemmel nézem, majd inkább átültetem a kerten kívülre :)

A furettó alkalmazásához: az alábbi cikk szerint tejsavval is használható. Mivel nem szeretnék mérgeket beadni a méheimnek, ezért lehet, hogy megkereslek :)

 

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=971%3Afurettoval-es-tejsavval-az-atka-ellen&catid=350%3Ameheszet&Itemid=43&lang=hu

Előzmény: Kempingez (2353)
Kempingez Creative Commons License 2015.06.12 0 0 2354

Elméletileg ez volna az ideális, de a gyakorlatban egy röpkörzetben  akár több tucat méhészet is van. Vándorlás nélkül, csak kevesek méhészkedhetnének gazdaságosan.  Én csak akácra vándorlok rendszeresen, napraforgóra csak ha nincs a közelemben, eddig ilyen kétszer fordult elő, a 19 év alatt amióta méhészkedem. Repce az szintén van a közelemben, bár így távolabbról szerényebbek az erdmények. A vaddohányt fontolgattam de a nagy távolság miatt hatalmas logisztikai költség terhelné. Főleg hogy nincs saját teherautóm. De csak maga a személyautós kilométerek is sokra rúgnának. 

Előzmény: Jam Clerk (2352)
Kempingez Creative Commons License 2015.06.12 0 0 2353

A méhek minden esetben próbálják korrigálni, az emberi beavatkozásokat. Ebben az időszakban még a durvább dolgokat is képesek áthidalni. Még a mesterséges rajok, kettészedett családok is bőven önálló kolóniává válnak, főleg pici segítséggel. Ez még a fejlődés aktív időszaka, kb még egy hónapig. Szóval, most még szinte minden hibás beavatkozást is túlélnek, a pozitív dolgokra főleg jól reagálnak. Az anya lendületben van bőségesen petézik, néhány fias keret elvételét nem veszik zokon. Sőt rajzásgátlásnak is jó egy kis megcsapolás. 

A furettó könnyen elkészíthető töredék áron, egy gázforrasztó, és egy olajzó, egy 120 cm -es 5 mm átmérőjű hajlítható réz fékcső (Trabi) némi perforált lemez. Ha érdekel részletesebben írj. 

Az aszott, aszat, acat, :http://gyomnovenyek.hu/index.php?r=41

Jól mézelő, még pergetni sem ritkaság rólla. 

Előzmény: Jam Clerk (2351)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.11 0 0 2352

"Többnyire, szokás még csírájában elfojtani  saját hatáskörön belül, ezt értelmezze mindenki ahogyan akarja."

Gondolom, az ideális állapot az lenne, ha minden méhészet helyben maradna, egy röpkörzetben csak egy méhészet lenne, és nem is kellene túlterhelniük a felelősöket fölöslegesen "apróbb, időben észrevett, elszigetelt esetekkel"... ;)

Előzmény: Kempingez (2350)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.11 0 0 2351

Az átrakott és továbbépített félkeretekre értelemszerűen csak 1-2 félkeretnyi lépet tudtak húzni, ami a többi 8-9 Egységes keretmérethez viszonyítva annyit jelent, mintha egy amúgy 20 darab félkeretből álló fészekben elvennék 1-2 keretnyi vegyes fiast (nem csak here volt benne). Ez is felborítja az egészséges arányt, ha egyébként a többi lépet kiépítették?

Mi az az aszott? :)

Furettóm nincs, amitráz helyett pedig a Biowar nevű csíkot javasolták. A selyemfű után szerintem lesz némi hordástalan idő, a napraforgó előtt meg amúgyis etetni kell, a kettő között valószínűleg belefér.

Előzmény: Kempingez (2349)
Kempingez Creative Commons License 2015.06.11 0 0 2350

Nyúlós szinte bármikor lehet, ilyenkor is. Hiszen az ákácon fertőződhet, főleg egy zsúfolt legelőn való hordástalan pergetés során (kutatás, csendes rablás, rablás) A tavaszi és őszi nagyobb előfordulása őszön a kötelező vizsgálatok miatt, tavaszon a vándorlást megelőző miatt szokott lenni. 

Egyébként bárki bekaphatja a fertőzést, még akkor is ha elővigyázatos, viszont amikor ötvenből ötvenbe nyúlik az már erőssen a méhész hanyagsága. Kicsi a valószínűsége hogy mind rabolt, ezt már maga a méhész vitte egyikről a másikra. Többnyire, szokás még csírájában elfojtani  saját hatáskörön belül, ezt értelmezze mindenki ahogyan akarja. 

