Keresés

Részletes keresés

Gorcsev Creative Commons License 2024.10.22 0 0 94581

Kizárt dolog, szigorúan ellenőrzött és kifogásolhatatlan körülmények között zajlik minden! :)

Mindjárt küldök mailt.

Előzmény: innerimages (94580)
innerimages Creative Commons License 2024.10.21 0 0 94580

És a szátokat is tátjátok közben? :)

Előzmény: Gorcsev (94579)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.21 0 0 94579

Nálunk óránként van mentés! (Sajna titkárnő nincs hozzá, úgyhogy inkább lassan mentünk! =:O )

Előzmény: innerimages (94576)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.21 0 0 94578

"Előre nem értik, utólag meg én vagyok a főgyökér, mikor közlöm, hogy nem megmondtam?"

Meg amikor megmutatod, hol írta alá, hogy mit hova köll tenni (ahol nem száll egy 20-forintos hibától, meg ahonnan majd mentődik is), ugye...

Előzmény: Jahno (94575)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.21 0 0 94577

Jóvanna, csak biztosra mentem, hogy figyelj! =;-D

Oks, reggel küldöm.

Előzmény: innerimages (94574)
innerimages Creative Commons License 2024.10.21 0 1 94576

Miért kéri a főnök a titkárnőjétől, hogy minden este csináljon biztonsági mentést?

Mert az fast backup. :)

Előzmény: Jahno (94575)
Jahno Creative Commons License 2024.10.21 0 1 94575

Előre nem értik, utólag meg én vagyok a főgyökér, mikor közlöm, hogy nem megmondtam? Ügyfél át akarta vinni az ADSL-t valami nevenincs szolgáltatóhoz. Nem Btel, nem is tudom, de T. EnterNet, GTS szokásosak az "drága". Átpapírozta, lassú, szakad, nem műxik. nincs ügyfélszolgálat. Na mondom mi legyen? Hát csináljak valamit, mert ez nem állapot, teljesen működésképtelen. Én meg benyögtem, hogy de legalább olcsóbb, ez van. Azt hittem lebasz egyet.

Előzmény: XNC (94571)
innerimages Creative Commons License 2024.10.21 0 0 94574

Viszont egy fél fokkal konvencionálisabb, mint a "Halló, maga!". :)

Fotó a legjobb mert a matricán rajta van a DOM és a FW verzió is.

Előzmény: Gorcsev (94573)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.21 0 0 94573

Hát lehet, hogy hatékony lenne, de ölég fura is! ;-D

Passz, nem néztem/kérdeztem... majd reggel mondom.

Előzmény: innerimages (94572)
innerimages Creative Commons License 2024.10.21 0 0 94572

Hatékonyabb lenne, ha öregapádnak szólítanál. :)

Ha a PC-3000 Portable III vagy a Pro támogatja, akkor van esély rá. Pontosan milyen típus és mik az előzmények?

Előzmény: Gorcsev (94570)
XNC Creative Commons License 2024.10.21 -1 1 94571

"Mit lehet tenni ilyenkor?"

Berakni az úthenger alá.

-

Én ilyenkor szoktam elmagyarázni, hogy miért fontos a backup........

Előzmény: Gorcsev (94570)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.21 0 1 94570

Halló, maga! Fennforgás van!

Valakinek nagyonfontossürgősen elb@#&dott az nvme-cucca. A win (ill. már a BIOS) nem is látja a 'diszket', linuxon (külső adapterrel) megjelenik az sdb, de 0 mérettel.

Mit lehet tenni ilyenkor? Van bármi esély a gyógyulásra? 

Előzmény: innerimages (94568)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.10 0 0 94569

OK, így már elfogadható! :)

Előzmény: innerimages (94568)
innerimages Creative Commons License 2024.10.10 0 0 94568

Jogos, tévedtem mert a konzumer programok nem tudnak ilyet.

