Három "nagy" piramis van amit Sznofinak tulajdonitanak, persze van több is de ezek provinciális piramisok néven hiresültek el és nem temetkezésre szolgáltak.
Namost a legdélebbi a Medumi , van a középső a tört piramis , és a legészakibb a enyhe hajlásszögű piramis , Dobrovits szerint a déli "medumi" a déli országrészt jelképezte - ez volt a legelső , a szerkezeten is lehet látni - ezután következett a középső tört piramis - ide temetkezett Sznofi , ez már fejletebb szerkezeti rendszerű - és Dobrovits szerint , ami a feltáró véleményével is mnegegyezik - hogy a piramis formája nem statikai problémák miatt tört hanem úgy ahogyan a fáraó koronájának is létezikk az egyesített formája , úgy a piramis is észak és dél egyesítését akkarta jelképezni. A legészakibb a legfejletebb rendszerű- és nagyban hasonlit a keopsz piramis szerkezeti rendszeree - annak mintegy előképe - ő jelképezné északot.
És mit ír Dobrovits a medumi piramis és Snofru kapcsolatáról? Mert van a déli törtvonalú pir. aztán van az északi, és van amit te írsz, h "a harmadik amelyikbe temetkezett". Ez a 3-ik lenne a medumi, vagy hogy van ez? Egyáltalán lehet tudni, h Sznofru hova volt eltemetve?
Van még egy "cikk" az Dobrovits Aladár írta , Sznofru piramis építéséről ír, azt fejtegeti hogy miért épített Szonfi 3 piramist, és mért tört piramis a tört piramis, a lényeg annyi hogy őszerinte , és a cikket elolvasva én is hajlók rá , Sznofi nem véletlenül épített 3 piramis hanem ezzel meg akkarta , még ha sajátos modon ismételni Dzsószer piramis együttesében megbúvó rendszert, már mint az északi királyságnak egy rész a déli királyságnak egy rész , komplexumon belül, ez Sznofi 2 piramissal érte el, vagy valosította meg, a harmadikba temetkezet ahogyan Dószer a piramisába.
A tört piramisról pedig úgy vélekedik ahogyan a feltárója is gondolkodott , a piramis nem azért törtik meg mert statikai problémi voltak hanem mert ezzel észak éd dél egységét probálták meg szimbolizálni , észak az enyhe szögú rész, dél az alsó , és akkárki akármit mond a felvetés logikus és sok dologra magyarázatott ad.
A görög piramisokhoz most csak annyit , hogy a végén még Maria Gimbutasnak lesz igaza és európában volt egy nő központú magas kultúra az ókorban, ami eltünt.
Kiran, a görögországi piramis így ránézésre , lehet hogy öregebb mivel ciklop falazati kialakítási részek is vannak benne , de utána kéne nézni , hogy folytak e ásatások a környéken vagy valamilyen adat van-e arról mikorra datálják az építmény, mert érdekes lenne.
A menekülő járathoz visszatérve:
1. A járatott Mamnunék vagy még az ókori betörök által végzett behatoláskor "töltötték fel" , de kérdés mivel , egyik lehetséges magyarázat lehet a nagy galériában régen szobok voltak , - ez lehetne az egyik magyarázat a galériá melvédjében lévő jukakra- és ennek a kiemelése közben keletkezett "szeméttel" töltötték fel, vagy a királynői kamra záróelemeinek anyagával - de az is lehet hogy a királynői kamra járata is fel volt töltve törmelékkel - bár ennek két dolog mond ellent az egyik a nagy galériába és a királynői járat csatlakozásánál található támaszfák helyei, a másik a szerdábot ahogy sok egyiptologus feltételezi a királynői kamra funkcióját, mivel ezek általában összeköttésben vannak a piramis egyéb részeivel még ha egy kis nyíláson át is.
2. Mikor vágták a járatott : az építés közben , vagy a befejezés után? Szerintem utána mivel a betörök azt hitték arra felé megtalálják Hufu mondai csarnokát ahol a Nílus víze öleli körül a szarkofágot , és később amikor az ókori turisták már betudtak menni a piramisba , hogy megkönyítésk a közlekedést szépen betökltötték a nagy galériában és máshol található hulladékot az aknába mint egy szemetes gödörbe.
Akkor ha jól értem fennmarad cifka kérdése, ki tömte tele a kútaknát és hogy távoztak az építőmelósok. Szar ügy, nem jut eszembe megoldás az adott feltételek mellett.
Nem tudom, ismeritek-e a " maps.google.com" oldalt. Ha nem, javaslom megtekinteni. Az oldalon a műhold ( satellit) gombot kell kiválasztani, és az egész világról összefüggő műholdfelvételen lehet mazsolázni. A piromisokat is klasszul meg lehet nézni, sőt! az egész Nílusvölgyét, vagy a világ bármely érdekesebb részét. A felvélel kb. 2 éves lehet, és a felbontása meglepően jó.
Nem olvastad a 4189-est, vagy nem sikerült értelmezned? Egyébként már többször is írtam neked, hogy mindegy, hogy a Földet tekintjük forgónak, vagy az égboltot, a forgásnak mindenképpen van egy tengelye... ennek a tengelynek az egyik végpontja a láthatár fölött van a másik a láthatár alatt: az előbbit nevezhetjük "Észak"-nak, az utóbbit "Dél"-nek.
talán te válaszolhatnál érdemben a tájolással kapcsolatos kérdésemre. Honnan tudták, hogy a forgástengely pont az északi irány, ha nem tudták, hogy a föld forog ...
Csak tippem van (mint rndesen): a nagy piramist nem hagyták ám békén az évezredek folyamán, merthogy takarásban volt a bejárat. Ennek keresése az arabok részéről olyan finom módszerek alkalmazását igényelte, mint forró ecettel locsolás + faltörő kosokkal döngetés. Ennek folyamán a legenda szerint a lezuhanó kőtömbök zaja (mmint belül) vezette nyomra a bejárat-keresőket. A sztori poénja: állítólag a "feltárást" vezető kalifa pont annyi értéket talált a piramisban, mint amennyibe az egész cécó került. De legalább kijött nullszaldósra, bár sztem az üzleti tervei mást tartalmaztak.
Ha kivégeztük egy időre a tájolás kérédését , lenne egy érdekes kérdésem - lehet hogy ez is újrarágás - de mondja meg már valaki hogy mitől lett tele törmelékkel a nagy piramisban a rablójárat érsd "menekülő" járat ha azzon menekültek szerencsétlen munkások miután """"leengedték"""" a három gránit záró tömböt , mert nem értem hogyan töltötték fel a járatott talán alulról?
A járatott Cavaglia takarította ki és ő csak akkor tudot ott munkát végezni mikor megtalálta az alsó végét a járatnak mivel kén segítségével sem tudta olyaná tenni a menekülő járatban a levegőt , hogy munkát lehesen ott végezni.
Nem kell azért ilyen szigorúnak lenni, August csak a piramisok tájolására kérdezett rá. Én meg sosem tudom, hogy szájbarágós, vagy csak félszavas választ adjak; az előbbi okoskodónak, utóbbi nagyképűnek magyarázható... Szerencsére a moderátor is errejár néha :o)
Igen, úgy látszik nem lehet elégszer mondani. Csak az az elkeserítő hogy állandóan és 100adszor is állandóan valaki visszarántja a topicot valamire amit már millioszor megtárgyaltunk.
Jani, aztán mackensen, előttük 2 tucatnyian, és ez így megy tovább. Teljesen felőrli az új, értelmesebb témákat. És hiába mondod el, kis szünet aztán kezdi valaki más megint :(