Megnéztem a szerkezetet. Nincs benne rugó, csak egy golyócska. Így erre a mosógép szifonra bízni a vész esetén történő visszáramgátlást lehet nem túl célszerű.
Vannak ide inkább ajánlott termékek? A csatorna az út alatt bőven a pincében levő mosógép szintje alatt van, de az utcai csatornafedél nem. Pedig az a szint amihez a visszáramveszélyt nézni kell, ha jól tudom.
Arra jutottam, hogy meglévő (ami a képen is van) T-idom marad és alá Y plusz 45°idommal csatlakozok be. Aztán ha nem működik így jól, akkor még szét lehet bontatni és a T-idomnál Y-ra cserélni.
Bár az Y + 45°idom magassággilag nagyobb, hosszabb helyet igényel. Ekkor alatta az új bekötést is lejjebb kell vinni. Az annyira már nem tetszene :D
Ha megfelelő dimenzióval, eséssel szereled és ki is tudod szellőztetni a végét(max egy dimenzióval kisebbel)akkor csináld, ahogy eredetileg elképzelted.
Ez a bekötés, amit most csinálok ez kültéri mosogatóhoz lesz és ha esetleg valamikor lenne valami tároló vagy garázs a kertben, akkor ahhoz tudjak csatlakozni közelebbről. Szóval ezen a kültéri csövezésen (is) ki tudom szellőztetni az egész rendszert. Feltéve, ha nem érződik belőle zavaróan a bűz. Akkor a tetőtérbe vagy a tetőn kívüli szellőzés marad.
Lényegében a Te eredeti verziód is képes a keletkezett szennyvíz elvezetésére, de nagyobb az esély a vákum kialakulására a csővezetékedben, ami egyrészt lassitja az áramlást, másrészt a bűzzárakból kiszívhatja a vizet.
Egyébként a mosdó piszoár és a WC a legveszélyesebb hely a dugulásra.
A lefolyóba önthető szuper vegyszerek szinte semmit se érnek,csak a számlán jó feltüntetni. :)
Hidd el,öntöttem már be sokszor Ausztriában 100 Euro/L vegyi anyagot mechanikus tisztítás után!
Csak és kizárólag a jól kiépített megfelelő átmérőjű lefolyórendszer a tuti,ami sajnos a pufajkát a WC-n lenyomó,meg a nedves törlőkendőt lenyomó,"mindent bele" felhasználók ellen sem véd!
Nekik csak a kiásott gödör jó,amit ha már majdnem tele van,betemetnek.
A szennyvízvezeték kiépítésének megfelelő technológiai utasításai vannak.
Ez természetesen országonként változó,hogy mit hogyan kell és lehet beépíteni.
Pl. vízszintes elvezetés esetén a 89 fok elkerülendő,helyette 2x45 fok beépítése javasolt.
Illetve a T idom csak függőleges ejtővezetékbe való csatlakozáskor használatos.Kivéve ha más módon nem összehozható a vezetékrendszer,mert nincs hely az ágidom + 45 fok beépítésére.
Azt néztem, hogy egy csomó helyen ilyen függőleges ágba merőlegesen csatlakoznak be és nem Y-idommal. Régebbi panellakásoknál a wc és mosdó/mosogató csöve. Sok tízezer lakás készült így. És nem hallani problémákról.
Igazából nem látom a műszaki fontosságát a 45°-os bekötésnek. Jön a szennyvíz az 1-2 %-os lejtésű csövön. Aztán hogy 45°-ban vagy 90°-ban folyik (esik) tovább, ugyanúgy lemegy a cucc. Vagy rosszul gondolom?
Természetesen lehet dugulás lefolyókba nem való anyagok miatt is . Pl. vatta , betét stb. De aki ilyent tesz, tárja fel maga vagy viselje a tisztítás költségét.
Nos a veszélyeztetett helyek amiket bent kell tisztítani.
Mosdó kagyló, kád és mosogató.
Mosdó kagyló lefolyója ritkán dugul el... nálam soha, a mosogató - eldugulhat a szifonnál. Korábban 2 -3 évente szétszedtem a szifont, de Valamilyen tanácsra a 2 - 3 hónapos alapos lefolyó pumpálással lerakódás már vagy 25 éve soha sem történt.
Igen van a WC pumpa neve csúnyán hangzik, de lehet nevezni lefolyó pumpának is.
Kádnál ? Hát ott a padló összefolyót kb. havonta egyszer tisztítani kell ... kézzel.
A minap egyik rokonnál családlátogatás .
Egyszer csak észlelem a feszültséget. Kiderült, hogy a mosógatóba mindig tesznek egy pót szűrőt... az elkalódott. A bekövetkezendő katasztrófa miatt volt a feszültség. Mondtam nem dugul az el, ha gyakran pumpáljátók. És vegyetek legalább 3 db. pótszűrőt
Ja volt vagy 6 flakon csoda vegyszer dugulás elhárításra.
Látom tömeges hozzászólások vannak szennyvízelvezető 110 -es cső kialakításáról és a rendszerbe tisztító nyílások beépítéséről
Nekem több mint 30 fm szennyvízcsatorna megy a telken a fogadó aknáig.
Sk. építés jó 25 éve. Az összetolásnál kenőszappan és jó ha volt 2 fő, de azért mindent nagyjából egyedül.
A 90 fokos könyökökön kívül be van építve 3 db Y tisztító nyílásnak.... fent megjelölve a helyeik, hogy ne kell jen feleslegesen ásogatni. Majd .
