Keresés

Részletes keresés

Minke1 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19375
Előzmény: Minke1 (19374)
Minke1 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19374

Kivettem a könyvtárból egy könyvet ami nekem nagyon tetszik: az a címe Játékippek, 365 játék és tevékenység 1 és fél l-3 éveseknek.

Tartalomból: Játékok esős napokra, Gyerekek a konyhában, Játék a vízzel, Kalandok a szabadban, Játékos tanulás, Zene és mozgás, Kézművesség.....stb.

http://www.uhu.hu/ind.jsp?url=http://www.uhu.hu/leiras.jsp&bookID=175379

Amúgy erre a könyvre is pályázok ez meg a 3-6 éves korosztálynak van:

http://www.uhu.hu/ind.jsp?url=http://www.uhu.hu/leiras.jsp&bookID=178738e

/amúgy van harmadik kötete is 6-10 éveseknek http://www.premierlap.hu/talalat.php?konyv=1473/

Na, de nem is ezt akartam főleg, hanem ebben is megnéztem a sógyurma készítését, aztán nem tudom, mert még itthon nem készítettem, de akarok, nem csak a boltival gyurmázkodni. :)

Gyurma zablisztből

1 rész liszt

1 rész víz

1 rész zabliszt

tál

A hozzávalókat öntsük össze egy tálban, jól keverjük össze és gyúrjuk simára. Tároljuk hűtőben, lefedve. Ezt a  keveréket  a kisgyerek segítség nélkül is el tudja készíteni, viszont nem olyan tartós, mint a főzött gyurmák.

Sógyurma

1 csésze só

1 csésze víz

fél csésze liszt/illetve annyi amennyit felvesz/

lábas

A sót, a vizet, a lisztet keverjük össze egy lábasban, és főzzük közepes lángon. Ha a keverék besűrűsödött vegyül le a tűzhelyről. Ahogy hűl gyúrjunk hozzá annyi lisztet, hogy formázni lehessen.

zalababa Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19373

Látod Pami erre gondoltam én is. az enyémnek egyik oldalon szerencséje, hogy az anyja " ért hozzá" egy keveset, de néha hátrány is lesz majd:) Én célírányosan kerestem ovit és látod ezért sem érdekel hol van, ha a gyerekem azt kapja ami kell neki és nem kell du ide-oda szaladgálni vele. Ha baj van a gyerekkel akkor nagyon sok pedagógus húzogatja csak a száját, és nem érdekli a dolog, a laikus szülő pedig csak érzi hogy gond van ( működik az anyai ösztön), de ő nem tudja megmondani mi. És mire valahogy mégis szakemberhez kerülnek sokszor éveket vesztenek el. Tudod azt hiszem kevés pedagógus van akinek a szakmában annyi végzettsége van, mint nekem. Ezt én azért tartottam fontosnak, hogy jól tudjam csainálni azt amit csinálok. Először a tanító lettem, és utána ovodaped. Csodálkoztak is sokan fordítva szokott lenni, én úgy gondoltam akkor tudok jó elsős tanító lenni, ha tudom honnan jönnek a gyerekek, milyen gondokkal küzdhetnek az ovik, mi az oviban a követelmény és hogy ehhez képest mi az iskolában( sajnos ég és föld), és nem utolsó sorban, hogy amelyik kisgyerek nyáron még ovis volt az ősszel hogyan várjak tőle én meg " iskolás" viselkedést. Én ilyenkor inkább váltam ovónővé és szépen pár hét alatt tanítóvá. Elvégeztem a differenciáló pedagógus képzést is és fejlesztőpedagógiát is tanultam egy félévem van még vissza, mert akkor szültem Zalánt, aztán mikor folytattam volna lett a Zorka, és felvettek a gyógypedre is, szeptemberben kezdem, már két éve felvettek csak a manók még kicsik voltak, hogy elkezdjem. És ott van még a gyermek aerobic oktatói is.

