Attól tartok sok mindent nem lehet tenni. Rákérdeznék az eladótól hogy nem-e lehetett hogy tévedésből a rosszat küldte vissza, mert még mindig az a rossz . . . A szállítási költség odafelé téged terhel, visszafelé meg őket. A fiúknak meg igazuk van - mindkettőnek. Sok helyen akku úgy kezdődik hogy nuku gari. Az eladó meg ha azt mondja hogy nem rendeltetésszerű használat miatt ment tönkre : nos elvileg neki kell bizonyítani, de ha ex has rámondja hogy a felhasználó hibájából ered ugyanott vagy mert ő bebizonyította. Egy szem dc multiméterrel a zsebében. A szándékos károkozást nem tudod rájuk bizonyítani. Csak annyit még, hogy akkut csak lehetőleg olyan helyi kereskedőtől vegyél akihez el tudsz menni lehetőleg járgánnyal együtt, de gondolom ha lett volna lehetőség így teszel . . . Nyulat kiugrasztani a bokorból szerintem úgy kéne hogy eléjük tárod a dolgot, (hogy még mindig a visszaküldött akku a hibás) veszel egy darab ugyanolyat, a vételárat kifizeted, de a szállítást vállalják be ők. És meghallgatni mit mondanak erre.
A baj csak annyi a nevekkel, hogy ugyan azt az alpgépet minden forgalmazó másként nevezi! Tehát akármi is lehet, ha egyéb paraméterei nem ismertek a név nem meghatározó.
A hátsó kereke a megszólalásig hasonlít az enyémére. Az pedig brushless. Volt már kefés mikor jól összesaraztam megismerkedett a kefével. Apropó kefe : én is ettem amikor a 'tehmobiltól vett Greensaver sp6/12-eseim fél év után kinyúltak. Ééés nem volt csak szünetmentesben használva. Ééés az akku jó volt, csak a + kivezetőcsonkoknál elérett odabent valami, egyre nagyobb lett a belső ellenállásuk. Kisütéskor ott langyosodtak. Eladóval vitatkozni kár, a vevő a balfasz soha többé nem szabad ott/olyat venni. És vegyük észre : a kínai elkeféli gyártáskor, mi meg esszük a kefét. Kefementes karácsonyi ünnepeket és boldogabb új évet eladónak, vevőnek és felhasználónak !
Igen,de ha en egy tokos boltos lemnek,akkor mondanam hozd csak ida a jarmuvet amibe hasznaltad had merjuk meg menyit fogyaszt :)
Lehet ezt oda vissza jatszani,viszont ha egy kinai kinai kinai 2 ezr ft os akkurol van szo amit eladott valakimek 20ezerert,akkor nem fog szarakodni mert ha meg 5x kicsereli is penzenel fog maradni.
Es valahol pont ezert van akkora penz a termekeken.
Pl nem ide tartozik de meselek egy LG klimas garancia hogyan mukodik a gyartonal.
Vett egy beszalitos ismerosom 1000db klimat,kerdezi hogyan mukodik a garancia ra?
Kinai mondja sehogy itvan meg 30db es old meg ebbol a garanciat :)
vagyis kapott 1030db,ha szerencseje volt akkor nem halt be egysem eladhatta a 30at is,ha meg gaz volt kicserelte mert kapott plusz o is.
Meglehet hogy az akkunal is igy mukodik nagyteteles vasarlas eseten.
Szoval akkor egy bizonyos mennyisegig nemfognak vacakolni.
ugyan ezeket a dolgokat viszont egy RC-s bolba nemnyomod le a torkan sem az eladonak sem a vevonek.
bizonyos dolgokra van gari ami nem a levegobe repked.
de az akkumlatorra semmi gari nincs kiveve ha hazavitted es kiderul hogy hibas egybol,es vissza viszed.
Ezt annyira szépen kidolgoztad,h elmentettem magamnak! Köszi!
Nekem Nokia telefonnal voltak gondjaim, ott nagyon másképpen működtek a dolgok, volt is veszekedés, de aztán mindig kiharcoltam az igazamat!
Egyébként a Pana Tv-nk extra három éves garijában is sok fura dolog van, a második évtől már csak alkatrészre vonatkozik, a javítási kts-re nem, és nem új áron téríti a cserét sem, ha javíthatatlan.
Csak ez utan jonnek a hatbatamados dolgok,mikoris visszafele is ellehet sutni ezt az akkus dolgot.
A vasarlo vesz egy akkumlatort,jelen esetben 4db 12V 22Ah ami osszesen 1kW.
Mivel altalaban a savas akkumulatorok max terhelhetosege 1C igy ha a bringa mondjuk 2C vel meritene,azt allapitanak meg hogy nem megfeleloen hasznaltak es ezert hibasodott meg az akku.
Sok esetben legalabbis megprobaljak kijatszani ezt a lehetoseget,es valjuk be sok esetben azert tobbet tud a motorunk mint az akkunk :)
Nomeg ott a lipo akkumlator amire nincs 5perc garancia sem hivatalosan sem.
Vannak azert kiveteles esetek is,igaz ha megnezzuk lipo akkut nem is kaponk akarmilyen boltba,csak modell boltba ahol az alkatreszek 80%-ara nincs garancia.
Szia! 2010-ben vettem egy itthoni nagynevű cégtől 4db szilikonos 12V 15Ah-ás akkut pár hét után az eggyik kipurcant.Kimértem multiméterrel,felvettem a kapcsolatot Velük.Visszaküldtem postán a költségemen.Bevizsgálták és elismerték hogy gyári hibás.Postáztak egy újjat töltve utánvéttel.Csak az oda-vissza postaköltségem egy fél akku ára volt,pedig a postaköltséget le tudták volna írni az adójukból,de nem rám terhelték aki nem tudja leírni,csak kifizetni,pedig beletartozott volna a postaköltség is a garanciás cserébe.Lekopogom a pakk több mint 5 éves,és még nincs rá panaszom.
Volt Ritar 22Ah-ás pakkom,azokon volt a tetején gyártási időpont belesütve.
Ahogy Poc2 mondja. Akármi is lehet. Engem a Sellő 30-ra emlékeztet de tornádóba is vannak hasonló külleműek Rá kell kérdezni az eladóra, mennyi madzag megy a motorba!
Ez így lehet kevés lesz!Inkább a motorhoz menő vezetékek mondanának többet.Sajnos az alakja alapján is lehet akármi.Nekem pont így nézett ki a tornádó trd-033 robeszom,amiben 2 sebességes motor volt.
Érdeklödnék hozzá értő emberek véleményére lennék kiváncsi. A fotón látható robogó az szénkefe nélküli lehet és háromfázisú? Polymobil vagy miféle járgány ez?
Segítségre lenne szükségem. Van egy 36 voltos elektromos kerékpárom amelyen a nagy fiam tönkre tette a gázkart. Használtan vásároltam egyet egy elektromos rollerről a csatlakozót át kellett forrasztanom. Működik vele a kerékpár, de nem olyan mint régen. Gyengébbnek tűnik, előbb lemerül és nem éri el a végsebességet se . Vadonat új 3 db akkumulátort vásároltam bele. Gondolván az akku a rossz. Talán a gázkarban lévő ellenállásban van különbség. Válaszokat előre is megköszönöm!
Augusztus közepén vettem 4 db Ritar 22 AH-s akkut az elektromos kerékpáromba a kecskeméti VLM Kereskedés Kft-től.
Ősz végére, mint kideritettem az egyik akku elszállt mert a 40 km körüli hatótávból lett 17 km körüli.
Teszteléssel beazonositottam a rossz akkut, és felvettem a kapcsolatot a céggel.
Bálint Levente azt irta vissza hogy küldjem el a rossz akkut feltöltött állapotban saját költségemen, megvizsgálják.
Gondosan becsomagolva elküldtem, majd kb. 1 hét múlva érdeklődtem e-mailben hogy mire jutottak.
Visszairtak hogy cserélik az akkut.
Ma megjött a "csereakku", egy feltöltetlen akku amely kisértetiesen hasonlit arra amit én küldtem el. (ezeken nincs egyedi szériaszám, csak gyártási dátum és talán sorozatszám amely mind a négy akkunál azonos)
A tetején, oldalán dörzsölődés nyomok amilyenek az én akkumon is voltak.
3,5 amperrel terhelve 20 percen belül 10 V alá csökkent a feszültsége, majd elkezdtem tölteni induló 2 amperrel.
3 órával később 13,9 V töltőfeszültség mellett 0,4 A-t vesz fel az akku.
Hát ez nem úgy néz ki mint egy új, vagy újszerű akku.
Gyanitom hogy ezek palira vettek és visszaküldték nekem a rossz akkut. És most már a garanciális időnek is vége.
Na ilyenkor mi van, mit lehet tenni? Volt valakinek hasonló ügye?
Meg a felso resze van vissza,abba meg a kijelzo az latvanyos lesz azt annyi keszen is lesz :)
A bicikli teljes onsulya 26Kg lett
Erre meg rajon a 8kg akkumlator ami 84V 20Ah lesz,vagyis az egesz bicikli uzemkesz allapotban 34kg ,ami szerintem szemrevalo adat :)
Ma mentem vele egy gyorsabbat,ezresre kb olyan 70km/h val mehettem,de meg ment volna csak hideg van,es meg nem merek ennyire menni vele,plane hogy meg sima MT2 magura fek van rajt azt lehet meg sem fogna vesz eseten :D
Az elejere ra kell fekudni mert kulomben engem a 75kg-ommal siman hanyat vagna.
A nyomatek brutalis,erzesre olyan 70-100Nm re tippelnem
Az hogy KW-ra mit produkal meg nemtudom,de ahogy meglesz a fedelzeti maris kiderul,erzesre tobb mint duplaja lehet a Falco motorehoz.
Én vezeték nélküli órával jártam így!Power ledes villanyt raktam fel.Dc-dc a taposó alatt,driver +led a lámpafejben a kormányon.Ha felkapcsoltam a világítást,össze-vissza mutatott mindent az óra.Lekapcsolt világításnál jól mért.Lecseréltem vezetékes órára,azóta jó!
"A gond az, hogy vannak olyan esetek mikor úgy áll meg a kerék, vagy olyan lassan forog, hogy képes folyamatosan több alkalommal is generálni megszakítást egy azon jelre."
Csak azért írtam mert onnan indult a dolog hogy a kerék ha úgy áll meg,folyamatos 5V-ot ad a hall imenete.Én a legegyszerűbbet kerestem.De akkor kell egy illesztő áramkör a 2 egység közé.
Ezzel önmagában egy kicsit az a baj, hogy a uC bemenete jellemzően nagyimpedanciás bemenet, így elég érdekes jelalak lesz belőle (függ a bemenetre kapcsolt belső áramköröktől), ami nem biztos hogy határozott működést fog biztosítani. Kell oda más is, ha ezt a megoldást alkalmazzák.
Éltem már a "logikai áramkörök korában" is, így én se uC-vel kezdtem, sőt.... Logikai hálózatok tervezése, stb. Inkább csak az utóbbi időben kezdtem el játszani vele amatőr szinten.
De amiről írsz az nagyon más kategória.
A számítógép működésének meg nem sok köze van a prellhez. meg egy CNC gépnek sem (itt ugyebár jeladók vannak minden mozgatás értelmezéséhez, nem olyanok mint itt ebben az esetben), nem is értem miért hoztad fel. Hacsak nem a billentyűzetre gondoltál, de ott megoldják....
Nem maga az áramkör "prellez" itt sem, az durva lenne ha ez történne. Hanem valaminak a hatására teszi ezt, és ezt kell jól lekezelni. Természetesen ennek számos módszere lehet.
Rakj a bemenetre egy 10NF-os kondit sorosan.Így nem tud csak impluzus jel átjutni a hall-tól a műszer bemenetére.Nyilván úgy tedd,hogy a vezérlő telibe kaphassa továbbra is a hall jelet.Bár ez messze áll a programozástól és hasonló profi megoldásoktól,de bejöhet ha csak a folyamatos jel a gond.
A gázkar csatlakozója rendesen érintkezik?Bár ez így gázkar hiba is lehet.Meg kérdés hogy nagy/teljes gázt húzol-e?Kis gáznál is csak kattan?Nekem a vezérlő mikor letiltott akkor csinált ilyet.Ennek oka volt akku lemerülés, kontakt hiba a motorhoz menő vezetékeknél,és volt mikor az akku csatlakozója nem érintkezett normálisan.
Valahogyan biztosan meg lehet adni a kerék kerületét vagy átmérőjét!Ha mégsem,akkor hall jeladó kell vagy reed cső,és annyi mágnes a kerékre/tárcsára míg jól nem mér.
Képzeld el a számítógép működését, ha ezek a logikai áramkörök prelleznének! Igaz, nem prell céláramkörök de alkalmasak prellmentesítésre! Addig még nem volt Pik ezekkel dolgoztak. A szerszámgépeknél is logikai áramkörök dolgoztak még a processzorok mellet is. A CNC eszterga revolverfej vezérlése is ilyen kapukkal volt megoldva. Igaz, a TTL-ek felhasználása kötött az 5V táp miatt de a CMOS-ok már nagyobb szabadságot biztosítanak.
