Keresés

Részletes keresés

szodaviz Creative Commons License 1999.02.20 0 0 64
noé meg - pedro javits ki lécci ha kell -a biblia szerint 800 éves volt...
hiába, a stresszmentes életmód... egy özönvíz nekünk se megpróbáltatás:))))))
Előzmény: fargo (57)
szodaviz Creative Commons License 1999.02.20 0 0 63
pont pi az aránya?
ne, má:)))))
csak hülyeskedsz remélem:). akkor ne felejts el mosolyogni.kösz.
Előzmény: Alejandro DeSilva (38)
Gab Creative Commons License 1999.02.19 0 0 62
Az igaz, hogy a helyükön már célszerűbb volt kiönteni...
De igazán fura, de állítólag már a csecsemő Kheopsz korábankezdték építeni a piramist, és a csillagokból tudták, hogy nagy király lesz. Az emberekkel nem is lett volna gond, hisz a Nílus menti munkanélküli embereknek megtiszteltetés volt, ha piramist építhettek...
Világítás csakis fáklyával volt lehetséges, és a kormozott részeket vagy lekaparták, vagy már ráfestettek a végén a koromra...
És még sok ilyen misztikus kérdés van az ember múltjára, és kiderül később, hogy az orrunk előtt van a megoldás, de mi mélyebbre megyünk... a felszint érintve meg még 2x ennyi kérdés van megválaszolatlanul...........
Pedro Creative Commons License 1999.02.19 0 0 61
Mr. Spock

''Eleg sokat olvastam piramis ugyben, es ezt most hallom eloszor. Hacsak nem egy egeszen uj felfedezes, feltetelezem, hogy valami tevederol van szo. '' - Én nem azt mondtam, hogy ez az igazság...de ezt olvastam. Valaki már írt előttem a japánok bizonyítási eljárásáról...

''Mi lenne akkor, ha az ember nem a barlangból mászott volna ki, hanem
teremtéssel, így már készen került a földre. Tudott beszélni, írni... ''

''Ez nagyon bonyolitja az egesz piramis ugyet, meg mindent. Hiszen ha a kereszteny isten teremtette, miert az volt az elso dolguk, hogy mas istenekbe kezdtek hinni.....satobbi. Meg ha akkor teremtette amikor a Biblia sugallja, honnan vannak az annal sokkal regebbi asatasi leletek. Joisten hulyeskedett, hogy olyant is teremtett? Szoval ezt jobb ha kihagyjuk a temabol. '' - Ne hagyjuk ki...miért fordultak volna el Istentől....mert így indul az emberiség története, hogy elfordultak Istentől. Ha nem fordultak volna el, nem lenne szó Szodoma és Gomorra városokról, vagy az özönvízről...

Tegnap nézte valaki a Spektrumot??? Tele volt piramisokkal...
Előzmény: Mr Spock (54)
fargo Creative Commons License 1999.02.19 0 0 60
Hát ez az! Nekem a húsz év nagyon optimistának tűnik, pusztán a kövek számának ismeretében.

Mennyire voltak a piramisok 'személyre szabottak', úgy értem, Átlag Kheopsz Jánost elôléptették fáraóvá, és akkor az elkezdte építeni a saját kis gúláját, vagy a lelkes egyiptomi nemzet elkezdett építeni egy piramist, majd az költözött bele, aki annak elkészülte után elsônek murdált meg? Mert ha személyre szólóan építették, akkor nem hiszem hogy lett volna rá 20 évük, hacsak az egyiptomiak nem tudtak valamit, amrôl nekünk még fogalmunk sincs...
Előzmény: Árpi (58)
Törölt nick Creative Commons License 1999.02.19 0 0 59
100-200 év akkoriban nagyon hosszú idő volt. Sokszor egy teljes dinasztia lecserélődött ennyi idő alatt. Ráadásul az új fáraók nem feltétlenül tisztelték elődjeiket. Sokszor kiköltöztették őket a sírhelyükről azért, hogy meglegyen a saját sírhelyük.

