Keresés

Részletes keresés

Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.02.22 0 0 80
szodaviz!
Az a Pi-s beszolas termeszetesen vicc volt. Ezert irtam utana, hogy 'de komolyan'. Egyebkent erre irtam: Es persze veletlennek van belyegezve az, hogy a Keopsz teruletenek ketszerese es a magassaganak matematikai viszonya, eppen veletlenul PI-vel (3.14) egyenlo , es ezt azert furcsalltam, mert ez csak akkor legalis muvelet, ha az osi egyiptomi mertekegyseggel szamolunk vegig, es nem meterrel/labbal
szodaviz Creative Commons License 1999.02.22 0 0 79
riadt tekintet, remegő szájszél: mi az????
tisztelettel: szodaviz, az EgO
Előzmény: Árpi (78)
Árpi Creative Commons License 1999.02.22 0 0 78
Juuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúújjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!!!
Előzmény: szodaviz (76)
Gab Creative Commons License 1999.02.21 0 0 77
Pi... Na egy olyan érték kell, ami 3,14444444444444... kell... 3,14 nem pontos, igaz nem sok az eltérés, de legyenek a kutatók is pontosak, ne csak "megközelítőleg..."

McH: "A farao az faraonak szuletett" Az igaz, de én azt mondtam, hogy a csillagok állásából tudták hogy NAGY(ezen van a hangsúly!!!!) fáraó lesz, ezért építettek ekkora piramist....

Nézzük csak... 20 év hány másodperc:

60*60*24*30*12*20 (mp,perc,óra,nap,hónap,év)= 622.080.000 mp
622.080.000 mp osztva 2.300.000 kőtömbbel, az 270,5 tized mp, az 4,5 perc.... csakhogy senki se kételkedjen, és mindenki értse!
szodaviz Creative Commons License 1999.02.21 0 0 76
kedves mr spock!
én a pi-s dolgot a kovetkezoert nem ertem:
alejandro desilva:
"En meg azt hallottam, hogy talaltak egy kor alaku kepzodmenyt a piramis egyik szobaban, es a keruletenek es atmerojenek az aranya pontosan PI! ehhez mit szoltok?"
a kor kerulete=D*pi na mármost ha ezt osztod D-vel nem tulságosan lep meg, ha pi-t kapsz. ezért kérdeztem, hogy poén e. ehhez nem kell a pi-t ismerni, elég építeni egy kör alakú szobát más célból, aztán úgyis belemagyaráznak valamit.
tisztelettel: szodaviz, az EgO
Előzmény: Mr Spock (75)
Mr Spock Creative Commons License 1999.02.21 0 0 75
Kedves Mc H,

A piramisokat rabszolgak epitettek.

Ugyan egy ideig ez volt az allaspont, de most mar tobb forrasbol olvastam hogy NEM rabszolgak epitettek a Keopsz piramist, hanem rendesen fizetett munkasok.

Kedves szodaviz,

miszerint átlagban 75 m magasra kellett a kőtömböket eljutattni. ez sem
igaz, az átlag a magasság harmada tehát "csak" 50 méter.


Nem szamitottam ki a pontos atlagot, csak elosztottam a magassagot kettovel, de igazad van. Igy sem szamit. Gondolj bele, hogy 2-12 tonnas koveket "csak" 50 meter atlagos magassagba eljuttatni, amikor atlag 4.5 perced van a kibanyaszastol, kifaragason keresztul, szallitason keresztul, a helyere emelesig. Ezt a "homokbol ontottek a koveket" elfelejthetjuk, ezt valaki ideirta, de soha sehol nem olvastam. Habar az ido dilemmat az sem oldana meg.
Szinten: a PI nem trefa. Ha a Keopsz alap-keruletenek a felet elosztod a magassagaval, 3.14-et kapsz. Nezz meg egy enciklopediat, szamitsd ki.

Kedves Mindenki,

Ugy nez ki, hogy a tema haldoklik. Ugyhogy osszefoglalom.
Munchhausen inditotta meg:
Mi az oka annak, hogy a piramisok kutatási eredményeit vagy csak nagyon homályosan, vagy csak a részletek
gondos elhallgatásával teszik közzé?


