Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.07 0 0 505
Általában ekkor nem készültek fényképek, így célszerű megvárni, hog ŐK forduljanak bírósághoz. Esetleg érdemes bemenni, mintha nem is kaptál volna felszólítást, hogy van-e tartozásod, és ha igen, mutassák már meg a képet, a lényeg erről a bemenetelről a félreértések elkerülése érdekében ne készüljön semmiylen dokumentáció.
A 2001-es elévült már rég, ha nem volt megszakítás, pl. egy igazoltan átvett felszólítás.
Egyébiránt elévülés felé tart a 2002-es is, igaz nem ismerem a pontos dátumokat, de határeset. Kérdés mikor jött a levél, pontosan? Tértivevényes?
Előzmény: Diótörő (495)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.07 0 0 504
A másik gépkocsi üzemeltetése során merült fel a kár, úgymond az ő érdekkörében. Volt már nem egy ilyen kutyás eset, így fizetnie kell a biztosítónak.
Előzmény: Ironed (484)
Alpári Gnác Creative Commons License 2007.04.06 0 0 503

Nekem is hasonló a gondom.

A Budafoki úton parkoltam, illetve azt hiszem nem az a neve, mindenesetre az az utca, ahova a Petőfi híd budai oldalán először lehet lekanyarodni balra, a kifelé menő oldalon, az Irinyi utca után.

Mikuláscsomag.

Direkt visszamentem megnézni az utca elejét és nem volt tábla, hogy fizető.

Ahol álltam, onnan nem lehet automatát se látni, az út ott kanyarodik kissé.

Kell nekem tudni, hogy az ott fizető?

Telefonos parkolásom van, éppen azért, mert nem akarok fizetés nélkül sunnyogni, ezért is bosszantó, hogy akarok én fizetni, de nem hozzák tudomásomra, hogy kell és megbüntetnek.

Nem várható el a parkoltató cégtől, hogy kellően tájékoztassa az ügyfeleit?

Előzmény: Diótörő (502)
Diótörő Creative Commons License 2007.04.04 0 0 502
Azért ha tudtok legyetek szivesek jótanácsot adni.Főleg, hogy abban igazam van-é, hogy ha tábla nem jelzi, akkor kell-e fizetni a parkolásért?
Előzmény: Diótörő (495)
Yosser2 Creative Commons License 2007.04.04 0 0 501
Hát a srác elvileg belehajtott a pirosba (kb 20-al), oldalról belementek és ahogy kifarolt a kocsi elütött egy gyalogost, aki belehalt. erre kapta a lenti ítéletet.
Tralfamador Zog Creative Commons License 2007.04.03 0 0 500

A leülős cucc és a 6 év eltiltás nagyon durva szabályszegést feltételez.

A kegyelem elég neccesnek tűnik.

Inkább menjen el külföldre dolgozni és tegye le ott a jogsit, az eltiltás a MK területére érvényes csak.

Előzmény: Törölt nick (499)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 499

Ehhez szerintem tudni kéne azt is, hogy a balesetet "hivatásosként" okozta vagy "úrvezetőként". Mert ha "hivatásosként" követte el, akkor ezt nyilván a bíró már mérlegelte.

Előzmény: Yosser2 (498)
Yosser2 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 498
Köszönöm a segítséget. Esetleg még egy kérdés: mi a reális esélye a kegyelemnek, ha mondjuk szükséges lenne a munkájához? vagy van jobb érv?
Előzmény: Modestinvs (497)
Modestinvs Creative Commons License 2007.04.03 0 0 497
De igen, az igazságügyminiszter előterjesztésére a köztársasági elnök adhatja. A kérelmet az első fokon eljárt bírósághoz kell benyújtani. Célszerű védőügyvéd segítségét igénybe venni.
Előzmény: Yosser2 (496)
Yosser2 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 496
Gondolom ezt a kegyelmet nem a köztársasági elnök adja. Mi ennek a módja? valami kérvényt kell benyújtani indoklással a bírósághoz?
Előzmény: Modestinvs (494)
Diótörő Creative Commons License 2007.04.03 0 0 495
Üdv Mindenkinek !
Ezügyben már kaptam pár hónapja jótanácsot, de most élesedett a téma, ezért újra felhozom.
A Tv-kben sokat hangoztatják, hogy régi parkolási témákat nem kell befizetni, ill. nem jogos a mostani behajtásuk.Nekem ma küldtek ki 2001 és 2002-es pótdíjat.A legutolsó 200203.27.-i dátumozásu.Ennyi időre már nem emlékszem vissza, hogy küldtek-e felszólítást, de úgy rémlik, hogy nem.Persze mikulás csomag volt,gondolom.Azt a kocsimat már régen el is adtam.Szerintetek ezt ma ki kell-e fizetnem?Érdemes Bíróságra menni, mert ott vesztés esetén még több is lesz az összeg?
A másik:A XI. Kosztolányi térről, illetve annak a régi Volánbusz pu. részéről van szó.Ott nincsenek minden utcasarkon kitéve a táblák, hogy fizető parkolóról van szó.A P betűs tábla ott van, de hogy fizető, az nincs.Kell-e ebből nekem tudnom, hogy ez fizető és körbe kell járnom a teret,megkeresni, hogy van-é automata?Meg fogom venni a Kreszt, hogy az mit ír elő, de szerintem ( elég régen vizsgáztam) ha nincs külön jelezve, akkor az nem fizető.
Előre is köszönöm a tanácsot.Sziasztok: D.
Modestinvs Creative Commons License 2007.04.03 0 0 494

