Alapvetően jó és hasznos a cikk, de van benne amit nem érrek. :)
"Vegyünk egy példát, saját, 1575 kilogramm saját tömegű Renault Grand Scénicemet. Itt a megengedett össztömeg 2175 kilogramm, ehhez jöhet még 650 kilogrammnyi fékezetlen és 1,25 tonnányi fékezett utánfutó. Az 1.5 dCi-re tehát akár3425 kilogrammot is akaszthatnék, s akár kéttengelyes, könnyebb személyautóhoz elegendő utánfutót is húzhatnék vele. Nem szeretnék."
Mi van, milyen 3425 kg-ot akaszthatna az 1,5 dCi-re? Miből számolta ezt ki?
"Legutóbb egy Renault Laguna 2.0 dCi-vel vontattuk az 1300 euróért vásárolt Renault Mégane Grandtourt szervizbe. Ekkor a 2,0 literes dízel is alaposan megérezte a csaknem kétszeres súlyt. A Laguna saját tömege egyébként 1576 kg, megengedett össztömege 2051 kg, fék nélkül a Scénicemhez hasonlóan 650 kilogrammos utánfutót húzhat, fékezetten 1500 kilogrammot. Ám vigyázat, ha valaki valóban rátenne egy 1,5 tonnás utánfutót, akkor már csak B+E jogosítvánnyal vezethetné, hiszen a járműszerelvény össztömege túlnyúlna a 3,5 tonnán. Erre az autóra B kategóriás jogosítványhoz csak 1449 kilogramm megengedett össztömegű utánfutó köthető. Éppen nem volt gond azzal, hogy mi egy 1285 kilogrammos Renault Mégane-t vontattunk vele egy 1440 kilogramm megengedett össztömegű kéttengelyes autószállítóval."
Aha! Ezek szerint a tréler saját tömege csak 155 kg volt, mert ugye a 155+1285=1440 kg. Ezt egyébként az egyik cikkhez hozzászóló is észrevette. :)
Segítséget szeretnék kérni lakóautó bérléssel kapcsolatban.
Ha valaki rendelkezik lakóautóval és jutányos áron bérbe adná, vagy tudtok mondani olyan helyet ahol nem napi 20e-ért lehet bérelni azt örömmel venném.
10-14 napos útról lenne szó szeptember elején, kilométer limit nélkül külföldre. Négyen mennénk kicsit világot látni, összesen ~2300km megtéve nyugatnak (Európa-Parknál vissza)
Ha nem jön össze akkor lakókocsi bérlés marad, és saját kocsival vontatva nekivágni az ismeretlennek, de azért mégis jobb lenne (még ha drágább is) egy guruló lakás feeling :D
Egyéb tanácsot is elfogadok, mint első lakóautós :)
Igazán nincs mit. Nincs a környéken utánfutó kölcsönző ahol tudsz bérelni kisebb súlyút? Általában 500 ft/óra körül lehet bérelni. Még mindig olcsóbb, mint a tehertaxi.
nem vagyok ebben nagyon jártas, de nem úgy van mint a lakónál? ha pölö a kocsi 1000 kg-t húzhat a forgalmi szerint akkor azt húzhatja attól többet nem. Hiába pakolod te csak a felére, a jardot szerintem baromira nem ez érdekli, hanem az évvégi kitüntetés a bírságok darabszáma miatt...
ilyenekre gondolok, EZ is ilyen díszpéldány volt:
https://www.youtube.com/watch?v=Hkxd89DUJ5o
ez is az a galeri:
https://www.youtube.com/watch?v=lsR6DOkF0vk
mindig kitüntetéseket kaptak év végén... (volt olyan hogy 3 hét alatt 4X büntettek meg) ;)
Tudom hogy elkanyarodtam, úgyhogy az utolsó pár sor csak vidításra szólt :)
Szeretnék a lakokocsi fölé tetőt csinálni, ezt USB lapokból csinálnám, de szállítási gondjaim vannak!
A Baumaxban lehet két órára ingyen elvinni utánfutót, ami 1500 kg terhelhetőségű! Viszont az én autómmal az önsúlyánál nagyobb utánfutó nem vontatható, ami 1135 kg!
Hogy működik ez...az utánfutó üresen nem nehezebb az autómnál, de ha megrakom max-ra akkor 1650 is lehet!
Ha nem rakom meg annyira, akkor húzhatom? Hogy állapítja meg a rendőr az öszsúlyt, ha megállít?
Az akadás csak addig a bizonyos adásszünetig volt, legalábbis nekünk. Ezt követően ment rendesen.
De azért vasárnap reggel elzárni a vizet az tényleg egy orális élmény lehetett... főleg a hasmarsosoknak...
Szalókot körbe sétáltuk, majd megvizslatjuk közelebbről is a medencéket (bogácson is eléggé piszkos volt némelyik, de ott legalább láttuk hogy mikor cserélik ;) )
Angolokhoz nem igazán fogsz bútort, mosogatót és egyébb egyedi, nagyobb felszerelést kapni itthon. Próbálj angol oldalakon keresgélni.
Régebbi szárazföldi tipusokból viszont nagy választék van Vácon a Szavatolnál vagy Érden. Esetleg kis átalakítással ezekkel megoldható a kérdés. Az esetek többségében a bútorzathoz nem kell hozzányúlni, elég a munkalapot cseréni és a mosogatóhoz méretre vágni. Talán még olcsóbb is, mint Angliából behozatni és legalább kapsz egy látványos új felületet is.
Bogácson már 2 hónappal ezelőtt is iszponyat sokan voltak. Úgylátszik oda csak kora tavasszal és késő ősszel érdemes menni. Remélhetőleg akkor még/már nem működnek a csúszdák. Az egyik nagy kedvencem, nem szeretném szanálni a menetrendünkből.
Nekem a kissebbik yagival egyszer sem ment el a kép. Ezekszerint nem mindig a nagyobb a jobb. :) Remélem ezt az asszony is tudja. :)))))
Egerszalókon a kemping első osztályú. Szép, rendezett, tiszta. A medencék viszont nagyon kicsik, ráadásul a medencemesternek bőven van mit tanulni a tisztításról. Ez totál lerontja az élményt. :(
Megvettük életünk első lakókocsiját! A mosogatótálca sajnos el van benne törve van ötletetek, hogy hol tudnék venni bele másikat? Eddig csak gáztűzhellyel egybeépítettet találtam, ráadásul méreg drágán!
Hát kicsi a világ, elköszönni nagyon már nem tudtunk egymástól, mert jöttünk haza...
Ha minden igaz a héten a közelbe (Egerszalók) szintén letesszük és onnan járunk majd dolgozni. Hál istennek Na meg GáborApa-nak ;) olcsón ott tudunk lenni.
A jel vissza esés nálunk is tapasztalható volt, DE az valszínű torony hiba lehetett, mivel valamelyik délelőtt elment a jel teljesen pár órára, majd később tökéletesen működött, legalábbis nekünk...
Én voltam az AERO-val,nekem adtad a telefonszámot.Amit szeretnék mondani,hogy végeztem méréseket antenna ügyben.Az előzetes tájékozódásból tudtam a miniadóról a Bükk lábánál. Nekem a közönséges lepke antenna elég volt annyira,hogy 80-83% jel és 79-81% minőséggel jött.Volt este párszor,hogy leesett a jel 0-ra minden előzetes kockásodás nélkül,a hang ment tovább.A vevő nem a TV-ben van,mert meghagytam a régit és vettem egy Wayteq HD-95CX boxot ami nagyon érzékeny.Több magasságon is próbáltam a vételt 1m-től 2.5m-ig nem változott a jel.
A csúszdáról annyit,hogy vasárnap rákötötték a vizet is ezért vizhiány volt a vc -ben is.Mikor?Reggel 8-30 tól.Csókoltatom őket azok nevében akiknek sűrgős lett volna.
Nem lesz semmi féle mindent elsöprő hsz. Te is vagy amilyen vagy, én is vagyok, amilyen vagyok. Fogadjuk el egymást itt a topikon békében. Próbáljuk meg!
Ez volt itthon,de már nem használtam. A közepe fix,de a 2 oldalsó árbócot letudom szedni. Összesen kb 3 db szárnyas anyát kell leszedni!
ha fúj a szél azért mozog... Belekarmol rendesen...
De a strandod kismillió ember, emberek csüngtek le a fákról is jóformán. Aztán fél8 és kiürült majd előrajzottak a kamperosok :)
Most szlovák magyarok kérdezték ,hogy mit és hogyan tudunk nézni a TV-n, mert az egész kempingben csak nekünk ment ;) kb 5-en kérdezték meg ugyanezt 3-4 nap alatt...
Sajna nem csináltam fotókat róla, de lassan haladnak.
3 db lesz,
1 sima egyenes jupii oszt annyi
1 tölcsérben végződő az alján kiesel és kész
plussz lesz egy érdekes "U" alakú is, amiben addig csúszkálsz fel le míg meg nem álllít a gravitáció, ez kb 2 méter széles (itt még lesznek egymás alá esések, láb kirúgások és lehet törések is...)
De arról szólt már a pletyka hogy megemelik a belépők árát... Lehet már csak jövőre...
Tehát, 75 pacis autó kipipálva, nekünk is az van Peugeot 206 SW 1,4 Benzin.
A 80-90-es tempót bírja, de amikor vásárláskor húztuk haza beleszaladtam 110-120-ba is, és 65-70-es tempóba 3.-ban az M6-oson az emelkedőkön, a kamionok forma1-es autóként száguldottak el mellettünk. Lehetőleg nem dimbes-dombos helyeken közlekedek vele ahol még van ezer kanyar is, hanem inkább (igaz kerülővel), de egyenesebb utakon megyünk.
- mosogató (víztartály nélkül jött ki gyárilag, de szereltem bele 12 V-os szivattyús csapot, 2 db 15l-es víztartályt és már az is van)
- gáz konvektor (nem magától lekapcsolós, hanem őrláng, 1,2 fokozat)
- zárt elősátor kb 2,5 m X 3 m méretben (van aki csak előtetőt ad hozzá nem pedig zárt elősátrat)
3 személyes,de hirdetik 4-nek is, na az férjen is el rajta...
Ha az ajtón belépsz jobbra 2 személyes asztal, ami 1 személyes ággyá alakítható, szemben lent található a hűtő, felette a mosogató, balra mellette a tűzhely, az alatt pedig tároló szekrény. Ezzel a blokkal szemben pedig egy nagy gardrób szekrény, az aljában a konvektorral. Hátul szintén ebédlő asztal 4 személyes, amit egy kb 190X170-es ággyá lehet alakítani. A tetején körben szekrények / tárolók vannak.
Ez a leírás a Bastei 351-es típusról szól.Konkrétan erről :)
A héten készült Bogácson :)
Elősátor nélkül, szintén Bogács csak korábbi időpontban:
A picit csapott eleje miatt, könnyebb vontatni mint a régebbi Bastei-t, de nem annyira hegyes az eleje mint a Qek-Aero-nak.
A háttérben Kecskemétről voltak a kempingben Aero-val, 2-en. Nekik 2 főre tökéletesen megfelel azt mondták.
Az elején és a hátán a nagy ablakok nyithatóak, a "konyha" részen oldalt szintén van 1 kisablak ami nyitható, + van tető szellőző is.
