A régi szoci rendszerben épült panel és tégla társasházi lakók ezt sokan nem tudják.
Ugyanígy van a közös kialakítású szellőző kürtőben kialakított strangonként 1 db gázkémény is amibe KV-6 és "utódjai" csatlakoznak+ falifűtő,ami sok helyen leszerelésre került,mert nem fér el a mosógép meg a szennyeskosár a fürdőben!:D
Igaz,azóta hideg van a fürdőben,meg penészedik minden,de az parasztosan nem számít....... (majd a fürdővíz melegít....)
Amíg folyik! :) A csap, (bocsánat szakmailag szelep ) elzárásra kerül,.... a magyar seggén is jégcsap nő,olyan hideg van a fürdőben... :)
A munkaszerződés EGÉSZ AUSZTRIA területére vonatkozik!Minden külföldön dolgozó BÉRELT munkaerő!
Ha valaki ettől többet akar,ki kell költözni és életvitel szerűen ott kell élni,tökéletesen kell beszélni a nyelvet (Ja!Bitte!Drei Bier..... és hasonló illetve egy normál nyelvvizsga semmit nem ér,mivel a tanfolyam nem szakmai nyelvtudás alapú.Persze a nyelvtanulást is az alapoknál kell elkezdeni és ha az már jól megy,akkor nyithat az ember a munkájához kapcsolódó szakmai kifejezések,szakszavak "tájszólás" felé......... Pl czwá halbe cm....... + jobbnál jobb parasztos kifejezések!:)
Igen......VILÁGOT LÁTNI.....,tényleg néha öröm dolgozni gyönyörű környezetben....,megismerni más nemzetek fiait.....
Volt már török,bolgár,lengyel,német,szerb,horvát,bosnyák,iraki,örmény kollégám is.
Egyébként akkor van a legnagyobb nyugalom amikor egy magyar ember sincs a közvetlen kapcsolatodban. :D
Maximum egy építkezésen dolgoztok más szakmában és csak néha,néha találkoztok!:D
20 éve a zsugori megrendelő berakatta a gázcsöveket, ha rövid volt hozzá kellett hegesztenie a szakinak. Jött az átvevő-ellenőr, és közölte, hogy kezdjék elölről, a pincében nem lehet tódás és kész. Nem érdekli a szövegelés. Vagy megcsinálják tisztességesen, vagy nem lesz pecsét.
Bejelented a vízműveknél, és el fogja mondani mi a szitu.
2 lehetőség van általában. Vagy az van hogy a közös képviselő jelenlétében és jegyzőkönyvben felvéve fényképekkel alátámasztva, kicserélteted egy vízszerelővel az órát, majd az ezzel kapcsolatos dokumentációt te intézed a vízművek felé.
Ha ez megvan kijönnek plombálni X forintért.
Vagy kihívsz egy vízművek által szerződött vízszerelő partnert, (a honlapukon találsz) aki jogosult plombát eltávolítani és fel is rakni az újat. Magyarul mindent megcsinál, kicseréli a vízórát, plobáz, dokumentál, papírokat lead... értelem szerűen valószínű ez a drágább megoldás, de neked nem kell semmit intézni cserébe és nem kell a közös képviselő sem hozzá.
Az a helyzet hogy legjobb tudomásom szerint, 1 főmérő 1 helyrajzi számhoz tud csak tartozni. Magyarul 1 ház 1 főmérő.
De ez ügyben kérj egy megerősítés a Fővárosi Vízművektől, mert vizet ritkán szerelek átadásra. Azt rögtön hozzá is rakom, ha engedélyeznek is 2db főmérőt 1 helyrajzi számra, számítsál rá hogy az kúrva drága lesz és kurva sok idő mire számlázásba is veszik, és mire odajutsz, a hajad ki fog hullani. Tehát nem az akna ára lesz a legnagyobb bajod :)
A másik az almérős, játék... Na itt az a helyzet, hogy a vízműveket nem érdekli hány darab almérő van, és az kinek a nevén van. Az csak annyi hogy külön számláznak neki. Ha nem fizet az almérős, akkor azt a főmérő tulajdonosán hajtják be.
