Barmilyen cserepes novenyt beashatsz a sziklakertedbe, egy-egy darabot, amelyik birja a sziklakert napos, szarazabb viszonyait. S telre aztan kiveheted, s oda rakod, ahova kedved van. A kilyukasztott cserepet nem javaslom, meg nem is igazan ertem a jelentoseget. Érdemes rendesen beültetni a novenyeket.
Sziklakerti viragzo törpe evelok pl. lángvirág, napvirág, kotörofu, varjúháj, törpe kakukkfu, pázsitviola stb. nagyon nagy a választék.
Amúgy a sziklakert tenyleg sok munkat kivan.
Kösz a választ, igazából én is valamilyen hasonlóra gondoltam. Bár nem erősségem a latin, de az ajánlatok között lehet, hogy ott van a kúszóboróka, amit én szívesen a sziklakertembe ültetnék? A lyukas virágedény (cserép) is kitűnő ötlet. De valami színes évelő is kéne (talán rózsa?).
Pityu bácsi
Olyan, amelyikkel nem kell sokat foglalkozni, mégis nagyon király, olyan hidd el, nincs (vagy csak sejtéseid vannak a sziklakertrol, mint olyanról>> amit ma átlagosan sziklakertként látsz az országban, az rendszerint egy gusztustalanul összedobált kohalom >> vagyis csak a rossz (és téves) közízlést tükrözi.
mohának nincs igaza, meg lehet csinálni, csak nincs értelme. Ha mágis úgy döntesz, hogy megcsinálod, akkor használj lyukacsos falú konténert (cserepet) mert abból a növény tovább tud fejlődni. Én mindenesetre azt javaslom, hogy használj talajtakaró sziklakerti növényeket, mert azok nem fagyérzékenyek. Örökzöldből használható a Thuja occidentalis 'Danica', Tini-Tin', a Chamaecyparis lawsoniana 'Blue Star', Meyerii' a Cukorsüvegfenyő és még egy csomó alacsony, vagy törpe növésű örökzöld.
Szeretnék elkészíteni egy igazán szép sziklakertet, olyant amellyel már utána nem kellene sokat foglalkozni, de mutatós legyen, szép, színes virágokkal, esetleg örökzölddel. A sziklakert már elkészült, csak a növények hiányoznak belőle. Elképzelhető olyan megoldás, hogy cserepes évelő növényt is belehelyezek, amelyet ősszel kiveszek és beviszem a lakásba?
A válaszokat előre is köszönöm.
Pityu bácsi