Keresés

Részletes keresés

skoumi Creative Commons License 2009.04.22 0 0 6429
hát ez finoman szólva is necces, és tű a szénakazalban jellegű :-) persze nem reménytelen...

javaslom, próbáld meg előbb Bpestet... elsőként azon kerületeket javaslom, ahol kórház is volt. ha ez nem vezet eredményre, irány a többi.

ha ez sem, akkor van még kb. 3200 település Magyarországon... ;-)

kitartás

Skoumi
pistur Creative Commons License 2009.04.22 0 0 6428
Kedves Mindenki!

Van valakinek használható tippje, hogy hol keressek ha csak a halál idejét ismerem kb.
1947.04-11 hó között halt meg vszinű Bp-en, lakcime nem itt volt, születési helyén nincs beírva az elhalálozás ideje(????). Szeretném megkeresni a halál pontos idejét és a temetés helyét.
Várom az ötleteket.

Előre is köszi
pistur
sanyibuddha Creative Commons License 2009.04.21 0 0 6427
Köszönöm a segítséget
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 6426
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.20 0 0 6425

Mitsky (Micsky) adataim nincsenek, csak néhány fotó a csépi ótemetőből:

http://picasaweb.google.hu/tibor.vari/CsepiOtemeto#

 

 

Előzmény: sanyibuddha (6424)
LvT Creative Commons License 2009.04.17 0 0 6423
Kedves mézontófű!

Az előző hozzászólásomat offline írtam meg, ezért abban még nem közvetlenül a válaszodra reflektáltam.


> Ősapa végrendeletét szlovákul íratta meg, holott megírathatta volna magyarul is (miként Lipták András utódai a hagyaték felosztását.)

Az Alt, Fuhl, Salinger stb. szinte tipikus magyarországi szlovák vezetékneveknek számítanak, mert a Pilis hg.-beli [*] szlovák telepek jelentős német csoportokat olvasztottak be. Nem elképzelhetetlen, hogy magyar asszimilálódik szlovákká.

[* Ez a fránya Pilis helynév: mi pilisinek a Pilis hegységbeli szlovákokat hívjuk: ez jönne most is a klaviatúrámra: és nem is tudom hogyan nevezzem a Pilis településen lakozókat…]


> Meggyőződésem, hogy a Kuruc is felvett név volt, s nevet váltani azért váltottak Csabán, mert ott is volt Kuruc nevű család

Egyáltalán semmi alapom azt gondolni, amit leírok, de erősen felötlött bennem, ezért mégiscsak közzé teszem. Thököly, a „szlovák király” evangélikus volt, mint a délre települő szlovákok egy jelentős része: többek közt a Pilis településre költözők is. Thököly a kuruc seregek élén az evangélikus vallást is erősítette, így adódna, hogy a Kuruc ragadványnév evangélikust (és talán emellett felföldit is) jelentsen. (Ha ugyan nem tényleges kurucot.)

De ez éppen Pilis településen nem distinktív, mivel ott mindenki evangélikus lehetett (és felföldi). Ha tehát ez felvett név [de melyik jobbágyi vezetéknév nem az ebben a korban?], akkor is valószínűbb, hogy Pilis előttről származik.


> Selczét illetően: szerintem ez nem nem a besztercebányai környéki település, hanem a Poltár környéki kisebb, Telep volt 1715-ben a neve. Arról a környékről sokan jöttek: az összes Csicselj pl. Haan Lajos szerint 4 fiú testvér a családjával.

A szlovák Wikipedia azt írja, hogy ezt a Selcét felégette a török és csak 6 ház maradt meg. Nem tudom, mennyire telepíthet egy elnéptelenedett település egy másikat. Amúgy a szlovák Wikipedia tanúsága szerint Selce van még a korponai járásban is, ennek mai magyar neve Szelenc, de 1891 előtt még Szelcze, ill. Szelcz. Ugyanígy a korponai járásban van Zsibritó, ahová az említetted Žibritovský vezetéknév utal: ez figyelemre méltó párhuzam lehet.

Kiss Lajos szerint egyébként a Poltár környéki település neve 1715-ben nem Telep volt, hanem Szelce (Szelcze). A Telep nevet 1907-ben állapították meg hatósági úton a településnév-rendezés keretében (mintegy tükörfordításként)

(Amúgy a szlk. nyelvjárási selce ’major, (kisebb) telep’ – eredetileg ’falvacska’ – jelentésű közszó, így még számtalan volt település neve lehetett. Egyébként a m. Szőce, Szőc alak is ugyaninnen jő.)
Előzmény: mézontófű (6421)
LvT Creative Commons License 2009.04.17 0 0 6422
Kedves mézontófű!

> [LvT] Ugyanakkor arra gondolok, hogy nem beházasodással keletkezett-e ez a név: feleség, sógor családneve vált megkülönböztető névvé?

Ezt olvasom: „A nógrádi nagycsaládi szervezetek mai tanújelei a családi ragadványnevek is. Sámsonházán a több azonos nevű nagycsalád tagjainak ragadványneve a család eredete – a férj nevéhez a feleség vezetéknevének csatolása, a családfő jellemző tulajdonsága, foglalkozása a gúnyneve (pl. Koškár – Bőrös, Kohút – Kakas) – alapján keletkezett.” (Gyivicsán Anna, Krupa András: A magyarországi szlovákok. Változó Világ 16. Útmutató Kiadó, é. n. p. 23.)

Vagyis komolyan veendőnek tartom azt a lehetőséget, hogy a Labos / Lábas ragadványnév eredetileg nőági vezetéknév volt.


> [LvT] Ebből meg az következik, hogy a valószínűség nem szól amellett, hogy onnan jött. Sőt, felvetném, hogy egyáltalán szlovák volt-e ez a család ilyen vezetéknévvel?

Pilis 1722–23-ban települt újra, ez már a második hullám (uo. p. 5–7.). A második hullámban már nemcsak közvetlenül a mai Szlovákia területéről költözhettek be, hanem az első (szervezetlen) hullám köztes állomásairól (a történelmi Felföld déli szegélyéről), többek közt Pilisszántóról, Piliscsévről, Oroszlányból, Súrból, Bánkról, Vanyarcról, Acsáról, Csővárról, a zempléni Óhutáról. Lehet, hogy ennek során kapott magyaros Kuruc nevet a később szervezetten Pilisre átköltöző.

A Magyar Nagylexikon szerint Pilist Beleznay János telepítette újra. A szervezett telepítés gyakran formális szerződéskötéssel járt együtt (pl. Aszódon 1716-ban, uo. p. 6.), amely a földesúr és a telepes kötelezettségeit és jogait rögzítette. Lehet, hogy a pilisi betelepítés esetén is készültek ilyenek, és lehet, hogy ezek megtalálhatók ott, ahová a Beleznay család levéltára került. Ha Kuruc Pál fia György 1941-ben született Pilisen, akkor az apa még lehetett eredeti telepes, így esetleg vele is ilyen szerződés köttetett…
Előzmény: LvT (6420)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.17 0 0 6421
Kedves LvT!
Meggyőződésem, hogy a Kuruc is felvett név volt, s nevet váltani azért váltottak Csabán, mert ott is volt Kuruc nevű család (miként Labanc is).
Ősapa végrendeletét szlovákul íratta meg, holott megírathatta volna magyarul is (miként Lipták András utódai a hagyaték felosztását.)
És gyermekei a végrendelet végrehajtásának záradékát is szlovákul íratták meg.
( A családomban a 20.század elején mindenki tudott szlovákul, én csak értek kicsit és megértetem magam a nagymamától örökölt konyhanyelven, de nem tudok szlovákul.)
Selczét illetően: szerintem ez nem nem a besztercebányai környéki település, hanem a Poltár környéki kisebb, Telep volt 1715-ben a neve. Arról a környékről sokan jöttek: az összes Csicselj pl. Haan Lajos szerint 4 fiú testvér a családjával.
Innen a gondolat.
Köszönöm válaszodat szokás szerint.
P.S. Még utána nézek Haan Lajos klasszikus helytörténetének, nem reprint formában, mert abból pont a neveknél hiányzik 10 oldal a megőrzött kéziratból, remélem az eredeti kiadás teljes...
Előzmény: LvT (6420)
LvT Creative Commons License 2009.04.17 0 0 6420
Kedves mézontófű!

> 3 nagy Pilissky család volt a 18.században: a ragadványnév nélküliek Zibritowskyak voltak, Pleskó ragadvány név viselői Pilisen még Szelcsányiak voltak s az én őseim a Kurucok. S oda próbálnék kilyukadni, hogy vajjon az én őseim is Selczéből jöttek-e avagy sem, miként a másik család?

Nehéz kérdés. A 3 család közül Pilisen 2 a korábbi forrástelepülés után lett elnevezve. Kivéve a Kurucokat. Vajon mit jelenthet ez? Csabán láthattuk, hogy 3 család is kaphat ugyanolyan származási neve, tehát a pilisi Kuruc nem feltétlenül azt jelenti, hogy ez egy olyan szelcsei család (vagy éppen zsibritói – mert ez ugyanúgy felötölhet –), akit már nem lehet elnevezni a származási helye után, mivel az a név már „foglalt”.

A szlovák telefonkönyvben nem ritka név a Kuruc, de az én nyelvérzékem ezt magyar névnek sorolja be. Nem gondolom, hogy nagyon valószínű lenne, hogy ilyen ragadványnevet kap a Felföldről Pilisre áttelepülvén valaki szlovák környezetben.

Elviekben hozhatta is magával, de a mail Szelcsén (szlk. Selce) a telefonkönyv szerint nem élnek ilyen vezetéknevűek. Besztercebányán is csak hárman. Hacsak mind el nem költöztek, nem valószínű, hogy gyakori név lehetet az arra. Vagyis talán mégsem onnan hozta.

Ebből meg az következik, hogy a valószínűség nem szól amellett, hogy onnan jött. Sőt, felvetném, hogy egyáltalán szlovák volt-e ez a család ilyen vezetéknévvel?


> Az ő neve mellé még társult úgy 30 év múltán a Mokran, Mrkan név

Mokran < szlk. mokrý ’nedves, nyirkos’ + -an személynévképző
Előzmény: mézontófű (6419)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.16 0 0 6419
Kedves LvT!
Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és utánam jöttél, ha szabad így mondanom.
Talán ez lehet a magyarázat, azonban korántsem tudom bizonyítani (t.i. testi tulajdonságot kifejező név).
Beházasodásról nem tudok ill. azt nem tudom, hogy Ilona ősanyám vezetékneve lehetett-e Labos/Lábas, mert az ismeretlen. Pál és Ilona élő gyermekeinek Györgynek (honnan az én őseim jönnek - női ágon s az ő nevüket viseljük) felesége a másik topikban kérdezett Lipták (Kosel'ka) András leánya volt. (Az ő neve mellé még társult úgy 30 év múltán a Mokran, Mrkan név). Az ő gyermekeik viselték a Labos megkülönböztetőt.
Mártonnak nem voltak élő gyermekeik ismereteim szerint.
( 3 nagy Pilissky család volt a 18.században: a ragadványnév nélküliek Zibritowskyak voltak, Pleskó ragadvány név viselői Pilisen még Szelcsányiak voltak s az én őseim a Kurucok. S oda próbálnék kilyukadni, hogy vajjon az én őseim is Selczéből jöttek-e avagy sem, miként a másik család?).
Köszönöm válaszodat itt is.
Előzmény: LvT (6418)
LvT Creative Commons License 2009.04.16 0 0 6418
Kedves mézontófű!

A családneves topikon nem voltam tudatában a szlovák nyelvi környezetnek, így a Labos / Lábas névnek magyar etimológiát adtam. Most viszont arra gondolok, hogyha egy családot előbb szlovákul neveznek el Pilišskýnek, akkor mennyire valószínű, hogy ezután ugyanott magyar megkülönböztető ragadványnevet kap. (Ha már lábaskészítő, akkor miért nem Hrnčiar ~ Hrncsjár?)

Szlovákul a Laboš személynévből lehetne kiindulni, amely később kontaminálódhatott a magyar lábos / lábas köznévvel. Igaz a szlovák Labošnak is van problémája: ez régi szláv személynév, tehát ezt viselnie kellett volna valakinek. Azonban, egyrészt ahogy olvasom, mindenütt magyar és keresztyén személynevek fordulnak elő; másrészt ez régi személynév, tehát búvópatakként való felbukkanása nem annyira várható.

Ugyanakkor szlovákul a laba ’mancs, (állati) láb’, lapať ’fog(dos)’, ebből –oš kicsinyítő/személynév-képzővel lehet Laboš (< Lapoš) nevet elképzelni. Igaz az előbbi gyakorlatilag ugyanaz a motiváció, mint a magyarban is feltételezhető lábos ’nagylábú’.

Ugyanakkor arra gondolok, hogy nem beházasodással keletkezett-e ez a név: feleség, sógor családneve vált megkülönböztető névvé?
Előzmény: mézontófű (6417)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.16 0 0 6417
A nevek írásában különösebb törvényszerűséget nem találtam, hiszen ez a ragadványnév kb. 50 éven keresztül (1805-1850 kb.) előfordult. Nem lelkész függő, azt hiszem, hiszen bemondásra ment (inkább hallás függő).
A kicsi gyermekek halálakor általában a tanító temetett...az 1830-as évektől követhetően.
Ezen az úton nem jutottam sehova, sajnos.
Előzmény: milyennincs (6416)
milyennincs Creative Commons License 2009.04.16 0 0 6416

Bocs hogy firtatom, de az ilyenekből sokat tanul az ember (hátha más is:)

A Labos/Lábas kéthét különbséggel való anyakönyvi előfordulásaikor a lelkész (bejegyzést tevő) ugyanaz a személy volt? Azt vizsgáltad-e egy tíz éves vagy egy szolgálati idő szakaszában, hogy egy személy következetesen írta-e, vagy előfordult gyakorlatában mindkét alak? ( vagy csak egy lelkész/egyházfi volt?)

Előzmény: mézontófű (6415)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.16 0 0 6415
Tudom, hogy hol volt a váltás: 1741-ben György ősapám még Pilisen született, mint Kuruc Pál és N.Ilona fia, a következő gyermek 1744-ben született már Békéscsabán, mint Pilissky Pál és N. Ilona leánya, utána 1749-ben született még egy fiú, s ezen a nyomon lehetett azonosítani a családot.
Illetve a házasságok alkalmával: 1755-ben már Csabán ment férjhez Erzsébet leányuk, 1764-ben nősült György. Pont e két név alapján találtam rájuk Pilisen, hiszen nem volt több olyan házaspár és testvér Pilisen, akik e nevekkel születtek. Csak ők.
A váltás, mint oly sok esetben az új helyre költözéskor volt. (Labost Pilisen nem találtam, igaz dikális se igen van onnan, információim szerint talán 1 maradt fenn 1741-ből. Azt nem kutattam, az a Mester utcában kutatható, a MOL nagyon messze van nekem.)
Békéscsabán 1728-ban nyílt az anyakönyv, van néhány házassági töredék lap 1722-től, ott a többi rokon is megtalálható.
Előzmény: milyennincs (6414)
milyennincs Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6414
.... azt lenne jó tudni, hogy az adott ág  békési beköltözésének idejében már Labos/Lábas volt, vagy 'még' Kuruc? Mikori az anyakönyv megnyitása, s mikori az első békési felbukkanása az adott beköltöző ősnek akár összeírásban, akár anyakönyvben, bármilyen kontektusban (akár tanú)?  Tudod-e hol volt a névváltás?
Előzmény: mézontófű (6413)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6413
Labos, de volt, hogy 2 hét különbséggel (születés-halál) mindkettő előfordult. Már gondoltam természeti névre is, de LvT-nek nem ugrott ilyen be, akkor tuti nem.
Igazából 3 nagy család is volt a Pilissky vezetéknévvel, ezzel különböztették meg az én őseimet, tehát jelentett valamit. (Mondjuk 4 évbe telt mire rájöttem.)
Előzmény: milyennincs (6411)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6412
Nem, nem teszem fel, s tudtommal ők sem.
Előzmény: milyennincs (6410)
milyennincs Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6411
A Labos, vagy a Lábas írott alak van korábbról datálva?
Előzmény: mézontófű (6406)
milyennincs Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6410
.... netre nem teszed fel, vagy ők nem teszik fel?
Előzmény: mézontófű (6408)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6409
P.S.
Különös tekintettel arra, hogy vannak kurátor ősök, egyházfiak, akik sokat tettek az egyházközségért, s úgy láttam kevesen vannak, akik a 18.századra visszamenően ezt tudják.
Azt hiszen örültek nekem.
Előzmény: mézontófű (6408)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6408
Szia!
Elég sokat voltam a megyei Levéltárban (mégha sokat is kellett utazni, de sokkal kényelmesebb a kutatás, s a filmeket sem kellett a MOL-ból lekérni, van másolatuk), s a dikális összeírásokat ott eredetiben lehet jól nézni, mert filmen 2 kockára tudták felvenni a nyilvántartást, úgy nehezen követhető.
Ők mondták, hogy ha adnék az anyagból megköszönnék, hiszen egészen a török utáni betelepítésig visszajutottam, sőt vannak ágak, ahol az elágazáson túl is.
(Kevés családi anyaguk van, még összeállításban is.)
És az evangélikus levéltár (ahol igen-igen sok segítséget kaptam) rákérdezésemre azt válaszolta, hogy szoktak kérni a makacsabb kutatóktól az anyagukból, hiszen ez egyben az egyházközség története is. Esetemben.
Teljes fákat voltam kénytelen készíteni a 18.századra és a 19.század első 3.-ra.
Szóval, így marad utánam is valami...



Előzmény: milyennincs (6407)
milyennincs Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6407

Olvalak.(olvastam az előzőt is, de ahhoz nincs mit hozzászóljak.) Gratulálok, hogy már írás-szakaszban vagy.

Milyen "szorgos írással" milyen levéltárnak "tartozol"? :)

Előzmény: mézontófű (6406)
mézontófű Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6406
Kedves milyennincs, ha idejössz a Családneves topikból:

Labos/Lábas család: megnéztem általában 10 évenként (ha találtam) dikajegyzékeket. Nekik nem volt túl sok a "rovásukon" 1760-ban 2 fejőstehén, két ló, 3 kapás szőlő, kalászosokat termeltek. Nem találtam nyomot arra, hogy jelentős lábasjószág lett volna, ez a birtok a szegényesebbek közé tartozott.

1786-ban elsőszülött fia nevén volt a birtok : szőlő, kenderföld, szántó, külsőkert, belsőkert, udvar...nem utal semmi arra, hogy kézművesek lettek volna. A 19. század közepéitől az anyakönyv tartalmazta a fogl. is. Ott "fm", "gazda" volt a jelölés.

Arra gondolok, hogy valami testi tulajdonság lehet csak mögötte, méghozzá György ősapa után.
IsseCs Creative Commons License 2009.04.15 0 0 6405

Tisztelt forumozok,

 

Erdeklödnek egy 1820 köruli Bellosits / Bellositis / Bellosics csaladrol akiknek talan(?) kisebb birtokuk is lehetett Temes-Rekas környeken.

 

Ha valakinek van akarmilyen pici infoja , kerem közölje.

Elöre is köszönöm.

 

IsseCs

azsur Creative Commons License 2009.04.13 0 0 6404

Kedves Berényi kutatók!

 

Az imént találtam a fiókban:

 

KIVONAT a sáregresi református egyház szülöttek és megkereszteltek anyakönyvéből, az 1826. évről.

 

1826.ápr.11. Mihály

 

Szülők:

 

Szalai Mihály és Berényi Erzsébet

Keresztszülő:

Sáringer Mihály és Ather /az első két betűben nem vagyok biztos/ Katalin leánya - Sáringer Éva.

Keresztelő lelkipásztor Szilvási György.

 

Mindezt kiadták Sáregresen, 1942. január 29. napján.

Kiadta Bonsa Sándor ref. lelkipásztor.

Még ez is a papíron van, hogy az 1939.é. IV.t.c. végrehajtása céljára illetékmentes.

Szép húsvétot kívánok!

azsur

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.12 0 0 6403

Amennyiben érdekelt valaki Csép (Csep) településen (Komárom-Esztergom megye),

az ótemetőről vannak feltöltött képeim (Csöglei Balogh, Kecskeméthy, Kismányai Micsky, Thaly családnevek):

http://picasaweb.google.hu/tibor.vari/CsepiOtemeto#

idrisi Creative Commons License 2009.04.12 0 0 6402
Visszatértem!
Aki keresett most már el tud érni itt is vagy privátban.
mézontófű Creative Commons License 2009.04.06 0 0 6401
Kedves milyennincs!
Valóban nem látogatom, csak ritkán a netet, kedves topiktársunk figyelmeztetett rá, hogy keresnek.
Ad Mezőkovácsháza: sajnos semmit sem tudok, mert családjaim a pár kilométerre lévő Kovácsházára csak vásározni jártak, semmi más kapcsolat nem volt, házasság sem.

Egyúttal szeretném Neked és a topiktársaknak megköszönni azt a segítséget, amellyel kezdeti bukdácsolásomban segítettek, nélkülük nem érhettem volna el, hogy mostmár a szorgos írással foglaltoskodjam, mert azzal tartozom 2 levéltárnak.
11-13 generációt sikerült a családomban megtalálnom, néhányat a 18.sz. eleji útelágazást megelőző időkben is.
Természetesen ezt abbahagyni nem lehet, csak egy ponton választóvonalt kell húznom, hogy legyen lehetőségem megírni.
Nagyon sok meglepetés ért, sok-sok örömet jelentett és igen lényeges, hogy rengeteget tanultam, főként a 18-századba szerettem bele.
Könnyekig meghatódtam, mikor névadó ősapám 1779-ben kelt végrendeletét a levéltárban kezembe foghattam. (Jobbágy végrendelet)
Köszönöm mindenkinek a segítséget, s különösen Neked (s majd LvT-nek is írok, mert kérdésem is lenne).
Előzmény: milyennincs (6388)
4904 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 6400
Kösz a gyors választ

Úgy látom én voltam figyelmetlen a MOL-ban. Nyilván a katalógusukban az oldal alján kezdődött és a következő oldal tetején folytatódott a Tiszacsege, és én csak az egyik lapon lévőt kértem ki. Kösz a segítséget

István
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 6399

Megnéztem a MOL anyakönyvi adatbázist:

 

Református egyház
Tiszántúli Egyházkerület
Tiszacsege (Ref)
Csege

Születési anyakönyv:

1853

-

1862

Házassági anyakönyv:

1853

-

1895

Halotti anyakönyv:

1834

-

1862

Vegyes anyakönyv:

1749

-

1895

 

Felvétel:

1589

Filmszám:

A 2432-2434

 

valamint a FAMILY HISTORY LIBRARY CATALOG -ot:

  Title

Anyakönyvek, 1749-1895

Authors

Református Egyház, Csege (Main Author)

Note

Location  Film

Kereszteltek 1749-1862 Házasultak 1749-1810, 1816-1868 Halottak 1749-1808

FHL INTL Film  632058

Kereszteltek 1863-1889 Halottak 1834-1889

VAULT INTL Film  632059

Kereszteltek 1890-1895 Házasultak 1868-1895 Halottak 1890-1895

VAULT INTL Film  632060

 Tulajdonképpen mi is a probléma?

Előzmény: 4904 (6397)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 6398

Talán itt kaphatsz biztos választ:

http://www.parokia.hu/template6.php?id=903#bemutat

Előzmény: 4904 (6397)
4904 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 6397
Kedves Mindenkihez

Van e valakinek információja arról, hogy Tiszacsege ref. anyakönyveinek mikrofilmje miért nem tartalmazza az 1795-1880 közötti időszakot? Érdekes Módon 1750-1795, és 1880-1895 megvan. Azt tudom, hogy jelenleg nincs Tiszacsegén lelkész.

Ez igen fontos volna számomra mivel Hatvani István professzor rokonait is kutatom, és egy forrás szerint Tiszacsegén éltek rokonai. A meglévő időszakban találtam is Hatvanikat a faluban. szeretnék továb lépni.

Üdvözlettel István.
erdospal25 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 6396
A lentebb látható kép ezek szerint a mai középiskolát ábrázolja, eredeti állapotában? igen, a Sármezey Endre vasútmérnök volt, a nevéhez köthető többek között a Kunágota, X. dűlő és a Mezőkovácsháza, Sármezey nagymajor közötti vasútvonal építése is.
Előzmény: vanni75 (6395)
vanni75 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6395
üdvözlöm !

óóó, hogy a fenébe ne lenne meg ! egyik ismerősöm ott tanított . HUNYADI JÁNOS KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, Mezőkovácsháza Sármezey Endre út 63.

Sajnos nem tudok most többet, de igyekszem felvenni az illetővel a kapcsolatot, hátha több mindent tud a gimi történetéről. Egyébiránt Sármezey Endre neves mérnök volt.



Előzmény: erdospal25 (6394)
erdospal25 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6394
Kövér - Sármezey - Nagel - Simonyi családok örökölték egymás után, majd az 1950-es években állami iskolai tanulóotthon lett. Arról nem találtam infót, hogy még megvan e.
Előzmény: erdospal25 (6393)
erdospal25 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6393
hát a családoknál csak tippeltem, mert ők rendelkeztek nagyobb birtokkal Mezőkovácsházán, a Nagel valószinüleg nem volt nemesi család, csak előkelő polgárcsalád.
Előzmény: milyennincs (6390)
kerub Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6392
A Csehszlovák reprivazitáció annyira tisztességes, volt, hogy ahol lehetett azt a szántót ill erdőt adták vissza ami a családé volt a kolhozosítást megelőzően, a külföldön élő tulajdonosoknak is!
Előzmény: milyennincs (6391)
milyennincs Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6391

off

Tessék, s mondja valaki, hogy Trianonnak, csak negatív következményei voltak :)

Előzmény: kerub (6389)
milyennincs Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6390

Szervusz!

Az utolsó mondatod, a címerleírás az első háromból melyik családra vonatkozik?

 

Más (a többieknek, akik eddig nem ismerték): A 'rétháti+Kövér' keresőszavakra találtam ezt a remek oldalt (adatbázist) http://pepi.hupont.hu/1/kezdolap

Előzmény: erdospal25 (6387)
kerub Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6389
A Nagel családnak a Felvidéken voltak nagy birtokai amit a privatizáció keretében vissza is kaptak.
Lonto és/vagy Ipolyszakállos biztosan fészke volt a családnak.
Előzmény: erdospal25 (6387)
milyennincs Creative Commons License 2009.03.24 0 0 6388

Szia!

Az, hogy nem jött válasz, azt jelenti, hogy azok, akik ismerősek 'arrafelé', mostanában nem látogatják a topikot. (Konkrétan mézontófű nevű nicktársunkra gondolok.)

Javaslom keresd meg mézontófűt direktben (ill. látom nem publikus az e-mailje, akkor azt kérem olvtársaink közül, akinek megven az ő címe, írjon legyen szíves neki, hogy nézzen ide erre a témára).

Ill azt. hogy itt a topikok közt keress egy Békés megyei regionális topikot, esetleg mezőkovácsházit, mert sanszos, hogy ma is létező épület, hátha/biztos felismerik.

 

Amit én nyomolvasóként ki tudok olvasni, az annyi, hogy valószínűleg nem 'holmi' kúriáról van szó, hanem ismert épülete a településnek, ha akkor, amikor a képeslap készült képeslapon szerepeltetik. Ezt ugyanis nem az épület tulajdonosa 'adta ki, nyomtatta, stb.', hanem a Magyar (királyi)Posta. Így feltételezem, hogy középület, így lehet ma is áll. Nézegetve a Profila web oldalát (www.profila.hu) századfordulós képeslapok különböző aukcióit, azt látom, hogy más településeknél a városok akkori meghatározó épületei, utcarészletei szerepelnek a képeslapokon.

Viszont akkor az is felmerül, hogy akkor nem családi címer. Sajnos Borovszkyban nincs Békés vm-e kötet

 

Így kérdésed, a "képen lévő kúria timpanonjában látható címer azonosítása" és a családfakutatás kapcsolatát jobban megvilágítanád, akkor esetleg - a mi eszközeinkkel - tovább tudunk lépni. Üdvözlettel: milyennincs

 

 

Előzmény: erdospal25 (6385)
erdospal25 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 6387
egy pár családra leszükithető a kör

Simonyi (simonyi és varsányi)
Kövér (rétháti)
Sármezey (szombatsági, másképp szombatsági Vertán)
Nagel (volt e nemesi címere).

Amennyire kivehető, a koronában páncélos magyar vitéz kardot tart, a pajzsban ágaskodó ló, vagy vmilyen állat
iater Creative Commons License 2009.03.21 0 0 6386
szia!

ezt ebbol a tavolsagbol lehetetlen kivenni;lementettem - kinagyitottam: semmi nem látszik a címerből :(

üdv.
Előzmény: erdospal25 (6385)
erdospal25 Creative Commons License 2009.03.12 0 0 6385
Tudna valaki segíteni a képen lévő kúria timpanonjában látható címer azonosításában?
firmin Creative Commons License 2009.03.11 0 0 6384

A"Hungary Funeral Notice 184-1990" oldalon a D-vel kezdődő nevek (Dabai) már a C- Czompo - névnél a 366. kép útán elkezdődik.

 

 

totya47 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6383
Amennyiben ez a hódmezővásárhelyi anyakönyvből való akkor nem valószínű, hogy jó volt szó megfejtés valamint a tippem és nem Mercséről van szó. A legvalószínűbb, hogy a Hódmezővásárhelyi plébániához tartozó településről/pusztáról van szó, esetleg a környékről egy másik település, bár nehéz megállapítani mi is lehet az a szó a gyenge felvétel és kézírás módja miatt (esetleg felrakhatna az egész képet, nem csak kivágást, hátha úgy könnyebben beazonosítható lennének a betűk az oldalon máshol előfordulókkal összevetve). Érdemes lenne átnézni az anyakönyvben, hogy nem fordul-e elő ez szó vagy egy hasonló szó máshol és az alapján beazonosítani, hogy mit takarhat.
Nem tartom valószínűnek, hogy református lett volna. De persze előfordulhat, hogy áttért a katolikus hitre.
Előzmény: öreglatvija (6382)
öreglatvija Creative Commons License 2009.03.09 0 0 6382

Köszönöm a gondolatokat, bár nehezen elfogadható számomra. Hódmezővásárhelyi katolikus anyakönyvről van szó, így (mivel Mercsén csak katolikusak éltek) , éppen elfogadható. De..... Hogy a túróba került onnan ide? A szüleiről egy szó sincs - se előtte, se utána. Itt élt viszont már néhány éve Vásárhelyen az én református családom. Gondoltam a lány a mienk, és a m..... kifejezést jómagam meghalt apának "szerettem volna" fordíttatni. Ugyanis az öreg Elek 1759-ben tényleg halott volt már két éve.

Azért köszönöm még egyszer.

Előzmény: totya47 (6380)
iater Creative Commons License 2009.03.06 0 0 6381
:( kár...
ő volt az aki címerek elkészítésével foglalkozott ugye?
van-e még valaki itt a fórumon aki fogl. ilyen grafikai munkákkal?
Előzmény: skoumi (6378)
totya47 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 6380
Üdv

Bár nem írtad, hogy melyik település anyakönyvéről van szó és a felvétel minősége se a legjobb, de a legvalószínűbbnek ezt tartom: … Helena virgine mertzesiensi Elek …
Azaz magyarul: ... mercsei (lakos/származású) Elek Ilona hajadon …
vagy másképp: ... Elek Ilona hajadon Mercséről …
Mercse=Sajómercse (Borsod megye)

Tehát az apjáról semmit nem írnak.
Ha ez a bejegyzés nem abból az anyaegyház anyakönyvéből való, amelyikhez Sajómercse is tartozik, akkor érdemes lenne az előbb említett anyaegyházat is megnézni. Talán abban több van, már ha van benne egyáltalán valami.
Előzmény: öreglatvija (6354)
szentivany Creative Commons License 2009.03.05 0 0 6379
 tulajdonképpen mindkét feltételezésed igaz... 
Előzmény: skoumi (6378)
skoumi Creative Commons License 2009.03.05 0 0 6378
idrisi vagy nagyon el van havazva, vagy olyan helyen van, ahol nincs hozzáférése a nethez (van még ilyen? :) ), de privátban sem elérhető egy jó ideje...
S.
iater Creative Commons License 2009.03.05 0 0 6377
idrisi! ha meg szoktal forumozni itt velunk, legyszives jelentkezz! :)
milyennincs Creative Commons License 2009.03.03 0 0 6376

Összedőlt a városi levéltár Kölnben

Mivel valamennyien levéltár látogatók vagyunk talán jobban átérzünk egy ilyen hírt, mint egy ezzel nem foglalkozó hírolvasó.

1 sérült, kettőt keresnek. Remélem nekik is sikerült kimenekülni előtte.

 

Köln környékéről jelentős betelepítések voltak a XVIII. században Magyarországra. Mi anyag ment most tönkre!

pistur Creative Commons License 2009.02.28 0 0 6375
Szép napot mindenkinek!

Van e valakinek Lengyelországi levéltári kutatási tapasztalata. Örülnék, ha megosztaná velem, úgy néz ki, hogy ott kell kutakodnom. Biecz és környéke a terület ahol érintett vagyok, de az ország bármelyik részéról a tapasztalatokat megköszönném.
Üdv. pistur
sonomilanista Creative Commons License 2009.02.24 0 0 6373
foorás = forrás :)
Előzmény: sonomilanista (6372)
sonomilanista Creative Commons License 2009.02.24 0 0 6372
1492 Staccyn , 1567 Ztaxin , 1773 Strakcžin , 1808 Stakčín , Sztacsin , Takcsány

foorás : stakcin.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=1
Előzmény: sonomilanista (6371)
sonomilanista Creative Commons License 2009.02.24 0 0 6371
Ööö, lehet, hogy butaság nem biztos, hogy direkt elírási hiba. A nyelvünk fejlődött és ennek eredménye is lehet egy névváltozás. Én számos ilyennel találkoztam.
Persze legalább 1-2 évszázadnyi időnek szerintem el kellett telnie.
Elég ha csak az ómagyaros formákról áttérnek egy ejthetőbb, más formájú írásmódra. Fontos lehet még ahogy változott a település nemzetiségi térképe az is döntő lehetett az írásmódban pl tótokat telepítettek be magyar anyanyelvű faluba... stb...stb..


- Egyházasdengeleg. -semmi közöm hozzá, de jó szemléltetőpélda :

Egyházasdengeleg neve ilyen alakjában csak 1905-től !! hivatalos. Azelőtt majd ezer esztendőn át Dengeleg volt a neve. Az elnevezés alapszava a dinga, denga, dinka szó, amely szláv eredetű és egy piros szőlőfajtát jelöl. Az első elnevezést a patak kaphatta, méghozzá a honfoglaló magyaroktól, s jelentése: patak, amelynek partján denga nevű szőlősök vannak. Ejtése, hangalakja: Dengelegy. A patakról kaphatta nevét a település, s azt megőrizte egy évezreden keresztül.
a régi, ómagyaros írásmód Dwengeleg volt.

egyszóval etimológia kőkeményen, amihez nem értek .. :(
Előzmény: Törölt nick (6369)
pistur Creative Commons License 2009.02.24 0 0 6370
Hello!

Az 1828-as vagyon ősszeirásban Zemplén megyében szerepel egy Sztakcsin és egy Sztakcsin- Rosztoka nevü helyiség, MOL jelzése B224 es film, FHLC jelzése 623192.
Hátha segít valamit.
Üdv pistur
Előzmény: Törölt nick (6369)
pistur Creative Commons License 2009.02.23 0 0 6368

Hello.
hasznos lehet neked is de talán másoknak is segít a lenti linken található kereső. Határon túli régi magyar falvak mai elhelyezkedését, elnevezését- hova csatolták,stb...
segíti.





http://sebok2.adatbank.transindex.ro/index.php?action=betu&betu=&kezd=540&kat=UA
jó kutakodást üdv pistur
Előzmény: Törölt nick (6366)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.23 0 0 6367

SZÁSZFA

 

(Borovszky)

 

ABAUJ-TORNA VÁRMEGYE NEMZETISÉGEINEK TÉRKÉPE.

 

Eltótosodott községek.

 

A ma is túlnyomóan magyar vármegye még magyarabb volt a XVII. században. A két évszázadon át folyó háboruskodás azonban nagyon megritkította a népet. Ezenkivül sok református is elvándorolt, midőn I. Lipót kormánya alatt üldözni kezdték őket. Az üres telkekre Sárosból és más vidékekről tótokat telepitettek a földbirtokosok, különösen a Kassa körül fekvő falvakba, melyek lassankint úgyszólván teljesen eltótosodtak, és csak a legutóbbi pár év óta kezdenek ismét magyarosodni. Ez eltótosodott községek nevei élénken tanuskodnak magyar eredetük mellett; a számos magyar családnév pedig a mult században a központi kormány által jó szemmel nézett, az 1849-et követő abszolút kormányzat által pedig nyiltan támogatott eltótosodás bizonysága. Bárcza, Benyék, Bernátfalva, Buzafalva, Csontosfalva, a két Tőkés, Gecse, Haraszti, Három-Bölzse, Kassa-Béla (a régi Szentvérképe), Kassa-Ujfalu, Királynépe, Kis-Ida, Lengyelfalva, Lőrinczke, Széplak stb. régi magyar községek lakói ma nagyrészt tótok. Köztük nagy számmal találjuk a következő magyar eredetü családneveket: Makó, Varga, Halász, Peres, Lengyel, Lőrinczi (Benyéken), Köteles, Beli, Buczkó (Bocsárdon), Takács, Pásztor, Kormos, Rácz, Tóth, Varga (Bölzsén), Bakaj, Bernát, Gaál, Kovács, Szabó (Bukóczon), Buzoga, Horváth, Lángos, Lovász (Buzafalván), Csigás, Estók, Fábián, Juhász, Kondás, Majoros, Lovász, Nagy, Takács, Varga (Gecsén), Jobbágy, Juhász, Kékes, Kovács, Kurta, Majoros, Tóth, Zöldi (Gönyűn), Szarka, Barna, Kovács, Óriás, Nevelős, Miklós, Balogh Búza, Liptai (Hilyón), Ferencz, Tormási, Lőrincz, Farkas, Lukács, Béres (Kassa-Bélán), Pápai, Lengyel, Gazdag, Radácsi, Orosz, Nagy, Rimai, Bálint, Balázs, Hadnagy, Csontos, Pásztor, Béres (Kassa-Ujfalun), Tóth, Bodnár (Királynépén), Kajáthi, Majoros, Varga, Szepesi (Koksó-Baksán), Boldizsár, Dankó, Bácskai, Lábas (Miszlókán), Tóth, Takács, Bodnár, Orkuti, Csuti, Lovassi, Szenderi, Radácsi, Hegedüs, Orosz, Lukács (Alsó-Olcsváron), Takács, Fazekas, Kövér, Bodnár, Dargai, Gergely, Közép (Ráson), Bálint, Nehaj, Beli, Keresztesi, Majoros, Tóth, Ordas, Forgács, Rozgonyi, Andrási, Ádám, Lengyel, Ferencz, Régi (Rozgonyban), Forrai, Eperjesi, Lengyel, Nagy, Bodnár, Katona, Fogmeg, Béres, Búza, Szabó, Varga, Halász (Tihanyban). Az alig néhány százalék kivételével tiszta tót Ujfalu, Rozgony, Olcsvár, Rás, Tihany községek uralkodó magyar nevei szomoru emlékei az erőszakkal vagy közömbösséggel előmozditott elmagyartalanításnak. E régi magyar községek megmagyarosítása tehát nem lesz egyéb, mint a történeti állapot visszaállítása, és a kassavidéki eltótosodott lakosok, a kik mindinkább tudatára jutnak magyar voltuknak, nem is állanak ellen a magyarositó törekvésnek. E községek megmagyarosítása tehát, ha a magyar nyelv terjesztése az egyházak részéről is kellő támogatásra talál, csak rövid idő kérdése.