Előzmény: Jam Clerk (2337)
Kempingez Creative Commons License 2015.06.11 0 0 2349

A herefias elszedése, az atka populációra pici hatással van, viszont felborítja a méhcsalád egészséges összetételét. Az atka lehullást kellene figyelni, de lehet bontogatni fiast is. Még én sem furattóztam, hordásban vannak még az aszottról gyűjtenek. Reménykedem némi pergetésben.

Előzmény: Jam Clerk (2346)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.09 0 0 2348

Persze, én sem azért szedtem le, mert egyébként utálnám. Csak a keretméret-váltásnál eleinte úgy próbálkoztam, hogy a család lerázása után a kiépítetlen, 32.5 cm magas keretek közé betettem 1-2 fiasításos félkeretet is, hogy az anya mellé lemenjen pár takaróbogár is, hátha jobban megmaradnak. Persze nem maradtak meg túlzottan, viszont a félkeretest ügyesen továbbépítették a kaptár aljáig, jellemzően herefiassal. Amikor meg ráuntam erre az eredménytelen módszerre: egyszerűen félkeret ki, helyére Egységes, a család lerázva, minden félkeret elvéve (vagy anyaráccsal elválasztva a felső fiókban hagyott félkeret), a kiépített lépdarabokat meg levagdostam. Jövőre már nem tervezek ilyesmit.

Előzmény: lukiwaker (2347)
lukiwaker Creative Commons License 2015.06.09 0 0 2347

Én sose bántom a herét nem véletlenül petézi az anya jobban párzik az anya is 

Előzmény: Jam Clerk (2346)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.08 0 0 2346

Én sem zárom ki az etetést, tavaly is kellett, de egy hetet azért még várok vele, meglátom, mennyire indul be a selyemfű. Meg persze, ha egy hétig hordanának, talán jutna nekem is belőle :)

A felelős javasolta az amitrázt, bár amennyi herefiast én idén leszedtem, nem tudom, kell-e :)

 

Előzmény: lukiwaker (2345)
lukiwaker Creative Commons License 2015.06.08 0 0 2345

Én etetek itt is van vad virág pl szöszösbökköny meg vaddohány de kell etetni forgóra kell a nép! Egyébként van aki már atkázott? 

Előzmény: Jam Clerk (2344)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.07 0 0 2344

Kijött a felelős, belenéztünk 5-6 kaptárba, elsőként azt kérdezte, ez miféle keretméret, Hunor, vagy mi? Ettől eltekintve az általános véleménye az volt, hogy nagyon szépen sikerült a keretméret-váltás, jól ki vannak építve, és szép a fiasítás is. A korábbi gyanúmra okot nem látott, szerinte egészségesek a családok, és mivel a közelben van vaddohány (meg pár hektár pipacs...), tehát akad friss hordás is, így egyelőre nem kell etetni sem.

Egyelőre megnyugodtam, és már megvolt a szükséges mennyiségű fröccs is estére :)

Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.07 0 0 2343

Én egyelőre nem vettem szűrőt, csak egy kisebb csapos hordót (mondjuk kevés is lett), abba kerül a pörgetőből a méz, és 1-2 napot (akáccal majdnem egy hetet) vártam üvegezés előtt. Néhány nagyobb viaszdarabtól eltekintve (amit az üveg tetejéről másnap le tudtam szedni), az én akácom kellően tiszta lett így is. Áttetsző, zöldes árnyalatú. Persze ez csak egy kis, hobbiméhészet.

Előzmény: kacagógerle (2340)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.07 0 0 2342

Kijött a felelős, belenéztünk 5-6 kaptárba, elsőként azt kérdezte, ez miféle keretméret, Hunor, vagy mi? Ettől eltekintve az általános véleménye az volt, hogy nagyon szépen sikerült a keretméret-váltás, jól ki vannak építve, és szép a fiasítás is. A korábbi gyanúmra okot nem látott, szerinte egészségesek a családok, és mivel a közelben van vaddohány (meg pár hektár pipacs...), tehát akad friss hordás is, így egyelőre nem kell etetni sem.

Egyelőre megnyugodtam, és már megvolt a szükséges mennyiségű fröccs is estére :)

Cirkusz01 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 2341

Szia! Először is tedd meleg helyre a mézed,de nap ne érje. Jó 2 hetet szoktam várni a második szűréssel. Bár csak az akácot szoktam kétszer szűrni. Szűrőket , netes méhész boltokban kapsz.Majdnem minden féle edényre lehet kapni szűrőket.Ez a leggyorsabb,de ha az ország jó párpontján van bolt is. Ott személyesen meg is nézheted.