Miért Y és nem T ?
Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a szennyvíz csak egy irányba halad. A tisztítás.... ami azért elméleti slaggal megoldható.
Mitől lehet dugulás ? Sok mindentől. Nálam pl. egy toldásnál ( ott eternit és a műanyag találkozásánál ) egy minimális résen egy gyökér benőtt . Egy cérna vastagságú gyökér. De az nőtt - nőtt és szépen megfogta az uszadékot. Amig a víz elment addig semmi baj majd a záródás után bizony felgyülemlett a szennyvíz. Diagnózis dugulás. Ez is ok. csak hogy hol , Nos azt úgy lehet megállapítani, hogy a fogadó - átemelő akna fedele le és visszafelé az első Y kinyitása, be a slag és ha folyik a vi itt biztos nincs. megyünk a következő Y -ig felnyitjuk slaggal víz próba , ha átfolyik itt sincs dugulás. A 3. Y nál ha már nem folyik át az után lehet a dugulás, tehát a 3 és 2 Y között. A még szabad Y nál (2-es ) visszafelé bedugunk egy kampós drótot meg piszkáljuk. Legtöbbször némi ügyeskedés után megindul az áramlás. Lehet csőgörényt is alkalmazni, de legtöbbször nem kell. Ezután megnyugtatásként slaggal átmoshatjuk a rendszert.
Nálam a két Y között kb. 8-9 m volt. A bedugott drót úgy 3 m-re ment vissza felé. Nos ott egy feltárással meglett a bűnös a gyökérke.
Ott tömítő paszta, neylon muff stb. Gátat lehet vetni a későbbi gyökér benövésnek. Szépen hangzik úgy - e ez a tömítő massza . Az nem más volt mint sűrű cement habarcs nylonba csomagolva a cső körül. Elmúlt 12 év és gyökér benyúlás benövés nem volt. Müvelet 4 óra... a legtöbb az ásás, a feltárás , de 4 óra alatt egy cirka 40 eft -os műveletet váltottam ki. '12 éve.
A meglévő T- idomot tedd át a régi vízszintes csőre tisztítóidomnak, fordulj rá 2×45° fokkal a függőlegesre, amibe az Y-idomot tedd be áttolókarmantyúval.
Az új vízszintes szakaszba az Y-ba tegyél egy 45°-os ívet, utána egy T- idomot tisztítónak, így megoldott lesz minden irányban az esetleges tisztítás.
Köszi! Kipróbálgatom majd mindenhogyan, megkeresem az optimális működését. A tepsiben egyéként is csak 70 fok körül kell lennie, oda szerencsére már van mérőm.
Tehát elvileg úgy működne, hogy indításkor kinyitni teljesen, majd ahogy sárgul, (melgszik és nő a kipárolgás) akkor elkezdeni visszazárni annyira, hogy ne sárguljon? Vagy lejjebb kellene engedni az égőket? (ezt szintén nem lehet a gyári kialakításában megtenni)
Étteremben sosem láttam kormozódást ilyen denszeszégősekkel, de ott nincs is az a körbefogó szélfogó. Lehet, hogy az a fő bűnös?
Az égőpasztáknál pedig abszolút semmi szabályzási lehetőség nincs, csak kupak le, és meggyújt.
Kb 3cm-el az égő fölött van egy sík tepsilap. Végig teljesen nyitva van az égő. Eleinte tökéletes az égés, de csak úgy 5 percig, aztán elkezd besárgulni, 10 perctúl már úgy ég mint ezer részeg misegyertya egy csomóban, majd huss kialszik.
Tegyem 4 sarkán téglára, hogy alulról több levegőt szívhasson és zárjak rajta ahogy sárgulni kezd? Meghajlított bicikliküllővel bele lehet nyúlni.
Abban, a gyári helyén a gyári cucc, rajta a tepsi. Első sütés egy gömbgrill rácsán volt, biztos ami biztos... a gömbgrill alja is ki volt nyitva. Egy sík felületet, egy vaslapot kellene alá rakni? Vagy még jobb lenne egy domború felületet? (pl megfordított tárcsát?)
0,9dl denszesz fér bele. Ez kb fél óra alatt elég (elkormol) a füstölőtepsi alatt. Hidegen teletöltöttem, majd visszaöntöttem, s hogy ne legyen denszeszgőzös, meggyújtottam a betonon azt a maradékot ami nem csurgott vissza az égőből. Nem volt rajta a tepsi, csak szabadon. 20 perc után meguntam, elfojtottam, majd kitettem a lépcsőre kipárologni. Így szabadon fel se forrósodott, töredéknyi denszesz is sokáig égett benne, természetesen alig lehetett látni a lángot, nemhogy narancssárgán kormozna.
Van olyan zselés izém is, még nem próbáltam ki. Könnyű lenne házilag is legyártani. Denszeszbe kalcium acetátot kell önteni és begélesül. youtube-on sok videó van erről. Gyakorlatilag beszivacsozott denszesz. Az a fő előnye, hogy nem lötyög ki, minden másban ugyan azt tudja. Égőpaszta a neve.
Ha sárga, akkor nem kap levegőt. Hol használod? Az eredeti állványban, amit a füstölőhöz adtak?
Amúgy folyékony denszesszel baromi veszélyes. Ha kiborítod, szépen felgyújt mindent. Vendéglátásban chafing-nak hívják, es egy paszta állagú etanolzselét égtnek benne.