Előzmény: Gorcsev (94567)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.10 0 0 94567

"nem úgy gondoltam, hogy a hibás szektort a klónon is hibásnak jelöli, hanem csak a hibás adattartalmát másolja át"

Namostan magadtól is tudod, hogy ez mitül marhaság, vagy kifejtcsem? >:P

Előzmény: innerimages (94564)
innerimages Creative Commons License 2024.10.10 0 0 94566

Mármint félreérthetően írtam. Nem megy ez nekem. :)

Előzmény: innerimages (94565)
innerimages Creative Commons License 2024.10.10 0 0 94565

Így visszaolvasva tényleg félreérthető lett.

Előzmény: Jahno (94563)
innerimages Creative Commons License 2024.10.10 0 0 94564

Igen, van dinamikus klónozásra is lehetőség, amikor csak a használt szektorokat viszi át, ahogy írtad (egyébként csak az egyszerűsítés kedvéért mondtam a szektoronkénti másolást mert tisztában vagyok vele, hogy blokk szinten gondolkozunk: az SSD-n nincsenek szektorok mert a NAND lapkák blokkjaiban cellák vannak, illetve a modern HDD-ken sem CHS alapon címzünk már hanem LBA alapon). És természetesen nem úgy gondoltam, hogy a hibás szektort a klónon is hibásnak jelöli, hanem csak a hibás adattartalmát másolja át. Van olyan program (Macrium) ami ha hibát talál elbotlik rajta és egyszerűen kiakad, vége a dalnak. Az Acronis megengedőbb a hibás szektorok kezelését illetően mert annál a bitpontos másolat esetén kiválasztható, hogy a hibás szektorokkal vagy azok nélkül készüljön el a klón.

Egyébként a Macrium az új X verzióban most nagyon alávágott a felhasználói táborának az előfizetéses rendszerre való átállással.

Előzmény: Jahno (94563)
Jahno Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94563

"klónozás és nem megfelelő beállítás esetén a hibás szektorok tartalma is átmásolódik."

Legtöbb klónozó eleve nem szektort fog másolni. Szépen megcsinálja a partíciókat, meg úgyis ott lesz, hogy mit mire méretezzen dinamikusan és tartalmat másol. Hibás szektor tartalma hibás, azt a vezérlő felül is vágja, nem fogod olvasni (varázslatokat most kihagyhatjuk) és tartalma sincs, mert hibás. Ha hibás, attól még olyan módszer nincs, amit lentebb emlegettél, hogy majd az a szektor (főleg SSD-n) a cél eszközön is hibás legyen, tök nonszensz olyan nincs, hogy majd így a szoftver az SSD-n a 17. szektort (főleg ha eltérő méretek is vannak) majd hibásnak jelöli mert a forrás HDD-n az volt, ne marháskodjunk már.

Előzmény: innerimages (94557)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94562

"Szó sem volt vaktában lövöldözésről."

Dehogynem. Amit írtál, abból pont nem derülne ki semmi lényeges.

Előzmény: pimre (94556)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94561

"Ha a rossz szektor be lett jegyezve, akkor oda már nem tenne adatot, így CRC hiba sem kellene, hogy jöjjön..."

Nem 'nem kellene', hanem 'nem tud'!

"Ja, és a HDD-t hibátlannak jelezte a HD Sentinel, bár nem néztem meg a bejegyzéseket, hogy volt-e azon hibás szektor."

Hibás szektort nem lehet másolni! Mármint úgy, hogy a cél-eszközön is hibásnak jelölődgyön'

Előzmény: topikolos (94552)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94560

Hát a hibák így nem mennek át szerintem...

Előzmény: innerimages (94551)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94559

"Linuxnál mit javasolsz, ami indul pendrive-ról is?"

Pl. ezt ni.

"Windowsban a CHKDSK nem elég? Annak is van felülettesztje (?)"

