és mi a helyzet a sportal? :) elöl hátul hütött tárcsa :) Swiftek kegyetlen jók kanyarodásra, dinamikus közlekedésre, és az tuti hogy nem egyenesre találták ki, tegnap az m7esen is volt egykét szél löket ami azért megmozgatott. De egyenesen menni a hülye is tud, kanyarodni kell tudni(ott pedig a swift -legyen mondjuk a sport-, jóval erősebb autókat ver meg) :)
Ok, ezt elhiszem... de akkor, ahol a Cee'dnek megjön az ereje, annak már elfogy. De nem is ez volt az alapkérdés. Elég, ha megnézed a féküket.
Suzuki és kisautók - elől kis tárcsa, hátul dob... jó egy városi forgalomhoz, esetleg egy 100as tempóhoz. Cee'd és alsóközép - közepes tárcsa elől, kis tárcsa hátul... jó egy városi forgalomhoz, esetleg 130-140es tempóhoz. Nagy autók, sportautók - Hatalmas tárcsa elől, közepes tárcsa hátul... no igen, ezzel még 200ról is meg tudsz állni.
na azok voltak a szép idők! zsigulival randalíroztunk a mecseken, hátul két zsák cementtel! na de nem is tudtunk még ilyen gyorsan haladni azokkal a verdákkal, mint manapság ezekkel...
"....talán félreértettük egymást, én csak arra szerettem volna utalni, hogy nem szerencsés szélsőséges időjárási körülmények között tartósan a nem megfelelő gumival járni........."
Így van! Voltidő, amikor vagy 10 évet télen nyáron, legtöbbször nyári "tükör radiál, teljesen kopott gumival közlekedtem, Erdélyben, még a cocializmusban!
Oka: semmilyen gumit, ritkán nyárit lehetett kapni!
Így, hegyvidéki körülmények között, megtanult az ember motorfékkel közlekedni, hegyen lefele, ami pl. Trabantos koromban imádkozással is társult a gyenge motorfék mellet, meg DADOGVA fékezni (ki-be gyorsan), ez volt az ABS!!
hát több ilyen sofőr kellene, kevesebb lenne a baj is. a gumi témát lezárandó, utolsó megjegyzésem a témával kapcsolatban, talán félreértettük egymást, én csak arra szerettem volna utalni, hogy nem szerencsés szélsőséges időjárási körülmények között tartósan a nem megfelelő gumival járni. a tiéd nem volt az. csak találkozom olyannal is, aki azért nem cserél télen sem gumit, mert 10 éve vezet és még nem történt baja.
ez nem egészen van így. a két összetevőn kívül maga az anyag talán a legfontosabb tényező. a gumik viselkedéséről nyilván nem fogok külön írni, mert az nyilvánvaló. télen is más a keverék meg nyáron is. ha nyáron nem "keményedik" az anyag, a keletkezett hő jóval nagyobb tágulást eredményezhet, mivel az anyag ezt engedi. szerintem logikus és nem véletlenül találták ki a téli-nyári gumikeveréket. a koton egész jó hasonlat...
"Gondolom Te mindig betartod a sebesség korlátozást! ........"
Városban, az óra szerint ált. 60-al járok (de kb. 4 km-t csal felfele az óra), vasúti átjárónál azért leveszem a sebességet kb. 35-re (lakott területen).
160-al talán 2-3-szor mentem a Lanossal (kiváncsiságból), az 1,4-es Ceed-el szintén, rövid, de gyors előzések miatt, no meg, hogy lássam, mit tud az autó szükség esetén! (sztrádán).
És MÁJUSTÓL naná, hogy még jobban betartom a sebesség korlátozásokat, mint ahogy Te is befogod tartani - mivel kénytelen leszel - hacsak nem akarod, a gyorsan begyűjtött büntetőpontok miatt a kocsid látványát kívülről, vagy az anyósülésből élvezni (nem beszélve a pénzbüntetésekről).
Ha mindenki csak annyira betartaná a KRESZT mint ahogy én teszem, és defenzíven, de ugyanakkor a forgalmat nem fenntartva, megbízhatóan vezetne,akkor az országnak sokkal több lakosa lenne, mint most.
nem általánosítottam, mindössze egy 100 éve gumizó haverom hívta fel rá a figyelmem. másfelől a fizikát nem lehet csak úgy kirúgni... én sem azt állítottam, hogy sorban állnak nyáron az út szélén a téligumival járó szétrobbant kerekű autósok. pusztán jóindulatból, figyelmeztetésként írtam ide, ne legyen baja az illetőnek ebből. sajnos egy hibátlan, teljesen új gumival is előfordulhat a jelenség, abban igazad van, hogy jóval kisebb az esély. de ez is olyan, mint a biztosítás. addig senki sem akarja megkötni, míg nem történik meg a baj...
