Keresés

Részletes keresés

paul2 Creative Commons License 2001.04.20 0 0 1423
Gumi a csont, de valamiért szeretjük ; - )
Szerintem teljesen téves megközelítése a tudománynak, és az áltudománynak, ha az egyes megállapításaikra (azaz a tudományos és "tudományos" tényekre) koncentrálunk.

A tudomány és az áltudomány közötti különbség, hogy a tudomány logikusan építkezik, állításait soha nem tekinti véglegesnek.

Példaként nézzük az általad említett tágulást.
- ősi kérdés: mi van az égen?
1. megállapítás, a hagyományos csillagászat megfigyelései alapján: van egy Univerzum (azaz vannnak csillagok, melyek galaxisokba szerveződnek, ezek távolsága mérhető, stb)
- kérdés: milyen tulajdonságaikat tudjuk megismerni?
2. megállapítás, a színképelemzések nyomán: az Univerzum anyaga egységes, mert mindenhonnan az ismert elemek színképe látszik.
- kérdés: biztosan pontosan olyan a színkép, mint a Földön? (hiszen éppen az eltérés adhatja az új felfedezést)
3. megállapítás, a színképeltolódások felfedezése nyomán: a galaxisok távolodnak, és sebességük a távolságukkal arányos (az állítás második fele nam annyira közismert, de a mérések ezt is mutatják, és lényeges is a dolog)
- egy természetesen adódó kérdés: hogyan változik ez a tágulás?
4. megállapítás, a fizika általános törvényszerűségei alapján: az Univerzum tömegétől függ.

A lényeg, hogy a kérdésekre nem a mérések adják a választ, hanem az azokból levonható következtetések. A 4. megállapítás már évtizedek óta ismert és érvényes. A továbblépéshez az Univerzum tömegére volna szükség, amit csak becsülni tudunk. (Nem te meg én, hanem a tudomány)
Érdekes - és talán véletlen, talán nem - de már az első becslések is azt mutatták, hogy ez a tömeg annak a határértéknek a közelében van, amelyiknél kisebb a végtelen tágulást, a nagyobb a véges idő utáni összehúzódást jelenti.

A becslések finomodását olyan események segítették, mint a neutrínó felfedezése. (A neutrínó 20 éve még hipotetikus részecske volt, bizonyos jelek alapján feltételezték, keresték is szorgalmasan, de az akkori eszközökkel nem találták) Lényeg, hogy a becslések továbbra is a határérték környékén "billegnek", de elég felszínes dolog ebből csak azt meglátni és kiemelni, hogy "az Univerzum ma éppen összemegy, tegnap még tágult, holnapra mit találnak ki?"

Szóval a tudomány lényege, hogy továbbfejleszti az állításait.

Előzmény: GALA (1422)
GALA Creative Commons License 2001.04.19 0 0 1422
Én -ha beletartozom az alternatívok közé-azért álltam le a vitával( mellesleg időhiánymiatt is ) , mert kicsit öncélúnak tünt a tudomány mint olyan boncolgatása.Bár erre többen is vevők voltak.
Én nagyon becsülendőnek vélem, hogy nekiálltál levezetni mit lehet megcsinálni.
Ezzel csak az volt a bajom ( de nem akartam tovább gerjeszteni) , hogy minden elméletet a maga idejében az adott tudomány elfogadottan tudott bizonyítani, amig saját maga meg nem döntötte saját magát. Ergo amit ma bebizonyítasz , holnap lehet épp magad fogod elvetni.( hogy ne menjünk messzebb az először állandó , majd összeomló Univerzum ma éppen végtelenül tágul...)
Akkor beleszólásaim kicsit arra csúsztak el mintha a Tudomány egyszerű hülyeségnek tartanám. Nem , de totumfaktumnak sem. A Nagybetűs Igazságnak meg aztán végképp nem, és akkor még a (")kutatók(") egyedi pro/kontra okait nem is feszegettem.

(-ben , aki nem fizikus , hogyan vitázzon veled pl egy olyan kérdésben , hogy az x piramisban levő szarkofágot, mai technikával is lehetetlen-közeli lenne olyanra csiszolni ? Vagy hogy magyaráztad azt a bibit , hogy nem a legmodernebb piramisok a legépebbek, legidőtállóbbak , legfejlettebbek. Olyan mintha nem tanulnának az építők, hanem felejtenének. Szerintem alapvetően ezek a kérdések , nem az , hogy hogyan viszünk fel 3 tonnás köelemeket 50 méter magasra.Bocs.)