Ugyhogy elhiheted elég nagy rálátásom van a dolgokra, szerepeltem is a MTV' -en a Fogadóóra című műsorban, felvették a vizsgatanításom a diff pedagógia vizsgámon és le is adták, nekem ez óriási volt.

Bocs a kisregényért és tényleg befejezem.

Előzmény: Pami2002 (19370)
Minke1 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19372

Sziasztok!

Érdekes olvasni mindenki véleményét oviválszatással kapcsolatban is.

Nálunk az oviválasztásnak másabb okai voltak: közel van és én is egyedül tudom hozni-vinni autó nélkül a kistesóval együtt-meg a munkahelyem is közel lesz majd, ezenkívül a játszótérről már ismert jó pár kis játszótársa is odajár ugyanabba  a csoportba ugyebár. A fő lényeg meg, hogya Roland nagyon szeret oda járni és jókedvű mikor megyek érte. :)/kopp-kopp/ Sokkal másabb mióta ovis különben-sokkal nyitottabb a neki idegenek ismerősök felé is, csacsog, beszélget-ami eddig nem volt rá jellemző. Szaval, énekelget egész nap...mikor úgy eszébe jutnak dolgok az oviban mi volt mindig mesélgeti....:)

Pami, hogyan lehet, hogy semmi jelet nem láttak ezen kívül arra, hogy autista??! Három és félévesen vették csak észre, pedig azt hittem másabb dolgok is van pár amit észre lehet venni....

Bébirépa, nagyon ügyi vagy, hogy miket kötögetsz!!

Aprila, hogy vagytok?

Hol a hó, nem mára /is/ ígérték? Még a napocska is süt....

jajan Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19371

Br. itt a recept a nem mérgező gyurmához

30 dkg liszt

7,5 dkg keményítő

7,5 dkg finom só

1 ek káliumsó (gyógyszertárban kapható)

2 ek étolaj

1/2 l víz

élelmiszer-színezék, a kék színhez metilénkék szükséges ez is a gyógyszertárban kapható

Keverjd össze egy serpenyőben a hozzávalókat sorrendben, kivéve a színezőket.

Lassú tűzön keverd fakanállal amíg besűrűsödik. Akkor jó amikor a gombóc elválik a serpenyőtől.

Csinálj több gombócot és szinezd meg, de használj kesztyűt.

Légmentes dobozban lehet tárolni, és úgy használható mint a rendes gyurma.

Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19370

Zalababa!

Félreértettél. Egyáltalán nem rád gondoltam. Mindössze arra, hogy nem csak az óvódán múlik, hogy a gyerek milyen szinten van, amikor kezdi az iskolát. 4 év ráadásul nagyon nagy idő!

Levelezek valakivel, akinek a kisfia 3,5 éves, és nem beszél. Pár hete derült ki, hogy valószinű a kisfiú autista. Most szerencsétlen össze vissza szaladgál, hogy fejlesztő ovit találjon, ahova szeptembertől mehet a gyermek, és sikerült elérnie, hogy heti egyszer tudják vinni speciális foglalkozásokra. Azt hiszem, ember feletti küldelmet viv, miközben probálja megemészteni, hogy a gyerkőccel mi van. És ez borzasztó nagyon, hogy az ilyen és hasonló gyerekeknek nincs hely sehol, nem tud velük egy pedagógus mit kezdeni.

Előzmény: zalababa (19369)
zalababa Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19369

Pami!