A hat éven belül csak kegyelem révén. És a hat évbe a fogházban töltött időt nem számítják bele - viszont azt az időt, ami a jogosítvány bevonásától a bevonulásig eltelt, igen.

Előzmény: Yosser2 (493)
Yosser2 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 493

Sziasztok!

Bízom benne, hogy valaki tud itt segíteni. A következő történt, egy barátomat közlekedési szabály megszegése miatti halálos közlekedési baleset miatt 5 hónap fogházbüntetésre ítélték és mellékbüntetésként 6 évre eltiltották a gépjárművezetéstől. A büntetést letöltötte. A kérdés az, hogy most utólag van e bármilyen lehetőség a jogosítványa hamarabbi visszaszerzéséhez. Például ha szükséges a munkájához, vagy akármi....

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdvözlettel: Yosser

Tralfamador Zog Creative Commons License 2007.04.01 0 0 492

(4) Kerékpárral
a) a kerékpársávról - kivéve, ha jelzőtábla erre utasítást ad, továbbá ha a kerékpársávot a balra bekanyarodás céljából az úttest felező vonalának közelében helyezték el - vagy,
b) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá
c) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

Egyértelmű, hogy a c./ pontnál nincs megkötés.

Előzmény: chikken (491)
chikken Creative Commons License 2007.04.01 0 0 491

Hello

Tudja e valaki hogy a kresz 54§ 4.bek. c. pontja lakott területen belülre is vonatkozik e, vagy csak lakott területen kivülre.

udv: laszlo

Ironed Creative Commons License 2007.03.31 0 0 490
:-) ott a szakszerű meghatározásért a pont...;-)
Előzmény: Modestinvs (489)
Modestinvs Creative Commons License 2007.03.31 0 0 489

"én ugye az autóst vétlennek érzem"

Vétlen is.  :) A veszélyes üzemért viselt felelősség épp azért fokozott, mert a megállapításához nincs szükség vétkességre, azaz szándékosságra vagy súlyos gondatlanságra.

Előzmény: Ironed (487)
Ironed Creative Commons License 2007.03.31 0 0 488
jah....a kavicsfelverődéses példa teljessen jó...uez a helyzet most is...hm..ezt se tudtam...:-)
Előzmény: Ironed (487)
Ironed Creative Commons License 2007.03.31 0 0 487
Hmm akkor az én gondolatom nem korrekt...a veszélyes üzem ugy pontos ahogy mondod...érdekes én ugye az autóst vétlennek érzem de akkor a kötelezője terhére lehet fizetni...oks. Köszönöm...:-)
Előzmény: Modestinvs (485)
Centi the real Creative Commons License 2007.03.31 0 0 486

Ha valóban kóbor volt a kutya, akkor a polgármesteri hivatal is felelős, hiszen a kóbor ebek begyűjtése az ő feladata....  szerintem KGFB-re nehézkes az intézkedés, de nem lehetetlen.... Cascora minden bizonnyal menne, és a polgármesteri hivatalt is zaklasd, főleg, ha rendőrségi jegyzőkönyved is van amiben az "eb státusza: kóbor"..