McAl
Előzmény: Árpi (58)
Árpi Creative Commons License 1999.02.18 0 0 58
Csakhogy Hérodotosz nem volt ott, ha jól emlékszem. Aztán lehet, hogy száz meg kétszáz éveket emlegettek neki, csak azt mondta magában, hogy az hülyeség, nagyot mondanak, osszuk el tízzel.
Előzmény: fargo (57)
fargo Creative Commons License 1999.02.18 0 0 57
Gab, szerintem a köveket (ha egyeltalán öntötték) az eredeti helyükön öntötték ki. Így nem kellett ôket cipelni.

Nehéz lehet így pár ezer év távolából meghatározni, hogy a piramisokat pontosan mennyi ideig építették. Ha jól tudom, akkor a 20 évet Hérodotosz említette valamelyik leírásában. Azt is írta, hogy a rámpakiképzésére a Nílustól a piramisokig plusz 10 évet fordítottak.
Előzmény: Gab (56)
Gab Creative Commons License 1999.02.18 0 0 56
Naszóval időzavar: nem egymás után öntötték ki a köveket! Mi van, ha egy nap mondjuk 10.000 követ kiöntöttek, és míg ezeket másnap a helyükre tették, addig újabb 10.000-et öntöttek ki! Így már valamennyire megoldható!
voodoo Creative Commons License 1999.02.18 0 0 55
Ha a nagy piramis kovei olyan tokeletes mesterseges kovek voltak, akkor miert epitettek kesobb a tobbi piramist teglabol?
Mr Spock Creative Commons License 1999.02.18 0 0 54
Kedves Pedro,

Tudomásom szerint onnan, hogy mintákat vettek a kövekből, és a vizsgált anyag belselyében állati szőrt és emberi hajat találtak.

Eleg sokat olvastam piramis ugyben, es ezt most hallom eloszor. Hacsak nem egy egeszen uj felfedezes, feltetelezem, hogy valami tevederol van szo.

Mi lenne akkor, ha az ember nem a barlangból mászott volna ki, hanem
teremtéssel, így már készen került a földre. Tudott beszélni, írni...


Ez nagyon bonyolitja az egesz piramis ugyet, meg mindent. Hiszen ha a kereszteny isten teremtette, miert az volt az elso dolguk, hogy mas istenekbe kezdtek hinni.....satobbi. Meg ha akkor teremtette amikor a Biblia sugallja, honnan vannak az annal sokkal regebbi asatasi leletek. Joisten hulyeskedett, hogy olyant is teremtett? Szoval ezt jobb ha kihagyjuk a temabol.

Kedves fargo,

Az altalad leirt metodus nem latszik semmivel gyorsabbnak, mint kibanyaszni a koveket. Tehat meg mindig van idozavar.

Kedves Purusa,

Az ie 9000-4000 ig terjedo idoszakot mi tulsagosan felbecsuljuk. Az igazsag az, hogy nem volt igazan semmi. Egy ket primitiv tomorulesrol van bizonyitek, technologia semmi, igazi civilizacio semmi. Es meg a Keopsz piramis epitese idejen sem volt meg a kerek feltalalva.
De szigoruan szoszerint igazad van, es en szimbolikusan hasznaltam az "eppen kimaszott a barlangbol"-t, azert is tettem idezojelbe. Ennek ellenere logikatlan volt azokban az idokben az emberfeletti komonstrumok epitese, amiknek a magyarazata meg ma is gondot ad a tudosoknak.

Gabor
Purusa Creative Commons License 1999.02.18 0 0 53
Kedves Mr. Spock!

"..mennyire logikus az, hogy a 'barlangbol eppenhogy kimaszott' emberiseg 'legelso' dolgai koze tartozott olyan monstrumok epitese..."
- Szerintem itt csupan szokasos emberi szemleletmodunk csapdajaba esunk bele ismet.

