Főleg Európa népeinek genetikai összetételéről, ami történelem során folyamatosan változott szól a topik. A neandervölyiektől kezdve. A történelmi összefüggéseken van a hangsúly.
vörösvári, azt hiszem ez érdekelehet: G25 kordináták a márciusi "Steppe Ancestry in western Eurasia and the spread of the Germanic Languages" mintáihoz: https://pastebin.com/F9R2ib21
"A videó nem olyan régi, mi egy más filmhez készítettünk felvételeket Emesével és akkor derült számára ez ki. Mi nem is közültük a videót a mai napig, mert nem volt a hír nyilvános, de ma kikerült az online médiába. Így azt gondoltuk most már nem érdemes nem megmutatni."
"Cikkünk megjelenése után reagált a Magyarságkutató Intézet. Válaszukban közölték, hogy a sajtóban megjelent, Mátyás király csontvázával kapcsolatos állítások egyelőre nem igazoltak. A hipotézis tudományos ellenőrzése folyamatban van. Végleges állásfoglalást az ellenőrzést követően tudunk tenni. "
Ma kaptam új archaikus mintákat az FTDNA cégtől, egy új Lazaridis tanulmányból oroszországi mintákkal. Szóval az egyik anyai haplocsoportom a T2a1a a Jamnaja kultúrához köthető.
Szóval ahogy én rekonstruáltam a láncot Corded Ware-Bell Beaker - kelták és a végén 1200 körül ez a haplocsoportom egy luxemburgival, valahol Luxemburg környékén élhetett ez az ősöm, aztán az őseim 1650-ben már biztosan Hundersingen-Herbertingenben éltek a Duna mellett, aztán 1700-ban az ősapám már Vörösváron/ Pilisvörösváron élt.
Egyre jobban érdekel ez a téma, buzgón olvasom a neten az R1b haplocsoport történetét. :-)
Azon belül is elsősorban a Z2103-at és alkládjait, főleg a CTS7822-ét.
Érdekes, hogy ennek a CTS7822-nek a legrégibb fosszilis leletei az Észak-Balkánról valók (Szerbia, Horvátország, Észak-Macedónia).
Óvatosan feltételezhető, hoyg ez a mutáció az itteni R1b-népesség körében alakult ki, talán valamikor a legkorábbi Yamnaya-migrációk során.
Van azonban a CTS7822-nek vaskori itáliai latin és pikén lelete is, valamint kora vaskori Hallstatt-kultúrához tartozó csehosrszági pre-kelta vagy proto-kelta adata is.
Tehát valóban az lehetett az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy az Észak-Balkánon (és talán a Kárpát-medence déli részén) élő ősi CTS7822-esek egy része nyugat felé húzódva a proto-italo-kelta és proto-illír etnogenezis része lett és így kerülhettek az italikusz és kelta terjeszkedés révén az Alpok térségébe, a Sváb-Bajor-medencébe és Itália északi és középső részeire.
Amit beraktál az alapján az jön le, hogy ez egy Jamnaja haplocsoport volt még mielőtt elvándoroltak volna a nyelvcsaládok mindenfelé és még egymás mellett éltek, szóval ez a déli haplocsoport volt ( nem a Corded Ware ) akik a bronzkorban elindultak Magyarországra és a Balkánra, egy részük helyben maradt és később szláv lett belőlük. a Magyarországra került ág tovább mehetett a Duna völgyébe és később részese lett a kelta etnogenezisnek, ők lehetettek az őseid. Ez egy sokkal kisebb létszámú csoport lehetett, mint a Corded Ware nyugaton.
- L584 (including L943) : found mostly in the South Caucasus, Turkey, Iraq and Iran, but also in Poland, Germany and Austria.
- L277.1 : found in Russia, Central Asia, Bulgaria, India and the Middle East (Iraq, Lebanon).
- CTS7822 (including CTS9219) : found in Russia (including Chuvashia), Ukraine, Poland, Hungary, the Balkans, Armenia, Italy, Spain, Britain and Ireland.
- CTS7763 : found in Turkey, Bulgaria and Italy.
- Z2109 : found in Germany and Scotland.
Overall the distribution of the bulk of Z2103 samples is reminiscent of that of R1a-Z93.
For example R1b-L277.1 seems to have expanded from Russia to Central Asia then to India and the Middle East, just like the R1a-L657 subclade of Z93.
R1b-L584 looks more Mitanni, Iranian, Scythian and maybe also Armenian. It's West Asian distribution matches that of the R1a-Z2124 subclade of Z93.
R1b-CTS7822 is mostly central and eastern European and correlates more with R1a-Z280.
R1b-CTS7763 appears to be confined to the greater ancient Greece (not data from Greece itself, but most of the Greek R1b-L23 could belong to this subclade considering its presence in South Italy and West Anatolia). It doesn't seem to correlate with any R1a subclade.
Végül is te és Séró vezettetek rá a jó megoldásra, a Z2110-zel és a CTS7822-vel. :-)
A lényeg, hogy az R1b-Z2103-nak a CTS7822 alkládjába tartozok.
Ez viszont nem U-152, az igaz, hanem az R1b-nek egy alapvetően kelet- és kelet-közép-európai ága.
Szóval valószínűleg nem italo-kelta, hanem inkább illír-pannon vagy szláv.
Hogy ez hogy jön össze azzal, hogy a családfám szerint a legkorábbi ismert férfiági ősöm a 17 sz. elején a württembergi Herrenbergben élt, azt még nem tudom.
Bár hozzáteszem, hogy nem kizárt, mert az Eupedia térképei szerint a Z2103 gyakorisága 1-5 % között van az egész német nyelvterületen, Ausztria és Svájc egyes részein pedig 5-10 % közötti.
ha a google keresőbe beírod ezt a R1b1a1b1b3a1 haplocsoportot amit megadtál, azt a haplocsoportot adja meg aminek a képét beraktam. ha a R-S17864 haplocsoportot beírtam ugyanaz lett az eredmény. Amikor az FTDNA cég Discover keresőjét használtam, beírva a R-S17864, haplocsoportot akkor a képen látható eredményt adta ki, az R-CTS7822-öt.