A lenyeg: mert nem tudjak. Egy csomo elmelet van arra, hogy mikeppen epultek a piramisok, de az igazan nagyokat, mint peldaul a Keopsz, nem tudjak. Minden elmeletben vannak vaskos ellentmondasok, lehetetlensegek. En beszeltem egy egyptologussal, az is elismerte, hogy nem tudjak, illetve semmi nincs bebizonyitva. Erich von Daniken, akit a tudomanyos vilag kirohogott, azt feltetelezi, hogy valamilyen foldonkivuli tudas eredmenye a Keopsz piramis. Enszerintem a tudosok, kutatok csak akkor rohoghetnek ki egy ilyent, ha tudjak az igazi metodus. De nem tudjak, tehat enszerintem a vilag tartozik maganak annyival, hogy legalabb komolyan vegyek a dolgot es kutassak. Tehat en nem azt mondom, hogy ezt el kell fogadni, hanem azt hogy utana kell nezni. Hiszen nem csak a Keopsz piramis egy ilyen rejtely a multbol, hanem egy csomo van. Ha azokat a dolgokat amiket tobbezer evvel ezelott, teljesen primitiv kulturak epitettek/keszitettek, a jelenlegi fejlett tudassal es technologiaval meg mindig nem tudjuk elfogadhatoan megmagyarazni, akkor ott kutatni kene.

Gabor
szodaviz Creative Commons License 1999.02.21 0 0 74
mc h, ne haragudj, nem tudom de én olvasmányaim alapján azt szűrtem le, hogy NEM rabszolgák építették. ez lényegében az egyetlen, amit biztosan mgállapítottak. persze valószínű az, hogy rabszolgák IS, de számuk meglehetősen csekély lehetett a szabad? parasztokhoz képest. persze, ha azt nézzük hogy bizonyos megközelítésből egyiptomban mindenki /tán csak a papok nem/ a fáraó rabszolgájának számított....
ajánlom a témában a Szinuhe c. regényt. /mielött valaki kiröhög, hogy regényt ajánlok, olvasson bele!/
tisztelettel: szodaviz, az EgO
Előzmény: Mc H (73)
Mc H Creative Commons License 1999.02.21 0 0 73
Gab!
De igazán fura, de állítólag már a csecsemő Kheopsz korábankezdték építeni a piramist, és a csillagokból tudták, hogy nagy király lesz. Az emberekkel nem is lett volna gond, hisz a Nílus menti munkanélküli embereknek megtiszteltetés volt, ha piramist építhettek...

A farao az faraonak szuletett. Ezt azert tudni kellene. Es abban az idoben nem nagyon voltak munkanelkuliek. A piramisokat rabszolgak epitettek.
karino Creative Commons License 1999.02.21 0 0 72
Egy kis sumer offtopic a bordakhoz, van egy sumer iras, eposz vagy ilyesmi, melyben le vagyon irva egy haldokló istensegbol való ujrateremtes, melyben 8 kulonfele testreszebol teremtodik ujra valami. Es az egyik testresze, adamcsutka vagy borda nem tom, teremtodik ugy tudom egy nő (nem vagyok biztos, de utananezek). Nos az erdekes, hogy mert pont a bordabol, szojatek de a borda es az elet szot ugyanugy ejtettek. (de ha hujeseget irtam volna, okvetlenul kijavitom a hulyesegemet)
szodaviz Creative Commons License 1999.02.21 0 0 71
a fene enne meg milyen lusta vagyok... valahol lejjebb már valaki kiszámolta mennyi fát igényelt az építkezés a görgők miatt, csak nincs erőm újra végigolvasni a topicot. azért nem jó, mert valaki szerint a kőfejtő - amennyiben az öntött köveket kihagyjuk a számításból - a piramis lábánál lehetett és egy igaz, hogy fákból is de az csak az alapja, és homokból épített a piramison csigavonalban felfelé haladó, vizes-agyagos felületű rámpát építettek, és ezen csúsztatták! a köveket.
valamint lejjebb - azt hiszem mr spock - irta, miszerint átlagban 75 m magasra kellett a kőtömböket eljutattni. ez sem igaz, az átlag a magasság harmada tehát "csak" 50 méter.
Alejandro DeSilva komolyan érdekelne, hogy azt a pi-s dolgot poénnak szántad e.
tisztelettel: szodaviz, az EgO
neduddgi Creative Commons License 1999.02.20 0 0 70
Van ilyen viccek a nokrol, vagy milyen topic. Ez nem onnan van? :)
Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 1999.02.20 0 0 69
Tudo az idő folyamán visszanövesztettük, hátha kaphatunk egy másik nőt cserébe. Na de akkor már mi diktáljuk a feltételeket. :-)