Alá is kell írni egy hozzájárulási nyilatkozatot, amikor az almérő kiépítésre kerül, hogy a főmérő tulajdonosa hozzájárul, az almérő kialakításához, és az ezzel kapcsolatos jogi vonzatához. Ezt a papírt pl társasházak esetében, a közös képviselő írja alá. Magyarul ha a lakástulaj nem fizet, azt a társasházon hajtják be. A te esetesben, mint írtam a főmérő tulajdonosán.
Egyébként meg valóban a víz alanyi jogon jár, azt a vízművek nem zárhatja el, nem fizetés miatt törvény szerint. De a tartozás gyűlik és az nem évül el. Egyszer csak ráterhelik az ingatlanra mint jelzálogot, és jön a bírósági végrehajtó árverezni.
Tudod amíg zárt körben gondolkodol , addíg lehet , hogy téged kevés új dolog talál el .:-)
Mint írtam ipari , telekommunikációs és adatátviteli rendszereket telepítek , szerelek . Azért ezelött 30 éve , ha azt mondtam villanyszerelö , nagyon meglepetés a munka terén nem ért . Viszont ma , az említett ágazatokban annyira gyors a fejlödés , hogy amennyiben mondjuk egy évet dolgozgatok autógyárakban , majd áthívnak adatátviteli munkára , vagy telekommunikációs munkára , bizony elöször jól át kell tanulmányoznom , hogy mit is akarnak tölem , mert van amikor bizony utánna kell néznem , hogy az új dolog mit kíván , hogy hogyan , mivel és milyen módon tudom szakszerüen elvégezni a rámbízott munkát . Magyarán , állandóan tanulni kell és fejlödni aki nem így tesz , azt gyorsan lekörözik .
Üdv ! Hidd el nem "révedezek" a múltban ,de Én csak a nálam a szigetelés miatt átalakított "régi" vascsöves gázvezetéknél is imádtam ,hogy cirka kb 4 v 5 hegesztés van, 4db "menet vágott" véggel (nem hegeszthető menetes véggel) van megoldva az egész rendszer ,ami szerencsére a ház egy kis részére koncentrálódik,frankón lehajlított csövekkel,amik gáz sárgára van festve,kivétel a sárga golyós csap és flexibilis csövek !:DDD
4 emeletes panelban lakom, és amikor rögzítettem volna a vízóra mérőállásokat, feltűnt hogy a 4 órából az egyik ugyanazon az értéken áll, mint 2 hónapja.
Kinyitottam a fürdőben a meleg vizet, majd visszamentem a wc-be ellenőrizni, és nem forog a meleg vízóra.
Az a kérdésem, hogy ezt vízműveknek kell jeleznem, társasháznak, vagy kinek? Azt tudom, hogy az én költségem a csere / javítás, egyedül a dolog menetét nem tudom.
Illetve, büntetésre számíthatok? A plomba sértetlen, a vízóra poros, senki nem nyúlt hozzá.
Bp. XVIII.ker Lörincen lenne egy valamikori cs.ház (kettő lakás) vízrendszerének szétválasztására.
Kezdődne a fővízmérőnél. Jelenleg egy tágas aknában van a mérő két golyóscsap között.
Lenne egy opció, hogy innen indulna a másik víz rendszer más nyomvonalon cca 20 fm en a föld alatt, majd be az egyik lakásba rá a már külön rendszerre.
A másik opc. a külön vízakna külön mérővel, külön az utcai gerincre csatlakoztatva. Ekkor az úttest megbolygatása valószínű macerásabb, maga az árok se sokkal rövidebb, kb. 15 fm.
Műszakilag mindegyik megoldható. kérdés a művek hogy viszonyul az elképzeléshez.
Más a műanyag vízakna lényegesen olcsóbb e mint a falazott vízakna ??
Ásni így is úgyis kell.
A csatorna még bonyolítja az ügyet, mivel az maradna közös ... a föld alatt senkit se zavar.
Tehát szétválasztás fővízmérővel ? Létezik ilyen gyakorlat ?
Jelenleg alvízmérők vannak, de azért ez is aknás -ingoványos terület... az alvízmérős egyszer célzott rá , ha nem fizet, nem lesz semmi, a vizet nem szabad elzárni.
