Azthiszem az lesz bar ezt csak vegso esetre szantam van egy oreg disco lampam aminek a controller ic-je elszallt abba van 3 motor kiszedem es azzal probalkozom.
Mondjuk a korabol adodoan ezekhez se nagyon lesz adatlap.
keress/csinalj olyan progit, ami monduk gombra leptet egyet. ekkor meg tudod merni az egyes tekercseken a feszt, és látod hogy a motor a hülye vagy a meghajtás.
az a tippem, hogy az sw nem azt csinalja mint hisszük.
Volt annak a DVD meghajtónak egy vezérlőpanelje, amelyen volt egy vezérlő a léptetőmotorhoz. Azt kellene megnézni, hogy hogy van bedrótozva, illetve meg kellene keresni a műszaki adatlapját. A kettőből ki lehet találni, hogy mi merre hány méter. Sajnos a bontott motorok egyik nagy hátránya, hogy nehéz, de inkább lehetetlen megfelelő dokumentációt találni hozzájuk, így simán előfordulhat, hogy a próbálkozásaid nem kifejezetten megalapozott feltevések alapján történtek. Osztán. Léptetőmotort nem az USB-ról táplálunk, mert sem a panel, sem az USB nem lesz hosszú életű.
ez egy mezei négyvezetékes motor. fogod a multimétert, és amelyik kettő között vezetést (pár ohmot) mérsz, az az a+, a-, a másik kettő meg a b+-. a többi mindegy teljesen. tényleg. ha felcseréled az a+ és a- drótokat, semmi nem történik. tényleg.
még valami: a léptetőmotor-meghajtó olyan legyen, ami 4 vezetékes kiépítéshez készült.
van olyan rendszer is, ahol a 4 tekercs egyik vége közösítve van, ilyenkor 5 vezeték jön ki a motorból, a meghajtó pedig a közös vezetékre ráteszi a pluszt, a többi négyet pedig megfelelő mintázat szerint leteszia testre. Ilyenkor a végfok 4 darab egyszerű kapcsolótranzisztor.
Ha négy vezeték van a léptetőn, akkor viszont a vezérlő a párban bekötött vezetékpárok egyik végét a pluszra teszi a másikat mínuszra, illetve fordítva, ilyenkor ezt váltogatja adott mintázat szerint. Ez utóbbi egy bonyolultabb végfokot igényel (2 darab H-bridge egy tokban)
A motorban ket tekercs van. Ennek negy vege a negy drot. Ellenallasmeressel megallapitod hogy melyik drot tartozik ugyanahhiz a tekercshez. A tobbi nem szamit egyaltalan, max ndm arra forog mint hitted.
Az lenne a kerdesem, hogy jelen esetben a dvd-s motorok 4 erintkezoje kozul, melyik melyik?
Hogy tudom meghatarozni, melyik az A,az A+, melyik a B es a B+?
Neztem mar sok videot errol, de mindenhol csak siman osszekotozgetik, es szinte mindenhol mas mas szinu kabelt hasznalnak, raadasul lattam mar tobbfele kabel csatolas format magan a shielden is.
Tehat ott sem igazan egyertelmu, hogyan kell kotni az a negy kabelt.
1. letöltöd a léptetőmotor-vezérlőd datasheet-jét, leírását. megnézed benne milyen elven működik (lehet éppen egyszerű végfok benne, akkor az arduino vezérli a motor 4 lábát, vagy lehet olyan, ahol csak a lépés irányát adod meg és magát a lépést. 2. kitalálod, mit akarsz vele csinálni 3. összekötöd őket 4 megírod programot :)
Vagy megírod ide ezeket, hogy más tudjon segíteni.
Segitseget szeretnek kerni Arduino mega 2560 v3 board+ cnc stepper motor shield felelsztesehez es mukodtetesehez.
En is kinabol rendeltem, es win10 nem ismeri fel.
Kerlek benneteket segitsetek, milyen szoftver illetve driverek kellenek ahhoz, hogy kepes legyen vezerelni jelenleg 2 db stepper motort, kesobb pedig 5 db-ot.
Az ARDUINO UNO eszközt szeretem volna összekötni a számító géppel, de nem működik. Amikor rákötöm az USB-re nem ismeri fel az eszközt. Próbáltam a frissíteni, de a windowt nem csinálja meg a driver frissítést. A serial usb2.0- át keres. Az operációs rendszer WIN 7. Kipróbáltam régebbi (1.06) és új Arduino (1.8) szoftware-rel.Próbáltam az Arduino program lévő driverek is telepíteni, de semmi. Érdekes mert az eszközt a program látja, de a kapcsolat az gép és az eszköz között nincs meg...
kormányművel kormányozva (elforduló kormány, 1 hajtómotor), vagy lánctalpasat (2 hajtómotor).
Utóbbi esetben DC motor - PWM-mel vezérled, amit egy H-bridge áramkör erősít, vagy léptetőmotor, arra meg olyan végfok kellene, ami csak léptetőimpulzust és iránybitet igényel , vagyis 2 bittel minden megvan. itt egyszerűen a bit H/L váltási frekvenciája adja a motor forgási sebességét.