Ha lámpát/ búrát kell cserélni felejtős az eredeti ( németből rendelve száll költség nélkül 10eft) vagy csak hosszas utánjárással lehet szerezni, ugyanez való a Qek.re is, de lehet házasítani másfajtával, vagy mezőgazdasági boltban érdeklődni elmaradt készlet után, mivel ezek a lámpák voltak pölö a régi Forshritt 514, 516-os kombájnokon is :)
Összességében meg vagyunk vele elégedve. Ok kellett rajta javítani ezt-azt, de az minden használt kocsin, lakókocsin, lakóautón, szekéren kell.
Az extrák amiket már mi raktunk bele:
Víztartály, 12V/220V automata vezérlés (nem szeretem kapcsolgatni a dolgokat oda vissza), 12V/220V Led tv, az elején a gyári dobozt kb megkétszereztem átépítéssel, így baromi sok cucc fér bele.
Amit a természet rakott bele: hangyák és bogarak.
Röviden ennyi, ha van bármi kérdés nyugodtan tedd fel.
Merre lax, mert ha a közelben akkor esetleg meg nézheted milyen.
A nyáron elég hosszú szabadságom lesz, párom is szabad a 1.5 éves kislányunkkal és szeretnék beruházni egy lakókocsira , legszívesebben lakóautót vennék de arra nincs pénzem !
Rengeteg kemping van itthon és szeretnénk felkeresni egy párat a nyáron !
Egy 75 lóerős kocsim van , ezért akarok kisebb lakókocsit , hogy tudjam vontatni, először zakladit néztem ki, de az lehet nagyon picike lenne de most , hogy ezt ajánlotta egy fórumtag, elkezdtem vele szemezgetni !
Talán érdemes lenne még az NDK-s Bastei-ban is gondolkodnod. Tágasabb, mint a Predom vagy a Qek Aero, van fűtése több ablaka nyitható, osztott fekhelyes. Több kollégának is van ilyen típus, ők biztosan biztosan megosztják veled a tapasztalataikat.
Na erről most regényt tudnék írni de annak nem itt van a helye!
Mindösze annyi lenne a lényeg, hogy ne buzdítsunk másokat saját hülyeségeink elkövetésére, ha van legális megoldás, ami ráadásul alkig kerül többe mint a hülyeség.
Valahogy sosem értettem a kamperolásban az anyagi gondokat. Egyértelmű, ha programra találkozóra megyek akkor beállok a kis helyemre felveszem a belső ritmust és elvagyok a többiekkel. Kifizetem a díjat és jól érzem magam.
Ha ,viszont rovom az utakat igenis megállok egy parkolóban vagy amit mostanában sok helyen felfedezek és egyre több ilyen helyet találok útszéli pihenőkben ,van amelyikben padok kiülők is vannak , némelyikből még a szemetet is elviszik. Igenis ott megállok sőt meg is alszunk.
Sokszor előfordul elmegyünk egy távoli ismerőshöz és csak áramot kérek esetleg egy kanna vizet megalszunk és megyünk tovább.
Nem érezem magam miatta sóhernek sőt örülök, hogy nem vagyok senkinek sem a terhére.
Például jövő héten is ugy megyünk majd egy rendezvényre , hogy a barátom ad áramot és két éjszakát leszünk náluk az udvaron és a programon is egyben.
Igazat adok neked, ez nem más,mint viselkedés kérdése. Nagyon jól kell élni a lehetőségekkel nekünk még gondunk, bajunk sehol sem volt .
Igen a megspórolt tetemes panzió és kempingdíj és étterem árából sok-sok helyre eljutunk így múzeum fürdők, belépők , rendezvények, vásárok sok minden ami érdekes és szép..
Bódéra fel ! Ballagás után kirándulás és BEATRICE koncert ! HÓRUKK !!
(48395)-hát ugye ez éppen nekem szólt és tőled tudtam meg,hogy sóher vagyok...
Eddig úgy tudtam,hogy mi azért vadulunk,mert azt szeretjük.Nem szeretünk kempigbe járni!Legfeljebb késő ősszel vagy kora tavasszal,amikor termálozni lehet.De látom te máshogy tudod.
Aztán minek fizessek villanyt,ha nekem nem kell?Saját áramellátásom van.Tehát nem használok el annyit amibe kerül.
Azt a max 5000-ig elfogadom a kempingdíjat,de amit a H2NO kolléga beírt az nagyon durva.Vagy pl. a komáromi kemping.
Nekem volt Qek Aero-m, nem volt rossz kezdetnek. Masszív, fémvázas lakókocsi, két személynek nagyon kényelmes az ágya, de még + egy pici gyerekkel is elviselhető. könnyű, jól vontatható, egyszerű kis szerkezet. Hátránya, hogy csak egy ablak nyitható rajta, és ha valaki be akar jönni, akkor a másiknak ki kell mennie.
Ne paprikázd magas Soci... Nem ér annyit... Tudod egyik fülön be- a másikon meg ki... Jelen esetben egyik szemen be a másikon meg ki (mondjuk ez elég szarul hangzik így) ;)
Én is csináltam már olyat, hogy áttettem másik rendszámot és úgy vittem műszakira az autómat. Mentségemre szolgáljon, hogy nem voltam elég tájékozott. Azt hittem ez egy kis szabálysértés, ha lebukok megúszom párezerrel.
De ha jól tudom, ez a fórum pont azért van, hogy a tájékazatlanok okosabbak lkegyenek.
Én is az itteni beszélgetések, infók alapján tudtam meg, mivel jár a rendszámcsere, illetve a P-rendszám. Nem kis sumákság, bár annak tűnik, de bűncselekményként kezelik és büntetik. Pont ezért linkeltem a cikket a birság mértékéről és a lehetséges meghurcoltatásról. Ha ez valakinek nem elég, akkor az tényleg hülye!
Jelenlegi infók birtokában én biztosan nem próbálnám mégegyszer.
Egyébként nagyon tetszik a vihogó figurád, főleg annak tudatábvan, hogy ismerlek.
Adod itt a tökös meg bátor ötleteket, vihogsz, ha valkaki leírja, ne próbákozzatok ezzel mert nagyon drága lehet a játék, közben pont te vagy az, aki azért nem jár kempingbe, mert drága a napi 4-5 ezres szállásdíj. Ha mégis rászánod magad a kempingezésre, akkor meg a 800ft-os áramdíjon spórolsz. Pont te vagy az aki folyton a spóroláson agyal a kempingezéseknél. Persze tudom, más farkával könnyebb a csalánt verni, de ennyire azért nem kellene más kárára bátornak lenni.
Mennyibe is került az a bódé amit nemrég szereztél? 250, 300 ezer? Kiváncsi lennék a mosolyodra, ha véletlenül belegyalogoltál volna egy többszázezres buktába, miközben hozod haza a kicsikédet. Vajon akkor is ontanád magadból a vigyorgó smileykat?
Most sokan hajtják itt a §-okat,de tegye fel a kezét,aki még nem csinált galibát.Vagy ki az,aki megveszi a hőn áhított dobozt és nem viszi haza (valahogy) babusgatni,otthon tervezgetni benne?
Mindenki úgy oldja meg,ahogy éppen eszébe jut.
Írtam a "P"-rendszámot,de az csak úgy legális,ha ott van a gazdája is és hazafelé ő vezet.Vagy csak mellettem ül,mert az én autómat ne vezesse,de a dobozát hazaviszem a saját rendszámával.
Szóval hajráááá....:))
Lehet tovább ragozni!
Én hazahoztam,ahogy gondoltam és legközelebb is így tenném...
Hagyd a Topiktársat ! Legközelebb azon fog panaszkodni, hogy tisztességesen megbüntették, s mivel bűncselekményt követett el még a lakóját is lefoglalták.
Hát ez kinek kell. Más is vett már lakót lejárt okmányokkal, műszaki nélkül, de
ilyen gyerekesen nem viselkedhet senki.
Az úton társak vagyunk, a lakókocsi vontatás különleges figyelmet és fegyelmet követel és így senki nem szeretné elrontani sem saját sem mások szórakozását!
Éljen soci..hajrá soci..! Jól megmondta, éljenek a szabályok, meg a szervek.
Szóval mindenki hülye aki történetesen vesz egy lakót és lejártak az okmányai, de nem tudják a helyszínen levizsgáztatni, de van rendszáma és szeretne hazaslisszanni és szeretne örülni neki otthon a kertben.:))
Most nagy okosságot fogok mondani. Sosem kértem, lehet, hogy nem is fogok "P" rendszámot kérni.
Való igaz nem egyszerűbb egy trélert bérelni / ilyenről olvastam / vagy tréleressel fuvaroztatni? Olcsó
nem olcsó, nincs macera, nincs hatóság.Vagy rosszul gondolom? A felvett kölcsönökről meg annyit
/habár nem idevaló téma / az bátor ember.Hacsak nem kajára kell.Inkább meló éjjel- nappal , mert az néha még akad. De fizetni a piszok nagy THM-t , azt nem!
Nem értem, manapság miért keverik ösze a hülyeséget a bátorsággal? Miért bátor dolog ha valaki nem tud gondolkodni, számolni? Miért tökös dolog hülyének lennei? Minek lehet nevezni azt, ha valaki 10-20 ezer ft nyereség reményében bevállal több100ezer bírságot?
Mikor mondtad, hogy vettél, kinosztalgiáztam magam a hahun.:)
Amúgy a bankos dolgot én is így gondolom, ha tudok fizetni 40e Ft-t lazán, összehúzott gatyamadzaggal 50-et, akkpr nem veszek a nyakamba 55 eFtos hitelt, mert mi van ha beteg leszek, nem lesz meló, megdöglök, vagy bármi (nem is volt bajom a hitelemmel, és érdekes módon nincs is hitelem)... Sokan ezt nem így látják csak a csillogástot, ragyogástot, meg a nagy tévétet, ha meg nem tudom fizetne akkor engem átb@sztak duma jön és verem a mellkasom??? Hogy van ez???
Na de ez nem ide való téma...
Helyette inkább ajánlom, hátha akarsz egy kicsit nosztalgiázni ;)
Ez a nagyon okos előrelátó szemlélet vezetett sok hitelbe fulladt "Bátor" emberke csődjéhez is. Bármi áron beigérték az egész család, barátok, nagyik, kutya, macska, egerek minimálbérét a következő két életükkel együtt, csak megkapják a kölcsönt. Aztán amikor kiderült, hogy a hitel nem csak a pénzfelvételből áll, azt vissza is kell vfizetni, akkor mindenki szemét meg rabló meg hülye volt csak ők nem.
Ebben a rendszám kérdésben is egyszerű a megoldás.
Országon belül, 10-20-30 ezerért hazahoz egy tréler. Külföldről lehet legális rendszámot és biztosítást venni 30-40 ezerért. De ez baromi drága meg nem elég tökös megoldás. Reklámozzuk csak a P-rendszámot, amiről ma már mindenki tudja, hogy nem csak itthon, hanem külföldön is vadásznak a rendőrök. Hozzunk haza rizikóval egy 300 ezres lakókocsit, amire ha bukta van ugrik a 400 ezres bírság meg a bírósági hercehurca. Aztán majd faszagyerek móson fikázzuk a gestapót meg a törvényeket.
Bármit!-kicsit túldimenzionált a kérdés.Másnak nem mennék el a kacatjáért,de az enyémet bármi áron hazahozom.Na most innentől lehet ragozni,hogy milyen rendszámmal.Aztán mindenki azt csinál amit akar!Bátorságára van bízva.Lessétek a paragrafusokat...
A súlyadót az a tulajdonos fizeti, akinek a jármű tárgy év január 1-én a nevén van!
DE:
Amennyiben a járművet ideiglenesen vagy végleg kivonták a forgalomból, a súlyadó visszaigényelhető a kivonást követő hónaptól, a kifizetett hónapig terjedő időszakra. Visszafizetik!
