Próbálj meg egyik oldalán savval maratott vagy homokfújt síküveget beszerezni.
Kb. 50X30 cm nagyságú elég lesz. Alája tegyél hófehér papirlapot és közelről lámpával világitsd meg az egészet. Kivállóan fogsz látni mindent egy lupé segitségével, ami lehet szemre illeszthető vagy fix állványos.
Én is ilyenen dolgoztam 30 évig. Nem egy hatalmas befektetés és megéri.
Az INCABLOC-kal az a helyzet, hogy annak a tisztitás utáni olajozását szakszerszámra tervezték. Hobbi órásoknak az ára miatt nem érdemes beszerezni.
Kösz a választ, de kb eddig jutottam el. Nem tudom pl, hogy milyen asztallapot csináljak, amiről nem ugrik. Minden hibája ellenére még a kemény hungarocell süteményes tálca volt a legjobb, mert felfelé hajlott a széle, és ha elugrott, akkor a tálca közepe felé pattant vissza.
Jó csipesszel meg kell fogni kétfelől. Érdemes tisztítófával is letakarítani egyszer, mert tapasztalatom szerint a sima benzines áztatás nem segít (nem tudom, géppel és mosófolyadékkal milyen a helyzet). Tisztítófázni úgy is lehet, hogy a kézfejedre helyezed a követ, és úgy tisztogatod a fa oldaláva - a puha kézbőrbe kicsit benyomódik és nem ugrik el. Utána még egy öblítés, és kész. Oroszokkal kezdj, tiszta asztalon, ha elugrik megtaláld. Olajozni is úgy érdemes, hogy csak az olajzó végén legyen nagyon kevés olaj, a csipesszel biztosan fogott követ felülről kínálod meg olajjal, hogy szépen, a közepén álljon meg a csepp. Ha sok az olaj, kifolyik, túlfolyik. A jó csipesz alapfeltétel, 1500 -ért egészen jót kapsz - hegyes legyen és tökéletesen párhuzamos.
Sorozatosan elvesztem a fedőköveket, amikor az inkablocot pucolom.
például tegnap az olajozóval tettem egy kis olajat a hátán fekvő kőre, egy picit megnyomtam, és sutty mint a gombfoci. Vagy hozzáragad az olajozóhoz, és így karom rátenni a lyukaskőre, de leesik félúton, és már nincs meg.
Mondjatok valami bíztatót, vagy tanácsot. Csináljak valami sátrat?
Elég gyakori "system Glashütte" járat, de teljesen leamortizált állapotban. Rozsdás, hiányos, nincs számlap, ez így szinte zérus érték, és a felújításával csak akkor van értelme foglalkozni, ha valóban érzelmileg komoly a kötődés hozzá, és emiatt nem zavar, hogy esetleg jóval többet kell költeni az óra többé-kevésbé felújítására, egyáltalán használható állapotba hozására, mint amit az utána érni fog. Ha ez megáll, akkor nem reménytelen, ilyen szerkezet akad még a ládafiába, számlap és mutatók is kerülhetnek hozzá, az elveszett üveget-rámát is lehet pótolni, csak súlyos kérdés, hogy érdemes-e?
Üdv! Engem erről az zsebóráról érdekelnének információk.Még nagyapámé volt.Az óra sajnos nagyon rossz állapotban van, de szeretném megjavítattni, ha érdemes. (QALITÉ SUPÉRIEURE 15 rubis) Egyébként mennyit ér egy ilyen óra(ha egyátalán ér valamit is)?
Azt hiszem, a zömitésnél maradok. Kis költségvetésű óra, s mivel nem várható, hogy chronometre versenyeken indulna kielégítő lesz az eljárás. Másrészt piacra kellene már dobnom néhány darabot csak nehezen megy, miközben bűvölöm őket hozzám nőnek. Hiába nem sok kereskedői hajlam szorúlt belém :-(
Az az igazság, hogy szakmailag a legtökéletesebb a perselyezés. / Ha meg akarod tartani az órát / Rövidtávú és kényszer megoldás: elégséges csapágylemez anyag esetén féldomború szegecselővel a kopás irányából vissza tömöriteni úgy, hogy a rugómag ne menjen bele és dörzsárral megpróbálni kerek furatot kialakitani.
Én néhány kérdésben biztosan a "kuncsaftjaid közé tartozom majd. Előre is köszönöm! Rögtön az első: a rugóház számlapfelőli tengelyének csapágyfutatánál ovális kopást tapasztalok (az előbb emlegetett assa-nál). Láttam már, hogy szegecselőn a kopott részt vissza szokták egyengetni. Követhető vagy felbővítés, perselykészítés a járható út?
Szerintem itt ne idegeld az antik órák boncmestereit a ledek világával! :-)))
Van egyébként egy "Svájci órák" néven futó fórum, amelyben jobban fekszenek az általánosabb témák, óragyártóktól függetlenül immár. Ne érts félre kérlek, engem érdekel szinte minden az órák világából, még ezek a villogó "csodák" is, de ezt a fórumot direkt olyan szándékkel hozta létre szülő attyja, hogy hozááértő társaival elmélyülhessen a mechanikus órák szerkezeteinek bonyolult világában. Szóval kukkants át bátran a másik fórumba.
Ezeket a Tokyoflash órákat egyébként már mi is érdeklődéssel tárgyaltuk a múltban a másik fórumon. A kereső segítségével bátran visszautazhatsz az időben és olvashatsz véleményeket róluk.
Órabörze pedig nem a Tangón lesz vasárnap, hanem Budán a Hotel Mercure-ban, Pesten pedig a Hotel Béke-ben. Tudomásom szerint mindkettő 10.00-kor kezdödik és némi belépő ellenében élvezheted a tömegnyomort. Bár most, hogy egy időben lesz a két helyen, talán megoszlik a népes közönség.
A Tangón pedig úgymond ócskapiac működik a hét minden napján, de felkeresni szombaton délelőtt érdemes. Persze nem csak ócskaságokat lehet ott találni.