Én sem vagyok híve a gyerekek leterhelésének és ide-oda járatásának, sőt 9 éves kora előtt ellenzem a nyelvtanulást is, kivéve , ha kétnyelvű szülőkről van szó. Én azt hiszem tisztában vagyok és leszek is a gyerekem képességeivel, semmi ilyen nem áll az ovoda választás mögött. Pont azért viszem ide hogy megkapja azt egyhelyen amire szüksége van, mivel egy kicsit megkésett beszédfejlődésű, és szeretném ha az iskolakezdésre semmilyen hátránya nem lenne ebből. A mozgás és célirányos fejlesztés mozgással csodát tud tenni , tehát nekem ez fontos. Egyébként ezt a témát itt és most befejeztem, mert mind a ketten mást gondolunk, ami nem baj, csak mendő vitának látom. Én egyébként is  reformpedagógia híve vagyok, csak Fehérváron nehéz még elérni. Az a módszer ahogy én tanítottam is ritka , mint a fehér holló, de ha a szülőket kérdeznéd meg...  Nagyon sajnálták mikor eljöttem és a kollégám nem így tanított, mert nem tanulta ezt a programot.  Én nem frontálisan tanítottam, hanem differenciáltan és minden egyes gyerekre külön készültem, nem kis munka volt! De meghálálta a sok befektetett energia. Csak remélni tudom, hogy Zalu mire iskolás lesz. lesz ilyen is Fehérváron.

Előzmény: Pami2002 (19368)
Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19368

Zalababa!

Biztosan így van, ha Te mondod, de hidd el, nekem is vannak már tapasztalataim, és tudom, hogy sokat számít az ovi, de egy rossz képességű gyerekből egy szuper ovi sem fog zsenit csinálni.

Ismertem egy családot, akik direkt azért vitték egy tényleg nagyon szupi magán oviba a gyereket, hogy majd ott...! Na, szegénykém annyira bugyuta volt még 2 év után is, hogy az már szörnyű volt.

Sajna a mai pedagógiai rendszer itthon nem tud mit kezdeni az olyan gyerekekkel, akik eltérnek az átlagtól.

Egyébként meg sokszor csak mi szülők hisszük azt, hogy egy gyereknek ezer féle foglalkozásra van szüksége. Szerintem az a legfontosabb, hogy a gyerek jól és biztonságban érezze magát abban a környezetben, ahova nap mint nap jár.

Előzmény: zalababa (19367)
zalababa Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19367

Pami!

Én sem akarok veled vitatkozni, de a hülye pedagógus más szemmel nézi a dolgokat. Mivel láttam egy -két gyereket az oviból kikerülve, kétszer is volt első osztályom, hát nekem az elsődleges szempont az ovi programja és az ovónők mentalítása, a messzeség csak sokadlagos. Biztos az is közrejátszik, hogy meg tudom oldani, hogy odavigyem, nem kell buszozni sem, és ha ott lesznek a barátai, akkor oda is elviszem ha szeretné. Egyébként apósomék közel laknak az ovihoz.

Hidd el nagyon meghatározó az életüknek ez a szakasza, nem mindegy , hogy hogyan milyen minőségben töltik, de ez az én vesszőparipám, nem kell egyetérteni.

azt hogy melyik ovi milyen programmal dolgozik és nem tudom, kérdezd meg és ha nem saját, hanem vmelyik központi, akkor elküldöm e-mailon a prrogramot, de ha saját, akkor kérd el a vezető ovónőtől, hogy szeretnél megismerkedni vele.

Ppelus!

Priviben elküldöm. Igen nekem is nagyon fontos a mozgás.

Nekem van gyermek aerobik oktatói végzettségem, szoktam is tartani, míg nem szültem ovikban és iskolákban. 3 éves kortól lehet kezdeni, játékosan állatokat utánozva, ill Weöres Sándor versekre koreografált a mozgás-anyag. Ha érdekel szívesen tartok majd egy bemutatót, aztán ha keresünk helyet akár csinálhatnék is a topicgyerekeknek:).Persze csak akit érdekel. Két korosztály van 3-6 és 6-10 éves, és teljesen a felnőtt aerobicba vezet majd be.

Répus!

a táncházi időpontokat légyszí majd írd ám meg!!!

Előzmény: Pami2002 (19355)
Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19366
Pami! BOCSI! Mikor írtam azt a hsz-t, még nem olvastam, hogy Téged is érdekel:) Csak egyszer már szóbajött a téma itt és akkor úgy emlékszem, nem volt nagy az érdeklődés.