Forgalomba visszahelyezni csak ideiglenes kivonás után lehet!
A súlyadót, a forgalomba visszahelyezés után, a visszahelyezés napjától kell fizetni és annak, akinek a visszahelyezés napján a nevén van. Pont ezért vonják ki sokan a forgalomból, ha beadják autópiacra vagy az eladás szándéka felmerül.
Amennyiben a jármű ideiglenesen forgalombnól kivonásra került és ez idő alatt a műszaki vizsgája lejárt, az okmányiroda nem helyezi vissza addig, amig a műszaki érvényességet vizsgaállomás nem igazolja, tehát visszahelyezés előtt le kell műszakiztatni. Ezért van az, hogy a legtöbb autópiac, friss műszakival de a hírdetés ideje alatt ideiglenesn kivont állapotban hírdet. Aki év közben megvesz egy ilyen járművet, annak műszakit és asúlyadót is fizetni kell. Ezt nem lehet kikerülni!
Ahogy mondod!-én nem sokat foglalkozok vele,hogy mi a törvény.Egy baromság a nagyobbik része.Mindenki eldönti magában mit vállal be az ügy érdekében.Én legközelebb is úgy hoznék haza bármit,mint eddig tettem... :D
Nem tudom, hogy az újra forgalomba helyezés hogy működik, de szerintem ilyen esetben valóban más a felállás.
A gépjárműadó alanya:
A gépjárműadó egy évre fizetendő. Minden évben annak az üzembentartónak, illetve üzembentartó hiányában tulajdonosnak kell fizetnie, aki az év első napján a hatósági járműnyilvántartásban szerepel. Amennyiben a nyilvántartás szerint több üzembentartó, vagy tulajdonos van, akkor az adót annak kell megfizetnie, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították. Az év közben újra forgalomba helyezett gépjármű után az fizeti az adót, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Az ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű esetén az, fizeti a gépjárműadót, akinek a nevére a rendszámtáblát az eljáró hatóság kiadta.
Tudom, hogy szerinted nem kell mindent a jog betűje szerint venni, de azért érdemes elolvasni ezt a cikket mielőtt bárki is kamu rendszámmal közlekedne bármilyen járművel, de hát mindenki maga tudja....
A súlyadót te tudod rosszul. Az fizeti akinek a nevén van Január első napján. Ráadásul két részletben kell megfizetni, Márc. 15. és Szept. 15 a befizetési határidő.
-vagy bemegy a kereskedésbe és megbeszéli a tulajjal a problémáját.Megállapodás szerint fizet neki valamennyit vagy kerít hasonló bódéról kölcsönrendszámot és hazahúzza.(de én hazahúznám bármilyen utánfutó renszámmal is...)
Lakókocsipályán még új vagyok, de szívesen megosztom a tudományom. Itt kaptam én is sok jó infót.
Műszakiztatni biztos kell, kérdés kell-e hozzá gáz tömörség vizsgálat és érintésvédelmi vizsgálat.Ez a kifejezés lehet, hogy rossz.P-s rendszámot úgy tudom lehet kérni , de lesz másoktól okosabb tanács ez
ügyben. A továbbiak költségei:forgalmi + törzskönyv : 12 000
eredetiség vizsgálat:18000
átírási illeték :15000
vagyonszerzési illeték :9000 /bizonyára hatalmas vagyonra teszel szert /
súlyadó :ebben az évben a régi tulaj fizet és utána : könnyű vagy nehéz
pótkocsi 750 kg- ig könnyű/ a tarifát sajnos fejből nem tudom /
évi kötelező biztosítás+ baleseti adó : 4000
műszaki két évente : 15-21000
Új forgalmit kapsz az biztos. Érdekes a gáz és az elektromos vizsgálatokat nem mindenhol követelik meg
a vizsga előtt, de saját és mások érdeke miatt érdemes, ajánlott.Főleg ki tudja, hogy mióta parkoltatják
és milyen körülmények között a lakót.Szoktam mondani " csak egyszer élünk ".
Azt a mindenit mekkora okosságot mondtam most.
Jó utat és legyen benne sok örömötök. Na meg egy kis munka.
Szeretnék megvásárolni egy lakókocsit aminek le van járva a műszaki vizsgája , de viszont megvan a forgalmija (még régi forgalmi igazolványa van) a tulajdonos-é volt a lakókocsi , azt mondja az évre a biztosítása is bevan fizetve !
A kérdésem az lenne mibe kerül ennek a kocsinak a hivatalos forgalomba helyezése ?Lekel műszaki vizsgáztatnom, eredetiség vizsga kel-e rá , okmányirodából kitudok hozni p-s rendszámot a hazahúzatásához ?
Szóval megjöttünk a hosszúhétvégéről.Nagyon hamar letelt! Első éjszaka Zamárdiban volt egy térköves parkolóban,ahol tilos volt a lakókocsizás 21-07-ig.Aztán ott parkoltak a móló előtt a rendőrök és megkérdeztem mennyire komoly a dolog?-azt mondták őket nem érdekli...[#eljen] Első éjszakára kicsit sok volt,hogy először az északi partról hallatszott át a tuc-tuc,aztán amikor abbahagyták kezdődődött a szomszéd vigadalomban.Na az eltartott hajnali 3-ig.Utána bealudtunk. Reggel átmentünk Kaposvárra.Nagyon szép a belváros bár az odavalósi kolléga azt mondta nem sok a látnivaló.Nekünk tetszett!Kicsi városnézés,főtéren egy hatalmas fagyi aztán irány a Desedához. Hát az valami csoda.Leértünk a tóhoz mindjárt volt jobbra egy kis parkoló.Beálltam és elmentem gyalog megnézni van-e jobb?Nem volt így ott maradtunk.(2 éjszakára,hátha odaér valaki) Beálltam a fák alá,ahová csak reggel süt be a nap.Dálután már teljesen árnyékban voltunk.Tüzelő volt bőven,mert az előző hetekben rengeteg ágat letört a szél.Így maradt a későbbi túrákhoz is [#crazya] Deseda után Nagybakónak zsákfalu.Na ott tényleg sötét van!Térerőből biztos,pedig ott voltunk az adótorony alatt,de onnan kb. 15 km-múlva jött vissza az adás a telefonjainkra. Ott is jó helyet találtunk,de a szurdokot nem tudtuk megnézni.Bementünk egy darabig,de nagyon sok bedőlt fa volt és visszafordultunk.Próbáltuk másik útvonalon,de az sem ment így visszamentünk a forrásokhoz,ahol parkoltunk.Vízvételezés,aztán a kutya örömködött mi pedig jót nevettünk rajta. Onnan irány a Kis-Balaton Kányasziget.Hát az valami csoda.Azt hiszem ott játszódott a Tüskevár.Fantasztikus!1,5 km a túraösvény nem megerőltető,de mi raktunk bele rövidítést.Annyira meleg volt,hogy szinte vánszorogtunk.Aztán büfé a parkolónál és kértem egy gyrost hasábbal olajos káposztával.Nagyon fincsi volt! Ekkor már volt vagy 34° és vettünk egy kunkort a Balaton felé.-fenyves volt a cél,de nem jutottunk el odáig.Balatonberénynél lekanyarodtunk a part felé.Eredetileg az volt a terv,hogy ott éjszakázunk,aztán majd hajnalban hazajövünk.Meg is lett a táborhely szabadstranddal,de pár órás pancsolás után úgy döntöttünk,hogy hazajövünk. Menet közben még bekukkantottunk a Fertetics kastélyba Keszthelyen,aztán szépen eljöttünk haza.Nem tudom merre,mert a telonom is elaludt meg én is bólogattam. Nagyon jó volt és hamar letelt,pedig 1 nappal megtoldottam...
Tegnap Igalban jártam . Gondoltam behúzom a bódémat és elköltünk ott egy szép napot és éjszakát a megkúrtított hosszú hétvégén.
Ami fogadott az kritikán aluli. Talán az országban sem akad még ilyen árfekvés. Két nap egy éjszaka belépővel 2 felnőtt és egy ( esetleg ) kettő gyereknek 18600 azaz tizennyolcezer hatszáz forint és ami a legfurcsább a bungalló olcsóbb, mint a lakózás a villanydíj árával, így az is 17200 Ft.
A bungik 3 személyesek és recepciós kisasszony nem tudta hogyan számítsa fel a negyedik személy történetesen kislányom szállásdíját . Mondtam is neki ne fáradjon , fölösleges.
A kedvezmény a kempingben abban nyilvánul meg, hogy a tetemes napi felnőtt 2600 forintos kilépővel egyesített belépő helyett a 2200 Ft-os jegyet vehetjük meg és korlátlanul járkálhatunk a kemping és a fürdő között.
Miután lehidaltam megnéztem a bungallókat az hogy lepukkant enyhe kifejezés.
Igen, ezért állt a kempingben összesen 2 lakóautó egy német világutazó és egy valószínű törzsvendégé.-
A bódém 2* 400 Ft-os parkolódíjért kinn maradt a parkolóban . Bementünk a fürdőbe két felnőtt és egy gyerek jeggyel utána irány haza. 5500 Ft-ért
Igen, itt vagyunk. A kemping jó, a vizesblokk szép és tiszta. 4000 ft egy éjszaka, kéffőre, de ebbe n nincs benne a fürdőbelépő, ami 2100 ft egész napra, de van 14 és 17 óra utáni jegy, ami olcsóbb. A termál sem rossz.
"Hello Még az eladó. Én vagyok az egyetlen tulajdonosa az lakóautó.Vettem neki Magyarországról, még mindig a magyar rendszámot költöztem Sheffield, UK közelmúltban a családom és én szeretnék eladni.Ez elfut, és ez a kiváló állapotban, nem sérült, nemdohányzó tulajdonos.Ha úgy dönt, hogy vegye meg tudok rendezni szállítása Magyarországra, és én is hagyom, hogy az 5 napos próbaidoszak.A szállítási költség benne van az eladási árat.Fogják szállítani az összes dokumentumot, beleértve a felhasználói kézikönyv és karbantartási az lakóautó és az eredeti gombokat, hogy könnyen a tulajdonosváltás.Hire Az Egyesült Királyságban a nemzetközi hajózási társaság nagyon népszeru, nagyon megbízható, és gondoskodik az összes papírmunkát.Hadd tudja, ha egyetért, és adom minden részletet illetoen a szállítási és fizetési.Ha azt szeretné, hogy hívjon fel, ez a számom:00447827695910. köszönöm,Robert Bryant "
Bizalom gerjesztő ugye???
Jó kamperolást, gurulást, pihenést, lazítást kívánok mindenkinek! ;)
"""máshol sokkal olcsóbb, de háát ez most akciós...""""
jaja..."minnél többet költesz, annál többet spórolsz"""...a barom meg megeszi és költekezik, költekezik, költekezik. Aztán megy hitelért, ész nélkül beigéri még az unokái fizetését is, csakhogy minnél többet kapjon, aztán mikor belebukik, akkor meg vicsorog mert rohadék bankok.
Ami pedig a legszörnyűbb, hogy az ilyen észlények a többség.
Leszedik a képet amikor még fut a hírdetés és amikor nem hírdetik tovább, akkor teszik fel a kamu képet. Innentől kezdve nem tud róla a tulaj, mert miért is nézné tovább a hírdető oldalát?