Nézd, én nem fogom ez minden egyes alkalommal leírni, mert mindig van itt egy valaki aki még nem tudja, látta, hallotta... Olvassatok vissza.... vagy már kérdeztem azt is hogy hogy lehetne berakni a témanyitó monológja közé.
A tervezői MEO annyit jelent, nemes egyszerűséggel, hogy tervező a MEO-s egy személyben. Tehát amit megtervezett megnézi, leellenőrzi hogy úgy is készült e el, és ezt jegyzőkönyvezi, majd elküldi a doksikat a szolgáltatónak, aki azt befogadja és jónapot.
"azért egy valamire való szakember inkább acélcső ívnek nevezi azt a tartozékot."
Maradjunk annyiban, hogy ez patentív ok?! ;-)
"Az a cső nagy valószínűséggel a mérő elött vagyon, mivel : " a bejövő gázcsövezés, ami a falon kívül fut, áthelyezése vált szükségessé. Hogyan működik ez a dolog, ki, "
tehát a mérő elött , akkor azt mérőt nem kell levenni, de elzárni igen, elzárni a mérő elött és a fő elzárót is"
Azért mert falon kívül megy a gázcső, miért gondolod, hogy az a mérő előtti szakasz? Lehet az mérő utáni szakasz is. Pont ugyan annyi az esély rá. :D Nem is értem a gondolkodásmódot...
mi belsö egesü motorokat fejlesztünk a munkahelyen, vele parhuzamosan hobbibol autot szerelek. a minösegi cucc regen is minösegi cucc volt.
autoszereles területen nem jut eszembe tul sok uj cucc (fenyezni ugyanaz a pisztoly jo, heggölö sem lenyegesen mas, fütömühöz is ugyanaz a pres kell es a fütömüallitas se valtozott alapjaiban)
munkamban jött 1-2 szoftver, ami valoban megvaltas es sok ami csak a regi uj börben. egyik masik tud par uj (jo de nem feltetlenül elemien uj) funkciot cserebe par jol müködö dolgot kihagytak. igaz en relativ fiatal vagyok es csak 12evre tekintek vissza.
Üdv ! Ha egyről beszélünk ,akkor Én úgy gondolom(tam) ,hogy plusz hegesztés és vagy "csavaros"(menetes) kötés sem lehetett a szükségesnél,ami evidens volt mint a tervezőnek mint a kivitelezőnek a kevesebb hibaforrás és a kevesebb anyag használat (heg. pálca,vágás, stb..) !:-)
Üdv ! Megy a polemizálás a régi "vas" gázcsövek hajlítgatása/patentív között ,hát Én úgy gondolom ,régen a gázos átvevő nem is bólintott volna rá egy kivitelezésre ahol a kevesebb hibalehetőség végett nem hajlítással oldotta meg a "régi" szaki ,aki szinte művészként annyi hajlítást tett rá amennyit csak lehetett és még így is síkba, derékszögben faltól való megfelelő távolságban futott az cső !:-) Szerintem.
"Nem kell engedélyeztetni már 2éve, hagyjátok már ezt a rossz berögződést!"
Tényleg csak kettő éve. ? ?? Ok. Most már ezt is tudjuk.
" + tervezői MEO és papírok intézése kb 40e ft. "
Akkor ez a MEO vajon mit jelenthet ? ( mellékesen a MEO az a szociálista rendszerből maradt ránk, annyit tesz , hogy Minőségi Ellenőrzési Osztály. De bármit érthetünk rajta.
" egy patent ívet," azért egy valamire való szakember inkább acélcső ívnek nevezi azt a tartozékot. Ja anno én is gyűjtögettem az acélcső íveket ( félcolos 3/4 collos és colost is vagy 50 -60 db. 90 és 45 fokosat, aztán jött a szaki és mind meghajlította a csőhajlítójával. ) Úgyhogy ezek az ívek maradnak parittya tölteléknek.
De vissza ehhez a tervezői "MEO" hoz :
Tehát a kérdezőnk egyszerűnek találja ezt a gázvezeték áthelyezést, ami azért tényleg az. de azért minden vasas nem csinálhatja.