Cm

Modestinvs Creative Commons License 2007.03.31 0 0 485
A biztosító természetesen nem akar fizetni - de nincs igaza. A veszélyes üzem működtetője csak akkor mentesül a kártérítési felelősség alól, ha bizonyítani tudja, hogy a kárt az üzem működési körén kívül eső, elháríthatatlan ok idézte elő.  Hogy analógiát is mondjak: köztudott, hogy a kavicsfelverődéssel okozozz károkért is felel az autós.
Ironed Creative Commons License 2007.03.30 0 0 484
Sziasztok!

Bemásolok egy másik forumos kérdést egy honlapról...lehet h ide is eljut a srác....mindenestre én kiváncsi lennék a véleményekre... Én úgy gondoltam, hogy a kötelező nem fizet mert nem másik autó okozta a kárt illetve szerintem nem az autós a hibás -nem számíthatott a zebrán sem egy átrohanó kutyára...A kérdezőnek egy esélye van ha a rendőrség mégis megállapítja hogy az autós elkerülhette volna az ütközést, ekkor fizet az autós kötelezője. A kutya apátlan-anyátlan gazda nélküli állat így a gazdájára sem tudnám ráverni Ptk-s alapon a kárt....Marad a veszélyes üzem s mindenki viseli a magáét...Hm? Jól meditálok? illetve _ha_ ez így igaz mégis mit tudna tenni a károsult mert a motor totál....

"Szia Mindenkinek,
Én egy újonnan regisztráló vagyok, és máris a segítségeteket szeretném kérni. Március 28.-án reggel a Hungária krt. - Kerepesi út kereszteződésnél a Lágymányosi híd felé tartottam a belső sávban. A villamosmegállónál lévő járdán (nekem zöld volt, a gyalogosoknak piros a lámpa) átment előttem egy nagy termetű kutya. Én lefékeztem, kikerültem és már elhagyva a zebrát arra lettem figyelmes, hogy a középső sávban egy autó nagy sebességgel elütötte a kutyát, aki hozzávágódott a motoromhoz, amit kilökött alólam és estem egy óriásit. A helyzethez képest olcsón megúsztam. Kint voltak a rendőrök, elmondtuk mi történt. Azt javasolták járjak utána, hogy a biztosító ez esetben fizeti-e a káromat. Természetesen utánaérdeklődve, azt mondták, hogy nem mert a kutya a hibás. Tényleg ő, nem az aki elütötte és nekem vágta? Kérlek benneteket aki jártas az ügyben segítsen amennyiben tud, minden tanácsot szívesen fogadok. Nemrég hívtak, hogy a motor valószínűleg teljesen meghalt, mert elhajlott a váz az esés következtében. 8 hónapos járgány. Ezt tényleg így le kell nyelni? De ha én ütöm el és vágom neki egy autónak biztosan én lettem volna a hibás az autós felé."
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 483
Teljesen egyetértek, ezt írtam. Írtam is, hogy téves értelmezés lenne:

Szerintem téves (szószerinti, merev) értelmezés lenne, ha azt vennék, hogy ne"m volt igazából csere (csak fizika, tartalmi, formai nem), és még 1977 óta nem ikserült"

De nem így cserélték ki, hanem ugyanarra. Nem erre kellett volna, de hogy ez nem történt meg ettől még az én értelmezésemben a kicserélés megtörtént, ráadásul jogszerűtlnül.

Persze a jogalkotó arra gondolt: bevezetik az úkj KRESZT és majd valamikor lecserélik a táblákat, újra. De nem így történt, mulasztott, ugyan cseréltek, de nem arra amire kellett volna. Nyilván ezzel a helyzettel a jogalkotó nem számolt akkor. De ezt a helyzetet szrintem nem lehet az állampolgárokra húzni, és rajtuk számonkérni. mert nyilvánvalóan a jogalkotó célja nem ez volt.

Persze lehetne eltérően is értelmzeni, meg is tudnám indokolni, mondom nézőpont kérdése. De ez már nem lenne igazságos. de persze miért áll ott? Tényleg zavarja a forgalmat, igen ám, de egy jogállamban szerintem akkor lehet valamit számonkérni, ha az jogilag rendezve van, és amásik fél is korrekt, Ld. bizalmi elv. Az más kérdés, hogy akollega nyilván tudta, hogy mi ahelyzet, ez polgéjogban él is. De büntetőjogi szemlélettel csak azt lehet szankcionálni, ami le van írva. Ezért kellett volna a várakozás tilalmára hivatkozni.
Előzmény: Centi the real (482)
Centi the real Creative Commons License 2007.03.22 0 0 482

Balázs!

