Keresés

Részletes keresés

Ati_66 Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210402

A mai napsütésben elkezdtem az alapozást 21 sport tevékenység nélküli pihenés után. Annyira nem mozogtam, hogy a Garmin már 2000 lépés környékére csökkentette a napi lépés célt és azt sem értem el hétköznapokon.

 

Elindultam a szokásos 22km-es hegyi körömre. Kicsit nagyzolósan terepfutás edzésként rögzítettem, de inkább egy kocogós teljesítmény túra lett, mert az átlagos 2,5 óra körüli időm helyett 3:04 lett a vége.

Ami nem csoda a 3 hét a súlyomban + 3kg-ot eredményezett, ráadásul a hegyen augusztusban voltam utoljára ezért kb erre az időre számítottam.

 

Érzésre futottam- sétáltam de időnként ránéztem az órára és bizony a + 3kg és a kb 2,5kg hátizsák a 1,5l folyadékkal már az elején meglátszódott a tempón és a pulzusomon is.

Az átlag és a max intenzitás sem a klasszikus alapozási tartomány volt.

Régen ilyen állapotból gyorsan visszajöttem, bízom benne idén is így lesz. 

 

Most fedeztem fel, hogy a Garmin is tud ilyet :

 

Ezen a képen nem igazán látni, de élőben szépen csillogott a távoli pára sávban a Tisza-tó.

Reménykedtem indulásnál, hogy a hidegfront az összes párát kisöpörte, akkor még a Tisza parti fák is látszódnának, de ez a hidegfront nem volt elég erős, vagy csak mire felértem a napsütésben nagyon párologni kezdett a talaj. 

 

Ati_66 Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210401

Ez kellemetlen, gyors és szövődmény mentes gyógyulást kívánok!

 

 

 

Előzmény: O/O (210395)
sistergő Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210400

"és hogy el ne aludjak, előtte legalább óránként felriadtam órát nézni"

 

 Ezt én is jópárszor eljátszottam. Amióta 2-3 órát állítok be 4-5 perc eltéréssel, azóta nincs ilyen élményem.

 

Előzmény: Pinyo (210390)
gurtnis Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210399

Van az az eset, mikor rápillantasz a fórumra, megnézed mi újság. 

Ez az írás többet érdemel. Majd szánok rá időt, élvezettel fogom többször is elolvasni!  

Köszönöm! 

Előzmény: Pinyo (210390)
Spenót Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210398

Gratulálok! Nagyon jó a beszámoló is. Király érzés lehet úgy elindulni egy ilyenen, hogy az első 10 tejesítményéhez mérheted magad.

Én versenyek végén nagyon ritkán tudok gyorsítani. Ok, hogy ott lejtő volt, de akkor is irigylem az ottani sebességedet IS.

Szuper teljesítmény!

Előzmény: Pinyo (210390)
Spenót Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210397

Sajnállom. Jobbulást a feleségednek és nagyon drukkolok, hogy ne kapd el!

Előzmény: O/O (210395)
O/O Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210396

Pinyó gratulálok! Kösz a beszámolót. nagyon kiváncsi leszek az UTH-s szereplésedre

O/O Creative Commons License 2020.11.21 0 0 210395

Nekem pihi van! Feleségem pozitív, most 10 nap karantén van nekem is. Ha lesz tünetem pár hetet kihagyok és utána óvatosan újrakezdem a sportot. Idei év így végképp kuka lett 😔 

Bohanon Creative Commons License 2020.11.20 0 0 210394

klassz , grat. A kiskört már meg is merném csinálni :D

Előzmény: Pinyo (210390)
Ati_66 Creative Commons License 2020.11.20 0 0 210393

Gratulálok!

 

Saját szintemen én is átéltem azt az érzést 2018-ban a Zemplén Trail után, amit a végén így fogalmaztál meg:

Annyira jó érzés amikor bejönnek a tervek és jól érzi magát az ember, hogy még jól meg is motiválódtam. Beneveztem életem első igazi ultrájára, a jövő májusi UTH112-re.