Sziasztok! Szétszedtem egy totálkáros Z-Tech ZT-08-as Cyber elektromos biciglit! Váz javítása elött kipróbáltam működött rendesen! A vezérlő panelt kiszedtem 36V 250-W Kefenélküli a motor! A vezetékeket megszámoztam! Úgy kötöttem vissza ahogy volt! A világítás megy a duda is a kázkar meghuzásánál egy kis kattanó hang hallatszik a motorból de nem megy! Sok szabad vezeték van a vezérlő egységen! Kék-fekete csíkos összedugom kattog kattog majd gázadás nélkűl elindul hátrafelé! Szerintem ez nem volt bekötve! Mi lehet a hiba! Kell tanítani ezeket a vezérlőket? Ha igen hogyan? Köszönöm!
Ezek nem prell célú kapcsolások, hanem logikai hálózatok. Ha itt is prellezik valamelyik bemenet, akkor gebaszos lehet az egész.
Egyébként létezik megoldás diszkrét, logikai alkatrészekből felépített prellmentesítésre is, hiszen maguknak a kapuáramköröknek vannak valamilyen szintű késleltetései, és ezt akár ki lehet használni ilyen céllal is.
De a legegyszerűbb a SW megoldás. Ha jó a sw, akkor ez megoldható a uC-n belül a legtöbb esetben, és nem kell plusz küső alkatrész, nyák, stb. És ez kiegészítve egy minimál bemeneti szűrővel.
Logikai kaput szoktak használni prellmentesítésre. A 3 hall jelből kettő már mentesít. Például egy NAND kapu, igazságtáblája: Be-Be L L Ki Hi, L H H, H L H, H H L. Itt a L használható tovább. De több lehetőség is van.
Anno néztem szkópon régebben, bizony elő tud fordulni a prell jelenség. Ha nem kell belőle számolni semmit akkor a működésben nem okoz zavart, ebben az esetben viszont igen.
Két megoldás lehetséges alapvetően, aminek ugyanaz a célja - sw-es prell illetve hw-es prellmentesítés.
A sw-es prell pár sor a kódban, gyakorlatilag egy állapotvizsgálat. Bejön a jel, majd x m vagy uS után ismét megnézzük, hogy a jel azonos állapotú-e. Ha igen akkor történt kapcsolás, ha nem akkor prellezés van csak sajnos. Vagy akár ezt három lépcsőben is meg lehet csinálni. Esetleg egy méretezett(!) RC szűrő a bemeneten is sokat segít.
Nekem van pár feltevésem mi lehet a prellezés oka, de lehet totál hülyeség. Ezek a hall elemek adott térerősségre kapcsolnak, és van bennük szórás is. Namost a mágnes és a hall elemek között van légrés, ami kicsit változik..... Merthogy a mágnesek egy lapos mágnesek és egy henger falára vannak felragasztva, így amikor először megjön a mágnes, a mágnes élei a hall elemekhez képest először kicsi majd nagyobb légrés jelentkezik, persze ez tizedekben mérhető de van különbség. Ez amikor még éppen billenne a kellő térerősség megjelenésére, majd valamennyivel nő a légrés, lehet hogy okozhat ilyen többször ki be billenéses állapotot, nem határozott a kapcsolás.
A másik ok lehet, hogy a mágnesek sem feltétlenül vannak tökéletesen homogén módon átmágnesezve, így változhat a mágneses térerősség ergo lehet a elkezd ennek megfelelően is kicsit játszani.
A fentiek csak feltevések, lehet teljesen más oka - is - van. Most meg kéne néznem a hall elemek adatlapját, de ha jól rémlik "ablak komparátorosan" működik, így a fenti dolgokat talán el kéne viselnie, és más az ok mitn az a hülyeség amit leírtam.
De tényleg a legegyszerűbb rátenni a szkópot. Én szenvedtem vele, mert sajna nincs digit tárolós szkópom, csak régi analógok, ott ilyet nem tudtam megfogni, úgy kellett lenyúlnom egyet anno.
Elsőnek műszerrel megmértük a HALL szenzor működését.
0v-5v közt ugrál.
Első blikkre azt mondanám, hogy folyamatos 5v van és mágnes behúzására lehúzza a jelet 0v-ra.
PIC mikrokontrollerrel dolgozunk.
A HALL jel egy külső magas szintű interrupt-ra csatlakozik, a bit bemenet és 10k-ossal magas szintre van húzva.
Az interrupt-ot úgy állítottam be, hogy minden lefutó élre okozzon egy megszakítást.
A megszakításon belül egy változót növelek, annyiszor amennyiszer csak lehet mivel...
Eközben egy 16bit-es Timer-el 1mp-es időközönként okozok egy alacsony szintű megszakítást amely az 1mp-ben történt HALL jelet értékeli ki és váltja át a megfelelő formába, majd a végén nullázza HALL szenzorral növelt változót, vagy is kezdődik minden előröl.
A gond az, hogy vannak olyan esetek mikor úgy áll meg a kerék, vagy olyan lassan forog, hogy képes folyamatosan több alkalommal is generálni megszakítást egy azon jelre.
Ez azért gond, mert fals értéket kapok mert folyamatosan növeli a változom, holott csak maximum 1szer kellene egy jelre.
Vagy egy olyan hardveres megoldás kellene amivel csak egy rövid ideig adna jelet a HALL vagy szoftverből kezelni ezt a kis malőrt.
Egyelőre a szoftveres kísérlet a hiba kiküszöbölésére nem hozott sikert.
Vagy valamit nem jól állítok be vagy valamit nagyon benézek.
Eredetileg, mivel a lefutó élt figyelem csak egyszer szabadna megszakítást okoznia.
"Viszont miért mindegy hol van? A rotor külső része (nagyobb kerület) ugyanannyi idő alatt nagyobb utat tesz meg, mint a belső, ergo gyorsabb. "
Valóban nagyobb lesz a kerületi sebesség,de ez pont nem érdekli a kilóméter órát!Az csak azt nézi hogy egységnyi idő alatt hány jelet kap.Mivel tudja a kerék kerületét,ebből tudja a megtett távot is.A megtett távból és az eltelt időből tudja a sebességet.Magyarul a sebességet nem méri,hanem számolja!
Nos nekem alu kozepes tarcsa nem kellene,plane nem olyan terhelesnel mint amire te akarod hasznalni,mivel eleg gyorsan kotyogni fog! Tapasztalat. :)
nos kerdes milyen szenzorod van,van olyan meresi lehetoseg ahol a rotorbol szamolja ki a sebesseget,ez a magura verional az a 11 ful a masiknal nincs ilyen..
aztan mindegy hol van a meresi pontod mert pont olyan gyorsan forog a belso kornel a kereked mint kilsonel.
tudod melyik a nehezebb? 1kg vas vagy 1kg toll :)
viszont ha rotorbol szamol akkor a masik tarcsa erre nem alkalmas mivel 12 rotor lenne az az nemjol szamolna.
Hameg magnesbol szamol akkor meg tokmindegy melyik lenne fent.
Cseréltem hátul féktárcsát, Magura-t Hope-ra. A Magura teljes felületében acél, a Hope-nál viszont egy alu konzolon van az acél rész.
Ez azért érdekes, mert van egy sebességmérő szenzor (mágnes?), ami a féktárcsa egy bizonyos pontjára volt állítva.
A Hope-nál úgy állítottam be, hogy ne az alura, hanem az acél részre mutasson. Mivel ez a pont kintebb volt, mint eredetileg a Maguranal, ezért többet mutatott (nagyobb kerületi sebesség), rosszul mért (így rosszul is vezérli a rásegítést). Az eredeti pozícióban az alun nem mér semmit.
Azon gondolkoztam, hogy veszek egy olyan Hope tárcsát, ami teljesen acél.
Csak azt nem tudom, hogy szenzor mi alapján mér? Nézné a Magura tárcsán lévő bevágásokat, és abból számol? Remélem nem, mert akkor nem tudok semmi mást felrakni.
Át is lehetne programozni, hogy nagyobb kerületen mérjen, de nem férek hozzá a rendszerhez.
A hall elem open collector-os kimenetű. H nincs felhúzó ellenállás nem lesz logikai szintváltás. Azaz kell felhúzó ellenállás a bemenetre, ami alapesetben a vezérlőben van meg. A hall elem meg lerángatja a kimenetét a felhúzó ellenálláson keresztűl. Így vagy folyik áram vagy nem, eszerint jelenik meg rajta a fesz-szint.
Én azért a direktbe bekötéssel vigyáznék egy uC esetében. Kellenének védelmek egyebek, mert élesben elég könnyen elszállhat!
Nem értem akkor mi a probléma. A hall jelét rávezeted egy smidt trriggerre vagy komparátorra, hogy határozottabb legyen az élváltás, ha akarod optózod is.
A bemenetet pedig beadod egy belső számlálóra, és innen már csak szoftver kérdése, hogyan dolgozod fel. Az adott láb kivezetés jól van konfigurálva? Vagy más is akarja használni, pl valamilyen soros port, programozó nincs jól leválasztva, akármi, és ez bekavar, de innen csak találgatni tudok... Ez egy nagyon egyszerű feladatnak kellene hogy legyen.
Debuggolásnál azonnal kijönne, ott látni kell minden regisztertartalmat, hol akad el a jelfeldolgozás.
Debuggolásnál jól látod az adott láb állapotát, váltását, hozzárendelt dolgokat, regisztereket? Ott jók az értékek?
A PIC milyen tápfeszról megy? 5 vagy 3.3V? Ha 3.3V akkor illeszteni kell hozza jelet, mások a logikai szintek.
Először azt kellene kiszűrni hw vagy sw a probléma.
Attól függ mi a bemenő jeled és mi a kimenő jeled, és mi a kettő közötti kapcsolat :-).
Én valamikor ezt megírtam már ASM-ben meg C-ben, valahol meg is van ha nem pont a behalt winyon volt rajta. Azért mindkettőben mert anno kíváncsi voltam, hogy egy ilyen feladatnál az időzítések - és azok pontossága - miatt mennyire kapok eltérő eredményt a többfajta megoldás között. Csak próba volt, egy PIC-re csináltam, valamelyik 18-as sorozatra. Kb 50-100 sor az egész mindenestül. De ebben már többminden is volt. (gyorsulás, lassulás mérés, átlagsebesség, buszon I2C küldte az adatot, meg pár apróság).
Egy regiszterben tárolta az éppen aktuális értéket, utána meg már azt csinál vele az ember amit akar.
Természetesen létezik még más elven is számos megoldás - pl megfelelő megszakítások hozzárendelése a bemenetekhez, és azok feldolgozása, de első körben a lenti a legegyszerűbb.
De ez nagyon függ attól, hogy mivel dolgozzuk fel a jelet, az adott eszközben mi a lehetőségek
Most hogy méred pontosan? Periódusidő alapon? Nem ez a baj? Mert ez esetben a fő probléma, hogy a kitöltési tényező a mágnesek pozíciójától függ, és nem lesz folyamatosan szimmetrikus, ami bekavar ilyen esetben az azt feldolgozó áramkörnek. Azaz hol ennyi hol annyi lesz a periódusidód, nem tud vele mit kezdeni, vagy legalábbis nem egyszerű megodani.
Ehhez azért látni kellene kompletten pontosan mit és hogyan csinálsz. Én a hall elemmel meghajtanék egy smitt triggert, komparátort, majd az menne be a uC-be (lehet hogy optóval leválasztanám, ha bármi lenne a hallokkal, vezetékszakadás, stb, ne küldje szét az egész rendszert)..
Két fő megoldási lehetőség:
Adott ideig - pl 1 sec - megszámolod pl felfutó élek számát, és abból számolod a többit. Lassu tempónál lehet pontatlan lesz kicsit.
A második megoldásnál pedig eltelt időt mérsz - de nem két él között!!!!!!. Azaz ha tudod hogy pl egy teljes körbefordulás alatt van x pólusváltásod, akkor egy bemenetet ráállítasz pl. egy 8 bites számlálóra. Azután ha eléred a kívánt értéket ("digitális komparátor") akkor megnézed mennyi idő telt el és 0-zod a számlálót, indul előröl a dolog. Ennek hátránya, hogy lassú menetnél túl sokáig mér, illetve a mérési időd állandóan változik, nem állandó lesz feltétlenül a kijelzőn az adat frissítésre, vagy arra is kell írni egy rutint. Netán nem teljes fordulatot nézel meg, hanem felet, sok pólusú motornál ez nem gond.
Viszont az utóbbi megoldásnál sok egyéb adatot valszeg korrektebben fogsz tudni számolni megtett út, áramfelvétellel kombinálva fogyasztás, töltöttségi állapot, stb. De ez nagyon függ a szoftvertől, hogy az miként is épül fel, hogyan dolgozik.
Illetve lehet a kettőt kombinálni, az hiperpontos lesz minden szempontból, és a további adatfeldolgozásra is tökéletes. És igencsak redundánsnak mondható ebben az esetben, ami nem elvethető szempont!
tudom hogy 23-23 0 illetve +5 voltom van szinte ON/OFF szinten,de megsem tudom merni a sebesseget mert ha alacsony szinten all akkor kiakad a meres ha magas szintre alitom es a magas szinten all a kerek kiakad a meres.
Tehat amit tudok az az hogy 23 jelem van mikor a kerek 205cm megtesz de a merese mar nem megy,egyenlore.
A hallok kimente testre zár ha mágnes van előtte,de nincs alapból tápra húzva.
Az akkuk adatlapján lehet (a kémiától függetlenül) megtalálni a kapacitás értéket a kisütőáram függvényében.
pl 10Ah/20hr akkor 0.5A-el 20órán át kitart,de ugyanez az akku 1A-al terhelve nem bírja 10óráig.10A-al terhelve meg kb 35-40perc alatt kifullad.Ezért lehet jó lámpába még akár évekig az az akku ami nekünk villanyhajtásra már teljesen használhatatlan.