A kicserérést az érvényben lévő táblára kell megtenni!  Nem a csere a lényeg, hanem a megfelelőség.. SZVSZ..

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 481
A forgalmi rendet a hatályos jog szerint kellett volna kialakítani aközútkezelőnek, műemléki, múzeális jellegeket nem vehet figyelembe.

Szerintem téves (szószerinti, merev) értelmezés lenne, ha azt vennék, hogy nem volt igazából csere (csak fizika, tartalmi, formai nem), és még 1977 óta nem ikserült
kicserélni. A jogalkotó szándék a régi táblákkal kapcsolatban nyilván nem ez volt.
Nyilván nehéz ezt értelmezni, de itt jön be az emberi-jogászi technika, a joglogika, amit persze nekem is elő kellene venni, a többi legalább 7 féle értelmezési módszerrel együtt.
Kicerélés: a tábla - szószerinti értelemben értelmezve arra is juthatok, hogy ki lett cserélve, és az már más kérdés, hogy csak jogilag már nem élő táblára.
A jogszabály pedig csak a kicserélést írja elő, ez pedig nyilván megtörtént, hiszen kötudomású tény a felújítás, még ezt bizonyítani sem kell.
Előzmény: Centi the real (480)
Centi the real Creative Commons License 2007.03.22 0 0 480

:-))  Ön nyert! Valóban '73-ig ez volt a STOP tábla.

Most nem kifogásokat keresünk, hanem  - mint ahogy a topic címében is van  - jogi oldalról nézzük meg a dolgokat. (persze vesszen az, aki csak kivágja a vészvillogót, és beszalad a boltba, nem az ő lelkét akarjuk fehérre mosni...)

Fordítsuk meg a dolgot.: Egy táblára ráfestem szép betűkkel, hogy "parkolóhely, kérem mindkét tengelyével/  kerekével a járdán várakozzon", erre megfelelő hely is van, és Te felállsz a járdára. Szerinted megbüntet-e a rendőr, vagy sem? És jogosan teszi , vagy sem? (SZVSZ meg fog, és tök jogosan, de Te is tudod van erre a cselekményre rendszeresített KRESZ tábla, ami jelentését tekintve a felirattal teljesen azonos).

Ha már jog:  nem mindegy, hogy fegyvernek látszó tárgy, vagy fegyver van az elkövető kezében.  A látszó tárgy lehet egy darab szappan is..( lásd Woody Allen: Fogd a pénzt és fuss...)

Cm

Ps: a buszöböl éppen a tábla miatt buszöböl. A többi tereptárgy pedig KRESZ szempontból indifferens. A Gyilkos is attól gyilkos, hogy megölt valakit... Nem attól, hogy fegyver van a kezében. Persze ezt erősen srkítottan írtam...

Előzmény: Törölt nick (479)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.22 0 0 479

Megfogtál. STOP, elsőbbségadás kötelező. Talán.

De ez a szabály nem is az összes táblára vonatkozik, hanem kizárólag az autóbusz, villamos és troli megállóhelyeket jelző táblákra.

De nézzünk meg pontosabban:

Egy "buszöbölnek" kinéző helyen áll egy oszolp "Autóbusz" feliratú táblával, alatta menetrend, mellette egy váróhelynek látszó fedett helység. Vajon mi lehet?

Ha Vágónál ez lenne a 40 millió forintos kérdés,  (elvből) elbuknád?

Ez csak kifogáskeresés.

Előzmény: Centi the real (478)
Centi the real Creative Commons License 2007.03.22 0 0 478

Ez egy kicsit súlyos lenne...  Tudod hány  - ma már nem létező - KRESZTábla volt forgalomban??  Van amit csak a közlekedési minisztérium irattárában találtam meg..Azt a retro táblát én még láttam igaziban, de aki most vizsgázik, az nem ismerheti.  Te tudod mi lehet következő tábla jelentése?  (piros szegélyű fehér alapú kör alakú tábla , benne egy elsőbbségadás tábla )

Cm

Előzmény: Törölt nick (477)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.21 0 0 477

De szvsz ezek nem függenek össze. Azaz ismerni kell a régi táblákat. Azt viszont az autós nem vizsgálhatja, hogy az egy eredeti régi tábla, vagy felújították a régit.

Az más jogi eljárás lehetne.

Előzmény: Törölt nick (476)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.20 0 0 476
Erre én is gondoltam, de ezek ki lettek cserélve a felújításkor.
Előzmény: Törölt nick (470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!