Nemrég hallottam egy ismerősömtől, hogy az én tavaly eladott Eifellandomat is hírdették, ráadásul még a Mercim is rajta volt a képen. Érdekessége a dolognak, hogy ahhoz képest amennyiért én eladtam, annak az összegnek a 2/3-ért volt feltéve. Csodálkozott is rajta 1-2 ismerős lakókocsis, de egyik sem szólt, csak jól megbeszélték egymás között. :((
Most egy hónapja tudtam csak meg. Hogy miért hírdettek az én képeimmel, fogalmam nincs.
Erre a következőt szoktam mondani: "Reklám célú társadalom, ha vmi akciós a magyar megveszi, mer az van rá kiírva, lehet hogy máshol sokkal olcsóbb, de háát ez most akciós..."
Hahhh, ma annyi lakókocsit és lakóautót láttam az utakon felénk, hogy csak nahh ;) Jön mindenki áztatni magát a termál vizünkbe ;)
Ennyire hülyének tartanak minket magyarokat. Gondolom ha nem lem lenne veréb, nem hírdetnék a lószart.
Nemrég volt szó róla, hogy ez egy külföldről, általában Angliából inditott lehúzás. Az viszont már szánalmas, hogy nem ér annyit az üzlet, hogy egy rendes forditást kiköhögjenek magukból. Ezekszerint van aki harap a csalira, mert milyen olcsó, ezt megveszem...................
A jelenlegi lakón még nem csináltam meg a ventilátorozást, de a régin volt, 2 ventilátorral. Ha bekapcsoltam ment, ha kikapcsoltam, nem ment. Engem sem zavart a zaj, bár nem is volt nagy. Előfordult, hogy éjszakára is bekapcsolva hagytam, fel sem tűnt. Cserébe egyenletes, stabil hideg volt a hűtőben :-)
Értem én csak kérdeztem!Nálam alapból van 150 AH meg pici napelem rásegítés.Aztán nem nagyon zavar,ha megy a ventillátor.Pl. szakadó esőben tudok a legjobban aludni.Olyankor nemsokat érdekel mi van körülöttem...:)
Nem, nem szeretném kapcsolni a ventilátoromat ez félreértés. A korábbi hozzászólásomban is leírtam, http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130519410&t=9098386 hogy nálam sorba kötve van 2 venti, ami csendes és amúgy is kempingben 230ról használom, tehát nem kell kapcsolgatni hőmérséklet függvényében. Egyébként a céklalének tett javaslatbomból lett az okoskodás.
Megjegyzem, hogy a hűtő hőfokszabályzója eléggé nagy hiszterézissel működik, tehát akit zavar a ventilátor működése, akár órákat spórolhat a zajszennyezésen.:))
Villamosságot nem annyira értem,de van értelme 0.2W-os ventillátort ennyire túlbonyolítani?Mondjuk egy 75-110 AH-s aksihoz?Persze ki mennyit táplál vissza napsütésben...(vadkempre gondoltam)
OK, bár én nem látom át, hogy miért kellene szabályozni. Minél jobban fúj (persze a hangossághatárig) annál jobban kondenzál az ammónia, ergo jobban hűt az elp. De tied a döntés. :-)
azt hiszem felejtős a klixon, és jobb a hőfokszabályozó amit korábban javasoltam, vagy az elektronikus szabályzás amit Tarzy52 javasolt, csak 230v-nál problémás, kiegészítőket igényel.
Azt mondta a mosógépszerelő haverom, hogy Ő még nem találkozott olyan klixonnal ami hőfokemelkedésre zárna, de nem kizárt bizonyos elvetemült típusoknál.
A zanussinak van olyanja ami 30ra zár 60ra nyit vagy fordítva:)
a klixonon túl a többi elektronikus hőérzékelésű.
Ha be tudnál linkelni valami olyan oldalt ahol megvehetnénk egy olyan klixont ami 40fokon kapcsol, akkor sok fórumtárson segíthetnél, mert ez olcsó megoldás lenne.
Azért tartom ezt jobbnak, mint többit, mert ez a hőmérséklet függvényében a fordulatszámot szabályozza, így kismértékű melegedés esetén lassa, míg nagyobb melegedés esetén akár teljes fordulatal járatja a ventilátorokat!
Én fogok berakni egy kapcsolót is, és igen, a 12V-ról direkben lesz megtáplálva!
Szia ! Kötheted az akkumulátorra,és a hálózati tápegységre is.Akinek van beépítve átkapcsoló,az mindkettőről tudja használni.A tápról használt ventillátor zúghat egy kicsit,de egy grétz beépítésével megszűnik a hangja.
Kicseréltem a hűtőben a fűtőszálat, most működik rendesen. Kérdésem, hogy a plusz ventilátor bekötéséhez a sima számítógép ventilátort rákötitek az aksira vagy mihez van bekötve?
Simán, egyből lehet alkudni... Hmmm nem is rossz ötlet, legközelebb megyek Hozzád! :)))
Nem aztat mondtam hogy tuti szét van rohadva, de ha még egyszer ilyen történik hamarabb utána járok a dolgoknak.
Plussz eleve körbeszórom magában a lakóban is a kevésbé vagy nem használatos helyeket.
Van olyan aki ezeket a dögöket bent a lakásban tartja hangya farmon!!! Lehet el kellett volna adnom a kolóniát és meg lett volna belőle az útiköltség???
Eddig úgy néz ki hat a hangyairtó szer, reggel amikor benéztem többfelé is találtam elhullott tetemeket. Egy tuti ahol nem érintkezünk vele fogok beszórni bőven hogy ha esetleg vmikor megint odatalálna pár db, elpusztuljanak.
Sikerült a fajt is meghatároznom:
Faodvasító lóhangya a becsületes megnevezése, és az elhalt fákat szereti leginkább, így jó tanácsként ha találkoztok ezekkel a remek példányokkal többször is, minél előbb nézzetek szét a lakóban ne járjatok így, hogy nagyon elszaporodnak.
Igen ilyen kis motort szereltem be,de 12 Voltos. Van egy 220 voltos is csak az piszok hangos volt, olyan mint amikor a repülő felszáll.Egy dolgot kéne megoldani, valami idő kapcsolót, hogy ne menjen állandóan.
Létezik egyáltalán 12- Voltosban. Na majd megmutatja magát , most pár napig nyúzva lesz. Az első út lakóval. A hangyákra felkészültünk / Cemotox spray + por, Bio Kill. Meg egy- két fohász. Eltudják rontani
Ki ismeri fel esetleg az alfajt??? Néha találtam belőle pár darabot nosza bemászott az a kis huncut, legyilkol aztán no problémo... (gondoltam én)...
Ez a "kis" nyomoronc olyan 1-1,5 centi minimum és amikor kapott egyet csak úgy roppant a csápja, szóval nem kispályás.
Ma pakolászás közben figyelmes lettem arra, hogy föld van a lakóban. Először azt hittem hogy mi vittük be a papuccsal, cipővel, bármivel. Közelebbről megnézve feltűnt az apró darabokra való cincálás. Ennek fele sem tréfa utána nézek, elég szörnyű látvány fogadott.
Ez még nem az, de arról nem csináltam képet.
Ezek a kurva hangyák belakták magukat a lakókocsiba, és utazgatnak illetve utaztak velünk Bogácsra semmi felár nélkül.
A szörnyű látvány akkor fogadott, amikor a nézzük meg a másik oldalt fázisba kerültem. Nahát ott voltak ezek a "NAGY KANYI" hangyák csoportosulva min 25-30 db.
Kicsit megbolygattam őket és kb 5 perc alatt ennyi lett a "fogás"...
Vettem ma hangyairtó port, máshova kellett de majd jó lesz ide is ha kell címszóval, kb 30 g-t beszórtam a dögöknek, ahol tudtam ütöttem vágtam az igen tisztelt félkegyelműeket.
Sajnos kibontani teljesen nem tudtam, mivel most végeztem és ki kellett volna pakolni az elő sátortól kezdve a vasáig mindent, s jelenleg nincs benne semmilyen fényforrás az elemlámpán kívűl.
A legsz@arabb az hogy már a bábot mentette volna 1 hangya, tehát teljesen beköltöztek.
Egyvalamitől nagyon parázok, ezek a nagy dögök nehogy megegyék a lakó faváz egy részét, mivel egyből oda bújtak be, húzódtak felfelé...
Ezek után már nem tudom hova kellene vele állnom, hogy ne történjen meg ilyen...
Okos ötleteket elfogadok a kiköltöztetésre, mivel lassan (csütörtök-péntek) megint indulni kellene...
Szerintem rajtam kívül nem sokan rendelkeznek akkora autóval amibe ez beférne.Főleg nagyon kevesen vannak akik még vadkempingeznek is.A többség beáll valahova és rácsatlakozik a kemping hálózatára.
A többiek pedig nem cipelnek magukkal ekkora energia forrást.Inkább a napelem vagy bármi más,ami nem fogyaszt + energiát(benzin,gázolaj)...
Abban a megoldásban még senki sem gondolkozott el, hogy egy pb-palackos stirlingmotoros gépet épít be a bódéba, ami csinázza a melegvizet, meg az áramot is mindennek?
Vannak már ilyen motyók, akkora, mint egy mosógép. Igaz házi telepítésre valók leginkább, de alkalmazható lenne lakókocsiban is.
Ma már léteznek lakókocsi hűtők, amik olyan kombinált hőfokszabályzóval vannak szerelve, ami szabályoz elektromos és gázüzemben is. Van olyan is, amelyik automatikus kiválasztja az üzemmódot, attól függően, hogy milyen energiaforrások állnak rendelkezésre, ez az úgynevezett AES (Automatic Energy Selector)funkció. Vannak olyan hűtők is amik elektromos, automata piezzo gyújtással vannak ellátva, így ezek újra tudják indítani magukat.
Így igaz,ahogy leírtad,de az a pici forgatás a gázgombon(0-tól 3 ig) nagyon sokat számít.Az tudja ezt igazán,akinek hullott már apró szutyok a gázégőjére.
A gázüzemű hűtők szabályzása a gázlánggal állítható minimális keretek között, de egy Lehel C35K sokéves tapasztalata alapján ez pusztán optikai csalódás. Pláne 30 °C-os környezetben. Sokkal többet számít az abszorpció folyamatos fenntartásában a vízszintezés.
Bocsánat rosszul írtam:a hűtőnek a leadott hőfoka melegítette fel a gáztűzhely felületét.Talán kicsi a szellőzője és a meleg nehezen tud távozni. Persze ez nagy melegben volt és ki is kapcsolt.Leállt a hűtés.Most ez oldódott meg a kis villanymotorral.
Tartsuk be a szabályokat.Fertő tónál találtunk olyan helyet,hogy a határsávban naponta 3x jött a járőrautó.2. nap kérdezte valami bajunk van,hogy nem megyünk innen el?
Mondtam,hogy szép a környék és itt biztonságban érezzük magunkat.Bicózunk,kirándulunk.Intett és szép hétvégét kívánt...
Tényleg jó hely, találtam hozzá fényképet is. Ha bereggelnél, akkor lehetne a Te neved alatt: Bécsi parkoló
Amúgy, utazásaink során mi sem állunk kempingbe.
Soha nem büntettek meg (a szabályt erősítő egyetlen kivétel Amsterdam volt), és talán 2-3 alkalommal szóltak, hogy valamiért itt nem jó, menjünk arrébb.
Ha lakott a terület, akkor meg szoktam kérdezni, valamelyik ott lakót, hogy zavarná-e és ilyen esetben mindig azt mondták, hogy nyugodtan maradjunk csak.
