Keresés

Részletes keresés

Tomotius Creative Commons License 2007.10.29 0 0 507
Mindenütt azt olvasom, hintás felhúzó szerkezetet gyengébb órákban alkalmaztak, ennek megcáfolására tettem fel a képet. Valamint számlap alatti kilincsszerkezetet, ha jól emlékszem még nem láttam. Debrecenben egy öreg órással nézegettük, neki a csiga hiányzott, én azt mondtam a számlap alatt lesz a kilincs -igazam lett.
Előzmény: csupacsoki (497)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.29 0 0 506
Egyébként Boboysa nem vagy hibás :-)). A jövőben azonban nagyobb órákat szerelj, ahogy APT fogalmazott nemrég, azok: hálásak...-igaza van!
Előzmény: BoBoYSA (499)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.29 0 0 505
Tényleg nem hülyeség a kézi vagy maszek gyártású mosó. Amikor korábban kérdeztem a fordulatszámot, már ezen járt az eszem. Az asszony kidobott turmix gépét akartam átalakítani, de ez nem fog menni :-((! Sajnos túl alacsony a fordulata...
APT Creative Commons License 2007.10.29 0 0 504
Ez hobbiórásnak egyáltalán nem hülyeség - szerintem. Aki havonta pár órát megpucol szabad idejében, az kiválóan eldolgozhat egy ilyen kézihajtánnyal is. A fontos a jól használható, megfelelő rekesszámú, pontosan záró mosókosár, az a lelke az egésznek.
Előzmény: V.I.P. (502)
APT Creative Commons License 2007.10.29 0 0 503
Nem lesz jó, mindegyik rugó sokkal keményebb, nehezebb billegőre van méretezve. Ha járni is fog, napi több órát fog sietni az óra. Ez egy egészen extrém hülye méretű és erejű rugó, sok más rugót már sikerült helyettesítenem, a kis női Doxáét még nem.
Előzmény: BoBoYSA (501)
V.I.P. Creative Commons License 2007.10.29 0 0 502

Olcsó óramosót ebay-en láttam:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260159595632

A fordulatszám meg fizikai kondíció kérdése :))

Üdv:

V:I

BoBoYSA Creative Commons License 2007.10.29 0 0 501

Kösz APT!

Legalább a lengésszám megvan. Megpróbálok kis Zarja rugót betenni. Valahogy fölhajtom a véggörbe ábra fölött. A Pobedának Braquet rugója van, meg 18000 -es de szerintem ne fér el rendesen. A pozicionálást két három próbával eltalálom ugye?

Siker viszont, hogy egy gyönyörű szerkezetű, és kívűlről sem lestarapált Rakétát helyrehozni (görbe billegő, beletört kis felhúzókerék balmenetes csavar, kiesett horgonykő, és eltörött felhúzó tengely) szerintem valaki kinyitotta, és egy ültő helyében ennyi kárt csinált benne. Azt hittem, hogy a balmenetes csavarokat csak én töröm bele. A billegőt azért alkalomadtán kicserélem, mert még így is üt. 

B

Előzmény: APT (500)
APT Creative Commons License 2007.10.29 0 0 500
A szóban forgó DOXA szerkezetnek 18000A/h volt a lengésszáma, és valóban hírhedten látyú egy hajszálrugója volt. Jómagam is tettem egyszer egy ilyet tönkre, szerencsére nekem volt donor bontott roncs szerkezetem. Nagyon óvatosan kell vele bánni, különben könnyen beüt a ménkű, és ha egyszer összezilálódik, hát nem sok esély van mégegyszer kiegyengetni.
Nem tudom, milyen tanácsot adhatnék, nehéz alkalmas másik rugót találni helyette, ha már nem látod menthetőnek, akkor legjobb félretenni, és várni, amíg nem jön egy roncs, amiből jó rugót lehet kimenteni.
BoBoYSA Creative Commons License 2007.10.29 0 0 499

Hát senki sem szán meg, hogy azok a régi hajszálrugók köztudottan ilyenek, meg úgyis ki kellett volna cserélni, meghogy nem is vagyok hibás, meg ilyesmi.

Tényleg voltak ilyen lágy rugók? Én csak viszonylag új órákat pucoltam eddig.