Nekünk olyan kell aminek a kapacitása xAh/1hr.
Amúgy valahol olvastam olyat régebben hogy a Lithium alapúak is a 0.5C kisütőáramot kedvelik igazán hosszútávon.
Szerintem ma már áram távadóként leginkább a hall elemesek jönnek szóba, ha a pontosság nem követel meg extrém nagy igényeket.
Nem tudom milyen áramerősségre kell, de más és más kivitelben is léteznek (akár fizikailag is eltérőek). És elég fontos szempont lehet a galvanikus leválasztás megoldásának problémamentessége.
Nagy előnyük, hogy DC-től igen magas frekiig elketyegnek, és a mi céljainknak bőven megfelelnek, a meglévő áramköröket nem kell átalakítani, valamint +- irányban is mérnek.
Léteznek nagyobb pontosságú galvanikusan független cuccok is, de azok elég drágák. Az elve egy differenciál-transzformátor elvéhez hasonlít, szintén csak rá kell tenni külsőleg a mérendő ágra. Viszont az áruk brutál drága, ellenben nagyon nagyon pontosak. Kifejezetten hitelesített mérőátalakítókon használják őket. Nem a sima trafós galvanikusan nem független áramváltókról beszélek amiket jellemzően 50-60Hz-es környezetben használnak, ez egy másfajta szerkezet.
Ez azért már egy üzleti viszony! Nekem legtöbbször nem is válaszolnak. Illetve vagy azonnal, vagy egyáltalán nem válaszolnak. Többször rendeltem úgy terméket,h egyszerűen nem árulták el az adatait, feladtam, megrendeltem inkább. Itt ügye a probléma nem a kidobott pénz csupán, hanem az idő! Az nagyon tud fájni, amikor újabb hetek telnek el...
Így rendeltem az akkuszint kijelzéséhez meg egyszerre háromféle dolgot.
Az elsőre megérkező két sima vízálló feszmérő sem volt rossz, de rendeltem egy komolyabbat is, ebbe már be lehet állítani az akku típusát, cellák számát, mit jelezzen ki, és még kalibrálni is lehet. Tegnap délután jött meg, este be is kötöttem próbából. Tényleg egészen szuper! A kis zöld és piros szegmensek lassítva frissülnek, mintha átlagot számolna, szép fokozatosan fogynak, a feszmérő pedig teljesen gyors, pontos.
És akkor ma kisütött a nap! És beugrott amit itt sok hónappal ezelőtt már írtatok, a led nem a napfényre való! Kb semmit sem látni belőle...
Ugyanez a tapasztalatom ! Sőt ami engem nagyon meglepett : ha valami slendrián termék után érdeklődök, maguktól mondják hogy nem nekem való. Ilyen is van ! Persze csak ott ahol ismernek és nem akarnak elveszíteni.
en lassan 10eve ugyan azoktol a megszokott kinai emberkeimtol vasarlok mindent es nem vernek att,max azt mondjak hogy nincs nekem arra szuksegem :) azzal tudom is hogy nem nekem valo termek :)
Akkukat is toluk veszek,igy jott ez az olcso 60V 12/15Ah lipo akkupakk is.
Latszik hogy ok tettek ossze 60V-osra ket 30V-os pakbol,de montak jo fele akkuk vannak benne,hat vettem azt majd megmonda az aki elhasznalja.
Tudom, hogy szinte mindent ott gyártanak. A Li akkukat meg csak ott.
Valamikor vettem egy doboz Philips márkájú CD-t. Volt közötte egy olyan, hogy este kiírtam rá az XP telepítőjét amit másnap használni szerettem volna de a lemezen nem volt semmi. Pár éve mesélem egy számtek boltos ismerősnek aki röhög rajtam majd elmeséli. Műszaki hiba miatt nagyobb mennyiségű selejt keletkezett, azt felvásárolta két kínai dolgozó, alapítottak egy céget és áron alul piacra dobták a terméket. Miután mindent eladta a céget megszüntették, reklamáció az ablakba. Magyar nagykeresek is jól bevásároltak az olcsó termékből. Jutott minden boltba belőle. Tudták mit vesznek a boltosok de bejött, hogy te vagy a balfácán és elrontottad reklamációnak helye nincs.
Nézegettem a pakkokat az ebay-en és sok olyan eladó van akinek csak pár darabja van. A nagyobb tételekkel rendelkező kereskedők nem a legolcsóbbak. Valószínűleg ők nem a korábbi selejtekből dolgoznak.
Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy olcsón használtat vettem! Hogy most honnan veszem még magam sem tudom. Alapul véve Misi 70 voltos pakkját amivel nagyon befaragott, ebay-ről-Kínaitól nem szándékozom vásárolni.
Na igen,de te aki sokat szívtál a tasakos kínai cellákkal vennél megint ilyen zsákbamacska akkut?
Én még soha nem kaptam olyan akkut ebay-ről,aliexpress-ről amilyet rendeltem.Most legutóbb 9v 300mah nimh akkut rendeltem.Megérkezés után kibontottam,gombelem méretű cellák vannak benne nicd felirattal.A kapacitást nem mértem,de tuti az sincs annyi amit írtak.
Ez a pakk már így vonul az örök vadászmezőre. Nem költök rá mert csak pénzkidobás. Az utódja még nincs eldöntve, csak annyi biztos, LiFePo4 lesz. Ami engem már kiszolgál amíg e-bringázok. Ahhoz sem tartom célszerűnek az Imax töltőt mert 16 cellához három kellene és a pakk dobozát is vagy minden töltéskor megbontom, vagy csatlakozókkal körbepakolom. Egyik sem célszerű! Mivel a beszerzés 2016 március-április körül várható van még idő filózni és lehet akkor majd rendelek Feritől balanszolós töltőt. Egyébként egész jól összehozta ezt haldokló cellahalmazt, ha lassan is de balanszolgatott 3,4-3,7-3,9. Lehet javulna még ha tovább rajta hagynám mert anno tizeden belül összehozta.
Gondolom, még két-három töltést kibír azzal meg már kihúzom az újig! Töltéskor BMS használatkor lipo őr a púpos cella kihagyásával mivel a töltő nem állítható, hogy leválasszam! A lipo őrt 2,4-re állítom vagy 2,2-re. Mivel ennek a pakknak már úgy is mindegy csak a három töltést bírja még ki!
Tartok tőle, hogy ennek az időnkénti ventilátor-felpörgésnek köze nincs a balanszoláshoz!
I-max-l hatosával tudnád feltölteni egy szintre a cellákat, vagy ott van még a mini-labortápod; azzal egyesével! Ez utóbbi elég macerás lesz, próbálj inkább egy I-max-t venni!
A cella kiiktatás: jó eredményt hozhat, de az eredeti töltődet vagy átállítod a 15 cellához, vagy megint-csak javaslom az I-max-t! Modjuk az " f 27..." által gyártott kiegyenlítős töltő biztosan jobb lenne, csak nem tudom, hogy van-e már eladó példánya!
A tegnapi próbálkozások után felraktam töltőre a pakkot és kb. félóránként felpörög a venti 1-1 másodpercre. Ezek szerint a balanszolás igen lassú folyamat a gagyi BMS-eknél. Én meg betartottam a sokfelé ajánlást, hogy ne tartsuk sokáig a töltőn mert túltölthet. Bár régen mértem és BMS lekapcsoláskor a töltés nem jut a pakkra. Ezek szerint a szétcsúszott pakk csak jobban szétcsúszott mert töltéskor nem lett helyre rakva. Nem tudom, ha ebay-ről rendelek pakkot arra még itthon rájön az ÁFA meg Vám? Vagy szerencse kérdése, hogy átcsúszik e?
A Kínaiak drágábban adják a LiPo-t mint a LiFePo4-et, pedig a várható 300-500, 1000-2000 ciklus különbség nem ezt indokolná.
Azt a kevés mozgást ami a télen történik kihúzom a lipo őrökkel (a púpost kihagyom). Tavaszra meg összehozok egy 20 Ah-s LiFePo4 pakkra valót, az minimum 500 hónapot kibír nálam. Akkor meg már 100 múltam és nem valószínű, hogy elektromos járgánnyal közlekedek. Ez a pakk meg valakinek a hobbin jó világítási szolgáltató lesz.
Mivel a járgányom 20 Ah-s ólmosra van tervezve (24 Ah-s is belefér), a LiPo/LiFePo4 súlykülönbség nem szempont.
Feri kínálatából a 60 voltos pakk ami ár/érték arányba elfogadható de ott meg félő, hogy nem úsznám meg vezérlő csere nélkül.
Akkor most kijelenthető hogy a lipo akku jobb/jobban megéri/tovább tart/stb. mint a piacon kapható(tech-mobile)hengeres lifepo4 akkuk?Illetve hogy a készen kapható "olcsó" BMS-ek nem biztosítanak megfelelő védelmet,és inkább cellánkénti vészjelzőt érdemes használni?
Erre az évre már kiköltekeztem de január-februárba kell valami és a kínaiaktól félek egy kicsit. Azon gondolkodom, 15 vagy 20 Ah-s legyen. Itt a városba szaladgáláshoz bőven elég a 15 Ah-s is. a 20 Ah csak akkor kell, ha lányomékhoz megyek. Átlag másfél két órát szoktam ott tölteni, annyit lehet rátölteni a 15 Ah-s pakkra úgy már hazahozna talán.
Nem feltétlenül. Less bele és nézd meg a kondik feszültségét. Ha az bírná a 84V-ot, akkor akár ki is bírhatja. Még a félvezetőkre érdemes rálesni katalógusban, ha az is oké, próba ... Nekem a 48V- os DCDC-m kap 60V-ot és simán kibírja.
Ma kipróbáltam egy kicsit erős terepen is a gépet (a LiPo őr még szerencsére nem sípol amire beállítottad) Hú, ez tényleg komoly... Ahová eddig nem tudtam a legrövidebb fokozatban sem feltekerni önerőből, ott rásegítéssel 3-4. fokozatban az elektromos rásegítéssel lazán felmegy! Offroad-ban erősebb is lesz, vagy csak a végsebesség korlátozást veszi ki?
Feladom ezzel a pakkal a küzdelmet. Mire az első 8 cellát belőttem volna 3,5 voltra három már elmászott! Négy vagy hat cellát kellene cserélni a 16-ból de lehet jobban járnák egy komplett pakkal mert ezt a fajta cellát nem nagyon találtam. Na meg a maradék is mennyire marad megbízható.
Még egy kísérletet teszek, ha nem megy akkor januárig magamba roskadok a polcon lévő akksikkal együtt. :)
Budaörs-Budakeszi-Érd térségében/környékén van valaki aki fel tudná tölteni a 2db LiPo 6 akksimat? Kész a szettem, beépítve, bekábelezve rajtra kész a gép, a töltőm meg úton... :/
Mire felírtam a 16 adatot már egy századot csökkentek az értékek. Bár állítólag töltés után a csökkenés normális egy szintig. Az első púposodásnak indult cella biztos cserére szorul, ha a többit sikerül is gatyába rázni. Ha le telik az órahossza csinálok még egy mérést és megpróbálom utána egy szintre hozni a cellákat majd ismét töltés. A púpost lehet le kellene választani és egyelőre 15 cellával próbálkozni.
"Ennek ha beeresztem a 84V-ot ,akkor ez ki is nyiffanik"
Nekem a 36 voltosnál a nyák fólia füstölt el a tranyó lábainál 48 voltról. Pedig a srác esküdözött, ki fogja bírni.
Mikor hozzám került volt ennyire szétcsúszva de a végén beállt 3,57-3,58 cellaértékekkel. Betegség miatt sokáig nem használtam de mikor elővettem nem volt vele még gond. Átlagba úgy jött ki a lépés, hogy 30-40 százalék körül rá kellett tölteni hosszabb út miatt.
Felraktam töltőre de semmit nem csinál. 59,7-59,8 között változik a voltmérő, itt szokott leállni. Most rárakom a kütyüket.
Valamikor jó volt a BMS mert egy tizeden belül összehozta a cellákat. Vasárnap volt töltve és szinte semmit nem balanszolt. Most ismét felrakom a töltőre és kezdem elölről. Esetleg még majd megpróbálom labortáppal 1A-val szintre hozni a cellákat.
tolcsd fel az akkudat teljesen,ellenorizd le a cellakat hogy nagyjabol egyformak e.
Max 2-4 szazad elteres lehet tehat erthetoen 3,56-3,58-3,59-3,57-stb...
Ha. Ilyent latsz az meg tokeletes.
Aztan ha feltoltotted ird fel a cellakon mert feszultseget,es par ora elteltevel ujra nezd meg es hasonlicsd ossze az elso adatokkal,majd ismeteld meg ujra par ora mulva.
Ha valamejik joval beljebb esik az elso meresnel,akkor ott mar az akku onmagat is kisuti szepen lassan,tehat az mar haldoklik.
Elvagyok szomorodva! Rettenetesen szét van csúszva a pakk. az első nyolc cella 3.22-3,58 között a második nyolc cella 3.56-3.58 között. Nem is tudom, érdemes e vele bajlódni?
A kétfelé osztás nem volt elég világos számomra. De úgy látom működik. Egy 16-os tüsi sort kell még beszereznem, hogy a két nyolcas mérővezetékre szétosszam a meglévőt.
