Keresés

Részletes keresés

jeki5 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114267

Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni.

4 emeletes panelban lakom, és amikor rögzítettem volna a vízóra mérőállásokat, feltűnt hogy a 4 órából az egyik ugyanazon az értéken áll, mint 2 hónapja.

Kinyitottam a fürdőben a meleg vizet, majd visszamentem a wc-be ellenőrizni, és nem forog a meleg vízóra.

Az a kérdésem, hogy ezt vízműveknek kell jeleznem, társasháznak, vagy kinek? Azt tudom, hogy az én költségem a csere / javítás, egyedül a dolog menetét  nem tudom.

Illetve, büntetésre számíthatok? A plomba sértetlen, a vízóra poros, senki nem nyúlt hozzá. 

Köszönöm a válaszokat előre is!

KalásziM Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114266

Üdv  Fórumozók !!

Bp. XVIII.ker Lörincen lenne egy valamikori cs.ház (kettő lakás) vízrendszerének szétválasztására.

Kezdődne a fővízmérőnél. Jelenleg egy tágas aknában van a mérő  két golyóscsap között.

Lenne egy opció, hogy innen indulna a másik víz rendszer  más nyomvonalon  cca   20 fm en a föld alatt, majd be  az egyik lakásba rá a már külön rendszerre.

A másik opc. a  külön vízakna külön mérővel, külön az  utcai  gerincre csatlakoztatva. Ekkor az úttest megbolygatása  valószínű  macerásabb,  maga az árok se sokkal rövidebb,  kb. 15 fm.

Műszakilag  mindegyik megoldható. kérdés  a művek hogy viszonyul az elképzeléshez.

Más  a műanyag vízakna  lényegesen olcsóbb e mint a falazott vízakna ??

Ásni így is úgyis kell.

A csatorna  még bonyolítja az ügyet, mivel az maradna  közös ... a föld alatt senkit se zavar.

Tehát szétválasztás   fővízmérővel  ? Létezik ilyen gyakorlat ?

Jelenleg  alvízmérők vannak, de  azért ez is aknás -ingoványos  terület... az alvízmérős  egyszer célzott rá , ha nem fizet,  nem lesz semmi,   a vizet nem szabad elzárni.

Infó és vélemények ?

Kösz .. K.

Sony Black Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114265

Régen... nem tudom mennyire tűnt fel, de 2020-at írunk ;-)

Csak az elmúlt 20 évben 4 vagy 5x változott az MBSZ. Legutóbb most március 13.-án

Az a rég amiről te beszélsz a 70-es 80-as évek. Ma már nem úgy szerelünk...

Előzmény: lala1961 (114260)
Sony Black Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114264

Nézd, én nem fogom ez minden egyes alkalommal leírni, mert mindig van itt egy valaki aki még nem tudja, látta, hallotta... Olvassatok vissza.... vagy már kérdeztem azt is hogy hogy lehetne berakni a témanyitó monológja közé.

A tervezői MEO annyit jelent, nemes egyszerűséggel, hogy tervező a MEO-s egy személyben. Tehát amit megtervezett megnézi, leellenőrzi hogy úgy is készült e el, és ezt jegyzőkönyvezi, majd elküldi a doksikat a szolgáltatónak, aki azt befogadja és jónapot.

"azért egy valamire való szakember inkább acélcső  ívnek nevezi azt a tartozékot."

Maradjunk annyiban, hogy ez patentív ok?! ;-)

"Az a cső nagy valószínűséggel a mérő elött vagyon, mivel   : " a bejövő gázcsövezés, ami a falon kívül fut, áthelyezése vált szükségessé. Hogyan működik ez a dolog, ki, "

tehát a mérő elött , akkor azt mérőt  nem kell   levenni, de elzárni igen, elzárni a mérő elött és  a fő elzárót is"

Azért mert falon kívül megy a gázcső, miért gondolod, hogy az a mérő előtti szakasz? Lehet az mérő utáni szakasz is. Pont ugyan annyi az esély rá. :D Nem is értem a gondolkodásmódot...

