Így van, semmi sem lehetetlen. :-) A vöröslő sásliliből egészen nyugodtan ültethetsz a sekély vizes részre is, nálam nagyon jól érzi ott magát, és egészen őszig szép zöld a lombja, akkor is, amikor a talajban a szárazságtól már kezd kicsit megzakkanni.
Caterina, Dogfüggő...igazatok van, a képen természetesen írisz látható, és ez fagyott ki nekem. Köszönöm szépen a nagylelkű felajánlást, van sásliliomom is, de nem a vízben, hanem a parton a kis tónál, "ő" szépen áttelelt. Én egyébként Békés megyében élek, de ez nem az az ország ahol nagy távolságok lennének, szóval koránt sem lehetetlen, hogy egyszer még látjuk egymás tavait akár élőben is.
Nnnnaaaa......akkorát ugrott valamelyik koi, hogy megijedtem hirtelen. Randalírozni bezzeg tudnak!
Na, a lótuszomat megnéztem kiváncsiságból. Lehet kár volt a múltkor kivenni a tóból és átültetni, mert egy picike rizóma darab kilógott az iszapból. Azt megtapiztam, és bizony elpuhult. Valószínű kirohadt az egész. Ez van. Eddig sem bírta még soha. Először volt, hogy át tudtam teleltetni. Hagyni kellett volna békén, de fene sem gondolta, hogy él!
Mert olyasmit is lehetne, hogy pl. valami cserépbe beülteted a citromfüvet, és úgy helyezed el (akár téglákra állítva), hogy a töve már ne legyen vízben.
Az egész hóbelevancot aztán el lehet takarni kövekkel, ágakkal.
Tuti itt a tavasz, mert virágzik a rhodim, és megjelentek a vizisiklók is. A koik persze nem ívnak most sem. Felzabálják az ikrákat, amit az aranyhalak leraknak. Bánja kánya, van elég. 1-1 csomó fonalast ilyenkor felszedek a víz széléből, ami tele van ikrával, és át szoktam telepíteni a bödönökbe, meg egyéb kisebb tócsáimba. Szúnyoglárvák ellen jó lesz a kikelő ivadék.
Jut eszembe, nálunk a boglárka is jól elvan a sekély vízben két éve, sajnos a pontos fajnevét nem tudom. (A virágágyból telepítettem be, ott úgysem érezte jól magát.)
Ez nem írisz? Sajnos a szemem már nem a régi, de én annak látom inkább. Nálam a H. fulvák lazán áttelelnek már két éve a sekély részben a gyökerükkel. Magam is meglepődtem rajta. :-) Ha nincs Neked, és nem laksz messze, adok szívesen.
Nálam ezek a sásliliomok istenien érezték magukat a vízben, tavasszal aztán hiába vártam, hogy kihajtanak - valószínűleg megfagytak a gumók a sekély vízben. Helyettük az idén mentával próbálkozom.
Na, majd meglátod....egy idő után rá kell, hogy szokj a mojito koktél-ra, mert nem győzöd már hova rakni. Kb. úgy terjed, mint a borostyán: egy ideig talán bizonytalankodik egy kicsit, aztán egy napon azt veszed észre, hogy ki sem kell menned a kertbe menta levélért, mert már bent van a lakásban. Ez persze csak tréfa volt, de nem jár messze a valósághoz.
Van egy elég különleges sásliliomfajom is, melyet csak nagy valószínűséggel Hemerocallis flavának azonosítottam be, azzal is próbálkoztam, a beültetett példányoknak csak kb. a fele maradt meg a tóban, szóval nem mindegyik bírja annyira jól.
Köszi! :-) Nyár végére erősen „dzsungeles”, de én nem bánom, mivel semmiféle szerkentyűt nem használunk a víz rendben tartásához, és így rendben van. Annyi helyet szoktunk kitisztítani, hogy lehetséges legyen a halak látványetetése. :-D