Tomotius

Múltkor véletlenül beszélgettem egy amatőr órással. Azt mondta, hogy fém porcukorszóró fenekét kifúrta. (A pocukorszórónak van egy fém pohara, és arra van ráhúzva egy szita sapka, itt szórja a pocukrot.) A pohár kifúrt fenekén lévő lyukba beletett egy csavart, és azt befogta akkumulátoros csavarhúzóba. Az órát a szita részébe teszi, és ezt bele lógatja egy befőttes üvegbe, úgy pörgeti. Nem foglal sok helyet, és a napi, heti egy két óra mosásának idejére kézben tartja. Biztosan lehet egy egyszerű állványt is csinálni. Mondjuk az alább leírt fordulatszámok esetében nem tudom mennyire kell kiegyensúlyozni, meg hogy mennyire habosodik az óramosó folyadék, de lehet hogy kipróbállom. (Benzinnél a szikra is elgondolkodtató)

BoBoYSA Creative Commons License 2007.10.29 0 0 498

HELP ME!!!

Elvállaltam ezt a DOXA-t tisztításra kb 20mm női óra. A gazdája szerint "Nem tragikus, ha nem tudod megcsinálni, húsz éve nem jár"  Hiányzott a korona, és nyakban hordták ékszernek, úgyhogy elég koszos volt. Minden rendben volt addig, mig a billegőre nem került sor. Olyan gyatrán nézett ki a hajszálrugó, (látszott, hogy százszor egyengették) hogy nem mertem levenni, mondom majd meglátjuk elmegy-e fedőkő tisztítás nélkül. De a billegő visszatételkor már gond volt, mert a rugó a legkisebb hozzáérésre elhajik. Olyan, mintha virágkötöző drótból volna. Végül elindult az óra,  de nem sikerült a kulcsba beakszteni. (nyitott kulcs). A rugó meg Brequet. Végül levettem a rugót, de egyáltalán nem boldogulok vele. Irtózatosan lágy. Semmi rugóreszű. Most már borzasztóan néz ki, legszívesebben lecserélném. Próbálgassak bele valami kis női óra rugót? Igazság szerint a lengésszámot sem ismerem. (És be kell vallanom, hogy a rugó pozicionálását sem jelöltem be a levételkor).

Kösz

B

csupacsoki Creative Commons License 2007.10.28 0 0 497
Rakok fel jobb kepeket amikor nalam lesz, addig is probalom kideriteni honnan szarmazik. Meg csak nem is emlekszem ra hogy ebben a meretben lattam volna 8 naposat a vintage vonalon. Nincs a gyartora utalo jelzes, a szerkezetgravir a kovetkezo: Seventeen 17 jewels. Two 2 adjustments. Swiss. 3747

Tomotius: Erdekes, mit mutat a masik oldal?

Ma elkalandoztam egy kicsit es vettem egy "Seiko Crystal Chronometer"-t 1964-bol.

sk
Előzmény: APT (496)
APT Creative Commons License 2007.10.28 0 0 496
Nem, de fantasztikus darab. Elölről hogy néz ki? Hol sikerült szert tenni rá?
Előzmény: csupacsoki (494)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.28 0 0 495
Lehetne akár Blancpain is... Szóval a nagy ilyedtség után megkerültél? :-))
S ehhez mit szólsz?
Előzmény: csupacsoki (494)
csupacsoki Creative Commons License 2007.10.28 0 0 494
8 Ez a 8 napos szerkezet ismeros valakinek?
APT Creative Commons License 2007.10.27 0 0 493
Ha jól emlékszem, ez a Massey-II, de nem biztos, mindenesetre az egyik variáns. Amúgy ez nem csak vezetőkő, egyben biztosítótárcsa is, de a lényegen nem változtat - az elv ugyanaz, mint az összes többi variánsnál.
Előzmény: Tomotius (492)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.26 0 0 492
Ilyen lenne a Massey-típusú "vezetőtárcsa"? APT mintha nálad olvastam volna róla. Csak ennyi a sajátossága: angol-horgonyjárat+sajátos vezető kő kialakítás?

te_o Creative Commons License 2007.10.25 0 0 491
Urak!
Nincsen valakinek elfekvőben Marvin 560 -as roncsa? Ép billegőhíd és csapágy legyen benne, esetleg futóműhíd (ez nem olyan fontos).
djorkaeff Creative Commons License 2007.10.25 0 0 490

Köszönöm szépen!