A piramisok epitesenek idejen - nagyjabol i.e. IV.-III. evezred, ha jol emlekszem - az emberi civilizaciok mar igen komoly eredmenyekkel/elozmenyekkel buszkelkedhettek: dokumentalhato civilizacios kozpontok a IX. evezredtol (!!!) ismertek. (Peldaul a Nilus-volgyenek szuk tersegeben is: lasd Jeriko korai retegeit...).
Azaz amikor az elso (igazabol nem is az elso: az elsok a mezopotamiai zikkuratokhoz hasonloan Egyiptomban is a kesobbi 'klasszikus' piramisoknal joval kisebb lepcsos siremlekek voltak) egyiptomi piramisok epultek, a (varosi!) civilizacio mar 3-4000 eves multra tekinthetett vissza...

Ismetlem: harom-negyEZER eves multra. :)
Előzmény: Mr Spock (47)
fargo Creative Commons License 1999.02.17 0 0 52
Dear Mr. Spock,

Az eredeti / öntött kô probléma is sarkalatos pontja a feltételezésnek. A homokkôrôl nem tudok túl sokat, viszont azt tudom, hogy van olyan mészkô, ami szinte megkülönböztethetetlen a korosabb, középkorban használt lassan kötô mészkô zúzalék / oltott mész habarcstól. Ez a habarcs ugyanis tökéletes mészkôvé szilárdul az idôk során. Ezt el tudom képzelni a homokkôrôl is, hiszem az alkotóanyagai ugyanazok lehetnek, mint a kérdéses monolit tömböknek. Persze akkor is ott van a természetes rétegzôdés hiánya, bár szerintem egy homokkôtömb is lehet tök homogén. Nem tudom.

Hát igen, ha kevesebb mint 5 perc jut egy kôtömbre, akkor ott gond lehet a kötési idôvel. A betont ismerve, kötésgyorsító nélkül 24 óra alatt már eléri szilárdságának (ha jól emlékszem) 50%-át, 72 óra alatt 90 százalékát. Ha jól szervezik a dolgot, akkor elképzelhetô, hogy egy tömbre juthat 1 nap zsaluban történô ácsorgás. Ez működhet, ha a zsalukat mondjuk úgy állítják fel, mint a sakktáblán a fekete mezôket: egy kô, majd egy luk, újra egy kô. stb. Szóval a sarkukkal érintkeznek. Ha kész az összes 'fekete mezô' a szinten, kiszedik a zsalukat, majd az ekkor már pontosan illeszkedô kövek kövé, zsaluk nélkül csak beömlesztik a kitöltô anyagot. A zsalukat ugyanis itt maguk az elsô körben öntött kövek képezik, kivéve a szint szélét.

Amit Pedro mondott a kövekben talált hajról meg emberi szôrrôl, az nagyon érdekes. Én nem hallottam róla, de azt tudom, hogy némely technológiáknál használtak állati szôrt mint húzószilárdságot növelô adalékot. (vályog - törek) Bár a piramisoknál erre nincs szükség, mivel az építmény szerkezetébôl adódóan itt csak nyomóerôk ébrednek. Kivéve a belsô kamrákat áthidaló tömböket, de lehet hogy ott sem kellett ezzel számolni, mert a terhelés egyszerűen 'áthidalódik', vagy a kis fesztáv miatt elégséges az anyag saját belsô húzó / hajlító szilárdsága.
Előzmény: Mr Spock (47)
karino Creative Commons License 1999.02.17 0 0 51
Sziasztok!
Nem akarok nagyon offtopikos lenni, de nem tudtok véletlenül egy helyet vagy könyvet amely a sumér nyelvel vagy nyelvtannal is foglalkozik? Köszi előre is, ha lenne ilyen.
:-)
Kham Creative Commons License 1999.02.17 0 0 50
Már bocsi, de azt hiszem ez csak egy kereszténynek válasz, nekem nem nagyon.