Mondtam, hogy olyan eszköz kell, ami pontosan megmondgya és dokumentálja is, hogy hol vannak a hibák!

Ha ezeket lefuttatod a teljes diszken (tehát NEM akármilyen partíción!), esetleg több gépben is, ha már megteheted, először csak olvasva, akkor ki fog derülni, hogy mindig ugyanott jelentkezik-e a hiba (tehát sanszos, hogy maga a lemez [tárterülete] bibis), vagy 'vándorol', ami arra utalna, hogy máshol, vélhetően az eszközön kívül van az ok.

Előzmény: topikolos (94544)
Gorcsev Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94558

"Miből szűrted le, hogy másik gépben is volt?"

Talán abból, hogy írta?! :O

Előzmény: innerimages (94540)
innerimages Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94557

"De azt írtad, hogy ha lemezt klónoztam bitről-bitre, akkor átmehetett a lemezhiba. Az hogyan, ha a hibák bejegyzése másutt található (firmware)?"

A hibás szektor a felhasználói adatterületen, fizikailag létező dolog, ezért a firmware-ban futó translator csak virtuálisan tudja kimaszkolni mert fizikailag nem képes eltüntetni. Bitpontos klónozás során a programokban általában be lehet jelölni, hogy a hibás szektorokkal együtt, vagy azok kihagyásával történjen a klónozás és nem megfelelő beállítás esetén a hibás szektorok tartalma is átmásolódik.

"A klónozásra már én is gyanakodtam, de még az első SSD-t átraktam asztali gépbe, letakarítottam a partíciókat, egy db partíciót létrehoztam és elkezdtem rá másolni, ott is jöttek a CRC hibák. Ezért is kérdeztem, hogy a elronthatja egy esetleg rosszul működő laptop az SSD-t úgy, hogy utána másik gépben is ugyanaz a hiba jelentkezik."

Elméletileg elronthatja, viszont ilyen eset még nem nagyon volt a praxisomban.

"Az SSD-t lehet "resetelni", vagyis visszaállítani úgy, ahogy új állapotában volt?"

Teljes formázásnál minden szektor ellenőrzésre kerül és a hibásak kimaszkolódnak (ha még van spare area). Viszont ez írásterhelést jelent az SSD-nek. Ennél gyorsabb megoldás a secure erase ami csak az MCU titkosító kulcsát változtatja meg, így a korábbi kulccsal titkosított adatok visszafejthetetlenné válnak (tehát nem kell megformázni az SSD-t ha csak az adatok miatt aggódunk, hogy illetéktelen szemek elé kerülnek). Viszont ennek a megoldásnak az a hátránya is egyben ami az előnye, hogy gyors, mert nem ellenőrzi és maszkolja ki a hibás szektorokat.

Előzmény: topikolos (94555)
pimre Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94556

Szó sem volt vaktában lövöldözésről. Csak éppen javasoltam igazolni, vagy kísérletileg cáfolni a kérdező szerint legelsőként feltételezett - és nem ellenőrzött - hibát, miszerint az SSD a hibás. Utólag megnézve, lényegében ugyanazt javasoltam, amit te a 94523-ban, csak más szavakkal. 

Megjegyzés: Én azért a javaslatom előtt megnéztem az adott SSD-ről írtakat az árukeresőn, és ugy láttam, hogy több száz közül az első néhány tucat hozzászólászóló egyaránt arról számolt, be, hogy hogy nem volt gondj az adott SSD-vel (tovább nem olvastam a véleményeket). Ezért gyanakodtam arra, hogy ellenőrizni kellene, hogy egyáltalán tényleg az SSD hibája okozta -e a gondot.

Előzmény: Gorcsev (94539)
topikolos Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94555

Köszi, ez elég alapos...

De azt írtad, hogy ha lemezt klónoztam bitről-bitre, akkor átmehetett a lemezhiba. Az hogyan, ha a hibák bejegyzése másutt található (firmware)?