Előzmény: Varek1 (114258)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114263

mi belsö egesü motorokat fejlesztünk a munkahelyen, vele parhuzamosan hobbibol autot szerelek. a minösegi cucc regen is minösegi cucc volt. 

autoszereles területen nem jut eszembe tul sok uj cucc (fenyezni ugyanaz a pisztoly jo, heggölö sem lenyegesen mas, fütömühöz is ugyanaz a pres kell es a fütömüallitas se valtozott alapjaiban)

munkamban jött 1-2 szoftver, ami valoban megvaltas es sok ami csak a regi uj börben. egyik masik tud par uj (jo de nem feltetlenül elemien uj) funkciot cserebe par jol müködö dolgot kihagytak. igaz en relativ fiatal vagyok es csak 12evre tekintek vissza.

Előzmény: peterch (114253)
lala1961 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114262

Üdv ! Ha egyről beszélünk ,akkor Én úgy gondolom(tam) ,hogy plusz hegesztés és vagy "csavaros"(menetes) kötés sem lehetett a szükségesnél,ami evidens volt mint a tervezőnek mint a kivitelezőnek a kevesebb hibaforrás és a kevesebb anyag használat (heg. pálca,vágás, stb..) !:-)

Előzmény: Égető1 (114261)
Égető1 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114261

Ahogy vesszük : nagyjából arra bólintott ami a terv szerint készült ! 

Amúgy még régebben egy gázcső tele volt  csavaros kötéssel.

Már persze akinek ilyen jutott.  A régi csövekben  meg városi gáz menegetett, azt a csavaros kötés nem zavarta, mármint annak a tömítése.

Előzmény: lala1961 (114260)
lala1961 Creative Commons License 2020.06.07 0 1 114260

Üdv ! Megy a polemizálás a régi "vas" gázcsövek hajlítgatása/patentív között ,hát Én úgy gondolom ,régen a gázos átvevő nem is bólintott volna rá egy kivitelezésre ahol a kevesebb hibalehetőség végett nem hajlítással oldotta meg a "régi" szaki ,aki szinte művészként annyi hajlítást tett rá amennyit csak lehetett és még így is síkba, derékszögben faltól való megfelelő távolságban futott az cső !:-) Szerintem.

Varek1 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114259

Szánjál az egész munkára úgy  200 eft -ot. Ha marad örülni fogsz !

Előzmény: zztopp (114257)
Varek1 Creative Commons License 2020.06.07 0 1 114258

"Nem kell engedélyeztetni már 2éve, hagyjátok már ezt a rossz berögződést!"

Tényleg csak kettő éve. ? ?? Ok. Most már ezt is tudjuk.

" + tervezői MEO és papírok intézése kb 40e ft. "

Akkor ez a MEO vajon mit jelenthet ?  ( mellékesen a MEO az a szociálista rendszerből maradt ránk, annyit tesz , hogy Minőségi  Ellenőrzési  Osztály. De bármit érthetünk rajta.

" egy patent ívet,"  azért egy valamire való szakember inkább acélcső  ívnek nevezi azt a tartozékot. Ja anno  én is gyűjtögettem az acélcső íveket   ( félcolos    3/4 collos és colost is  vagy  50 -60 db. 90 és 45  fokosat, aztán jött a szaki és mind  meghajlította a csőhajlítójával. ) Úgyhogy ezek az ívek maradnak    parittya tölteléknek.

De vissza ehhez a tervezői "MEO" hoz :

Tehát a kérdezőnk egyszerűnek találja ezt a gázvezeték áthelyezést, ami azért tényleg az. de azért minden vasas nem csinálhatja.

Tehát  felkutat egy  ilyennel foglalkozó  gázszerelőt, aki elvégzi annak a csőnek az áthelyezését / Az a cső nagy valószínűséggel a mérő elött vagyon, mivel   : " a bejövő gázcsövezés, ami a falon kívül fut, áthelyezése vált szükségessé. Hogyan működik ez a dolog, ki, "

tehát a mérő elött , akkor azt mérőt  nem kell   levenni, de elzárni igen, elzárni a mérő elött és  a fő elzárót is .

Tehát  felveszi a kontaktot a megfelelő gázszerelővel, az elkészíti,  majd a kontaktjában lévő tervező készít egy  tervet, azt le 'meoz' tatja, hogy hol tényleg nem tudom, nagy valószínűséggel az illetékes szolgáltatónál.  ha a MEO  úgy ítéli, hogy valami nem stimmel akkor mondja, hogy nem, na én erre mondtam ,hogy engedélyezés.