Hajszárító fűtőbetétből gondoltam műterhelést kialakítani mert izzókkal 100 wattot tudok csak. Az meg nem váltott ki korábban sem hibát. A negatívot mind két kütyühöz külön kell vinnem.
Furcsa, hogy a BMS valahol 49-50 volt között kapcsol le. Legalább is 100 wattnyi terhelés mellett.
Megjött volt szomszéd Angliából és hozta a két Lipoőrt. Ingyen kapta annyiért is adta. Használatával kapcsolatba nem tudott semmit mondani mert a kereskedő élesítette az övét. Ugyan elmondta, hogy az asszonyéval mit kell csinálni de inkább abba maradtak, elviszi azt is és a kereskedő felteszi meg beállítja. Csak időközbe az asszony bringáját ellopták így megmaradt a két kütyü. Amivel ő nem tud mit kezdeni. Egyiket fel tudom tenni a mérővezeték csatira de a másodikat nem tudom, hogy is kellene?
-,s1-s7,+, össz. 9 láb. Az alap beállítás 2.7-3.8 alsó felső érték szerintem maradhat. Holnap indul a teszt, ha sikerül mind a két kütyüt működőképesen felhelyezni. Ha valaki tudja a megoldást, írja már meg!
Tapasztalatból mondom, ilyen időben ha az egészségednek nem akarsz ártani, normális és komoly motoros ruhát kell használni, vagy inkább ne motorozz, mert nem éri meg. Nagyon megsínyled, és lehet csak évek múlva fogod ezt érzékelni.... No meg a li aksik is szeretik és jót tesz nekik....
Én az utolsó két évet végigmotoroztam télen is, szinte egész télen mentem napi átlag 80-100 km-t, kivétel amikor extrém módon hirtelen szakadt le a hó. Lehet kapni használtan elég jó kis motoros ruhákat az új ár töredékéért. Én pl egy kevláros gatyát vettem béléssel mindenféle protektorral 10ezer körül, a felső is ugyanennyi volt szinte új állapotban. Mindegyik réteges membrános felépítésű, új áruk 70-80 ezer magasságában van. A bukóban tettem spéci plexit a párásodás ellen, és így mentem egész télen. Tényleg nagyon jók ezek a ruhák, szinte alig éreztem valamit a külső hőmérsékletből. Csak a jégre kellett vigyázni, meg hogy a ruhák is zárjanak mindenhol. Ami kicsit necces, hogy pufibban vagy felöltözve, így nehezebben mozogsz, reagálsz, és sokáig tart a felöltözés/levetkőzés. Illetve ajánlott még egy kézzsák is, és egy normális motoros csizma, mert lehet észre sem veszed, és lefagyott a lábujjad bizonyos szinten. Voltak ilyen sztorik a motoros világban. A csizmát is 10 alatt vettem, egy rendes cipőt nem kapsz ennyiért..... És tényleg nagyon jó, meglepett, hogy mennyire bírom benne a hideget, ez is membrános felépítésű. Illetve vettem egy "henteskötényt" is, de azt csak -5 fok alatt használtam, addig nekem nem kellett.
Nekem egyre jobban tetszik,viszont lehet kicsit magas lett? :D
A mellkasomnál van a kormány :D
Lehet az első telóhoz nem kell a kiemelő,elegendő lesz az alacsony is nem muszáj ennyire magasnak lennie,bár majd menet közbe kiderül lehet így lesz a faxa :)
Tech-Mobile ajánlata: akkumulátor pakk - lítium 48V/20Ah/1hr kit (Headway) 20A-es felügyeleti rendszerrel (BMS) 260,715 Ft akkumulátor pakk + 70,393 Ft Áfa (bruttó 331,108 Ft) Igaz 2x10 Ahs-garnitúra ami eléggé megdrágítja a pakkot de 20 Ah-s nincs másképp.
Mondja ismerős, beszélt telefonon rokonnal és azt az infót kapta, szinte biztos, hogy a Kínai pakkba van 1 max 2 gyenge cella és a BMS is elég gagyi érdemes cserélni, ha már hozzányúlok.
Ha jól emlékszem; régen rábeszéltelek egy mini labortáp megvételére! Elég, ha csak egy cellád nem töltődik eléggé, s a pakk használhatatlan! A mini-táppal azt az egy cellát feltöltöd, s a gond egy időre megoldódhat magától is!
Emlékszel: írtam, hogy az ismerősöm bms-e 3,9V-ig engedi cellánként a töltést! Ha 15 cellát 3,9V-ra töltesz, a 16.-nak már csak 1,5V juthat az 59,7V-ból! Biztosan nem ez a valódi állapot, de ezen az alapon a hiba innen is kereshető! Akkor szerinted véletlen, hogy ajánlani mertem "f 27" balanszirozós töltőjét?
Egy ismerőssel beszélgettem mikor hazaértem tegnap, látta, hogy tolom a gépet és ő mondta van rokona aki olyan cégnél dolgozik ahol pakkokat javítanak meg készítenek. Valószínűleg onnan fúj a szél. Egyenlőre megvárom még volt szomszéd hazajön Angliából és hozza a két lipoőrt. Meglátjuk mit lehet kezdeni a pakkal. Az iparinak mondott aludobozokba is ugyan azok a tasakok vannak állítólag csak jóval drágábban. Szóval nagyon meggondolandó mi is lesz.
Nekem van egy olyan ötletem, hogy az autókba is lehetne egy elektromos átalakítót szerelni, olyan 25-30 kilométerig elég akkukkal és ez elég lenne a napi városi használatra, csökkenne a belváros légszennyezettsége. Nem zseniális?
Jogos, az FBS tényleg ecetsavas! Nekem egyébként a ragasztópisztoly tökéletesen megfelel, és a Lidl-s univerzális rúd egészen rugalmas, nagyon jól használható!
FBS az ugyanúgy ecetsavas! Ezért nem biztos hogy teljesen jó minden elektronikai cuccra. Hacsak nem időzített avultatás a célod ;-)
Illetve azért a szilónak kell idő a kötéshez. ez otthon egy egy darabnál még oké lehet, de sorozatgyártott elektronikánál ez ilyen okok miatt sem alkalmazható.
Ragasztórúdból mára már rengeteg féle fajta van különféle anyagokhoz is akár. A múltkor egy katalógusban kb félszáz fajtát láttam összetevő szerint.
És most egy újabb szörnyületem! Ventilátoros forrasztópisztolyt készítettem, több okból is. Eléggé sokat forrasztgatok mostanában, az akkupakkoknál órákon keresztül, és nagyon zavart a felszálló füst. Először pici ventit tettem be, na az még jobban zavart. Mellette nagyon melegedett is a gép, néha már annyira meleg volt,h nem lehetett használni. Erre találtam 2 db egyforma használt 12V-os PC ventit, 5V 700mA-es kábeltörött telefontöltőt, és a fiam önfeláldozó módon elfogyasztott egy doboznyi tic-tac-ot, a többi már nem volt gond. Nagyon jó, éppen csak nyomja ki a levegőt, de a gép alig melegszik, és a füst szép szabályosan tőlem a lehető legmesszebb szál, pont az elszívó falaim felé! :-)
A BMS bele van dugva egy zsugorcsőbe csak a csatlakozó látszik ki. Valahogy az a zsugor rögzíti a pakkon is ezért nem bolygattam. Ha megjön a lipoőr vagy sikerül rendbe tenni ezt a pakkot vagy be kell szerezni egyet de megbízhatóbbat.
Most küldte a volt szomszéd Angliából, valami ilyenekből áll a cellánkénti töltője.
A ragasztópisztolyomba a Lidl termékét használom, nagyon jó, és olcsó is, a Henkel-esnek kb harmada!
Sziloplasztnak nagyon jó az FBS, bár nagyon drága, és az üvegesek által használt heterogén szilók, UV, hő, vegyszerálló, az már csak a kétszerese a sima ecetsavasnak!
Alapvetően a gond a szilóval, hogy a sima sziló az ecetsavas tartalmú, ami a levegő páratartalmára köt meg. Ez az ecetsav nem mindennek a barátja. Rezet ezüstöt ezt azt megtámad megeszi idővel. Jó példa a tükörragasztó. A fali tükröket, aminek foncsor van a hátán Í(ezüsttartalom), azt is tilos sima szilóval ragasztani, idővel kikezdi a foncsort, és utána meg jöhet a nagykalapács. Arra van direkt ecetsavmentes sziló, azt lehet használni, és kb 3x-os az ára is.
A másik gond, hogy a szilo sok idő amíg megköt rendesen, sorozatgyártásnál ez nem túl szerencsés, nincs idő rá.. A melegtakony azonnal köt, ráadásul szükség esetén pillanatok alatt bontható/leszedhető igen könnyen fagyasztással..
Zebra az állatkertben,és Afrikában honos.Gyalogos átkelőhely itthon.Én már rég kidobtam a Bms-t, kihulottak belöle az alkatrészek a rázós utakon,lehet a Bms-t építő nem elég precízen,és erőssen forrasztotta bele a panelba,és nem rögzítette szilóval.Hetente méregetem a pakkom,és minimális eltérések vannak csak.
Épp áttudtam menni a zebrán egy körforgalomnál a kerékpárútra és ott tiltott le! Gondoltam is rá, hogy le kéne húzni a BMS-t de szerszám nélkül nem férek a dobozba, így maradt a hazatolás.
Mióta írogatom,h a bringába már nem kell a BMS a terheléshez, csak a gond van vele. És persze mindig a legrosszabbkor kapcsol le, amikor leginkább kellene a rásegítés, pl keresztezésen áthaladáskor... Én mindegyiken kikötöttem, csak töltéskor figyel!
A lipoőr kivezetése kicsit nehézkes esetembe. Abba a fekete dobozba van a pakk a doboz meg az ülés alatti lyukba Az a kék-piros kábel a töltésre szolgál, a doboz felső részén van egy aljzat ahova behelyezés után csatlakoztatok egy kábelt amin keresztül kijön az energia. Sajnos azt a dobozt nekem töltésre fel kell hozni a hetedikre mert a lépcsőházba nem tudom tölteni. Nincs energiaforrás és se pillanat alatt szétlopnák ami mozdítható. Első lépésben fent statikus terheléssel megpróbálom kiszűrni a hiba forrását. Ha rendbe lehet hozni a pakkot valószínűleg Feritől beszerzek egy jó töltőt. Most néztem ami van. 220VAC/50Hz és sok sok kínai írásjel meg 2013. 03. 22. dátum a qualiti címkén. Szóval, nem igen tudni mit csinál a töltő. Mint ahogy azt sem tudni mit is tettek bele a Kíniak az A123 Prismatic néven. Youtbe-n volt egy film. Valami hengeres LiFePo4 cella grammra egyformák. A srác egyet felvágott kiszórta belőle a homokot majd kihúzott egy pici akkut a hengerből.
Én a töltéshez készített közösítő kábelra már megvettem az itt javasolt akkuőrt, tényleg nagyon jó! Hogy ne idegesítsen a hangja leragasztottam a csipogóit, úgy is brutál hangos! De nagyon jó, villogtatja a hibás cella számát, és csipog is!
Az új akkupakkjaimon már a dobozra van kivezetve a csatlakozó, és a kábellel az ülés alá tudom rögzíteni a két akkuőrt, így menet közben is látom a cellákat!
Feri bácsi tanácsára én a hibás cellával párhuzamosan kötöttem rá a pakk szétszedése nélkül a tuningot, máig használom, nem kapcsol le!
Lehet valami a várakozásba. Tudod, sokáig nem tudtam használni. Mikor újból elkezdtem használni semmi gond nem volt szépen aludtak ki a töltöttségjelző ledek ahogy fogyott az energia. Majd sürgősen lányomékhoz kellett menni és kb. háromnegyed állapotba rátöltöttem, hogy haza is hozzon. Na azt még megúsztam de a következő töltés után már megszívatott. Jövőhéten kapok 2 lipoőrt, lecserélem vagy kiiktatom a BMS-t és meglátom az eredményt. Akitől kapom a lipoőrt, azt mondja, nem használ BMS-t. Olyan töltőt csináltatott ami cellánként tölti a 36 V 15 Ah-s pakkot és lipoőrt használ. Előtte két pakk ment tönkre hibás BMS miatt. Ez a megoldás már két éve működik neki. Jövőhéten jönnek haza Angliából és hozza a két lipoőrt. Az asszony bringáját ellopták mert nem zárta le ezek meg így megmaradtak.
Nekem is kezdettől tetszik, amit csinálgatsz! Na jó; én már kitartok a robogónál, de lehet, hogy egyszer még küldök Neked egy váz-részt, amely megmozgatja a fantáziádat!
Ezzel a tasakos LiFePO4-s akkuval nem csak Neked van gondod! Emlékszel mennyit érdeklődtem régebben, hogy 15, vagy 16 cellás? Egy ismerősöm Tamáséktól vett ilyen 15 cellás pakkot! Kezdetektől problémás a Lí-ion-s-nak becézett, valójában LiFePO4-snek megfelelő állítólag 48V/22Ah-s pakk. Pillanatnyi állapota minimum egy, de az is lehet, hogy két cellahiba! A tulajdonos valami csodára vár, hogy magától megjavuljon a pakkja (másfél éve nem használja a gépet)!
A HeadWay sem hibátlan; erről Bartalus is beszámolt már!
A sárga téglácskák idáig hozták az elvárást, de pillanatnyilag úgy tünik, hogy Ferenc akkuival jobban járhatnál, ha mégis cserére kerülne a sor! Mi lenne, ha egy hazajuttató tartalék pakkot készítenél a meglévő sajátod mellé? Természetesen a lemerült pakkot leválasztva, a tartalékot rákapcsolva gondolom megoldani, hogy többet ne kelljen tolnod a gépet!