 

Legyen sikeres a felkészülésed.

 

A nagy lelkesedés és motiváció mellett legyél óvatosabb mint én voltam. 

Én a sikeres Zemplén Trail után beneveztem a 2019-es Szentendre Trailra. (A motiváltságom azért maradt a realitások talaján  45 km után elég lett volna az az 54 km is :-)   )

A lelkesedésem akkora volt, hogy annyit és úgy futottam decembertől március végéig amitől a talpibőnye problémám, sarok fájásom olyan szintű lett március végére, hogy egyik napról a másikra teljesen leálltam a futással és végül át kellett adnom a nevezésem, mert nem lett volna értelme elindulnom. A sarkam sem jött rendbe és a kondim sem garantálta volna a szintidőn belüli beérkezést.   

 

 

Előzmény: Pinyo (210390)
rrroka Creative Commons License 2020.11.20 0 0 210392

nagyon összeszedett futás, gratulálok! és köszi a beszámolót, kedvet kaptam jövő tavasszal egy nagy körre. :) nekem van mit javítanom 11:58-ból... :D nagyon tetszik a depós taktikád.

Előzmény: Pinyo (210390)
Spenót Creative Commons License 2020.11.20 0 0 210391

Na végre valami jó olvasnivaló estére... :) 

Előzmény: Pinyo (210390)
Pinyo Creative Commons License 2020.11.20 0 1 210390

[Szénás kör – 75k - 2020]

 

Az idei Piros 85-nek keresztbe tett a Covid válság. Mi legyen helyette?

A Vérkörrel és a Nagy Szénás körrel szemezgettem, mindkettővel volt elszámolnivalóm, mert anno rosszul sikerültek.

Szerettem volna azt is, ha még marad valamicske az őszi Spar maratonra (2:54:57 szuper egyéni csúcs!) szorgalmasan összehozott formából.

Végül logisztikai okokból a Solymárról induló Nagy Szénás kört választottam.

 

[Készülgessünk jó hosszan]

Az évi egyetlen ultrának, mely ugyan instant kör, de én versenyként tekintek rá, meg kell adni a tiszteletet.

A kört már megfutottam 2018-ban, egy 8:12-es idővel, melyben rengeteg bénázás volt. Lassú frissítés, pályatévesztés, pont nem találás. Ilyen felesleges időből 25 percnyit találtam akkor, melynek több mint a felét simán megspórolhattam volna.

 

Nincs mese, rendesen készülni kell a pályából, javítani kell a frissítés sebességén, ha már ilyet nem futunk mindennap, legalább flottul menjen minden nem?

Például stoppereztem és gyakoroltam a futós ivózsák töltését. Kiderült hogy ha futás közben leveszem a hátizsákot és előre kikapcsolom belőle az üres ivószatyrot, már nyerek legalább fél percet.

Újrakészültem a térképből, és terepből. Egy futás és két-három kirándulás helyrerakta a fejemben is a pálya ismeretlenebb részeit és a QR kódok helyét.

Nem utolsó sorban azóta lett futóórám. Azelőtt egy kerékpáros Garmin 810-es készülékkel navigáltam, ami szintén térképes volt, de napsütésben nem lehetett rendesen látni a kijelzőjét. Két évvel ezelőtt eltévedős percek múltak ezen, bezzeg a tűélesen látható Fenix 6x órámmal idén nem lehetett ilyen gond.

 

A készülődés izgalmas volt, igazából ezt legalább annyira szeretem mint a futást.

Időtervet becsültem, kiírtam az első tíz emberke minden részidejét, pontok közti perc adatát. Belus Tamás 6:53-as csúcs idején kívül a többi aránylag fogható volt.