Hát nekem az 1.6os sportom elég haladósnak mondható, kanyarokban nagyon durva hogy ahol más autók már csúsznának, ennél még akár gyorsítani is lehet :) (bár még bejáratós, de sokkal érezhetőbb benne az erő mint a 2 literes cee'dben - kipróbáltam. Persze nem azt mondom hogy rossz a cee'd, más kategória a két autó szerintem. )
Gondolom Te mindig betartod a sebesség korlátozást! városba soha nem mész 50 felett, vasúti átjáró előtt (időben !) lelassítasz 30ra , 20as táblánál se mész gyorsabban stb.
Ha véletlen "nem" lenne a válasz, akkor nincs miről beszélni....
Én csak azt mondom, hogy az kritizáljon, aki maga is MINDIG betartja a szabályokat.
Az Auto2 legújabb számában megválaszolták a nekik szeptemberben feltett kérdésemet. Most nem tudom bescannelni. A válasz egy része:
"Ha egy független javító teljesíti a márka előírásait, kaphat márkaszervíz minősítést, és akkor oda is lehet kontrollra vinni az autót."
Ergo, csak a márkaszervizbe lehet menni. Mert ugye ha egy független szerviz megfelel a gyár előírásainak és márkaszerviz jogot kap akkor attól kezdve az is márkaszerviz. És vajon miárt nincs ilyen szerviz? Azért mert a gyár előírásainak megfelelni olyan sokba kerül, hogy nem éri meg. A kereskedéseknek meg ugye muszály megfelelni a gyár előírásainak.
Nem random csak nem ismered még a logikáját. A hátsó ülésekben nincs súlyérzékelő, maghyarúl nem tudja ül-e ott valaki, ezért ha megálsz akkor kigyújtja a visszejelzőket ugyanigy ha valamelyik hátsó övet ki vagy be csatolod. Így tudod kontrolálni a változást.
Lehet, hogy gyorsabban van százon a swift, de rugalmasságba megeszi vacsorára egy 2 literes ceed.
Példa:
Előző autóm régi nagy szerelmem, egy civic 1.6 VTi, ami ugyebár 8,1 s gyárilag, de ez átesett egy teljes szívó és kipuff tuningon...;)...városban császár, de pályán rugalmasságra már simán letolt egy 1.6 D volvo...:(
Ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, hogy elég a szívós, pörgetős korszakból (nagyon élveztem a hangerőt és a gyorsulást, de elég volt 5 évig) és jöhet a turbós olajkályha a 2X akkora nyomatékával és fele üza. fogyasztással.
"Én általában 115-120km/h-val megyek autópályán. Rájöttem, felesleges nyomnom azért az 5-10 percért."
Nem beszélve arról, hogy - legalább is a benzines -, így sokkal kevesebbet is fogyaszt!
Persze, pályán, ha nagy a forgalom, és a külső sávon 90-100-al mennek, és gyorsabban akarok haladni, akkor a belső sávban megyek, felveszem a forgalom ritmusát.
Viszont, ahogy lehet, vissza sorolok a külsőbe, főleg, ha jönnek Isten barmai, 160al!
"Én általában 115-120km/h-val megyek autópályán. Rájöttem, felesleges nyomnom azért az 5-10 percért."
teljesen egyet értek Veled, én 90-100Km/h-val szoktam menni, szinte ugyan olyan gyorsan elérek bárhova, a fogyasztás iszonyat jó lesz igy, és én szeretek ilyen nyugis tempóban menni. így legalább a trafipaxtól sem kell tartani. ha meg levillognak akkor meg rádudálok azt kész :)
(az 1.5ös swiftet(5 sebbeséges manuális váltós) a 2.0literes benzines cee'd is csak követni tudja ideális váltás esetén (1.5ös swift 10.0mp, 2literes benzines ceed 10.4), az 1586ccmes swift-azaz sport, 125 lóerő- pedig már 8.9 alatt van 100on)
"nézzmá' a nagyarcúszides hogy erőlködik az1,4es szutykával....." Azért még az 1,4es "szutyok" Cee'd megeszi az 1,5ös Suzukit is. :x
"amíg nem érzem, hogy balesetveszélyes szituációt idézhet elő, addig nem érdekel ki mennyivel megy" Majd akkor is ezt mondod, mikor az aszfaltról vakarnak össze kiskanállal? Szerinted mi marad egy autóból akár 150nél? :x
Én általában 115-120km/h-val megyek autópályán. Rájöttem, felesleges nyomnom azért az 5-10 percért.
és lecseréltük a régi bugyuta fórummotort is, van már sokkal jobb, meg szepp, sajna az adatbázis-importot megszívtuk, mindegy, a fenti főoldalról a régi is elérhető még csak olvasható módban... :)