buta,
Dehamondjuk a kormos részt lefesti festés közben. De tényleg minek szenvedtek volna tükrökkel, mert nem hiszem hogy csak azért, hogy ne legyen itt-ott egy koromfolt.
Előzmény: Pedro (49)
Pedro Creative Commons License 1999.02.17 0 0 49
Mr. Spock,

''Es arra senki nem reagalt, hogy mennyire logikus az, hogy a "barlangbol eppenhogy kimaszott" emberiseg "legelso" dolgai koze tartozott olyan komonstrumok epitese, amin meg ma is vitatkozunk, hogy mikeppen volt lehetseges. Nekem ez a legrejtelyesebb. '' - Ez így van. Mi lenne akkor, ha az ember nem a barlangból mászott volna ki, hanem teremtéssel, így már készen került a földre. Tudott beszélni, írni...így nagyjából a félmajom ősünket ki is hagyhatnánk. Intelligens volt, de nem volt eszköze...se tapasztalata. Évezredek alatt jutott el oda, ahol most tart. Ez lenne az én magyarázatom.
Pedro Creative Commons License 1999.02.17 0 0 48
Mr. Spock,

Nem vagyok regesz, sem koszakerto, de nem tudom elkepzelni, hogy a mai tudassal/technologiaval ne lehetne visszamenoleg megallapitani, hogy a ko amibol a piramis epitve lett, az banyaszott rendes ko, vagy homokbol osszehabarcsolt valami lenne. Kivancsian varom valaszodat. - Ugyan nem tőlem vártad, de azért...szóval olvastam arról, hogy egy japán csoport erősen vizsgálta a piramisok építésének probléméját, és a helyszínen öntöttek is ki olyan kóődarabot, amelyet a piramisoknál is használhattak anno. Na most, hogy miből gondolták, hogy a piramisok nem faragott kövekből épültek. Tudomásom szerint onnan, hogy mintákat vettek a kövekből, és a vizsgált anyag belselyében állati szőrt és emberi hajat találtak. Ez pedig csak öntéssel kerülhetett oda...
Előzmény: Mr Spock (47)
Mr Spock Creative Commons License 1999.02.17 0 0 47
Kedves fargo,

a homokot, kötôanyagot, vizet könnyen és gyorsan lehet a helyszínre szállítani, például vállon átvetett rúdra függesztett bôr kosarakban, talicskában, puttonyban, stb. Így egy ember akár 40-60 kilónyi terhet is tud cipelni, majdhogynem futólépésben.

Nem vagyok regesz, sem koszakerto, de nem tudom elkepzelni, hogy a mai tudassal/technologiaval ne lehetne visszamenoleg megallapitani, hogy a ko amibol a piramis epitve lett, az banyaszott rendes ko, vagy homokbol osszehabarcsolt valami lenne. Kivancsian varom valaszodat.

Az egyetlen problémám a kötési idôvel lenne...

Hat igen, eleg nagy problema, hiszen 20 ev az 10,512,000 perc, ami 4.57 percet hagy egy kotombre (2.3 millio kotombbel szamolva). Banyaszva, vagy homokbol osszeontve, teljesen mindegy, valami "nem stimmel". Persze, tudom, egyszerre tobbet is lehetett, de akkor is.

Valaki mas irta, hogy tukroket hasznaltak a feny bevezetesere a falfestmenyekhez. Ki lett probalva, ez nem lehetett igy. Kiserlettel kimutattak, hogy annyiszor kellett volna a fenynek iranyt valtoztatni, hogy az akkor tukorkeszitesi technika szamitasbavetelevel, a celponton elerheto feny teljesen elhanyagolhato lett volna.

Valaki szinten irta, hogy nem PI a szam, hanem csak ahhoz kozel. Ez igaz, de 3.14-ig ervenyes. Igen, veletlen is lehetett, de.....tul sok veletlen elfogadasa, tul sok kinban fogant magyarazat szukseges.