 

Magyarok.

A magyarság zöme Abauj-Torna vármegyében csak néhány kicsi és egyre fogyó népszigettől megszakított egybefüggő tömegben lakik. Legmagyarabb része a gönczi járás, vagyis a Hegyalja, a Gönczi-patak és a Szerencs-patak völgye a Hernád balpartjáig; azután a régi Torna vármegye, a mai tornai járás, tehát a Torna és a Közép-Bódva völgye. A gönczi járásban csak elvétve találunk idegen elemet, 1–2%-ot. Egyetlen községben, Regéczkén van 9% tót; Abauj-Szántón német és tót együtt 2%, Vizsolyban és Göncz-Ruszkán 2% tót, Kéren 1% tót, Szent István-Baksán 4% német. Más községekben 1%-ot sem tesz az idegen ajkuak száma. Ez mind elenyésző töredék. Tornában négy községben találunk elszigetelve nagyobb számu tótot; Horvátiban 11%-ot, Barakonyban 12%-ot, Perecsén 36%-ot, Kányban meg éppen túlsulyban találjuk a tótságot, a mennyiben 254 lakos közül 170, tehát 2/3 rész a tót. Minthogy azonban minden felől magyarok veszik őket körül, a beolvadásnak nem sokáig állhatnak ellen. Elvétve apróbb idegen kolóniákra még akadunk, igy Tornán 4% németre és 1% tótra, Jánokon 6%, Szinben 1% tótra; ez azonban már számba is alig vehető kisebbség. Ellenben a legtöbb tiszta magyar község Tornában van. Tizenöt községben egyetlen más anyanyelvü lakos sem találkozott a magyaron kívül. Ezek: Áj, Almás, Becskeháza, Bódva-Lenke, Dobódél, Kápolna, Péder, Perkupa, Szádelő, Szászfa, Szőllős-Ardó, Teresztenye, Torna-Ujfalu, Udvarnok, Zsarnó.

 

Előzmény: Törölt nick (6366)
sonomilanista Creative Commons License 2009.02.22 0 0 6365
Sásvár f. a Tisza által rég elhordott, hajdanában erős vár lehetett, a most már kukoriczatermő füzeseken, mellyet erős alkotásaért Sasvárnak neveztek, mit jelenleg az oroszajku nép Sásvárra cserélt s használja jelenleg is csekély falujokra.*)

Vasárnapi Újság 1854. november
Előzmény: sonomilanista (6362)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.22 0 0 6364
Szászapataka = Szászpataka
Előzmény: Törölt nick (6363)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.22 0 0 6363

Van valami hasonló, de nem Zemplén megyében (Gyalay):

Szászavinc (Szászapataka)

Torda-Aranyos vm. torockói j. 520618–XV., 5520 kh, 1273 r. /Geamana, Sasavinta, Szászavincz, Szászavincza, Válya Vintzi, Válye Vinczi, VINTA.
/ */1876 előtt Szász + Vincza- mindkettő Nagylupsa része. 1912-ben átm. a Torda-topánfalvai keskenyvágányú vasút építésének tartamára - az aranyosbányai szb.-i kirend.-ben./

vagy

Szászcsór

Szeben vm. szászsebesi j. 460315–XVI., 2414 kh, 1437 r. /SASCIORI + PLESI, Szászcsor, Szász-Csóra, Szesztsor; + Czerk-tp. + Plesi-tp./ Pm.Tb. */1744-ig az addig egységes ERD-i Fehér vm.-ben, majd a Magyarok Földjéhez /Terra Hungarorum/ tartozott Alsó-Fehér vm.-ben; az 1876:XXXIII.tc. /1.§.14.bek. e.pontja/ az ei. szervezett Szeben vm.-be kebelezte./

 

Szászfa (Szerencstől É-Keletre)

Előzmény: Törölt nick (6359)
sonomilanista Creative Commons License 2009.02.22 0 0 6362
Sassin lehúzva, mert az Slovensko

Fényes Elek:

Sásvár, orosz falu, Bereg-Ugocsa vgyében, a Tisza partján, 536 g. kath. lak., s anyatemplommal. Róna határa szép buzát, s Tisza szigetje sok tengerit terem, rétje kevés. Hajdan ezen szigetben vár volt, melly sásas posványoktól vétetvén körül, Sásvárnak neveztetett. F. u. Megyery, Komjáthy, Bornemisza, Bodó, b. Berényi, Hagara, Butykay, Bessenyei, Bónis örökösök.

Előzmény: sonomilanista (6361)
sonomilanista Creative Commons License 2009.02.22 0 0 6361
Utóbbi ! Sásvár/Sassin vagy Sasvár* Ugocsa vm *: mindhárom írott módon előfordult

1873-ban 132 h, 698 lakos
1882-ben 139 h, 734 l
1888-ban 139 h, 734 l
1892-ben 147 h., 794 l
1895-ben 794 l
1898-ban 147 h., 794 l
1900-ban 147 h., 794 l
1902-ben 164 h, 902 l
1907-ben 164 h, 902 l

Előzmény: sonomilanista (6360)
sonomilanista Creative Commons License 2009.02.22 0 0 6360
Üdv !

Sasvár

vagy volt Ugocsa vm-ben is ilyen nevű település Sascin = Sasvár 164 házzal és 902 lakossal Nagyszőlőshöz tartozott, ott volt a járásbíróság , Fancsikán a postája

ui. Mátyásföldön utcanév > Sasvár utca az Ikarus közelében
Előzmény: Törölt nick (6359)
Pélyi Creative Commons License 2009.02.21 0 0 6358
sziasztok


Megint én vagyok. azt szeretném megkérdeni, hogy van valakinek valamilyen információja a Pélyi-Nagy család leszármazottairól?
4904 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 6357
kedves klubtársak.

Megtudná e valaki mondani (latinosok előnyben) mit jelent a keresztelési anyakönyvekben az alábbi kifejezés: Ajús ac (d)es

Ezeket a szavakat az 1700-as években látom több alkalommal beírva. Persze lehet hogy nem pontosan írom mert nehéz kisilabizálni a betűket. Néhány lelkész írása akkor is olyan volt mint a macskakaparás.

Örömmel közlöm a Nagyenyedi Ref. Kollégium, és a MÁV levéltár segítségével, sikerült kiderítenem a nagyapám Dr Hatvany Sándor adatait, és a Gyászjelentést is megszereztem. Ez ügyben karácsony táján volt bejelentkezésem.

Most Hatvani István debreceni professzor élete és leszármazottjai kezdenek érdekelni.
Keresek valami jó és részletes életrajzot róla. Ami a neten elérhető ismerem.

Baráti üdvözlettel
István
iater Creative Commons License 2009.02.20 0 0 6356

köszönöm skuomi és theow :)

a posta magister: OK. Miért írják civilis? Van nob., van pleb. vagy pór és civilis???!!!

és nem a megszokott conditio vagy állapotja van az oszlop tetején hanem: SORSA :D jó nem?

 

üdv és megeszer köszi,

iater.

skoumi Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6355
Kedves András,

jobb minőségben és nagyobban könnyebben menne...

Üdv:
Skoumi
Előzmény: öreglatvija (6354)
öreglatvija Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6354

 

Sziasztok!

 

Próbáljuk már meg közösen kitalálni, hogy mit is írnak a lány (Elek Ilona) apjáról, ebben az 1759-s házassági bejegyzésben.

előre is köszönöm a próbálkozásokat

András

iater Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6353

kedves skuomi!

 

"Kudula lehet, hogy nem Kudula."

 

biztos, hogy nem az. azt már írtam, hogy Rosalia Sendula. no nekem sem jött le először, csak odáig, hogy "-dula".

azóta megtaláltam a fenti pár házassági anyakönyvét, amiben egyértelműen látszik a név: Schendula. :)

 

és igen "posta magister", a.m. postamester: ezt már tudtuk :)

 

iater.

Előzmény: skoumi (6351)
theow Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6352

A vőlegény Postae Magister, vagyis postamester.

Sigismundus Vojnits tanú pedig compossessor, azaz közbirtokos.

Előzmény: skoumi (6351)
skoumi Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6351
kiegészítés a másodikhoz (lama módon nem nagyítottam a felugró ablakon:

Csepeley Jánoshoz: cantor Hegyesiensis


az első:

D[omi]nus Josephus, filius def.[uncti] Joannes Cziráki et Maria Drasnyáki civilis/civilio, Portæ(?) magister.
Maria Eva filia D.[omini] Pauli Kunszabó et def.[uncti] Rosalia Kudula(?) nobilis.

a lakás gondolom egyértelmű, vőlegény Hegyes 268. sz., menyasszony Bajsa 324. sz.

a latin ragok valszeg nem minden esetben helyesek, illetve, mivel nem lehet minden ide kapcsolódó topicot visszaolvasni a válasz ablakban, Kudula lehet, hogy nem Kudula.

Üdv:
Skoumi
Előzmény: iater (6349)
skoumi Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6350
kezdjük a másodikkal :)

Spect.[aculus] D.[ominus] Sigismundus Vojntis nobilis compo... ... de Bajsa
D.[ominus] Joannes Csepeley

pap: Jacobo Maizon parochiæ Bajsensis administrator

Hirdetés: Ter. promulgati


sajnos mindent én sem tudok :)

Üdv: Skoumi
iater Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6349


Előzmény: iater (6348)
iater Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6348
Jelentkezeeem! :)

Örömmel közlöm, megvannak Kunszabóék Bajsán és nemesek.
Köszönöm mindenkinek az építő-segítő hsz-okat ebben a témában.

Joannes Cziráki és Maria Draznyáki "civilis","posta magister" fia ... Josephus feleségül veszi D. Paulis Kunszabó és def. Rosalia Sendula "nobilis" leányát Maria Eva-t 1855 január 23-án. Előbbi 23 éves - hegyesi, utóbbi 18 éves - bajsai.
A tanúk: ... D. ... Vojnits nobilis ... de bajsa és D. Joannes Csepeley cantor ...

Ahol 3 pontot láttok azt nem tudom elolvasni. Nemsokára bescannelem és akkor várom a segítségeteket :)

üdv,
iater.
theow Creative Commons License 2009.02.13 0 0 6347
már megint a nevemet hallom:)
Előzmény: iater (6343)
Pélyi Creative Commons License 2009.02.10 0 0 6346
köszönöm szépen
Előzmény: Törölt nick (6345)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.09 0 0 6345
Előzmény: Pélyi (6344)
Pélyi Creative Commons License 2009.02.09 0 0 6344
Kedves iater!

Köszönöm a válaszodat. Igen sejtettem, hogy kevés információ, de sajnos, nem találtam semmilyen okmányt, amiből többet megtudhatnék.
Tudnál némi információt mondani arról, hogy hogyan lehet a levéltárakban kutakodni? azt tudom, hogy mik jók ha megvannak, csak azt nem, hogy bemegyek és kutakodok vagy ehez bekell jelentkezni stb.

Előre is köszönöm

Péter
Előzmény: iater (6343)
iater Creative Commons License 2009.02.09 0 0 6343
kedves Pélyi!

"Anyai ágon eljutottam az ükanyámig, de itt megállt a kutatás. Azt szeretném kérni, hogy aki tud bármit arról, hogy Tiszavárkonyban élő Szoó és Szalai-akkal mi történt, írja le. Szalai Pál az ükapám, a Szoó Mária pedig az ükanyám,Szalai János pedig a szépapám."

attól tartok ez így kevés információ... talán theow volt aki innen a fórumról járatos Pélyen :)
arra kérnénk konkrétan vázold a problémát, évszámokkal-mindennel, hogy a továbblépésedben segítsünk: név, hely, idő. S hogy miért akadtál el?

"...aki bármit tud a Pélyi névről, azon kívül, hogy Pély községből származik ossza meg velem."

van itt az indexen egy "Nevek, családnevek magyarul" fórum, ott javaslom érdeklődni, de attól tartok, hogy "ragadványnév" és hogy azért mert Pélyről elszármazott emberről van szó, s mely név a jobbágycsaládok névadási időszakában keletkezett, szerintem sajnálatosan semmi más infot nem fogsz kapni :( ha csak nem magáról a "Pély" szó eredetéről érdeklődsz, de attól meg majd óvva intenek, hogy a Pély, mint helységnév, illetve családod, mint személynév közötti kapcsolatról a fentieken kívül bármi következtetést vonj le.

további sok-sok erőt és kitartást a kutatásokhoz,
iater.
Előzmény: Pélyi (6341)
Geelong Creative Commons License 2009.02.09 0 0 6342
Kedves iater!

Irjal az email cimemre:
lcernus@hotmail.com
Csernus Lajos


Előzmény: iater (6340)
Pélyi Creative Commons License 2009.02.08 0 0 6341
Sziasztok,

Pélyi Péter vagyok és nem rég kezdtem el családom fájának kutatását, ehhez szeretnék segítséget kérni ezen a fórumon.
Anyai ágon eljutottam az ükanyámig, de itt megállt a kutatás. Azt szeretném kérni, hogy aki tud bármit arról, hogy Tiszavárkonyban élő Szoó és Szalai-akkal mi történt, írja le. Szalai Pál az ükapám, a Szoó Mária pedig az ükanyám,Szalai János pedig a szépapám.
A másik kérésem pedig, hogy aki bármit tud a Pélyi névről, azon kívül, hogy Pély községből származik ossza meg velem. Nagyapám Pélyi János volt apai ágon, de sajnos születésem előtt meghalt, neki az apjai is Pélyi János volt, de oda semmilyen évszámot nem tudok kapcsolni sajnos, így itt sem tudom folytatni a kutatást.

Remélem jó fórumra írtam.

Előre is köszönök bármilyen segítséget.

Pélyi Péter
iater Creative Commons License 2009.02.08 0 0 6340
köszönöm :)

azt hiszem jövőhéten minden kiderül, majd jelentkezem.
Előzmény: Geelong (6339)
Geelong Creative Commons License 2009.01.29 0 0 6339
A Kunszabó család Nemesmilitics alapitó tagjai voltak. Szerintem a nemesmiliticsi és a bajsai anyakönyv elég ahhoz, hogy meg legyen a válasz.....
Kunszabók még élnek Nemesmiliticsen, de Bajsán azt nem tudom. Lehetséges, az is hogy az illető hölgy Bajsán született, szülei pedig Nemesmiliticsen.
Előzmény: iater (6338)
iater Creative Commons License 2009.01.29 0 0 6338
köszönöm :) nekem egyelőre az lenne a fontos, hogy melyik anyakönyveket kérjem ki... nemes Kunszabóék Bajsán és Nemesmiliticsen voltak ugye? Elméletileg akkor ez a két település elég lesz nekem ugye? A feleségem nagypapája által írt adatok szerint Bajsán született az illető hölgy, bár kérdőjelesen an írva...
és természetese ezt szeretném alátámasztani konkrét anyakönyvi kutatással.
Előzmény: Geelong (6337)
Geelong Creative Commons License 2009.01.29 0 0 6337
Milenko Belacic Nemesmilitics könyvében több helyen emliti a Kunszabó nevet.

1757...Kunszabó Anna és Kocsis Ferenc esküdtek, a tanúk Dózsa György és Ódry Gergely.

1773...Szabolcs megyei igazolványuk alapján elismerték nemességüket Kunszabó Ferencnek, Jenőnek és Györgynek.

1789...Kunszabó István és Kanyó István pereskedik, adásvételi szerződés miatt.

1789...Per Kanyó István és Kunszabó János között. Kunszabó János megverte Kanyó Istvánt.

1800.... Kunszabó György beperelte Alföldy Istvánt 15 hold föld eltulajdonitása miatt.

1803 december 9.... Kunszabó György és még jónéhány nemesmiliticsi nemes ajándékföldet kap császári rendeletre.


Üdv.
Csernus Lajos
Melbourne
Előzmény: iater (6331)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6336

A Magyarország vármegyéi és városai sorozat készítése 1896-ban kezdődött és (21 vármegye és három kisebb földrajzi egység elkészülte után) 1914-ben, az első vilgáháború kitörése miatt szakadt meg.

 

Előzmény: iater (6334)
iater Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6335
még ebben a témában: az illető neve Kunszabő Mária Éva, ill. Éva Mária alakban is előfordul későbbi visszaemlékezésekben.

ill. v.ö.: http://www.bajsa.net/lakossag.html
Előzmény: iater (6334)
iater Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6334
köszönöm szépen :)

most már csak egy kérdésem maradt.
"Miklós jelenleg bajsai lakos."
a jelenleg itt pontosan mit takar?... kérdésem úgy is feltehetném(?): Borovszky mikor gyűjtötte az adatokat?

üdv:
iater.

p.s.: kár, hogy Kunszabókról nincs adatod; engem konkrétan Ő érdekel:
Kunszabó Mária (1836).
Előzmény: Törölt nick (6333)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6333

A Borovszky:

Kunszabó.
K. Ferencz, János és György, Szabolcs vármegye bizonyítványa alapján, 1773-ban hírdettette ki nemességét Bács-Bodrog vármegyében. A család Nemesmiliticsen volt birtokos. 1798-ban Mihály és István nemesi bizonyságlevelet kaptak a vármegyétől. E család tagjait az 1826. évi vármegyei összeírásban a nemesmiliticsi közbirtokosok között találjuk felsorolva. Miklós jelenleg bajsai lakos.
Czímer: kékben, hármas zöld halmon, görbe kardot tartó, arany oroszlán. Sisakdísz: kinövő pajzs alak. Takarók: mindkétfelől kék-arany.

 

Kempelennél, a VI. kötetben:

Kun–Szabó Hevesmegyében élt család. (Orosz 165. – Dudás 95.)

 

Fényes Elek (1851):

Nemes-Militics,
magyar-bunyevácz falu, Bács vármegyében, saját postahivatallal és váltással, Zombor és Bajmak közt. Lakja 3500 lak., kik többnyire r. katholikusok, paroch. templommal. Róna és termékeny határa 15,274 hold 1200 négyszögölével, s ez mind majorsági birtok, mellyből 575 hold szőlő, 64 mocsár, 138 utak.
Birják e következő nemes családok: Allaga, Alföldy, Baghi, Bajcsy, Bavassevics, Berkó, Burza, Csernus, Czintula, Dózsa, Hajnal, Horváth, Ivánsics, Ivankovics, Kajty, Kanyó, Klinoczky, Knézy, Kocsis, Körmöndi, Kunszabó, Laczkó, Litvay, Mándics, Markovics, Mátyus, Molnár, Nagy, Odry, Páll, Piukovics, Radics, Szórád, Tar, Vidakovics, Vujevics.

 

A nemesmiliticsi Csernus családról van valamennyi adatom, Kunszabó nincsen a rokonságban.

Előzmény: iater (6332)
iater Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6332
excuse me, közben megtaláltam:

"Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai, Bács-Bodrog vármegye I.-II. kötet, Apolló Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság, 1909."

szóval ha valaki "látja" most ezt a művet, legyen szíves megkeresni belőle nekem (Nemesmilitics 1803) nemes Kunszabóékat...

köszi előre is,
iater.
Előzmény: iater (6331)
iater Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6331
szia!

ez a Borovszky konkrétan mi?
meg tudnád nekem nézni: "Nemesmilitics - Kunszabó - 1803" -t?
Előzmény: milyennincs (4397)
Armalista Creative Commons License 2009.01.23 0 0 6330

 

Bihar megyében Kotzka család kétszer is igazolta nemességét. (1743, 1764)

 

Egyelőre ennyit találtam.

Előzmény: pepita13 (6319)
milyennincs Creative Commons License 2009.01.22 0 0 6328
Szia ! Én azt olvasom, hogy 1807-ben és a Szepességből. Esetleg a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyével vedd fel a kapcsolatot. Ha telepítés, és egy tömbből érkeztek, egyszerre, akkor gyakran az anyakönyv megnyitásakor írnak arról, hogy ez miféle közösség, aki most áttelepült.
Előzmény: Törölt nick (6327)
qwycx Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6326
Ezek profi munkák.
Én kis amatőr tán sose jutok idáig.
Talán majd a következő valaki a családban.
Üdv Qwyc X
Előzmény: Törölt nick (6325)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6325

nem táblázat, fa!

ezeken zömmel családfák vannak, de faragok ősfákat is :)

 

www.miszlai.extra.hu

www.viczing.extra.hu

www.toth-pazmand.extra.hu

www.csalfa.extra.hu

Előzmény: qwycx (6324)
qwycx Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6324
Üdv Tíborpapa!
Nem volt csak kandallógyufa, talán az is jó lesz.
Nem panaszkodok, csak próbálkozok kis könnyítésen. Elég kitartó vagyok.
Sajnos a RadixFórum nem az én oldalam. Igaz hogy sokan vannak benne, de zömében személykeresés a fő téma. Folyamatos figyelést kíván. Én is feliratkoztam az üzenők közzé, de csak azért, hogy ha valaki keresi családnevemet megtaláljon (benne vagyok a nagy névlistáján. Nem dicsőség, van néhányezer). Sajnos semmi.
A táblázat nagyon jó, de nem fa. A mesék, a képek nem nekem szólnak, hanem valakinek, aki majd egyszer érdeklődik. Az ember feledékeny, az írás megmarad. Régesrégen Anyukám mondta, hogy a képek hátuljára írjam a dátumot, meg hogy kik azok. Mondtam minek, hisz tudom. Most aztán igen barkobázhatok. Sajnos már nem nagyon van kitől érdeklődni. A fiatalok zöme, köztük anno én is, igen későn kezdtünk el gondolkozni múlton/jövőn.
Azért kösz, és üdvözöl Qwyc X
Előzmény: Törölt nick (6323)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6323

Kedves Öcsém, ha leugrassz a boltba, hozz egy doboz gyufát! :)

 

Magam is próbálkoztam a Family Tree Builderrel, de voltak olyan nemkívánatos megnyilvánulásai, amelyek miatt nem bíztam rá magam.

Maradok egyenlőre az excelnél, abban legalább otthonosan mozgolódok.

Tiborcos leveled ellenére is úgy vélem, szerencsésnek mondhatod magad (és leszármazottaid még inkább) a 300 éves gyökerekkel!

Azért ajánlottam a RadixIndex levelező listát, mert az kb. 300 fős (általában igen segítőkész) közösség, míg úgy tapasztalom, hogy ezen a listán talán néhány tucatnyian írunk-olvasunk egyidőben.

 

Anyai felmenőim egy ága éppen Kispesten (Wekerlén) veszik el a sűrű homályba.

 

Biztatással

tp

Előzmény: qwycx (6322)
qwycx Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6322
Kedves Tiborpapa!
Kísérlet képen írtam az említett topikba. (azt hiszem ezt oda is elküldöm)
Ha úgy gondolod, hogy itt is lehet panaszkodni, legyen.
Nem akartam technikai jellegű problémával ezt a fórumot terhelni.

Hatvanöt éves kispesti nyugdíjas vagyok.
Vagy öt éve foglalkozok családfakutatással. Több, kevesebb sikerrel.
Főleg a református Debrecent, és a hajdúvárosokat keresem. Van még női ágon az őrségi Nagyrákos, Rádóc. A hegyaljai Tarcal. A pesti Kispest, Kakucs.
Névhordozóimat, konkrét megtalált név szerint 1702-ig követtem. Elméletileg 1608-ig meg kéne találnom. A családi legenda szerint pedig 1500. ig. Sok remény nincs rá. Őseim zömében egyszerű gazdálkodók voltak, maximum régebben néhányszilvafás köznemes.

Szerencsés egyedi nevem miatt szinte biztos, hogy a megtaláltak egy ős-családból származnak. Van is belőlük vagy száz.

Fábarakásukkal próbálkozok (az 1700-as anyakönyvek ismeretében), ami igen nehezen megy. A feleség nélkül anyakönyvezett gyerekeket, csak jó értelemben vett parasztlogika alapján lehet besorolni.

Ehhez kerestem egy jó programot. Találtam is néhányat. Ki is próbáltam néhányat. Mindegyikbe volt jó, meg nem jó, meg nekem nem kell rész.
Ezt választottam, mert: magyarnyelvű, elméletileg adatokat lehet hozni/vinni (detcom-fájl), elméletileg keresni lehet a világba idegen fákkal való kapcsolatokat, nagyon jól bánik a képekkel, különböző jelentés könyveket készít bárkiről kiindulva, ezek elküldhetők levélben, Pdf-ben, valamint kinyomtathatók, akit engedek hozzáférhet, ami nem tartozik másra, tilthatok, automatikusan kiviszi a frissítést a Weboldalamra (ami szintén tőlem függ), figyelmeztet név, és szülinapokra, stb. Meg lehet próbálni, bizonyos határig ingyenes. Én már túlléptem a kvantumot, fizetek. Igaz nem nagyon sokat.

Ami kicsit nem jó az az, hogy már annyi mindent csinál, hogy aki nem virtuóz a programokkal, és segítsége sem nagyon van, néhány dologgal nehezen boldogul.
A kornak előzménye nincs, (a kor nem hiba, hanem tájékozatlanság) hacsak az nem, hogy kísérletezek használni bizonyos funkciókat.
Pl. Többszöri nekifutásra sem tudtam rájönni, hogy amikor örömmel értesít, hogy talált kapcsolatot három bejegyzett családfával, hogyan a tudnák kommunikálni velük. A bátor próbálkozásnak nincs mindig eredménye, sőőőőt.

Utólag, meg már minden oly egyszerű.

Gondolom, van még néhány sorstárs. Meg néhány aki már túl van a megismerésen.

Baráti üdvözlettel Qwyc X
Előzmény: Törölt nick (6320)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6321
Előzmény: Törölt nick (6320)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6320
Javaslom, tedd fel a kérdésedet (rövid bemutatkozés éa anamnézis után)
Előzmény: qwycx (6318)
pepita13 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 6319
ARMARISTA!
Látom a kutatásaid színhelyét,engem Bihar megye érdekelne .
Esetleg találkoztál-e kutatásod során Koczka családnévvel?
Hogyha találkozol vele légyszíves jelezni.
Természetesen ha megírod hogy te kit kutatsz én is segítek.
qwycx Creative Commons License 2009.01.20 0 0 6318
Tisztelt Fórumozók, és iater!

Én is belebotlottam ebbe a programba. Hirtelen elkezdtem használni. Tetszik is, de koromnál fogva nehezen boldogulok vele. Igen örülnék néhány jótanácsnak.

Van itt az indexen egy topik aminek ez a neve. Igaz csak két hozzászólás van benne. Pedig jó lenne egy hozzáértő, aki kicsit besegítene a program használatba.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9176007

<a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9176007 " target="_blank">Myheritage</a>

Ha nem menne
Fórum / Technika és használata / Internet / Myheritage a 18 oldal környékén 2008,03,13,.

Ha valaki sorstárs, kérem jöjjön.

Üdv Qwyc X

Előzmény: iater (6316)
iater Creative Commons License 2009.01.20 0 0 6317
közben megoldottam :)

még mindig keresem: bajsai nemes Kun-Szabó családról minden, ha valakinek van infoja :)
topolyai - hegyesi Czirákiak, Limbekek.
Előzmény: iater (6316)
iater Creative Commons License 2009.01.20 0 0 6316
tiborpapa, armalista!

köszi a hsz-okat :)

help: tudja-e valaki közületek, hogy a Family Tree Builder szoftvere melyik file-ban őrzi a bevitt családfa adatbázisát, mert a program behalt a gépemen, ezért újra kell telepítenem, s nem szeretném ha a bevitt adatok elvesznének.
Armalista Creative Commons License 2009.01.16 0 0 6315

Az OSZK Történelmi Olvasótermében elég sok minden van, amit használhatsz nemesi ügyben, akárcsak a levéltárban. Érdemes a forrásmunkákat és segédleteket átnézni, csak nem a honlapról kikeresve, hanem kézzel átpörgetve a katalóguscédulákat, mert csak egy része van fenn a neten az anyagnak...

Előzmény: iater (6311)
Armalista Creative Commons License 2009.01.16 0 0 6314
Mivel a nemesek száma jelentősen megnőtt a török kortól kezdve, hiszen előszeretettel osztogattak nemesleveleket az uralkodók és fejedelmek, apránként megszűnt a nemesi adómentesség, legalábbis a Tiborpapa által is említett legalsó nemesi rétegre vonatkozólag mindenképpen. Gyakorlatilag a templom egerei szintjén éltek ezek a "hétszilvafás" nemesek, ezért próbáltak tanítói, papi, tiszttartói, jegyzői állásokban elhelyezkedni, mint ahogyan az én őseim is. Tudtommal viszont a tanítók és lelkészek nem adóztak.
Előzmény: iater (6311)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 6313
taksa, taxa

olyan állandóra szabott pénz-, ritkábban → terményszolgáltatás, melyet bizonyos úrbéri terhek megváltása fejében adtak földesuruknak a → kuriális jobbágyok. A 17. sz. második felétől vált szokássá, hogy taksafizetéssel mentesíthették magukat a jobbágyok kötelezettségeik alól. A taksát rendszerint megállapodás, szerződés (contractus) alapján és nem a jobbágytelek arányában szolgáltatták. Az ilyen módon adózó úrbéres személy a taksás, helyenként → árendás. A taksások a többi jobbágyhoz képest kedvezőbb helyzetben voltak, a földesúrhoz lazább viszony fűzte őket, gyakran költözési szabadsággal is rendelkeztek. –Taksásnak nevezték még a birtoktalan, más földesúr földjére telepedett, kizárólag pénzzel (taxa) szolgáló nemeseket, valamint a kisnemesek legalsó, állami adófizetésre kötelezett rétegét is. (→ még: kontraktualista, → libertinus) – Irod. Varga János: Jobbágyrendszer a magyarországi feudalizmus kései századaiban 1556–1767 (Bp., 1969).

Előzmény: iater (6311)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 6312

OSzK

Dudás Gyula, 1861-1911.

A bácskai nemes családok adalékul Bács-Bodrogh vármegye történetéhez írta Dudás Gyula kiad. a Bács-Bodrogh vármegyei Történelmi Társulat.

Zombor : Bittermann Nándor Kvny., 1893.

Előzmény: iater (6311)
iater Creative Commons License 2009.01.16 0 0 6311
Kedves Armalista!

Ha már itt tartunk szerinted mit jelentett a "taksás" konkrétan mondjuk a XVIII.sz derekán? Illetve egy nagyon fontos is kellene: "hospes" vagy "hospitis" ez lehet birtokos alak.

köszi előre is;
iater.

p.s.: én meg Bács (konkrétan: Hegyes-Bajsa-Topolya környéki) megyei nemesei összeírásokat keresek a XIX. sz. elejéről-közepéről!
Előzmény: Armalista (6310)
Armalista Creative Commons License 2009.01.14 0 0 6310
Tisztelt Fórumozók!

Van-e valami elérhető forrása az 1754-55-ös országos nemesi összeírásnak, de településekre bontva? Természetesen ismerem Illésy könyvét, a levéltárban áttekergettem ugyanezt mikrofilmen, vele együtt a nemességvizsgálati anyagokat is. Bereg, Ugocsa és Szatmár megyék érdekelnének. Egyetlen olyan adatot találtam mikrofilmen, ahol Bereg megye taksás nemesei szerepelnek falvanként (1769), de biztosan vannak egyéb listák, összeírások, név és település szerint. Bármilyen nemesi összeírás érdekel az említett három megyéből.

sörivó Creative Commons License 2009.01.14 0 0 6309
Nálam a hagyatéki kárpótlás jött be levélben !
Előzmény: sörivó (6307)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 6308

2007-ben jártam a Balázs Béla utcában, 50 éve feledett osztálytársaimat kerestem (részben sikerrel).

Ha jól emlékszem, a nagyapád halálozásának megközelítő dátumát kutatod.

Úgy gondolom, amikor személyesen előadod, hogy erre azért lenne szükséged, mert e nélkül nem leled a síremlékét, pozitív lesz a hozzállás.

Előzmény: 4904 (6304)
sörivó Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6307
Van egy csoda szó, örökösödés ügyében keresem-...az adatait!
Előzmény: sörivó (6306)
sörivó Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6306
Emailt bárki irhat. Kb. ez a szöveg olvasható a honlapjukon is. Marad a levél és a posta!
Előzmény: 4904 (6304)
iater Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6305
üdv Minden Kedves Ismerősnek!

:D
szeretném jelezni, hogy új "tag"-ot vettünk fel a családfánkra...
no nem a felmenők közé, hanem leszármazottakhoz illesztettük ;)

Berényi Emese 2009.01.10.

különben az ő jövetele ismét erőt és lendületet ad további kutatáshoz-pontosításhoz, majd szép grafikus családfa ábra nyomtatáshoz.
mindenkinek csak javasolni tudom :) csodálatos, hacsaknem a legcsodálatosabb dolog az életben!

üdv,
iater.
4904 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6304
Kedves Sörivó

Megfogadtam tanácsodat . Az alábbi választ kaptam:
Tanulságul mindenkinek közlöm.

Hatvany István
részére


hatvany.i@invitel.hu


Tisztelt Uram!


Nagyapja, dr. Hatvany Sándor személyes adataira vonatkozó kérelmére az alábbiakról tájékoztatom.

Hivatalunkhoz kérelem benyújtására elektronikus aláírást nem tartalmazó e-mail üzenetben nincs lehetőség. Kérelem előterjeszthető írásban postai úton, vagy telefaxon, illetve szóban Ügyfélszolgálatunkon (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, címe: 1094 Budapest, Balázs Béla u. 35. vagy 1450 Budapest, Pf.:81., telefax: 06-1-4556-779).

A nyilvántartásból történő adatszolgáltatások rendjét a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nytv.) szabályozza. A születési helyről és a többi személyi adatról az Nytv. 17. §-ának (1) bekezdése szerint a nyilvántartás szervei - a polgár, illetve jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kérelmére, a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása esetén - szolgáltatnak adatot.

Az Nytv. 20. § (1) bekezdése értelmében a polgár születési hely, születési idő, anyja neve, halálesetének helye, haláleset ideje adatairól, lakcíméről/utolsó bejelentett lakcíméről adatszolgáltatás akkor teljesíthető, ha a polgár az adatok felhasználásához fűződő jogát vagy jogos érdekét okirattal igazolja. Ez esetben is csak legfeljebb annyi adat szolgáltatható, amennyi a felhasználás célját még kielégíti.

A fentiek alapján a kérelmezőnek közölnie kell, mi a célja a Hivatalunktól kért adatokkal. A kérelem jogalapjával kapcsolatban a kérelmezőnek okirattal igazolnia kell, hogy milyen jog érvényesítésére alapot adó jogviszonyban áll a keresett személlyel.

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy a családfa-kutatás nem elégséges jogalap az adatszolgáltatás teljesítéséhez.

A fentiek alapján dr. Hatvany Sándor személyes adataira vonatkozó adatszolgáltatási kérelmét csak a kért adatok felhasználási céljának és jogalapjának igazolását követően áll módunkban teljesíteni.

Javaslom, hogy kérelmével forduljon a Magyar Országos Levéltárhoz (1014 Budapest, Bécsikapu tér 2/4.)

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.


Dr. Kóbor József
főosztályvezető

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Hatósági és Felügyeleti Főosztály

Előzmény: sörivó (6253)
4904 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 6303
Üdvözlet mindenkinek

Tud e valaki valamit rimaszombati Kazay Kálmán 1894.jan.20. torockó-1976.márc. 8 Budapest. leszármazottjairól. Híres repülős ezredes volt. a két háborúban

istván
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6302

Ha a Lehel úton kifelé menve behajtasz a Westend után jobbra, akkor 150- 200 m után át tudsz hajtani balra a híd alatt, és szemben vezet be autóút a levéltár épületéhez, de van"mindkét irányból behajtani tilos" tábla (kivéve MÁV).

Valószínű, ha autóval lettem volna, akkor magamra veszem, hogy "MÁV". :)

Előzmény: curlie (6300)
qwycx Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6301
Mindenkinek ajánlom!

Ha még nem késő.

Aki eléri a „History” tv csatornát, láthat egy sorozatot a családkutatásról. Igaz a fele már lement, de érdekes dolgokat mutat arról, hogy máshol hogy működik. Valami egészen másabb annál, amit én itthon tapasztalok.

>>>Csak eszembe jutott. A múlt évben a Mormon családkutatóban ajánlottak egy mikrofilmtekercset egy város lakóiról utca szerinti bontásban (1869), pontos filmszámmal. A MOL-ban nem tudták megmondani a film ottani számát. Egy házi gyártású, talán még stencilezett, agyonnézett füzetből kellett próbálkoznom melyik lehet a keresett film. (aki nem tudná, a filmek Mormon másolatok)<<<

Az ajánlott film címe „Mit gondolsz, ki vagy?”. Hétfő este ment, és megy, valamint ismétlik.

Üdv Qwyc X

curlie Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6300
Kedves tiborpapa!

Ezek szerint a MÁV levéltár előtt/mellett nincs parkolási lehetőség...

Üdv.: curlie
Előzmény: Törölt nick (6296)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.08 0 0 6299

Vannak tartalmas GERSTENBREIN gyászjelentéseim.

"Jogos tulajdonosa" átveheti őket.

Edu36 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 6298
Kedves tiborpapa!

Hálás köszönet a tökéletes útba igazításért!! :-) Alkalom adtán megkeresem őket én is.
Még egyszer köszönöm

üdv. Edit
Előzmény: Törölt nick (6296)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 6297

Helyesbítek, a Nyugati tértől É-Kelet felé.

 

Előzmény: Törölt nick (6296)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 6296

A Nyugati Pályaudvar területén, A Ferdinánd-híd nyugati lábától É felé, kb. 200 méterre. Sárga klinker burkolatú, modern, lapostetős épület (2005-re épült.)