McAl

PS: Vissza a témához.
Pedro, miről volt szó. Sajnos nem voltam otthon, hogy nézhessem.
Előzmény: szodaviz (68)
szodaviz Creative Commons License 1999.02.20 0 0 68
és szerintem még ma sem érti a kutya sem hogy eredetileg miért úgy készültünk, hogy az egyik oldalunkon több bordánk volt eggyel. mert ugye csak így lehetséges, hogy most szimmetrikus a mellkasunk....
Gab Creative Commons License 1999.02.20 0 0 67
Na ez igaz!
Nem elég, hogy ránksóz egy nőt, de még a nő miatt, amit mi "nem akartunk" kitilt a paprikából.... vagy az paradicsom?
szodaviz Creative Commons License 1999.02.20 0 0 66
kedves mr. spck
nem értem mit nem értesz.
te nem fordulnál el egy istentől amelyik rádsóz egy nőt?:)))))
Előzmény: Mr Spock (65)
Mr Spock Creative Commons License 1999.02.20 0 0 65
Kedves Pedro,

En irtam:
"Hiszen ha a kereszteny isten teremtette, miert az volt az elso dolguk, hogy mas istenekbe kezdtek hinni...."
Te valaszoltad:
"miért fordultak volna el Istentől....mert így indul az emberiség története, hogy elfordultak Istentől."

De MIERT? Isten megteremti az embert. Az ember egyetlen Istent ismer, amelyik megteremtette. Egyaltalan hogy johetett fel egy MAS isten koncepcioja abban az emberi tudatban amit a "kereszteny Isten " teremtett?

De amire egyaltalan nem reagaltal:
"Meg ha akkor teremtette amikor a Biblia sugallja, honnan vannak az annal sokkal regebbi asatasi leletek. Joisten hulyeskedett, hogy olyant is teremtett?"
Vagy meg rosszabb, Isten felre akarta vezetni az emberiseget?

Gabor
Előzmény: Pedro (61)
szodaviz Creative Commons License 1999.02.20 0 0 64
noé meg - pedro javits ki lécci ha kell -a biblia szerint 800 éves volt...
hiába, a stresszmentes életmód... egy özönvíz nekünk se megpróbáltatás:))))))
Előzmény: fargo (57)
szodaviz Creative Commons License 1999.02.20 0 0 63
pont pi az aránya?
ne, má:)))))
csak hülyeskedsz remélem:). akkor ne felejts el mosolyogni.kösz.
Előzmény: Alejandro DeSilva (38)
Gab Creative Commons License 1999.02.19 0 0 62
Az igaz, hogy a helyükön már célszerűbb volt kiönteni...
De igazán fura, de állítólag már a csecsemő Kheopsz korábankezdték építeni a piramist, és a csillagokból tudták, hogy nagy király lesz. Az emberekkel nem is lett volna gond, hisz a Nílus menti munkanélküli embereknek megtiszteltetés volt, ha piramist építhettek...
Világítás csakis fáklyával volt lehetséges, és a kormozott részeket vagy lekaparták, vagy már ráfestettek a végén a koromra...
És még sok ilyen misztikus kérdés van az ember múltjára, és kiderül később, hogy az orrunk előtt van a megoldás, de mi mélyebbre megyünk... a felszint érintve meg még 2x ennyi kérdés van megválaszolatlanul...........
Pedro Creative Commons License 1999.02.19 0 0 61
Mr. Spock

''Eleg sokat olvastam piramis ugyben, es ezt most hallom eloszor. Hacsak nem egy egeszen uj felfedezes, feltetelezem, hogy valami tevederol van szo. '' - Én nem azt mondtam, hogy ez az igazság...de ezt olvastam. Valaki már írt előttem a japánok bizonyítási eljárásáról...

''Mi lenne akkor, ha az ember nem a barlangból mászott volna ki, hanem
teremtéssel, így már készen került a földre. Tudott beszélni, írni... ''

''Ez nagyon bonyolitja az egesz piramis ugyet, meg mindent. Hiszen ha a kereszteny isten teremtette, miert az volt az elso dolguk, hogy mas istenekbe kezdtek hinni.....satobbi. Meg ha akkor teremtette amikor a Biblia sugallja, honnan vannak az annal sokkal regebbi asatasi leletek. Joisten hulyeskedett, hogy olyant is teremtett? Szoval ezt jobb ha kihagyjuk a temabol. '' - Ne hagyjuk ki...miért fordultak volna el Istentől....mert így indul az emberiség története, hogy elfordultak Istentől. Ha nem fordultak volna el, nem lenne szó Szodoma és Gomorra városokról, vagy az özönvízről...