Tehát nagyjából így működik. Ja még kérdezte az áthelyező topiktársunk , hogy mit kóstál  ?

" és pláne mennyiért "  nos azért kiderül csak hajaz az a munka  a 200 e felé. Ft és nem júró. Most esett le   !! Az a tervezői MEO jelentheti azt, hogy  a tervező megnézi ,hogy tényleg a tervei szerint készült a munka, ha igen intézi a pappppírokat ami annyit tesz / tehet, hogy jelenti a tényt a szolgáltatónak. A díja ezért 90 eft !

Előzmény: Sony Black (114240)
zztopp Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114257

Az volt, köszi. Régen, és gyanitom nálam is ez a helyzet, sima vascsővel dolgoztunk, a hidraulikus hajlító meg alap volt.  Nekem colos cső megy, kíváncsi vagyok mennyi lesz a kivitelezés:)

Előzmény: Sony Black (114255)
Varek1 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114256

Bizony mint a mester is írta ma már kiment a divatból a csőhajlítás  mind a gáznál, mind a fűtés szerelésnél.  Sőt a vízes rendszereket se  horganyzott acélcsőből készítik, tán már 20 éve.

Előzmény: zztopp (114254)
Sony Black Creative Commons License 2020.06.07 -1 0 114255

Leírtam hogy látatlanban mi a helyzet. Az adott feladat határozza meg, hogy lehet megvalósítani a cső elvezetését.

Fekete acél cső hajlításához nem csak egy "egyszerű" csőhajlító kell, hanem egy hidraulikus csőhajlító ami hidegen hajlít, ez több-százezer forint. Mivel manapság már nem divat acélcsővel gázvezetéket csinálni, (kivéve technológiai felhasználás) ezért nem minden gázszerelőnek van hidraulikus csőhajlítója. Mert inkább fogja, megmelegíti és úgy hajlítja. Viszont ez Több gázt fogyaszt, mintha behegesztenék egy patent ívet, ezért a kérdésedre válaszolva, nem hajlítunk hanem patentívet hegesztünk az iránytörésekbe, mert egyrészt esztétikusabb, másrészt 1" és afölött nem is engedi a technológiai utasítás a cső hajlítását. Ezért ahány hegesztési varrat, annyival drágább értelem szerűen, a cső kivitelezése. Kielégítő volt a válasz?

Előzmény: zztopp (114254)
zztopp Creative Commons License 2020.06.07 0 1 114254

Valamikor melóztam egy haverral a 90-es években, amikor a gázt vezettette be boldog-boldogtalan. Emlékeim szerint egy egyszerű csőhajlítóval csináltuk a "töréseket, íveket". Nem tudom ez miért befolyásolná lényegesen a kivitelezési árakat.

Előzmény: Sony Black (114251)
peterch Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114253

Szia !

off.

""

az uj nem feltetlenül mindig jo(bb) es sokszor csak szepen le van festve es van hozza koffer, de nem tud többet mint nagypapad kütyüje, csak 5x annyiba kerül ""

Nem tudom , hogy Te milyen szakmában vagy otthon . Én csak a sajátomból indulok  ki . Én villamos rendszerek kiépítésével foglalkozom , ipari , adatátviteli . Tapasztalatom az , hogy nagyon sok új és nagyon korrekt szerszám , technológia van , ami a munkámat segíti . A jó szerszám , ami valóban segít , az valóban magasabb áron kapható . Viszont a közép profi szerszám is megteszi , ha valaki nem hosszútávon gondolkodik . 

on.

Előzmény: no_holy_shit (114249)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114252

megtörtent

Előzmény: no_holy_shit (114250)
Sony Black Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114251

Értem, de nem mindegy abban a 4 méterben hány törés lesz és milyen vastag. Én saccra 50-70e mondanék rá kivitelezői részről. De ebből ne vonjál le messzemenő következtetéseket mert ezt látni kell! Ami neked 4m, az lehet 10lesz, mert nem lehet arra vinni a gázcsövet amerre te szeretnéd

Előzmény: zztopp (114246)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 1 114250

azt mar elötte is megtalaltam, de jobban szeretek telefonalni - dobok egy mailt de nem a forumos mailemröl

Előzmény: Sony Black (114248)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114249

"az új technológiákat , berendezéseket , szerszámokat"

az uj nem feltetlenül mindig jo(bb) es sokszor csak szepen le van festve es van hozza koffer, de nem tud többet mint nagypapad kütyüje, csak 5x annyiba kerül

"föleg a munka menetét elsajátítsa"

a munkamoral valoban mas

Előzmény: peterch (114217)
Sony Black Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114248

Rám katt és ott van.