A hatos villamostól (aluljárón, végig a Westend meleg földszintjén) kb negyed óra gyalog. A villamosmegállótól 800 méter.

A nagy világos folt helyén lesz a Westend II. jelenleg fizető parkoló, ha autóval mész az van a legközelebb az irattár-levéltárhoz.

Iratokat a MÁV alapítása óta őriznek, de hogy mit találsz, szerencse dolga.

Érdeklődj előbb e-mailban (konkrét kérdéssel), válaszolnak, ha van valami. 

Szóval itt:

 

Előzmény: Edu36 (6294)
curlie Creative Commons License 2009.01.07 0 0 6295
Kedves István!

Köszönöm a tájékoztatást!

Előbb-utóbb én is megyek... csak ne lenne ilyen hideg!

Üdv.: curlie
Előzmény: 4904 (6290)
Edu36 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 6294
Kedves Fiúk !

Elárulnátok, hogy hol van a MÁV irattár? És milyen időkört lehet kutatni?
Az egyik ükapám a halálakor MÁV hivatali szolga volt ??
Előre is köszi!
Előzmény: 4904 (6290)
husvétikarácsony Creative Commons License 2009.01.06 0 0 6293
Nagyenyedi diákok című könyvem van,de sajnos ez 1862-1848 közötti diákok névsorát tartalmazza
Előzmény: 4904 (6275)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 6292
Ez a "szolgálati táblázat" jó hír, én holnap de. megyek, az általam keresett három személyből kettőnek biztosan van ilyenje.
Előzmény: 4904 (6290)
4904 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 6291
Kedves Tiborpapa

Kösz a gyászjelentés linket. Mikor olvastam rögtön rámentem. 30-40 számomra érdekes személyét meg is találtam néhány óra alatt, köztük a nagyszüleimét is.

Mindenkinek ajánlani tudom.
István
Előzmény: Törölt nick (6287)
4904 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 6290
kedves Curlie

Ma voltam a MÁV irattárban. A nagyapám adatai miatt. Az történt ami általában szokott. Sose azt kapja az ember amit keres. Nos a nagyapámról csak annyi derült ki mint amit eddig is tudtam, mivel nem volt meg a Szolgállati táblázata.

Másrészről kiderült, hogy "régi vasutas caládból származom". mert mind a három Hatvany testvér vasutas volt. Nagyapám Lajos öccseről megtaláltuk a Szolgálati táblázatot sok előttem eddig ismeretlen adattal. és a harmadi testvérre is egy utalást.

A táblázat egy A3 méretú négy oldalas leporelló. Minden információ ami érdekes rajta van. Személyes adatok Születés helye, ideje, lakhely, iskolai végzettség nyelvtudás, vallás, gyermekek neve születési adatai, feleség neve születése, házasság kötés dátuma , kattonaság , Katonai alakulat ,rendfokozat .Munkaviszonnyal kapcsolatos belyegzések munkakör, szolgálatihely, tanfolyamok bérbesorolás, előléptetés, fegyelmi, kitüntetés, munkaviszony kezdete, és vége. juttatások.stb.
A felvételi kérelem kézzel írva a kérelmező által.

És ami nincs benne: Szülőkre vonatkozó adatok, még a nevük sem.

Értékelés: Ha megtalálható ez a karton akkor nagyon megéri elmenni. Nem kell előre bejelentkezni, de hasonlóan mint más írattárakban kutatási engedély kérő lapot kell kitölteni. Nagyon segitő kész a személyzet.
üdv.
István
Előzmény: curlie (6260)
IsseCs Creative Commons License 2009.01.04 0 0 6289

Kedves Tiborpapa,

 

:-)

Ez nekem Ujevi ajandek lenne.

Szepen kerlek  ha megteheted kuld el E-mailen az altald megtalalt es itt jelzett adatokat.

Nagyon erdekel es örvendenek neki. Amugy az altalad emlitett Csomortani Peter Gaudenc Csik-Csomortanban szuletett 1852-ben es testveretöl Ignactol sz. 1856 szarmazik az erdelyi Csomortani csalad csikmindszenti aga.Csomortani Ignac egyik fia Kalman (sz. 1889) masik fia Ignac (1885-1969) pedig Szekelyfödön volt plebanos, 1917-42 között Mindszenten, 1959-töl halalaig Kaszonujfaluban.

Sajnos meg nem tudom pontossan bizonyitani ( csak "erössen" gyanitom) hogy milyen rokoni kapcsolatban all a szentivanyi Csomortanyiakal. 

 

Tisztelettel,

 

IsseCs 

Előzmény: Törölt nick (6288)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.03 0 0 6288
Összesen 3 Csomortányit találtam, ha érdekel valakit, privátban jelezze.
Előzmény: Törölt nick (6287)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.03 0 0 6287

Az Országos Széchenyi Könytár gyászjelentései mormon adatbázisban (amely még nem teljes, de kitűnő!)

http://pilot.familysearch.org/recordsearch/start.html#p=2;c=1542666;t=browsable;w=553

 

Pl:

 

Mivo81 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 6286

Kedves Mindenki!

 

Először is boldog új évet kívánok Mindenkinek!

És nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszokat!

Utána fogok nézni, hogy a halotti anyakönyvi kivonatban szereplő Vágszeret nem lett elírva? És megnézem a helységnévtárakat is.

Még csak egy hónapja kezdtem el a kutatást :)

 

Minden jót: Mivo

sörivó Creative Commons License 2009.01.02 0 0 6285
Sajna, csak a területi levéltárban tusz kutakodni. MOL-nak irsz megkeresik neked a területi levéltár email cimét is.
Előzmény: 4904 (6275)
galop Creative Commons License 2009.01.01 0 0 6284
Sziasztok!

Boldog Új évet kívánok mindenkinek, és kívánok sok sikert a családfakutatáshoz!
pistur Creative Commons License 2008.12.30 0 0 6283
elözőhöz csatolva.

Nézd át a lenti linket is , hasznosl ehet.


Vályi:

SZERED. Magyar, és elegyes lakosú Mezőváros Pozsony Várm. földes Ura Gr. Eszterházy Uraság, a’ kinek régi Várával nevezetesíttetik, lakosai katolikusok, másfélék, és zsidók is; sóháza, és ispotállya is van, fekszik Alsó Csöpönyhöz 1/4 orányira; kereskedése van szálfákkal, és sertésekkel is, szőleik Nyitra Vármegyében. Vág vizén túl vagynak; 4 országos vásárjaik népesek; határja 3 nyomásbéli, és jó termékenységű.


http://konyvtar.ksh.hu/index2.php?option=com_content&task=view&id=32&pop=1&page=0&Itemid=67
üdv pistur
pistur Creative Commons License 2008.12.30 0 0 6282
Hello.
Több irányba elindulhatsz.
Nézd át a helységnévtárakat abban az időintervallumban amiről adatod van, abban találsz utalásokat az anyakönyvezés helyére is. Ha tudod a vallását abban az irányban is elindulhatsz, hisz akkor már anyakönyvezés volt.
Üdv pistur
Előzmény: Mivo81 (6279)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.30 0 0 6281
Gyalay: Magyar igazgatástörténeti helynévlexikon

Részlet:

Szered.
Pozsony vm. nagyszombati j. 400454–VI., 3253 kh, 5371 szl, m. /Sered, SERÉD + VINOHRADY NAD VÁHOM, Sereď; + Herczegudvar + Kastély + Katonautca + Kiserdő m. + Szeredújváros./ Ph. /1858-ban postaállomással/,
*/Itt állott a semptei vár helyén épült az Esterházy-kastély /
Mint Vágszered 1886-ig mezőváros volt.
Az 1884:VII.tc. az összeépült Szered-Ujvárost Nyitra vm.-től Pozsonyba, illetve a ksg.-hez kebelezte át. 1920. jún. 4-től /1921:XXXIII. tc./ CSZ-hoz elcsatolva.
1938. nov. 2-án MO adm.-jába került, de az országhatármegállapító biz. nov. 7-én CSZ-hoz visszacsatolta./

Előzmény: Mivo81 (6279)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.30 0 0 6280

Úgy gondolom, Szered (Vágszered) település lesz a megfejtés, sajnos azt a MOL-ban nem tudod kutatni.

(a "Vágszered" -re a google számos találatot ad)

 

Előzmény: Mivo81 (6279)
Mivo81 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 6279

Kedves Fórumozók!

 

Kezdő kutatóként szeretném megkérdezni, hogy anyai dédapám Vágszereten született a halotti anyakönyvi kivonat szerint, 1886-ban és a születési anyakönyvi kivonatát szeretném megtalálni, akkor milyen települést kell megnéznem a Magyar Országos Levéltárban? Több könyvtárban voltam, több helyiségnév-lexikont átnézve ledöbbentem, Vágszeret nem szerepel sehol. Egyik kutató szerint Vágszentkereszt rövidítése Vágszeret, de erre való hivatkozást sem találtam egy könyvben sem...

 

Tud valaki segíteni?

 

Köszönettel: mivo

pistur Creative Commons License 2008.12.29 0 0 6278
milyennincs!
mail ment, anyag van benne bőven.
Jó kutakodást. üdv pistur
IsseCs Creative Commons License 2008.12.25 0 0 6277

Kedves MilyenNincs,

 

Köszi az utbaigazgatast es egyben bocs  a kesei valaszaert.

Most azon töprengek hogy ki is lehetett ez a Csomortányi Imre hogy ilyen nagy tiszteletben tartottak hogy a kassai domban temettek el, szerintem nem akarki kerulhetett ide.

Mik lehetek az erdemei Imrenek ? Sajnos en eredmenytelenul probaltam "felkutani" Imre szemelyseget. Egy es ugyanaz a szemely mint az 1704-1729 közötti jaszapati plebanos, alesperes es egri kanonok akinek szoros rokoni kapcsolatai voltak a szentivanyi/besenyszögi Csomortanyi csaladdal, az egri Csomortanyikkal is es igy a kesöbbi egri kanonokkal Csomortanyi Antalal is ?

 

Tovabbi Kellemes Karacsonyi unnepeket mindenkinek.

 

IsseCs 

Előzmény: milyennincs (6238)
iater Creative Commons License 2008.12.25 0 0 6276
Minden Kedves TopicTársnak Kegyelmekben Gazdag Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!
4904 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 6275
Tisztelt klubtársak

Köszönöm a sok javaslatot. sorba próbálok mindent.

Volna egy újabbb kérdésem.
A Nagyenyedi Református kollégiumban érettségizett diákokról van e valakinek javaslata?
Engem az 1898, 99 év érdekelne. Az iskolanak címzett mailre nem kaptam választ

István

Edu36 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6274

Üdv Mindenkinek !!

 

Kedves István !

A Bp.-i temetkezési intézet irattárának tel.száma : 1- 323- 5194

Minden adatot szedj össze, ha jó passzban találod őket, átnéznek 5-10 évet, ha szépen kéred. Meg volt az email címük is,de a gépem nemrég tönkrement, és sok adat elveszett, ez is.

Minél több helyen szerencsét próbálsz, annál biztosabb a siker :-))

 

További kellemes estét, jó kutatást, üdv. Edit 

Előzmény: 4904 (6250)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6273

Mindjárt mail megy feléd

 

Előzmény: curlie (6270)
kerub Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6272

Feritata!

 

http://www.mol.gov.hu/index.php?akt_menu=417#top

 

Itt a módszertani segedelem a MOL honlapján, érdemes belekukkantani.
A radix családkutató levelező listáján is sok segítőkész levelező parnerra lelhetsz.

http://www.radixindex.com/indexhu.htm

Előzmény: feritata (6271)
feritata Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6271

    Köszönöm a válaszodat   KERUB!

  Lehet, hogy a Czukor név anyai ágon került a Horvát mellé? Nincs segítségem az előre lépéshez.

 

üdv feritata

curlie Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6270
Kedves Titibi!

Sajnos a születési adatain kívül - egyelőre - semmit sem tudok Jentetics/Jutasi Lajosról... azon kívül, hogy Kaposváron volt vasutas.

Az előző üzenetemben említett kép egy esküvői felvétel, amelyen akár a (vagy az egyik) fia is lehet a vőlegény... a kép elrendezése ezt sugallja - ő áll a vőlegény mögött.

Szóval igen valószínűnek tartom, hogy az Almanachban lévő ifj. Jutasi az ő fia... már most sokat segítettél! Köszönöm!

Van esetleg más adat is a könyvben?

Üdv.: curlie
Előzmény: Törölt nick (6269)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6269

Volt gyermeke?

 

Ifj Jutasi Lajost leltem meg a könyvben ő kell?

 

Született: 1900-ban Récsen

Előzmény: curlie (6266)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6268

Mozdonyvezető volt?

 

A név kell: Jentetics Lajos  Később Jutasi.

 

Ha mv volt fontos hol dolgozott, mert az almanach fűtőházanként van sorban és azon belül van névsorban. Kaposváron lakott akkor ot is dolgozott?

Előzmény: curlie (6266)
kerub Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6267

Csak Czukor nevüeket látok a Borovszky-ban,

1600-as évek elején egy miskolci főbíró felesége is Czukor lány volt!

 

"Napkor.
Napkor, nagyközség 305 házzal és 2003, nagyobbrészt róm. katholikus lakossal. Postája van, távirója és vasúti állomása Nagy-Kálló vagy Nyíregyháza. A pápai tizedlajstromban már 1332-ben szerepel „Napkur” elnevezés alatt. 1414-ben már a mai nevén találjuk. 1424-ben a Kállayak, 1446-ban a Sztrittey és 1452-ben az olnodi Czudar család volt a birtokosa, a XVIII. század második és a mult század első felében a Kállayak, br. Jósika Miklós, Oroszy, Récsey, Jósa és Mattyasovszky és jelenleg Kállay András, 46Kállay Leopold, Fodor Jenő, Czukor Vilmos, Leveleki Márton és Blau Pálné. A község róm. kath. templomát 1761-ben, a gör. katholikusokét 1866-ban építették. A községben két szép urilak van, egy ősi Kállay-féle kúria, mely most Kállay Leopoldé, a másik Czukor Vilmos háza, melynek a helyén szintén Kállay-féle ház állott. Később báró Jósika Miklós tulajdonába került és jelenlegi tulajdonosa a régi alapokra új épületet emeltetett. Czukor Vilmos tulajdonában egy régi, báró Jósika Miklóst ifjú korában ábrázoló eredeti olajfestmény van. E községhez tartozik még a Hartsteintanya, Ilonatanya, Czukortanya és Feldheimtanya. Dűlő-nevei közül a következők bírnak jelentősséggel: Ördöngös, Várdi kert, Gút, Lökös, Nyilas, Bodrás."

Előzmény: feritata (6264)
curlie Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6266
Kedves Titibi!

Nem tudom, tudsz? :-)

Én egy Jentetics Lajosként, 1872.11.22-én született személyről, aki 1910-ben Jutasi-ra változtatta a nevét, szeretnék minél többet megtudni. Van egy 1937-ben készült fényképen, amelyen még vasutas egyenruhában látható, így talán a '32-es könyvben szerepelhet... persze lehet, hogy akkor már, 60 évesen, nyugdíjas volt (nem tudom, hogy akkor mennyi volt a nyugdíj korhatár).

Szóval megköszönném, ha utánanéznél az Almanach-ban...

Üdv.: curlie

U.i.: Ja, Kaposváron élt az illető... hátha ez szükséges.
Előzmény: Törölt nick (6265)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 6265

Nálam itthon figyel a könyvespolcon egy 1932-es Magyar Mozdonyvezetők Almanachja, sok sok mozdonyvezető adatával.....

 

Tudok neked segíteni?

Előzmény: curlie (6258)
feritata Creative Commons License 2008.12.20 0 0 6264

      Kedves fórumozók!

 A kutatásaitok során találkoztatok-e  HORVÁT CZUKOR vezetéknévvel, különös tekintettel a Dél-Alföldre. Sajnos nem találom egy ősöm "származási helyét".

Ha tudtok használható infót megköszönöm.

4904 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 6263
Először írtam egy érdeklődő levelet . Udvarias segítőkész választ kaptam. Jelezték, hogy van anyaguk a keresett nevekre. Közölték, hogy lehet személyesen is kutatni, és megbízhatom őket is 1200Ft/ óra díjért.Megköszöntem, és jeleztem, hogy jan . első hetében személyesen felkeresem a levéltárat. Ennyi. Azt nem tudom hogy be kellene jelentkezni.
István
Előzmény: curlie (6262)
curlie Creative Commons License 2008.12.19 0 0 6262
Kedves István!

Be kell jelentkezni? Nem lehet csak úgy "beesni"?

Üdv.: curlie
Előzmény: 4904 (6261)
4904 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 6261
kedves Curlie

Én is először megyek a Mávhoz január első hetében. De annyit tudok, hogy azokra az adatokra számíthatok amik a munka körrel, munkaviszonnyal kapcsolatosak. Pl Személyes adatok, név, lakhely, születési hely, szülők neve, házastárs, esetleg gyermekek, iskolai végzettség. Szolgálati hely, munkakör, bérbesorolás, képzettség, munkabér, előléptetés, fegyelmezés.Nugdíjazás, munkaviszony megszűnése.

Január első hetébe jelentkeztem be utánna tájékozottabb leszek.

István
Előzmény: curlie (6260)
curlie Creative Commons License 2008.12.19 0 0 6260
Kedves István!

Már készülök egy ideje a MÁV Irattárba... csak mindig csúszik a dolog, idén már nem fogok eljutni, az biztos.

Milyen adatokra lehet számítani? Megtudható az, hogy az illető személy hol lakott, volt-e családja, gyermekei?

Üdv.: curlie
Előzmény: 4904 (6259)
4904 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 6259
kedves Curlie

Úgy emlékszem mozdonyvezetők is szerepeltek a könyvben.
De ha nem jársz sikerrel mert az azért előfordulhat, ajánlok egy linket
http://www.mavintezet.hu Ez a máv központi írattára. Keresd meg őket egy mailben
adat kéréssel az illető személyt illetően. Én januárban megyek személyesen, mert a nagyapámmal kapcsolatban találtak íratokat. Anyira szolgálatkészek voltak, hogy jelezték, a nagyapám testvéréről is vannak adataik.Én azt sem tudtam hogy nagyapám testvére vasutas volt.

Sok sikert remélem tudtam segítzeni
István
Előzmény: curlie (6258)
curlie Creative Commons License 2008.12.18 0 0 6258
Kedves István!

Az említett vasutas könyvben csak magasabb beosztásban levő személyek szerpelnek vagy szürke-mezei mozdonyvezetők is?

Üdv.: curlie
Előzmény: 4904 (6257)
4904 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 6257
Halihó mindenkinek

Meg fogadtam a tanácsokat és elküldtem egy mailt a népesség nyilvántartónak a nagyapám ügyében. Kiváncsi vagyok válaszol e a hivaltal.

Zelovics Kornél: A Magyar közlekedésügy monográfiájat ajánlom figyelmetekbe ha 1935 előtti vasutasok adatait keresitek. Sokszáz rövid életrajz, a hozzátartozó fényképekkel található benne. Szabó Ervin könyvtár, Budapest gyűlytemény. A nagyapámat is megtaláltam benne. Sajnos a születési helyet nem közölte.

sok adatot kivánok

István
idrisi Creative Commons License 2008.12.16 0 0 6256
Szerintem csak akkor, ha azóta újra megváltották a sírt vagy ha védett vagy katonai temetőben nyugszik.
Előzmény: -Tremmel- (6255)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.12.16 0 0 6255

Kedves Listatársak!

 

Átböngésztem a Bécsben található temetők adatbázisát, amit itt linkeltetek be, de nem találtam ükapám testvérét, Sarus Györgyöt.

Ő az első világháborúban halt meg, a polgári anyakönyv szerint  1915. május 5-én, 36 éves korában, tífuszban, a Bécsi hadikórházban. 

Van-e esély arra,hogy még megvan a sírja valahol Bécsben?

Segítségeteket köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.16 0 0 6254

Az előző is nagyon jó ötlet, és még valami:

ha készült a halálakor az állami nyomdaipari válallatnál gyászjelentés, akkor abból a köteles példány eljutott az Országos Széchenyi Könyvtárba is, ahol ma mikrofilmen kereshető

http://www.oszk.hu/hun/konyvtar/szervfel/kulongy/plakatap/gyaszjel_index_hu.htm

 

Előzmény: 4904 (6250)
sörivó Creative Commons License 2008.12.15 0 0 6253
A népesség nyilvántartót próbáld meg. Ottani nyilvántartásból megtudhatod, hogy mikor törölték a választói névjegyzékböl. Ez az év vélhetöleg a halál idöpontja.
Előzmény: 4904 (6250)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.14 0 0 6252

"A pesti címét ismertem és azt is hogy az Új köztemetőben temették el.

 

Több, mint valószínű, hogy a kórházat (a kórház szerinti kerületet) a pesti oldalon, elsősorban a lakóhelyéhez közeli kerületekben érdemes keresni.

Ha időskori végelgyengülés volt a halál oka és elhunyta előtt hosszabb ideig volt kórházban, akkor olyan kerületben van nagyobb esélyed megtalálni, amelyikben a kórháznak volt un. elfekvő részlege.

A síremlék feltalálására van remény, ha valaki a 25 éves lejárat közelében újra megváltotta a sírhelyet.

Ne add fel!

biztatással

tp.

Előzmény: 4904 (6250)
skoumi Creative Commons License 2008.12.13 0 0 6251

Kedves István,

 

tekintve, hogy a halál kb 40 éve történt, kutatható. Azaz beáshatod magad a fővárosi levéltárba (BFL - www.bparchiv.hu), a levéltár szabályzatának megfelelően kérheted az anyakönyveket (könyv vagy film) a kérdéses időszakról kerületenként, és keresheted a keresett rokont. Biztosan meg fogod találni valahol... Utána pedig mehetsz a temetőbe újra, érdeklődni a sír után, pontos dátummal a kezedben :-)

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: 4904 (6250)
4904 Creative Commons License 2008.12.13 0 0 6250
Bort Búzát Békességet mindenkinek.

Köztemető. Elmondom hogy jártam a nagyapám sírjával.
A múlt évben határoztam el hogy utánna nézek kicsit a családom történetének. . Sajnos az volt a baj hogy csak a nevét tudtam, és azt hogy kb 86 évesen halt meg
1967-71 között Budapesten. A pesti címét ismertem és azt is hogy az Új köztemetőben temették el. Gyerekkoromban jártam is egyszer kétszer a sírjánál, de az már igen régen volt. Elmentem a lakcím szerinti kerület anyakönyvi nyilvántartójába.
Sajnos nem találták meg a bejegyzést. kérdeztem hogy lehet ez. Felvilágosítottak ha az elhalálozás nem a lakhelyen, hanem kórházban történt, akkor az illetékes kórház állítja ki a bizonyítványt a kórház kerületében. Zsák utca. Honnan tudjam meg 40 év után, hogy Budapest melyik kórházában halt meg. Már megkérdezni nincs kitől.
Elmentem a temetőbe villamossal 32 megálló.A temetőbe azt mondták nem tudják megmondani csak ha megmondom a temetés pontos időpontját. Mondom sajnos csak közelítőleg az évszámot tudom. Kérdeztem nincsenek számítógépre víve az adatok?
A válasz csak 2004 után. És egyéb nyilvántartás sincs? akadékoskodtam tovább. De van de nem gondolom hogy 1.5 millió temetett közül most neki áll nekem megkeresni. Végül annyiba maradtunk Ha majd tudom a halál pontos időpontját, tehát ismerem a halotti anyakönyvet akkor meg találják nekem a sírt is. Ez ám a 22-es csapdája!

A mesének vége mára
Jó éjszakát gyerekek
István
halásztelekről
idrisi Creative Commons License 2008.12.12 0 0 6249
Kedves 4904!

Ha tudod a temetett nevét és a temetés időpontját akkor ezeken az elérhetőségeken érdemes érdeklődni (főleg az e-mailt javaslom). Többünknek már adtak hasznos információkat.

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.
1086 Budapest, Fiumei út 16.
Ügyfélszolgálat (munkaidőben)
zöld szám: 06-80-200-611

24 órás diszpécserszolgálat
260-6772
262-8733
261-0737

Nemzetközi ügyintéző
Telefon/Fax: 323-5182
Tel/fax.: 323-5141
Mobil: 06-20-927-3409

E-mail: info@btirt.hu



Előzmény: 4904 (6245)
szentivany Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6248

Ebben is vannak Hatvanik:

 

http://www.hadifogoly.hu/

 

szentivany

Előzmény: 4904 (6245)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6247

Az Új köztemető is meg lesz talán.?

 

Hacsak magunk neki nem állunk, de sajnos, a jelenleg kb 450.000 síremléket befogadó farkasréti sem készül még. :(

Előzmény: 4904 (6245)
szentivany Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6246

Nem érzékenykedés, tény. Én 100%-ban, eddig.

Nem kell túl mohónak lenni, Új köztemető sajna, nincs.

 

szentivany

Előzmény: 4904 (6245)
4904 Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6245
Üdv mindenkinek

Ragyogó hogy rámozdult mindenki a temetőkre.
Az Új köztemető is meg lesz talán.?

A svábokkal amúgy semmi bajom mert az egyik nagymamám révén (Brach ) én is érdekelt vagyok negyed részben. Nem mindig indokolt érzékenykedni egy egy közhasználatban is elfogadott kifejezésen. Nekem a Magyar ajkú németek kifejezés nem tetszik egyáltalán.

istván

idrisi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6244
Itt is egy temetői adatbázis (Bécs temetői):

https://www.wien.gv.at/grabauskunft/internet/suche.aspx
szentivany Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6243

 

 

http://temeto.komszol.hu/

 

http://www.somogyitemetkezes.hu/

 

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/neprajz/temetok/

 

ez ugyan nem temető:

http://www.ekmk.hu/emlekhely/Emlekhelyek/index.html

 

Szerintem van még, ezt csak úgy hirtelen szedtem össze...

 

Jó keresgélést!

szentivany

Előzmény: 4904 (6241)
szentivany Creative Commons License 2008.12.11 0 0 6242

Én ugyan jól elvagyok a svábokkal , de azért mutatok egy-két temetői nyilvántartást innen Európából:

http://www.testamentum.hu/

 

http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/40_41_42/index.html

 

http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/24/index.html

 

http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/25/index.html

 

folyt köv.

 

szentivany

 

 

4904 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 6241
kedves fórumozók

Olyan jól elvagytok itt a Jászsággal, meg a svábokkal, hogy nem is merem betenni a lábomat, holmi Biharvármegyei, Szilágysági, Máramarosi felvetésekkel.
Na de elmomdom miben utazom: Keresem az Érhatvanból és környékéröl, Szatmárnémetiből, Máramarosszigetről származó Hatvani családokról szóló információkat, leginkább a Hatvani leszármazottakat.
Keresem a Miskolczy de micske, Szilágyi de piskárkosi, családokról, Tófeus Dobos Mihályról és családjáról, Nadányi Miklós (feleség Szilágyi Izabella) de körösnadány leszármazottjairól az információkat.
Keresem őket mert mindegyik családdal a rokoni kapcsolatomat kutatom.

Nagy Ivánon Kempelenen túl vagyok Megtudtam belőlük amit meg lehetett tudni.
A MOL-ba is rendszeresen járok mikrofilmet nézni.
Ismerem a Borovszki sorozatot is
Azt mondjátok sokat akarok. Ez igaz, de ez egy ilyen hobby, mert ha az embert a kutatási ösztön egyszer elkapja ...

Na de hátha Valaki it a fórumon ismer Hatvanit, Miskolczit, Violát, Szilágyit,Hátha szerencsém lesz

mindenkinek jó sok adatot kívánok
Hogy el ne felejtsem:
A Kassai Temető nyilvántartása nagyon oké. Találtam egy Hatvani Zoltánt. Vajon Budapesten mondjuk az Új köztemetőben mikor tudják megmondani, hogy a nagyapámat 1967-ben hova temették. Pedig a sír mindig megváltásra került?
Hát igen de ez itt még nem Európa
István
Halásztelekről
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.09 0 0 6240

http://147.232.145.11/history/verejny/verejny_l.htm

 

halványuló emlékeim szerint ez a kassai temető adatbázisa

Előzmény: milyennincs (6238)
milyennincs Creative Commons License 2008.12.09 0 0 6239

Az a temető, amiről írtam az elébb, az a Verejny Cintorín (amire úgy jöttem rá, hogy az előző keresőbe - www.cemetery.sk beírtam a rokon nevét).

Itt viszont nincs Csomortányi (a C betűnél). Viszont az egész azt mutatja, hogy a www.cemetery.sk azért jó kis forrás, ha nem ad fel Csomortányit máshol, mint a templomok a XVIII. században, akkor vszeg kihaltak arrafelé. A szenátor vonalon indulnék el. Tehát Csomortáni Imre szenátor +1662.

Előzmény: milyennincs (6238)
milyennincs Creative Commons License 2008.12.09 0 0 6238

Szia!

 

A kosice+cemetery keresőszavakra jön ez a forrás (csak azért írom így, mert nem ismertem).

A Csomor -t beírva a keresőbe felad 2 Csomortányit, kit Kassán temettek (több is lehet, mert volt nekem egy konkrét kassai temetőm az egyik kutatási területemhez kapcsolódóan. Majd az is meglesz :))

 

Csomortányi Imre 1772-ben a Kassai Dómban (Dóm sv. Alžbety), Csomortányi Borbálát pedig 1729-ben a most Páduai Antal nevét viselőzent Miklós kápolnában, ez is a dóm közelében van (Seminárny kostol - az utolsó bekezdés végén link <képek> a kriptához). (A 3 legnagyobb a dóm és a dominikánusok temploma után. 1718-1724 között átépítették barokk stílusban, s rá 40 évvel a ferencesek a Szent Miklós nevéről átszenteltették Páduai Antal védelme alá)

 

Szerintem próbálkozz felvenni a kapcsolatot, valamilyen helyi kultúrális egyesülettel, vagy valamilyen helyi forrást találni, aki valamely helytörténeti munkában (tanulmányban) megtalálja a nyomukat, hogy ők milyen szerepet töltöttek be a város életében. (Levéltár, múzeum magyar nevű munkatársának írni)

Volt még egy Csomortáni Imre 1762-es elhalálozással. Ő szenátor volt (ha a nevére kattintasz) 

Előzmény: IsseCs (6237)
IsseCs Creative Commons License 2008.12.09 0 0 6237

Tisztelt Forum tagok,

 

Tud e valaki a kassai Csomortanyi csalad letezeseröl ?

Udv. IsseCs

skoumi Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6235

Az én „praxisomban” olyannal találkoztam egy cseh anyakönyvben, hogy a pap meglehetősen esetlegesen vezette az anyakönyvet éveken keresztül, majd egyszer csak beírta az anyakönyvbe, hogy „Abba kellene hagyni a restséget”.

 

Ezt követően úgy tűnik, hogy normálisan vezette egy ideig az anyakönyvet, majd megintcsak üres sorok bukkannak fel, igaz, lényegesen kevesebb, mint ezt megelőzően. Aztán meg új pap lett...

 

és persze a guta kerülgetett, hogy melyik ősöm adatai esnek pont a trehányság időszakába... biztos, hogy van ilyen, de ez már sosem fog kiderülni, azt hiszem...

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: idrisi (6234)
idrisi Creative Commons License 2008.11.23 0 0 6234
Szerintem az is előfordult a régi időkben, hogy a pap nem rögtön az esemény (pl.: keresztelésnél) "közben" vagy pár perccel később, hanem jóval később vezette be az adatokat az anyakönyvbe, emlékezetből. Ilyenkor gyakoribb lehetett a tévedés, sőt olyannal is találkoztam, hogy különböző adatok el is maradtak (talán már nem emlékezett rájuk).
Előzmény: husvétikarácsony (6233)
husvétikarácsony Creative Commons License 2008.11.22 0 0 6233

Az önkényes névfordítás az én kutatásaim során is fellépett Egy testvért nem leltem.Elötte,utána megvoltak,lakhely nem változott.
Többszöri nekirugaszkodásra meglett.
Mi történt? A Vörös nevet / ez az anya neve volt/ a pap Piros-nak írta.Gondolom a papnak jobban tetszett a piros,mint a vörös.
Előzmény: idrisi (6231)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.11.18 0 0 6232

Köszönöm a válaszokat kedves tiborpapa,pistur és idrisi!

 

Én is sokszor találkoztam ezekkel az elírásokkal, főleg a német neveknél.

Az én nevemet is többféle változatban írták: Tremmel, Tremel, Treml, Tremli.

Igazából nem is tudom melyik lehetett az eredeti,mert Németországban is mind a 4 formában előfordul. (A Tremmel a leggyakoribb)

 

Másik kérdés:

Foglalkozott-e valaki közületek temetési szokásokkal a falvakban?

Nálunk a faluban sorba, egyenként temettek mindenkit,elhalálozási sorrendben, nem volt kihagyás.

Nagyon sok olyan sír van, ahol a férj és a feleség külön sírban nyugszik, és persze olyan is van,ahol egymás mellett. Van tippetek ez miért volt így? Miért nem temettek mindenkit a férje/felesége mellé?

Üdv!

 

Imi

idrisi Creative Commons License 2008.11.17 0 0 6231
Én is csak megerősíteni tudom tiporpapa hozzászólását. Nem egyszer találkoztam a papok általi önkényes névfordítással (névmagyarosítással), pár példa:
Grünwald=Zölderdő
Fingerhut=Gyűszű
Ezekhez képest a Müller lefordítása Molnárrá nem is olyan "vészes" :)
Előzmény: -Tremmel- (6228)
pistur Creative Commons License 2008.11.17 0 0 6230
Hello Imre!
Ezzel a kérdéssel én is sokat foglalkoztam, foglalkozom, mert a mai napig nem igazán találok értelmesebb magyarázatot arra, minthogy a kiejtés szerint írták a nevet, amihez még hozzájárult az anyakönyv vezetőjének egyénisége is.
Én a Wenczl családot kutatom a pilisi környéken és az alábbi írás módok fordulnak elő a mai napig: Venzel, Wencel, Wenczel,Wencl, Wenzl,Venzl,Wenczl. Mindezt egy családon és gyakorlatilag egy helységen belül kb 300 év anyakönyveit nyomon követve. Talán tiborpapa magyarázata a legjobb erre.
Én még azt is néztem hogy ki volt az anyakönyvező, milyen vallású, ki volt a helyettese amikor beírta az anyakönyvbe stb. Név magyarosítás, vagy németesítés- ahogy tetszik- nem jellemző. Az írásmód mégis rengeteg féle. A család bizonyíthatóan ugyanaz.
Üdv pistur
Előzmény: -Tremmel- (6228)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 6229

Valószínűleg nem tévedsz nagyot, ha a továbbiakban Müllernek nevezed (a molnár, mint foglalkozás = der Müller)

Az egyházfiak (felekezettől függetlenül, inkább különböző műveltségük okán) hajlamosak voltak az anyakönyvek fülhallás utáni vezetésére.

Ahogyan a delikvens mondta, úgy írták a családnevet.
Sokszor még azonos családon belül sem voltak következtesek.

 

Bukor (bokor) felmenőim a XVIII. szd elején még a Staude néven szerepeltek a györkönyi anyakönyvekben (die Staude = bokor), majd a következő 150 év során fantasztikus variációk következtek a kiejtés után leírt családnevekben (staudl, stajdl, steidl, steide, steidl, steindl, stendl).

A XX. század elején azután Sárszentmiklóson a Bukor szép csendben (BM okirat nélkül!) alakult át Bokorrá, s a ma is ott élő Bokor családnevűek nem is sejtik, hogy ők valójában a györkönyi Staudék leszármazottai.

Előzmény: -Tremmel- (6228)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.11.17 0 0 6228

Kedves Fórumtársak!

 

Segítségeteket szeretném kérni. Egyik ősanyámnak 3 gyermeke született.

Azonban mind a 3 gyermek születésénél máshogy írták a nevét. Előszőr Molnár,aztán Müller, végül harmadszorra a Miller név került az anyakönyvbe.

Születési bejegyzését nem találom,hogy tisztázzam, még a származási helyét sem.

Van erre valamilyen ötletetek, melyik lehetett az igazi neve?

Üdv!

 

Imre

IsseCs Creative Commons License 2008.11.17 0 0 6227

Kedves MilyenNincs,

 

Szo sincs arrol hogy megbantottal volna. Söt, tisztelem es ertekelem hozzaszolasaidat megjegyzeseidet es segitsegedet.

Minden udvariasagot mellözve elnezesedet en kerem ha rosszul fejeztem ki magam.

 

Ha a Csiki csalad erdekel talan segiteni is tudok.Madefalvi veszedelem (1764) elöttröl vannak anyakönyvek a csiki leveltarban. Melyik helyseg erdekel ?

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

Előzmény: milyennincs (6226)
milyennincs Creative Commons License 2008.11.17 0 0 6226

Szia!

Nem tudom meddig jutottál a Csomortányiak nyomában. Azt tudtam, az erdélyieket kutatod. A besenyszögiek 'távolságáról' nem tudtam mennyit tudsz, ill. tudsz-e erről, viszont Cs. Károly kapcsán láttam érdekel. Ezért írtam, amit írtam. Nem fejmosásnak szántam. Azt, hogy ki mit-miért kutat az tényleg a kutató döntése. Viszont aki a kutatást most kezdi, annál a közbenső időszak feltárása nélküli, azt megelőző időszaki 'múltidézés' téves módszertani példát mutat, ilyet ne mutassunk (aki ráér és már kész a házi feladattal, s most a szorgalmit gyakorolja, az más).

Én is "székely" volnék, de csak a bukovinai székely Csikiek érdekelnek. E vonalon Madéfalva elé nem látok. Ha megbántottalak, bocsánat.

üdvözlettel: MN (most már lehet használni fogom ezt a rövidítést) 

Előzmény: IsseCs (6225)
IsseCs Creative Commons License 2008.11.15 0 0 6225

Kedves MilyenNincs,

 

Köszönöm a turelmes hozzaszolasodat es erdekes fejtegeteseidet.

 

Bevalom elsö pillantasra ugy veltem jogos fejmosast kaptam.

Több melyebb lelegzetvetel utan belatom hogy nem erröl van szo.

A felszinen targyilagosnak tunik fejtegetesed es a melyben ugy erzem igazsagos es logikus is amit irsz.

Ettöl fuggetelenul nem kötelezö modon ertek veled mindenben egyet.

 

Kerdeseidre valaszolnek ( ha egyaltalan valaszt is vartal) a követkekezö keppen forditott sorrendben:

Maig meg nem lehetett alatamasztani SEMMI fele kapcsolatott a lemhenyi es a besenyszögi ag között se apai se annyai agon.Erre mar korabban ravilagitottak "akademikus" törteneszek több izben is.Hogy mennyire hihetö egy kapcsolat ?

Ezek utan barki reszeröl csakis egy meresz spekulaciorol lenne szo.