De a Te ötleted jó, hogy legyen külön fórum erre és akkor akit érdekel, az ott bekapcsolódhat!
Előzmény: Pami2002 (19364)
Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19365
Elhiszem.:))))))))
Előzmény: wotka21 (19361)
Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19364

NEM ÉR!!!!

Akkor aki nem jár jogára, az kimarad mindenből???:(((((((((((((((((((((((

Előzmény: Belya2 (19360)
Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19363
Wotka, köszi, de bölcsit nem tervezünk:) Inkább kistesót:)Szóval mostanság nem megyek vissza melózni.
Előzmény: wotka21 (19362)
wotka21 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19362

Belya!

Viszont ha esetleg bölcsibe akarod adni Csengét,akkor érdemes már most körülnézni,mert ott még rosszabb a helyzet,mint ovifronton.

wotka21 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19361

Pami!

Nem:)))))De én utána úgy röhögtem:))))))

Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19360
Ppelus! Olvastad ezt a könyvet, vagy csak hallottál róla? Engem is érdekelne, majd beszerzem valahonnan. Ez a téma amúgy engem érdekelne, Te és Répus úgy látom nagyon képben vagytok, szívesen olvasnék erről többet Tőletek, mert engem érdekelne, de eddig nem igazán foglalkoztam a dologgal. Esetleg majd jóga után beszélgetünk ilyesmikről és akkor nem untatjuk a többieket.
Előzmény: pszichopelus (19342)
Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19359

Wotka!

Ez nagyon jó!!:))))))))))))))

És otthon voltak a szüleid?:))))

Előzmény: wotka21 (19350)
Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19358
Wotka, köszi az infókat, én ezekkel még abszolút nem voltam tisztában. Gőzöm sem volt, hány éves kortól lehet beíratni, hogy van ez a körzetes dolog, úgyhogy jól jött az infó, így aztán nem íratom be Csengét már most oda, hogy mindenképpen bekerüljön:))))
Amúgy tényleg nem időszerű még, mint írtam is az elején, de érdekel a téma, főleg a püspökkertvárosi ovi miatt kaptam fel a fejem.
Előzmény: wotka21 (19353)
Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19357

Ppelus!

Az asztrológiáról én is szívesen beszélgetnék. Ha itt off topicnak érzitek, ezzel a témával át lehet menni a portálra és csinálni neki ott egy topicot.

Előzmény: pszichopelus (19342)
Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19356
Répus! Gyönyörűek a pulcsik, amiket kötöttél! Csak néztem, hihetetlen nekem, hogy ilyen szépet lehet csinálni, saját kezűleg!!!!

Előzmény: Bébirépa2 (19328)
Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19355

Zalababa!

Ne akarok beleszólni, mert semmi közöm hozzá, de bizti, hogy jó, hogy ilyen "messze" viszed? Értem, hogy jó óvi, meg a program, de anno én baromi sokat vaciláltam, mikor Dani ennyi idős volt. Fogalmam nincs, hány ovit néztem meg, de azt nem, ahova végül is került.

Akkor praktikusság miatt döntöttünk amelett az óvóda mellett. Azért nem néztük meg, mert egy csomóan csak szídták. Hatalmas előnye volt, hogy vele szemben laktunk. 4 év alatt, míg Dani oda járt, én alig több mint 2 évet dolgoztam. Hát nem lett volna szerencsés, ha buszoznom kellett volna a városba. (Jó, Fehérvár más mint Pest). Aztán az is nagyon jó volt, hogy a gyerekek ovi után is össze tudtak jönni, átjártak egymáshoz.

És ha úgy veszem, nekünk semmi bajunk nem volt az ovival. Dani nagyon szeretett oda járni, és ez volt az egyetlen fontos dolog.