Az emberek nagy része nem rablógyilkos, tehát ha nem frekventált helyeken állunk és nem feltűnősködünk, viszont nem is bújunk el egy elhagyott sikátorban, akkor igen kicsi az esélye annak, hogy gondunk legyen.
Ha útközben kell megállni: Országútszéli vagy autópálya elhagyatott parkolójában soha! Azokat szeretik a rosszfiúk, autóval egyszerűen végigcsekkolják és gyorsan le is tudnak lépni.
Csak éjjel is nyitva tartó benzinkúton, lehetőleg úgy, hogy a személyzet rálásson a lakóra.
"Sokszor jártam Görögben autóval, akkor is azt csináltuk, oda-vissza menet, hogy kivártuk a késő estét, és egy jól kivilágított forgalmas, pl ÖMV kút parkolójában aludtunk az autóban pár órát!"
Minél kevesebb emberrel találkozol, annál kevesebb a lehetőség a konfliktusra.
Az autópályaparkoló, forgalmas utak mellett meg aztán pont minden van, amiből baj lehet.
Az osztrák autópálya kezelője (Asfinag) fenntart pihenőhelyeket (Rastplatz) a sztrádák mellett. Itt van külön beállóhely (felfestve is) a lakóautóknak és lakókocsiknak is. Van ivóvíz vételi lehetőség, 1 EUR-ért lehet melegvízben tusolni (automata), van kisebb, nagyobb füves terület asztalokkal padokkal, kis játszótérrel, esetenként Wifi is.
Jaja...és a lególcsóbb az, ha körülnézel miután leálltál, hogy nem állsz-e hangyabolyban, mert akkor nagy valószínűséggel megúszod azt a pár napot.
Nekem még nem kellett írtanom egyszer sem. Igaz olyan már többször volt, hogy leállásnál vettem észre a dögöket. Odébb mentem pár parcellát, és elvoltunk egymás mellett.
Részletezem:elmész ahova és letámasztod ,ahol szimpatikus.Aztán éppen a hangyák útjában van a kereked vagy a támasztólábad,ahol szépen fel tudnak mászni a bódéd aljára,ahol majd megtalálják azt a kicsi rácsot ami arra való,hogy az ilyenek ne zavarják a nyaralásodat.De ezek a kis genyák annyira nem kövérek,hogy ne férjenek át azon a kicsi rácson.Egyet előreküldenek körülnézni és visszamegy jelenteni,hogy minden ok.Utána indul a roham!Az egész lakókocsidat elfoglalják!Főként a szekrényekben található ruhákba költöznek bele!Reggel először rázd ki.Csak utána bújjál bele!De nem biztos,hogy mindenki kiesett belőle...
Sütőpor!-támasztólábak kerekek köré szórjál rendesen.Kanapés kolléga már elfelejtette,hogy Péliföldszentkereszten ez volt a legjobb távoltartószer...:D
Nekünk reggelre ellepték az egész bódét.Nem volt olyan göncöm,amiben ne tanyáztak volna pár százan.(hangya a gatyában)Aztán beszórtuk a felmászós lehetőségek környékét.Utána eltűnt az összes...
Mi a horvátoknál, fenyőfák alatt szívtuk meg a hangyákkal.
Ott vettünk mászó rovarokra való sprayt. Ez ragyogóan bevált a hangyák ellen. A kocsiban körbefújtunk mindent, és kivül is, mert masiroztak az oldalán.
A por a megelőzésre jó, de ha már bent vannak akkor elkéstél a porral ....
én a múltkor kaptam :) egy doboz rovarirtó spray-t (mászó rovarokhoz) és körbe mindenhol telefújtam vele a lakót. 1-2 órát hagytuk bezárva, aztán nagy szellőztetés és estére szaga se volt, hangya se volt.
Mi ott találkoztunk először ezzel a problémával. Mikor megérkeztünk mondtam is a feleségemnek, hogy milyen rendes ez a kemping mert még a lakókocsik pontos helyét is megjelölték fehér porral. Másnap már mentünk mi is a recepcióra mert ott helyben árulták a "jelölőport":)
Mi veszünk hangyairtó port. Nem pont ilyet, több félét is lehet kapni. Ezzel parkolás előtt körbeszóróm a kerekeket és a talpakat. Ezek után másfelé vándorolnak majd.
Mi par eve Olaszorszagban Sorrentoban voltunk egy kempingben ahol minden lakokocsi kereke, tamasztotalpa es az elosator labai is korbe voltak szorva egy hangyairto porral mert a kemping tele volt hangyakkal.
Indulás előtt rendszeresen olvasgatom a hasonló tartalmú, német nyelvű oldalakat, ahol sok infó van a leálló/éjszakázó helyekről (Stellplatz). Ide is így jutottunk. 3 éjszakát töltöttünk itt és naponta elbicikliztünk a családdal a városnézésre.
Egy nagy parkoló, ami általában tök üres. A sorok között fákkal. A beállók füvesek.
Mellette egy nagy és szuper park (csomó klassz játszótérrel, tavakkal, kis állatkerttel...), ahol ivóvíz vételi lehetőség és wc is van.
A parkoló mellől indulnak be a városba a buszok is.
Tegnap írtam,hogy legyetek szívesek a nevem alatt visszaolvasni.Ott leírtam már többször,hogy hol milyen körülmények között lehet vadkamperolni.
Kicsit segítek:Ausztriában a bevásárló központok parkolóit záróra után sorompóval lezárják.Én úgy vettem észre,hogy csak a keleti tartományokat érinti.Beljebb,már nem veszik ennyire komolyan. De ott is van minden látványosság mellett parkoló.Ha visszahúzódva éjszakázol egyet senki nem szól.Aztán reggel vagy elmész a környéken kirándulni vagy tovább állsz.
Szlovákoknál végig jártuk a Kis-Kárpátokban az összes felvidéki várat.Mindegyiknek van parkolója és azokban éjszakáztunk.
Erdélyben szintén.-és még medvével sem találkoztunk :(
Nagyon tömören összefoglaltad és ez a lényeg!Nem pakolok ki és úgy csinálok,mintha ott se lennék!A szemetet pedig egyértelmű,hogy viszem magammal.Üresen minden flakon a töredéke súlya annak,amikor tele volt...
"Az pl. itthon soha nem jutna eszembe,hogy benzinkút parkolójában lepihizzek. De talán külföldön is kerülném az ilyen sziesztát.Inkább lemennék a pályáról és tőle pár km-re lévő faluban szunyálnék egyet valami nyugis helyen. Ha már annyira elfáradtam.
Példa volt rá a győri eset.Ezek a kétszersültek ezt figyelik.Tudják,hogy idegen vagy és kiszolgáltatott.Ha bementél volna 3 km-t a város szélére és ott lepihensz valamelyik áruház parkolójában már nem is macerál senki. "
Nem igazán nyugtattatok meg! Én ugyan nem készülök " klasszikus vadkempingezésre" de arra igen, hogy pl Olaszország. vagy Görögország felé haladva megpihenjek egy-egy autópálya parkolóban a lakokocsiban! Semmi kipakolás!
Sokszor jártam Görögben autóval, akkor is azt csináltuk, oda-vissza menet, hogy kivártuk a késő estét, és egy jól kivilágított forgalmas, pl ÖMV kút parkolójában aludtunk az autóban pár órát!
Vagy akár valamelyik határátkelőnél is!
Vagy ugyan így forgalmas helyen, de a kora délelőtti órákban!
Soha semmi gond nem volt. ( talán az ördög is aludt ) !
Az áruházi parkólókban nem szeretik a hosszú idelye, pár órája ácsorgó lakokocsit, lakóautót, főleg éjszaka. Ráadásul az árházak parkolói az áruházak " magánterületei " és éjszaka van amelyiket bezárják!
Eddig csak jó tapasztalataink vannak. Kerüljük a feltűnést, a helyiektől informálódunk (ha lehet), nem szemetelünk, forgalmasabb helyen a bódéból még a széket sem vesszük elő...
Szerintem te is arra gondolsz,amire én.Hogy kialakul egy kör,amikor megyünk egymáshoz.Aztán,ha valaki olyan és azt mondom neki ,hogy ne gyere,akkor besértődik.
Tehát én is azt mondom,hogy bárkinek eszébe jut a környékünkön vadulni nagyon szívesen segítek helyet találni.Ha belefér az időmbe még el is kalauzolom városnézésre,vagy ötletelek mit lehetne még a környéken megnézni...
Legyetek szívesek visszaolvasni,amit régebben írtam a vadulásról.Az pl. teljesen hülyeség,hogy Ausztriában halálra büntetnek vagy pl. Erdélyben felfalnak a medvék.Komolyan mondom nem bírom felfogni honnan vesztek ekkora marhaságokat.Látjátok,hogy még itt vagyok!De van itt olyan fórumos,akivel együtt voltunk Ausztriában vagy Erdélyben és őket is látom néha ide írogatni :D
Régebben leírtam,hogy olyan helyen kell vadkempingezni,ahol nem zavartok senkit.Nem kell messze menni a településtől,hogy baj esetén segítséget tudjál kérni.Minden túrista látványosság mellett van parkoló.Ez mindenhol így van bármerre mész a világban.
Az pl. itthon soha nem jutna eszembe,hogy benzinkút parkolójában lepihizzek. De talán külföldön is kerülném az ilyen sziesztát.Inkább lemennék a pályáról és tőle pár km-re lévő faluban szunyálnék egyet valami nyugis helyen. Ha már annyira elfáradtam.
Példa volt rá a győri eset.Ezek a kétszersültek ezt figyelik.Tudják,hogy idegen vagy és kiszolgáltatott.Ha bementél volna 3 km-t a város szélére és ott lepihensz valamelyik áruház parkolójában már nem is macerál senki.
"Többen kell menni"-nem biztos,hogy jó ötlet!Az már nagyon feltűnő,ha sokan leparkoltok valahol.Max ketten az még elmegy.
Az ilyesmire annyi időt szánna az aki ebbe belépne, mint amennyire neki igénye lenne. Átladosan. Pár naptól, pár hétig. Ez nem egy állandó teher. Mindig egyedi megállapodás kérdése. Valaki bejelentkezne, hogy menne. Jó, nem jó. Ha jó jöhet, ha nem, majd máskor más.
A vízet azt ezen túl is szívesen adnám,de a villanyt azt nem.
Hát igen a villannyal vissza lehet élni.
Aztán attól kezdve,hogy valaki beköltözik az udvaromba családostul,onnantól kezdve megszűnt a napi magánéletem.
Ezt én se szeretném. Amit el tudok képzelni, hogy elkirándulgatnak a környéken és utána itt aludnának. Max kitennének pár széket meg egy asztalt, de nem kezdenének focizni stb.
Arról nem beszélve,hogy nem tudni kit engedtem be a kapumon belülre!
Nem teljesen veszélytelen, de a kanapésoknál igen-igen kicsi a visszaélés vagy lopás és hasonló. Pedig ott a lakásba engedik be az utazót. Ezt főleg fiatalok művelik.
A másik része,hogy éppen olyan részén van az otthona az országban,amelyik engem nem érdekel.Szóval szerintem ez ingyenesen tutira nem működik.
A kanapésoknál nem az oda-vissza csere működik, sőt annak szinte nulla a valószínűsége. Hálózatban vannak.
Lehet te más világban élsz,de én ezt a fajta "vadkemping" cserét nem tudom elképzelni.
Én el tudnám képzelni, de úgy hogy nálam se lennének többet összesen évente mondjuk két hétnél. Nekem is max ennyi időm van lakózásra. Sajnos.