A klónozásra már én is gyanakodtam, de még az első SSD-t átraktam asztali gépbe, letakarítottam a partíciókat, egy db partíciót létrehoztam és elkezdtem rá másolni, ott is jöttek a CRC hibák. Ezért is kérdeztem, hogy a elronthatja egy esetleg rosszul működő laptop az SSD-t úgy, hogy utána másik gépben is ugyanaz a hiba jelentkezik.

Az SSD-t lehet "resetelni", vagyis visszaállítani úgy, ahogy új állapotában volt? GOndolom nem, de azért egy kérdést megér...

Előzmény: innerimages (94554)
innerimages Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94554

"Macrium Reflect nevű programmal csináltam, és igazából a partíciókat csak át kellett húzogatni, tehát nem igazi lemez klónozás volt."

Most akkor bitpontos klónozást csináltál (amit kellene), vagy csak átmásoltad a mappákat (partíciókat)? Ha az utóbbi akkor fuss neki újra az előbbivel.

"De a rossz szektorkat nem valami elkülönített tárolón rögzíti, hanem az adatterületen?"

A hibás szektorokat a meghajtók a szervizterületükön (tehát nem a felhasználó által elérhető adatterületen) lévő firmware modulokban tárolják. Több lista is van: külön a gyárilag már meglévő hibás szektoroknak, külön egy a bizonytalan állapotú szektoroknak, külön egy a működés közben létrejött hibás szektoroknak, stb. A meghajtó firmware-je a tartalék területről (spare area) lecseréli a hibás szektorokat jókra és a változtatást bejegyzi a megfelelő, fizikai Cylinder-Head-Sector (CHS) alapú listába, ami alapján a fordító (a translator) elcsúsztatja a további logikai blokk címeket (LBA), hogy az oprendszer számára összefüggőnek látsszon a meghajtó. Így amíg a tartalék terület nem fogy el teljesen, addig az oprendszer számára a meghajtó használható és csak a S.M.A.R.T.-jából látható, ha valami nincs rendben (vagy még onnan se, mert nem minden érték frissül valós időben csak power cycle esetén).

"Ha a rossz szektor be lett jegyezve, akkor oda már nem tenne adatot, így CRC hiba sem kellene, hogy jöjjön."

Így van, a bejegyzett hibás szektorokra nem ír. Viszont mint már írtam, azok a CRC hibák nem a lemezfelület hibáiból adódnak hanem az alaplap SATA vezérlője és a HDD vezérlője közti kommunikációs hibákból. Normál PC esetén kábelcserét javasolnának de laptop esetén ez nem járható út. Laptop esetén azt lehet ellenőrizni, hogy pl. nem e folyadékkáros az alaplap amitől megváltozik a SATA adatvonalak differenciálpárjainak a vonalon belüli egymáshoz viszonyított ellenállása, ami tud anomáliákat okozni.

"Ja, és a HDD-t hibátlannak jelezte a HD Sentinel"

Az semmit sem jelent. :)

Jahno Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94553

"és igazából a partíciókat csak át kellett húzogatni, tehát nem igazi lemez klónozás volt. "

De miért nem? Ott a clone disk menüpont, ami erre való.

topikolos Creative Commons License 2024.10.09 0 0 94552

Macrium Reflect nevű programmal csináltam, és igazából a partíciókat csak át kellett húzogatni, tehát nem igazi lemez klónozás volt. 

De a rossz szektorkat nem valami elkülönített tárolón rögzíti, hanem az adatterületen?

Ha a rossz szektor be lett jegyezve, akkor oda már nem tenne adatot, így CRC hiba sem kellene, hogy jöjjön...

Ja, és a HDD-t hibátlannak jelezte a HD Sentinel, bár nem néztem meg a bejegyzéseket, hogy volt-e azon hibás szektor. Ha nálam lesz megint, megnézem.

Előzmény: innerimages (94551)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!