Teljesítményt terveztem. Stryd footpodot használok, az elmúlt évben elég sokat tapasztaltam. Pl. hogy a mutatott teljesítmény mérőszáma milyen érzetet, milyen tempót jelent nekem. Hogy az adott intenzitást reálisan tudom-e hosszútávon tartani.

Külön szórakozás volt a frissítés tervezése. Optimalizálni kellett az eléggé rossz ütemű vízvételi helyeket. Azon is gondolkoztam, hogy egy kútnál megállás és újratöltés, avagy az órákon át plusz fél liter cipelése az időrablóbb?

 

A maraton után két héttel következett el a nagy nap. Nem iszom a medve bőrére, csak a hétvége előtt pár nappal neveztem.

 

És a forma megmaradt? Kéthetenként éleset versenyezni nem jó. A célverseny után pár hétre tenni egy cél ultrát messze nem optimális. Az október 11-i maraton után teljesen jogosan és megérdemelten 4-5 nap pihenőt tartottam. Már elment egy hét.

Innentől meg az egy hét múlva megfutandó kör miatt kell vigyázni szóval megint nem lehet edzeni rendesen. A forma enyhén hanyatlott, amit a lassú futások tempójához tartozó megemelkedett pulzuson is láttam.

 

Két nappal a kiszemelt vasárnap előtt (az elmaradt Piros 85 napján) elmentünk kirándulni a piliscsévi szakaszra, hogy a Legény-Leány barlangok körüli terepet és a vonalkód helyét megismerjem. Aznap gyönyörű futóidő volt, még Zsebeházy Istvánt és „serpáját” is láttam, bár akkor még nem tudtam, csak hitetlenkedve valószínűsítettem hogy Szénást fut, mert cucc az nemigen volt nála (meg is jegyeztem magamnak, hogy vajon csak én futok hosszútávokat hátizsákkal, ivózsákkal meg egyebekkel??). Amúgy a kör eddigi második leggyorsabb idejét futotta (7:08), nyomtathattam újra a részidő táblázatot :).

 

Vasárnap az indulás kudarcba fulladt. Pedig hogy készültem. Hajnalban négy előtt keltem (és hogy el ne aludjak, előtte legalább óránként felriadtam órát nézni ☺) hogy idejekorán megegyem a lekváros tésztámat, intézhessem a reggeli teendőket. És hallgattam a szakadó eső sustorgását. És hallgattam és hallgattam. Esik, szakad. Miért pont ma? Reggel végig esett, ennek a napnak annyi volt. Futás sztornó.

 

Újabb két hét telt el a következő szóba jöhető időpontig, elég kevés futással. A csúcsformát hozó október 11 után immár négy hét telt el.

Ami egyben az utolsó szóba jöhető időpont volt idén; egyrészt mert ilyen hosszút én hidegben tuti nem futok! Így is csak reméltem hogy a két kék kutat Nagykovácsi és Piliscsaba határában nem zárják le.

Másrészt a tervezett reggel 8-as induláshoz és nyolcórás menetidőhöz sem lóghatok bele a télbe, mert rövidülnek a nappalok, nem akartam lámpázni.

 

Időközben ezerszer átterveztem a frissítést, eldugós helyekkel. Előtte nap ismét „célzottan” kirándultunk; hogy aztán hazafelé Pilisszántó határában egy másfél literes vizet és egy kiskólát, a Villa Negránál pedig egy újabb másfeles vizet rejtsek el.

 

[Fussunk már]

Amikor elindultam a rajttól – bosszantó, akkor nem értett technikai gubancok után – még kesztyűs idő volt. Pamuttrikó, futópóló, karmelegítő és egy háromnegyedes nadrág volt a szerelésem, életem első Hokájával a lábamon.

Fejemben megvolt a terv: nem hajt a tatár, nem futjuk el az elejét, tartottam magamat egy korábban kitapasztalt teljesítményhez. Az óra alapvetően az utolsó kilométer átlagteljesítményét mutatta. Az elején még gyakrabban, később ritkábban nézegettem. Kontrollképpen néha ránéztem a pulzusra is, mindenem papírforma szerint működött. Kicsit nedves volt az erdő, de igazi sár nem volt. Egy óra múlva levettem a kesztyűt, később a karmelegítőt is letűrtem.