Valszeg még a mai napon megpróbálkozom vele.

Előzmény: APT (489)
APT Creative Commons License 2007.10.25 0 0 489
Szoros a negyedeskerék, azért kemény nagyon a mutatóállítás. Célszerű lenne levenni, és egy csöpp olajjal megkenni. Utána általában jó lesz.
Előzmény: djorkaeff (488)
djorkaeff Creative Commons License 2007.10.24 0 0 488

Úgy kb. jó 7-8 hónapos kiesés után újfent hozzáláttam óraszereléshez. "Gyűjteményemből" találomra kiszedtem egy kismásodperces Primet mely valamikor működött már kezelésem után de valamilyen oknál fogva (ezt is elfelejtettem már hogy miért) már kb. egy éve nem megyen.. Leeresztem a motorrugót, le a billegőhíd csavarjait, leszedném a billegőt de jön a híd hajszálrugóstól. Billegő a helyén marad. Aztán eszembe jutott, hogy valamikor hajszálrugócserét hajtottam végre rajta.

Mindenesetre mára abbahagytam az óraszerelést.

Külön: mi lehet az oka annak hogy az állítószerkezet rettentő nehezen műkszik, illetve ha visszafele állítok akkor leáll az óra?

Biztos rettentő laikus kérdések, de figyelembe veendő hogy kb. másfél éve nem igazán nevezhető óraszerelésnek tevékenységem (azelőtt sem, de ez még kevésbé).

Tomotius Creative Commons License 2007.10.24 0 0 487
Az újabb jobb idők nálam lesznek: tisztítás, olajzás, új tok, számlap, mutatók -igaz beletelik majd egy kis időbe.
Előzmény: APT (486)
APT Creative Commons License 2007.10.24 0 0 486
Hát, megélt jobb időket is az a Chopard...

Az óramosónál az alsó fordulatszámra nagyságrendileg valószínűleg jó VIP tippje, én is olyan 120-200 közötti fordulatszámot tippelnék, nem túl gyors, de forog szorgalmasan.
A centrifugáláskor, üresen, felső állásban pörög tisztességesen. 1000 biztos van, de lehet, hogy van az 2000 vagy több is.
Előzmény: Tomotius (481)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.24 0 0 485
No igen, az alkotás öröme vezetett s látom értékeled a szóésmértékegység újítást :).
Egyébként mög vagyok lepve: 200-1500 között pörög, kevesebbre gondoltam.
Előzmény: V.I.P. (484)
V.I.P. Creative Commons License 2007.10.24 0 0 484

De APT majd jól előveszi az egyik kronográfját, oszt' mér egy nagyot :)

Amúgy érdekes ez az új mértékegység: óramosó/perc :)

Előzmény: V.I.P. (483)
V.I.P. Creative Commons License 2007.10.24 0 0 483

Levegőben, kotyvában, vagy benzinben? Üresen, vagy két zsebórával? Lekisebb, vagy legnagyobb fordulatra állítva? :)

Ránézésre kb. 200 a legalacsonyabb fordulaton kotyvában, legmagasabbon kb. 1000-1500 lehet. De ez csak tipp.

Előzmény: Tomotius (482)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.24 0 0 482
APT!
Mennyit forog az óramosó/perc?
Előzmény: APT (477)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.24 0 0 481
Egyébként meg a szépség és szörnyeteg együtt jár: ez a Chopard hídja...
Előzmény: csupacsoki (479)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.24 0 0 480
Pedig pont azért teszek fel szebb, csúnyább képeket, hogy előcsalogassalak oroszlán barlangodból! Erre elmenekülsz, pedig így is kevesen vagyunk ;
Előzmény: csupacsoki (479)
csupacsoki Creative Commons License 2007.10.24 0 0 479
Ez valami elkepeszto rondasag. Biztos hogy rosszat fogok almodni, es ketszer is meggondolom hogy be merjek e nezni a forumra. :-)

(egy baratom mondasa szabad forditasban: "Egy piszkavassal sem nyulnek hozza mert felnek hogy ramugrik.")
Előzmény: Tomotius (476)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.23 0 0 478
Így figok cselekedni. Köszi a válasz(oka)t!
Üdv T.
Előzmény: APT (477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!