Es arra senki nem reagalt, hogy mennyire logikus az, hogy a "barlangbol eppenhogy kimaszott" emberiseg "legelso" dolgai koze tartozott olyan komonstrumok epitese, amin meg ma is vitatkozunk, hogy mikeppen volt lehetseges. Nekem ez a legrejtelyesebb.

Gabor
Előzmény: fargo (32)
buta Creative Commons License 1999.02.16 0 0 46
>Különben is minek gyötörnék magukat tükrökkel, ha van fáklyájuk?
Szerintem azért mert vol valami halovány elképzelésük arról, hogy a korom hamar belepné a friss festéseket :), vagy jobban féltek a tűztől mint a fáraótól stb....

Butus
Előzmény: Kham (45)
Kham Creative Commons License 1999.02.16 0 0 45
Különben is minek gyötörnék magukat tükrökkel, ha van fáklyájuk?
Előzmény: safaree (44)
safaree Creative Commons License 1999.02.16 0 0 44
> ha jól tudom akkor azért mert napfénnyel világítottak, amit tükrök segítségével jutattak le a föld alá.

Erre Daniken azt mondja, hogy az akkori tükröknek(?) korántsem volt akkora fényvisszaverő képességük, mint manapság....es ugye jópár "tükröt" láncba kellett volna állitani azokban a szűk járatokban!
Előzmény: buta (39)
Mc H Creative Commons License 1999.02.16 0 0 43
Wolverine irta:
Végül egy kedves történet: egy német kutató kamerával felszerelt robotot küldött be az egyik felderítetlen járaton. A robot eljutott egy ajtóig, amin vasfogantyúk voltak. A kutató kissé megdöbbent, lévén hivatalosan az egyiptomiak nem ismerték a vasat, majd másnap mégjobban meglepődött, amikor visszavonták a kutatási engedélyét.

Errol en meg azt hallottam hogy a vasajto mogotti kamra egyszintben van a farao sirkamrajaval. Jo lenne benezni a kis ajto moge. Ja, es Daniken rulez :)
voodoo Creative Commons License 1999.02.16 0 0 42
En is olvastam erdekes dolgokat a Kheopsz piramisrol. Erdekes, hogy van egy folyosoja, amely a fold ala vezet, ahol egy kamraban az okori irasok szerint rengeteg kincs van felhalmozva. De a valosagban hirtelen vegeszakad a folyosonak, es nem vezet sehova. A regi irasok szerint a piramis kozvetlenul a vizparton fekudt. Hogy Kheopsz epittette a piramist, az nagyon gyenge labakon all, az egyik kamra folott levo nehany kore voltak rairva nyelvtanilag helytelenul Kufu farao nevenek betui. Azonkivul eddig mar talaltak egy barkat a piramisban. Ultrahangos meresekkel sikerult felderiteni tobb ureget is, amelyek nincsenek osszekottetesben a jelenlegi uregekkel, es ezek egyikeben a muszerek megegy barkat mutattak ki. Most nem tudom mar, hogy az utobbit hol olvastam, de ha eszembejut, utananezek.
Purusa Creative Commons License 1999.02.15 0 0 41
Igazabol nem tudom. Valoszinuleg ez is olyan ize... olyan lelkesult dolog, amilyennel azok foglalkoznak, akik beulnek egy fembol hajtogatott minipiramis belsejebe, es 'koncentraljak magukban a kozmoszenergiat'...
Sajnos semmifele konyvcimre nem emlekszem, de mintha tenyleg remlene egy ilyen anti-danikenista konyv, amiben szo volt arrol, hogy a piramis misztikus pi-erteke nem is pi.
[ez milyen hulyen hangzik! :) bocs...]
Előzmény: Alejandro DeSilva (38)
simstim Creative Commons License 1999.02.15 0 0 40
olvastam nehany konyvet a piramosokrol es az osszes ilyen okori dolgokrol a bibliarol stb. a szerzo neve: zecharia sitchin a konyvek cimei:the 12th planet, the stairway to heaven, the wars of gods and men, the lost realms,when time began, genesis revisited and divine encounters. nem tudom hogy ezek a konyvek megjelentek-e magyarul , de nagyon erdekesek. beszel a piramisokrol is meg az annunnakirol (nefilim, istenemberek) ahogy a sumeriaiak hivtak oket. nagyon ajanlom ezeket a konyveket ha az ilyen tema erdekel.
buta Creative Commons License 1999.02.15 0 0 39
Sziasztok !!!