Tegnap nézte valaki a Spektrumot??? Tele volt piramisokkal...
Előzmény: Mr Spock (54)
fargo Creative Commons License 1999.02.19 0 0 60
Hát ez az! Nekem a húsz év nagyon optimistának tűnik, pusztán a kövek számának ismeretében.

Mennyire voltak a piramisok 'személyre szabottak', úgy értem, Átlag Kheopsz Jánost elôléptették fáraóvá, és akkor az elkezdte építeni a saját kis gúláját, vagy a lelkes egyiptomi nemzet elkezdett építeni egy piramist, majd az költözött bele, aki annak elkészülte után elsônek murdált meg? Mert ha személyre szólóan építették, akkor nem hiszem hogy lett volna rá 20 évük, hacsak az egyiptomiak nem tudtak valamit, amrôl nekünk még fogalmunk sincs...
Előzmény: Árpi (58)
Törölt nick Creative Commons License 1999.02.19 0 0 59
100-200 év akkoriban nagyon hosszú idő volt. Sokszor egy teljes dinasztia lecserélődött ennyi idő alatt. Ráadásul az új fáraók nem feltétlenül tisztelték elődjeiket. Sokszor kiköltöztették őket a sírhelyükről azért, hogy meglegyen a saját sírhelyük.

McAl
Előzmény: Árpi (58)
Árpi Creative Commons License 1999.02.18 0 0 58
Csakhogy Hérodotosz nem volt ott, ha jól emlékszem. Aztán lehet, hogy száz meg kétszáz éveket emlegettek neki, csak azt mondta magában, hogy az hülyeség, nagyot mondanak, osszuk el tízzel.
Előzmény: fargo (57)
fargo Creative Commons License 1999.02.18 0 0 57
Gab, szerintem a köveket (ha egyeltalán öntötték) az eredeti helyükön öntötték ki. Így nem kellett ôket cipelni.

Nehéz lehet így pár ezer év távolából meghatározni, hogy a piramisokat pontosan mennyi ideig építették. Ha jól tudom, akkor a 20 évet Hérodotosz említette valamelyik leírásában. Azt is írta, hogy a rámpakiképzésére a Nílustól a piramisokig plusz 10 évet fordítottak.
Előzmény: Gab (56)
Gab Creative Commons License 1999.02.18 0 0 56
Naszóval időzavar: nem egymás után öntötték ki a köveket! Mi van, ha egy nap mondjuk 10.000 követ kiöntöttek, és míg ezeket másnap a helyükre tették, addig újabb 10.000-et öntöttek ki! Így már valamennyire megoldható!
voodoo Creative Commons License 1999.02.18 0 0 55
Ha a nagy piramis kovei olyan tokeletes mesterseges kovek voltak, akkor miert epitettek kesobb a tobbi piramist teglabol?
Mr Spock Creative Commons License 1999.02.18 0 0 54
Kedves Pedro,

Tudomásom szerint onnan, hogy mintákat vettek a kövekből, és a vizsgált anyag belselyében állati szőrt és emberi hajat találtak.

Eleg sokat olvastam piramis ugyben, es ezt most hallom eloszor. Hacsak nem egy egeszen uj felfedezes, feltetelezem, hogy valami tevederol van szo.

Mi lenne akkor, ha az ember nem a barlangból mászott volna ki, hanem
teremtéssel, így már készen került a földre. Tudott beszélni, írni...


Ez nagyon bonyolitja az egesz piramis ugyet, meg mindent. Hiszen ha a kereszteny isten teremtette, miert az volt az elso dolguk, hogy mas istenekbe kezdtek hinni.....satobbi. Meg ha akkor teremtette amikor a Biblia sugallja, honnan vannak az annal sokkal regebbi asatasi leletek. Joisten hulyeskedett, hogy olyant is teremtett? Szoval ezt jobb ha kihagyjuk a temabol.

Kedves fargo,

Az altalad leirt metodus nem latszik semmivel gyorsabbnak, mint kibanyaszni a koveket. Tehat meg mindig van idozavar.