Volt heti 2* gyógytorna, ahova 3 évig jártunk. Sakk, úszás, lett volna angol, de a szülők leszavazták, rengeteg helyze vitték őket.

A mai napig nem értem, miért szidták olyan sokan azt az ovit???

Előzmény: zalababa (19336)
Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19354
Csengét szokás szerint megtízóraiztattam, aztán letettem alukálni. Valahogy nem ment Neki az elalvás, pedig láttam rajta, hogy nagyon álmos. Ő viszont játszani akart, ezért kitettem a szőnyegére és mivel úgy tűnt, jól elvan egyedül én elkezdtem írogatni. Most bekukkantottam hozzá, mert nagy volt a csönd és ilyenkor mindig valami rosszban sántikál, hát mit látok? Csenge ülő pózban aludt el úgy, hogy rádőlt a lábacskáira. Betettem az ágyikójába, észre sem vett semmit:)
Így még nem is jártam soha, hogy játék közben aludjon el..
wotka21 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19353

Belya!

Az oviba beiratni csak abban az évben lehet,mikor betölti a 3-at.Ha nem a körzetesbe szeretnétek járni,akkor érdemes január-február környékén érdeklődni.Általában be is szokták irni,ha valaki oda akar jelentkezni,de azt tudni kell,hogy minden ovinak kötelező felvenni a körzetes gyerekeket és csak az üres helyekre lehet nem körzetes gyereket felvenni.Ezért jó,ha előbb érdeklődsz,mert a maradék helyekre érkezési sorrendben (+protekció) vesznek fel.Azt meg Pami jól mondta,hogy csak 1 helyre szabad beiratni,mert különben előfordulhat,hogy nem lesz helyetek,aztán lehet rohangálni,hogy a város melyik ovijában van még szabad hely.De szerintem nektek ez még nem időszerű:)))))

Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19352
Répus, én is skorpió vagyok, de úgy látszik, a punnyadtabb fajtából:))) Én nem vagyok egy éjjelibagoly, bár ez csak pár éve van így, mikor még fiatal voltam, én is tovább fent bírtam maradni. Most már csak így öregesen vagyok....:))

Viszont a makacsság, és a "csakazértismegmutatom" dolog rám is jellemző, de ez sem minden esetben, szóval én nem vagyok az a tipikus skorpió. Gondolom az aszcendens is sokat számít, van akinél az erősebben jelentkezik, inkább azok a tulajdonságok a jellemzőek. Neked mi az aszcendensed?
Előzmény: Bébirépa2 (19328)
Pami2002 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19351

Kelta!

Köszi.:) Írnál nekem privit, hogy milyen az ovi? Ki volt az óvónénitek, milyen, és a többiek? Meg mindenről, ami eszedbe jut. Köszi

Előzmény: Kelta111 (19335)
wotka21 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19350

Jó reggelt!

Én már bejártam Tolnát-Baranyát,elég hideg van.

Mindenkinek!

Tegnap este akartam irni,hogy akinek szüksége ven UH-ra,szóljon nyugodtan.A Zoli majdnem az összes normális UH-s dokit ismeri,dolgozott velük  a kórházban.

Lovi!

Jól telt az éjszakánk,bár kisasszony megint el van romolva,mert felkel éjszakánként:((((.Nagyon remélem,hogy ez csak időjárásnak tudható be és lassacskán szépen visszaszokik az átalvásra.

Éjszakára adtam neki kúpot,délután volt csak üvöltés,de aztán beborogattam a lábát és egész vigan elvolt.

Biztos,hogy fennt lesz csütörtökön,mert napközben csak 1/2 órákat alszik.

Gyertek,várunk!

Bébirépa!

Hát én csodálom a türelmedet,nálunk 8 után a Máténak már csak fogmosás van,nincs ilyen ezt kérek,azt kérek buli.Vagy eldönti 8-ig,hogy mit akar,vagy nem kap semmit.

