Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Az Attika seedless fajtáról mi a vélemyényetek? Közel egy hónappal korábban érik a Black finger-hez képest, igaz bogyóméretben valamivel kisebb.
Azonban ízben, zamatanyagokban nálam az augusztus eljén érő magvatlanok között vezet. Nagyon bőtermő, rövid csapon is hozza a két fürtöt hajtásonként, ami egy magvatlannál nem piskóta, főleg hogy egy Black Monukka utódról van szó...
Nem semmi tájékoztatás, gratulálok. Mégiscsak az oroszokat illeti meg ha még a nemesítő is jelen volt bemutatásán. Valaki más bitorolja a fajtát igaz már más neven, de ez van.
Valószínüleg erről mások is tudnak ha lazán ALENKA, Alenuska, Black Finger együtt szerepelnek.
Még mindig nyitott kérdés, hogy a Black Finger azonos-e az Alenuskával? Az Aenuskát ugyanis egy bizonyos Terescsenko Alexander Pavlovics nevű nemesítő kezdte el a fajta nemesítést, majd az orosz rendszerváltás után az USA-ba ment, ahol tovább folytatta,de már sokkal fejlettebb felszereltséggel, és technológiával. Így kapott egy gyönyörű magnélküli fajtát,melynek állítólag az egyik szülője a Kismis Csernüj volt. Ezt a licenszet az izraeliek megszerezték, és ettől kezdve saját nemesítésként kezelték.(az sem véletlen,hogy az izraeliek nem adják meg a szülőkre vonatkozó információkat). Talán ekkor kapta a Black Finger nevet?
A nemesítő hazaküldte tesztelésre a fajtát, amit az oroszok örömmel vettek, annál is inkább, mert a fajta neve is orosz:Alenka, Alenuska (a nemesítő feleségének neve alapján)
A 2004-es Kisinyov-i kóstolón, és versenyen a fajta díjat nyert, melyen a nemesítő Pavlovics úr is jelen volt.
Mi pedig nagyon köszönni fogjuk majd az ehhez hasonló összehasonlítást, amit a saját tapasztalatok alapján megosztasz. Jelenleg a csemegeszőlő témában ezek lesznek a legfontosabb munkák, több fajtát a helyére kell rakni és a helyén kell kezelni.
Csak sajnos még nagyon keveset tudunk a fajtákról...
Köszönöm az infót, pont erre voltam kíváncsi. Három tőke van ebből a fajtából, szép erős növekedésűek, és tényleg idén is jól állták a peronoszpóra nyomást, növekedési erély és ellenállóképesség jó!
Bízok benne a vesszők erőssége alapján, hogy a következő nyáron mindegyik tőke hoz termést és megkóstolhatom. Nekem a fajtát csak tavaly sikerült behoznom pl. Sziciliával együtt (egy alomból származnak).
Több leírásban úgy szerepelt, hogy semleges ízű, néhány leírásban pedig azt írták, hogy enyhe muskotálya van, főként erre is irányult a kérdésem, köszönettel a választ.
A bogyónagyságnál egészen 30 g-ig mennek el a leírások, azonban amit kaptam anyagokat/fotókat azokban átlagosan 15 g-nál nincsenek nagyobb bogyók.
Pár éven belül már ezt a tulajdonságát is értékelni tudjuk...
Én nem katalógus alapján mondtam, hogy izraeli nemesítés, hanem teljesen biztosan tudom. A Magarach-i kutatóintézet csemegeszőlő nemesítője írt róla, amikor először benevezték a fajtát Jaltán 2010-ben megrendezett csemegeszőlő kóstolón és versenyen.
Az csak egy dolog, hogy Amerikából került be az oroszokhoz és ukránokhoz, ők pedig elkezdték saját néven futtatni (nem mellesleg félve az amerikai és izraeli fajtajogosulsággal kapcsolatos kérdésektől), régebben még vicceltek is vele, hogy mi lesz rosszab ha a CIA keresi meg őket vagy Mossad :)
De ma már nem probléma..., túlléptek ezen a fajtán.
Amúgy több tudományos közlemény is megjelent a fajta nemesítésével kapcsolatban.
Szindikát egy csodálatos fajta, szenzációs ízvilággal. Nekem ebben az évben 2 szép fürtöt hozott. Nagyon ellenálló, probléma mentes. Zeolit jellemzése megfelel a valóságnak. Alenka kellemes színfoltja kiskertemnek.
Ezt a fürtrázást legfeljebb a Moldovával merném megcsinálni.....és sajnos a Timur a sor végén kullogna egy ilyen bogyópergési teszten. A bogyók fajtánkénti összehasonlítása nagyon tetszik, jövőre én is megcsinálom. Nagyon érdekes dolgokat osztasz meg, köszönjük.
Amúgy se nem orosz, se nem amerikai :))) Ez a fajta egy izraeli csemegeszőlő hibrid (Volcani Center, Israel), amit embriokultúrával állítottak elő.
Az embriokultúrás hibridizáció során lehetséges két magvatlan fajtát is keresztezni (az apa és az anya is magvatlan fajta), amit amúgy a klasszikus nemesítés során nem tudunk megcsinálni.
Ukrán fajta. Szülők: Podarok Zaporozje x Victoria (román). Érési idő: 105-115 nap. Fürt: 600-800 gr. kúpos, közepesen laza. Bogyó: 42 x 30 mm. 15-20 gr. krémsárga, ropogós, kissé muskotályos ízű. Cukor: 17-20 %, sav:6-7 gr./l. Betegség ellenállás: átlag felett. Fagy:-23-25 C°. Nőivarú.