Esetleg úgy igen,hogy valaki megkérdezi,hogy xy környéken ki tudna helyet biztosítani 1-2 éjszakára és elmeséli mi a kívánsága.Ha nem zavaró a dolog,akkor adok neki táborhelyet,de a lakásomba nem biztos,hogy befogadom...
A lakásomba én se.
Vagy javasolok neki a környéken tuti biztos vadkempingezős helyet. Ez pl. nekem szimpatikusabb lenne,mint valakihez betolakodni az otthonába.
Ez egy jó ötlet. Akár ebből is lehetne egy közös adatbázis. Akár teljesen nyíltan. Az én ötletemtől függetlenül. Én is tudok pár ilyen helyet a környéken.
Én akkor agyaltam ilyenen,amikor még fingom nem volt a vadkempingezés rejtelmeiről.Aztán rájöttem,hogy nem nagy kunszt jó helyet találni.Azóta eszembe nem jutna valakihez bekéredzkedni akár 1 éjszakára is.
A vadkemping lakóval, még nem jutottam el odáid. Mindenféle aggodalmaim vannak. Pedig már elég sokat olvastam tőletek is erről. Meg főleg Tőled, amikor még "Iszugy" néven voltál itt. Talán Te azért csinálod, mert olyan a lakód. Be tudod húzni bárhová. Én anno egy angolt vettem és leér az alja igen könnyen. Alacsony építésű. Szétrángatnám a vad helyeken. De lehet tévedek.
A múltkor jöttünk Bécsből egy kirándulásból. Megálltunk az autópályánál egy parkolónál este. Győr környékén. Mondom a párom hunyok egy kicsit, mert fáradt vagyok. A párom látja, hogy odaáll mögénk egy kocsi. Kinyitja a motorháztetőjét. Jöttek ezután a rendőrök is. Ezután a kocsi elment. Ezután jött egy másik kocsi. Az is kinyitotta a motorháztetejét. A rendőrök közben egészen előre mentek a parkolóban és kikapcsolták a világításukat és leállították a motort. Ezt csak később láttuk meg. Odajött hozzánk a felnyitott motorháztetejű kocsi tulaja és bekopogot. A párom mondta, hogy a tükörből figyelte a dolgot, amíg én szunyáltam. Úgy döntöttem elhúzok. Nem nyitottam ki, mert hallottam hasonló és más ú.n. trükkös tolvajokról, rablókról. Lehet nem volt az. Egy ismerősömre ráerőltettek egy benzinkúton a kisebbségiek egy "30eFt-os" napszemüveget. Más ismerősöm horgászbotjait vitték el a lakó környékéről. És továbbá közülük az egyiknek a kisebbségiek a nyakához tették a kést. Szó szerint. Pénzt vittek el. Mondjuk ez a csapat igen n_ivós :-)
Szóval van némi aggodalmam a vadkempinggel. Ausztriában nagyon büntetik. Erdélyben sok a medve egyes helyeken. A fene tudja. Talán meg kéne szokni. Többen kell menni. Ennek is vannak nehézségei. Időben, térben.
Engem érdekel a vadkempingezés rejtelmei? Még soha nem vad-kempingeltem, segítenél egy két 5ledtben. A jó hely tanács és kunszt-ja érdekel, és ne vedd cinizmusnak.
Szorgalmaztunk egy ehhez hasonlót,amikor még kb. 10 lehetett a látogatók száma ezen a fórumon.Eleinte működött a dolog,de aztán lakva ismeri meg a másikat az ember.A vízet azt ezen túl is szívesen adnám,de a villanyt azt nem.
Aztán attól kezdve,hogy valaki beköltözik az udvaromba családostul,onnantól kezdve megszűnt a napi magánéletem.Márpedig,amikor munkából este fáradtan hazaérek nem biztos,hogy van kedvem a vadidegen nyűgjeivel foglalkozni.Arról nem beszélve,hogy nem tudni kit engedtem be a kapumon belülre!
A másik része,hogy éppen olyan részén van az otthona az országban,amelyik engem nem érdekel.Szóval szerintem ez ingyenesen tutira nem működik.
Lehet te más világban élsz,de én ezt a fajta "vadkemping" cserét nem tudom elképzelni.
Esetleg úgy igen,hogy valaki megkérdezi,hogy xy környéken ki tudna helyet biztosítani 1-2 éjszakára és elmeséli mi a kívánsága.Ha nem zavaró a dolog,akkor adok neki táborhelyet,de a lakásomba nem biztos,hogy befogadom...
Hozzáteszem van a telkemen akkora hely,hogy elférne rajta másik lakókocsi vagy akár több is.
Vagy javasolok neki a környéken tuti biztos vadkempingezős helyet. Ez pl. nekem szimpatikusabb lenne,mint valakihez betolakodni az otthonába.
Én akkor agyaltam ilyenen,amikor még fingom nem volt a vadkempingezés rejtelmeiről.Aztán rájöttem,hogy nem nagy kunszt jó helyet találni.Azóta eszembe nem jutna valakihez bekéredzkedni akár 1 éjszakára is.
"Én nem hiszek semmilyen eszmében. Az emberekben pedig végképp nem hiszek."
Embere válogatja. Akik a kanapéturizmust is választják, másképpen fogják fel. Mindenkinek szíve joga.
Az, hogy mit ajánlana fel a fogadó, az benne lenne a profiljában. Tehát tud- e vizet, áramot esetleg wc-t zuhanyzást biztosítani. Ez lalókocsitól is függ. Nekem speciel ebből nem kéne semmi. Áram nélkül is elvagyunk. Kinti csapvíz azért nem ártana. Wc- van benne pl.
Minden ilyen kérdés felajánlás és megbeszélés kérdése lenne. Mindenki annyi időt helyet ajánlana fel amit el tud fogadni. Nem kéne a dolognak egy az egybe működnie. Lehet többet vagy kevesebbet is adni-kapni. A kanapéturizmusos oldalon is pontozzák a tagot. Szigorú regisztráció van.
Most jut eszembe, talán egy zártkörű facebook-os oldallal is megoldható első körben. Már ha van ilyesmire másoktól is érdeklődés. Én pl. szívesen elmennék Erdélybe így.
Engem nem zavarna, ha néha-néha itt tanyázna nálunk egy-egy lakó. Van némi helyem. Elbeszélgetnénk, meginnánk egy sört, elmondanám mi van errefelé. Ilyesmi.
"""A klubot olyan önkéntesek segítik, akik hisznek egy eszmében:"""
Én nem hiszek semmilyen eszmében. Az emberekben pedig végképp nem hiszek.
Ugyebár ha beáll valaki, jó volna elmenni wc-re is, meg fürdeni is, a konyha sem jön rosszul, akkor meg már ott a tv a szobában, meg kellene még ez+az. Nem mehetek el akármikor, mert akkor kulcsot is kell adni, meg miféle dolog, hogy az idegen vendégeket nem etetem, itatom, szórakoztatom, folyamatosan foglalkozni kell velük.
Inkább fizetem a kempinget, semmint átjáróházat nyissak. Sokan kiadják így csere alapon az egész lakásukat. Idegenek használják a családi ágyat és minden személyes ezközt. A magam részéről nem tudom megérteni. Nekem a házam az otthonom. Az otthonom pedig nem átjáróház, se belül, se kívül. Persze ha nem tekinteném családom otthonának, nyilván sokkal liberálisabban fognám fel, de én még nem tartok itt.
Régebben már jártam erre. Mostanában csak benéztem néha ide hozzátok.
Láttam egy oldalt, ahol emberek százezrei a világban egymásnak szállásokat adnak pár napra. Turizmus céljából. Teljesen ingyenesen. Kanapéturizmusnak hívják. Sokan űzik ezt.
Ugyanezt kéne csinálnia szerintem a lakókocsisoknak. Akár egy külön oldalon szervezve. A beregisztrált tag megengedné, hogy udvarába elszállásoljon egy-két lakókocsis partnert. Kapna vizet meg áramot. Természetesen teljesen ingyen. De viszont ha ő is akar menni valamely tájékra, akkor neki is biztosítanának helyet.
Előnye a dolognak, hogy nem kell kemping díjat fizetni. Sokkal több időt lehet így adott pénzből eltölteni. Csak a benzin meg a kaja, meg a belépők. Mégse vadkemping. Nyilván van előnye hátránya.
Mit szóltok hozzá? Tovább lehet gondolni.
Külföldön élő lakókocsis magyarok és nem magyarok is bekapcsolódhatnának. Az lenne az érdekes szerintem.
Magyarhertelendi fürdő nagyon szép, gondozott ,a kempingeket, nem ismerem. Orfű környékét is érdemes bejárni.Vadulni nem tudom , egyáltalán a szerv engedi ? Esetleg Abaliget a barlang miatt.
Sikerült megbontani, nem volt veszélyes így már. A 230V-os fűtőszál ment tönkre. Most rendeltem egyet hozzá, elvileg a héten megjön és akkor működni fog.
Ezt és az előzőekben boncolgatott dolgokat elmesélném neked valahol személyesen,ha valamikor összefutunk.Itt nem szeretném leírni,ha nem bánod...
Nem kell mindent annyira a §-okhoz kőkeményen ragozni.Mindent lehet csinálni,pedig nem szabad,mert a szabályok nem engedik.Még is parkolnak tilosban és hajtanak gyorsabban.
Állítólag tilos vadkempingezni,de mi még is azt csináljuk.Ebben sem egyértelmű a szabály.Sőt volt,amikor rendőr ügyelt ránk! :)
Bár ezt az utóbbit én is kétségbe vonom,de nem tartom kizártnak.Márminthogy hivatalosan öszzsúlyt átiratni.
"hivatalosan át lehet íratni a vontató autó összsúlyát"
Ezt hivatalos forrásból tudod? Én úgy hallottam, hogy nem lehet. Azt viszont tudom, hogy lakókocsiknál lehet variálni az össztömeggel az első forgalomba helyezésnél. Erre volt példa az ismeretségi körömben.
Elvileg egy vékony hengeres lemez palást van, ami alatt valami kőzetgyapotféle van, ebben van a fűtőpatron, amit ha jól tudom egyszerűen csak ki kell húzni a helyéről a palást megbontása után. A palást a képek szerint a két élén peremezve van és a peremek össze vannak akasztva. Nem csináltam még ilyet, de nem tűnik nagy dolognak. :)
Általában ezeknek az alkatrészeknek a cseréje meghibásodáskor lehetséges, tehát úgy vannak beszerelve, hogy oldható kötések vannak, különöseb bontás ( barmolás) nem szükésges a cseréjükhöz, csak a rögzitő elemeket kell oldani!
Igen, ez kizárólag arra vonatkozik, hogy a gépkocsi forgalmijába milyen súlyadat kerül be. A jogosítvány az egy teljesen más téma, ami ebben az esetben meghatározó tényező.
Hát igen. Nekem pl. 5 kg-on múlott, hogy nem Sharant vettem a lakó elé. Pedig nagyon szerettük volna.
Ha akkoriban tudom, hogy hivatalosan át lehet íratni a vontató autó összsúlyát, biztos, hogy ezt vesszük meg.
Jó, le lehet vizsgázni "E"-ből is, de egyrészt időm se volt rá, másrészt meg annak az árát inkább elkamperolom... :-)
Most mértük be hétvégén a hőfokszabályzót és a kapcsolókat, mindegyik működik, úgyhogy valószínű, hogy a fűtőpatronok mentek tönkre. A szétbontás hátul mennyire macerás, mert így ránézésre rendesen össze van rakva és nem mertünk nekiállni, nehogy nagyobb bajt csináljunk.