A legközelebbi méhész vásár a Jászberényben lesz,augusztus elsőszombatján.

 Üdv

Előzmény: kacagógerle (2340)
kacagógerle Creative Commons License 2015.06.07 0 0 2340

Sziasztok!

A méz finomszűrését ki mivel végzi? Sajnos az én mézem nem akar kitisztulni.
Pergetéskor egy durva szűrőn keresztül engedtük a pergetőből a vödörbe. Egy méhész szerint felesleges szűrni finoman, mert minden feljön a méz tetejére pár nap alatt. Nos az én esetemben több mint egy hét alatt nem tisztult ki a méz, sőt van olyan apró fehér "valami" ami a méz alján és közepén maradt és lebeg.
Mit tegyek, hogy kiüvegezéskor kristálytiszta mézet kapjak? 

Köszi!

Cirkusz01 Creative Commons License 2015.06.06 0 0 2339

Szia ! jól döntöttél,jól gondolod. így kell,ha nem vagy biztos akkor szólj. Sajnos elég nehéz meg mondani sokszor miről is van szó,a tünetek néha elég jól össze mosódnak. Van valahogy egy összehasonlító táblázatom.Amikor rábukkanok akkor felrakom majd ide.Azért,hogy könnyebb legyen eligazodni a betegségek tünete közt.

Magam is osztom a több szem többet lát elvet. Kezdő koromban a segítőimet,az egészségügyi felelőst magam is sokszor zaklattak. Sose haragudtak érte.Sőt a mai napig,minden olyan dologról tájékoztatom a környékbeli kollégákat ami ugyan nem bejelentés köteles,de érdemes rá figyelni. Számomra ez etikus.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2337)
lukiwaker Creative Commons License 2015.06.06 0 0 2338

a Nyúlós inkább a ősszel nyár végén jelentkezik jobban meg tavasszal szezon előtt ilyenkor nem jellemző de tudni sosem lehet

Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.05 0 0 2337

Nem teljesen zárt fiasítást, itt-ott horpadt fedéllel, amibe ha belenyúltam egy letépett fűszállal (vagy mi az, szóval olyan gyufaszál-szerűséggel)), akkor a végén kijövő cucc nem tűnt lárvának, sokkal inkább valami nyálkás izének. Ezen kívül, ami még inkább zavart, hogy az eddig sima zsemleszínű fiasítás felülete olyan lett, mintha össze lenne koszolva, csíkos-szerű lett, olyanformán, mintha a felületi mélyedések füstösek lennének.

Ezt tegnap este, rossz fényviszonyok (felhős ég, este 7 óra körül) mellett tapasztaltam.

Ma rendesen sütött a nap, jobb idő volt, ismét megnéztem pár keretet, de amit este "izének" gondoltam, azt a (horpadtnak tűnő) fiasítás-fajtát késsel megbontottam, és minden esetben rendes (de félkész) bogarat találtam a fedél alatt, vagy legalábbis fehér színű, lárvaszerű képződményt.

A "mentorom" véleménye szerint a frissen beadott és kiépített műlépekbe rakott fiasítás esetében meg lehet viccelni az embert, főleg ha kezdő, mert a zsemleszínű fedélen jobban átüt a "majdnem-kész" méh addig ki sem alakult színe, magyarán, lehet, hogy eleinte egységes a fiasítás színe, de ahogy közelítenek a kibújási állapot felé, úgy lesznek feketésebbek, ami új építésű lépnél még átüt a fedélen, ezért tűnik "koszosnak".

Szóval abból kiindulva, hogy a tegnapi horpadtak esetében a fedél alatt nem nyálka volt, hanem rendes, csak még nem érett méh, talán mégsincs olyan nagy gond.

Ettől függetlenül (már ha igazunk van, és tényleg nincs gond), azért nem árt, ha akác után ránéz a méhegészségügyi felelős az állományomra. Inkább szólok neki 5-10-szer, és megnézi ennyiszer fölöslegesen, mint hogy egyszer is legyintsek, hogy "áh, ez biztos nem gond", aztán én legyek a hunyó a környéken.

Előzmény: Cirkusz01 (2336)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 2336

Szia! mégis mit találtál,mi nem tetszett? esetleg fénykép?

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2335)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.06.05 0 0 2335

Nyúlósra gyanakodtam, de ma megnéztem ismét néhány kaptárt, és lehet (remélem), csak vaklárma volt a tegnap esti véleményem.

Előzmény: lukiwaker (2334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!