Az ugy itt lezarva amedig uj tenyek fel nem bukkanak.

A neten lattam egy teves jegyzetet: Csomortanyi Julia(Talian Antalne)  apja a lemhenyi Csomortanyi Janos ( Janos az akkori Szentivanyon /ma Besenyszögön elö Ferencz fia).

Amugy besenyszögi/szentivanyi armalis (?) nemes Csomortanyiakkal a Forumrol ismerös "thalatta" sokat foglakozott es egy kis tanulmanyt is irt, a csaladfat is megszerkesztette.( Elsö nemesegi leveluk nem 1722 hanem 1713-bol valo, lasd Szakacs cs. Orosznal, erröl talan "Thalattanak" fenymasolata is van, az eredeti az egri levletarban)

 

A lemhenyi Csomortanyiak nemeskent (? primores)  vannak feltuntetve a Szekely Oklevetarakban ugymint a kurtapataki es esztelneki Csomortanyiak. De vannak lofök (primipilii) es gyalogok is(pixidarii) köztuk.

Palmay szerint egy aghoz tartoznak es egyszeruen lemhenyi agnak nevezi.

Szerintem ez nem mond semmit, nem segit semmit Csomortanyi Tamas haromszeki föbiro es varkapitany korabbi tarsadalmi poziciojarol.

 

Tovabbi ket kerdesed hogy lehet-e es hogyan: szerintem is-is de ahoz hogy ezt egeszeben megertsuk meg többet kellene tudjunk a Szekely "jogrol" es "nemzetröl"  valamint Szekelyföld es Erdely törtenelmet jobban kellene ismerjuk.

 

Ezert is javaslatodat tisztelettel fogadom de csak reszben tudom követni.

 

Udv. IsseCs

Előzmény: milyennincs (6221)
idrisi Creative Commons License 2008.11.14 0 0 6224
Kedves jász ősökkel rendelkezők!

A teljes redemptus lista itt elérhető.
Keresztnevek nem mindegyik településről vannak meg (egyelőre). Ha valaki ki tudja egészíteni jelezze.
milyennincs Creative Commons License 2008.11.13 0 0 6223
Előzmény: tattooma (6222)
tattooma Creative Commons License 2008.11.13 0 0 6222

Sziasztok!

 

Nemrég álltam neki a családom kutatásának. Megkérnélek titeket, hogy aki tud használható infokat, hogy mit, miket érdemes weben, könyvekben használni, kérem írja meg.

 

Illetve bárki aki Knoch és Ziegenheim családnévvel kapcsolatban infot tud adni kérem jelezze. A két család ősei a betelepítések idején jött Mo-ra, somogy ill.tolna megye területére. A leszármazottak nagy rész ma is ezen a területen él. Tudomásom szerint Németo-ban is vannak rokonok, de odáig a keresésben nem jutott.

 

Aki bármiben segíteni tud kérem írjon ide a fórumba, vagy Email: knoch_maria@freemail.hu

 

Köszönettel: Knoch Mária

milyennincs Creative Commons License 2008.11.13 0 0 6221

Régi-új téma: Csomortányiak.

Rokonok-e az Erdélyben Csomortányi Tamásban 'kicsúcsosodó', benne az egyik lengyel király ősét adó, vele fiágon 1600 körül kihaló Csomortányi család és a Besenyszög(Szentivány) helytörténetben az 1700-as évek elején 'megjelenő' Csomortányiak.

 

Olvtársunk IsseCs vetette fel, ill. kutatja e témát (s vannak sokan érintettek még: iater, Rye, Blanchelor, meg akik Besenyszög kapcsán a Csomortányi-féle betelepítés miatt őseit ott találja meg egy időpontban)

Orosz Ernőnél szépen lejön, hogy 1722-ben kap nemességet 4 testvér s egyikük fia. A 4 testvér egyikének Cs. Imrének (ő a kulcsszemély) az unokája az a Csomortányi Károly, akiről mostanában IsseCs a Történelem topikok közt az 1848-as témában többet szeretne megtudni.

 

Az e topik keretében többször felmerült téma visszakeresése nyomán (balra keresőbe: Csomortányi) kirajzolódik, hogy 1710 körül (Rákóczi szabadságharc ideje !) a környékre érkező akkor még libertinus Csomortányiak 1712 körül ugyan betelepítik Szentiványt, de nemességet csak 1722-ben nyernek.  (különösen ajánlom feleleveníteni Blanchelor 4704-es és iater 1478-as hsz-át, s javaslom az ezzel foglalkozóknak belelapozni a Blanchelor honlapján a jobb oldali függőleges oszlopban megtekinthető helytörténetei és (besenyszögi) családtörténeti anyagokba.)

 

Kérdés: Hogyan lehet, lehet-e,

- egy a XVI. században az erdélyi nemesi közélet egyik vezető alakja (aki ismert katonai érdemeinek köszönhetően 'emelkedett ki' családja előző generációihoz képest, de nemességet vszeg korábbról szereztek), politikaformáló, mitőbb királycsináló személy (Báthory Zsigmondot kapcsán) rokona

- egy 100 évvel később is még csak libertinusi jogállásban lévő családdal, ki más szolgálatában telepíti be más birtokát, s csak ezt követően szerez nemességet. S ennek a családnak akkora birtoka van, ill. akkora - olyan kicsi - az abból származó jövedelem, hogy újabb 100 év múlva polgári foglalkozást kell vállaljon (tehát nem a vármegyei nemesi közéletben használja jogász képzettségét.)

 

Ha egy család, akkor elágazás még Csomortányi Tamás elött van, az ő felmenő vonalának nemesi státus szerzését megelőző időben, de akkor mit csináltak addig az 1710 körül felbukkanó ág tagjai, s hogyan kerültek akkor éppen oda.

 

Mennyire hihető ez, s mennyire alátámasztható?

Vagy pusztán származásra utaló lakosnévként olyan egyezésről van szó, mint van a sok Tokodi, Szászvári, Mindszenti, (netán Berényi?:) - hogy kifejezetten olyan egyedi toponimákat említsek, ami konkrétan egy település, és nem egy vidék, megye, tájegység, vagy nem olyen helységnév, amiből sok van pl. -újhely, -szentmihály, -várad, - berény. (Csomortány nekünk, 'itt' lakóknak tűnik ritkának, erdélyieknek nem)

 

Ezek kiderítésére javaslom az érintett Csomortányiaknak szép lassan a jelenből a múltba visszaereszkedni a létező, megfogható leszármazási vonalon szereplő személyek konkrét születési, stb. adatai alapján. (s javaslom csak a fővonal mentén, apa-apa-apa, s nem a középkor/kora újkor határán el-elfogni egy-egy információt, s izlelgetni.)

öreglatvija Creative Commons License 2008.11.13 0 0 6220
Fabrik Creative Commons License 2008.11.11 0 0 6219
Ez csak a saját logikám, de a halotti anyakönyvi kivonatot a temetés előtt állítják ki, azaz ahol kiállítják, ott nem tudják, hogy hova fogják temetni. A temetőket megkérdezve viszont nekik tudniuk kell. Azonban még ott van az a tény is, hogy ha a sírhelyet nem hosszabbították meg, akkor már valószínűleg a sírt exhumálták, így az már nem lesz meg.
Előzmény: kowoob (6218)
kowoob Creative Commons License 2008.11.11 0 0 6218
Szia Idrisi!

Köszönöm a segítséget, sajnos csak az év az ismert. Amennyiben meg van a halotti anyakönyvi kivonat, úgy van esély, hogy a temetőt/sírhelyet megmondja valaki?

Üdv,
Előzmény: idrisi (6217)
idrisi Creative Commons License 2008.11.09 0 0 6217
Szia kowoob!

Ha biztos vagy abban, hogy Debrecenben hunyt el és még az évet is tudod, akkor a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárban az 1914-es halotti anyakönyvekben meg kell találnod dédapád halotti anyakönyvét, mely valószínűleg tartalmazza a születési időpontját és helyét is. Ha napra pontos dátumot is tudsz, akkor írj a levéltárnak és talán kikeresik Neked a szükséges adat.

A másik lehetőség, hogy dédszüleid házassági anyakönyvét próbálod megkeresni, a területileg illetékes megyei levéltárban. (ez akkor igaz, ha ez a házasság 1895. októbere után történt). Azt tudod, hogy hol házasodott? Esetleg dédnagymamád hol született?
Előzmény: kowoob (6216)
kowoob Creative Commons License 2008.11.09 0 0 6216
Sziasztok!

Családfámban szeretnék kutakodni amatőr kezdőként, az első lépéseket keresem. Kecskeméti vagyok, dédapám itteni születésű de Debrecenben halt meg 1914-ben, (egyébként római katolikus), a születését nem tudom pontosan, már édesapám sem ismerte. Annyit tudunk, hogy Debrecenben lett eltemetve, talán, mint hősi halott. Ha a sírját, illetve pontosabb adatokat szeretnék róla megtudni, hogyan célszerű elindulni?

Üdv,
guzguz Creative Commons License 2008.11.03 0 0 6215
sziasztok!

van itt vki, aki mostanában Sopronban kutakodik az anyakönyvek között? ha esetleg vkinek lenne rám kis ideje, szeretném megkérni, hogy nézzen meg két adatot: 1906-os (Lakatos Zsófia, Sopronlövő) születési anyakönyvből érdekelne egy bejegyzés, és a szülei házassága, bár erről már azt sem tudom, 1895 előtt, vagy utána történt-e.

és ha esetleg lenne vki, aki Szombathelyen kutakodik? az 1900-as (Nagy József, (Kis-)Sitke, édesapja Nagy István, édesanyja valamilyen Rozália) születési anyakönyvből érdekelne ez a születés, és ugyanúgy a szülők házassága.

nagyon hálás tudnék lenni a legkisebb információ morzsáért is :)

előre is köszönöm:
Güzgüz
galop Creative Commons License 2008.10.30 0 0 6214
Sziasztok!

Én is találkoztam már egy pár érdekes névvel, pl: Rosszat-csinálló, Tehenész, Kondom, Busa, Ilka. Jut eszembe most hallottam hogy nemrég jelent meg a Családfakutatás Matyóföldön, amelyben hasznos segítséget kaphatunk az anyakönyvek felépítéséről, a kutatás menetéről, a ragadványnevek kialakulásáról, és a könyvben egy latin - magyar szószedet is van a halálokokról, keresztnevekről, foglalkozásokról, hónapokról stb. A könyvben jó néhány régi név is található és sok matyó család leszármazottai.
idrisi Creative Commons License 2008.10.30 0 0 6213
Érdekességek:
Egy nem is oly' régi (1860-70 közötti) házassági anyakönyvben az alábbi névvel találkoztam:
Sóoldat (Sóoldatt) Antal
az illető Bohémiából való volt és mint látható; elég durván "magyarosította" a nevét a pap :)

És egy másik egy halottiból:
Mindentudó István (cigány koldus)
skoumi Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6212

Kedves ankapankan,

 

biztos vagy a névben? Nem Hoenisch (Hönisch), vagy Hornisch? Ezeket én valószínűbbnek tartom, mivel az isch végződés német nyelvterületről való származást jelez, és az általam feltételezett verziókból a google is ad egy halom találatot, míg a Hocnisch-ra gyakorlatilag semmit (a háromból a harmadikon is látszik, hogy egy félreolvasás miatt került az e helyére a c...)

 

A kézírást elég könnyű félreolvasni, a fenti két névváltozat (valamelyike) viszont lehet, hogy mégiscsak előfordul az anyakönyvekben...

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: ankapankan (6211)
ankapankan Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6211

Hocnisch a vezeték neve,a vallás biztos.Megnézem a 1883 utánni anyakönyveket.

Arra gondoltam még,hogy 1881.év elején volt népszámlálás azt megnézem,feltételezem a KSH-nál kutatható.

idrisi Creative Commons License 2008.10.18 0 0 6210
Ha nem gyakori a név vagy ismert az édesapja foglalkozása (pl.: valamilyen iparos volt) vagy bármilyen egyéb kereshető adat, akkor érdemes netes adatbázisokban (pl. radixindex, családfalu, stb) keresgélni.
Esetleg azt nézted, hogy 1883 után a kispesti a.könyvekben nem született-e testvére?
A vallásban teljesen biztos vagy?
Előzmény: ankapankan (6209)
ankapankan Creative Commons License 2008.10.18 0 0 6209

Kedves idrisi és tiborpapa!

 

Köszönöm a segítséget.A házassági anyakönyveiben,mivel két házassága volt azokban is Kispest szerepel.

 

idrisi Creative Commons License 2008.10.18 0 0 6208
Kedves ankapankan!

A katoliku.hu weboldal szerint:

Kispest önálló községgé 1871. június 11-én alakult. Ekkor még Soroksár filiája volt. 1877 szeptemberében épült az első templom, amely egy torony nélküli 12×8 m-es lakóház volt. A mai templomtorony helyén helyezkedett el. 1884-ben áldották meg ezt a templomot, amely hamarosan kicsinek bizonyult. 1883. augusztus 1-jén jött Kispestre az első plébános Ribényi Antal személyében.

forrás:
http://www.esztergomi-ersekseg.hu/?fm=1&am=4&op=plebaniaview&p_id=17

Ha nem találtad Soroksáron, akkor valóban kételkedni kell, a kiinduló adatod helyességében.
Az illető házassági anyakönyvének tartalma ismert számodra? Ha nem, akkor próbáld meg azt felkutatni előbb.
Előzmény: ankapankan (6206)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.18 0 0 6207

érdekes

Kispest 1871-től önálló község.

A nagyapa vallása szerinti egyháznál (plébánián vagy egyházi levéltárban) lenne érdemes kutakodni.
Ha rk vallású volt, akkor a váci püspökség akár telefonon is megmondja, hogy 1883 előtt hová "könyvelték" a kispesti katolikusokat.

Nem árt kételkedni a régi adatokban, ha nincsen róluk írásos okirat; biztosan Kispesten született?

Előzmény: ankapankan (6206)
ankapankan Creative Commons License 2008.10.18 0 0 6206

Sziasztok!

 

Én nem régen kezdtem kutatni.A segítségeteket szeretném kérni abban,hogy a nagyapám 1880.november 24.-én Kispesten szüetett,az anyakönyvét viszont nem találom.

1880.-ban nem volt még anyakönyvezés Kispesten.A MOL-ban átnéztem már Sári,Soroksár,Vecsés,Dunaharaszti,Szentlőrinc puszta,Törökfalva,Némedi,Irsa,

Kakucs,Alberti,Szentlőrinc,Gubacs,Péteri anyakönyveit.

 

Amennyiben van ötletek hol kereshetem még,kérem segítsetek.

kajra Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6205

 

   Köszönöm, ha valaki keresi, de közben megtaláltam. Beírom, hátha van, aki még nem ismeri. A kassai anyakönyvek (1896-1980) a levéltár közelében, az Állami Anyakönyvi Hivatalban találhatók. Címe:

     Miestny úrad Košice - Stare Mesto

     Matričný úrad

     Hviezdoslavova 7

     04001 Košice - Staré Mesto

 

   A kikérés módjáról, időkorlátairól még nincs információm. E téren - ha tudtok - örömmel veszem tájékoztatásotokat. Üdv, Kajra

 

 

 

  

Előzmény: kajra (6198)
IsseCs Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6204
Kedves MilyenNincs,

 

Elsö kerdesedre a valaszom igy lenne helyes : is-is, csakis amatör szinten, igy az adatgyujtes nincs idöhöz kötve de elöszeretettel kivancsiskodom Csomortanyi Tamas utan, igy Erzsebet utan is. Valahol a neten bukkantam arra a rövid inforra hogy Tamasnak hatalmas birtoka volt Lozin helysegeben, Lwow varos közelebe ( En ezt a mai Ukrajanban levö Lviv-el azonositottam/ gondoltam, tevesen ?), de a te jelzesed szerint letezik egy Lwow (Wroclaw közeleben) es Losina eleg közel egymashoz (20 km legvonalban). A masodik linket követve a Losnice es egy masik “kisebb” Lwow  között kb 70 km-es tavolsag van.Nem kerignöre hivtal fel de lehet hogy szudetai hegyitango lesz belöle...:-)

 

A korabban altalad emlitett linkeket (lengyel nemes csaladok) követve a "tema"  igy is hangozhatna:

" Egy haromszeki varkapitany nyugat-europai utodjai...." kecsegetetö tema nem ? Probalkozom a temat szerenyen es ovatosan kezelni, ennek ellenere hozzafuznem a következöt: a ma elö sved kiraly egyik öse anyai agon a moldvai Jeremia Movila felesege Erzsebet. Ebböl kifolyolag erdekes lenne megtudni hogy Erzsebet apja (vagy nagyapja?) Losonci /Izlozeanu volt vagy az erdelyi Csomortanyi Tamas.

Az eddigi ismereteim szerint Tamas felesege Lozinska (Losonci) volt vagy Lozinrol/ Losoncrol valo volt.

Hogy keringö, hegyitango vagy csurdöngölö lesz e….legyen barmi de szabadidöben kellemes foglalkozas ez...;)

 

IsseCs

Előzmény: milyennincs (6203)
milyennincs Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6203
Saját családfához kell, vagy - hasonlóan hozzám Losonczi Anna ügyében - egyéb történeti kutatáshoz kell? Mi a téma?
Előzmény: IsseCs (6202)
IsseCs Creative Commons License 2008.10.15 0 0 6202

Kedves Pistur es Milyennincs,

 

Köszönöm a hozaszolast.

En is belatom hogy csak leveltari kutatassal lehet melyebbre menni a dolgokkal.

Ezt könnyu mondani, nehezebb kivitelezni, objektiv okok miatt.

 

Turelem rozsat terem....( BT:nincsen rozsa tuske nelkul )

 

A keringözes az meg igyis- ugyis hozzatartozik a csaladfakutashoz.

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

Előzmény: milyennincs (6200)
pistur Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6201

Hello.
Egy véleményen vagyok milyennincs-el én a könyvtárazást választanám a levéltárakban, mert valahol valami adat lehet még csak nem tudod, hogy hol és mi.
Csomortányi családot elejétöl végéig átnézném, és időrendbe raknám az esményeket, összevetném a meglévő infókkal valami csak lesz belőle.
üdv pistur
Előzmény: IsseCs (6199)
milyennincs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6200

Az Izlozeanu és a Lozinski/Lozinska ugyanazt jelenti, azt, hogy Lozin(y)i, Lozin(y)ba való.

Viszont kisezer Lozinski nevű van a neten, olyan, mint - hogy már felmerült párhuzamot mutassak - a Losonci névvel kezdenénk valamit. Csak nemesi család volt vagy 6-8, különböző időkből e névvel.

A toponíma volta felől való megközelítéssel az a baj, hogy Lozin toponima nemigen van (http://www.fallingrain.com/world/PL/a/L/o/z/), Loza már inkább, a Loza-Lozin-Lozinski alakváltozás viszont két képző egymás utáni csatlakozását feltételezi (tolulás?). A magyarban is van erre példa Kút-Kutas-Kutasi, ez esetben viszont a 2. alak önállóan megáll toponímaként is, a lengyelben a Lozin viszont nem.

Van még egy Lozina (http://www.fallingrain.com/world/PL/69/Losina.html ), de az meg Szudéta-vidék, nagyon kiesik a történelmi helyzet nyújtotta keretből. Ahogy Losnice is (http://www.fallingrain.com/world/PL/35/Losnice.html ), s ráadásul itt ez a 'fránya' losonci alak kacsint vissza :)

 

Román? Körbenéznék a falligram-on (Izlaz pl. kapásból kettő), persze ez nem felhívás keringőre, csak arra utalás, hátha román eredetű név átírása a Lozinska (s az Izlozeanu a kiindulási pont a kutatásban) Vagy a csomortányi családra 'rámenni', levéltárilag.

 

Amúgy úgy gondolom bent van a rendszerben egy részinformáció, erre utalgatnak keresztbe egymásra az egyes források.

Előzmény: IsseCs (6199)
IsseCs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6199

Kedves Pistur,

 

Köszönöm valaszodat.

Bocs hogy csak ilyen kesön reagalok.

Erdekesnek talalom a Movila Jeremias felesegeröl Erzsebetröl valo elterö informaciot.

Ezek szerint  Erzsebetnek ket apja (is) lehetett az egyik az Csomortanyi Tamas a masik meg Gheorghie Izlozeanu, kerdes hogy melyik adat a helyes.Teny hogy Csomortanyi Tamas katolikus volt ugyszinten Movila felesege, Erzsebet is. Hogy Erzsebet katolikus az könnyen magyarazahato ugy is ha Izlozeanu-t lengyel eredetunek könyveljuk el. Erzsebetnek erdelyi rokonai voltak az biztos , a kerdes csak csupan az hogy Lozinski vagy Csomortani csaladbol, vagy mindkettöböl ?  

Lengyel adatok szerint is Erzsebet apja Csomortani volt. Izlozeanu nevevel csak a roman wikipedian talalkoztam.

 

Varom velemenyedet,

 

IsseCs  

Előzmény: pistur (6184)
kajra Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6198

 

  Szervusztok!

 

   Egy kis segítséget kérnék. Készülök Kassára. Mivel 1895 utáni időszakot keresek, az anyakönyvek az Állami Anyakönyvi Hivatalban vagy az Egyházi Hivatalban találhatók. Ennek a két hivatalnak a címét  és ha ismeritek a bejelentkezés menetét, módját kérném.  Előre is köszönöm, üdv. Kajra

Pharaoh85 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6197
Hi!

Van a Genopro2007 weblap varázslójához magyarítás? Hogy ne csak a progi, de az általa gyártot weblap is magyar legyen?
melanik Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6196

bocs: "lehetett" helyesen..  :)

Van valakinek tapasztalata  a Szatmárnémeti Levéltárból ?

Előzmény: melanik (6195)
melanik Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6195

Nekem Nagybányáról vannak jó hasonlóan jó tapasztalataim !Előre jeleztük a kérést angolul és románul postán, majd e-mailben is. Választ is küldtek. A levéltárosok rendkívül segítőkészek és kedvesek voltak. Lehetet fényképezni, a kéréseket igyekeztek egy órán belül teljesíteni.... Szerencsénkre ott is volt egy magyar levéltáros .  :))) A fondjegyzék románul van, rendezett. Sajnos elég sok anyakönyv állapota kritikus, hiányos...., de elkezdték ezek restaurálását is.

 

milyennincs Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6193

Anno a 6125 hsz-ben rodokmen indított egy mini-tapasztalatcserét, az egyes levéltárakról, az ott tapasztalt hozzáállásról. (tiborpapa szólt hozzá 6126 hsz - Gyula, Veszprém, Szfvár püspöki, Orosháza evang. + idrisi 6127 hsz Esztergom/Kiskunfélegyháza/Szolnok)

 

Mivel magam már egy ideje (pár éve) nem kutatok ezért akkor nem szóltam, mert nem frissek az élmények, leginkább 2001/2002.évi tapasztalatokról tudok beszámolni, de most, hogy kértem Moulint, illik, hogy 'outcomingoljak' :)

 

- Szolnok: szintúgy csak jó tapasztalataim vannak (itt azért helyzeti előnnyel indultam), hamar hoztak mindent, polgáriba 1915-ig betekinthettem. Elég sok kiadvány volt akkor még elérhető (most nem tudom)

- Eger (szép épület), szintúgy sok színvonalas kiadvány (aki Szolnok vm-ét is kutat, azért jó, mert tartósan egy (egyesített)  vármegye volt a kettő, s a munkákban a heves vm-ét tárgyaló kiadványok Szolnok vm-ét is tárgyalták)

- Miskolc (a kerestem Zempléni területről kevesebb családfás kiadvány volt, Zemplén vármegye közéletéről viszont igen, családfakutatás szempontjából mintha inkább Borsodról maradt volna meg több kiadvány - már amit megvenni lehet/ett. Ezekkel az a bej, hogy kiadták őket a '80-as években, s egy idő után elfogynak, a könyvtárban persze megvoltak, de ha nem kutatni mész le, hanem a városba, s van pár órád, ebédszünet, akkor inkább veszel)

- Szentes: ott se szoktak (akkor még) hozzá a kutatói érdeklődésekhez, nem is igen tudtak vele mit kezdeni azidőtájt.

- Sátoraljaújhely: (érdekes, hogy az ilyen 'félreeső', a nagy látogató közönség rohamától megkímélt, távoli helyeken (mint lehetne akár Szentes is) mennyi használhatü anyag van ( s idő, hely)

- Fővárosi: lényegében eltanácsoltak (el is mentem)

(mondjuk nem mikrofilmeztem sehol, csak Óbudán, s közel lévén hamar odaértem mindig. itt az szokott gond lenni, hogy sok gép volt rossz - most nem tudom)

Előzmény: milyennincs (6192)
milyennincs Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6192

Szia!

.... és a sepsiszentgyörgyiből milyen tapasztalataid vannak? :)

Előzmény: Törölt nick (6191)
skoumi Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6190

Kedves Moulin,

 

én nem, de ha tervezed, hogy kimész kutatni, valszeg lenne egy kérésem - ha belefér a lehetőségeidbe... - de még utána kell néznem, valóban Brassó-e az illetékes...

 

Köszi:

Skoumi

Előzmény: Törölt nick (6189)
theow Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6188
De biztos, csak azt hittem mindenképpen megnézed a nemesi összeírást, hisz sokszor egész kis leírás van 1-1 családról.
Előzmény: iater (6187)
iater Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6187
de a megszolitas alapjan nem 100% a nemesi szarmazas?
nem ugyanaz a generosum, mint nobilis?
Előzmény: theow (6186)
theow Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6186
Én szánnék rá egy kis időt, hogy megnézzek 1-2 korabeli nemesi összeírást.
Előzmény: iater (6185)
iater Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6185
ok-ok :)
de még mindig nem válaszoltál. keressem nemesi összeírásban vagy ne?
Előzmény: theow (6178)
pistur Creative Commons License 2008.10.08 0 0 6184
Hello!
Ezt találtam a turulban, érdekes?
Üdv pistur

A ŤLiteraturť rovat Weissenborn E.: Qaellen u. Hilfsmitteln der Familiengeschichte c. bővitett kiadását ismerteti dicsérettel. – Junius. Dr. Otto Freiherr v. Dungern Du rumänischen Ahnen des Thronfolgers Prinzen Ferdinand von Rumänien czimen Serer v. Zotta román geologus kutatásainak eredményét ismerteti, a ki kidentette, hogy Ferdinánd trónörökös – azóta már román király – anyai ágon egy moldvai fejedelemtől, Mohila Jeremiástól, származik. Ükanyja, Karolina, VI. János portugál király felesége, Leszczynsky Szaniszló lengyel királynak volt az ükunokája, ez pedig anyagi ágon Jeremiás fejedelemtől származott. Karolinának nővére Mária Izabella volt, boldogult Ferencz Ferdinánd trónörökösünknek dédanyja. Ugyancsak Zotta kutatásai alapján szól Dungern e számban Ferencz Ferdinánd állitólagos magyar őséről is. (Das ung. Blut. d. Thronfolgers Erzhg. Fr. Ferd.). Otto Forst nagy művében: Ahnen-Tafel ... des ... Erzherzoges Franz Ferdinand ... (lásd Turul, 1910. 47. l.) ugyanis egy magyar asszonyt is szerepeltet ősei között, Csomortány Erzsébetet, Jeremiás fejedelem feleségét, a ki szerinte 1560 körül született Erdélyben, 1616 után halt meg Törökországban s 1580 körül ment férjhez Mohilához (13. tábla, 1407. ős.). Mint forrásra a bukaresti levéltárra hivatkozik. (25. l.) Zotta azonban megállapitotta, hogy Forst tévedett (mint gyakran!), mert a fejedelem felesége, Erzsébet, Gheorghie Izlozeanu (lengyelül Lozinski)-leánya volt. Szerinte azonban máshol kell keresnünk a magyart a b. trónörökös családfáján. A 63. ősnek, Izabella Reuss herczegnőnek ősei közt szerepel ugyanis b. Sinzendorff Ágost és felesége, b. Trautmansdorf Éva, ez utóbbinak ősei közt szerepelnek Korbáviai Károly s felesége Frangepán Dorottya (1500 k.), a kinek szülei Korbáviai Pál és Blagay Klára voltak. Megjegyezzük azonban, hogy a Frangepán- és Blagay-oklevéltárban hiába kerestük őket! – Gr. Dobržensky: Die Lexa v. Aerenthal und der Semi-Gotha. Kimutatja, hogy már a XVI. században találkozunk a Lexa névvel Csehországban s katholikus családok viselték. A Lexa v. Aerenthal-család eredetét is visszakisérhetjük a XVIII. sz. elejéig s igy a Senei-Gotha azon állitása, hogy a Lexa név II. József Judenedikt-jétől (lex!) ered s a család zsidó eredetü, nevetséges mese.
Előzmény: IsseCs (6166)
idrisi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6183
A listákat a Fodor könyv ill. az adott településsel foglalkozó helytörténeti munkák alapján raktam össze. (a források is fel vannak tüntetve) Tehát lehetnek benne hibák.
A Jászok Egyesülete kb. 1 1/2-2 évvel ezelőtt az mondta nekem, hogy készül egy kiadvány, amiben a teljes redemptus névsor szerepelni fog. Ez még sajnos máig nem készült el...
Előzmény: theow (6182)
theow Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6182

Csak szimplán beleüvöltöttem valami nagyon okosat a tömegbe:)

 

Jász redemptus ősök: én csak pislogok, Apátiban van a lista szerint Simon, Csaplár, Puskás is, nekem Apátiban volt Simon, Csaplár, Puskás ősöm, de valahogy mégsem stimmel a dolog eddigelé, lehet újra neki kellene veselkedni az apáti anyakönyveknek...

Előzmény: milyennincs (6180)
iater Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6181
hm... és ehhez a jászalsószentgyörgyi Berinyi Jánoshoz nekem semmi közöm nem lenne?!
Előzmény: idrisi (6176)
milyennincs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6180
Móricka, Te panaszkodsz, vagy dicsekszel? ;-)
Előzmény: theow (6178)
iater Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6179
jelentkezem!
feleségem egyik őse André Urbán volt Árokszálláson :)
Előzmény: milyennincs (6177)
theow Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6178
Valamely szótárban biztos fellelhető (Finály, Pápai-Páriz, Magyar Oklevéltani Szótár, stb.), de én ezt nem szótárból tudom, hanem tanították egyetemen...:)
Előzmény: iater (6175)
milyennincs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6177

Rajta vagyok, rajta vagyok, bi-bi! (Szentgyörgy) Árokszállást, meg Ladányt is majd jóóóóóóól megnézem, mert oda is nyúlok...

Ki van még rajt'? Kérek jelezni :))

Előzmény: idrisi (6176)
idrisi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6176
Kedves Jász Testvéreim és Érdeklődők! :)

Egy kis adalék a redemptusokhoz:
Név szerinti lista pár településről a megváltott föld nagyságával együtt.

Ha valaki tud forrásművet a többi település név szerinti (Vezetéknév+keresztnév) listájáról, kérem tájékoztasson.
iater Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6175

"P[eri]ll[ust]rimum ac Generosum Dominum": Tekintetes és Nemzetes ?

ez biztos? a kérdésem ezzel kapcsolatban csak az lenne, hogy ez 1827-ben biztosan azt jelenti, hogy az illető személy nemesi származású? Ennek a kifejezésnek a fordítását milyen szótárban találtad? Csak mert ha szószerint nézzük és az én általam nézett szótárban akkor az am. "igen-híres, neves" és "nemes, fő nemből való".

azert lenne fontos, mert akkor keresem a nemesi összeírásokat.

 

üdv.

Előzmény: theow (6173)
iater Creative Commons License 2008.10.07 0 0 6174

neked is köszi theow :)

Előzmény: theow (6173)
theow Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6173

Anno 1827. die 24a Octobris Ego Emericus Nagy Parochus He-

gyesiensis concessa Dispensatione a tribus Denuntiationibus, nulloq[ue] Im-

pedimento detecto, P[eri]ll[ust]rimum ac Generosum Dominum Joannem Cziráki Ispanum I[nclyti] Dominii Topolyensis Parochianum Topolyensem, filium Joannis Cziraki, et Catharinae Bencze, Annorum 25, et Domicellam Mariam Drasnyák, Parochi-

anem Hegyesiensem, filiam D. Joannis Drasnyák, et Anna Andresz, Annorum

20. Matrimonio conjungi. Praesentibus Testibus Joanne Smerna et Joanne Cse-

pelley Parochiani Hegyesiensibus.

1827 október 24-én, én Nagy Imre hegyesi plébános, miután a háromszori kihirdetés alóli engedélyt megkaptam, és semmi akadályt nem fedezvén föl, Tekintetes és Nemzetes Cziráki Jánost, a topolyai uraság ispánját, a topolyai parókiához tartozót (ti. férfiút, lakost), Cziráki János és Bencze Katalin 25 éves fiát és  Drasnyák Mária kisasszonyt, a hegyesi parókiához tartozót (ti. leányt, lakost), Drasnyák János úr és Andresz Anna 20 éves leányát eskettem. Jelenlévő tanúk, Smerna János és Csepelley János hegyesi parókiához tartozók előtt.

Előzmény: iater (6153)
skoumi Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6172

Szia iater,

 

turkáltam én is a tomaji akv-eket, de csak egy névre fókuszáltam, így nem tudom azt mondani, hogy ott találkoztam volna a Cziráki névvel... viszont rémlik, hogy valahol máshol igen, majd megnézem a jegyzeteimet, hátha ki is írtam valamit...

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: iater (6171)
iater Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6171
kedves skuomi!
köszönöm szépen, minden elismerésem.

erről a cziráki jánosról sokat tudok, de nem ismerek itt olyan nemesi összeírást még amiben szerepelne. virág gábor foglalkozott ezzel a családdal kishegyesi helytörténeti kutatásai kapcsán, miszerint c.j. 1823 körül került topolyára kray báró családjához hivatalnoknak, ill. helyi postamesternek, majd onnan hegyesre, amikor feleségül vette az ottani postamester leányát drasnyák máriát.

valaki ismer tehát olyan nemesi összeírást, ami kapcsán utána eredhetnék ennek a családnak?

a baj igazából az, hogy virág gábor az illető személy születési helyét lesencetomajon 1805-re teszi... de én voltam a tomaji plébánián és ott bizony nem születik ilyen néven senki 1805 előtt és után vagy 10 évvel :(

üdv:
iater.
Előzmény: skoumi (6170)
skoumi Creative Commons License 2008.10.04 0 0 6170

Nos nekiugrottam még egyszer, bár nem vagyok latinos, két latinszótár segítségével a következőt tippelem:

 

Anno 1827. die 24a Octobris Ego Emericus Nagy Parochus He-

gyesiensis concessa Dispensatione a tribus Denuntiationilus, nullus(?) Im-

pedimento detecto, P[eri]ll[ust]rim ac Generosum Dominum Joannem Cziráki Ispanum

J. Dominii Topolyensis Parochianum Topolyensem, filium Joannis Cziraki, et

Catharinae Bencze, Annorum 25, et Domicellam Mariam Drasnyák, Parochi-

anem Hegyesiensem, filiam D. Joannis Drasnyák, et Anna Andresz, Annorum

20. Matrimonio conjungi. Praesentilus Testibus Joanne Smerna et Joanne Cse-

pelley Parochiani Hegyesiensibus.

 

1827. év október 24. napján én, Nagy Imre hegyesi plébános,

a Gondviselés engedelmével háromszori hirdetéstől(? -sel?), egy akadályt

sem találva, Igen neves (=Tekintetes?) és Nemes Cziráki János ispán urat, Topolya urát, [a] topolyai plébánia [tagját, hívét, bárányát], 25 éves; és

a.) Drasnyák Mária úrleányt

b.) Drasnyák Mária szolgálólányt

c.) Drasnyák Mária Domicellát

[a] hegyesi plébánia [tagját], Drasnyák János úr és Andresz Anna 20. éves lányát házasságban egy párrá összeadtam. Jelenlévő tanúk: Smerna János és Csepelley János, hegyesi plébánia [tagjai].

 

(a lány esetében az a.) verzióra tippelek, de pontosat csak a keresztelési anyakönyvi bejegyzés tudna adni, ha megleled, mert a Domicella vagy Domicilla előfordul névként is...)

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: iater (6146)
iater Creative Commons License 2008.10.04 0 0 6169
szia rodokmen!

kivancsian varom a Te verziodat, ha raertel forditani :)

udv,
iater.
Előzmény: rodokmen (6154)
IsseCs Creative Commons License 2008.10.03 0 0 6168

Kedves Milyennincs,

 

Annelkul hogy melyebb vitaba melyednenk ra szeretnek vilagitani egyeni eszrevetelemre , espeddig eddig a neten a Losoncz csaladnevvek mellett "de Losoncz" -ot talaltam a Banffyak között de "von Losoncz"-al egeszitik ki Csomortany Tamast, http://fabpedigree.com/pedix/peix60.htm

Tamasnak a felesge NN Lozinska volt ( apja Lozin vagy Lozinski lehetett), innen gondolom hogy Tamas a "Losonczi" nevet felesege utan vete fel.

Hol talaltal mas Csomortanyi csaladtagot a Losonczi elönevvel ? Milyen mas szemelynevvel talalkoztal ? Nagyon erdekel ez a dolog is. Kik voltak a Tamas felesegenek a rokonai ?

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

Előzmény: milyennincs (6167)
milyennincs Creative Commons License 2008.10.03 0 0 6167

Szia!

Én a hivatkozott forrásokból, s a neten máshol is azt olvasom ki, hogy a Csomortányi család előneve volt losonci.

A Lozinska, mint feleség lehet, mert (egyrészt van rá netes utalás is), egy lengyel oldal is foglalkozik Tomasz Csomortányival - mondjuk azért, mert ők lesznek Wisnowiecki Mihály lengyel király dédszülei. De az, hogy e moldovai 'akárki' lengyel főnemeshez adja lányát (ill. hogy kérjék!) kell némi 'előélet'. Plebejus családoknál is működött ez az néhány generáción belüli családi házassági 'holdudvar'.

 

Azért írtam be, hogy mutassak netes hivatkozást. Csomortányi Tamás 1550 körül született, vitéz 'férfiú', a Báthoriak szemében nagy érdeme, hogy ő hívta be harmadszor Báthori Zsigmondot az erdélyi fejedelemségre.

Szerintem ő személyében - ahogy mondani szokták - 'kitűnt' a család többi tagja közül, ezért személyére találsz netes forrásokat, a család többi tagjára aligha (ill. Erzsébet állandóan ezen a Wisnowiecki családfa vonalon említtetik).

Próbálj meg Lozinska/Lozinski felől rákeresni.