Valószínű, hogy ilyennel ki tudod szűrni menet közben is a hibás cellá(ka)t! Valaki egyszerűen BMS nélkül, de ilyen lipo-őrök biztosítása mellett használta teljes biztonsággal a polymer pakkját!
Igen; a vészjelzési feszültség még elég magas, de el kellene fogadnod, hogy nem az idő előtt töltött lítiumos akku károsodik!
Ebből elég egy nyolcas vagy kettő kell belőle (16 cella van). Statikus terheléssel is megbízhatóan működik vagy éles használatba kell. Az bonyolultabb mert az ülés alatt van a pakk. Leszállni felnyitni és már nem is igaz a riasztási állapot.
Korábban a BMS is gyanúba keveredett, van is egy origi 48V 30A 16 cella PCM-L16s30-471(A-3) csak lebetegedtem hosszabb távra és maradt minden ahogy volt.
En meg mindig azt mondom hogy lipoorrel nezd meg terhelesnel melyIk cellak esnek be nagyon.
Aztan lehet a BMS-ed is vacakol ha leold,azt is megprobalnam hogy kiktatod vagy siman atkotod a testet ha jol emlexem es megnezed ugy mit muvel a bringa.
Ne hidd hogy nem kell sok C neked,igazabol abbol kell a legtobb,mivel minel tobb van belole annal erosebb az akku.
Amikor kevesebb C kell akkor az akku nevleges teljesitmenye az ami sokkal tobb mint amit a motor feltud venni,az a verzio is jo,de az sem olcso :)
Ha emlékszel, mikor megvettem a pakkot több soron méregettem a cellákat és jónak ítéltetett Valójában van minimum két gyenge láncszem benne amit csak egyenkénti terheléses méréssel lehet kiszűrni. Most is próbáltam mérni de mint korábban is eredménytelenül. Én Feri töltőjét nem ismerem de biztos nagyon jó. Viszont az már kétséges, hogy ez a pakk attól jobb lenne. Nem a rátöltéssel van a gond, hanem az idővel. Azzal is úgy vagyok mint a pénzzel. Sosincs elég! Nézegettem még a szomszédéknál kapható GWL LiFePo4 3,2 V 20 Ah cellákat és az itthoni árakhoz képest olcsóbbak. Pláne, ha a cugehőrt nem tőlük veszem. Ahhoz már érdemesebb lenne Feritől töltőt venni.
Azt hiszem a LiPo és LiFePo4 közötti különbséget ismered te is. Nekem nem szükséges a sok C, inkább a sok ciklus.
Év elején megbontom a pakkot és megpróbálom kiszűrni a gyenge láncszemeket. Érdekes módon, eddig statikus terheléssel mindég az alsó fesznél kapcsolt le a BMS. Most 100 wattos terhelésnél 51,1 voltnál leállt. Ez majd 3,2 V/Cella amitől még messze van a 2,5-2,6 körüli alsó határ.
Kissé elhamarkodod a válaszadást, remélem a vásárlással körültekintőbb leszel!
"f 27...", azaz Ferenc leginkább a Li-polymer akkukat szereti! Nem véletlen; ha nem lenne megbízható ez az akku: sorra potyognának le a repcsik, helik, drónok!
Te tasakos LiFePO4-s cellákat használsz; az egy olcsóbb kategória, de az ólmostól még az is jobb lenne, amennyiben benne van, aminek benne kell lennie! Cellánkénti feltöltéssel és kapacitás-méréssel ez leellenőrizhető! Azért 16 cella bevizsgálása nem olyan időrabló, hogy ne lenne érdemes foglalkozni vele!
Miért gondolod, hogy nem tölthetsz rá a "kerékpárodba" épített, részben lemerült lítiomos pakkra? Szerintem semmi baj nem lehet belőle, sőt megkockáztatom, hogy jót teszel vele, ha még a teljes lemerültség előtt rátöltesz!
A Te töltőd nem balanszol, a BMS-d végzi (úgy, ahogy...) ezt a műveletet! "f27..." olyan töltőt készít, mely töltés közben balanszol!
Akitől vettem sokat nyűglődött a 72 voltos pakkal. Mikor szétszedte volt benne minden féle gyártási dátumú. Végül beleunt és áron alul túladott a gépen pakkon meg egy rakat tasakos cellán. Nagy gondba vagyok. Időközben elérhetővé vált a tech-mobile oldala és 15 Ah-s HeadWay cellákból egy pakkra való (16 db) 213360 Ft. Mondjuk BMS-em van egy originál, de kell még a cellatartó stb. Az a gond, hogy ha lányomékhoz megyek tölteni kell, mert nem hoz haza. A 20 Ah-s tudja megjárni oda vissza. Nézegettem a GWL 20 Ah-sát de a + 21%+szállítással az sem olcsó. Hát azt nem tudom az eredeti tulaj valójában hogy kínozta, én a ZT09-nél óvatosan közlekedek. Pláne, hogy tavaj még a zebrán is elütöttek. Másodszor meg szegény Raptor masina lett KO-s. Amerre járok többnyire van kerékpárút. Igaz elég rosszak de a nagyobb baj a kisgyerekes, babakocsis anyuka. Szóval óvatosan kell haladni. Most néztem a pakkot és 55 voltot mérek. Azt hiszem ez sem normális mert még itt van a szobába, ahol töltöttem.
Szia! Úgy emlékszem erről a pakkról (army) már leveleztünk 2013-2014-ben (28807). Terhelés közben (müterhelés) mérj. Ha vissza olvasol sok minden le van irva. Szivesen segitek személyesen vagy SKYPE
Nagyon hazudni nemtudnak abba hogy lipo vagy life,mivel nem egyforma a feszutseguk.
Viszont abba tudnak hogy valojaban mekkora a C-erteke,es szerintem abba hazudnak is.
Liponal ezt annyira nem merik megtenni,mert az RC re hasznalt akku hamar kigyulad ha nem a valodi C-t irjak ra.
A 100ciklus annyira keves hogy anyitol nem halhatott volna be hacsak nincs susmus vagy tulterheles benne.Vagy akitol vetted lehet leamortizalta es ezt tudta is,mikor parszor tul,eritette esetlegesen.
A sima lipok is kibirnak full kihasznaltsag mellet akar 300ciklust is,es itt ugye full kihasznalasnal azt ertjuk hogy MAX kozeli C ertek melletti kisutesnel ami atlak 20-30x nagyobb mint az akku nevleges kapacitasa.
Ha ez nincs kihasznalva akkor 4-5 evet is kibirnak a lipo akkuk napi hasznalat mellett.(nekem is van kozel 500tolteses lipo es 100%-os.)
LiFePo4 a pakk és elvileg A123 tasakok de én már nem hiszek semmit. Használtan vettem kb. 100 ciklussal mert a srác áttért 72 voltos rendszerre. Vagyis át tért volna de a kínai tasakokkal sok baj volt és inkább eladott mindent.
Valószínűleg több cella kuka a pakkba! 51.1 volt körül a BMS úgy letiltott, hogy vissza sem kapcsolt pedig a kis voltmérő nem igazán terhelés neki. Most feltöltöm és szétszedem a pakkot. Megpróbálom a cellákat egyenként kiszűrni. Hátha még egy 36 voltos pakk kijön belőle.
Pár töltésig rajta volt, de ezek a Valence cellák nagyon egyben vannak, csak a legvégén mászik el, de azt csak halogén égős terheléssel tudtam elérni. 32V-nál már jelez a kijelzőn a bringa low battery-vel, és 30V-on le is kapcsol. Csak szeretem tudni, mennyi van még, de bevallom teljesen kiszámítható! 45km-nél töltés, és kész, az alatt még nem merült le. És persze ez egy 25kg-os szuperbringa, lemerülve is nagyon könnyű tekerni! Elől-hátul 6200-as FAG csapágyak, elektromos bringára gyártott Big Apple gumik, áttétel nélküli motor, nagyon könnyen gurul! :-)
LiPo-k nem nekem valók! Misi is beleunt a Kínai tasakokba. Az istennek nem tudom leutánozni mű terheléssel a valódi állapotot, hogy kiszűrjem a hibás cellát. Mikor hazaértem 52.3-at mértem most 52,5-ről indult, kb. 100 wattnyi műterheléssel 1 óra alatt lement 52,2-re. Lehet az volt a baj, hogy múltkor korán rátöltöttem mert nem vitt volna el lányomékig már. A telefont is mindég elfelejtem magammal vinni így nem tudtam segítséget hívni. A ZT-t sokkal rosszabb tolni mint a raptort volt, tekerni meg szinte lehetetlen. Bár a Raptort sem volt leányálom tekerni. Ez a gond töltő cserével nem oldódik meg! Ki kellene szűrni a hibás cellát és cserélni de Misi esetét alapul véve nem egyszerű a dolog. Tervem, átalakítom a pakkot 36 voltosra és eladom, veszek helyette headWay cellákból építettet mert nekem elég a 20-30 Km/h sebesség de haza is hozzon! És tartósabb legyen mint az ólmosok mert nyugdíjból már nem futja sűrűn a cserékre.
Azért még ne add fel; próbálkozz egy kiegyenlítő-töltéssel! Itt most nem a bms-re gondolok! Lehet, hogy első körben érdemes lenne felvenned a kapcsolatot "f 27 szerviz"-l egy spéci töltőért, amit a későbbiekben is hasznosíthatsz, ha pakk-cserére kerülne a sor! Ja igen; az akkui is figyelemre-méltóak!
Igazad is lehet; amennyiben sikerült elkapnod azt az értéket, ahol a cella-feszültség lecsökkenése miatt lekapcsol a BMS! De miért nem tettél rá egy akár menet-közben is kikapcsolható lipo-őrt?
Nekem ez a tipus a legjobban tetsző kialakitású.Rá tudsz kérdezni esetleg valakire akinek volt ilyen és már nem látod használni,hogy alkatrésznek adna-e el?Én megvállni nem szeretnék a TRD 16-tól. Ugy is érdekelne,hogy váz,első villa,hátsó villa,és a műanyag burkolatok esetleg kormány.Kerekek és vezérlő nekem nem fontos vagyis nem is kell.
Megszívatott a ZT09! Toltam vagy 6 kilométert! A töltöttségjelző full-t mutat egyszer csak egy kattanás mint amikor az automata lekapcsol és nem megy tovább. Kis várakozás, kismegszakító ki be kapcs, 3-5 métert elvisz és kezdődik elölről Valószínűleg valamelyik cellát ette meg a fene! Kell az az olcsó Kínai tasakos pakk! Most gyűjthetek egy normális LiFePo4 pakkra!
Valószínű, hogy az anyagtakarékosság fontosabb volt, mint a megbízhatóság! Egyébként meg jó utakon, legfeljebb 50 kg-s terheléssel akár hosszú ideig is bírhatja meghibásodás nélkül. Sajnos Zolinak még mindig annyira tetszik, hogy a következő egy év alatt rá fog még költeni 100eFt-t, ahelyett, hogy lecserélné egy másikra!
Vagy inkább csak olyanhoz kellene ragaszkodni, amely már kivívta sokak megbecsülését! Ha valaki egy sikertelen termékhez ragaszkodik, az csak saját magát okolhatja a rengeteg csalódásért!
Az elektromos kerékpárok és robogók között ez a forma ami a legjobban tetszik és legközelebb áll hozzám ezért ragaszkodom ehhez.Váltani nem szeretnék egyáltalán.
Egy nagyobb számban forgalmazott modellt vennék inkább.Akkor nem kellene ennyit vacakolni az alkatrész beszerzéssel.Ha sima kerékpár alakú géped lenne,a tuningod is könnyebb lenne.
Ebben a nagyon fejlett mindent kapható korszerű világban,egy elektromos robogó vázat vagy egy jó használt robogót nem tudok venni magamnak alkatrésznek. Valaki ha tudna esetleg egy Tornádó Trd 16 tipusú robogót (vagy még ezt ugyancsak gyártotta a Lofty,Taifun,E-Mozgo,Velox Star 10 vagy Z-tech ) eladót akár kerekek nélkül és vezérlő nélkül is érdekelne,csak a többi része legyen meg. Vevő lennék rá megfelelő összegért.
Nagyon jó ötlet volt ez a kigyomlálós áramkorlát csökkentés! Lehet, hogy csak azért, mert még ócska akkukkal tesztelem a gépet, de javult a gyorsulás és nőtt a hatótáv is!
Eredetileg a 48V/800W-s motorom vezérlője 38A-t engedett felvenni a pakkból, egy sönt kivágása után 25A lett az áramkorlát, a felvett teljesítmény 1,8kW-ról 1,2kW-ra csökkent!
Sajnos az időjárás nemigen kedvez betonbunkerben szereléshez az ilyen kehes emberkéknek, mint én is vagyok, de az idő nekünk dolgozik, lassan végére járok a projektnek!
Sziasztok! Elolvastam már jó pár hozzászólást, weboldalt és tesztet, egy ideig tisztult a dolog, de most újra kezd zavarosodni, hogy mire is lenne szükségem.