 

A második óra végéig már megjártam a Nagy Kopaszt, és leértem Nagykovácsi határába. Eddigre pont elfogyott a hátamról a másfél liter bekevert izó. Így is terveztem. Kék kútból újratöltöttem a zsákot. Nagyon flottul ment, pont ahogy otthon kigondoltam: futás közben hátizsák le, tartály ki, töltés után a zsákba visszaöltözés már lehetőleg séta vagy futás közben legyen, nem pedig a kút mellett egyhelyben chillezve. Egyetlen perc alatt végeztem.

 

Nemsokára félre kellett állnom; érdekes hogy valószínűleg a hideg és így az izzadás hiánya miatt, vagy háromszor is meg kellett állnom pisilni a táv folyamán.

 

Közben felmásztam a Nagy-Szénásra, időelőnyöm a régi futásomhoz képest nem nagyon volt, de reméltem hogy ez a relatív lassúság a futás második felében kamatostul jön vissza. Abban biztos voltam, hogy jobb formában vagyok mint 2018-ban, hűvösebb is volt az idő, ezért kicsit meglepett hogy nem jönnek a percnyereségek. A következő frissítőm 3 órás menetidőnél a Villa Negra volt, előző nap egy másfél literes vizes palackot depóztam ide egy bokor alá. Egyórája töltöttem szóval még elég sok itóka volt a zsákban, de azért kipótoltam, mert a következő vízlelőhely majdnem másfél órára volt.

 

A Kopár-csárda és Pilisszántó közötti kb. egyórás részt a tervezettnél gyorsabban futottam. Láttam a pulzuson is, de jól éreztem magam, ezért hagytam az átmeneti kilengéseket.

 

Pilisszántó határában (44km, 4:21) volt a második dugi helyem, egy jellegtelen csúnya és agresszív bokor alatt másfél liter víz és egy fél literes szénsavkirázott kóla fogadott.

Direkt depóztam ide, holott nemsokára működő forrás is lett volna. De nem akartam harcolni a Trézsi kút ipari kannatöltő és turista hadaival. Ezt a frissítést viszont elrontottam, mert több mint öt percet álltam itt. Bénáztam a bokorral, az úton átkeléssel, azzal hogy rossz sorrendben nyitottam ki a vizespalackot és az izo-port és a zsákot és nem volt legalább három kezem, átrendeztem a zsákot de nem találtam a meg egyből a zseléket, ilyenek.

 

Hála a bejárásnak, a Trézsi kutas QR kódot késlekedés nélkül megtaláltam, de a részidő (4:38 vs 4:42) még nem volt meggyőző. Annyit jelentett, hogy a futó sebesség azonos volt 2018-hoz képest, csak a Nagykovácsi frissítést csináltam ügyesebben.

 

De legalább elég jól éreztem magam. A kör utolsó előtti mászása jött: a Pilis tetős szerpentinen jelentősen gyorsabb voltam a korábbi teljesítéshez képest. Annak ellenére hogy a Stryd power szerint már nem volt kedvem az induláskori lendületet tartani.

A Legény-barlangos ellenőrző ponton már 11 perc előnyöm volt magamhoz képest, ezt a részt 59 helyett 51 perc alatt hoztam, ami rengeteg. A Piliscsév felé eső lejtő annyira jól esett, hogy egy kiálló fatönkbe rúgva jókorát estem, csak reméltem hogy a nagylábujjam nem tört el; még most tíz nappal rá is lila.