 

A Báthori lengyel udvarában lévő magyarokról ajánlok egy remek posztot

Magyarok Báthory istván lengyel király udvarában címmel.
Előzmény: IsseCs (6166)
IsseCs Creative Commons License 2008.10.03 0 0 6166

Kedves Milyennincs (MN),

 

Halas köszönetem hogy foglalkozol evvel a kerdessel te is.(Amugy minden aprosag erdekel a tema körul :-) )

Egyreszt erdekelne ha valoban Losonci / Lozinska volt Erzsebet edesanyja vagy csak a Lozin-i birtokrol kaptak volna a nevet. Masreszt erdekelne hogy kik voltak Erzsebet testveri valamint Csomortanyi Tamas testverei, Janoson kivul, öt Palmay megemliti. Csomortanyi Tamas, a "Bathoriak hu embere" Lengyelorszagban harcolt Bathori Istvan mellett (ott volt a Pskov-i/ Plescovia-i taborban ) es könnyen lehet az is hogy Lozin-i birtokat adomany utjan szerezte vagy egyszeruen egy hölgyet ( Erzsebet edesanyjat) vett el felesegul a Lozin-i birtokrol.

Csomortanyi Erzsebetnek kapcsolatia voltak 1616 körul az erdelyi rokonaival (kik voltak ezek nem tudom) ugyanis Erzsebet isztambuli fogsaga idejen ezek az erdelyi rokonok voltak akik probalkoztak megteremteni a szabadulasukhoz szukseges penzösszeg megteremtesehez.

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

 

Előzmény: milyennincs (6161)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6165
van esély rá, a hónap végén viszem magammal a gépet
Előzmény: kz.zo (6164)
kz.zo Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6164

Kedves "tiborpapa"!

Köszönöm a válaszod, nekem rengeteg ősöm Gerstenbrein. Sokan vannak ma már de mindannyian Gerstenbrein Györgytől, valamint 3 feleségétől származnak, akik az 1600-as évek végén települtek át a Bajorországi Gremheimből Dunaharasztiba.

Van néhány hozzám hasonlóan hasonlóan "őrült" rokonom, akik minden dokumentációt gyűjtenek. Ezért hálás lennék, ha lefényképeznéd és elküldenéd az e- ail címemre.

 

Köszönettel : Zoli

Törölt nick Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6163

Igen.

Tegnap láttam egy jó állapotú Gerstenbrein síremléket Farkasréten.

Azért figyeltem fel rá, mert egy ilyen nevem nekem is van Taksony-Haraszti viszonylatban.

Négy, jobblétre szenderült, hölgy van ott elhantolva, ha jól emlékszem.

Előzmény: kz.zo (6162)
kz.zo Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6162

Kedves "tiborpapa"!

Te írtál Gerstenbrein ügyben a Radixra? Sajnos nem tudok belépni oda mostanában.

kz.zo@freemail.hu

 

Kiss Zoltán

milyennincs Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6161

Török fogságban hal meg 1616-ban Erzsébet, amúgy Wiœniowiecki Mihály  lengyel király dédnagyanyja, mivel Regina Mohila anyja (az angol változatban közzétett ábrán még Erzsébet is rajta van).

Mi kéne, hogy ki volt Erzsébet anyja?

Előzmény: IsseCs (6160)
IsseCs Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6160

Kedves Pistur,

 

Igenis erröl a Tamasrol lenne szo.Felesege Losonczi vagy lengyelesen Lozinska vagy egyszeruen az is lehet hogy mai Ukrajna  Lozin (?) helyseg körul szarmazik.

 

Tisztelettel,

 

IsseCs 

Előzmény: pistur (6151)
iater Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6159
igen skuomi tényleg az a rész lenne a lényeg. az általad fordított részt én is így fordítottam, az tiszta és világos. köszönöm fáradozásod.
Előzmény: skoumi (6156)
iater Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6158
a pte-s Klimotheca szótár csodás... :) megint csak meg kell állapítanom, hogy hatalmas tudással rendelkeztek az emberek a XIX.-XX. sz. fordulóján... a neten egyéb szótárakban egészen mást írtak a kérdéses szavakra. ez a szótár hatalmas tudásanyagot ölel fel.

egy fontos részt biztosan megtudtam belőle. feleségem elődjének Joannes Czirákinak neve előtt szereplő "GENEROSUM DOMINUM" nem más, mint "nemes úr".

köszönöm szentivany
Előzmény: szentivany (6155)
skoumi Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6157

SORRY,

 

nem néztem az előzmény, előző bejegyzés stornó!!!

Előzmény: skoumi (6156)
skoumi Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6156

Szia Iater,

 

nem tudnád csatolni a szöveg eredetijét képben? Van benne elírás, így egy kicsit nehéz :) Pl utsó sor: Iestibus --> Testibus:

 

cca a következő:

1827. év október 24. napján Nagy Imre hegyesi parókus [ezt itt IQ-ból nem fogom: concessa ... Generosum - de gondolom, ez lenne a lényeg :)] Cziráki János úr, ospán, topolyai úr, a topolyai plébánia (tagja), Cziráki János és Bencze Katalin fia, 25 éves és Drasnyák Mária Domicilla (vagy úrleány is lehet akár, de szótár nélkül ezt most nem), hegyesi plébánia (tagja), Drasnyák János és Andresz Anna lánya, 20 éves. [...] tanúk: Smerna János és Cesepelley János ...-k, Hegyesről.

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: iater (6153)
szentivany Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6155

Kedves Iater,

latinul nem tudok, de két szótárt igen: http://latin.oszk.hu/cgi-bin3/index.cgi

és ezt: http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?konyvtar/kt04111901/tartalom.html

talán segít?

Előzmény: iater (6153)
rodokmen Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6154
Ha péntekig vársz leforditom, nem otthon vagyok nagyon rossz ez a gép.
Előzmény: iater (6153)
iater Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6153
:(
ugy latom senkinek nincs kedve latinrol magyarra forditani.
nekem van egy szotaram, de abban csak regies szavak-kifejezesek (meg egy masik amiben orvosi szavak-kifejezesek :D) vannak...
az az igazsag, h az olvasassal is van nemi problema. nem tudom h irjam-e en minek olvasoma szavakat, mert nem szerettem volna befolyasolni senkit, semmilyen iranyban, de mivel ohne reakcio, igy elkezdem irni:

"Anno 1827 die 24 octobris Ego Emericius Nagy Parochus Hegyesiensis concessa Dispensatrione atribus Dennunitrimius, nullog Impediniento detecto, J(?)urim ac Generosum Dominum Joannem Cziráki I(?)spanum I. Dominii Topolyensis Parochianum Topolyensem, filium Joannis Cziraki, et Catharine Bencze, annorum 25, et Domicellani Mariam Drasnyák Parochianam Hegyesiensem, filiam D. Joannis Drasnyák, et Anna Andresz, Annorum 20. Matrimoni conjunsi Prezentibus Iestibus Joanne Smerna et Joanne Cesepelley J(?)etrochiani, Hegyesiensibus.
Előzmény: iater (6146)
milyennincs Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6152

http://genealogy.euweb.cz/balkan/balkan18.html

A2-B1-C1-D6-E6-F1 Jeremie Movila (az ő felesége Csomortányi Erzsébet. Esküvő 1588-ban , a feleség halála 1617 körül), 5 gyermekük volt 2 lány a lengyel Potocki családba 'integrálódott' ;-)

Előzmény: IsseCs (6150)
pistur Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6151
Hello!

Egyenlőre Csomortányi Tamás halálát találtam meg (1601.08.03 Goroszló)ha ő az akiről szó van akkor még kutakodom, de a Losonci lányról adj több infót mert eléggé szerteágazó a család, és a táblázatok 1550 körül véget érnek.
Üdv Pistur
Előzmény: IsseCs (6150)
IsseCs Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6150

Kedves Pistur,

 

Kerdem ujra töled is tudsz e valamit egy Losonci leany es Csomortányi Tamas hazassagarol  (kb1570 körul), leanyuk Csomortanyi Erzsebet a moldvai fejedelem Movila felesege lett.

 

Tisztelettel,

 

IsseCs 

Előzmény: pistur (6121)
rodokmen Creative Commons License 2008.09.29 0 0 6149
Attol tartok, hogy csak a levéltar marad. IV. Fondfőcsoport. Ősszeirások. ill. adoősszeirások. De tényleg van belőlők szép számmal. Csak nagyon munkás. De sok szerencsét és jo munkát.
Előzmény: tomassinho (6148)
tomassinho Creative Commons License 2008.09.26 0 0 6148

Sziasztok!

 

A segítségetelket szeretném kérni.

 

Minden jel arra mutat, hogy őseim egy része a XVIII. sz. első felében Budán, Pesten, ill. Óbudán is megfordult.

 

Ezeken a helyeken gondolom gyakrabban volt polgár-összeírás, mint vidéken.

 

Az 1715-ös listákban már találtam használható nyomot, de több adatra van szükségem. Fellelhetők pl. ilyen témájú névsorok a neten, vagy marad a levéltár?

 

előre is köszi:

 

Tamás

iater Creative Commons License 2008.09.24 0 0 6147
;)
koszonom szepen, mar sokadszor...
Előzmény: milyennincs (6144)
iater Creative Commons License 2008.09.24 0 0 6146
adok egy kis forditani valot :) s varom a PONTOS - SZOSZERINTI forditast; azt en is tudom ki hazasodik kivel hol mikor :)



elore is koszi: jaa es a bajsai kun-szabok erdekelnenek mindenkeppen, arrol van meg valakinek plusz informacioja?
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.24 0 0 6145

Nemesmiliticsi Csernusok érdekelnek.

köszönettel

tp

Előzmény: iater (6136)
milyennincs Creative Commons License 2008.09.24 0 0 6144

"feleségem családja"

... kis csapatunk nevében együttesen is, meg külön is gratula (üdvözöllek a 'klubban', földi) :)))

Előzmény: iater (6136)
rodokmen Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6143
Ami a Levéltári Törvényt illeti, az nem változott. Apró(?) hibája, hogy mindegyik levéltár igazgatója úgy értelmezi, ahogy az esze diktálja (és ez nem mindig jó) amint látjuk.
Van ebben egyébként egy olyan kitétel és kivétel is, ami azt mondja ki, hogy mindez nem vonatkozik arra, amikor egyenesági leszármazott kutatja az ősöket. Azaz saját családfám esetében nincs 90/60/30 éves megkötés.Értelmezésem szerint (de ez még csak én vagyok) ha irásos meghatalmazásom van arra, hogy a leszármazó helyett járok el, akkor mint megbizott családfakutató is kutathatok.
De: Erről és az egészről, merthogy ez sokunknak húsbavág, már kezdeményeztem az adatvédelmi biztos (ombudsman) állásfoglalásának irásbafoglalását. Most várunk.
Továbbra is várom személyes tapasztalataitok közlését az egyes kutatóhelyekről.
Üdv.
Előzmény: qwycx (6139)
rodokmen Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6142
Üdv.
Én a könyv változatban (SZluha: Bács-Bodrog) néztem meg, s abban a Limbek családnévnek nincs nyoma.
Cziráky: br. Cziráky Margit a Grassalkovich hercegek családjánál van emlitve 111.oldalon, gr. Cziráky Mária pedig a Szécsen - temerini grófi családnál, a 338. oldalán a könyvnek.
A Kun-Szabó-ról azt irja, "Szabolcs megyei eredetü család, melyből K-Sz. Gergely a XVII.szd. végén Heves vármegyébe költözik. Az 1754. évi Országos Nemesi Össszirás során Ferenc itt igazolja nemességét.
Nemesmilitics helység betelepitésekor költözik be Bács-Bodrog megyébe a család egyik ága. 1773.-ban kihirdetik a megyébenĄ~ Ferenc, József, János és György nemességét Szabolcs vármegye bizonyitványa alapján.
1798-ban Bajsa és Nemesmilitics helységekben élnek. 184. oldal.
Remélem tudtam valamit az előzőekhez hozzátenni.
Üdv.
Előzmény: iater (6131)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6141
A mormonok 1-2 éve belekezdtek a 2,5 millió mikrofilmtekercsnyi levéltáruk digitalizálásába. Ez lenne a ScanStone project. Az elkészült digitális anyagokat önkéntes indexelőknek adják ki apró adagokban. A több tízezer önkéntes az augusztus végi állapot szerint már 478 millió nevet indexelt:http://www.familysearchindexing.orgEzek közt még többségben vannak az Egyesült Államokra vonatkozó adatok, de már vannak szép számmal külföldi projektek is (Mexikó, Norvégia, Spanyolország, Németország
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6140

"Máig nem értem miért nem a MOL digitalizál, mért várja megint mástól."

 

Érdemes elolvasni:

 

http://www.leveltaros.hu/akvi_tanulmany.pdf

Előzmény: qwycx (6139)
qwycx Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6139
Üdv rodokmen és melanik (meg mindenki).

Tapasztalásod helytálló. A könyvtárosok sok helyen rendesek, segítőkészek. Szerintem a hiba feljebb van.
A 6079-es hozzászólásomban másért voltam felháborodva (KÉRLEK OLVSSÁTOK EL).

Sajnos a mai napig nem kaptam választ arra a kérdésre, hogy mikor, és miért változott meg a „Levéltári Törvény”. Ahányszor a főnök változik, annyiszor változik az LT állásfoglalás, mind másképp akarja értelmezni, mind okosabb akar lenni elődjénél.

Máig nem értem mennyivel másabb egy kevés 90 év feletti ember személyi joga, mint egy 60 éve házasodotté. Azt hiszem, mindkettőből igen kevés van, és van, és kisebb problémája is nagyobb annál, hogy megtudom kivel házasodott. Sajnos az enyéim, akire kíváncsi lennék már elég rég nem élnek.

Máig nem értem, hogy ebben a digitális korban miért nem lehet fényképezni. Nincs hangja, nem árt a filmnek. Egy sima átlagos mezei gép egy gigás kártyájára ezernél több kép fér, mobiltelefon szinte nincs kamera nélkül. (persze kicsit értem, másképp ki adna közel száz forintot egy anyakönyvi lapmásolatért) Meg aztán van ahol lehet fotózni.

Máig nem értem miért nem a MOL digitalizál, mért várja megint mástól. Ma már sok fajta készülék van forgalomba (Canon, Kodak, Minolta), amik igen gyorsak (3-600 kép/perc), és egy közintézmény költségvetésébe sem okozhat nagy gondot (1-1,5 millió környékén). Nem beszélve a pályázati lehetőségről.

Máig nem értem miért……………lehet nem is fogom?…

Üdv mindenkinek Qwyc x.

Előzmény: rodokmen (6125)
iater Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6138
igen azok is ott vannak :)
Előzmény: szentivany (6137)
szentivany Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6137
Szia, azt hiszem persze Fokorú és Szentiván is valahol a közelben?
Előzmény: iater (6136)
iater Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6136

szia!

lehet rám gondoltál, de én besenyszög... :)

a bács-bodrog feleségem családja, amit most kutatok.

Előzmény: szentivany (6135)
szentivany Creative Commons License 2008.09.23 0 0 6135
Szerző, cím: Alsó László A nemesi község hatósága és szervezete. Adatok Besenyőtelek község megalakulásáról és 1848 előtti szervezetéről. -- tanulmánya. Az erdeti okiratok közlésével. Kiadás: Budapest, 1928. "Magyar Közigazgatás". Nyomda: Pallas. Ára: 2000,- Ft Kategória: Helytörténet Feltöltve: 2007-07-21, tétel azonosító: 22

http://www.pastinszkyantikvarium.hu/csoportok.php?id=&lang=hu&csop=2&arv=0

 

 

 

Mintha lenne  valaki aki érdekelt Besenyőtelken?! Vagy rosszul emlékszem?

iater Creative Commons License 2008.09.22 0 0 6134
szia!

köszi, még egy kérdés: Drasnák-Drasnyák-Drazsnyák-Drazsnyáky van-e valaki?

aztán még valami, beteszem ezt a másolatot: kíváncsi vagyok ki mit olvas ki belőle?:
A Limbeket azt nem értem, ki Limbek az általad bemásoltban?
Előzmény: gerard (6133)
gerard Creative Commons License 2008.09.22 0 0 6133

Hello

 

A 3. kunszabó csanád vármegyében volt...

 

Gerard

Előzmény: iater (6131)
gerard Creative Commons License 2008.09.22 0 0 6132

1., Liptó vm nemes családaiban:

162Kempelen IV. 10, Nagy I. IV. 109, Kőszeghi 94, Siebmacher 162.
Farkas, Lázi
Ősi birtokadományos család. Az 1391 évi oklevél vizsgálat alkalmával Lazáni Máténak fia Péter bemutatja az 1358 június 29-én és az 1364 október 24-én kelt okleveleket, melyekkel igazolja a Lázi, akkoron Lazán nevű birtokhoz való jogosultságát, amit még elődje Ivánnak fia Pál szerzett. Az akkor felvett jegyzőkönyvben (Liptói Regestrum, 51. oldal) megemlítik, hogy a László király által 1272 és1290 évek között a lazáni jobbágyok részére adott kiváltságlevelet a tulajdonosok bemutatták már a Róbert Károly király idejében tartott oklevél vizsgálat alkalmával. II. Lajos király 1521 május 20-án megerősíti fenti két oklevelet György kérésére, kinek apja Márton, azé Gergely, azé Péter azé Pál azé Iván, azé pedig Limbk. Hosszú pereskedés folyik a lázi birtok egy részéért F. György fiának Mátyásnak egyetlen leánya F. Mária, Ghillány Simonné és unokaöccse F. Márton között, akinek apja György, nagyapja Márton és annak apja az előbb említett György. F. Márta a pert perújítás után megnyeri és a per tárgyát képező lázi birtokot 1556-ban hivatalosan át is veszi. F. Mártának 1561-ben történt elhalálozása után férje Ghillány Simon 1562 június 2-án királyi adománylevelet is szerez a birtokrészre.
A Farkas család többször szerepel Liptó vármegye életében, így 1610 január 6-án a lykavai uradalom birtokosának Illésházy István özvegyének, Pálffy Katának megbízottjai a rózsahegyi bíróválasztáson Thuránszky Simon és F. Farkas. F. János címeres nemeslevelet is szerez, amit 1634 február 20-án a Liptószentmiklóson tartott megyegyűlésen ki is hirdettet. 1756 január 19-én F. József középsőmalatini lakós feleségül veszi Kiszely Imre özvegyét Doloviczényi Máriát, kivel a nagypalugyai ág. evang. templomban esküszik meg. Ugyanott keresztelik F. János és Czupra Annának következő gyermekeit: Anna 1759 szeptember 19, János 1765 szeptember 30, Sámuel 1775 január 8.
Liptó vármegye több nemesség igazoló bizonyítványt is kiad a család tagjainak, így 1793-ban F. Mihály losonci lakósnak, aki néhai Jánosnak a fia, 1798-ban F. János rimabányai lakósnak aki Györgynek a fia és unokája szintén Györgynek, akinek viszont Mihály az apja, azé Bálint. E bizonyítvány azonos azzal, amit unokafivére F. másképp Palencsek András kap ugyanebben az évben. 1803-ban F. Mátyás benedekfalvi kántor, 1808-ban F. György és Pál késmárki lakósok, Györgynek a fiai kapnak bizonyítványt.

 

2., Czirákyra volt 31 találat, ebből kettő bács-bodrogban:

 

A.,

Szécsen, Temerini gróf
Mária Terézia királynő 1763. június 21-én Bécsben címeres nemeslevelet ad a horvát családból származó Sz. Mátyás kapitánynak és unokaöccsének Sándornak. (Liber Regius XLVI. 486) Kihirdetik megyénkben. A társszerző Sándor körösi főispán, kamarai elnök 1796-ban 80 ezer forintért megveszi a kincstártól, (a vételár felét érdemeire való tekintettel elengedik) megyénkben a temerini uradalmat (Újvidéktől 15 kilométerre északra, ma Temerin, Jugoszlávia), honnan a család az előnevét veszi. Ferenc király 1798. november 2-án Bécsben Temerini előnevet ad Sz. Sándornak (Liber Regius LIX. 698), majd 1811. július 5-én Bécsben Sz. Sándort, feleségét Komori Bedekovics Rózát és Károly, Miklós, Franciska és Magdolna gyermekeit grófi rangra emeli. (Liber Regius LXIII. 147) Az 1841 évi megyei összeíráskor Temerinben Károly, Miklós, Adolf, Sándor, Károly és Miklós szerepel. A XIX. század végén a temerini uradalmat a Fernbach családnak adják el.
Címer (grófi 1811): Négyelt pajzs: 1. és 4. kékben arany jobbharánt pólya, 2. és 3. vörösben hármas sziklacsúcs középsőjén könyöklő páncélos kar görbe kardot tart. Három sisak dísze: 1. jobbharánt ill. balharánt arany pólyával megrakott nyílt sasszárny-pár között fehér rózsa, 2. és 3. befelé fordult könyöklő páncélos kar görbe kardot tart. Takarók: kék-arany, vörös-ezüst.  eBBEN A CSALÁDBAN VOLT AZ ALÁBBI MEGEJYGZÉS A CSALÁDFÁN A 1899-BEN SZÜLETETT dR. tEMERINI mIKLÓSNÁL A FELESÉGE KAPCSÁN, HOGY :

(Pál-gr Cziráky Mária)

 

VALÓSZNÜLEG AZT JELENTETTE, HOGY FELESÉGÉNEK GRÓF ESTERHÁZY ALEXIÁNAK (1910 POZSONY) A SZÜLEI ESTERHÁZY PÁL ÉS CZIRÁKy MÁRIA

 

B.,

a GRASSALKOVICS CSALÁDNÁL, GRASS. TERÉZ (1738-1769) FÉRJE FORGÁCH JÁNOS,1722-1774 AKINEK SZÜLEI f. JÁNOS- CZIRÁKY MARGIT)

 

Ezen kívül nyitrában 15  vasban 10 cziráky hivatkozást talált.

 

3., Kun-szabó

 

Lukács.
Mária Terézia 1762. julius 26-án Bécsben címeres nemesi levelet adományozott L. Jakab-nak, feleségének Thódor Margit-nak, valamint Tódor, Gergely, Lukács, János, Mária, Anna, Sakar és Herabsime nevü gyermekeinek. A család, mint bérlő (Kaszapereg), a XVIII. század közepén költözött megyénkbe, ahol tagjai nemességüket 1762. szept. 22., 1813. febr. 25., 1819. márc. 4., 1822. junius 20. és 1845. szept. 6-án hirdettették ki.3
A család örmény eredetü, jelenleg róm. kath. vallásu.

119JAKAB címerszerző (1762. VII. 26.) Thódor Margit
TÓDOR 1762., GERGELY † 1819. Szarachan Anna, LUKÁCS, JÁNOS sz. 1745. Lengyel Etelka † 1820., MÁRIA, ANNA, SAKAR, HERABSIME
ISTVÁN, JAKAB, JÁNOS Novák Ilona, ANTAL sz. 1767. Domonkos Sára Nagyvárad, JAKAB sz. 1777., JÁNOS sz. 1780., MÁRTON sz. 1774. Hódmezővásárhely, ANNA sz. 1777. Köller Antal(?), ANTAL sz. 1781., IGNÁCZ sz. 1783., ALAJOS sz. 1785., JANKA sz. 1788., KRISZTINA sz. 1789., JÁNOS sz. 1791., BRIGITTA sz. 1792., ISTVÁN sz. 1794., LIDIA (?)
TÓDOR sz. 1795. Gyergyószentmiklóson † 1865. XII. 31. Vertics Erzsébet Apátfalva, ISTVÁN, KATALIN sz. 1800. † 1889. Temesváry Mihály, MÁRIA Czifra Lukács, ROZÁLIA Kövér István, GERGELY sz. 1800. váradolaszi-i 1836-ban kaszaperegi l., JÁNOS-József sz. 1807., MIKLÓS † 1819., ISTVÁN sz. 1810., ANTAL sz. 1816. Kövér Terézia
LUJZA Lovrits Pál, ILONA-Jozefa sz. 1829. László Antal, MIHÁLY sz. 1827. † Vargay Emma Apátfalva, JULIA 1831–2., KÁROLY-János 1833., JÁNOS 1835., ERZSÉBET 1836., MAGDOLNA 1837–8., JÓZSEF 1839., JÁNOS 1840., ANTAL sz. 1842. Kovács Terézia Apátfalva, ETELKA sz. 1847., MÁRIA sz. 1849.
GYULA sz. 1869. földbirtokos Ivánkovics Margit Apátfalva, ISTVÁN sz. 1872. közs. jegyző Ekkert Erzsébet Földeák, MIHÁLY sz. 1868. közs. jegyző Királyhegyes Varga Anna, ERZSÉBET sz. 1872. Kunszabó János, ILONA sz. 1874. Nagy László, BÉLA sz. 1877. közs. jegyző Korek Ilona Apátfalva, JULIÁNNA Zippel Gyula
LÁSZLÓ sz. 1901., MARGIT sz. 1900., ILONA sz. 1906., ERZSÉBET sz. 1905., ILONA-Julia sz. 1906., BORISKA sz. 1908., BÉLA sz. 1909., ILONA

 

Ennyi

 

Gerard

Előzmény: iater (6131)
iater Creative Commons License 2008.09.20 0 0 6131
üdv Mindenki!

valakinek megvan netán a Szluha Márton által írt Bács-Bodrog vármegye nemes családjai c. könyv vagy dvd kiadvány?
ha igen akkor a következőekre lennék kíváncsi: szerepelnek-e benne az alábbi családnevek?
1. Limbek
2. Cziráky
3. Kun-Szabó

előre is hála és köszönet:
iater.
milyennincs Creative Commons License 2008.09.17 0 0 6130

"Ez jelent valamit ?"

Hát hogyne jelentene :) Köszönöm. Azért nagyon hasznos, mert nem olyan forrás, hogy valaki leírta, és higgyem el, hanem ez lényegében elsődleges forrás.

Előzmény: gerard (6129)
gerard Creative Commons License 2008.09.16 0 0 6129
359     Debrecen. 1575.
SZEGEDI Lõrinc [transl.]:
Theophania, az az isteni meg ielenes. Wy es igen szép comoedia a mi elsö atyainknac allapattyárol es az emberi tiszteknec rendeleseröl auagy gradiczarol. Szegedi Lörintz altal. Debrecembe 1575 Komlos.

A–F [G2?] = [26?] fol. – – Orn., init.
RMK I 117
Iskoladráma. – A címlevél után a szerzõ ajánlása Báthori Miklósnak és … házastársának … Losonci Fruzsinának. Ennek végén rövid magyar vers: Comendaciuncula brevis comoediae, amelynek az incipitmutatóra utaló kezdõsora: Ha ki rövideden akarsz comoediát, ime. A fõrész Prologusszal, Argumentum comoediaevel és a szereplõk, az interlocutores felsorolásával kezdõdik. A mû négy felvonásra (actus) és azon belül jelenetekre (scena) tagolódik. Az Ádám-Éva idejében játszódó darab dialogusokba rendezett oktatás a családról. A mû egyetlen példánya a végén csonka.
Szövegkiadás: RMDE I 723–786, függelékben Nikolaus Selnecker eredeti mûve és Szegedi Lõrinc ajánlása.
A mû szerzõje, Szegedi Lõrinc 1562-ben a wittenbergi egyetemen tanult, majd Békésen és Szatmáron iskolamester és református lelkész volt. Theophaniáját békési lelkész korában írta. Házy Albert (A XVI. század társadalomszemlélete Selneccerus Miklósnál és Szegedi Lõrincnél. Szeged 1938, 28) és Horváth János (Ref. 306) megfigyelése szerint az ajánlásnak a magyar királyt és fejedelmet hiányoló panaszából arra lehet következtetni, hogy az írás ideje 1571 március-május hónapjaira, a János Zsigmond halálát követõ és Báthori István megválasztását megelõzõ interregnum idejére eshetett. A megírás és a kinyomtatás között eltelt idõvel, valamint a nyomdász tudatos helyesírásával magyarázható, hogy a Szegedi leveleit jellemzõ õ-zõ nyelvjárás e mûben eltûnt (MNy 1951: 99–101, Eckhardt Sándor).
A darab forrása Nikolaus Selnecker német evangélikus szuperintendens és lipcsei egyetemi tanárnak 1560-ban Wittenbergben megjelent Theophania címû latin nyelvû verses iskoladrámája volt. Heinrich Gusztáv megállapította, hogy Szegedi mintáját prózában hûen fordította, de azt helyenként megrövidítette (EPhK 1887: 163–175).
Szegedi darabjának irodalom- és társadalomtörténeti vonatkozásait Horváth János foglalta össze (Ref. 305–310, 507). – Lásd még: ItK 1923: 119, Thienemann Tivadar – RMDE I 787–789 – MIrodT I 359–360, 362, Varjas Béla.
Toldy Ferenc a mûnek egy kéziratos másolata alapján kimutatta, hogy a ma ismert egyetlen példánynak végérõl valószínûleg csak két levél hiányzik (A magyar költészet története. Pest 1867, 204). Az utolsó megmaradt levélen az Actus quarti scena quarta, a mû befejezõ részének kezdete olvasható.

Ez jelent valamit ?

 

Gerard

Előzmény: milyennincs (6123)
melanik Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6128

Szia Rodokmen!

A Fővárosi Levéltárról nekem azért jobb tapasztalataim vannak! Velem mindig készségesek, udvariasak és e-mailben is szoktam anyagot kérni. A 3 napot sem tartják be olyan szigorúan. A szerdai ügyeletre (este 7-ig) mindig eljutok.... 

A mikrofilm olvasó kicsi, levegőtlen (nekem az), de ha kérem az ajtót kinyitják.

Ami talán rossz, hogy itt már új rendelkezések vannak a házassági anyakönyveket illetően, ez pedig 75 év lett. De azt gondolom ezt azért nem az alkalmazottak találták ki , akárcsak a kutatható film és kötet mennyiségeket sem. A könyvtáruk kb. 30 ezres kötetből áll, jól használható. A Sz. Gyula pedig olyan mint a MOL-ban a Hermina, tehát nagyon segítőkész....    :)))

Előzmény: rodokmen (6125)
idrisi Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6127
KEMÖL (Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára), Esztergomi Kirendeltség: Néhány nappal előre ki kell kérni az anyagot, mert a raktárépület több utcával odébb van. Emlékeim szerint két mikrofilmolvasó van. Amúgy segítőkészek, bár az e-mailezés nem az erősségük.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltár, Kiskunfélegyháza: Eddig csak internetes kérést intéztem feléjük, de készségesek voltak.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár, Szolnok: Előre kell szólni, de ha már ott van az ember, akkor rögtön is kihozzák, amit kér. Nagyon kedves, hozzáértő és segítőkész az egész személyzet.

Előzmény: rodokmen (6125)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6126

Nekünk a Békés megyei levéltárban Gyulán (anyakönyvi másolatok a Békési fióklevéltárban), a Veszprém megyei levéltárban,a székesfehérvári püspöki levéltárában és az orosházi evangélikus levéltárban voltak igen pozitív tapasztalataink!

És: a Pestmegyei levéltárban egyszer jártunk:
az igen vastag (halálozási anyakönyvek másolatai) kötetbe betettek egy könyvjelzőt, hogy a "szabály" szerint addig nézhetjük.
Ránk viszont senki nem nézett egész délelőtt. :)

 

A budapesti MOL (Lángliliom utca) meg olyan, amilyen.

(az anyósomat is megszoktam, csak beletörődni volt nehéz)

Előzmény: rodokmen (6125)
rodokmen Creative Commons License 2008.09.15 0 0 6125
Sorstársak!
Szoktatok levéltárakban kutatni?
A Fővárosi Levéltárról irt szörnyüségeket olvastam. Sajnos a Levéltári Törvényt minden levéltárban úgy értelmezik ahogy eszük diktálja. (ez nem mindig a legjobb).
Én évekkel ezelőtt jártam ott, akkor csak 3 nappal előre lehetett anyagot kikérni, s akkor is csak meghatározott mennyiséget. A kutatótermi felügyelők pedig egész nap csak ültek és malmoztak. (Hárman voltak minderre). Egyébként is tapasztaltam, hogy aki azt mondja, nem ér rá valamire, annak az égvilágon semmi dolga nincs, de jobban szeret ülni a székén s a fejét belepi a pókháló.
Tehát : arra kérlek Benneteket, osszátok meg velem és a közzel legfrissebb levéltári tapasztalataitokat, (jót rosszat egyaránt).
Kezdem: Bács-Kiskun megyei Levéltár, Kecskemét, minden anyagot, ami rendelkezésre áll, a legrövidebb időn belül kiadnak, bürökráciamentesek, készségesek, segitőkészek.
Fejér megyei Levéltár, Székesfehérvár: ugyan 12 kötetnyi anyakönyvben korlátozzák a napi kutatható mennyiséget, de a kért anyagot azonnal kiadják.Mikrofilmolvasó rossz.
Székesfehérvár, Városi Levéltár: korlátozás nélkül és azonnal adnak anyagot, készségesek, segitőkészek. Mikrofilmolvasó csak két darab van, ezért célszerü (csak) bejelentkezni.
Akinek kérdése van, tegye fel, ha tudok, válaszolok.
Jó kutatást mindenkinek!
milyennincs Creative Commons License 2008.09.13 0 0 6124
Szia! Itt a helyed közöttünk ! :) Van még ez a topik is, ami érdekelhet:  Nevek, családnevek magyarul 
Előzmény: rodokmen (6120)
milyennincs Creative Commons License 2008.09.13 0 0 6123

Köszönöm mindenkinek, akik ide tették, s akik elküldték, személy szerint idrisi-nek, szentivany-nak, IsseCs-nek, firmin-nek s pistur-nak.

 

Konkrétan engem Losonczi István, temesvári hős, - kivel fiágon kihal ez a család - s két leánya, Fruzsina és Anna érdekel, utóbbi az a Losonczi Anna, aki Balassi Júlia verseinek ihletője lesz. 

A problémám az, hogy míg Nagy Iván Annánál 3 férjet említ, sor szerint 1. ecsedi Báthori Miklós, 2. Christoph Ungnad von Sonnegg, 3. Forgách Zsigmond (idrisi a 6118-ban be is tette az ábrát), Fruzsinánál egyet sem, ez szerintem nem valószínű és nem a 'semmi (0)/3' önmagában valószínűtlen volta miatt (Fruzsina az idősebb, 1744-es születésű, a szülők esküvője 1740 körül volt)

 

A Magyar Életrajzi Lexikon szócikke 1553-as születésűnek írja Annát, amit aztán át is vesz automatikusan sok más közlő (a wiki is) bele nem gondolva, hogy 1552 júl. 27-én az apja meghalt, s - mint Nagy Iván is írja - halála elött kérte nemcsak a saját 2 lánya, hanem elhúnyt bátyjának nála nevelt lányai fiúsítását.

 

A feudális jogrend szerint a leány nem örököl birtokot, hanem az ún. leánynegyedet kapja, s persze hozományt (amit magának visz, s ami nem lesz a férjéé, hanem megtart magának) Akkor szerezhet birtokot, s vihet a házasságba saját tulajdonként, ha 1. nincs annyi ingóság, pénz, 2. az, akihez hozzámegy, annak nincs (s a birtok a jogállás szerinti létük alapja). A fiúsítással jutnak hozzá így a lányok azokhoz a birtokokhoz, ami a 6121 hsz-ben felsorolást nyert, ellenkező esetben az visszaszállt volna a Koronára (kicsit bonyolultabb volt a helyzet, mert Losonczi több birtokát elzálogosította a védelemre készülve, így azok - szintúgy a feudális jog alapján - ingósággá váltak, de ebbe most nem mennék bele, nem tipikus).

Ezekkel az így megtartott birtokokkal lettek a lányok elsőrangú parti (az addiginál is jobbak).

 

Na itt állok és nem tudom kinek higgyek: Szemben Nagy Ivánnal a másik megbizható forrásnak ismert web site-on a Losonczi családfa Losonczi Fruzsina házasságát mutatja Báthori Miklóssal A fordítottjánál, ahol a férj családjánál nézi az ember, dodonai - mindkettő:).

 

A Báthori Miklós-Losonczi Anna frígy ellen szól az, hogy Báthori Miklósnál (1520-1584) a nagyobbik lány is 24 évvel fiatalabb, s hiába volt ő 8. gyerek az esküvő 1560 körül lehetett (ekkor ő 40 éves, Fruzsina 16, Anna pedig annyi se), de mindenképp 1552 után (a552-ben ha 1540-ben volt a Losonci-Pekry esküvő nagyon fiatalok voltak a lányok).

 

Mellette pedig az, hogy azért Nagy Iván elég alapos, s hogy Anna (későbbi) férjei, úgy Ungnád Kristóf, mint Forgách Zsigmond (de Balassa is, mint kérő, majd felperes) keményen utazott a vagyonra. Báthori Miklós gyermektelenül halt meg, az özvegyet - szintén a feudális jog alapján - a házasságkor kikötött hitbér szerinti értékű haszonélvezet illeti meg, de csak az özvegység idejére (így ez megint az ellen szól, hogy akkor a Báthorival kötött házasságnál kikötött hitbért elvesztette volna az Ungnáddal kötött frígynél, de Ungnád - birtoktalan lévén Mo-on nem nagyon tudott ilyet adni, ott nagyon nem lehetett veszteni. A hitbér alapja jelentősen a férj vagyonától függött.)

 

A Báthori család kihalt, Gudenusnál nincs, Kempelent pistur mutatott az előbb, de azok mind kihalt családok, talán ez: (a közepén) "Losonczy Kihalt család. – Vö. NI. VII/174–178. (gen.); Forgon II/87.; Gorzó 76.; Lendv. I/66–7.; T. I/16–26., 96–99., 150., II/79–81., 88."