Az óvódai beiratás tényleg úgy van,hogy amikor van,akkor minden olyan gyereket,aki a január 1 és dec.31 között született be lehet iratni,és majd az óvódában megmondják,hogy mikortól tudod vinni beszoktatásra.(általában akik szeptemberig betöltik a 3-at.azokkal kezdenek,a többiek a szülinapjuk után)Délután rákérdezek,hogy idén mikor van beiratás.

Réka  is pihen most egy kicsit átfordulás ügyben,tegnap nem is nagyon tettem a hasára az oltás miatt.

Csimpike!

Ti a körzetes oviba jártok?Mert lehet,hogy az az ovi a körzetes,ahova Zalababáék fognak járni és akkor oda kötelesek lennének felvenni a Bazsóékat.

Zanót!

Igen,a Máté jelmeze lesz farsangon,bár csak február 17-én lesz,de most volt kedvem megcsinálni.

Pszichopelus!

Nem egyedül csinálom a boltot,hanem a férjemmel.Csak sajnos egy csomó dolgot én tudok csak elintézni,mert neki nem nagy érzéke van hozzá.Szerencsére most az öcsém is nálunk dolgozik,ketten járnak a párommal vásárolni,de az mégsem ugyanaz,mintha én mennék.

Világi!

Üdv újra itthon!Voltam a Krisztánál,tök jól levágta a hajam,mindenki azt mondta,hogy sokkal fiatalabbnak látszom:))))

Ja,ezzel kapcsolatban(fiatalság)a múltkor hogy jártam:jött egy srác a Tele2-től.kinyitom neki az ajtót,rámnéz,és megkérdezte,hoyg itthon vannak-e a szüleim?:)))))Mondtam neki,hoyg elég nagylány vagyok már,mit szeretne?Modnjuk fogalmam sincs,hogy hány évesnek nézett,de biztos nem 30-nak.

Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19349
Mylla, Lovi, Ppelus!

Peti is nagy jégkorong rajongó, szokott járni meccsekre, néha én is megyek Vele, tényleg nagyon jó hangulat van:) Én viszont a kosármeccseket szeretem jobban, már alig várom, hogy Csengével mehessünk szurkolni:) Egyelőre még nem merem kivinni, főleg most, mert hamarosan kezdődik a rájátszás és ilyenkor nagy a zűrzavar a csarnokban:)

Mylla, Ti jártok mostanában kosármeccsre?
Előzmény: Lovi0312 (19332)
Csimpike Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19348
zalababa: na, ha ezt tudtam volna. :))) Bár én a Pozsonyi uti ovival is meg vagyok elégedve. :)

Belya: tőlünk is kb. olyan 20-25 perc séta, habár gyerekkel együtt van az 45 perc is. :))
Előzmény: zalababa (19336)
Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19347
A találkozóra nekem is jó a február 4. hétvégéje, vagyis 26-a. Hány órakor találkoznánk?

Belya2 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19346
Ppelus! Itt vagyok, olvastalak benneteket, de hétvégén sem időm, sem kedvem nem volt írni. Napközben sok idő elmegy Csengével, este pedig én nem szeretek netezni, egyrészt már tízkor alszom, másrészt, az egész napos egyedüllét után, ha hazaér Peti, nem szívesen ülök a gép elé. Általában akkor van időm, ha Csenge alszik és éppen nincs más dolgom. Egyébként nálam is egész nap megy a net, aztán ha van pár percem, bekukkantok, olvasok és ha van időm, írok is:)

Szóval igen, a jóga elsején lesz, de nem mondanám, hogy én szervezem, csak közvetítettem, a baba-mama klubbot szervező és Niki között a Te segítségeddel:))))

Tegnap voltunk a Gólyafészek programján, nekünk nagyon tetszett. Csenge lóbálta kezét-lábát a zenére, észrevettem, hogy nagyon bejönnek neki ezek a játszóházas, zenés-táncos programok. Remélem, lesz még folytatása a dolognak.
Előzmény: pszichopelus (19322)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!