Előzmény: Törölt nick (1416)
paul2 Creative Commons License 2001.04.19 0 0 1421
Akkor egy hír erejéig vissza a hatmillió tonnás kedvencekhez:

http://www.spiegel.de/wissenschaft/0,1518,128988,00.html

A lényeg: Francine Darmon és Jaques Bardot francia kutatók (vagy "kutatók"- nem tudom) 12 év alatt egy halom olyan jelet találtak, mely további titkos járatokra és esetleg eddig fel nem fedezett síramrára utal. Ezt 16-án sajtókonferencián jelentették be Párizsban.

Az ismert járatok fugázása és valami kövön talált jelölés az, ami szerintük nyomra vezet. Hawass viszont legyint az egészre.

Előzmény: Törölt nick (1420)
Duda Creative Commons License 2001.04.19 0 0 1419
Aha.
Szerintem csak az idod pocsekolod ott, mert azt IRL kell megtenni.
Előzmény: webvandor (1418)
webvandor Creative Commons License 2001.04.19 0 0 1418
Duda
A Törzsasztalon kívül más, sokkal specifikusabb asztalok, poontosabban szólva ágyak is vannak, és a pejoratívnak tartott, de igen találó nevű Törzságy ( alias HUSZ )az, ahol szintén fontos tudományos fejtegetésekkel vagyunk elfoglalva, egyebek közt a női lélek boncolgatásával. :-)))
Előzmény: Duda (1417)
Duda Creative Commons License 2001.04.17 0 0 1417
"mert máshol érdekesebb dolgok mennek"

Hol?

Előzmény: Törölt nick (1416)
webvandor Creative Commons License 2001.03.21 0 0 1415
kiran:
nagyon elhanyagolod mostanában a kőfejtő és szállító tevékenységedet ! A piramis ott áll szerkezetkészen, a belső berendezés meg csak várja, várja, hogy megépítsed. Nameg a "szellőzés" !
ks Creative Commons License 2001.03.08 0 0 1413
kiran,

szivesen fogalkoznék én is a témával olyan mélységben és terjedelmben, mint te, de sajnos az időm nem engedi. Majd talán nyáron jobban bele tudok merülni a témába.
Egyébként nyár elején utazok Kínába üzlet ügyben, de a kellemest összekötve a hasznossal, mindenképpen szeretnék a kínai piramisokhoz is elutazni. Akinek bővebb infoja van ezzel kapcsolatban, annak nagyon örülnék.
üdv
ks

ks Creative Commons License 2001.03.08 0 0 1411
kedves topictársak,
még valamikor az ősszel téma volt a piramisépítéskor használt szerszámok illetve technológiák.
Az alábbi link érdekes információkat tartalmazz ezzel kapcsolatban:
http://users.net2000.com.au/~fmetrol/petrie/c19.html#132
üdv
ks
Csekk Creative Commons License 2001.03.07 0 0 1409
Hát én lehet, hogy levagyok maradva, és ma már általánosabban elfogadott az, hogy az élet keletkezése mint olyan, az nem kivételes eset, vagy esetek a világegyetemben, ... hanem általános, vagyis az élet maga, szinte egyidős az univerzummal.
Na mindegy, találtam egy jó "Mars" képet, nézzétek meg!!!
Előzmény: webvandor (1408)
webvandor Creative Commons License 2001.03.07 0 0 1408
Csekk
Tulajdonképpen senki, aki valamelyest művelt természettudományi szempontból, nem kétli hogy van élet a földön kívül. Én se kétlem. Csak az van hogy a Mars hiába lehetett alkalmasabb régen, mármint évmilliókkal ezelőtt alkalmasabb az életre mint most, a Föld akkor is 100x alkalmasabb. Emiatt az élet megjelenése és fejlődése is sokkal valószinűbb volt itt. Ezért nem értem, hogy hogyan jönnek a marslakók a piramisok témájához. Az még rendicsek hogy millió vagy százezer éve jártak itt idegen lények de a piramisok legromantikusabb esetben is csak 10000 évesek.
Nem?
webvándor
Előzmény: Csekk (1407)
Csekk Creative Commons License 2001.03.04 0 0 1407
:)
kevés az időm az olvasásra, anélkül meg nemlehet vitázni, ill. nem érdemes :o)
""...Csak az a felfoghatatlan számomra, hogy mi a fenét segít nekünk az FÖLDI ÉLET keletkezésének megértésében.."""
Hát egy olyan mobil agyú manyusnak, mint amilyen én vagyok ez egy igen komoly támogatás a tudomány oldaláról.
Én már igen régóta sejtem és időnként állítom is, hogy pld az idegeneket sem azért nem találjuk, mert nincsenek, hanem azért, mert a fajfejlődésben még nem értük el azt a szintet ahol egyáltalán észlelési adatokhoz tudunk jutni.
Bár én még sohasem láttam semmit amre ráfoghattam volna, hogy na ez ufó volt, de ettől függetlenül érzem, hogy a hívők egy jelentős része átélte amit állít. Na meg az archeo érdekességeket sem lehet csak úgy az asztal alá seperni.
Ez a hír amit beidéztem megerősít abban, hogy az élet nem a földön fejlődött ki, így az itt eltelt 3,5 milliár éves evolúciós időt nyugodtan szorozhatjuk akár hárommal vagy néggyel.
Az evolúciós hadszinteret pedig kitolhatjuk a naprendszeren kívülre, bármeddig.
Előzmény: Törölt nick (1406)
Csekk Creative Commons License 2001.03.02 0 0 1405
Ezt most olvastam a jövőnéző hirlevelében:

*****
A felfedezés azt sugallja, hogy a Marson valóban létezett élet, amikor a bolygó még melegebb és nedvesebb volt, sőt, a kutatók egyre inkább hajlanak arra a merész feltételezésre, hogy a földi élet is a Marsról származik, bár ezt a feltevést még semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztja alá.
(Space.com, Financial Times - jövőnéző)
*******

:o)
??

webvandor Creative Commons License 2001.02.19 0 0 1403
outdownS:
Az engem is mulattat némileg, hogy ha a levegőt (gázokat) vagy a vizet vezethetnénk a nyilvánvalóan tökrepedezett csöveken, akkor a lélek vajon miért nem szivárog el? :))))
De abban viszont helyt kell adni kiran megjegyzésének, hogy az ókoriak vallási hiedelmeit semmi értelme kétségbe vonni. Még szerencse, hogy nem egy jelenkori vallásról van szó, mert akkor még etikátlan is lenne.

Kiran:
Láttam azt a müszaki rajzot amit mondasz, de azt nem tudtam levenni, mert valami speciális pluginnel müxik. De amúgy sincs igazán időm a képekkel foglakozni, pedig már én is létesítettem egy honlapot szintén az extrán, ahol te is vagy.
De szívesen átengedem neked, hogy a szellőzőjárat-témát kivesézzed, úgy tünik, tengernyi időd van. :))))

webvándor

outdownS Creative Commons License 2001.02.19 0 0 1401
Kedwes Webwandor!

Ha jobban belegondolunk, a "Lélekcsatorna" is képtelenség! Mert egy valamirevaló lélek vagy olyan anyagtalan, hogy bármely résen, bármely irányban elszivárog, vagy, ha olyan madárformáju, mint ahogyan az egyiptomiak az egyik lelket elképzelték, jól beleütközött volna a lezárásokba. (-:)

Előzmény: webvandor (1400)
webvandor Creative Commons License 2001.02.19 0 0 1400
Igen, egyrészt magán az Upuaut honlapon is megígérik, és mintha máshol is szó lett volna róla.

Na akkor hogy ne csak Kiran erőltesse magát, lefordítottam és ideírom annak a fejtegetésnek, ami az "Upuaut project" honlapon van.

Upuaut a neve annak a kicsi robotnak, amit Rudolf Gantenbrink mérnök és csoportja épített a Nagypiramis" szellőzőjáratának kitisztítására. Eközben fedezték fel a nevezetes ajtót is. De itt most csak pár pontban arról lesz szó, hogy vajon mi lehetett a célja a szellőzőjáratoknak:

1) valódi levegőcserélő szellőzők.
A válasz nyilvánvaló NEM. Például az alsók (a királynőkamrából) ZÁRTAK voltak. A fölsők viszont, amik tényleg nyitottak, beengedték volna a denevéreket, kígyókat, egereket, patkányokat. Ez nyilván nem lehetett célja, ha a fáraó múmiáját kellett megóvni mindentől.