Szóval itt vagyok méga  közepén a kérdéssel, kinek a férje volt ecsedi Báthori Miklós (1520-1584)?

pistur Creative Commons License 2008.09.13 0 0 6122
Hello!
Ez a Kempelenből van.
Üdv pistur


Losonczy (susai) Czímeres levelet II. Mátyástól 1609. jan. 24. L. János nyert. A család Gömörmegyében élt. – Vö. Forgon II/87–8.; Siebm. 378.
Losonczy (losonczi) Czímeres levelet 1626. máj. 6. Szigyártó András és fiai kaptak. Kihirdette 1629. szept. 25. Nógrádmegye. A család egyik ága utóbb L. néven vált ismeretessé. – Vö. Forgon II/88–90. (gen.); MNZsbk. II. R. I/404–6. (gen.); Siebm. 378.
Losonczy (alias Czomor) Czímeres levelet 1654. jun. 26. L. Márton nyert. Kihirdette 1660. jun. 21. Nógrád-, 1712. Szatmármegye. (Gorzó 76.)
Losonczy Czímeres levele kelt 1662. (Pestm. lt.) – Vö. Kősz. 217.
Losonczy Czímeres levelet 1793. jul. 11. L. János és gyermekei kaptaik. (LR. LVII/183.) – Vö. NI. VII/178.; Siebm. 378.
Losonczy Czímeres levelet 1797. jan. 20. L. Pál (Pestm.) és gyermekei kaptak. (LR. LVII/183.) – Vö. NI. VII/178.; Siebm. 378.; Kősz. 217.
Losonczi (angyalosi) Leszármazási adatok a gr. Teleki-levéltárban Marosvásárhelyt. – Vö. NI. VII/179.
Losonczy (losonczi) Az 1754/55. évi orsz. nemesi összeiráskor Ungmegyében József él.
Losonczy (rétyi) Székely család. – Vö. Pálmay: Háromszék 286.
Losonczy Leszármazási adatok a gr. Teleki-levéltárban Marosvásárhelyt.
Losonczy Kihalt család. – Vö. NI. VII/174–178. (gen.); Forgon II/87.; Gorzó 76.; Lendv. I/66–7.; T. I/16–26., 96–99., 150., II/79–81., 88.
Losonczy-családbeliek. Az 1754/55. évi orsz. nemesi összeiráskor Borsodmegyében István, László, János özv., András; Gömörmegyében István, Zsigmond, János özv., Anderkó Zsófia és fiai Sándor, György, János, László; Győrmegyében János; 417Nógrádmegyében László, István; Nyitramegyében Sámuel; Zemplénmegyében István fordulnak elő az igazolt nemesek között. – Vö. NI. VII/178.; Siebm. 378.; Alapi 229.; Balogh 94.; Kősz. 217.
Losonczi, l. Farkas-L.
Losoni Czímeres levele kelt 1654. (Zemplénm. lt.) – Vö. Siebm. 378.
Előzmény: milyennincs (6101)
pistur Creative Commons License 2008.09.13 0 0 6121
Ezt találtam, ment mail is
Üdv pistur

Lossonczy család.
A kihalt ős régi Lossonczy családnak is, – mely a losonczi Bánffy családdal egy törzsből ered, – származási rendje oklevelek nyomán teendő tisztázásra vár, Az előttem fekvő s alább következő nemzedékrend első két vagy három nemzedéke sem látszik biztosnak, és azért alább azon személyeket, kikről oklevelek tanúskodnak, és így összeköttetéseik ez uton igazolvák, egyenként elé sorolandom: – A családfa következő:
Tamás, vagy Miklós 1320.; István; Tamás.; László bán 1389. (Telegdi Anna.); István. †; Desewde Losoncz erdélyi vajda 1437.; Dienes. (Genyő Anna.); Zsigmond de Losoncz 1418.; Dienes 1424.; Albert de Losoncz (Zécheny Adviga.); László kir. asztaln. 1457.; László losonczi Bánffy névvel.; László de Losoncz birta Szügyöt.; Miklós 1424.; Istv.; János.; László 1460. (Dóczy Kata.); István 1460.; Zsigmond 1505. zászlós úr. (Homonnay Erzse.); Antal főpohárn. 1527. (Báthory Klára.); Farkas. †; Anna.; István 1537. † 1552. nógrádi főisp. temesvári kapit. (Pekry Anna.); László. †; Klára. (Homonnay Gáspár.); Dorottya. (Kisvárday Miklós.); Anna. (1. Báthory Miklós. 2. Ungnad Kristóf. 3. Forgách Zsigmond.); Fruzsina.

175Egy 1424-ben kelt és Nógrád megyei Horpács, Verk (Berki) Valkia helységek határjárását illető oklevelben* mind a nevezett helységek egyikének birtokosa említetik Dienes, Lossonczy Lászlónak a bánnak fia, testvére Zsigmond, és ennek fia László, továbbá nevezett Dienesnek fiai Miklós, István és János. –
1438-kán oklévélben Losonczi Lászlót mint egész Slavonia bánját, Losonczy Istvánt mint pedig szörényi bánt olvassuk.* A szörényi báni méltóság a következő évben üres volt.*
1439-ben Albert király Garai Lászlónak a machoi bánnak kir. adományban adja Nógrád megye Szügy és Csesztár (Csesztve) helységet, mint az adomány levél mondja néhai Lossonczy Zsigmond fiának néhai Lossonczy Lászlónak magvaszakadtan.*
1437-ben Losonczy Dezső (Desen de Losoncz) erdélyi vajda, birt Magyar-Bogáthon.*
1437-ki oklevél záradékában találjuk Losonczi Dezsőnek fiát mint kir. főasztalnok mestert.*
1460-ban Lossonczy Albert, nejének Zéchen Advigának (Zécheny László leányának) és ettől született gyermekeinek. Lossonczy László és Istvánnak neveikben is, és neje testvérének Zéchen Annának (ki Ország János jegyese volt) nevében Ország Mihály nádor, Gyöngyösön Bessenyei Mihálynak az országbíró előtt egy malom felerészét adományozzák.*
Albert fiának Lászlónak fia Zsigmond mint zászlós úr van az 1505-ki rákosi országgyűlés végzeményének alá írva.* Hogy Zsigmondnak neje Dóczy Katalin és Gyermekei Antal, Farkas és Anna valának, ki tűnik csulai Móré Lászlónak (Móré György fiának) 1514-ben kelt és és testvérei nevében is tett bevallásából, melyből Lossonczy Zsigmondot s nevezett gyermekeit megnyugtatja arról, hogy nékie birtokaikat, melyeket özvegygyé lett anyjuknak Dóczy Katának 176feleségűl vétele által kezeibe kapott, visszaadta legyen.* Zsigmondnak valószínűleg második neje volt Dóczy Katalin, és ettől születtek még fiai István és László.
Zsigmondnak a zászlós úrnak fiai közűl csak kettőnek maradt gyermeke, Antalnak és Istvánnak, a többi magnélkül halt meg.
Nevezett Antal 1527-ben lett főpohárnok I. Ferdinand kir. koronázásakor, és ennek pártján leljük őt 1533-ban is.* Később nyomait nem találjuk, s innen hihető, hogy ezután nem sokára történt azon borzasztó eset rajta, hogy neje Báthori Klára őt iródeákja által megfojtatá.*
Antalnak testvére István a temesvári hős, ki 1552-ben családja fiágának sorát bevégezé, anyai jogon Bars megyében is birtokos volt, Hevesben ő bírta Nana várát is. Legelső emlékezetét 1537-ben találjuk, midőn Hont megyei alsószemeredi birtokrészét 200 fban elzálogosítá Dubraviczky János- és Lászlónak.* István eleintén Szapolyaihoz szított, vagy legalább I. Ferdinándnak nem volt kedves embere, és ellene terhes vádak voltak emelve; mert 1547-ben aug. 28-án Prágában kelt oklevélben már mint Nógrád vármegye főispánja nyert I. Ferdinándtól kegyelmet, úgy a maga, mint szolgái részére, és minden ellene emelt keresetek alól fölmentetett.* És 1551-ben csakugyan I. Ferdinánd részére a Szapolyaiak ellen látjuk őt Castaldó mellett műkődni. Nem sokára ezután temesi főispán és Temesvár és az ország alsó részének főkapitánya lett, és 1551-ben Temesvárnak a török általi első ostromát vitézűl meg állta. Hogy mily hősiesen védte a török ellen Temesvárt másod ízben és mint öletett meg 1552-ben jul. 27-én azt a történelemből minden hazafi tudja; azért annak hosszas elbeszélése itt szükségtelen. De az kevésbbé ismeretes adat, hogy Lossonczy István Temesvárnak második ostroma alatt, mely Ťťjun. 27-én. kezdetett meg, azért folyamodott I. ŤťFerdinandhoz hogy halála esetére, miután fiu gyermekei nejétől petrovinai Pekry Annától nem voltak, leányait, és ezek kihaltával néhai testvérének Antalnak, Klára és Dorottya leányait fiusítsa. A királyi beegyező okmányt I. Ferdinánd király 1552. 177jul. 20-án (tehát épen egy héttel Losonczy eleste előtt) írta alá;* mely szerint a király Istvánnak Fruzsina és Anna leányait, úgy néhai testvérének Antalnak árváit Klárát és Dorottyát, nehogy ha István történetesen e világból kimúlnék, azok idegen hajlókokra szoruljanak, a következő javakban fiusítá; úgymint egész Szécsény, Somoskő, és Gács várában (Nógrádban) Pankota, Senyew, Dészna várakban (Zarándban) Szentmárton várában (Szabolcsban) és Szalancz várában (Zemplínben); Zarándban a Szentdienesi, és Csanádban a vásárhelyi kastélyokban; továbbá Sebes városában egészen, és a hozzá tartozó Thótvidékébe és Bekenben (Zarándban) Mandorban (Szabolcsban) Ujlak és Egyaranban (Zemplínben) és Nógrádban is Ujlakban, Beregben egész Czigány helységben, és ezeken kivűl a következő birtokrészekben Nyitrában Nagy-Tapolcsán mváros. Hontban* Wysk, Rima-Szombat, Zvinyibánya, Tiszolcz helységben; Nógrádban Losoncz és tartozékaiban, Thótvidékében és Ecseken, Hevesben, Gyöngyösön és Abad helységben, Temesben Chama mvárosban.
Kikhez mentek L. István és Antal leányai férjhez, azt a táblázat mutatja; bennök a fényes polczra emelkedett családnév elenyészett.
Most még részint már a táblázaton állókra részint az ott nem találhatókra nézve meg kell említenünk a következőket.
Losonczy László Zsigmond király alatt a dalmát-, horvát- és tótországi hadak főkapitánya és szörényi bán volt 1387-ben.
L. István szintén Zsigmond király alatt temesi főispány és szörényi bán volt. Szintén István (tán ez) 1421. tájban erdélyi vajda.
L. Benedek a Rigó-mezei ütközetben esett el.
L. Rénold. Ulászló királynál Cillei Ulrich közbejárója, miért Cilleitől Krajnában Traburg várat kapta 1440-ben.
Végre nevezetes még Gara Miklósnak egy 1409-ben kelt itéletlevele,* mely szerint a birtok osztály kereső Abádi Sebestyénnek fia György az egri káptalan előtt azon eskünek letételére köteleztetett, hogy az ő atyja Abády Sebestyén fia Lorandnak, a ki fia Sebestyénnek, a ki fia azon Jánosnak, ki Losonczy Dienes nádorral ugyan azon atyától származott; és igy ezeknek minden birtokaikkól őt is illeti 178osztály rész. E szerint az Abádi kihalt család is a Lossonczy családdal egy törzsből eredett.
Losonczy család.
Losonczy nevű nemes család jelenleg is Borsod, Heves, Gömör, Nógrád, Szatmár, Veszprém vármegyék nemessége sorában áll.
Nógrádban a Szigyártó (l. ezt.) családnak előneve a Losonczy név, s úgy látszik ennek ágazatai is ösmeretesek néhol a Losonczy nevezet alatt.
A Gömör megyei Losonczy családnak nehány ízen csak e század elejeig terjedő leszármazása következő:
Károly. (Ragályi Judit.); Judit. (Tornallyay Károly † 1822.); József.; Klára. (Máriássy Boldizsár.); Bora (Gencsy Sámuel.); Károly.; László.; József.; András.; Ferencz.; Janka.; Klára.; Ludovika.

Még két újabban nemesített Losonczy családot is találunk; az egyik az, melyből
Losonczy János 1793-ban kapott nemes levelet és abban ily czímert: a paizs kék udvarának alyján zöld téren egy folyam hullámzik, fölötte szántó földek és erdőkön túl egy fehér szikla emelkedik, és azon egy ezüst szárnyas ló (pegazus) ágaskodik, első lábaival egy vörös zászlót tartva, melyen fekete kétfejű sas látszik, a zászló nyelének végén pedig zöld koszorú díszlik. A paizs fölötti sisak koronáján pedig egy fekete sas kiterjesztett testtel látható, egyik lábával zöld olajfa ágat, a másik lábával pálma ágat tartva. Foszladék mind két oldalról ezüst-kék.*
A másik ily nevű család az, melyből Losonczy Pál 1797-ben nyeri czímeres nemes levelét; ennek czímere négyfelé osztott paizs, az 1. és 4. osztály kék údvarában hármas sziklahegy, középsőjén arany korona van, és abból fehér szárnyas ló (pegazus) emelkedik ki; a 2 és 3. osztály arany udvarában hármas zöld hegynek a közepsőjéből arany koronából meztelen merkur piros övvel ellátva nyúlik fel, fején a szárnyas föveg, jobb kezében a két kígyó által övedzett békepálczát, balkezében pedig zöld koszorút tart. A paizs fölötti sisak koronájából zöld növény ágak között a leírt mercur emelkedik ki. Foszladék jobbról ezüst-kék, balról arany-vörös.*
179Losonczi család. (Angyalosi.)
Közűlök Lajos ügyvéd Abrudbányán 1848-ban.
Előzmény: milyennincs (6101)
rodokmen Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6120
Bocs, hogy két részletben válaszolok, de kezdő fórumozó vagyok, s csak most vettem észre a Szög névre vonatkozó kérdést.
A Szög családnév is un. dictus-név. A szöghaj egykor vioselőjének hajszinére(!) utalt. Barna hajat jelentett. 1520-ban még ilyen irásmóddal láthatjuk leirva: ZEWG.
Egyébként a Kempelen, X.kötet 96.oldalán lehet olvasni a Szög családról. Üdv.
Előzmény: fiore01 (6088)
rodokmen Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6119
A Pallagi családnév helynévi eredetü, tkp. = parlagi, Szabolcs, Szatmár, Baranya megyékben volt ilyen helységnév, de igen gyakran előfordul határnévként is, azaz sok településen. A család egykori birtokára, vagy lakó, illetve származási helyére utal. Már 1393-ban oklevélben emlitik a Pallagi név viselőjét. Később országosan előfordul mint családnév.
A Szála = Szala = Zala családnév régi un. világi személynévből ered. (Világi személynevek a magyar névadás nevei, nem szentek nevei, azaz "pogány" magyar
nevek) A Zichyek birtokán már 1418-ban előfordul ilyen nevü család.
A Szemes név un. dictus név. Ez lehet tulajdonság-jelző csakúgy, mint egy egykori foglalkozásnév családnévvé válása. A kikészitett bőrök egyik fajtája volt a "zemes" = szemes, készitőit nevezték egykor szemes-eknek.
Első előfordulása ennek 1397. év és a Zichy család okmánytárában található. Később országosan elterjedt lesz. Remélem tudtam segiteni. Üdv.
Előzmény: fiore01 (6089)
idrisi Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6118
na még1x:
agrajz
Előzmény: idrisi (6117)
idrisi Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6117
Elküldtem emailben, de ide is beteszem a lényeget.
Előzmény: milyennincs (6112)
skoumi Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6116

sajna nincs :-(, de úgy látom, mások jobban fel vannak szerelkezve ;-)

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: milyennincs (6112)
szentivany Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6115
Küldtem mailt.
Előzmény: milyennincs (6112)
gmh Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6114
sziasztok valaki tud valamit a maczalik családról?
IsseCs Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6113

Kedves MN,

 

Kuldtem egy E-mailt, remelm fogok tudni segiteni.

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

Előzmény: milyennincs (6107)
milyennincs Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6112

Skoumi, neked nincs Nagy Ivánod, vagy Kempelened?

A Losonczi István családjáról kért dolgok még nem rendezettek. Nem tudnál ide betenni (lásd előző hsz-em). idrisi írt otthonra, de bizonyságot abból Fruzsina és Anna sorsát illetően nem láttam.

Valaki, please (aztán megmondom, mire kellett ;-)

Előzmény: skoumi (6111)
skoumi Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6111

Kedves Imre,

 

kutattam ceglédi akv-eket, de csak célzottan.

 

Üdv:

Krisztián

Előzmény: -Tremmel- (6110)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6110

Kedves Kutatótársak!

 

Kutat/kutatott valaki Cegléden? 

Üdvözlettel:

Imre

Fabrik Creative Commons License 2008.09.08 0 0 6109
Sőt, multkor kinyomtattam az eredményt az offlányból és egész jó lett.

Van egy ún. legyező forma a nyomtatásban, ahol jól látható a családfa foghíjjassága (azaz, hogy merre kell kutakodni többet)
Előzmény: iater (6108)
iater Creative Commons License 2008.09.08 0 0 6108
ufff!!!
remelem igy osszejon :) reg vartam mar ezt az infot.
mar feltelepitettem... probalom.
Előzmény: Fabrik (6099)
milyennincs Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6107

Köszi, de pont ez a nem OK.

Az, hogy Fruzsina, vagy Anna felesége volt-e ecsedi Báthori Miklós. Ha 'átközlekedsz' a férjhez (piros), akkor ott a feleség úgy jelenik meg, hogy Fruzsina/Anna .....

A neten olvasni olyant is, hogy Losonci Annának 3 férje volt, s akkor az övé volt, s olyat is, hogy az ínyjukl, az özvegy Pekry Anna férje lett Báthoti Miklós Losonczi István halála után. Nem mélyedtem el a forrásokban, gondoltam egyszerűbb megnézni ezekben (a Gudenusban nincsenek benne, a XX századra kihalt a báthori család)

 

Szóval még mindig érdekel, de csak ez a a 2 forrás, a Kempelen és a Nagy Iván. Kösz.

Előzmény: IsseCs (6106)
IsseCs Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6106

Kedves MN,

 

Probalkoz itt:

http://genealogy.euweb.cz/hung/hungary.html

 

Tekints be a Losonci, Bethlen es a Banffy csaladokhoz is.

 

Ha talalsz valamit valahol NN Losonci es Csomortányi Tamas hazassagarol 1570 körul kerlek ad tudtomra.

 

Tisztelettel,

 

IsseCs

 

Előzmény: milyennincs (6101)
gothalexa Creative Commons License 2008.08.30 0 0 6105
a RAJZIK, HAJNAL, KOROM családnevek eredetét keresem,aki tud ezekről valamit kérem írjon nekem !

gothalexa@freemail.hu
sörivó Creative Commons License 2008.08.29 0 0 6104
A 18-as autóbusszal tudsz oadamenni az Óbudai temetö után a 2. megálónál kell leszállnod. Az egyházi anyakönyvezés 1895-ig volt Magyarországon. Ha tudod a nagyapád vallását és a keresztelés helyét a MOL honlapján kikeresed a filmszámot és úgy kel kikérni a mikrofilmet.
Előzmény: Marimami (5983)
feritata Creative Commons License 2008.08.28 0 0 6103

    Horvát(h) Czukor nevű embereket keresek. Ki találkozott a névvel, és az országban hol?

 

Fabrik Creative Commons License 2008.08.28 0 0 6102
Szerintem lehet valahogy bár valóban a "szinkronizálás" funkciót hiányolom. Majd kiokkumlálom.
Előzmény: rettego79 (6100)
milyennincs Creative Commons License 2008.08.28 0 0 6101

Sziasztok!

Szükségem volna Losonczi István (temesi bán stb.) családfájára a Nagy Ivánból, vagy a Kempelenből. A két lánya és a felesége további sorsa érdekel. 3 helyen 3 félt írnak. Akár ide, akár mailben. Köszönöm.

rettego79 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 6100
Az addig működik is, amíg csak egy ember tölti bele az adatokat. De ha már többen vagyunk, akkor sajna nem igazán kivitelezhető. :(
Előzmény: Fabrik (6099)
Fabrik Creative Commons License 2008.08.28 0 0 6099
Amig onlány nyomtam a myheritage-et, addig nekem is baj volt az évszámokkal. Már-már ott tartottam, hogy átváltok angolra, de aztán letöltöttem az oflány szoftverüket a Family Tree Buildert és ott nyomorgatom a dolgot, néha felöltöm és így a dátumok is működnek.

Azaz először azt csináltam, hogy a myheritage-en exportáltam gedcom fájlba, azt betöltöttem a family tree builderbe és onnan töltögettem később vissza.
Előzmény: kcorp (6098)
kcorp Creative Commons License 2008.08.27 0 0 6098
Sajnos még kinlódom :)

Egy kicsit stabilabb a rendszer, mert akinél beállítom, hogy már nem él, azt most már úgy is hagyja, de a dátum továbbra is gond. Addig már eljutottam, hogy az évszámot megtartja, de a hónap-nap néhány esetben már sok neki.

Át lehet állítani vhogy a dátumot angol formátumra...?
Előzmény: rfeher (6097)
rfeher Creative Commons License 2008.08.26 0 0 6097
hello. a Myheritage kicsit furcsa oldal. ugy vettem eszre hogy  nemszereti a magyar formatumu evszamot. eleinte nekem is sok dolog keveredett. Remelem azota mar rendbejott a gondod! Udv.
Előzmény: kcorp (6095)
afredd Creative Commons License 2008.08.25 0 0 6096

  Tisztelt kutotó társaim!

  Egy különös névkapcsolást viselőit keresem:

  Horvát/h/ Czukor nevűeket.
  Ha valaki tud rólúk, vagy valahol találkozott e nével kérem írja meg hol találok   rájuk.

    abraham.f@vnrt.hu címre

   Kösz

kcorp Creative Commons License 2008.08.24 0 0 6095
Sziasztok!

Tud vki segíteni a MyHeritage-el kapcsolatban?

Most kezdtem el feltölteni az adatokat, de több személynél rendszeresen eltűnnek adatok (pontos dátumokból egyszerű évszám marad, vagy nem veszi figyelembe a halálozást), valamint több felvitt személynél eltűnik a Szerkeszt gomb.

A rendszer rossz, vagy én csinálok vmit rosszul?

üdv,
kcorp
iater Creative Commons License 2008.08.22 0 0 6094

kedves Tremmel!

 

"Lehet-e a telek nagyságból következtetni arra,hogy kik az őslakosok, és kik az újonnan jöttek. Úgy értem,hogy a féltelkesek lehetnek ott legrégebben,és a zsellérek az újabbak."

 

igen - véleményem szerint - lehet. de a gondolatmenetet én megfordítanám... a gyakoribb és általános az idők folyamán inkább a föld felaprózódása volt, s nem a telek megtartása, ill. növekedése, hisz' a magyar szokások szerint a fiúgyermekek megkapták az atya halála után a földeket felosztva közöttük...

Előzmény: -Tremmel- (6083)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.08.14 0 0 6093

Kedves Ági!

 

Köszönöm az adatokat!

Ebben az esetben azt tenni,ha van rá lehetőséged,meg időd,hogy a környező települések anyakönyveit átnézni az adott évtől előre és visszafele pár évre. Olyan nagy távolságokat nem tehettek meg. Valahol a környékben biztos a nyomukra lehet akadni.

Üdvözlettel:

Imi

Előzmény: Szentendre_22 (6092)
Szentendre_22 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 6092
Kedves Imi!

Köszi a választ!

SAjna nem tudom a foglalkozásukat.
így nincs támpontom.

Cegléd: Takács Lőrinc, Takács István, Klap. Takács István, Takács András

ági
Előzmény: -Tremmel- (6091)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.08.13 0 0 6091

Kedves Ági!

 

Az attól függ,mi volt a családfő foglalkozása. Mert ha juhász,vagy uradalmi cseléd volt, akkor könnyen előfordulhat,hogy minden gyerekük más faluban született, mivel vándoroltak évről-évre az uradalmak között, telkes gazdák esetében már más a helyzet.

 

Az úrbéri összeírásról: megtudnád nézni,voltak-e Cegléden Takácsok?

Minden jót!

 

Imi

Előzmény: Szentendre_22 (6090)
Szentendre_22 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 6090

Kedves Fórumtársak!

 

Mennyire valószínű, hogy az 1800as évek közepén egy család oly szinten vándorolt, hogy adott településen csak egy gyereke született? VAn egy ősöm, Stefkó János és Samueli Mária, annyit tudok róluk hogy egy lányuk született 1846ban Turócszentmártonban, azonkívül szőrén szálán eltűntek az anyakönyvből.

és semmi mankóm nincs, hogy merre keressem őket tovább.

 

MÁS: Ha valakit érdekel (alább valakinek szintén megvolt, csak azóta nem ír ide) a MT féle úrbéri összeírás Pest-Pilis-Solt vármegyében, az szóljon, megszereztem a könyvet.

Köszi, ági

fiore01 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 6089
És ha valaki tud még valamit a Pallagi,Szemes,Szála,vezetéknévról megköszönném!!!!
fiore01 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 6088
Sziasztok!
Kérem segítsen aki tud bármit is a Szög vezetéknévről,mert teljesen ritka és nem találok semmilyen adatot,és ahol lenne is nem tudom merre induljak...
Köszönöm!
kz.zo Creative Commons License 2008.08.09 0 0 6087

Kedves  FeketeAnemona!

Én kutatom a soroksári és környéki svábokat!

kz.zo@freemail.hu

Előzmény: FeketeAnemona (6067)
melanik Creative Commons License 2008.08.07 0 0 6086

Kedves  qwycxc !.

Sajnos az általad említett "eseten" én is keresztül mentem talán még a nyár elején. Az 1938-39-es házassági anyakönyveket szerettem volna kutatni, de én sem kaptam meg......., arra hivatkoztak , hogy " a lányok régen 16 éves koruktól már férjhez mehettek és adatvédelem stb...  Tehát az időkorlát 70 vagy 75 év lett.  Nem egészen értettem - ma sem értem -  ?? , de a lényeg ( amit én kihámoztam belőle), hogy a még élő 86 éves nénik adatait is láthatom, vagyis személyiségjogokat sérthetek...  Én a Radixra ezt akkor meg is írtam.Többen írták, hogy reklamáljak, mert a levéltári törvény mást mond. Nem hiszem, hogy lenne értelme, mert előrukkolnának egy újabb rendelettel, amit az amatőr kutatók még nem ismerhetnek....

Amit tanácsolni tudnék, próbálkozzál az egyházaknál, -  persze csak ha tudod milyen felekezetűek voltak a keresett rokonok -, lehet ők még nem korlátozták a házassági anyakönyvek kutathatóságát 70 vagy 75 évre....    :((( De az is lehet ez csak a Fővárosi Levéltárban van így....

üdv. melanik

Előzmény: qwycx (6079)
theow Creative Commons License 2008.08.07 0 0 6085
Igazság szerint III. Károlynál korábbi nemesség kellene. Bár ha ez egy nemesség megerősítés, akkor persze lehet. Az Iszlay család erdélyi volt.
Előzmény: gerard (6084)
gerard Creative Commons License 2008.08.07 0 0 6084

szia.

 

érdekes?

 

"iii. károly Bakay gábornak, feleségének rátkay zsófiának gyermekeinek mártonnak, és ferencnek, továbbá testvéreinek Jánosnak és Andrásnak nemességet és címert adományoz.

 

siebmacher 27 l. 21 t. III

kézirattár 27 fol. lat. a 95 lapon"

 

Áldásy címereslevelei 4. kötet-ben 364. oldalon....

 

Gerard

Előzmény: theow (6063)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.08.04 0 0 6083

Sziasztok!

 

Ismét a véleményetekre vagyok kiváncsi! Adott egy református falu, az 1696-os összeírás idején a Bakony alján. Összeírták azt,hogy 1696-ban 38 jobbágy élt a faluban,köztük 16 féltelkes, 5 negyedtelkes, és 17 zsellér.

Lehet-e a telek nagyságból következtetni arra,hogy kik az őslakosok, és kik az újonnan jöttek. Úgy értem,hogy a féltelkesek lehetnek ott legrégebben,és a zsellérek az újabbak. 

 

Jobbágycsaládok száma Rédén:

 

Név:              1696           1715           1760              1820

 

Takács             2                  1                 11                 10

Bánky              1                  0                  0                   0 

Bíró                  3                  2                  5                  10

Buda                1                  1                  6                  17

Czigány           1                  1                   6                  10

Dávid               2                  1                   2                  1

Dobos              1                  1                  5                   4

Hege                1                  0                  0                   0

Horváth            1                  1                  12                17

Huszár             1                  0                   0                  0

Káldy                1                  0                   0                 0

Kovács             3                  1                   3                  0

Luttor               1                  1                   2                 0

Máté                 2                  1                   1                 1

Mikó                  2                 0                    2                 5

Nagy                 3                 2                    7                 12

Németh             1                 2                    2                 9

Pongrácz           1                 0                    0                 0

Ravasz              3                 3                    4                 6

Szabó                1                 0                    3                 0

Szalai                1                  2                   3                 3

Szántó               1                 1                   6                 10

Varga                 1                 1                   4                 7

Vincze                2                  1                  0                 0

Vitáris                1                  2                  10               12

Pap                    0                  1                   0                1

Andi                   0                  1                   0                 0

Custos               0                  1                   0                0

Tobák                0                  1                    0                0

Badics                0                  0                   2                 1

Bana                  0                  0                   2                3

Vári                    0                  0                   1                0

Fodor                 0                  0                   1                0

Kardos               0                  0                   2                2

Filep                   0                  0                   1                0

Mosonyi             0                  0                    2               2

Veres                 0                  0                    1               0

Víg                     0                  0                    1               0

Hegedüs            0                  0                    1               2

Molnár               0                  0                    5                4

Balogh               0                  0                    1                2

Andrási              0                  0                    1               0

Hermán             0                  0                     3               3

Sebő                  0                  0                    1               1

Holló                  0                  0                    1               0

Bajorfi               0                   0                    1               0

Bódis                0                   0                     2              1

Páva                 0                   0                     2              0

Pölöskei            0                   0                     1              1

Éles                  0                   0                     1              1

Csatári             0                   0                      1              0

Borka                0                  0                      1              0

Vas                   0                  0                      1              0

Biczó                 0                  0                      1              1

Vadász             0                  0                       4              8

Bodi                  0                  0                      0              0

Csüri                0                   0                      0              1

Dobó                0                   0                      0              1

Kozma             0                    0                      0             1

Rácz                 0                   0                      0              1

Soós                0                    0                      0             3

Szemeti           0                    0                      0              1

Vida                 0                    0                      0              1

 

 

 

milyennincs Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6082

mehr licht !

Milyen információ 'sugallja', mert ott, akkörül van a továbblépés módja megismerésének esélye.

Előzmény: -Tremmel- (6080)
milyennincs Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6081

Sziasztok!

Nem tudom, ezt ismeritek-e (Forrás):  A demográfiai viselkedés mintái a 18. században A Népességtudományi Kutató Intézet (NKI) tanulmánya.

Pest-Pilis-Solt vármegyeiek 'előnyben' :) (tartalomjegyzék) nosza, pilisi svábok (151-314 oldalig) :)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.07.30 0 0 6080

Sziasztok!

 

újra lenne egy kérdésem. Eljutottam odaáig a családfámban végre,hogy 1714-ből jött ősapám Alsó-Ausztriából (Niederösterreich). Körülbelül 1684-ben született. Van tippetek innen hogyan tovább?  Nincs sajnos konkrét helységnév, egész Alsó-Ausztria tartomány anyakönyveit meg képtelenség lenne átnézni. 

Egyáltalán az osztrákok mikortól anyakönyveznek? Gondolom azért pár évvel korábban kezdték,mint mi.

qwycx Creative Commons License 2008.07.30 0 0 6079
Kedves családfakutatók!
Az alábbi kimásolt szövegben van egy rész amit eddig néhány évig én is így tudtam, és így is használtam.

>>>>Van, viszont egy adat védelmi törvény, ami védi az adatokat, s emiatt a megtekintésre az állami anyakönyveknél 90-60-30 éves korlátozás van. Ami azt jelenti, hogy mondjuk, most van 2007, akkor nem lehet megnézni a születési anyakönyvi kivonatokat csak 1916-17-ig a házassági anyakönyveket 1946-47-ig, a halotti anyakönyveket pedig 1976-77-ig és onnan visszafele. Na azért írtam két dátumot, mert mindjárt itt a jövő év is, na most ezt vagy betartják a levéltárak vagy nem. De, általában ha saját rokont kutat az ember, akkor engedékenyebbek szoktak lenni. ?????????????? <<<<

Képzeljék, néhány hete voltam a Budapesti Levéltárban (Teve utca). Volt kikért Halotti Anyakönyvem 1942-1945 közötti, és Házassági Anyakönyvem 1944, és 1945 évek. A halottas mikrofilmet megkaptam, rendbe átnéztem, el is voltam vele egész nap. Mikor végeztem, kérdezem a levéltárost, hogy most kérhetem e jövő hétre a nem kiadott házassági könyveket (gondoltam kutatás alatt van valakinél). Azt válaszolta nem kikérhető. Kérdem miért, hisz már kiadták a 1940-1941-1942-1943-as eredeti másolatot (könyvben) még tavaly, és végig is néztem. Előbb azt mondta csak, majd hívott még két kollegát és valami zavaros magyarázatot kaptam, állásfoglalásról, meg ha valaki ennyi éves, meg annyit hozzáadok, meg ha végignézem micsoda dolgokra derül fény. Meg aztán nincs is a törvényben konkrétan a Házassági anyakönyv. Teljesen ledöbbentem, hisz e tájékoztatás után elképzelésem sem lett arról, hogy mikor és hogy juthatok ezekhez az adatokhoz. Tudtam, hogy ott az elefánttoronyban húsz körömmel, vérük árán is védik az adatokat. A kutatók nem igazán szeretnek minket amatőröket, csak zavarjuk a mély elmélkedésüket a sok elnézett, és tényleg néha elhamarkodott, erőltetett következtetéseinkel, de ez új volt. Megváltozott a Levéltári Törvény???????
(A netten olvastam, hogy a Soros alapítvány egy-két éve komoly anyagi, és gépi segítséget ajánlott a levéltári mikrofilmek digitalizálására. Azt a hirtelen támadt jajveszékelést, amit kutatóink rendeztek a fórumban félelmetes volt. Mint a sötét középkorban. Pedig már sok országban készül, és előbb-utóbb a Magyar is meg lesz, a Mormon egyház jóvoltából. Én is szívesen járok hozzájuk. Nem vagyok egyháztag, mégis segítenek, kapok filmet a német központjuktól, fotózhatok. Kár hogy kevés mikrofilm-olvasójuk van. Nem úgy mint a MOL bécsi úti telephelyén ahol a bizonytalan közlekedés miatt kicsit korábban érkezetteket nyitásig kinn az udvaron várakoztatják, tűző napon, esőben, szélviharban, és majd hóban , fagyban.) Valakiknek kéne szólni az Uraknak, hogy a föld gömbölyű, az új technika megállíthatatlanul közeleg, és az amatőr is ember. Ebben az információáradatban egyes emberek akadálya, csak odáz, és nem akadályoz. (Lásd a „személyi szám” állásfoglalás hazai sorsát.)

Hazaérve, kicsit lehiggadva kikerestem a Levéltári Törvény-t, és végiggondoltam. A születés 90, és a halál 30 év stimmel, és valóban nem említi névszerint a Házassági Anyakönyvet, csak azt hogy:

>>>ha születés és a halálozás időpontja sem ismert, a levéltári anyag keletkezésétől számított hatvan év<<<

Hát ez az. Mivel én az édesapám testvérei feleségét, illetve férjeiket keresem, (akikről csak hozzávetőlegesen tudom születésüket, ami biztos több mint 90 év, és halálukat, ami feltételezhetően több mint 30 év) úgy érzem kérésem akadálytalanul teljesíthető lehetett volna, hisz a jelzett több mint 60 éve keletkezett anyakönyvben a jegyzettek zöme már sajnos nem is él. De ezt sajnos meg sem említhettem, és tanácsot sem próbáltak adni. Mivel a továbblépés miatt szükségem lenne ezek születési helyére, és ezt csak így és itt lehet megtudom, gondolkozok a megoldáson. Az biztos nem megoldás, hogy vaktyúk módjára tapogatózok a mikrofilmek tömegén, nem beszélve arról, hogy ezen adatok nem mindegyike van filmrevéve, illetve utazgatni kéne céltalanul ki tudja merre. Teljesen elakadtam. Ha tudna valaki tanácsot adni megköszönném. Ahogy olvasgattam a fórumot, biztos van jónéhány sokkal tájékozottabb kutató mint én.

Előre is köszönöm azt, ha valaki tudja, és megírja a választ, és elnézést azoktól akik más fórumon is olvassák soraimat, de mindenhol próbálkozok!
Üdv mindenkinek qwyc x.

skoumi Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6078

Kedves pszichocica

 

magyarban is van hasonló, ott úgy tudom nem kell fizetni - de ha Genealógus látja a bejegyzést, ő több konkrétumot tud mondani... www.csaladfalu.hu

gedcom file-t is kezel, de az oldal még béta-s, azaz folyamatos fejlesztés alatt áll.

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: pszichocica (6073)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6077

Köszönöm a válaszokat!

 

Esetünkben egy Bakonyi református faluról van szó, amint már írtam,az anyakönyv hátuljára vezették évente, hogy kit választottak meg bírónak,törvénybírónak,hegymesternek,dékánynak... A dékány is egyszerű falubeli jobbágy volt, szóval szerintem is itt harangozót jelenthet,nem pedig valami "komoly" tisztséget.

Milyen tapasztalataitok vannak az 1700-as évek beli bíróválasztásokról?  Ebben a faluban Mindszent napján tartották,és szinte minden évre mást, kevés olyan volt,hogy több éven keresztül ugyanaz volt a bíró.

Előzmény: sonomilanista (6076)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6076
a MÉSZ szerint :


Az egyetemi oktatói kar feje, vezetője; tisztségére egy vagy több évre választják.
A jogi kar dékánja. - A XVI-XVII. században -ESPERESt és céhmestert is jelentett.
Latin szó, tkp. 'tíz (decem) ember felügyelője'.
Rokona a -DOYEN.
Régies alakváltozata, a dékány ma személynévként él.
Előzmény: -Tremmel- (6064)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6075
tájegységenként más-más volt a jelentése , nálunk harangozó....
Előzmény: kerub (6074)
kerub Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6074

Nagyon biztos nem lehetsz a dékány dolgában, mert az erdélyi szászoknál mást jelentett. 

 

 Utcánként vagy utcarészenként választottak egy fiatalembert, aki felelős volt az ott lakókért, mint manapság a biztonsági őr... Őt nevezték dékán(y)nak

Előzmény: sonomilanista (6065)
pszichocica Creative Commons License 2008.07.28 0 0 6073

Kedves családfakutatók!

Kezdő családfázóként a segítségeteket szeretném kérni!

Nemrég kezdtem el foglalkozni a témával, gyorsan szükségem volt egy családfára, így a már meglévő adatokat beírtam az első utamba kerülő weboldalra (myheritage.hu). Meg is hívtam családtagokat, akik tovább bővítették a családfát.

Most derült ki számomra, hogy ha a családfánkra 15 embernél többet szeretnék meghívni(akik maguk is nézni, szerkeszteni tudják az oldalt), akkor az már nem ingyenes, hanem havi 2.5 euro.

Legegyszerűbbnek tűnik kifizetni, de évek alatt ez elég jelentős összeg, és vannak ingyenes programok, tehát lehet, hogy még nem késő váltani másikra.