Kérdéssel nyitnék:
-Mi a véleménzetek Vörös Győző egyiptologus???ról valamint a megjelent irományairól ??

Amugy karácsonykor sikerül 2 hetet Egyiptomban töltenem, és nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert egy elismert egyiptológus volt az idegenvezetőnk, kissé más szemléletben tartott vezetést mint egy másik magyar csoport vezetője, valamint esténként visszakérdezte az anyagot :)
Szóval csodálatos volt, valahogy az egésznek más hangulata volt, mint ahogy azt a törikönyvekben olvasva (valamikor 10 évvel ezelőtt). Pl. valaki említette, hogy teljesen meglepte miszerint a falak nem voltak kormosak (Mr Spock ha jól emléxem), ha jól tudom akkor azért mert napfénnyel világítottak, amit tükrök segítségével jutattak le a föld alá.

Buta
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.02.15 0 0 38
> - en meg azt olvastam, hogy nem is pi, csak kozeliti

En meg azt hallottam, hogy talaltak egy kor alaku kepzodmenyt a piramis egyik szobaban, es a keruletenek es atmerojenek az aranya pontosan PI! ehhez mit szoltok?

De most komolyan, Purusa, honnan is jott pontosan ez a Pi hanyados?
Előzmény: Purusa (29)
Wolverine Creative Commons License 1999.02.15 0 0 37
Újabb tudománytalan felvetés: Atlantisz. Sanda gyanúm és lassan fixa ideám szerint Atlantisz létezett, pusztulásához kapcsolódtak a vízözönlegendák és ők építették a piramisokat. Hogy tetszik? Amúgy Közép-Amerikában is vannak piramisok és azok közül három hasonlóan tájolt, mint a Kheopsz, Khefren és Mükerinosz fáraóknak tuljdonított trió (a Nap-piramis, a Hold-piramis és a Quetzalcoatl-piramis valahol a maja területeken). Végül egy kedves történet: egy német kutató kamerával felszerelt robotot küldött be az egyik felderítetlen járaton. A robot eljutott egy ajtóig, amin vasfogantyúk voltak. A kutató kissé megdöbbent, lévén hivatalosan az egyiptomiak nem ismerték a vasat, majd másnap mégjobban meglepődött, amikor visszavonták a kutatási engedélyét. Bye
fargo Creative Commons License 1999.02.15 0 0 36
A könyvrôl többet nem tudok mondani, csak annyit, hogy az öregúr a 30-as és 40-es években publikált, a könyvet is ezidôtájt adta ki. Ja, angol volt. Egyébként a Műegyetem és az Ybl könyvtárában biztos ott van, ha még nem lopták el...
Előzmény: Árpi (35)
Árpi Creative Commons License 1999.02.14 0 0 35
fargo!
Én bízom benned, de kérlek pontosítsd a könyvet, mert az USA kongresszusi könyvtárának katalógusában ilyen nevű szerzőtől semmit nem találtam. És ha jól értelmezem az égbolt dolgait, akkor a kitűzés az egy szélességi körre vonatkozik, ugye? Ez inkább matematikai nehézséget okoz (ki kell számítani, hogy mit kell kitűzni), vagy maga a kitűzés olyan nehéz feladat?
Előzmény: fargo (31)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!