2) Csillagok fénye részére.
NEM! A csatornák iránya többször megtörik. Az alsó végük pedig átmegy vízszintesbe kb 2m-es szakaszon.

3) Vízcsatornák.
Képtelenség! Minden járat rendelkezik folytonossági hiánnyal, tehát a beöntött víz elfolyt volna a repedéseken. De különben is a fáraó holttestének semmi sem árt jobban, mint a nedvesség.

4) Energiacsatornák.
Egyes elméletek szerint a Khufu piramis egyfajta hidrogéntermelő üzem lehetett Ez viszont ellentmond az utóbbi 100 év régészeti eredményeinek. Ráadásul a csatornák nem voltak tömítettek, tehát bármi anyag elszivárgott volna belőlük.

5) csatorna a "lélek" számára
Ez a legvalószínűbb magyarázat, a rendelkezésre álló adatok alapján. Legalábbis az egyiptomiak vallásos hiedelmeivel összhangban van.

webvándor

outdownS Creative Commons License 2001.02.18 0 0 1399
Valahol itt korabban mar felroppent a hir, hogy UPUAUT ujra indul, de tobbet nem hallottam rola.
Előzmény: webvandor (1397)
webvandor Creative Commons License 2001.02.14 0 0 1397
kiran
Na pont ezt akartam én is mondani neked, hogy amit eddig elemeztél, az Orion rejtélyről azzal egyetértek, és én is sántítani látom.
De az igazi része nem ez az elméletnek hanem a szellőzőjáratok. Magad is elismered, hogy az nagy mérnöki teljesítmény és nem lehet hogy ok nélkül erőltették meg magukat. bbc is ugyanezt mondja, én is.
Ezt kéne megpiszkálni egy kicsit a tudósoknak.
webvandor
Előzmény: Törölt nick (1396)
Duda Creative Commons License 2001.02.12 0 0 1393
"Aztán a Szfinx erodálódása való igaz, és jó érv a 10000 éves körüli korra, csakhogy mi köze annak a piramisokhoz? szerintem nem sok."

Szoval a szfinx es a piramisok csak ugy veletlenul vannak egymas mellett es semmi kozuk egymashoz? :)

"A Piramisok burkolatán nemcsak hogy lehetett, de VOLT IS felirat, ezt Hérodotosz is írja. "

Igen, es a kerdesem arra vonatkozott, hogy mas piramisokon nem is voltak ilyen burkolo kovek csak a nagyokon (ami ugye lehullot egy nagy folsdrengeskor). A furcsa az, hogy a tobbin sincs (rajta, vagy melle lehullva)

Előzmény: Törölt nick (1392)
Duda Creative Commons License 2001.02.12 0 0 1391
A szellozojartok szogen kivul koti valami mas is 2600-hoz a piramisokat?
A csillagkepek 10000 korul megfelelnek valahogy a elmeletnek.

40 000 ev alatt szetmallik a piramis? Szerintem azon az eghaljaton, foleg ha meg rajta van a meszko burkolat elall sokaig.
Tenyleg mas piramisoknak nem volt burkolata? Azokon allitolag csomo info volt..

Előzmény: Törölt nick (1390)
Duda Creative Commons License 2001.02.12 0 0 1389
Kiran!

Egy dolgot nem ertek. Miert ie. 2600-al szamolsz?
Nem olvastam Bauval elmeletet, de alt. a 'maskent gondolkodok' a tortenteket kicsit korabbra teszik ie 10000 kornyekere.

Előzmény: Törölt nick (1384)
webvandor Creative Commons License 2001.02.12 0 0 1388
kiran
Nekem voltaképpen tetszik, ugyanazért, mint amit te írtál régebben róla. Merthogy valamennyire megmagyarázza miért ilyen elrendezésben építették a piramisokat, és megvan az ideológiai háttér is. De azt is látom, hogy csillagászatilag tényleg eléggé beteg ügy, legalábbis ha szélesebb körre akarták kiterjeszeteni. De írta valaki itt, hogy végülis lehetett úgy is, hogy csak a TERV volt jó, de később félreértették, vagy elmisztifikálták az utódok, aztán így sikerült, ahogy.