Próbáltam is, sikerült onnan letölteni a ged file-t. Ezt az én gépemen közvetlenül nem tudtam megnyitni. Más oldalra, pl. csaladfalu.hu, mytrees.hu oseim.hu probaltam feltolteni, de egyik sem sikerült.

A myheritage ellen szól, hogy a naptárprogramja nem működik zökkenőmentesen. Mikor születésnapot akarok rögzíteni, néha egyszerűen nem hajlanó az adott dátumot bevenni.

A myheritage-ról letöltöttem a Family Tree Builder programot, így offline meg tudtam nyitni a korábban letöltött ged file-t, de abban is sok a hibás dátum.

 

Azt szeretném, ha olyan oldalon lenne a családfánk, ahol akár az összes családtag regisztrálni tud, meg tudja nézni az oldalt és tudja szerkeszteni. Magyar nyelvű legyen, mert sokan nem tudnak használhatóan angolul.

És flottul működjön.

Ti mit ajánlotok?

 

Jelenleg nem is az a célom, hogy nagyon messzire visszavezessem a családfát, hanem hogy a most élőkről, nemrég elhunytakról minél több mindent meg tudjunk őrizni, fényképeket, anekdokákat is lehessen feltölteni.

 

Tudtok-e olyan programot, ami automatikusan jeleníti meg a más családfákkal a kapcsolatokat?

Ez a myheritage-ban nagyon tetszik, hogy már kér másik családfával talált egyezést, így pl. soha nem ismert másodunokatesvért sikerült megtalálnom. És ehhez semmit nem kellett tennem, teljesen automatikusan jelöli be a más családfákban is szereplő személyeket.

Mi a véleményetek, mit tegyek, melyik programot használjam?

Köszi!

 

curlie Creative Commons License 2008.07.28 0 0 6072
T. FeketeAnemona!

Soroksári felmenőim (is) vannak, elég sok adatom van, ha tudok, szívesen segítek... sőt ismerőseim is vannak akik ugyanott kutatnak.

Üdv.: curlie
Előzmény: FeketeAnemona (6067)
theow Creative Commons License 2008.07.28 0 0 6071

Sziasztok!

 

Van valakinek infója erdélyi Bakay családról? Annyi adatom van csak, hogy a Marosszéken birtokos iszlói Iszlay Mihály felesége Bakay Judit. Iszlay Mihály 1714-ben osztozik bátyjával Iszlay Istvánnal.

FeketeAnemona Creative Commons License 2008.07.28 0 0 6070
Köszönöm a válaszokat!
Most nem tudott nekem telefonon bővebbet mondani nagyszülém, mert ő sem volt otthon, de amint legközelebb hozzájutok, bemondja nekem a neveket évszámokkal, és akkor újra fogok jelentkezni!
skoumi Creative Commons License 2008.07.28 0 0 6069

Üdv,

 

csatlakozom az előttem szólóhoz, kellene a név - aminek akár utána is lehet nézni seperc alatt - aki épp arra kutat... bár aug-ban minden és mindenki zárva: (

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: FeketeAnemona (6067)
pistur Creative Commons License 2008.07.28 0 0 6068
Hello.
Többen vagyunk itt akik sváb felmenöket kutatunk- én is- de nem Soroksáron, én a pilisi medencében- mint néhányan. Konkrétummal könnyebb a segítség.Üdv Pistur
Előzmény: FeketeAnemona (6067)
FeketeAnemona Creative Commons License 2008.07.28 0 0 6067
Sziasztok!
Soroksáron vagy környékén családfakutatást végző embert keresek. Tulajdonképpen a nagyapám kutatását folytatja a nagyanyám, és egy névre lenne szüksége, ezért a Magyarországra betelepült német/sváb felmenőkkel rendelkező vagy ezzel foglalkozó embert keres egy újabb név felkutatására. Ha tippet tudtok adni, hogy hol találhatnék ilyen embert, vagy kapcsolatot, vagy ha itt van valaki, kérem, jelezze nekem ezen a fórumon!
Köszönöm
-Tremmel- Creative Commons License 2008.07.27 0 0 6066

Üdvözlöm!

 

Azt hittem a dékány valami iskolai alkalmazott lehetett, de akkor tévedtem! :) 

Az anyakönyv hátsó oldalaira 1744-től 1802-ig évente feljegyezték a bíró, törvénybiró,dékány,hegymester,esküdtek neveit, itt találkoztam a futkosó kifejezéssel is.

Érdekes ez a 106 éves emberke, hiszen körülötte mindenkihez azt írták,hogy körülbelül,megközelítően 50 vagy 60 évesek.  Nála hogy jött ez a 106 azt nem tudom :)

 

 

Előzmény: sonomilanista (6065)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.27 0 0 6065
Üdvözlöm Tremmel Úr !

A felsoroltakból egy dolgot biztosan tudok: a dékány harangozó volt.
( a futkosóra csak sejtésem van talán erdőkerülő vagy valami szolgáló ??? :-)

Az ilyen bibliai életkorról mintha már lett volna szó a topikban, csak hol ?? :-))



Előzmény: -Tremmel- (6064)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.07.27 0 0 6064

Sziasztok! 

 

Volt szerencsém 2 napon keresztül anyakönyveket böngésznem, sok új adatot szereztem.  Lenne pár kérdésem:

Milyen foglalkozás volt az 1700-as években a futkosó és a dékány? Mi volt a dolguk? 

Az is érdekelne, mit jelent a halotti anyakönyvekben a "grale" kifejezés.

Mennyire lehet reális egy 1745-ben meghalt ember 106 éves volt?

Előre is köszönöm a választ!

theow Creative Commons License 2008.07.09 0 0 6063

Kedves Gerard!

 

Köszönöm szépen a szívességedet és segítségedet!

 

Üdv,

theow

Előzmény: gerard (6060)
eliske Creative Commons License 2008.07.09 0 0 6062

 

      Kedves melanik és sonomilanista köszi az eddigi jó ötleteket, csak az a baj 

      hogy én elfelejtettem megírni, hogy solymári vagyok, éppen ezért a máshol

      fellelhető adatokra lennék kiváncsi.Solymáron 1847 töl találtam Ottliczkyt

      Kopeczky pedig az 1920 években házasodott be egy Ottliczky családba

      Posovszkyk is az 1810 es évektöl vannak Solymáron csak sajnos a korábbi

      anyakönyveink elégtek egy tűzzvész során.

gerard Creative Commons License 2008.07.08 0 0 6061

Hello

 

az elte-s 4 db-ban nem találtam ilyen nevet

 

G.

Előzmény: -Tremmel- (6032)
gerard Creative Commons License 2008.07.08 0 0 6060

Az elte-s 4 db-ban nincsennek.

 

G

Előzmény: theow (6033)
azsur Creative Commons License 2008.07.08 0 0 6059

Bulfán névvel találkoztam az epöli-bajnai-nagysápi mikorfilmen.

Ez a név jelenleg is létezik Bajna, Dorog, Esztergom környékén. Üdv. azsur

Előzmény: Szentendre_22 (6041)
melanik Creative Commons License 2008.07.07 0 0 6058

Sziasztok!

Eliske!

Az újpesti, rákospalotai ,de még az angyalföldi könyvekben is sok-sok Kopeczky adattal találkoztam. Egy külföldi jó ismerősömnek rendszeresen kiírkáltam és elküldtem ezeket. Ha tudod konkrétan a kutatási helyedet, van kiindulási pontod és még tudsz  is várni egy keveset .....akkor szívesen elküldöm majd Neked is !  :)

 

Előzmény: eliske (6050)
szentivany Creative Commons License 2008.07.07 0 0 6057

Szia, Eliske!

 

A Kopeczky ismerős nekem is ! Netán Pomáz? Szerintem a Dunakanyarban is volt belőlük.

Szentivany

Előzmény: eliske (6050)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.06 0 0 6056
Ez az oldal is megerősíti ! Mindkét családnév előfordul ott.


www.solymar.hu/tortenet/adalekok/11_seres.htm
Előzmény: BONNIE (6055)
BONNIE Creative Commons License 2008.07.06 0 0 6055
Posovszky-k Solymáron is előfordulnak.
Előzmény: eliske (6050)
idrisi Creative Commons License 2008.07.06 0 0 6054
Az első gyászjelentések 1840-ből valók, az utolsók 1990-ből. (Ha jól tudom)
Összesen kb. 570 tekercs mikrofilm; családnév szerint ábécébe vannak rendezve.

Részletesen ITT.
Előzmény: galop (6053)
galop Creative Commons License 2008.07.06 0 0 6053
Sziasztok!

Érdeklődnék hogy az Országos Széchényi Könyvtárban mikortól és meddig vannak gyászjelentések (gondolom településenként vannak csoportosítva), és ezek hogyan kutathatók? Például abc sorrendeben vannak a halottak családnevei szerint vagy évszám szerint vannak sorba rakva?
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.05 0 0 6052
A térképes link nem sikerült :



Térkép
Előzmény: sonomilanista (6051)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.05 0 0 6051
üdvözletem !


A Kopeczky névre találtam ezt-azt :

Én úgy gondolom amit már lentebb is írtam , hogy a név a Kopec településnévből ered : Kopec `>> Kopec(z)ky

A térképen Érsekújvárnál (Nové Zámky) és Nagykürtösnél (Vežký Krtíš) található hasonló nevű település.

Illetőleg az alábbi helyeken fordult elő Slovenskoban


A masik 2 név ügyében még nyomozok , nehéz eset ... :)





Térkép


itt vannak előfordulásai
Előzmény: eliske (6050)
eliske Creative Commons License 2008.07.05 0 0 6050

 

  Új vagyok még a Fórumon és szeretnék utána nézni a családunk lengyeles  hang-

  zású tagjainak mint pl. Ottliczky,Kopeczky Posovszky ,tud-e valaki segíteni?  

skoumi Creative Commons License 2008.07.04 0 0 6049

Köszi, András,

 

de úgy fest, ezzel sem leszek közelebb a megoldáshoz :(

 

Üdv:

Krisztián

Előzmény: idrisi (6046)
skoumi Creative Commons License 2008.07.04 0 0 6048

Kedves Milyennincs,

 

valóban, evangélikus bejegyzések. Az Adamikokra van utalás, és van egy lehetséges Anna is 1803-ból. a Bagi/Bagy/Baghy név (nagyjából ebben a sorrendben) először 1830.januárban fordul elő.

 

Opciók vannak, mint pl. Badin, de ez meglehetősen bizonytalan, hogy azonos lenne a későbbi Baghy-val.

És mondom, a fő probléma, hogy nincs meg a házasságkötés az evangélikus anyakönyvben 1800 és 1830 között - a katolikushoz még nem fértem hozzá.

 

Egyébként Szarvason jellemző volt az anyakönyvi bejegyzések szerint a  17 éves korban történő házasság is (persze ki tudja, mi a valós, keresztelésekkel nem vetettem össze, mivel számomra irreleváns családoknál láttam)

 

Ami a keresztszülőséget illeti, azt láttam, hogy az "úri" (= D.) családoknál jellemzőbb az, hogy standard keresztszülők vannak, a pórnép esetében ugyanazon családnál akár gyerekenként különbözők...

 

Üdv: Krisztián

Előzmény: milyennincs (6047)
milyennincs Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6047

Szia!

 

Szarvas történetét nézegetve azt látom, hogy

1817-ben 13743,

1822-ben 14126,

1827-ben 14131 

1430-ban 14813 lakosa van. Továbbá, hogy 1822-ben 1003 katolikus lakta, 1842-ben 1015. Jól gondolom, hogy evangélikus anyakönyvi adat? Akkor viszont a Jászság nem valószínű eredet.

Abból, hogy 1830-ban az apja nevén született gyermekük, feltételezem elsőszülött volt vagy előtte e néven született, de elhalálozott gyermek. Ha elsőszülött, akkor viszont fiatalok 1830-ban 18-25 közöttiek lehettek, 20-25 között gondolom az apát, de a fenti népességi adatok szerint nem valószínű, hogy ők települtek be. A Baghy fiú még igen, de az Adamik család vszeg már Szarvason van akkor. A fenti forrás a község intézményeinél, az evangélikus egyházról azt írja, hogy 1830-ban meghalt az 1812 óta papként tevékenykedett Machula Gábor. Általában ír az egyházközségen belüli viszályokról, ez is okozhat esetenként hiányosságot, pontatlanságot a matrikula vezetésében.

(nincs pontosabb adatod az 1830-as születésről? melyik hónap?)

 

Adamik családból vannak mások 1830 környékén? Megint csak a keresztszülőség, tanuság oldaláról lehetne behatárolni az Adamik szülőket. És Baghy-k? Ő az első Szarvason?

Előzmény: skoumi (6045)
idrisi Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6046
Kedves skoumi!

Az összes általam ismert Bagi Pál itt látható. Minden születési adat Jászapátiból van.
Bagi Pálok Jászapátiból
Előzmény: skoumi (6045)
skoumi Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6045

Kedves Idrisi, kedves Milyennincs,

 

a Bagi ágakon nem találkoztatok-e Bagi/Baghy Pál és Adamik Anna párossal? házasságkötést keresek, illetve születést keresek... szülőként megvannak 1830 jan és 1834 szept között Szarvason, de nincs házasságkötés itt...

 

Előre is köszi. (asszem a családfalura is feltoltam ezt, hátha valaki egyszer bekapcsolódik ebbe az ágba...)

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: idrisi (5995)
stegmar klara Creative Commons License 2008.07.03 0 0 6044

A felsorolasban egyetlen elirast eszleltem:

Chren - Lovasz

helyesen:

Chren - Torma
Koniar - Lovasz

tisztelett S.Klara
theow Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6043
Köszönöm!
Előzmény: gerard (6036)
Genealógus Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6042
Használd a www.csaladfalu.hu -t. Már több mint 51000 adat!
Előzmény: iater (6039)
Szentendre_22 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6041

köszi a segítséget!

 

A linken található adatbázis nagyon hasznos!

Eddig nem találkoztam vele.

Bár még így is érdekes, mert olyan sok bulfán nincs, mint mondjuk a többi ősöm családneveiből.

 

Előzmény: sonomilanista (6035)
Szentendre_22 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6040

Hát, lehet szőrszálat hasogatni, hogy tót vagy szlovák, de a lényegen semmit nem változtat. 

Előzmény: iater (6038)
iater Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6039
kedves firmin!

továbbra sem boldogulok a myheritage oldalon a születési dátumokkal, akármit írok be, azt mondja: nem értelmezhető, vagy később elveszik. miééééért?
Előzmény: firmin (5603)
iater Creative Commons License 2008.07.02 0 0 6038
szlovákiát Trianonnal hozták létre, az 1800-as években nem lehetett valaki szlovák.
az 1800-as években hogy hívták a Felvidék területén élő szláv nemzetiséget?
Előzmény: Szentendre_22 (6034)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6037
egy kis érdekes Szlovákiából : mit is jelent 1-1 név... mondjuk van jó pár magyar átfedés is.



Bača – Pásztor
Rybár – Halász
Kráž – Király
Pekár – Pék
Kuchár – Szakács
Mäsiar – Mészáros
Holič – Borbély
Maliar – Festő
Kžúčiar – Kulcsár
Mečiar – Kardos
Sklenár – Üveges
Čierny – Fekete
Biely – Fehér
Suchý – Száraz
Mokrý – Vizes
Slaný – Sós
Smutný – Bús
Šastný – Boldog
Malý – Kis
Široký – Széles
Tichý – Csendes
Surový – Nyers
Koreň – Gyökér
Chren – Lovász
Repa – Répási
Slanina – Szalonna
Polievka – Leves
Cibužka – Hagymási
Malina – Málnai
Holub – Galambos
Komár – Szúnyog
Medvedík – Medve
Koleno – Térd
Mráz – Hideg
Dolina – Völgyi
gerard Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6036
oberen  neckarban és a schwarzwaldiban nincsennek..
Előzmény: theow (6033)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6035
üdvözletem !


Érsekújvárnál előfordul (Bulfan/Bulfán) sőt a gugliba beütve - én férfi vagyok, ezért a focit is szeretem :) - a Komárom megyei csapatoknál is láttam ilyen nevű játékost...

Általánosságban meg elmondható, hogy 1-1 szlovák településről átkerült hazánkba a tót családnevek zöme pl: Badin= Bagyinszki, Strahare= Sztrhárszki stb.. stb...

Tehát semmiesetre sem szabad Angliában "kikötni" :)) bár érdekes lenne, nem ?? ;-)

(Családunk neve Amerikában roppant népszerű pedig hasonló eredetű...)

Remélem tudtam segíteni !


EZEN A LINKEN MEGTEKINTHETŐ
Előzmény: Szentendre_22 (6034)
Szentendre_22 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6034

sziasztok!

 

Szeretném az ötleteteket kérni a következő ügyben:

 

adva van egy család, amelyik szlovák eredetűnek vallja magát minden ágán, amit a családkutatás részben igazolt is. Kivétel: találtam egy őst, akit Bulfánnak hívtak az 1800as évek közepén), róla is úgy szól a fáma, hogy szlovák volt, de a google-be beírva Bulfan egy angol falu Bulphan http://en.wikipedia.org/wiki/Bulphan félreejtése. Továbbá az 1715-ös összeírásban nem szerepel ilyen v. hasonló nevű család Mo területén.

 

Lenne-e valakinek ötlete, hogy van-e a falu és a név között valamilyen kapcsolat v. a családi emlékezetnek van igaza?

köszi Ági

 

 

theow Creative Commons License 2008.07.01 0 0 6033

Kedves Gerard!

 

Engem a Soldan név érdekelne, talán a hesseni és a rajna-pfalzi kötetben lehetnek leginkább (vagyis a mai német telefonkönyv szerint ott élnek többen), de persze a többi kötetben sem elképzelhetetlenek.

 

Köszönöm,

theow

Előzmény: gerard (6031)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.06.30 0 0 6032

Kedves Gerard!

 

Engem minden érdekel ami Csatkáról vagy a Tremmelekről szól. Ha találsz ilyesmit, légyszives írj! 

Üdv,

 

Imi

Előzmény: gerard (6031)
gerard Creative Commons License 2008.06.30 0 0 6031

Sziasztok

 

A 4 elte-s már másolódik.

Ha valakit érdekel valamely, írjon...

 

Gerard

kz.zo Creative Commons License 2008.06.27 0 0 6030

Sziastok!

Újhartyán családkönyve a birtokomban van. Ha valakinek adatokra van szüksége, szívesen nézek utána.

kz.zo@freemail.hu

Kiss Zoltán

gerard Creative Commons License 2008.06.27 0 0 6029

Sziasztok

 

A lenti könyvek 1 hónapon belül másolatban meglesznek nekem is...

 

Gerard

gerard Creative Commons License 2008.06.27 0 0 6028
1 baden, breisgau MNH OSZK 2 oberschwaben PTE ELTE MNH FKK OSZK 3 rheinpfalz saarland ELTE MNH OSZK 4 südöstliche schw. ELTE SZTE OIK OSZK 5 oberen neckar ELTE SZTE OSZK 6 speyer PTE OIK OSZK 7 bodenseeraum PTE 8 hessen BFL 9 unteren neckar PTE OSZK

 

Sziasztok

 

Werner hacker könyvei a fenti könytárakban találhatóak:

 

sorszá, könyvnév rövidités, könyvtár rövidítések:

 

MNH= mo-i németek háza, Pte -pécsi te, szte -szegedi te, fkk=főszékesegyházi könyvtár kalocsa, OIK= orsz idegennyelvű könyvtár, BFL= bp főv levéltár,

Marimami Creative Commons License 2008.06.26 0 0 6027

Sajnos sehogy! Nem állt össze a szerződés, ami miatt mentem volna. Most két hét szabi, talán utána lesz még hivatalos dolgom Egerben.

Szombaton viszont Cseh találkozót tartunk a Csattogó-völgyben, az Erdély találkozó alatt. Erdélyben is erős volt a Cseh jelenlét.

Valószínűleg nem leszünk túl sokan, de jövőre majd beszállok a szervezésbe, és kicsit erőteljesebben noszogatom a rokonokat. Most csak a munkahelyemen van netem, így nem tudok túl sok időt elvenni a munkából.

Ha valamire jutok, majd jelentkezem!

Előzmény: theow (6026)
theow Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6026
Ha lesz időd kedves Marimama, kérlek írj pár sorban, hogy sikerült hevesi utad!
Előzmény: Marimami (6023)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.25 0 0 6025

mottó: "Két út van előttem, melyiken induljak?"

 

Szia!

Engem érdekel ill. érint Bajzát család. De szerintem nem 1 Bajzát család van.

Mit jelent az 'eddigi kutatásaim' megfogalmazás? és a 2 út?

Az iskaszentgyörgyi kastélyt az Amadék eladták egy püspöknek 1800-ban, bizonyos Bajzáth Józsefnek, nem 'szerzett jószág'.

Török származású család miként tud az 1700-as évek második felében bárhova betelepülni?

Előzmény: Szpecnaz (6017)
thalatta Creative Commons License 2008.06.24 0 0 6024

A XVII. század végén és a XVIII. században a későbbi Besenyszög területén (Szentiványon és Fokorún) is éltek Csehek, akik később Jászladányba kerültek.

György, Jakab, Ferenc keresztnevűek.

 

Előzmény: Marimami (6020)
Marimami Creative Commons License 2008.06.23 0 0 6023

Most már tudom, hogy a nagypapa Kiskörén született, de utóbb találtam meg egy dokumentumot, amin rajta volt. Szóval,most már "csak" Kiskörét kell megnézni, és talán nyomon leszek.

Az a szűk keresztmetszet, hogy tőlünk a MOL nagyon messze van,(a Dunakanyarban lakunk) nekem szinte 0 az esélyem, hogy kivergődjek odáig, hiszen dolgozom.

Előzmény: theow (6022)
theow Creative Commons License 2008.06.23 0 0 6022

Kedves Marimama!

 

Az ötlött még eszembe, hogy esetleg azt nem tudod, hogy nagyszüleid mikor/hol esküdtek? Mert akkor a házassági anyakönyvi bizonyítványban elvileg benne kellene lennie, hogy nagypapád hol született...És akkor az ahhoz a településhez tartozó polgári születési anyakönyv szerintem megadja a dédszülők életkorát is, és talán születési helyét is, ők aztán meg már biztosan 1895 előtt születtek, és akkor lehet mikrofilmezgetni a MOL óbudai részlegében.

 

Sok sikert holnapra!

 

Theow

Előzmény: Marimami (6021)
Marimami Creative Commons License 2008.06.23 0 0 6021
Ami az előbb kimaradt: a dédmama, Cseh Andrásné az "igen ritka" Molnár névre hallgatott. Molnár Rozália volt. Őt még ismertem,90 évnél többet élt.
Előzmény: theow (6006)
Marimami Creative Commons License 2008.06.23 0 0 6020

Kedves Theow!

 

Igen, már rájöttünk, hogy mindenképpen a Heves megyei levéltárban kell egy ideig kutakodni, mivel nagypapa 1901-es, és ő volt a legidősebb, így valószínű, hogy a szülei 1899-1900 körül házasodhattak. Gondolom, akkoriban nem vártak 4-5 évet az első gyerekkel:)))) Szóval, a héten még visszamegyek, van Egerben hivatalos ügyem, és utána bevetem magam a levéltárba.

 

Két ember van a kutató részlegen, egy úr és egy hölgy. Telefonon a hölggyel beszéltem többször, ő végtelenül segítőkész volt. Amikor mentünk, akkor viszont az úr volt bent, egy mogorva ember, aki mintha zaklatásnak vette volna, hogy mikorfilmet szeretne az ifjú nézni. Lehet, hogy csak rossz napja volt, vagy egyszerűen nem tudta elhinni, hgy nem tudjuk a nagypapa születési helyét.

 

A kömlői Csehek közül ismerek egy családot, tudom, hogy ott vannak. Ők egy másik ághoz tartoznak, nem az apai vonulathoz. Nagyanyai dédmamám is Cseh lány volt.Egyébként minden Cseh családdal kapcsolatos információért hálás vagyok!

 

Most tehát újra próbűlkozom hevessel, aztán majd meglátjuk. Kb. 20 év múlva nyugdíjba megyek, lesz majd mivel elfoglalni magam:))))

Előzmény: theow (6006)
idrisi Creative Commons License 2008.06.22 0 0 6019
Kedves theow és gerard!

A Soproni Levéltárral még nem vettem fel a kapcsolatot, de rövedisen megteszem.

Házi Jenő könyvét ismerem, de sajnos az én Tremmeljeim nem nyertek polgárjogot...
Azért köszönöm.
Előzmény: gerard (6018)
gerard Creative Commons License 2008.06.22 0 0 6018

Hello.

 

Ismered Házi Jenő könyvét a soproni polgár családokról (1535-1848)?

Van benne 1 oldalnyi tremmel, igaz akit te keresel azt nem láttm benne, érdekel?

 

Gerard

Előzmény: idrisi (6013)
Szpecnaz Creative Commons License 2008.06.22 0 0 6017
Sziasztok!

A Bajzáth család kutatásában szeretnék segítséget kérni!
Két útra jutottam eddigi kutatásom alapján.
Van egy török származású Bajzath család. Ők az 1700-as évek második felében települtek Egerbe.
A másik ág szerint a család nemesi eredetű. Lásd pl Iszkaszentgyörgy Amadé, Bajzáth kastély.
Szeretném a segítségeteket kérni!
theow Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6016

Idrisi,

 

Az jutott eszembe, hogy a 19. században már fejlett írásbeliség volt, főként Sopronban, ahol ez már századok óta fejlett volt. Esetleg a soproni városi levéltárnak megérné egy email, hátha maradt valami egyéb, nem anyakönyvi forrás Tremmel Jánosról, esetleg pásztori megbízás, vagy valami hasonló? Hátha egy ilyen jellegű forrás is közelebb vinne a megoldáshoz.

 

Üdv,

theow

Előzmény: idrisi (6013)
idrisi Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6015
Szia theow!

Természetesen a Szt. Mihályt és a Szt. Györgyöt is átnéztem.
Remélem nekem is lesz ilyen isteni szerencsém...
Előzmény: theow (6014)
theow Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6014
Szia Idrisi!

Gondolom mindkét soproni plébániát nézted?

Egyébként nekem volt egy olyan soproni házaspárom, akinek az első fészeknyi gyermeke az egyik, a következő a másik soproni plébánián lett anyakönyvezve... A házasságukat nem is reméltem megtalálni Sopronban az asszony családjának bécsi származása miatt. Végül Isteni szerencse segített hozzá. Egy Sopron megyei települést néztem teljesen más ágazat miatt, és a mikrofilm elején lévő másik település anyakönyvébe belepislantottam véletlenül, hát nem ott figyelt az én soproni házaspárom esküvői bejegyzése?!

Üdv,
theow
Előzmény: idrisi (6013)
idrisi Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6013
Talán sikerül előrébb jutni ezen a Kocsér vonalon.

Egy régebbi másik rejtélyes ügyemet szeretném ismételtem előzni, mert nem jutottam előrébb (5365. hsz bővítve)
Sopron:
Tremmel János nevű ősömnem, ki hol pastor pecorum, hol városi pásztorként szerepel a soproni róm.kat. anyakönyvekben nem sikerült megtalálnom keresztelési bejegyzését.
Pedig első és második házassága idején valamint halálakor is beírták az életkorát; igaz ezek elég nagy szórást mutatnak: születési évek: 1810, 1813, 1804.
Szülei nevét is házassági anyakönyvéből ismerem: Tremmel János (1764-1832) és Schiller Terézia 1774-1832).
T. János és Sch. Terézia mindketten Sopronban hunytak el, életkoruk és körülbelüli születi idejük is ezáltal ismert (1764 és 1774). Mindkettőjük keresztelését megtaláltam a soproni anyakönyvekben. Viszont házassági anyakönyvet nem!
Tehát adott két soproni születésű személy, akik nem Sopronban házasodnak. Születik egy gyerekük 1810 körül szintén nem Sopronban. És egy másik gyerekük elhalálozik Sopronban 1823-ban, akit akkor 9 évesnek mondanak (de természetesen keresztelési bejegyzése nincs Sopronban. Több gyerekről nincs adatom.

Mi lehet a magyarázat?

Köszönöm.
milyennincs Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6012

Azért javasoltam, mert 'nincsenek meg' a halotti bejegyzések.

1. Vagy máshol vannak (ennek két válfaja: a.) máshol éltek-máshol haltak, b.) itt éltek-közelben anyakönyveztettek),

2. vagy nincsenek (ennek pedig csak az ilyen járványos időben valószínű az elmaradása. Gondoltam, hátha a plébános úr is meghalt, s a bejegyzések emiatt akadoztak. De nem valószínű.  A http://lexikon.katolikus.hu/ adatbázisában az egyes parókiák plébánosai is olvashatók. Jászapátinál 1815: Haralyi Fehér Ignác, 1844: Steinhauser Antal, 1862: Pájer Antal, nincs egyik járványt követően sem új.)

 

Az 1831-est átszámoltam az egyik 'kis falumban' (vagy Jászalsószentgyörgyön, vagy Rudabányácskán), amikor még úgy gondoltam írok az utókornak (gyerekeim) valamit arról, hogy alakultak a demográfiai trendek akkoriban ott, az ősök körében(születések száma, fiúgyermekek száma, 1 év előtt meghaltak aránya, meg ilyesmik) s azt éreztem, hogy mennyivel később is még cholera-ként elhaltaknak írtak halottakat.

 

Ez a kiadvány is az anyakönyvből veszi a halál okát (amit, tudjuk, tüneti jegyek alapján rögzítettek), csak megszámolnám, jobb oldali oszlopban, hányszor van az évben elhaltak mellé a cholera írva. :)

Előzmény: theow (6011)
theow Creative Commons License 2008.06.20 0 0 6011
De azért felteszem 1855-ben és 1837-ben nemcsak kolerában haltak meg emberek Apátiban... Azért végigszámolni több száz kolera halottat, eléggé sziszifuszi. Bár eggyel-eggyel be tudok jelentkezni: 1855-ben szépapám, 1831-ben az ő édesapja halt meg kolerában Apátiban...:((
Előzmény: milyennincs (6009)
idrisi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6010
Köszönöm milyennincs!

Kocsért mindeképpen megnézem, mert szerencsére van hozzá index.
Anyakönyvei 1881-től vannak vezetve a MOL anyakönyvi adatbázisa szerint.
Előzmény: milyennincs (6008)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6009

...még érdekes lehet, ha nem lesznek sehol sem a szülők, hogy 1831-ben 200 (ez úgy-e a nagy kolera-járvány), 1837-ben 290, 1855-ben 265 embert vitt el a kolera.

(megszámolnám 'megvan-e' mindenki a halottiban 1837-ben és 1855-ben)

Előzmény: milyennincs (6008)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6008

A iaternak már 'ismerős', s itt is említettem Adatok Szolnok megye történetéből SZML 1980 kiadvány Jászapátinál azt említi, hogy 1829-ben 572 gyerek tanul iskoláiban - ez 3 évvel van ükapád születése előtt - s 1851/52-ben is 645 tanuló volt (az első jászsági gimnázium is itt alakult 1767-ben, s ment át 12 év után Jászberénybe) Népes a település, s bőven voltak a fiatalok is. (1828-ban 7607-en lakták)Túlnépesedése végig, folyamatos.

 

"A Jászság nagy telepítő községei közé tartozik. 1719-ben Kunszentmártonba mintegy 500 lélek költözik Apátiból......Részt vesznek a jászapátiak a kiskunsági Dorozsma, Félegyháza alapításában is. A redempcióban megszerzett pusztáit az 1800-as évek közepétől benépesíti, új falvakat hoz létre. 1863 után Kocsér fogadja a legnagyobb számú lakost, s mikor 1873-ban tagosítják Kocsért, megindul az áradat. 475 jászapáti család megy oda a község megalakulásáig 1877-ig. A szomszédos Hevesivány puszta lakosságát is Jászapáti adta (ez ma Jászivány). A szervezett kitelepülések mellett az apáti lakosok nagy birtokszerzők, s  akörnyező, nem jászsági falvakba sokan telepedtek át az elmúlt száz évben. Így 1900-ban Heves község Sárga-pusztáján 500 kh-nyi szőlőt is megszereznek, többen odaköltöznek. Tiszasüly, Heves Pély is fogad be apátiakat. E kirajzások ellenére feltünő lakosságának növekedése éppen 1869-1920 között...."

 

 

Palugyay Kocsért már 1830-tól említi Jászapátinál. Én rászánnék fél napot.
Előzmény: idrisi (5997)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6007
Az 1767. (urbáriumok) és az 1828. évi összeírás filmjei lekérhetők a megyei levéltárakba, ugyanúgy, mint az anyakönyvekről készült mikrofilmek.
Előzmény: Marimami (6002)
theow Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6006

Kedves Marimama!

 

Nagyon elszomorított, amit az egri levéltárról írtál. Nekem mindig készségesen hozták ki olyan anyagot is, amit természetszerűleg előre nem tudtam kikérni, igaz persze, hogy valamiképpen szakmabeli vagyok, és nem családfát kutatni járok...

 

Viszont elkezdtem átnézni, átgondolni a pélyi és környékbeli kutatásaimat. "Sajnos" (már kutatási szempontból sajnos) a Csehek tényleg többen is vannak azon a környéken, mint az Oroszok:) Viszont átnéztem az adatbázisomat és jegyzeteimet, a környéken a következő Csehek házasodtak be rokonságomba (ez a rokonság persze jócskán több mint ezer főt jelent az 1621-ben ismert pélyi Kalmár Albert leszármazói között...)

 

Beírom ide, hátha később, a kutatás elmélyülése során be tudjátok majd illeszteni:

 

1. Az egri, 1849. évi születésű Cseh Mihály 1875.01.11-én vette nőül Kőtelken Faragó Máriát (szül. 1851, Tiszasüly). Leszármazottaikról nem tudok.

 

2. A füzesabonyi, 1850. évi születésű Cseh András 1874.11.25-én vette nőül Pélyen Bollók Erzsébetet (1856, Pély - 1899). Leszármazottaikról nem tudok.

 

Van 1-2 Cseh lány házasságáról is adatom, nem tudom, azt megírjam-e?

 

Amire bizonyosan emlékszem: Pélyen, Kömlőn bizonyosan éltek Csehek, talán Tarnaszentmiklóson is, ez pedig mind ott van Tiszanána, Kisköre mellett... Társadalmi rétegtől függően ugyan, de gyakori volt, hogy ezekben a kis szomszédos községekben egyik helyről költöztek a másikba, majd a következő generáció vissza, és így tovább, de ritka volt a hatalmas nagy távolság. (Én Pély 18. századi házasodási "piacát" vizsgáltam, a legtávolabbi házasodás Törökszentmiklós és Visznek volt 50-50 km-re, Jászladány, Jászapáti, ami gyakoribb házasodási származáshely volt, közelebb esik ugyan, de szintén 20-30 km azért van)

 

Ami szöget ütött nekem még, hogy írod, nagypapád 1901. évi születésű, de fiad a Lángliliom utcai Mikrofilmtárba készül kutatni. Ezzel az a baj, hogy ott csak az egyházi anyakönyvek vannak mikrofilmen, de csak 1895-ig!!! Persze ha nagypapádék 7-en voltak mondjuk testvérek, és nagypapád volt a legkisebb, akkor dédszüleid házassága valószínűleg 1895 előttre esik!

 

Esetleg azt nem tudod, hogy a dédmamát hogy hívták? Mert ha nem egy elterjedt név (Kovács, Tóth), akkor az is segíthetne...

 

Mindenesetre én nagyon drukkolok!

 

Theow

Előzmény: Marimami (5998)
idrisi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6005
Kutatótársunk weboldala helyesen:
http://csaladkutatas.extra.hu/
Előzmény: idrisi (6004)
idrisi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6004
Az 1828-as összeírás a MOL-ban mikrofilmen kutatható. Hogy a megyei levéltárakban mi van belőlük, azt majd valaki más megmondja.

Néhány hasznos adat innen letölthető. (pl. 1828-as összeírás mikrofilmek listája MOL/Mormon, stb.)

Illetve újfent figyelmetekbe ajánlom kutatótársunk linkgyűjteményét: innen

Előzmény: Marimami (6002)
Aegopolis2 Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6003
Csatlakozom a kérdéshez! Vajon Kecskeméten a helyi adatokhoz hozzá lehet jutni? (Itt jegyezném meg, hogy itt rendkívül segítőkészek a levéltárosok!!!)
Előzmény: Marimami (6002)
Marimami Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6002
Mint 0 km-es, megkérdezhetem, hogy  az a jó öreg 1828-as összeírás hol olvasható?  
Előzmény: Törölt nick (5999)
idrisi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6001
Köszönöm tiborpapa!
Én is folyamodtam már ehhez a módszerhez, igaz ebben az ügyben még nem. Talán megpróbálkozom vele, de ha van könnyebb út, akkor inkább azon járnék.

Jó lesz ha végre elkészül az 1828-as is DVD-n (ha jól tudom 2009/2010 a várható megjelenés dátuma), mint az 1715-ös. Hatalmas segítség lenne.
Előzmény: Törölt nick (5999)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.19 0 0 6000
(5999)
Előzmény: Marimami (5998)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.19 0 0 5999

Amikor a XIX. század elején egy-egy családnévvel elakadtunk, vagy nem tudtuk felvenni a fonalat, elővettük a jó öreg 1828. évi összeírást.

Néhány óra alatt egész megyét lehet végignézni!

Nem csodaszer, de voltak sikerélményeink.

Előzmény: idrisi (5997)
Marimami Creative Commons License 2008.06.19 0 0 5998

Kedves Theow!

 

A vezetéknév: Cseh. Elég sokan élünk ezzel a névvel:))))

Állítólag egy fészekaljából származunk mindannyian. Orosz Ernő könyvében 3 Cseh családot is említ, akik Hevesben telepedtek le. Szerintem mi Cseh András leszármazottai vagyunk. Ha érdekel, hosszan tudom ecsetleni, miért, de ez itt off.

 

Szóval: nagyapám, Cseh Gáspár Tiszanánán élte le életét, és úgy tudtam ott is született.

A Heves megyei levéltárban ennek örömére a tiszanánai anyakönyvet kértük ki, ahol persze nem találtuk az 1901-es évben. Megkaptuk egy évvel előre és vissza is, de hát ott sem volt. Más falu filmjeit pedig nem adták oda, mert azokat nem kértük ki előre:((((( A több évi anyakönyvet is csak azért kaptuk meg, mert olyan messziről jöttünk.

Én kis naív, úgy gondoltam, hogy ha már ott vagyunk,  a filmek is ott vannak(!!!!), nem olyan bonyolult néhány környékbeli település filmjeit elővenni.

 

Gáspár nagypapa születési anyakönyvije csak ezért érdekes, mert abban benne van, hogy Antal dédpapa hány éves volt akkor. Ezzel ugyan szerintem nem jutunk sokra, mert ha már a jól ismert nagyapámnál sem tudtam jól az adatokat, akkor a már előttem meghalt dédpapáról végképp csak tippelni tudom, ugyan hol születhetett.