De írd már le a levélben pontosan miről lenne szó!

Előzmény: no_holy_shit (114245)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114247

köszönöm, az megmagyarazna par dolgot :-)

(hogy alul miert nem talaltam es mivel 4cm-rel a plafon alatt van felakaszatva, ezert ott nem tudom nezni)

Előzmény: loloandras (114230)
zztopp Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114246

Vas cső, és kb. 3 méteres szakaszt kell máshol elvezetni, mivel most megkerül egy garázskaput felülről, ami be lesz falazva, és szoba lesz a helyén ablakkal. Na jó lehet, hogy 4 méter.

Előzmény: Sony Black (114243)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114245

elerhetöseget kaphatok? (a mar többször emlitett gazbevezetes, cirko temara)

köszönöm

Előzmény: Sony Black (114243)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114244

ausztriaban merrefele?

Előzmény: Andzsin-szan (114205)
Sony Black Creative Commons License 2020.06.07 -1 0 114243

Keress egy tervezői kontaktal rendelkező gázszerelőt! (általában mindenek van)

Kihívod felmérni és megmondja mennyi lesz az átalakítás díja, és mi a menete...

Budapesten egy tervezés átlagosan 50e ft + tervezői MEO és papírok intézése kb 40e ft. Ha le kell szedni az órát, akkor oda is számolj vagy 30e ft-ot. (általában le kell, főleg ha vas cső és hegeszteni kell) A kivitelezési részére meg mit vársz mit mondjak? Látatlanban azt sem tudjuk hány méter a cső, mi az anyaga, milyen vastag, hány törés lesz benne stb... kb 40-300e ig is lehet az amit akarsz. Ja és az egész gázvezetéknek, beleértve a fogyasztókat is, a jelenlegi jogszabályoknak kell megfeleljenek műszaki biztonsági szempontok alapján. Tehát nem csak annak a szakasznak, ami át lett alakítva, hanem mindennek. ilyenkor szokott előfordulni hogy a 40-50éves tűzhely lecserélődik, vagy hogy nem csak azt a szakaszt kell átalakítani a gázrendszeren, hanem az egész csővezetéket, le kell cserélni.

Előzmény: zztopp (114237)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114242

"Azzal tisztában vagyok, hogy villannyal, főleg ha nincs vezérelt, sokkal drágább a HMV-készítés"

en atfolyos elektromos vizmelegitot raknek, (ha van eleg Ampered). nagyon jo melegvizet csinal(kis mennyisegnel is bekapcsol es folyamatosan allando hömersekletü viz), nem összehasonlithato egy atfolyos gazossal.

"Csak a melegvíz megy most gázzal, de amint említettem, az átfolyós vízmelegítőt csak feketén, garanciavesztéssel lehetne cserélni a gyűjtőkémény miatt"

ha azt leszereled, akkor valoszinuleg soha többe nem fognak engedelyezni masikat

Előzmény: ZP (114140)
zztopp Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114241

Nekem ez a variáció jobban tetszene:))

Előzmény: Sony Black (114240)
Sony Black Creative Commons License 2020.06.07 -2 0 114240

Nem kell engedélyeztetni már 2éve, hagyjátok már ezt a rossz berögződést! Úgy látom hogy ez annyira beégett a honpolgárok tudatába, hogy képtelenek ez elengedni! Kizárólag két eset van, amikor tervfelülvizsgálatot kell kérni:

1. teljesen új kiépítés (magyarul még nem volt gáz a lakásban/ házban)

2. ha az átalakítással a mérő kapacitását is meg kell növelni.

Előzmény: Varek1 (114238)
Varek1 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114239

"pláne mennyiér "  nem tudni  !

A terv  úgy 35 -45 eft,  a kivitelezés az több, sokkal több 10eft lehet.

Varek1 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 114238

Először tervező tervet készít, a tervet engedélyeztetni kell ,majd  gázszerelő elvégezheti

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!