Ja és természetesen "B+E" kell abban az esetben is amire te gondolsz, hogy a lakókocsi megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a vontató saját tömegét.
Igen, ez kizárólag arra vonatkozik, hogy a gépkocsi forgalmijába milyen súlyadat kerül be. A jogosítvány az egy teljesen más téma, ami ebben az esetben meghatározó tényező.
"ehhez kell még a megfelelő "C" vagy "E" jogosítvány is!"
A "C"-t ne keverd bele semmi köze a témához! Egyébként nem is húzhatsz vele 750 kg-nál nehezebb pótkocsit.
"Mert "B"- jogsival csak a vonójármű önsúlyának mértékéig vontatható ráfutófékes utánfutó!"
Ez is csak fél igazság, mert a "B" kategóriával a 750 kg-ot meghaladó nehéz pótkocsi esetén, ott van még a szerelvény 3500 kg-os felső határa. Tehát hiába nem haladja meg a lakókocsi megengedett legnagyobb össztömege a vontató önsúlyát, akkor sem közlekedhetsz vele abban az esetben, ha a járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege 3500 kg-nál nagyobb. Ilyenkor kell a "B+E"
"És jön az,hogy behozod az országba.Vagyis már amikor odakint megveszed,azt íratsz a papírra amit akarsz"
Hát azért nem egészen, mert amikor kint megveszed, akkor vagy adásvételi szerződésed van, vagy számlád és ehhez a külföldi forgalmi engedély, amiben az adatok vannak. Azt viszont nem tudom, hogy az NKH-t mennyire érdekli a forgalmiban szereplő adat a forgalomba helyezésnél és mennyire a saját adatbázisa, de feltétezem, hogy a lakókocsikat illetően igen hiányos adatokkal rendelkezhetnek ezért írogatnak össze-vissza mindent. Angol lakókocsiknál állítólag nincs forgalmi, hogy ott miből veszik az adatokat?
Én a cikket az alábbiak szerint értelmezem, de nem vagyok szakértő!
Ha van Európai típusbizonyítvány, akkor az abban szereplő adat a mérvadó, ha nincs akkor az alábbiak szerint állapítják meg az értéket.
Az autó adattábláján szereplő adatokból:
1. A vontatható max. tömeg a második és első szám különbözeteként számítható (a mintatábla esetén ez 1000 kg). Amennyiben a két szám különbsége nulla pl. Chevrolet Spark 800ccm, úgy az autó nem vontathat!
De ott van még a KÖHÉM rendelet is:
2. Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét.
És ebben az esetben van az alábbi, hogy az 1-es vagy a 2-es számítás szerinti adat kerül-e a forgalmiba.
A gépkocsival ténylegesen vontatható tömeg megállapításához a gépkocsi gyártója által megadott max. vontathatósági érték ill. a KÖHÉM rendeletben előírt érték közül a kisebbet kell figyelembe venni!
Azt most látom, hogy az általem belinkelt Peugeot adatok az XN típusra vonatkoznak így azok eltérhetnek az SW adataitól!
Ez tényleg jó, akkor milyen alapon mondja hogy rossz??? Mást hoz fel a programjuk? Épp azt ecserelte,hogy régen ez még elment, de már most az új program óta nem tudják megcsinálni. De ezek szerint elbaltázni eltudják az egészet.
Köszi! Ez érdekes, akkor ők b@szták el!? Hülyét kapok tényleg... Megyek majd és megkérdezem ilyenkor mi a helyzet... Ezt számolással, vagy vhol a neten találtad meg? Csak azért hogy tudjak mire hivatkozni. Plussz megkérdezek más vizsgahelyet is.
Akkor itt következik az,hogy reggel volt időm a tegnapi linkedet átnézegetni.Nem csak az általad használt spritét,hanem adriákat is pl. ami nekünk van.Hát nagy a szórás hollandusban is!Ott is van mindenféle adat.Aztán rájöttem,hogy tovább kell olvasni a hirdetéseket és ott láttam,hogy részletezik az adatokat...
Na ott sem minden fehéren fekete!
És jön az,hogy behozod az országba.Vagyis már amikor odakint megveszed,azt íratsz a papírra amit akarsz :D
Tulajdonképpen nem is értem,hogy idehaza milyen nyilvántartások alapján állítanak ki forgalmit.Úgy vonóhorogra vagy bármire.
Én azt gondolnám,hogy úgy működik,mint a google.Beírom,hogy lakókocsi és az országban mindegyikünknél ugyan az jelenik meg a keresőben ugyan abban a sorrendben.Ezek szerint az NKH-nak más guglija van...
Na ez a másik szép téma. Egyszer írtam a NKH-nak, hogy egy konkrét esetben foglaljanak állást, mert itt a fórumom valakinek a Dacia Logan-nál 800 kg max vontathatóságot írtak be. A megyei hatóság azt írta, hogy az érték megállapításának módja vizsgabázisonként eltérő lehet. Na ez egy baromság, de sajnos nem elképzelhetetlen, hogy így van, bár nem lehetne. Aztán a pesti fő-fő valaki megírta, hogy figyelembe véve az autó európai típusbizonyítványát, valószínűleg rossz adat van a forgalmiban. Következő műszaki után át is írták a forgalmiban az értéket.
Fizetni kellett érte, mert nem rakták rá az érvényesítő matricát. Ok nem 12.000-et hanem 6-700 ft-ot de akkor is (első körben a 12őt akarták kifizettetni).
Jahh a poén: kérték a törzskönyvet, mondom kérjék a banktól. Jahh hogy lízinges az autó, akkor írni kell 1 kérelmet a banknak hogy küldjék el, mert csak az alapján tudnak módosítani. Miután kiderült hogy 1 hó és lejár a lízing (és akkor megint mehetek ÚJ forgalmit csináltatni 12.000 pénzért) jahh akko mégiscsak megcsináljuk most kérelem nélkül...
Mikor is volt szó az ügyintézés útvesztőiről itt a fórumon??? Hát belecsöppentem én is...
A vonóhorog gyári az autón, úgy emléxem van rajta adattábla, megsasolom s ha 1100 Kg van rajta akkor lehet hogy ŐK hibáztak??? Mert akkro viszem vissza, adják ide a plussz 200kg-at a forgalmiba. :)
Legalább nem neked kellett fizetned. Viszont ha a horog papírja és a gyári típusbizonyítvány is többet ír mint ami a forgalmiban van akkor ők tévedtek.
Nem a vizsgáztatás miatt, inkább azért nehogy bekerüljek a hírekbe :)
Nyaka Jakab!
Az egészben az a szép, hogy most volt a kocsim is vizsgázni és új forgalmit kellett csináltatnom mert rosszul szerepelt benne a vontathatósági súly, laza 200 kg-val volt több beleírva.
Magyarországon a hivatalok elég érdekes dolgokra képesek. :) Nem vagyok benne biztos, de mintha forgalomba helyezésnél valami adatbázisból szednék az dolgokat, aminek a valósághoz nem mindig van köze. Van egy 1.2-es Seat Ibizánk, aminek a forgalmijában olyan hengerűrtartalom szerepel, amivel soha nem gyártották. :)
Még nem mértem, de a nem gondolom, hogy a gyártó valótlan adatokat adna meg a súlyt illetően. Nyilván rengeteg múlik azon, hogy milyen anyagokat használnak az építésnél. Szinte napi rendszerességgel nézegetem a hazai és a Holland lakókocsi kínálatot és azt látom, hogy viszonylag nagy eltérés lehet két azonos méretű, de eltérő gyártmányú lakónál és nyilván a felszereltség is sokat számít. Az enyémben semmi extra, se beépített WC, sem akkumulátor és tartozékai, se bojler, se mover.
Nekem is hiányos az angol tudásom, de az egyértelműen rá van írva, hogy automata, szabályzott töltő, túlmelegedés és túltöltés elleni védelemmel. Egyébként osztom a véleményedet azt illetően, hogy miért rakna bármelyik lakókocsi gyártó olyan töltőt a lakóba, amelyik "szétrotyogtatná" az akkumulátort.
Tulajdonképpen annyival kiegészíteném a leírtakat, hogy a forgalmi szerint max 1050-et húzhatsz, de a lakókocsi valós tömege ne nagyon legyen nagyobb 800 kilónál. És számolni kell némi hűtővíz melegedéssel is a dombon való meneteknél.
Az én 1,6-os Astrám 75Le/118Nm benzin/gáz. A lakókocsi kb 700 kg, de az eleje döntött és kissé hegyes kialakítású, így elég könnyen vontatható. Nagyobb emelkedőn nem kell 3-nál nagyobb fokozatba kapcsolni, egyébként 90-100-as tempó nem gond. Vontatásnál a gázból beveszi a 12 litert, amúgy 90-es tempóval beérné max 7 literrel. A korábbi lakó olyan volt mint a 3 ajtós szekrény, 100 kilóval könnyebb de nagyságrendekkel jobban visszafogta az autót. Az autódhoz továbbra is az áramvonalas lakókocsikat ajánlom és semmiképpen sem az 1 tonnás lakókat, max 800 kg körül.
59 KW / 80 lovas Golfom van. Kis lakóm van papíron 650 kg/ összsúly. Emelkedőn egy kicsit nyűgös , de lefelé rakéta. Nem szeretek amúgy sem rohanni , szeretek odaérni egyben mindenhová. Néha cibáltam
utánfutókat, de az játék volt. Na majd nemsokára megnézzük mit tud.
Más : Pesten található egy jó műszaki gumiárú bolt :info@gumiaruk.hu
Terhelés nélkül kb. 13,5 V-ot ad ki, Ha az akksit is ráakasztom akkor kevesebbet:
Jelen pillanatban egy 55 Ah indító akksi van benne. Van amikor folyamatosan több héten keresztül is be van dugva a 220-ba. Eddig még nem rotyogott egyszer sem.
Én egy 140 lovas 183 Nm nyomatékú Volvóval húzom a 900 kg összsúlyú lakót. Nem erőlködik.
Nekem 1,4 benzin 75Le-s Peugeot 206 Sw-m van, s húzok vele 750kg-os lakót. Hosszú emelkedőn (M6 autópálya) azért nem volt neki a legjobb 70-es tempóval jönni felfelé 3ik fokozatban, de Siklósról hazaértünk Egerbe. Ekkor húztam először lakót, amikor elmentünk megvenni... Igaz utánfutót és hajószállító trélert hajóval a fedélzetén már többször hurcigáltam.
Meg kell szokni, tegnap a legnagyobb erejű szélben vittem műszakira, hát azért néhol oldalról igencsak belekapaszkodott a szél, pedig nem mentem sokkal szerintem (50km/h). 55km oda és 55 km a vissza út, de ez a szél nem mindennapos, legalábbis remélem...
Milyen kerék? Ha jól emlékszem nem volt olyan ami neked kellett volna. 4X100 60-as középfurattal van 1db-os, 13'-os, meg 14-esből 4X98 valami fiat punto.
Én egy 1,6 Liana -val húzom a Beyerlandot. 106 le 144 Nm nem egy rakéta de szépen elhúzza normál tempóban. Ha jól tudom itt a fórumon aki 1,6 -os 75 le Astra- val húzza a lakóját.
Sziasztok !Egy primitív akkutöltővel szét lehet tölteni egy akkumlátort,főleg ha állan- dóan rajta van a töltőn.De ahol feszültségszabályzó is jelen van,ott ez nem forul elő. Még az olcsó Aldis,és Lidl-is töltők is alkalmassak arra,hogy állandóan töltésen marad hassanak,mert az elektronika a töltés végén csepptöltésre kapcsol.Azzal pedig nem lehet kárt csinálni.András.