Szeretném a meglévő kerékpárom e+h teleszkópos kerékpáromat egy elektromos szettel bővíteni/átalakítani. Az oka, hogy sok szép hely van a környékemen, a nagy emelkedőkön egy könnyű XC bringával még fel tudok tekerni, de a durva terepviszonyok és földutak minősége miatt a 160/150mm rugóút sokkal kényelmesebb, ezzel viszont nem tudok már feltekerni, sajnos sok helyen tolnom kell. A bringát nem cserélném le, de ha van lehetőség ezt a célnak megfelelően bővíteni, akkor élnék a lehetőséggel. Ahogy olvastam a teszteket, arra a következtetésre jutottam, hogy visszatöltéssel rendelkező szettet érdemes venni és a szett súlya miatt lithium akku pakkot. Átépítő szettnek a Magic Pie 2 vagy 3-at néztem 26"-os hátsó kerék méretben, abban benne van a vezérlő is, hozzá akku szettet. A vázam kialakítása miatt egy nyeregcsőre szerelt csomagtartóra tudnám ezt rögzíteni, az van is felszerelve (csomagtartó).
Kérdésem, hogy ez a szett alkalmas lehet-e erre a célra, hány voltos akku-t érdemes használni/venni, ebben a kategóriában a Magic Pie jó minőség-e, vagy van ennél olcsóbb és használható szett. Mennyire fogja meg ez az egész rendszer a kerékpárt, amikor csak önerőből szeretnék tekerni? Bocsánat az esetleges amatőr kérdésekért, de tényleg távol áll tőlem a téma és nincs a közelemben senki - rajtatok kívűl :) - aki rendelkezne bármilyen ilyen jellegű tapasztalattal.
Megvanni megvan , sajnos az öregség átka ki volt kopva a + vezeték vezeték. Sajnos a "sufnituning bt" aki valalamikor buherálta sajnos spórolt a gégecsővel :( Annyi időm volt , hogy " kicsengessem" a javítás még várat magára. Mire megérkezik a vezérlő addigra javítva lesz. Szerintem kell vennem vagy 2m kábelösszefogó spirált és rend lesz a mociba. Az akupakkra sajnos ráérek még. Először a cuccok legyenek meg hozzá. Akkut meg talán tavasszal vagy ősszel. Az most huszadrangú beruházás.
Úgy, ahogy írod! Maga a robid, de akkuk nélkül 70kg! Ha bele teszel 30kg ólmot; lusta lesz, mint a csiga! Szerintem egyezkedj "F 27 szerviz"-l egy hatótávodhoz illő polymer pakkra!
Meg van már a zárlat helye? Esetleg a gyújtáskapcsolón lévő vezetékek, vagy maga a kapcsoló? Ilyenkor mindig közbeiktatok egy hálózati kismegszakítót a hiba kikeresésének idejére!
Bölcs előrelátás ! Én is minden Li-alapú pakkomat balanszer csatlakozóval készítettem. Eddig sajna nem volt felesleges. Ha van hely/kapacitás rá mindenképp ajánlom. Már csak azért is, mert ha nem is kerül rá (vagy csak néha) kiegyenlítő(s töltő) mindig rá tudsz kukkantani az egyéni cellák állapotára. Személy szerint úgy tartom : jobb ha szem alatt vannak.
Balanszírozásban a BMS-ek amúgy sem vmi királyok, arra ott van nekem az Imax6, az tényleg kiegyenlít! Én minden akkupakkomat cellakivezetéssel készítem, így lemerülés és feltöltés után is látom a cellák feszültségét az akkuk szétszedése nélkül, és ha kell, az Imax-ra teszem. Az van amikor 0,1A-al is eljátszik egy-másfél órát, de a végén egyforma mind! Egyébként a hétvégén néztem, a led zöldre váltása után kb 20 perccel kapcsolt ki, akkor már a töltő csak 1,7W-ot vett fel, az szerintem már csak a készenléte töltőnek.
Például az enyém is! Ha nagyon szétzilálódott a pakk többször is visszakapcsol töltésre. Bár amióta a ZT 09-ebe használom keveset balanszol. Nem szerette a 20 Ah-s pakk a Raptor 22 A-s terhelését.
Ez jó hír, és tanulság is egyben. Ezek szerint van benne lekapcsolós is, csak az opció. Akkor opcionális "feature"-ként nem rövidíti feleslegesen a töltő drága pénzen vett celláink életét.
A Párom 'Csepel' bringájában Samsung 18650 Li Ion cellák vannak, a leírása szerint is csak 500 max ciklus a 80%-hoz. Én máshol is ilyen ciklusszámokat olvastam, ez lehet a reális.
A pár hónappal ezelőtti okfejtésed hatására a LiFePO4 pakkomhoz teljesen kikapcsoló töltőt kerestem! :-)
Bár az üzenetemre nem reagált kicsi kínai barátunk, de a kért 'b' opciót küldte, teljesen lekapcsol a zöldre váltáskor!
Jogos a műanyag gázkaroktól való tartózkodás. Meglepően könnyű letépni őket ha kormánycső irányba terheled. Amúgy nem rosszak ha nem téped szét. Meg lehet stabilizálni kormányvégsúllyal ami amúgy sem árt egy komolyabb motoron. Az e-max is olyan és kitart pedig nem mai és elhiheted hogy ugyan az az 1000Ftot sem érő gáz-kar van rajta.
Sajnos ismerősömnél kidőlt egy 36V 10Ah-s Li-ion pakk. Egyetlen cella rossz, ez "kicsit megpuffadt" és koppzárlatos. Aluházban lakik mérete 125 (kivezetéssel 131) x 65 x 16 mm. Sajnos ahol adnak cellákat (ilyen természetesen nincs) valahogy sehogy nem akar alternatívája lenni méretben - még több darabból sem. Tekintve hogy már mondhatjuk használtnak titeket kérdezlek van-e esetleg valakinek egy ilyen cella elfekvőben ? (Csuda vigye megint nem megy fel a kép...)
A 18650 hány cilkust bír ? Hát majd' leesett az állam mikor a panasonic cellák adatlapját megnéztem : 300-400 ciklust írnak rá. Hát annyit biztos tud, de ha a gyártó csak ennyire bízik a termékében mi mennyire ?
Mondjuk a Magura nem szokott semmiben vackot csinálni. A motorra nem merek felszerelni ilyen olcsóbb gázkarokat, félek egy komolyabb markolásnál kezembe maradna az egész, oda masszívabb, minőségibb cucc kell
Most már leginkább a potbox verzióban kezdek gondolkodni, mert a gyári bovdenes gázkarok elég masszívak. Ezt a Magurát megnézem, meg ott a talonban a Vectrix, de az meg nem olcsó fajta. Valahogy nem bízok ezekben a műanyagban benne a hall elem vagy poti konstrukcióban. egyszer megdőlsz a motorral vagy bármi van vele... A normál gázkarok bírni szokták a "mechanikus terhelést".
A 48V-nyi zselés (40 Ah) meg közel 50 kiló. Szóval olyan nem nagyon nem vészes.
Főleg ha a ciklusok számát nézed. A 18650 mennyit tud? kétezret, esetleg hármat? No ez meg 20ezret vagy akár 30ezret ... És inkább ez az, ami erősen nem mindegy. Sokkal jobban aggaszt az "Operating discharge, Standard discharge"; ezekkel a megfogalmazásokkal nem nagyon találkozni. Mert azért a 0.33C érték, mint standard kisütőáram, szerintem kicsi, de ha a "max pulse amperage" 20C felel meg a impulzus terhelésnek és ha elérheti az üzemi kisütés a 6C értéket, akkor nagyon rendben lévő kis akkucella ez ...
Számtalan építés látható az endless-en, itt egy kedvcsinálónak, nehogy lemaradj Jazzkedvelő motorjáról, ugyanis alég veszett bicajt lehet vele építeni. Ez nem P.M.P.O 5kW hanem névleges... A kerékpárosok mértékegységével nézve 20kW :)
Sajnos csak látszatra erős kinézetű a kínai anyag,nekem is kellet már hegeszteni,merevíteni az első villámat az e-robeszomba,mióta tárcsafékesítettem.Nagyobb erőhatások érik tárcsás fékkel,mint a kis gyári fékdobos megoldással.Ezen felül komplett kormánycsapágyak,és csészék cseréje is volt.Vastagfalú cső,ha kevés beledugni toldót,vagy g.k. hidraulikus emelőt a cső alá,vagy g.k. krokodilt a váz lerögzített állapotában.
A motoron
lekapcsolt gyújtással
levett dc converterrel
levett vezérlővel
mi a búbánat miatt lehet fogyasztás? A saru felrakásakor csattan.
Relét nem találtam benne ami zárhatna.
A gyújtáskapcsoló mennyi terhelést bír ezekben?
Tegnap megrendelésre került a motoromhoz:
- vezérlő
- dc-dc konverter 20a
- gázkar
- töltő.
Sikerült eladnom az akkus fúrógépemet így meglett rá a keret. Már csak a kicsi rizskedvelőkön múlik mikorra lesz itt a cucc. Az a szomorú , hogy ilyen időben nagyon nehezen szárad a festék :( tavasz előtt nem lesz festés :(
Úgy gondolom rendesen összerakom ennyit megérdemel :)
Én ugy nézem ott a hiba.Furcsa lehet,de akárhogy nézem minden jól fut csak az első kerék durván félre fut.nem tudom csővel tudnék -e rajta húzni mint ahogy irod is.Lehet elhajlik elég erős ám ennek a nyaka jól hegesztett.
Kivett első villával/ha tényleg ott van a váznyakban a ferdülés/elfektetni a bringát,és segítségül hívni 1 100Kg feletti ismerőst aki rááll,vagy rakományrögzítő spaniferrel lehúzatni fixre a földre,és hosszú csővel visszacsavarni.Mindíg csak egy kicsit,míg el nem éri a derékszöget a fővázhoz képest.Így látatlanból ennyit tudok javasolni.
Léccel már ellenőriztem a futását a két keréknek.Durván két nyomas a futása és még ugy tünik mintha kissé a kormányt is félre kellene forditani,hogy a kerék egyenesen előre haladjon az úton. Ezeket tudom irni.Amit mutat,hogy ha az első villát kivettem és beletettem egy szál csövet és a cső szemből nézve balra ferdült a föld felé.Még akár gyári hegesztési hiba is lehet nem? A hátsó kerék ahogy belenézek a vázzal és burkolatokkal együtt fut de az első kerék csúnyán másik nyomon és a villát kivéve azon hajlás nincs. Azon gondolkodom,hogyan tudnám jöl rögziteni a vázat,hogy tudjak húzni az elején valami csővel vagy nem is tudom.Olcsóbb lenne helyre húzni az tuti,meg hát ilyen vázat már nem is nagyon árulnak. Hivtam sok kereskedőt már másik tipusból van nekik csak ami teljesen máshol pedálozható. :(
Vízmértékkel a pedáltengely feletti függőleges csőre tennék egy bázispontot középsztenderen beállítanám a bringát,utánna az első,és hátsó kerekeket vízmértékkel ellenőrizném,ehez függőbe,és a lengővillát vízszintesen a kerék előtt-küllők között.Az a kis bubi mindent elárul.Vagy 2db 2m-es egyenes tetőlécet,zártszelvényt vízszintes talajon az első-hátsó kerekek mellé,az egy nyomon futás miatt.A kormánynyak ferdüléséhez nagyot kelett volna esni,vagy falnak menni,ami törte volna a sok műanyag idomot.Nem olyan erős a vázad mint a Simsoné,azt is lehet otthon hidegen vissza alakíthatni a gyári állapotra.
Hát nem tudom hidegen menne-e elég erősnek nézem az elejét,nem is értem,hogy milyen módon került bele a csavarodás. Ha nem lesz ennyire váz akkor lehet neki kell fogjak.
Ha hátulról belenézek a két kerék futásába akkor a hátsó kerék együtt fut a vázzal tehát közép tájon van a tengelye az első kerék pedig durván jobbra húz az alsó részén.Nagyon jól látszik kivettem az első villát is annak semmi baja.Akkor csak a váz a csavarodott szerintem.
Újra irnék hátha valaki tudna segiteni véletlenül. Váz problémám azt már irtam,de sajnos nem találok hozzá megfelelőt csak a változtatott tipust.Valaki nem tud olyan üzletet vagy magán embert akinek lenne Tornádó TRD 16 váza?
Fontos lenne ,mert durván félrekopik a gumim és nagyon rosszul jár a két kerék egymáshoz viszonyitva.
Bocsánat,hogy újra irok ebben az ügyben,de már több kereskedőt kérdeztem és nincs nekik,csak komplett robogó.
Szóval vlbeletetted a bogarat a fülembe.
A robogó most 4*12v 17ah savas akksival.
Maga a robi kb 70 kg , én 60. A motort saccolni tudom 500w szénkefés. A 3 db akksival me nnyi lenne a kb hatótáv. A sofőr vaddisznó üzemmódja kikapcsolva, max 30 km-es sebesség.
Mennyibe fájna töltővel együtt. Egyenlőre gondolati szinten , de ki tudja mit hoz a jövő. :)
Értem mit mondasz, de a Teslát azért hoztam fel, mert abból viszonylag sok darab van már az utakon, ergo a rendszert elég jól ki lehet(ne) használni, mert van aki már kihasználhatná, van rá fizetőképes kereslet valamilyen szinten.
Viszont smart jellegű autó esetén:
- be kell ruházni a 0-ról
- be kell vezetni a márkát mint olyat, autógyárat létrehozni rá, megtervezni, elindítani
- az egész infrastruktúrát kiépíteni a 0-ról személyzettel helyekkel áramellátással, szervizestől, mindenestűl
- meggyőzni az embereket, hogy ezt nekik jó használni, és az embereknek használni is kell hogy megérje.