 

Piliscséven nem tértem be a helyi kocsmába kóláért, valamint nem tévedtem el, újabb súlyos perceket nyertem az előző teljesítéshez képest. Sajnos Piliscsévről kifelé a homokos sunyi emelkedőn kezdtek bajaim lenni. Belassultam és azon gondolkoztam hogy ha én most megeszem egy zselét, vajon kihányom-e. Próba-szerencse alapon egy nagy levegő után hirtelen megettem egy zselét és bennem maradt. Piliscsabán, ahogy terveztem, kék kútból újratöltöttem a zsákot. Másfél perc alatt a múltkori négy helyett. Ez már valami! Annak is örültem, hogy a Pilisszántón megivott kóla és a betankolt másfél liter folyadékkal kibírtam ezt a hosszú, 1ó45p-es szakaszt. Több ivós megállót már nem is akartam, mivel innen a cél legfeljebb másfél óra, elég kell legyen a muníció.

 

Az iménti zselétől jobban lettem, de a sebesség és a pulzus még nem volt az igazi. A Piliscsabai ellenőrző ponton már 23 perccel voltam a hajdani magam előtt. 68 helyett csak 56 perc kellett idáig a barlangtól. Hát elég gyengén muzsikálhattam két éve.

 

Már csak a Kőris-völgy hosszú, lankás mászása és a Nagy-Szénás mellé felfutó piros jelzés – fordított irányban ma már egyszer megjárt – meredek emelkedője volt hátra. Ha meg már fent vagyunk, a többi nem számít, a végső lejtőket néha bele sem számolom a hátralévő távba, az megy magától (khhm, már amikor).

 

Most viszont ment a lefelé, mint a karikacsapás. Jó hát nem futottam csúcsot, de még a napnyugtáig is legalább egy negyedóra maradt, puhán sprintelve, jóérzésekkel tele futottam le Solymárra, a célba.

75,5km, 2300m szint, 07:42:30.

 

[vállveregetés :) ]

Nagyon örülök nemcsak az időeredménynek (fél óra javítás), hanem magának a futásnak is.

Nagyon tetszik hogy a Pilicscsaba előtti megingást leszámítva egész stabil volt, még a végére is maradt energiám hajrázni. Sehol nem volt az az érzés, hogy ilyet soha többé.

Annyira jó érzés amikor bejönnek a tervek és jól érzi magát az ember, hogy még jól meg is motiválódtam. Beneveztem életem első igazi ultrájára, a jövő májusi UTH112-re. Mert szívásból sosem elég és még öregkorunk előtt kell néhány pofon ☺

 

A Hoka (Speedgoat 4) elég jó volt, nem kellett nézni hogy hova lép az ember. Nike Pegában lejtőzni kövek között kicsit azért technikásabb.

Hazafele úton még felszámoltam a két frissítőpontom maradékát.

 

Külön köszönet jár az üzemeltetésnek, aki a post-ok és json-ok útvesztőjében helyrerakta a rajt körüli bénázásomat.

 

Na, azért csak beírok még ide mindenféle statisztikát meg emlékeztetőt, mert magamnak is jó visszakeresni.

 

Nettó 7h29: 5:55/km, GAP: 5:15/km (ilyen távra ezzel különösen elégedett vagyok)

Bruttó 7h42p: 6:05/km, GAP:5:24/km

Átlagpulzus 142 (csuklós volt, de nem láttam anomáliát)

 

[Kaja zone]

Reggel 4-kor lekváros tészta, tej. Rajt negyed 9-kor, előtte egy Snickers.

Futás alatt: 7 powergel zselé (7x26g), 1 Mars szelet (24g).

DM-es izotóniás italporból 5x40g (ch: 5x36g).

0,5 liter kólában (ch:56g).

(szénhidrát összesen ~440g, a 60g/óra alapján elég)

5 darab sótabletta (Penco, kapszulás). Életem első sótablettái.