Kedves Purusa,

Az ie 9000-4000 ig terjedo idoszakot mi tulsagosan felbecsuljuk. Az igazsag az, hogy nem volt igazan semmi. Egy ket primitiv tomorulesrol van bizonyitek, technologia semmi, igazi civilizacio semmi. Es meg a Keopsz piramis epitese idejen sem volt meg a kerek feltalalva.
De szigoruan szoszerint igazad van, es en szimbolikusan hasznaltam az "eppen kimaszott a barlangbol"-t, azert is tettem idezojelbe. Ennek ellenere logikatlan volt azokban az idokben az emberfeletti komonstrumok epitese, amiknek a magyarazata meg ma is gondot ad a tudosoknak.

Gabor
Purusa Creative Commons License 1999.02.18 0 0 53
Kedves Mr. Spock!

"..mennyire logikus az, hogy a 'barlangbol eppenhogy kimaszott' emberiseg 'legelso' dolgai koze tartozott olyan monstrumok epitese..."
- Szerintem itt csupan szokasos emberi szemleletmodunk csapdajaba esunk bele ismet.

A piramisok epitesenek idejen - nagyjabol i.e. IV.-III. evezred, ha jol emlekszem - az emberi civilizaciok mar igen komoly eredmenyekkel/elozmenyekkel buszkelkedhettek: dokumentalhato civilizacios kozpontok a IX. evezredtol (!!!) ismertek. (Peldaul a Nilus-volgyenek szuk tersegeben is: lasd Jeriko korai retegeit...).
Azaz amikor az elso (igazabol nem is az elso: az elsok a mezopotamiai zikkuratokhoz hasonloan Egyiptomban is a kesobbi 'klasszikus' piramisoknal joval kisebb lepcsos siremlekek voltak) egyiptomi piramisok epultek, a (varosi!) civilizacio mar 3-4000 eves multra tekinthetett vissza...

Ismetlem: harom-negyEZER eves multra. :)
Előzmény: Mr Spock (47)
fargo Creative Commons License 1999.02.17 0 0 52
Dear Mr. Spock,

Az eredeti / öntött kô probléma is sarkalatos pontja a feltételezésnek. A homokkôrôl nem tudok túl sokat, viszont azt tudom, hogy van olyan mészkô, ami szinte megkülönböztethetetlen a korosabb, középkorban használt lassan kötô mészkô zúzalék / oltott mész habarcstól. Ez a habarcs ugyanis tökéletes mészkôvé szilárdul az idôk során. Ezt el tudom képzelni a homokkôrôl is, hiszem az alkotóanyagai ugyanazok lehetnek, mint a kérdéses monolit tömböknek. Persze akkor is ott van a természetes rétegzôdés hiánya, bár szerintem egy homokkôtömb is lehet tök homogén. Nem tudom.

Hát igen, ha kevesebb mint 5 perc jut egy kôtömbre, akkor ott gond lehet a kötési idôvel. A betont ismerve, kötésgyorsító nélkül 24 óra alatt már eléri szilárdságának (ha jól emlékszem) 50%-át, 72 óra alatt 90 százalékát. Ha jól szervezik a dolgot, akkor elképzelhetô, hogy egy tömbre juthat 1 nap zsaluban történô ácsorgás. Ez működhet, ha a zsalukat mondjuk úgy állítják fel, mint a sakktáblán a fekete mezôket: egy kô, majd egy luk, újra egy kô. stb. Szóval a sarkukkal érintkeznek. Ha kész az összes 'fekete mezô' a szinten, kiszedik a zsalukat, majd az ekkor már pontosan illeszkedô kövek kövé, zsaluk nélkül csak beömlesztik a kitöltô anyagot. A zsalukat ugyanis itt maguk az elsô körben öntött kövek képezik, kivéve a szint szélét.

Amit Pedro mondott a kövekben talált hajról meg emberi szôrrôl, az nagyon érdekes. Én nem hallottam róla, de azt tudom, hogy némely technológiáknál használtak állati szôrt mint húzószilárdságot növelô adalékot. (vályog - törek) Bár a piramisoknál erre nincs szükség, mivel az építmény szerkezetébôl adódóan itt csak nyomóerôk ébrednek. Kivéve a belsô kamrákat áthidaló tömböket, de lehet hogy ott sem kellett ezzel számolni, mert a terhelés egyszerűen 'áthidalódik', vagy a kis fesztáv miatt elégséges az anyag saját belsô húzó / hajlító szilárdsága.
Előzmény: Mr Spock (47)
karino Creative Commons License 1999.02.17 0 0 51
Sziasztok!
Nem akarok nagyon offtopikos lenni, de nem tudtok véletlenül egy helyet vagy könyvet amely a sumér nyelvel vagy nyelvtannal is foglalkozik? Köszi előre is, ha lenne ilyen.
:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!