- majd az egésze működtetni.
Mindezt megvalósítani irdatlan pénz főleg egy autó jellegű járműnél.
A teslánál már az első két lépcsőfok viszont nagyjából kész van, a harmadik is bizonyos szinten már folyamatban. Persze az egy más kategória nem is városi rohangálási mód a célja, pusztán jellegre értettem összehasonlítani a folyamatot.
De alapvetően ott látom a gazdasági buktatóját, hogy jelenleg önmagában minden költséget figyelembe véve a villanyos közlekedés drágább. Ha még erre a drágább árra rájön még egy plusz hálózati rendszer amit fen kell tartani, az nem fogja olcsóbbá tenni. És az emberek jellemzően a pénztárcájuk alapján fognak dönteni tömegesen, persze kivételek lesznek, de arra piacot nem lehet alapozni.
Ahol lehetne valamit kezdeni az a kapcsolt forgalom illetve a nem gazdasági előnyökkel származó tulajdonságok összekapcsolása. Azaz hogy bizonyos esetekben kedvezményesen vagy ingyen vennéd ezeket igénybe. Pl bemész vonattal a városba, és ha vonatbérleted van akkor valamekkora kedvezménnyel használatod, stb. Sok példát lehet felhozni. És innentől kezdve meg már összetettebb a dolog, városüzemeltetési kérdés, stb.
Én is örülnék ha minél több ilyen lenne, viszont ilyen szintű befektetést jellemzően csak akkor csinál valaki akár kicsiben akár nagyban, ha neki anyagilag ez megéri, de minimum megél belőle és nem veszteséges. És jelenleg ez nagyon drága mulatság, hogy csak úgy hatalmas pénzt belerakjon valaki. Kell hozzá egy rakás támogatás, mint pl tömegközlekedésnél, stb hogy ezt el lehessen indítani. Mert különben az ember egy sima benzines robogót fog bérelni, ha szüksége van rá. Olcsón megteheti mindenféle egyéb megkötés és macera nélkül.
Hidd el én is sokan örülnénk ha minél több ilyen lenne. De még sima bringa szintjén is nehezen működik - vagy éppen nem működik jól - a dolog (itthon meg aztán főleg).
Nagyon drukkolok, hogy a videón látható módszer Ázsiában meghonosodjon. Mert akkor 5 év múlva már egész Európa ezt fogja használni :))))))
Autós felhasználás alatt pedig nem egy Tesla paramétereivel rendelkező autóra gondoltam, hanem egy Smart méretű 2 személyes városi rohangálósra. Abba lehet, hogy 5-6 akkucsomag elegendő.
Tőlünk nyugatabbra voltak erre kísérletek, de egyelőre mind elbukott. Ott eleve már olyan autó szükséges, ahol ezeket tudod cserélni, és ez már ilyen méretnél és teljesítménynél felvet problémákat. Illetve már a gyártási oldalon úgy kell tervezni, plusz az egész rendszert erre felépíteni. Ez leírhatatlan mennyiségű pénzt kíván, és kérdéses, hogy egyáltalán bejön-e a dolog. Senki nem fog milliárdokat ebbe befektetni vagy bejön vagy nem alapon. Még a legígéretesebb a Tesla ezirányú kísérlete volt, de még ő is felhagyott vele (legalábbis egyelőre), pedig abból viszonylag nagyszámú autó rohangál már az utakon (nem nálunk).
Ráadásul egységes sosem lesz, azaz típuskonként más és más. Ehhez infrastruktúrát, műhelyt személyzetet fenntartani - többszöröse lesz az ára a tankolásnak mint sima módon.
Elég csak ha pl a mobiltelefonra gondolunk, mindegyikbe más aksi kell. Az okokat persze lehet firtatni, de attól még így van.
Így egyszerűbb az elektromos töltőkutakat illetve azok csatlakozóit szabványosítani, aztán a jármű bent megcsinál mindent ami kell neki. csak sajna így tovább tart a tankolás...
Igazából minden csak pénz kérdése, csak kérdés, a vevők ki akarják-e ezt fizetni.....
Rendelhető az új LTO ( lithiumTitanOxide ) cella. 48$ (40 Ah kapacitású) darabja, meg még amiért idehozzák. 48V-os packhoz 21 db kell, a 60V- os packhoz 26 db. Tehát 1000$ körüli a 48V/40Ah és 1250$ körüli a 60V/60Ah pack. Nem vészes szerintem, már "csak" azt kell elérni, hogy HU is lehessen a cím ahová kiküldik ...
Illetve volt egy olyan verzió is gondolatszinten, hogy nem cellánként hanem mondjuk 2-4 akkunként legyen egy "slave adatgyűjtő" IC. Ez se lehetetlen. Ezekben több A/D is van - pontosabban jellemzően egy van benne, aztán multiplexelik a bemeneteket - és akkor megoldható ez is elvben. egyelőre ez el lett vetve, de majd lehet még visszakerül a palettára. Kicsit kisebb költsége lenne, de mivel tisztán saját célra megy a játék, ez a része annyira nem vezérel. Ha eladásra menne, valószínűleg változtatnék a struktúran, hogy olcsóbb legyen a cucc, meg költséghatékonyabb. de ez a résez különösebben nem érdekel.
Mondjuk az nagyon jó, hogy ebben van egy viszonylag pontos belső referencia fesz (ide bőven elég a pontossága), illetve belső oszci, azaz nagyon kevés külső elem kell hozzá. Egy két ellenállat meg optó (meg tudja közvetlenül hajtani) és meg is vagyunk. Illetve ha kiegyenlíteni (söntölni) akarunk, akkor egy fet meg egy ellenállat. Nagyon minimális.
A fő probléma magának az infrastruktúrának a létrehozása (nem kis beruházás) és annak fenntartása, működtetése. Ezek igen komoly költségzabáló tényezők. És ehhez járul hogy jó kihasználtságúnak kell lenni, plusz bele kell férnie, hogy a szezonalitást is elviselje anyagilag (télen nem biztos hogy nagy kihasználtsága van egy ilyennek)..
Pl sima benzinesnél nem kell infrastruktúrát hozzá fenntartani, mert ott vannak a benzinkutak. Itt viszont ilyet létre kell hozni, oda (valószínűleg) személyzet kell, hely kell, stb. Nem teszi túl olcsóvá. Még egy sima bringás hálózat fenntartása sem egyszerű, ahol nem kell se akku se töltés se semmi, és annak is horribilis költségei vannak. Hát még egy ilyennél. Olyanról nem is beszélek, ha valaki elkezdi gyűjteni a cellákat a szerkezetekből - mondjuk erre lehet megoldást találni.
De előfordulhat hogy életképes lehet, passz, nem tudom.
200 ft körül van arabja. De nem biztos, hogy ez a végsőtípus. Ha kész a sw, akkor kiderül mibe fér bele, mekkora lesz. Pont azért irom (írnám ha lenen időm) asm-ben, hogy minél kisebb legyen és minél hatékonyabb.
Persze azzal is lehet, viszont az rugalmatlanabb megoldást ad. Ráadásul a célic-k elég drágának tűnnek. Persze kifejezetten arra a feladatra amire kell, tökéletes.
Itt igazából "kommersz" elemeket használva bármikor bármire átszabható a rendszer, akár PC-ről konfigurálva az egész. Azaz nagyon rugalmas. Nálam ez fontos szempont volt, pusztán pár paraméter vagy szoftver változtatással bármilyen ilyen jellegű feladatra alkalmas lehet a cucc, és hardver módosítás nem szükséges hozzá. Én amolyan "univerzális" cuccban gondolkodtam, ami mindenkinek mindenhol jó lehet. Ha több cella kell csak rákötöd a pluszt, akár sorosan akár párhuzamosan, bárhogy. Az áramokat feszeket meg küldi buszon nem kell másik sönt meg egyebek. Azaz van egy tuti hardvered ami minden ilyenre jó lesz, és van egy szabványos busz kimenete. Hogy az adatokat meg hogy te mivel hogy dolgozod fel, magánügyed, pl rákötöd egy RPI-re, PC-re és onnan már azt csinálsz vele amit akarsz, lehet BT, wifi, kijelzés, gsm, akármi. Persze nyilván ezeket a kezelő szoftvereket és felületeket is létre kell hozni....
Ha egyszer sikerülne eljutni a végére, akkor a következő lépés az ebbe a rendszerbe beillesztett motorvezérlő lesz. Ott is ugyanilyen elven. Lesz egy logikai rész meg lesz egy teljesítményelektronikai rész. A logika mindenhol ugyanaz, azaz csak szoftver kérdése, amihez hozzárakható egy moduláris teljesítményvezérlő rész igényeknek vágyaknak megfelelően - modulárisan. Ha nagyobb teljesítmény kell, nem kell mindent cserélni, csak a végfok részt, nem az egész komplett vezérlőt, mert szabvány jeleken fut minden.
A non plus ultra meg az lenne, hogy a motorvezérlő konfigurálható lesz motortípusok szerint. Azaz nem kellene külön BLDC, aszinkron, vagy soros, vagy akármi, csak szoftverből megoldaná a cucc, de persze ehhez a hw résznek erre alkalmasnak lennie, hogy mindent fogadni tudjon. Na ez nem lesz olyan egyszerű mint ahogy gondoltam elsőre, már pár elméleti buktató bejött - és könnyen lehet ehhez kevés vagyok. De az azért van hogy bekenjük sárral és megoldjuk :-).
Maga a "master" panel az az arduino család tagja, azon belül az ATmega2560 procival.
10 lábat használok fel a címezhető akku cellákra, azaz 210 cellát tudsz megcímezni, kiválasztani . A kiválasztás után (demultiplexer, 74ls154) SPI buszon kommunikál az egyes aksikal, amikben egy PIC12LF1840 van jelenleg, de ez lehet még változni fog ha a program kész. Ez méri a feszt, küldi rá a buszra lekérdezéskor, amely minden egyes aksinál optóval galvanikusan le van választva. Az IC stand by fogyasztása (amikor nem dolgozik) az adatlap szerint 20nA, de ezt megmérni nem tudom :-). Ez gyakorlatilag annyi amennyi magának az aksinak a kisülése, vagy lehet kevesebb is, nem terheli be az aksikat.
Az Atmelre C-ben, a PIC-re ASM-ben történik a fejlesztés. Pontosabban történne, ha lenne időm....
Remélem télen én is tudok foglalkozni a BMS-sel, amit még év elején kezdtem el valamikor, aztán félretettem. Ez egy 4 cellára rákötött verzió, de 1024 db cellát (blokkot)képes kezelni, ami konfigurálható (akár automatán is megteszi majd a terv szerint).
Itt még csak karakteres kijelzés van, majd átrakom valami grafikusra is, csak próba szinten ment. viszont ami esetleg érdekes lehet, hogy
- kommunikál pc-vel, adatot küld, fogad, akár parancsokat is (soros porton alapesetben de egy soros USB híd esetén usb-n is küldi (FTDI)
- már paraméterezhető PC-ről nagyon minimális szinten egyelőre csak konzolos (parancssoros módon) módon, az elképzelt grafikai felület már megvan dehát minden....
Ki tud Tornádó forgalmazásával foglalkozó üzletet közületek vagy Lofty forgalmazót aki a képen látható vázat forgalmazza?Sajnos a VLM kereskedésnél már más tipusú váz vehető meg ami nekem nem szerelhető be,mert sok ponton nem egyezik az enyémmel.Az a lényeg,hogy a vázcsővek találkozásánál legyen a pedálhajtás az új kivetelű Tornádó Trd16 -os már a taposó közepén hajtható.Sajnos :(
Köszi. Ha megrendelem a vezérlőt és a konvertert hozzà az kb. egy hónap mire megjön. Számomra a lipo egyenlőre max álom lehet. Töltőt is vennem kellene hozzá. Ez kb 2016 nyara :(
Köszi.
Egyenlőre az egyszerű olcsó a cél, nem tuningolni hanem használni szeretném a mocit. Nem ismertek az akkuk állapota lehet , hogy azokat is cserélni kell. Egyenlőre remélem , hogy az új vezérlővel a napi 10-12 km-t kibírja.Sajnos a takaró és a nyújtózkodás esete.
Segítséget kérek : keresnék emberi áron :
- 48V-os 500W 20-22A motorvezérlőt szénkefés robogó motorhoz
- 48V/ 12V átalakítót.
Akár itthonról olcsón , akár külföldi beszerzési lehetőséget.
Előre is köszönöm.
Rendben; akkor itt az ideje, hogy megfogalmazd kérésedet annak érdekében, hogy valaki segítsen az alkatrészek beszerzésében! Sajnos én nem tudok segíteni, de vannak többen is itt a fórumon olyanok, akik rendszeresen rendelnek Kínából árut!
Kattints az új hozzászólásra, majd írd le, hogy mit szeretnél kérni, s ha szerencséd van; valaki jelentkezik, hogy beszerzi Neked a szükséges alkatrészt. Természetesen ennek egyik előfeltétele, hogy ne a "nem publikus" legyen olvasható a nick-d mellett!
Írtad , hogy 48v 500w vezérlőt kínából érdemes rendelni, itthon honnan lehet értelmes árban beszerezni?
Érdekelne 48v vezérlő és 48 / 12v átalakító. úgy néz ki mindegyik kuka.