 

Előzmény: theow (5993)
idrisi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 5997
Igen néztem.
A ref.-ba és róm. kat.-ba is belenéztem, sajnos nem vezetett eredmémyre.
Lehet, hogy Tiszaburát is meg kéne nézni, de ott csak református anyakönyvezés volt.

Várom, hogy mid van :)
Előzmény: milyennincs (5996)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.19 0 0 5996

Az utolsó mondat alapján: Jászkisért nézted már?

(este belenézek, abba, ami nekem van ;-)

Előzmény: idrisi (5995)
idrisi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 5995
Kedves Milyennincs!

A linkelt Bagi Mihály - Frajzer Anna szülőpár sosem volt biztos, csak feltételezés volt a keresztszülők miatt. De Jászapátin nem találtam olyan Bagi Mihályt akinek ilyen nevű felesége lett volna. Sőt kikerestem az összes olyan Bagi családot, ahol volt Mihály és József nevű gyerek, de egyiknél sem volt Mihály az apa vagy Anna az anya, tehát minden elírást is sikerült ezzel kizárni.
Bagi Mihály (*1804) a házasságijában (1825) redemptusnak van írva, míg B. József amikor gyereke születik, akkor csak zsellérnek. Persze ez is lehet elírás mert a rettentő sok Bagi család közül talán a pap sem tudta éppen ki-kicsoda.

A falun belüli lakhely ekkor még nem volt odaírva, de később az 1850-es években már B. Mihály és Busai Borbála gyerekeinél a szülők lakhelyének az első három gyereknél Jászapáti 114 volt. A negyedik gyereknél csak ennyi volt írva: tanya. Míg a dédapámnál (Lajos) ez szerepelt lakhely gyanánt: "Massa",ezt nem tudtam megfejteni.

Körei névről 2 adatom van, de jóval korábbról:
Theowtól:
egri agoniae christi (Krisztus Szenvedése) vallásos társulat tagkönyve:
Paulus Körei 1746-ban lépett be, egri lakos

Sugár András: Heves és Külső-Szolnok vármegyei jobbágyok áttelepülése a Jászságba (1698)
Körey András: Tiszaburáról Kisérre


Előzmény: milyennincs (5994)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.19 0 0 5994

Szia!

A Bagi Mihály Frajzer Anna szülőpár (http://palmai.uw.hu/jaszapati/) már nem áll meg?

 

A 8 Bagiról:

Testvéreket nem találtál, de van-e B. Mihály 1832. október 11-i születését megelőzően és követően 9-10 hónappal (mondjuk legyen az egész 1832-es év és 1883 augusztusáig lezárva) más Bagi szülőpártól született gyerek? Az a Bagi 'apuka' akkor kizárva.

Elképzelhető, hogy Körei Rozália nem az első feleség (s nem az utolsó) az adott szépapánál. Nem emlékszem már, hogy 1832 körül odaírták-e már a születéskor a falun belüli lakhelyet (házszám), vagy csak a település(rész)t, de ezen is el lehet indulni, azonosságokat keresve.

1832 elött a 8 Bagi Mihály kikkel házasodott? Össze kellene gyűjteni, s abból már lehetne 'kirakósdit játszani' :)

 

Kirajzás volt a Jászságból 1850 után is. Az 1848 áprilisi törvények - melyek lényegében eliminálták a jász kiváltságokat - egyúttal átrendezve a jobbágyföldek tulajdoni állását (az allodiális birtokokét persze nem) megteremtette a szabadon hasznosítható, bérelhető, s főleg megvásárolható (!!) földek nagy kínálatát. Emiatt a viszonylag jobb anyagi helyzetben lévő jász települések (előtte vármegyei adót nem fizettek), úgy is, mint önkormányzatok, s úgy is, mint az abban lévők, mint közbirtokosok szívesen vásároltak a korábbi Kerület területén kívüli földrészeket (le a Duna-Tisza közében és a Tisza mellett egész Makóig).

A kirajzásban látom a lehetséges kutatási irányt, annak Jászapátit érintőcélterületei felé. 

Előzmény: idrisi (5992)
theow Creative Commons License 2008.06.19 0 0 5993

Kedves Marimami!

 

Meg tudnád írni, hogy mi a vezetéknév, engem nagyon érdekelne, az én családom a Kiskörével szomszédos Pélyről származott, nagymamám egyik nagynénje pedig Kiskörén lakott, háború idején a pesti bombázásokat ott vészelték át. És mi volt a gond Hevesen?:(

 

Üdv,

theow

Előzmény: Marimami (5977)
idrisi Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5992
Akkor nem hiába írtam ki, hisz újabb kis részlettre derült így fény.

Már régebben írtam, de azóta sem jutottam eredményre, ezért megismétlem:
Ükapám (Bagi Mihály) 1832-ben született Jászapátin. Szülei: Bagi József és Körei Rozália Piroska. Testvéreket nem találtam, de szülei halálát sem a helyi róm.kat. anyakönyvekben. Viszont Bagi Mihály 1855-ben Jászapátin nősült.
Mivel Mihály szüleinek házassága sincs meg, ezért az 1790-1814 között született 8 db Bagi József közül nem tudom eldönteni melyik az enyém. (Ha egyáltalán J.apátiban született)
Körei Rozáliával pedig még rosszabb a helyzet, mert Körei nevet viselő személyt sem Jászapátiban, sem a környékbeli településeken nem találtam.

B. Mihály keresztszülei (Vimmer Ferenc és Lieb (Léb) Anna) még támpontot adhatnának, mint a mellékelt kép is mutatja, de így sem jutottam előrébb.

Ha valakinek van használható ötlete kérem ossza meg velem.

Köszönöm.

Bagi
Előzmény: iater (5990)
iater Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5991
"1846. november 16-án házasodik Valljon István és Márkus Erzsébet"...KŐTELKEN. ez kimaradt, de így lesz teljes a story :)
Előzmény: iater (5990)
iater Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5990
Kedves idrisi!

igen-igen!!! :D
A családfa bővítése mindig aktuális :)
Köszönöm szépen...
Elmesélem: 1846. november 16-án házasodik Valljon István és Márkus Erzsébet, kinek szülei a házassági akv-ből: Vallyon Mihály és Kömives Rozália. István Hevesen születik és a házasságkötéskor 21 éves. Így jutottam el Hevesre, ahol kiderült Mich. Vallyon és Rosal. Kömives gyermeke Stephanus 1824. augusztus 14-én születik meg, ott, Hevesen. Aztán eltűnnek a hevesi akv-ekből. Később Vallyon Mihály Kőtelken hal meg 65 évesen, 1850. április 8-án. Ettől függetlenül a Te általad leírtak alapján a család akkor Hevesből 1825 és 1827 között költözött és eredetileg nem Kőtelekre, hanem JÁSZKISÉR-re :)

Nagyon szépen köszönöm az információt!

üdv és további eredményes kutatást kívánok:
iater.
Előzmény: idrisi (5976)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5989
Kérhetnek, azért kacsintottam. (legjobb lenne, ha az elsőre elmennél vele, a beiratkozásig, pláne, ha ki akartok járni vmit)
Előzmény: Marimami (5988)
Marimami Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5988

Nem kérnek igazolványt? Hevesben nem volt gond a 17 év. Ott más volt a gond:((((((

Az őskeresést egyébként házi feladatnak kapták az ifjak a gimis osztályfőnöktől, aki töritanár. Az apai ágnál nincs kérdés, tiszta vérű svábok (dédpapa még Anton H. néven van eltemetve)

Az én családom földje több falu közé esett, és mikor honnan volt való a keresztkoma, oda vitték keresztelni a gyereket.

A legjobban az bosszant, hogy megvoltak a dédpapa papírja is, mivel apámnak még bizonyítani kellett, hogy harmadíziglen keresztény, de a sajnos elkallódtak.

Előzmény: milyennincs (5987)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5987
...... mondja, hogy már elmúlt 18 ;)
Előzmény: Marimami (5986)
Marimami Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5986

Köszönöm. A honlapjukat természetesen én is elolvastam, most konkrétan arra volt szükségem, hogy a Bóbita u-i megálló.

Bocs, azért vagyok ilyen körülményes, mivel a 17 éves fiam menne, akinek még nincs bp-i közlekedési rutinja.(a Dunakanyarban lakunk.)

Előzmény: milyennincs (5985)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5985

Bocsánat, Lángliliom u. 4., a jeleztem honlapjukról is elérhető (na honnan?:), az Elérhetőségek alatt :)

Előzmény: milyennincs (5984)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5984

A Lángliliom 18. A MOL Filmtárának épülete, a mellékelt linken a buszmegállók is rajta vannak (eszerint a Bóbita u-nál érdemes - szerintem - leszállni, s felsétálni, a kis utcákon. menetrend 

Az építkezés be van fejezve, s attól Ny-ÉNy-ra lévő, szögletes alakú épület a keresett 'objektum' :) (van előtte az udvaron az épület síkjában egy parkoló)

Fontos még mielőtt mész belenézz ezekbe: A legfontosabb rész, ill. utána a Tájékoztató (link az alján)

(Forrás: www.mol.gov.hu)

Előzmény: Marimami (5983)
Marimami Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5983

Még egy kis segítséget kérnék: ez a Lángliliom u. valahol a 18-as busz vonalán van. Melyik megállónál kell leszállni? (Valaha pesti lány voltam, de Óbudán soha nem volt dolgom, nem ismerem)

Fontosabb kérdés: a régi anyakönyvekben milyen adatokat rögzítettek? Azt tudom, hogy a nagyapámat Kiskörén anyakönyvezték. Talán ott is keresztelték, de nem biztos.  Az ő szüleinek nevét is tudom, se semmi többet róluk. Hogyan jutok tovább? Kérjem ki több falu anyakönyveit? Ha ők nem Körén házasodtak, tippem sincs, hogy hol. Mit tegyek?

Minden jótanácsért előre hálás vagyok.

Előzmény: Törölt nick (5982)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5982

Mielőtt beleszaladnál egy csalódásba, szerintem itt van a hansúly:

"legalábbis régen így volt"
Az új szabályok szerint filmet nem lehet a kutatóterem telefonján kérni, de információt igen!

biztatással

tp.

Előzmény: Marimami (5981)
Marimami Creative Commons License 2008.06.18 0 0 5981
Na, ez már bíztató! Köszönöm szépen!
Előzmény: idrisi (5980)
idrisi Creative Commons License 2008.06.17 0 0 5980
Kedves Marimami!

Aki első alkalommal megy a MOL-ba, annak rögtön kiadják a filmet (legalábbis régen így volt).
Ha pedig írsz nekik egy emailt, amiben pontosan leírod, hogy mit akarsz kutatni és mikor mész hozzájuk, akkor azt elő is készítik Neked.
Előzmény: Marimami (5979)
Marimami Creative Commons License 2008.06.17 0 0 5979

Kedves Idrisi!

Az alant idézett passzust én is olvastam, de voltam oly botor arra gondolni, hogy talán-talán mód van az azonnali kikérésre. Voltaképpen egyszerűen nem hittem el, hogy azért el kell menni ilyen messzire, hogy majd másnapra kikérjek egy filmet.  Köszönöm a választ.

Előzmény: idrisi (5978)
idrisi Creative Commons License 2008.06.17 0 0 5978
Kedves Marimami!

Jelenleg a következő szabályok érvényesek a MOL-ban (Lángliliom u.):
"Tisztelt Kutatók!
A mikrofilmek állományvédelme érdekében az alábbiakat rendelem el:

Az óbudai kutatóteremben április 28. hétfőtől az egy kérőlapon kiadott
mikrofilmeket csak egészben lehet visszaadni (a kérőlap összes filmjét
egyszerre).
Emiatt viszont a Kutatási szabályzatot ideiglenesen úgy módosítom, hogy
egy napon legfeljebb 4 kérőlapot lehet benyújtani, egy kérőlapra
legfeljebb 5 filmet lehet ráírni, de összesen legfeljebb napi 10 tekercs
filmet lehet megrendelni. Erre tekintettel viszont csak napi egyszer
(reggeli) előkészítés lesz. Az előző napon kikért filmeket délelőtt 10
órától lehet átvenni.

Az át nem vett mikrofilmeket a kikéréstől számított 6. naptári napon
reggel minden külön értesítés nélkül vissza kell venni.

A filmek visszaadási határidejének szigorú betartása érdekében, a
filmeket az átvételtől számított 31. napon reggel minden külön értesítés
nélkül vissza kell venni. Hosszabbítani legfeljebb egyszer lehet, az
átvétel idejétől számított újabb 30 napos határidővel. - Az adott
naptári napon lejáró kérőlapokról a kutatószolgálat által vezetett és
kifüggesztett tájékoztatókból értesülhet.

A Kutatási szabályzat értelmében telefonos megrendeléseket nem áll
módjában a levéltárnak teljesíteni, csak írásbeli kérésre készíthető elő
a kutató részére mikrofilm.
E-mail: okut@mol.gov.hu
FAX: 437-0695
Reisz T. Csaba
főigazgató helyettes"

Vagyis mindig legalább 1 nappal előre írásban ki kell kérni az anyagot.
Sajnos!
Előzmény: Marimami (5977)
Marimami Creative Commons License 2008.06.17 0 0 5977

Szervusztok! Segítséget szeretné kérni. Tegnap jártam a Heves megyei levéltárban, de lyukra futottam, mivel rossz faluban kerestem a nagyapámat. Most már tudom, hogy nem ott anyakönyvezték, ahol később élt. A gondom csak az, hogy a levéltárban nagyon vaskalaposak, nem adták oda a másik falu mikrofilmjeit, mivel egy nappal előtte ki kell kérni.... Én kb. 300 km-t autóztam  azért, hogy semmi eredményre ne jussak.

A kérdésem: ha az Országos Levéltárba megyek, ott is egy nappal korábban kell kikérni a filmeket? Akkor végülis naponta egy generációnyit tudok haladni? Vagy ha az első nekifutásra kiderül, hogy a dédpapát hol anyakönyvezték/keresztelték, akkor azonnal kikérhetem annak a falunak az anyagát?

Van valakinek személyes tapasztalata a MOL-ban történő kutatásról? Minden infót szívesen veszek!

idrisi Creative Commons License 2008.06.16 0 0 5976
Kedves iater!

Nem tudom aktuális-e még, de a minap ezt találtam és ki is írtam Jászkisér róm. kat. anyakönyveiből:

MOL A1159 tekercs
*1827.05.13. Anna
apja: Vallyon Mihály
anyja: Kőmíves Rozália

Lehet, hogy több gyerekük is született ott, de én csak pár évet néztem át és ezt is csak az utolsó pillanatban vettem észre (mielőtt tova tekertem volna).
Előzmény: iater (4735)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.13 0 0 5975
:)
Előzmény: milyennincs (5974)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.13 0 0 5974
"A hetedik Te magad légy!" ;)
Előzmény: Törölt nick (5972)
vippa Creative Commons License 2008.06.13 0 0 5973

Sziasztok! Nagy érdeklődéssel olvasgatom a topicot, a linketek alapján regisztráltam a Családfalu honlapján, bár én eddig a MyHeritage honlapjával dolgoztam.

 

Első, ami feltűnt a Családfalu honlapján, azt írják, nem tudja a program kezelni a több házasságkötést. Ebben az esetben nem tudom, érdemes-e nekiállnom a családfám feltöltésének, mert számomra fontos személy kötött 4 házasságot, s kettőből születtek gyermekei is. Érdekelne, ezt a problémát ti hogyan hidaljátok át. Az általam említett izraeli honlap ezt tudja kezelni, a név melletti fülecskékkel, s ugyanúgy lehetőséget ad az összes házastárs fényképének feltöltéséhez.

 

Szeretném még tudni - mert említést tettetek testvárpárok házasságkötéséről, amit  a Családfalu program úgyszintén nem tud kezelni -, ezt első unokatestvérek házasságkötésénél is elutasítja-e a program? Amennyiben igen, teljesen reménytelennek látom, nekiálljak ennek a nem kevés munkának.:-((

 

A közel 6000 hozzászólásban egyetlen egy hozzászólásban kerestek Margitta (Románia) településről felmenőket, azt is még 2003-ban (VET nick).

 

Egyelőre még nem találkoztam nálatok zsidó felmenők keresésével, azért betenném Magyarország összes zsidó temetőjének - név és sírhely szerinti adatbázisát -, mely nagyon könnyen kezelhető és pontos. (Leszámítva azt, nem értem, a külföldről történő itthoni temetkezés esetén miért kezelik úgy az elhunyt adait, mintha fogalmuk nem lenne a külföldi névhasználatokról, lásd Elisabeth Kertész).

 

http://www.oroklet.hu/bent.php?nyelv=2&igy=&kmod=1&betu=B&gmail=szenczins&gnev=&glakhely=&gid=&PHPSESSID=f57c853adbea35013a1f95e79e61e7ff

 

A gépem újratelepítésekor eltűnt a pécsi temető sírhelyeinek adatbázisa, megpróbálom megkeresni nektek, hátha valakinek ez segítséget nyújt.

 

Köszönöm figyelmeteket, rengeteget lehet tanulni tőletek a felmenők keresésének kapcsán. Sajnos, én elég nehéz helyzetben vagyok, mert a felmenőim Jugoszlávia (Zenta/Senta) és Románia (Margitta) városaiból települtek át Magyarországra, úgymond "tucatnévvel".:-((

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.12 0 0 5972

Keress 6 Németh Anna házasságot, a hetedik kell Neked! :)

biztatással

tp.

Előzmény: guzguz (5962)
guzguz Creative Commons License 2008.06.12 0 0 5971
sajnos csak a házszám volt, ami meg a csabrendekiben hiányzik...
Előzmény: Aegopolis2 (5970)
Aegopolis2 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 5970
Nem volt odaírva az anya életkora? Én ilyet még nem láttam. (Nem mintha az tuti lenne, de legalább valami...)
Előzmény: guzguz (5962)
idrisi Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5969
Egy lev.listán ajánlották, de gondoltam ide is jó ha bekerül:
A mpgy.ogyk.hu oldalon az 1861-1918 közötti időszak képviselőházi naplói és irományai, valamint a főrendiház naplói, összesen 312 000 oldal érhető el ingyenesen, kétrétegű pdf formátumban.
guzguz Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5968
köszönöm a választ!
szép meló lesz, de legalább nem reménytelen :)
ha van eredményem, majd megírom!
Előzmény: milyennincs (5965)
Genealógus Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5967
Próbáld újra, most talán menni fog!
Előzmény: BONNIE (5966)
BONNIE Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5966
hello!
nemrégiben elkezdtem feltölteni a családfámat, aztán rájöttem,h nálatok nem tudom megcsinálni, mert valahol a dédszülők magasságában volt egy olyna trükk,h két testvérpár összeházasodott, és ezt nem tudtam megetetni a progival :(
Előzmény: Genealógus (5952)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5965

...az is segíthet, hogy az anyának nagy valószínűséggel voltak testvérei, ill. élő szülei 1866 után Csabrendeken. Abból gondolom, hogy a csabrendeki lány Devecserbe került (vszeg megélhetéshez kötődően, de akkor a 14 éves mivoltot megint el kell vetni, ott 'történt valami', a gyermeket megszülte, s ez a gyermek felnőtten Csabrendeken házasodik. Vagy visszaköltöztek, vagy ottani lányt 'vett', de akkor 'valamiért' járt 'haza' (rokonságot feltételezek)

Károly júniusban születik, feltételezhetően 1865 szeptember elején fogan. Én azzal az Annával 'kezdenék', aki 1847-1849 között született (ha van ilyen). 

Előzmény: milyennincs (5964)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5964

...bocs lemaradt:

Ez a féltestvérség azért fontos (s azért is kezdtem azt a mondatot), mert esélyes az is, hogy a féltestvér a tanu/keresztszülő (hogy az új családba való integrálódást apai rokonság hiányában erősítse.) Nálunk volt ilyesmi.

Tételezzük fel, hogy férjhez ment a lány, s született több gyermeke később.

Azt is érdemes megnézni, van-e 1866 után pár év Németh Anna elhalálozás? A fiú házasságijában az anya élő, vagy néhai?

Előzmény: milyennincs (5963)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5963

ötlet: Nézd meg Németh Károly házassági tanujait, ill. születendő gyermekei keresztszüleinek kilétét, s illeszd rá a 7 Németh Anna rokonságára (ehhez fel kell mérd mind a hét potenciális anya testvéreit, azok gyermekeit). Ha van egyezés, akkor bongo, ha nincs akkor majd kitalálunk valami mást :))

 

Meg még azt is, hogy van-e magának Károlynak féltestvére, azaz a szóba jöhető anyáknak mondjuk 1866-75 között született-e úgy gyermekük, hogy a házasságuk Károly születése után volt. (Ha előbbi a házasság, akkor, mint anya 'kiesik')

  

Az 1840-1851-es idő intervallumot szűkíteném, az 1866-ban született fiú anyja kevéssé valószínűen 15 éves a születéskor (fogantatáskor 14), aki erre a végére 'jut', őt nézném utoljára. 

Előzmény: guzguz (5962)
guzguz Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5962
sziasztok

egy újabb problémás helyzetben szeretném a segítségeteket kérni:

1866.6.10-én született Devecserben Németh Károly, ez ismert a Csabrendeken kötött házasságáról szóló anyakönyvből. az ő születési anyakönyve szerint törvénytelen gyermek, anyja Németh Anna csabrendeki lakos (házszám is adott), viszont ennél több adat nem nagyon van.
átnéztem a csabrendeki születési anyakönyveket az anyuka után kutatva, és 1840-1851 között 7 Németh Annát találtam, ennél visszább már nem mertem menni, gondoltam ennyi is elég lesz... Sajnos itt a címek regisztrálása nem pontos, csak annyi áll mindenki mellett, hogy Rendek.

hogyan jöhetnék rá, hogy melyik leányzó is a keresett anyuka?

az ötleteket kösz előre is:
Güzgüz
Genealógus Creative Commons License 2008.06.07 0 0 5961
...mindannyian... így jobban néz ki:)
Genealógus Creative Commons License 2008.06.07 0 0 5960

Kedves Idrisi és Skoumi!

 

Köszönöm a gratulációt, remélem, hogy mindanyian hasznosítani tudjuk az adatbázist! Kérlek benneteket, hogy adjátok tovább a hírt, valamint töltsétek fel ti is családfáitokat, hogy tényleg megtalálhassuk közös gyökereinket!

Előzmény: idrisi (5958)
pistur Creative Commons License 2008.06.07 0 0 5959
Hello!

Ollé-val egy l-el is irták már találkoztam a pilisi környéken
Üdv Pistur
Előzmény: gerard (5955)
idrisi Creative Commons License 2008.06.07 0 0 5958
Egyetértek skoumi hozzászólásának mindkét részével. Különösen akkor lesz jó mindkét félnek, ha már több százezer személy lesz az adatbázisban. Mondjuk a jelenlegi 40.000 fő sem rossz.
Előzmény: skoumi (5957)
skoumi Creative Commons License 2008.06.07 0 0 5957

Kedves Genealógus,

 

köszönet az információért. Egyébként gratulálok, k. nagy ötlet volt a honlap... (és nem csak a felhasználók szempontjából :-) )

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: Genealógus (5952)
idrisi Creative Commons License 2008.06.07 0 0 5956
Szia Gerard!

Kutatásaim során nem találkoztam ilyen névvel, de a közösségi portálokon elég sok van belőlük. Zömük az ország keleti felében él.
Előzmény: gerard (5955)
gerard Creative Commons License 2008.06.07 0 0 5955

Sziasztok.

 

Bár párszáz beírással korábban már kérdeztem, de hátah nem olvassák el az újak az egészet, most újra:

 

Tud valaki, látott valaki kutatásai során olyan családnevet, hogy ALE?

 

Gerard

 

milyennincs Creative Commons License 2008.06.06 0 0 5954

....írjuk ide, mert ez egy 'olyan' topik, ahová az ilyesféléket kiírjuk magunk emlékezetére és társaink üdvére ;) (ez az este nálam is elmaradt)

szóval: Az 1904. évi XXXVI. tc. - amely kifejezetten a nevében is az 1894. évi XXXIII. módosítása - a 11. §-ában ismét felsorolja tételesen, hogy mit kell a halottiban rögzíteni, s ottt már nem említi a születés helyét.

Előzmény: -Tremmel- (5933)
milyennincs Creative Commons License 2008.06.06 0 0 5953

...és azt is tudja, hogy ha később viszek fel egy időben korábban született testvért, akkor nem a már felvitt fiatalabb mögé helyezi? (mert mintha ez lett volna régebben)

Előzmény: Genealógus (5952)
Genealógus Creative Commons License 2008.06.05 0 0 5952

Megújult a www.csaladfalu.hu ! Gyorsabb, szebb, új funkciók: képfeltöltés, GEDCOM import, oldalágak rögzítése, térkép és még sok minden más!

Mindenkinek ajánlom!

theow Creative Commons License 2008.06.03 0 0 5951
Bár nem keresztszülők, de kicsit hasonló: a házassági tanúk nevét érdemes feljegyezni, mert az anyakönyv felületes átnézése során is kiderülhet, hogy helybéliről van-e szó. Két, az adott faluba újonnan betelepült ősöm (de a házasságnál a származási hely nem szerepelt) esetében sikerült így megtaláljam a szülőfaluját, mert a ritka vezetéknevű tanú neve segített fellelni a környéken a származási helyet.
IsseCs Creative Commons License 2008.06.03 0 0 5950

Tisztelt Idrisi,

 

Köszi a linket, alig 3 perc buvarkodas utan maris egy reg ohalytott eredmenyre jutottam egy besenyszögi szarmazasu hölgyre Csomortanyi Amaliara.

 

Udv. IsseCs 

Előzmény: idrisi (5944)
Aegopolis2 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5949

Hasonlóak az én tapasztalataim is; a keresztszülők, és esküvői tanúk általában nem állnak rokonságban az adott családdal. Ez nyilván függ az adott település/felekezet méretétől is, kisebb lakosságszám mellett nyilván előfordulhat "belterjesség". Találtam olyan házassági anyakönyvet is (1806.jan), ahol egymás után következő két bejegyzés esetében (más család!), egy napon ugyanaz az ember szerepelt tanúként. Ha érdekel valakit, megpróbálom a képet beilleszteni ide...

 

Előzmény: mézontófű (5948)
mézontófű Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5948
Kedves guzguz!
az én esetem más tapasztalatot mutat: egészen a 19.sz. közepéig a csabai evangélikusoknál nagy valószínűséggel a bába kérte fel a keresztszülőket. (Erre vonatkozóan a néprajzi lexikonban lehet találni utalást is, hogy ez gyakorlat volt, azt hiszem tiborpapa tette be a linket itt a topikban korábban).
És azok, esetemben (10 generáció vissza, oldalágak is), nem voltak rokonságban a családdal. Annyiban számomra nagyon fontosak voltak a keresztszülők, mert ennek segítségével sikerült a sok azonos vezeték és keresztnevű gyermekeket egy-egy családhoz besorolni, hiszen a névadási szokások miatt az unoka,- és másodunokatestvérek (pl. fiúágon), azonos vezetékneveket és keresztneveket viseltek.
Előzmény: guzguz (5946)
szentivany Creative Commons License 2008.06.01 0 0 5947

Csak a saját tapasztalatomat tudom elmesélni, mert a keresztszülők, házassági tanúk  kiválasztása nem mindenhol egyforma.

Az én őseim az 1600-as évek végén ,1700-as évek elején települtek be Németországból. Itt a budai hegyvidék római   katolikus sváb falvaiban  az volt a szokás, hogy a komaság is öröklődött a családokban. És  a család minden gyerekének általában ugyanazok voltak a keresztszülei, valamint a keresztapa volt a menyasszony/vőlegény házassági tanuja is. Persze ez a komaság öröklés leginkább az első gyerekre vonatkozott. A többi gyereknél általában valamilyen rokont kértek fel komának.

Az újonnan betelepülteknél sokszor láttam az akkori bírót házassági tanúnak

Az én esetemben konkrét segítség volt a keresztszülő, mert a gyakori vezetéknév miatt  5 János keresztnevű ősböl a keresztapa=házassági tanú alapján sikerült beazonosítani az 1700-as évek végén született ősömet.

 

A tapasztalt családfakutatók szerint minden lehetséges adatot, családi legendát stb., be kell gyűjteni, leírni, lefényképezni, mert az ember sosem tudhatja melyik lesz az az adat aminek alapján tovább tud kutatni ,ha elakad.

Üdv

szentivany

Előzmény: guzguz (5946)
guzguz Creative Commons License 2008.05.31 0 0 5946
na lassan kezdenek gyűlni az anyakönyvi másolataim, és újabb kérdés merült fel bennem:

a keresztszülőkkel hogyan érdemes foglalkozni? úgy értem, mi olvasható ki, érdemes-e őket tovább kutatni? melyik rokon volt jellemzően a keresztszülő? oldalágakat lehet így találni? volt arra szokás, hogy melyik korosztályból való a keresztszülő?

és persze hasonló kérdéseim vannak a házassági tanukról.

köszi előre is a segítséget!
egy lelkes kezdő :)
szentivany Creative Commons License 2008.05.30 0 0 5945

Kedves Curlie,

 

az 1725-ös adóösszeírásban volt egy Stekl Paulus nevezetű "pistor" , ami azt hiszem péket jelent. Ezt megelőzően még nem találtam(az 1696-osban nincs)

szentivany

Előzmény: curlie (5938)
idrisi Creative Commons License 2008.05.30 0 0 5944
Még nem sikerült meggyőződnöm róla az anyakönyvekben, de szerintem megtaláltam Schmidt Istvánt és Ecker Annát Óbudán, ezáltal gyanítom gyermekük születése is előkerül innen.

A gyors sikert Budapest Főváros Levéltárának ill. a honlapjukon található Társadalomtörténeti adattárnak köszönhetem. Mindenkinek ajánlom, aki budapesti vagy környékbeli (leginkább Pest megye) ősök után kutat. Folyamatosan kerülnek újabb és újabb adatok az adatbázisba; a XIX. százatból az 1950-es évekig.

Társadalomtörténeti adattár honlapja
Előzmény: idrisi (5934)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.05.30 0 0 5943

Üdvözlet!

 

Az anyakönyvekben még az 1920-as évek végéig,1930-as évek elejéig írták a régebbi írásmóddal például a Ferenc(z) nevet. Falumbeli idős, 80 év feletti nénik közül néhányan még most is így írják a nevet.

Előzmény: MMaestro (5940)
pistur Creative Commons License 2008.05.30 0 0 5942
keresem.
Üdv. Pistur
Előzmény: curlie (5938)
idrisi Creative Commons License 2008.05.29 0 0 5941
Kedves MMaestro!

A cz - c csak helyesírásbeli változás. Részletesen itt.

A település neve kapcsán én azt tartom fontosnak, hogy egyértelműen azonosítható legyen.
A mai Mo.-on kivüli, de a Szent Korona országaiban található települések esetén az 1913-tól használt törzskönyvezett nevet javaslom használatra. Egyébként meg földrajzi koordinátákkal is jól azonosíthatóvá lehet tenni falvakat, városokat.
Előzmény: MMaestro (5940)
MMaestro Creative Commons License 2008.05.29 0 0 5940

Kedves fórumozók!

 

Ezidáig senki sem reagált az 5889-es hozzászólásomhoz, melyben két kérdésem volt, amik még mindig aktuálisak:

- köthető-e valamilyen dátumhoz a keresztnevek "cserélése", magyarosítása?

  Ferencz  ->  Ferenc

  Zsuzsánna  ->  Zsuzsanna

  Juliánna  ->  Julianna    

  stb.

 

- Ha régen másképp hívtak egy települést, mint ma, akkor melyik névvel célszerűbb nyilvántartani a családfás adatbázisban?

 

Üdvözlettel:

MMaestro

 

szentivany Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5939

Wentzl keresőknek, ha elakadtak

Nagykovácsit néztétek már, mert az 1770-es években vannak?

curlie Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5938
Üdv. Pistur!

Mikor jelentek meg Stekl-ek Vörösváron? Van erről információd?

Üdv.: curlie
Előzmény: pistur (5924)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5937
Reméljük sikerrel jársz! :)  Nekem vegyes tapasztalataim vannak.... a pap személyiségétől függ,hogy mennyire segítőkész. Egyik szívesen fogadott,odaadta a könyveket,helyet biztosított, hozott inni, sőt még együtt uzsonnáztunk is. Látszott rajta,hogy őt is érdekli a téma. Egy másikat telefonon hívtam fel, ő is segítőkész volt, negyed óra múlva visszahívott a kért adatokkal. Viszont olyan is volt,aki engedélyhez kötötte a kutatást, és olyan is aki egyszerűen az idő hiányában folyton elhárított. Szóval ahány pap,annyi személyiség!
Előzmény: idrisi (5936)
idrisi Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5936
Tegnap írtam a szentendrei plébánosnak, remélem válaszol. Mivel pontos dátumot adtam meg, ezért nem is kell sokat keresgélnie. Elég jó honlapjuk van és az atyának is van email címe, tehát talán az informatikával sem állnak hadilábon.

Előzmény: -Tremmel- (5935)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5935

Igen,nálam is ezek az adatok szerepelnek! Sőt 1907 után sajnos annyira lazán vették az anyakönyvezést, hogy sokszor még a szülők nevét is kihagyták,nem néztek utána. (Könnyebb volt azt beírni,hogy néhai ismeretlen)

 

Előzmény: idrisi (5934)
idrisi Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5934
Pedig nem volt. Mindössze ezeket az adatokat tartalmazta:
bejelentés ideje: 1923.5.5.
halál ideje: 1923.5.4. du. 3/4 9 óra
özv. Pospischl Károlyné
szül.: Schmidt Róza
gazdálkodónő
kora: 74 év
halál oka: aggkór
lakhelye: Szentendre (utca és házszám sem volt
szülei: néhai Schmidt István és néhai Ecker Anna


Egy 1939-es halottiban szintén csak ezek az adatok voltak.
Viszont egy 1897esben volt külön születési hely is...


Előzmény: milyennincs (5932)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5933
Igen,valahol olvastam,hogy 1906-ban megváltozott a jogszabály,és sajnos kevesebb adatot jegyeztek fel innentől fogva :(
Előzmény: milyennincs (5929)
milyennincs Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5932
valamine lenni kellett, a nyomtatványon helye sem volt a bejegyzésnek (rovat?)?
Előzmény: idrisi (5931)
idrisi Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5931
Lehet, hogy a szentendrei anyakönyvvezető nem olvasta a törvényt... sajnos...
Előzmény: milyennincs (5929)
idrisi Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5930
Igen, én is most az egyháziban bízom.
Előzmény: -Tremmel- (5928)
milyennincs Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5929

Az állami anyakönyvekről szóló 1894. évi XXXIII. tc 71 §-a szerint:

"A bejegyzésnek tartalmaznia kell:

1. a bejelentő családi és utónevét, állását (foglalkozását) és lakhelyét;

2. a haláleset helyét és idejét (év, hó, nap és óra);

3. az elhalt családi és utónevét, vallását, korát, állását (foglalkozását), lakhelyét és születéshelyét;

4. az elhalt élő, elhunyt vagy tőle elvált házastársának családi és utónevét, vagy annak megemlitését, hogy az elhalt nőtlen, illetőleg hajadon volt;

5. az elhalt szüleinek családi és utónevét, állását (foglalkozását) és lakhelyét;

6. a halál okát.

A mennyiben ezen körülmények meg nem állapithatók, az a bejegyzésben megemlitendő"

 

Lett volna később törvénymódosítás? Akkoriban nem szoktak olyan gyakran ;-) (Érdekes, a születés időpontját nem írja.)

Előzmény: -Tremmel- (5928)
-Tremmel- Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5928

Szia!

 

Én tapasztalataim szerint (persze lehet,hogy tévedek) az állami anyakönyvek halotti anyakönyveibe csak 1895-1906 között,illetve 1953-tól írták be a halott születési vagy származási helyét, 1907-1952 között sajnos nem. Ebben az esetben talál az egyházi segíthet...

Előzmény: idrisi (5927)
idrisi Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5927
Még egy fontos információ lemaradt.
Schmidt Rozina (Róza) /rk./ szülei: Schmidt István és Ecker Anna

Annyira nem értem, hogy egy 1923-as állami anyakönyvbe miért nem írták be, hogy hol született az illető...
Előzmény: idrisi (5926)
idrisi Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5926
Kedves Pilis és környékén érdekeltek!

Keresem az 1820 körül született Gruber Vilma (r.k.) [id. Poszpischil Károly felesége] és az 1849 körül született Schmidt Rozina (meghalt 1923-ban Szentendrén) [ifj. Poszpischil Károly felesége] születési helyét. Nagyon valószínű, hogy a Perbál-Szentendre térségből származnak mindketten. Van valakinek tudomása az említett családnevekről a térségben? Sajnos nem annyira ritka nevek, de próba szerencse...

Köszönöm.
milyennincs Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5925

Sziasztok!

A (r)Ziegel = tégla, tetőcserép, így a Ziegler vagy kőműves, vagy tetőfedő jelentésű, ugyanúgy curlienél a (r)Stöckel is magas cipősarkat jelent (akár Stück darab, stb.) de a Steck is önállóan értelmezhető. Azaz közszói eredetűek, nem feltétlen egy családot jelent.

Előzmény: -Tremmel- (5914)
pistur Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5924
Hello!

Elég közismert név Vörösváron. Van néhány család ilyen névvel,bár korábban írták Stekl, és Stöckel formában is.

Üdv. Pistur
Előzmény: curlie (5923)
curlie Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5923
Üdv pistur!

A Steckl név mennyire jellemző Vörösváron? Gyakran találkoztál vele?

Üdv.: curlie
Előzmény: pistur (5920)
szentivany Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5922
Bocsi róluk megfeledkeztem! Mail megy
Előzmény: idrisi (5921)
idrisi Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5921
Köszönöm a Czettmayert!
Előzmény: pistur (5920)
pistur Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5920
The Chaos!

Szia Szilárd!

Találtam a könyvtárazás során Vörösvári anyakönyvben. Lehet, hogy érdekes?

1836.01.11 esküvő Georg Czettmayer-Ágotha Bucher in Leányvár. Tanúk: Laurentius Wiest,Andreas Steckl

Van még 3 Drexler,Trexler házasság az 1820 -évekből. Érdekel?
Üdv Pistur
sonomilanista Creative Commons License 2008.05.24 0 0 5919
Wyniki wyszukiwania Liczba odnalezionych rekordów: 8

lengyelül van , a keresés eredménye 8 találat

a programok ügyében meg szerintem nézz szét alább, van 1-2 genoprogi...
sajnos Maczalik ügyben többet nem tudok, gyanítottam , hogy lengyel eredet
Előzmény: gmh (5918)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!