De Csekk kolléga írta a 1347-ben, hogy minél tovább tanulmányozza az ember, annál jobban szaporodnak a kérdések, ahelyett, hogy fogynának.
webvándor

Előzmény: Törölt nick (1387)
webvandor Creative Commons License 2001.02.11 0 0 1386
szia Dobcsi

MEGFEJTENI, azt semmiképpen. Csak emésztgetjük a különböző könyvek elméleteit. Nem kétséges, hogy emésztgethetnénk még többet is, mert a könyvek még többet tálalnak föl, de ahhoz itt senkinek sincs konkrét lehetősége, hogy ezeket ellenőrizhesse.

Azt se tudom, hogy ennek a Kiran kollégának honnan van annyi szabadideje, hogy kidolgozza ezeket a szép kiselőadásokat. Jelenleg éppen a Bauval-féle Orion elméletet csócsálta meg, és szedte ízekre.... :))))) NEm könnyű a fiút meggyőzni....

webvandor

Előzmény: Dobcsi (1385)
Dobcsi Creative Commons License 2001.02.10 0 0 1385
Csak benéztem ide. Rég jártam már erre. Megdöbbentő a sok kép, sok elmélet.

Szemétkedés nélkül kérdezem, mert most nincs időm sajna végigolvasni: Sikerült valamit megfejteni?

Üdv,
Dobcsi.

webvandor Creative Commons License 2001.01.28 0 0 1382
outdownS:

Köszi. Mint mondtam, valahol én is hallottam erről a gátról, csak nem emlékszem, hol. Ami az érdekes, ezek a Hancock, meg Bauval fickók meg nem is említik ezt, pedig alátámasztaná az egyiptominál korábbi civilizációt.

Kiran:

Mint látom, alaposabban utánanéztél, mint szokás. Én pl nem is nagyon hallottam ilyesmiről, hogy Zavijet el Arjan, és hogy ilyen további piramisok is vannak. De úgy tűnik, hogy az irány jó, csak a távolság sokkal nagyobb. Nem lehet, hogy csak elszúrták a mérést? És lehet, hogy további romos piramisok is vannak a maradék csillagok helyén, csak eltemette a homok?

webvandor

outdownS Creative Commons License 2001.01.28 0 0 1381
Bocs a felreertesert! A nilusi volgyzaro-kiserletet nem konyvben, hanem TV-ben lattam, valamelyik ismeretterjeszto csatornan*, talan "Kaosz es rend"? volt a cime....

*Mivel folyton cikazok a 3 kozott (mert utalom a reklamokat) neha kaosz marad hatra a fejemben, mikor, mit hol lattam. De mivel szeretik magukat ismetelni, talan egy ido mulva ujra leadjak.

Előzmény: webvandor (1379)
webvandor Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1379
outdownS

Köszi a gyors választ, de félreértettél. Én nem a Földközi tengerre és a geológiára gondoltam, hanem az óbirodalmi korabeli mesterséges gát érdekelne. Amit az 1367-ben hoztál föl. Nagyon halványan én is emlékszem ilyesmire, de azóta nem tudom, hol olvastam erről.

webvandor

Előzmény: outdownS (1378)
outdownS Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1378
Kedves wv!

Sajnos nem tudok képeket idevarázsolni. Ha hozzájutsz, nézz bele Attenborough "Az első édenkert" c. könyvébe, gyönyörűen rajzolt rekonstrukció van benne az akkori állapotokról. Ennek hiányában egy nagy világatlaszban találhatsz olyan térképet, amely a tengerfenék domborzatát is mutatja. Itt látható, hogy Afrikát és az Ibériai félszigetet egy ívelt hegylánc kötötte össze (ma a csúcsai is a víz alatt vannak). Ez a földdarab volt az első, nagy "völgyzárógát". A második (az utolsó jégkorszakbeli) pedig lehetett maga a Gibraltári szoros, aminek az alja a kontinentális talapzat része és kb. 300 m. mély.

Előzmény: webvandor (1377)
webvandor Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1377
outdownS

Érdekelne engem az a bizonyos völgyzárógát. Hol volt az? És mennyi maradt belőle napjainkra?

webvandor

Előzmény: outdownS (1373)
outdownS Creative Commons License 2001.01.17 0 0 1376
Majd feltöröd, megvárjuk!

(Mellesleg most vettem észre, milyen marhaságot írtam: másodszorra Hapgood a helyes! - Ha - Ha)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!