Folyadék: kb. 5 liter

 

[Szünetek – még nem tökéletes]

1'00" Nagykovácsi kék kút - zsáktöltés (19,8km - 1h56)

0'50" pee (22,5km - 2h14)

1'20" Villa Negra - zsáktöltés 1,5l dugványból (31,2km - 3h02)

0'55" pee - Kopár előtt (33,4km 3h17)

5'30" Pilisszántó - zsáktöltés 1,5l dugvány + izopor keverés + 0,5l kóla (44,7km 4h27)

1'00" pee - Zöld jelzés (49,5 5h06)

1'30" - Pilicscsaba - zsáktöltés víz kék kút (61,2km 6h12)

 

Stryd (221W)

https://www.stryd.com/powercenter/runs/5302224841277440

Az érdekes az, hogy egy kalkulátorral 215-225W átlag közé saccoltam előtte, a kezdeti teljesítményt is úgy kalkuláltam hogy az ötödik óra után egy tíz százalékos lassulás szinte természetes.

https://www.strava.com/activities/4308370974/overview

https://connect.garmin.com/modern/activity/5792360867

https://szenaskor.hu/eredmenyek/felhasznalok/429

 

Ati_66 Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210389

Ehhez a tempó adathoz még tegyük hozzá, csak úgy kommentár nélkül, a versenyről szóló cikkből ezeket a mondatokat:

 

Ugyanakkor nem is foglalkozott a riválisokkal, próbált úgy futni az elején, hogy a táv második felére, a végére is maradjon ereje. „Ha szükség lett volna rá, tudtam volna gyorsabban haladni a végén.” 

Előzmény: Pinyo (210384)
Pinyo Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210388

Néztem, hogy hogy lehet hogy kevesebbet futsz mint én, de aztán látom hogy mérföld :)

Előzmény: gurtnis (210385)
Spenót Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210387

Gyenge. Összesen 210km-rel futott idén több szintet, mint én és még van 6 hetem, hogy behozzam a lemaradást. :) 

Előzmény: gurtnis (210385)
goyko14 Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210386

Úgy fest, félmaratonon komoly esélyed lehet ellene :)

Előzmény: gurtnis (210385)
gurtnis Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210385

Köszi!  A példaképként és érdekességként is szóba jöhető sportolókat szívesen követem a Stravan. Megtettem Milata Patrikkal is. Rögtön kidob egy összehasonlítást kettőnk között. :-)  

Vicces. De a közel 220 kilométeres szintemelkedés azért mond valamit.  

Előzmény: Pinyo (210384)
Pinyo Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210384

Uh. Az UB trail futása. Nincs jobb, mint az első órában majdnem négyperces GAP tempóval indítani egy 110km-es terepversenyen.

 

https://www.strava.com/activities/4207536425

Ermak Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210383

A Sötét Oldal egy újabb képviselője!!!

Előzmény: Spenót (210382)
Spenót Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210382

Én már régóta éreztem, hogy valami sötét titok lengi be személyedet. Most kiderült. :)

Előzmény: rrroka (210381)
rrroka Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210381

én teljesen feketén iszom! :D

Előzmény: Pinyo (210379)
Spenót Creative Commons License 2020.11.19 0 1 210380

Az ilyenektől minden kitelik... :) 

Előzmény: Pinyo (210379)
Pinyo Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210379

Köszi. Tényleg extrém a srác, cukor nélkül issza a kávét :)

Előzmény: Ati_66 (210378)
Ati_66 Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210378

Én két cikket találtam.

Tavalyi

Idei

Előzmény: Pinyo (210377)
Pinyo Creative Commons License 2020.11.19 0 0 210377

Hol ez a Milata-s cikk? Jövőre nevezett az UTH112-re. Tavaly a Piros85-ön láttam, meg néztem a Stravan a versenyét, döbbenet milyen részidőket ment hozzánk képest, meg amikor nagyon lendületesen futottam idén valahol Pilisszántó és a Kopar között, akkor láttam hogy elvettem szegénytől egy CRt (szakaszcsúcsot) l, de frissen üdén alig futottam jobbat mint ő a P85-ön az 50. terepkilométere körúl. Szerintem kb. 2:30 vagy jobb idejű sík maratonista lehet.

