Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Ha jól gondolkodok, akkor elég lenne két helyre berakni visszacsapót. Az egyik akár az egyedülálló radiátor bemenete is lehetne. A padlófűtésnek gondolom van egy osztó-gyűjtője, oda meg mehetne a másik.
És elmegy beállítani a paramétert? Erről a paraméterről még nem tudtam mire való, amikor az opentherm gatewayjel próbáltam vezérelni a kazánt, és csak a fűtés ment. Úgy tudom a 00 érték pont arra szolgál (Plug&Play beállítás a gyári baxi vezérlő kézikönyve szerint), hogy a kazán bármilyen termosztáttal kommunikálni tudjon. Ha a sajátot látja, akkor a B&P protokollra állnak be, ha meg valamilyen egyéb openthermes termosz van rákötve, akkor a standard üzenetekkel kéne kommunikálniuk. Ezért is nem említettem, és ugye ez is szervizmenüs paraméter, tehát nem célszerű piszkálni, csak ha már lejárt a gari... Légyszives majd írd meg hogy mire juttok vele!
Ma Beszeltem a Szatmarival (onnan vettem a kazant) es adtak egy tippet. A 67-es parameter (opentherm) alapbol 00-on van, ami "plug and play" modnak felel meg.
Azt mondta a szervizes, hogy ezen a paramteren a 2-es ertek a "standard opentherm" nek felel meg. nyilvan egyszer sem biztos, h a tado (vagy barmelyik mas termosztat) nem erre az ertekra all be amugy is, de egy probat meger.... (Azt mondta, volt mar, hogy ezt allitaniuk kellett, hogy menjen rendesen termosztat)
Nagyon köszönöm a rajzot. Jó ötletnek tűnik a visszacsapó szelep, bár bontással jár. Ma a thermo fejeket csavartam 3-asra és az első radiátort, ami melegszik szinte teljesen le.
Ez a szívóhatás magyarázná ezt a jelenséget is, hogy az emeleti legelső radiátor melegedik kb azonnal, ahogy HMV bekapcsol? Valóságban az a kötés jóval rövidebb, mint az abrán. Később sorban az alsó 3 (szobák) majd végül az alsó egyetlen radiátor legvégén pedig a padlófűtés első része. Kb 20-30 percet működik így a kazán, mire a tartály eléri a kívánt hőfokot (45 fokra van állítva a melegvíz hőmérséklet HMV részen).
Akkor fölösleges ilyen 58-60 fokos vízzel fűteni. kb nekem is 70m2 kell fűteni.Egyébként így ahogy Te használod mekkora gázfogyasztás szokott produkálni?
Rajzolgattam, és szerintem az a gond, hogy amikor a tartályt fűtöd, akkor kialakul egy szívó hatás a fűtőtestek felől, és meg tud fordulni bennük a víz.
A lilával jelölt helyekre tetess be visszacsapó szelepeket.
A hólyagos radiátort meg cseréltesd garanciába, mert amelyiken feljön némi fűtéstől a festék, azzal gond van. 90 fokot simán kellene bírniuk.
És a szívó hatás, ahogy sejtem, de aki jártasabb a hidraulikába vagy megerősít, vagy lehülyéz, egyiken sem sértődök meg :)
Véleményem szerint nincs ott semmi gond csak a felmenő visszatérőben felszálló meleget érzed az R csatlakozónál. A hólyagos radiátort zárd félig el, ha még mindig problémás akkor még jobban. Továbbra is azt mondom hogy az egész radiátor és padló köröket be kéne állítani.
Nem tudom milyen elven működik a váltószelep, de most, hogy beüzemeltem a fűtést, használtam melegvizet úgy, hogy átváltson, most mintha való minden víz a tartályba menne, a radiatorok fent nem melegszenek. Lent viszont melegszik a padlófűtés.
Ha ki van nyitva a radiátor 27 fok van a hálóban :) A tartály a földszinten a kazán és a meleg radiátorok fent. Később az egyetlen lenti radiátor is felmelegszik. Az egész radiátor nagyon meleg. A törölköző szárítós ami a legközelebb esik a kazánhoz az emeleten már hólyagos felületű (a festés feljött).
" az emeleti kinyitott állapotú radiátorokban keringetni a tárolóba szánt hőmérsékletű vizet"
Az nem lehet, hogy gravitációban felmegy az emeletre a melegvíz?
ddius, mennyire melegednek át ilyenkor fent a radiátorok? Teljes felületük forró, vagy inkább csak a felső részük, és az aljuk jól érezhetően hidegebb?
Nálam 1 db 22k 600/2000, 1 db 22k 600/1800, 2 db 22k 600/1200, 1 db 22k 900/900, 1 db 22k 900/700 és 1 db törölköző szárító van, a hasznos négyzetméter 70, szigetelve nincs. Állandó 50 fokos előremenővel simán kifűtöm, még akkor is amikor -20 fok volt.