Kössz:)
Help
Készen lettem az akkuk töltésével. Sajnos a robogó azon kívül , hogy a töltöttségjelző és egy db zöld led világít semmi êletjelet nem ad. A világítás és az irányjelző direktbe vagy a vezérlőn keresztül kapja az áramot? A bizti jó ami benne van :(
Köszi
Én értem amit irtsz,csak hát én olyan helyen lakom ahol a valamikori Tsz már nem müködik ahol volt kovács,lakatos és hasonló szakemberek igy hát nincs hová vinnem megjavitani.Nincs a községben egy lángehegesztő palack vagy egy esztergályos. Az utaztatás valahová az idő a munkadij a szállitási költség és máris kifizettem egy uj árát. Vagy rosszul gondolom?
Az biztos,hogy jobb volna megjavitani,de nincs hol. :(
F27Szerviz ha nemadódott volna ujabb probléma a robogómmal lehet rácsaptam volna a 48V 12 Ah pakkra.Csak hát a tegnap szerelésem folyamán kiderült,hogy a robogóm két nyomon járását a váz okozza.Teljes vázat kell vennem,cserélnem kell,mert igy rosszul terhelem a motort is amin a gumi félre is kopott és az első villa is nagyon rosszul fut a hátsóval együtt.Közel 25 db ezres megint.Még arra kell odafigyelnem,hogy Tornádó TRD 16 robogót kétféle váz kivitelben gyártottak,van ami a taposó közepén hajtható és van ami a főváz és az üléstől jövö vázcsó találkozásánál tekerhető.Nem mindegy mert más a váz kialalitása és szerelhetősége.
Nem tudom hol fogok tudni találni alkalmas vázat ami nekem pont jó. Nem értem egy ilyen erősnek tűnő váz ,hogy tud igy megcsavarodni.Használtan vettem,lehet ezért adtak túl rajta mert buktak vele vagy ilyesmi. Esetleg ha valakinek lenne jó váz a leirtak szerint érdekelne Tornádó Trd16 -hoz.
100V 12Ah LIPO akku esetleg valakinek 120db ezresert? :) 100Ah lehet terhelni folyamatosan az az 10kW-os motort is kihajtana stabilan :)
Aztan van az asztalomon 3db 22,2V 3000mAh akku 20db ezresert akciosan.
Van egy 48V 12Ah lion kesz akkupakkom,es a cellak cserelheto foglalatban vannak 60db ezresert.
Esetleg ha valakit erdekel egy 500/2000W 55V 35A Falco motor minosegi 26" kerekbe fuzve beepitett 5fazisos wifis vezerlovel akkor egy szazasba az is viheto.
Aztan van meg 2db 250W nemet beepitett wifis motorom is amihez a wifis vezerlo nincs de a motorok szerintem jok barmire 20/db 30/2db
Leghamarabb hétfőhöz egy hétre találkozok azzal, akinek kell egy 24V-s rásegítéses bringába egy ilyen 5500mAh-s pakk! Ha igényt tart rá, akkor azért jelentkezünk, ha nem kell neki, akkor meg azért, hogy ne számíts rá, mint vevőre!
Nekem már ez is sok, mert ügye sok kicsi, lemeríti az aksit!
Mivel az új BMS nem megy a kijelző aksi szintjével kell rá szintjelző, 16mA. Riasztó 6mA, és a fiam még kért USB-s telefontöltőt, a készenléte annak is 6mA körüli. Az volt a terv,h a rásegítéses bringa a max 9Ah aksi ellenére is menjen el 50km-ert. Kb egy hét alatt merül le, szóval azért itt már számít a készenlét is! Pont ezért mindent kikapcsolhatóvá tettem, csak akkor van fesz alatt, ha tényleg kell! Na jó, a riasztó kivételével, az távvezérlős, szóval állandóan fogyaszt!
Azért a 6mA-t én nem mondanám számot-tevőnek! 60-80mA-s felvételeket mértem egyesével a riasztó és a vezérlő bekötése után, ebből adódott, hogy hat héttel az utolsó használatot követően elinduláskor kapcsolgatott az akkuvédelem a próbapadnak kinevezett elektromos robogómon!
Így igaz, bár a jobb BMS-ek-vezérlők már képesek alvó üzemmódra, de pl a riasztó a bringáimon készenlétben is 36V 6mA, ez azért már számottevő, sajna a konvertere ennyit vesz fel! Bár amilyen tél tavaly volt, szinte végig használtam a bringámat, és az akkunak a hideg sem tesz jót!
A legtöbb elektromos hajtású jármű akkumulátora le tud merülni hosszú állás közben, ha nincs áramtalanítva a jármű, mert a vezérlő és a riasztó áramköre akkor is fogyaszt, ha nincs aktiválva a rendszer.
Ha már megbontod a pakkot; töltsd fel párhuzamosan kapcsolva a négy akkut!
Zárlatos pakknál stb. nem működik. Védi magát is meg a pakkot is a melléfogásoktól. A LiFePo4-emet 2-3 havonta töltőm. Igaz keveset is megyek mert még nem egészen jöttem hejre és jobb megelőzni a bajt. Nem, hogy te is váltanál LiFePo4-re.
ezt telefonon/wifin keresztul kitudom kapcsolni,akkor elerheti a 60km/h sebsseget is,viszont azt a sebesseget nem birja folyamatosan,max 5km keresztul jo esetben.
az akkunak ehez semmi koze,plane mikor LI-PO akkuval mentem vele,mert azok akar 100-200A leadasara is kepesek Stabilan
Nem is olyan rossz ez a 31 dolláros kis kijelző! A legnagyobb baj az, hogy egy szót sem értek angolul, így csak próbálkozom a programozásával! Be tudom állítani a pakk kapacitást, így jelzi az akku pillanatnyi töltöttségét is. Egy alkalommal már a még rendelkezésre álló időt is sikerült kijeleztetnem vele! Jó lenne, ha ezek a beállítások nem csak szerencsével, hanem tudatosan is mennének!
Nektek köszönhetően az alap-bekötés tökéletesen sikerült; így a védelmi-funkciókon kívül mindent tud a műszer!
Jó lenne egy magyar nyelvű gépkönyv, de gondolom, hogy ilyen nem létezik, s téged sem terhelhetlek azzal, hogy fordítsd le magyarra az angolt!
Mivel az adatlapod hiányos; így csak gyanítom, hogy "f27 szerviz"-l egy hullámhosszon vagytok! Még mindig azt hiszem, hogy Ferenc kerékpárjánál nem a motor, hanem az akku miatt volt a 25km/h-s sebességhatár! A kijelzőm 1,75kW-t mutat, amikor a 48V/800W-s motorral 45km/h-s sebességgel haladok. Nekem a vezérlőm 38A-s áramkorlátú, a Ferenc vezérlője ha nem tévedek 40A-s áramfelvételt engedélyezett.
Úgy tudom, hogy Misi tudna szélvédőt is beszerezni a robogójához; úgy már majdnem autó-szerű védettségben utazhatnál, ha a robogó mellett döntesz!
Szerencsére a cégnél van külön motor/kerékpár tároló (és ott kialakítható töltési lehetőség is), úgyhogy a bringa vs robogó kérdés nem gond. Viszont a 25 km/s korlát inkább, a bal térdem már nem szereti a hosszú távú bringázást, ezért nem zavar, ha elmarad a kerékpározás adta feeling.
Jobban zavar, ha feltartom a sort, vagy egy amúgy 30 perces út 45-50-be telik, mert az utolsó 5 km-en már tolom a bringát :)))))))
Vigyázzatok a 48V-os akkuval működővel, mert jelentőset változtattak a 36V-os képest.
A 36V-os akku könnyen cserélhető, akár pót akku vagy 15Ah-is csatlakoztatható az elektronikára. (a dobozba ugyan nem fér el)
A 48V-os pakkot nem tudtam javitani. Van három hibás elektronikáju és egy jó akku. Végül 36V-os változathoz tértem vissza. A konzol és motor maradt a régi.
Ha napi munkába járáshoz keresel ezközt, akkor valóban jó alternatíva egy Bionx.
Én napi 2x24 km-re használom majdnem a leg alapabb verzióval (250W-os motor 36V 8Ah akku), és bár benne van még a 25 km/h-s sebesség korlát élmény vele a munkába járás. 48V-os rendszerrel, kicsit fickósabb akkuval kilőtt sebesség korláttal árulnak a neten egy Bionx-es kerékpárt, érdemes átgondolni.
A robogóval ellentétben megmarad a kerékpározás élménye is. Ráadásul egy munkahelyen robogót biztosan nem lehet bevinni az irodába, egy kerékpárra még van esély (már csak a töltés miatt is jó).
az elkelt. Ez volt előszőr hirdetve de közben szereztem egy másikat is és akkor lett leakciózva 280e-re. Az el is kelt 2 nap alatt, de ahhoz nem nyúltam az úgy ahogy jött el is ment. Ez az enyém amin új és nagyobb átmérőjű gumik vannak, nagyobb új hátsó féktárcsa hosszabb első teleszkóp és a plusz kijelző amit beépítettem.
A dízel "olajkályhámat" pedig 83 %-ban városban használom, ennek jelentős része a munkába járás. Szívem szerint egy Nissan Leaf-fel váltanám ki, de arra nem futja, így próbálok alternatív (és megfizethető) megoldásokat találni.
500 e már szimpatikusabb :) Már csak azt kellene látnom, hogy ez milyen mértékben kompromisszum ez eredeti elképzeléseimhez.
Az a baj, hogy még pedelec-et sem próbáltam soha. Lehet, hogy egy "olcsóbb" KTM BionX is megtenné (esetleg némi tuninggal megbolondítva). Napi 2x21 km-t teszek meg a munkahelyig meg vissza, tavasztól őszig bevállalnám, hogy ne a kormot eregessem a 2000 ccm-es dízel autómmal, hanem valami környezetbarátabb (de legalább olyan gyors és élvezhető) módon oldjam meg.
Hurrá mêgsem kuka az akku :)
Kissé nehezen indult el a töltés , kérdésedre válaszolva 17 ah az akku, tudom nagyobb kellene de egyenlőre ez van :) ezt kell szeretni. Remélem a hétvégén lesz időm rá ( amennyiben nem kell dolgoznom )
Hány darab készül? Még nem adtad el az előzőt? Egy kedves barátomnak figyelmébe ajánlottam, hogy készítesz strapabíró elektromos kerékpárt; remélem megkeres Téged!
Sajnos a tegnap esti időtöltésem kissé szomirű eredményre vezetett, két akksi igencsak kukásnak tűnik teljesen nulla a bennük lévő feszültség. A vezérlőre alkotok egy fedelet. Összeszerelem a többi meg kialakul. :)
Szoval 24V 12 Ah Li Nm a pontos adatai az akksinak. Bar van ahol spec 11.25Ah-t ir. Valakinek otlete honnet tudok beszerezni vagy hol tudok epitetni egyet ?
" ... 24V/11.25mAh Li-NM akksit..." Ezek az értékek valahogy nem stimmelnek. A 24V rendben de a kapacitás 11.25 mAh értéke nem stimmel. Túl pontos és túl kicsi érték, hogy valós érték legyen. Szóval mennyi az annyi?
Az akupakkot megnézem ,hogy mekkora ( de ez még változhat), az anya megoldódott. A levelezés alapján én konkrétan a motorra gondoltam nem a komplett kerékre :)
Lehet, hogy az a két ellenállás eredője együttesen adja az eredetileg beépített ellenállás értékét! Ha rossz a vezérlőd: Kínából rendelve 5eFt-körül juthatsz hasonló tudású kefés motorhoz valóhoz!
Általában a jármű gyorsítása az igény! Ezeknél a masináknál ha korlátozót építenek be, az nem csak a sebességet veszi vissza, hanem a jármű erejét is csökkenti, ezáltal a gyorsulás is lehangoló lesz!
Elektromos biciklihez keresek 24V/11.25mAh Li-NM akksit. Esetleg olyan megoldas is erdekel, akinek elkuldom a hazat es megepiti bele az uj akksit. Ha valakinek jo hirneve van, miert ne? Akar, ha csak ugyes kezet igyenyel magam is osszerakom, egyszerubb dolgokat megoldok magam is, de egyebbkent, szakertore biznam inkabb.
Montego Elan biciklibe kellene. 250W-os, ha jol emlekszem, de ezt meg le kell ellenoriznem.
Eze gy teljesen alap szintű általános vezérlő, a PWM-et az LM339 komparátor IC-vel álíltják elő. Nekem is valami hasonló van a rollerembe, csak kapott egy kisebb tuningot.
Ugyanis a sima egyszerű vezérlőknél te a gázkarral a pwm kitöltési tényezőjét állítod, míg a különféle üzemmódok jellemzően az áramkorlátot veszik le. Persze összefügg a kettő, de messze nem azonos dolog. Lásd indulás, amikor kis kitöltésnél is nagy áramokat fog kérni a motor, vagyis amikor a nyomatékigényed nagy.
A jobbfajta vezérlőkben állítható is hogy mely üzemmódot szeretnéd használni, hogy az alapjeled - gázkar - az áramot szabályozzon vagy feszt, kitöltési tényezőt. Persze vannak korlátok.
A savas pakk megvan . A lebontott kupakról , és a párhuzamosan forrasztott ellenállásról meg valahogy sejtettem a matatást :) Létezik az , hogy nincs benne lassításra korlátozásra lehetőség? Szeretném valahogy Az eco, normál , turbó beállítást . Olvastam bizonyos vezérlőknél van egy trimmer poti amivel lehet ezt állítani, alapból egy több állású kapcsolóra gondoltam amivel fix ellenállásokat kapcsolok :)