Előzmény: HCS77 (210368)
Spenót Creative Commons License 2020.11.18 0 0 210374

De, én egyforma vagyok! :)

Előzmény: goyko14 (210373)
goyko14 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 210373

A tervhez, görcsösséghez:

Van ez az egyszerű, divatos képlet hogy adott évszám/km (tehát idén 2020km). Ebben az a jó, hogy nem durván változik :) Másfelől valahogy ez annyi km - kb havi 170, heti 40) amit futásra erősen koncentráló amatőrként lehet teljesíteni de azért egy elég jó tervcél. Amióta újra komolyabban futok, ezt sikerült hozni (néha túlteljesíteni is). De pl az idei évem nem úgy alakult, kihagyások miatt. Szeptembertől kicsit extrémebb, de még bírható táv váltással (havi kb 300km) meg lehetett volna, de baromira nem érdekelt. A 170 környékére szép fokozatosan visszaálltam, és ez most növekszik kicsit tovább a fokozatos terheléssel. Összegezve: a legyen meg a km cél, vagy hosszú futások száma stb, akkor is ha nem úgy alakulna az élet és ez veszélyeztetné az alapcélt - azt nem javasolnám. Egyébként hasonló analógiára az is alapszabály, hogy egy szorosabb edzéstervben kiesett edzést máskor már nem pótolunk - nyilván ez is kellő rugalmassággal kezelve. 

Az edzés közbeni km az más. Vagy legyen 10perccel osztható az edzés ideje, vagy legyen kerek km :) (csak vicc)

 

Nekem egyébként ezért (is) jó az edző meg az edzésterv, mert rendszeresebbé tesz. Bele tudnék lustulni a folyamatos kihagyásokba.

 

A futómozgás javításhoz: 

Röviden: igen, ahogy a többiek is írták, de nagyon összetett - nem javasolt szerintem egyedül nekiállni barkácsolni a stíluson egy cikk alapján mert nagyobb baj lehet belőle. Senki sem egyforma, ugye, ez itt is igaz.

Előzmény: HCS77 (210357)
rrroka Creative Commons License 2020.11.18 0 0 210372

http://demetrovics.hu/hu/kerdoivek.html 
itt a testedzésfüggőség menüpontban vane gy rövidebb teszt.

 

podcast, bazi hosszú!!!

https://nemaze.blog.hu/2020/09/20/testedzesfuggoseg1_demetrovics

 

 

egyébként kb senki sem függő.

és ha az, az sem nagy gond... csak vigyázzunk magunkra.

 

 

fú de ronda ez az oldal bakker!!! :D

 

 

Előzmény: HCS77 (210368)
Ati_66 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 210371

Sporttal kapcsolatos előzetes terveimhez soha nem ragaszkodtam.

Nyilván a váratlan változtatás szükségessége nálam is okoz feszültséget, de inkább csak akkor ha konkrét verseny felkészülési tervekbe zavar bele.

Soha nem volt éves km célom vagy olyan célom, hogy rendszeresen fussak valamilyen távot. Így aztán soha nem mentem csak azért futni, hogy valami statisztikám olyan legyen amit előre elképzeltem. 

Amikor van céldátum, akkor valamilyen edzésterv is van és igyekszem betartani. Amikor nincs semmilyen kiválasztott versenyre felkészülés, akkor csak annyit és úgy futok ahogy az időm engedi és amire kedvem van. 

 

 

A futó stílust lehet változtatni, de csak óvatosan mert okozhat több problémát mint ami hasznot hoz.

Nekem a talpi bőnye, sarok fájdalmak akkor kezdődtek, amikor kitaláltam hogy részben a térdem, részben a sebesség miatt jobban talpközépre kéne érkezni és lábujjakról erőteljesebben ellépni. Lehet a kettő együtt már sok volt, de nyilván más is közrejátszhatott.

Előzmény: HCS77 (210357)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!