Tehát felkutat egy ilyennel foglalkozó gázszerelőt, aki elvégzi annak a csőnek az áthelyezését / Az a cső nagy valószínűséggel a mérő elött vagyon, mivel : " a bejövő gázcsövezés, ami a falon kívül fut, áthelyezése vált szükségessé. Hogyan működik ez a dolog, ki, "
tehát a mérő elött , akkor azt mérőt nem kell levenni, de elzárni igen, elzárni a mérő elött és a fő elzárót is .
Tehát felveszi a kontaktot a megfelelő gázszerelővel, az elkészíti, majd a kontaktjában lévő tervező készít egy tervet, azt le 'meoz' tatja, hogy hol tényleg nem tudom, nagy valószínűséggel az illetékes szolgáltatónál. ha a MEO úgy ítéli, hogy valami nem stimmel akkor mondja, hogy nem, na én erre mondtam ,hogy engedélyezés.
Tehát nagyjából így működik. Ja még kérdezte az áthelyező topiktársunk , hogy mit kóstál ?
" és pláne mennyiért " nos azért kiderül csak hajaz az a munka a 200 e felé. Ft és nem júró. Most esett le !! Az a tervezői MEO jelentheti azt, hogy a tervező megnézi ,hogy tényleg a tervei szerint készült a munka, ha igen intézi a pappppírokat ami annyit tesz / tehet, hogy jelenti a tényt a szolgáltatónak. A díja ezért 90 eft !
Az volt, köszi. Régen, és gyanitom nálam is ez a helyzet, sima vascsővel dolgoztunk, a hidraulikus hajlító meg alap volt. Nekem colos cső megy, kíváncsi vagyok mennyi lesz a kivitelezés:)
Bizony mint a mester is írta ma már kiment a divatból a csőhajlítás mind a gáznál, mind a fűtés szerelésnél. Sőt a vízes rendszereket se horganyzott acélcsőből készítik, tán már 20 éve.
Leírtam hogy látatlanban mi a helyzet. Az adott feladat határozza meg, hogy lehet megvalósítani a cső elvezetését.
Fekete acél cső hajlításához nem csak egy "egyszerű" csőhajlító kell, hanem egy hidraulikus csőhajlító ami hidegen hajlít, ez több-százezer forint. Mivel manapság már nem divat acélcsővel gázvezetéket csinálni, (kivéve technológiai felhasználás) ezért nem minden gázszerelőnek van hidraulikus csőhajlítója. Mert inkább fogja, megmelegíti és úgy hajlítja. Viszont ez Több gázt fogyaszt, mintha behegesztenék egy patent ívet, ezért a kérdésedre válaszolva, nem hajlítunk hanem patentívet hegesztünk az iránytörésekbe, mert egyrészt esztétikusabb, másrészt 1" és afölött nem is engedi a technológiai utasítás a cső hajlítását. Ezért ahány hegesztési varrat, annyival drágább értelem szerűen, a cső kivitelezése. Kielégítő volt a válasz?
Valamikor melóztam egy haverral a 90-es években, amikor a gázt vezettette be boldog-boldogtalan. Emlékeim szerint egy egyszerű csőhajlítóval csináltuk a "töréseket, íveket". Nem tudom ez miért befolyásolná lényegesen a kivitelezési árakat.
az uj nem feltetlenül mindig jo(bb) es sokszor csak szepen le van festve es van hozza koffer, de nem tud többet mint nagypapad kütyüje, csak 5x annyiba kerül ""
Nem tudom , hogy Te milyen szakmában vagy otthon . Én csak a sajátomból indulok ki . Én villamos rendszerek kiépítésével foglalkozom , ipari , adatátviteli . Tapasztalatom az , hogy nagyon sok új és nagyon korrekt szerszám , technológia van , ami a munkámat segíti . A jó szerszám , ami valóban segít , az valóban magasabb áron kapható . Viszont a közép profi szerszám is megteszi , ha valaki nem hosszútávon gondolkodik .
Értem, de nem mindegy abban a 4 méterben hány törés lesz és milyen vastag. Én saccra 50-70e mondanék rá kivitelezői részről. De ebből ne vonjál le messzemenő következtetéseket mert ezt látni kell! Ami neked 4m, az lehet 10lesz, mert nem lehet arra vinni a gázcsövet amerre te szeretnéd