Nekem ugyan van ctek töltőm, de nincs csigaházam - ergo nem fogom vele tölteni. :-)
Van még öt darab 100 W-os szolárpanelem, töltésszabályzóval, 14,4 V letörési feszültségre programozva. Sajna nem tud a véleményedről, mert nem hajlandó rotyogtatni a rajta levő munkaakksit...sőt az indítóakkumulátort sem. :-(
Mindenki a saját aksiját kezeli, mégpedig ahogyan akarja. Ez az én véleményem. Aki akarja, az elfogadja, aki nem, hát nem.: 14.4 Volt-ot folyamatosan kap az aksi az rotyog. A CTEK-kel soha nem ment 13.4 V-nél feljebb a feszültség akár hetekig töltöttem. De ha már van egy ilyen drága kütyüd akkor miért nem azzal töltöd a kempingben is?
Javíts ki, ha tévedek, de ha a töltő kapocsfeszültsége nem haladja meg a 14,4 V-ot, akkor a teljes töltöttségnél nem fog áram folyni - ergo semmi sem fog rotyogni.
Más kérdés, hogy mennyi idő alatt tölti fel - ha egyáltalán feltölti - az akksi(ka)t...
"......a lakódban lévő töltő nem alkalmas folyamatos akkutöltésre, mert szét rotyogtatja, túltölti."
Ezt mire alapozod? Amikor megvettem a lakókocsit az akkutöltőn lévő szövegből Én azt hámoztam ki ( nagyon gyenge angol tudással ) hogy alkalmas!
Azonkívül nehezen tudom elképzelni, hogy gyárilag beépítenek egy olyan töltőt - rendszert, amit egy több hetes kempingezés alatt nekem kellene ki-be kapcsolgatni, mégpedig úgy, hogy se töltésjelző, se ki-be kapcsoló nincs beépítve...!
Ha valaki tud egy jó fordítást a töltő elején lévő szövegről azt szivesen venném!
Az aksikról szóló történet ki be ide-oda az csak egy dolog. Ennek ellenére a lakódban lévő töltő nem alkalmas folyamatos akkutöltésre, mert szét rotyogtatja, túltölti.
Köszi, akkor megnyugodtam. Egyébként jobb a békesség alapon nem szoktam rajtahagyni feleslegesen. Mikor megérkezünk a kempingbe vagy haza akkor felteszem rá, majd ha kész lekapcsolom.
Emlékeztek még, pár hónapja Németországból akartam hozni lakókocsit. Akkor többen meg akartak győzni, hogy P-rendszámmal a legegyszerűbb, nincs bukta a dologban. Nekem akkor is "büdösnek" tünt a dolog de felhívtam 2 P-rendszám bérbeadó hírdetőt. Ugyanazt a szöveget nyomták mint amit a cikkben írnak.
Érdemes végigolvasni. Ha valaki hasonlón töri a fejét, jobban teszi, ha dobja az ötletet.
Azt javaslom, hogy mielőtt megveszed, béreld. Majdnem minden kereskedő beszámítja a bérlés árát később a vételárba. Így nem buksz semmit. Viszont ha nem, akkor nem kell egy számodra nem megfelelővel .. szívni. Lakva ismeri meg az ember a házát.
Szia! Ez a legjobb töltő. Nekem is ilyen van. Amikor újra ráteszed, akkor nem a töltöttségét jelzi, hanem újra indul a program. Ezt a töltőt rajta hagyhatod folyamatosan. Feltöltés után vissza veszi magát.
A lakót, amit crln ajánlott nyugodtan megnézheted, ha megfelel az igényeiteknek. Ismerem az eladót én a jelenlegi lakómat nála vettem, korrekt, nem árul dohos, penészes, ázott lakókocsikat.
A panoráma előtető nem zárt, nincs eleje és az oldala sem teljesen fedett. A stabilizátor a lakókocsi mozgolódását csökkenti a vonóhorgon, úgy hogy két betéttel rá lehet feszíteni a gömbre a fejet. Ilyen vonófejnél szigorúan tilos a gömb zsírzása!
Az 1,6-os benzines Astrától ne várj csodát, főleg ha jön egy két emelkedő. Nem a lóerő a lényeg, hanem a nyomaték. Célszerű minél döntöttebb elejű lakót venni, rengeteget számít vontatásnál egy gyengébb autó esetében. Az ajánlott Beyerlandok jók ebből a szempontból.
Ami összeget szánsz a lakóra az nagyon határeset. Rengeteg az szétrohadt tyúkól ebben az árkategóriában, de ki lehet fogni jót is.
A lakók bútorzata nem bútorlap az túl nehéz lenne. Fenyő váz és arra van ragasztva a bútorlap hatású pozdorja.
Azért nem kell olyan kicsiben gondolkodni. Nekünk egy Beyerland 430 Sprinterünk van. Ez akár két gyerekkel is használható méretű. A megengedett összsúlya pont 1050kg.
Értem köszönöm! Nem gond pepecselni vele, kicsit kikapcsolna a sok a feszültség. Azért építek maketteket is. Igaz, hogy annyi a meló, hogy hajnali 3-4 körül építgetek de legalább nem vagyok ideg és nem verem a családot, nem iszom stb. Van előnye.
átfóliázhatod ha van sok időd... de inkább olyat kell venni amit el tudsz fogadni... ilyen és kész. Persze lehet vele sokat dolgozni, de akkor ki veszi meg ?
Körfűtés... valami olyasmi , hogy a gázkonvektortól el van vezetve ventilátorral és csövekkel a levegő, és az ágyad alólról fűtve van, az ablak nem párásodik, jobb a hőérzet :-) A Truma valami világmárka :-) Vagy asztal vagy hatalmas ágy van :-)
Ez a fehér bútorok/bútorlapok. Ezeket át lehet festeni, dekorfóliázni, újat vágni, egy szóval lecserélni, a fehér nem a színünk.
Az lenne a kérdésünk, hogy egy fix jó minőségű, matracot be lehet legózni ezeknek a kanapé szerűségek helyére? Természetesen akkor az összecsukódás az bukta. Akár úgy, hogy a matrac alá szerkesztek kihúzható fiókokat?
Illetve: maga a lakókocsit szokták kívül-belül újrafesteni? Értem úgy, hogy "tisztasági" festés?
Üdv:
SebyHun
u.i.: Asszony kérdezi: a függönyök cserélhetőek? :)
Én egy ehhez hasonlót vennék a helyedben, az ágyon -azt hiszem - lehet a menetiránnyal megfelelően aludni , tehát nem keresztbe, így talán meg van a hossza.
Sok negatívuma van.... nincs külön asztal, stb... de viszonylag könnyű..., áramvonalas stb..
Igen, sokat voltunk esőn. :) Párom (gyűrűs menyasszony amúgy...) Ő vidéki, földműves családból származik sokat volt kint, én meg 5 éves korom óta horgászom, hát 17-18 évesen voltak kalandok. Sátor nélkül, asztal alatt alvás mert akkora eső volt, hogy a Simsonnal nem bírtuk ki keveredni. Mostani eszemmel őrületek voltak.
Így nagyon közel a 30-hoz, nem olyan "menő" a sátorban alvás, hiába, hogy komoly bojlis ágyaink vannak. Akkor is a derekam már nem a régi.
Nálam bent áll az udvarban a lakó, és egy időkapcsolóval naponta két órára rákapcsolom a 220-at! Aksi bent, automata töltő tölti az aksit ez idő alatt!
Ha mennék valahova, akkor ez így töltött aksit eredményez az indulás előtti kiálláshoz!
Menet közben a Gk tölti az aksít, tahát érkezéskor szintén töltött aksim van!
A kempingben az automata töltő folyamatosan utántölt!
Nekem is ilyen aksim van a moverhez. Most tesztelem a kapacitását. Már egy hét állás után is jelentősen veszít a töltöttségéből. Ctek MXS 5.0 töltőt vettem hozzá. Mikor egy hét után rátettem, csak hármason volt a töltöttség.
Hát jól megnőltetek, de legalább előre láttok....!
Lakokocsi súly ügyben arra figyelj, hogy a vonójármű önsúlyánál nagyobb összsúlyú lakokocsit nem vontathatsz B-s jogosítvánnyal!
Fügetlenül a vonohorog adataitól!
Kényelem terén: általában megadják a lakokocsik belső szélességét, ami 2-2,25 általában. Tehát keresztben lévő fekhelyen el tudtok férni. Ennek a hátránya, hogy az, "átmászós" a franciaágy, a belül lévőnek át kell mászni a kivül fekvőn!
Ha a körülésből alakíthatók fekhelyek, akkor ha a körülés kanapéja csak 160 cm, akkor csak "átmászós" ágy alakítható belőle.
Ha 180, vagy netán 200-cm, akkor akár különalvós, vagy 200x200-as ágy alakítható ki belőle!
A 750,000.-az nemsok..de elég lehet, ha van egy kis - ahogy írtad - javítási, felújítási készség! De jól meg kell nézni, lehetőleg olyan valakivel, aki tudja, hogy mit és hol kell keresni, és az javítható-e!
Aztán azt is el kell dönteni, hogy pontosan mire szeretnétek használni! gondolok itt arra, kell-e bel jól felszerelt konyha, zuhanyfülke, hideg,melegviz rendszer, beépített akkumlátor, a "vadkempingezéshez"...stb!
Ja, és ha nincs, de netán tervben van 1-2 lurkó, akkor Ők hova fekszenek!
Jól kinőttétek magatokat, ezek szerint gyerek korotokban olyan esős idő volt mint most! :)
Mivel mi sem régóta lakózunk, ezért nem ismerem annyira a belső magasságokat. Azokat majd az öreg rókák leírják mit javasolnak. De a telepítésre szánt lakók többnyire nem rendelkeznek papírokkal (kintről hozott, vagy kivonatták a forgalomból végleg), ergó a forgalomban nem vehetnek részt, nincs műszakijuk (mielőtt vki írná hogy nem igaz, "P"-s rendszámmal mehetnek, de kérdés azt ki szeretne...) vagy annyira le vannak pukkanva, hogy csak őrbódénak, fix-en tó mellé pecázni, vagy tárolónak lehet lerakni, csak és kizárólagosan telepítve. Nem mozgatva jobbra-balra...
Üdvözöllek benneteket, eddig itt még csak olvasgattam az írásokat.
Párommal úgy döntöttünk, hogy szeretnénk venni egy lakókocsit. Jelenleg egy 1.6-os 101Le benzines Astra F gépkocsink van, nem egy erőmű, de már 17 éve nálunk van, első gazdás. Tervezetten egy 1500kg-os fix lengyel vonóhorog lesz feltéve (ezt ajánlották), ez pár napon belül megérkezik és elkészül az átalakítás.
Ugyanakkora a lakókocsival megakadtunk. A keret összeg 750.000Ft + papírozás + azonnali javítások, takarítás stb.
Mire van szükségünk:
2 fő, mindketten magasak vagyunk 190 és 205cm. Tehát kényelmes nagy ágyra lenne igény. A belső berendezést idővel természetesen feltudjuk újítani, cserélni, kárpitozás, asztalos munka nem okoz gondot. Tárolni tudjuk, vidéken, fedett, fűtött helyen téli időszakban is.
Kérdéseim:
Ebbe az összegbe mi férhet bele? Amit kényelmesen és biztonságosan a szabályokat betartva tudunk vontatni? Mit jelent sok hirdetésnél, hogy "Csak telepítésre"? Ezeknek nincs papírjuk vagy olyan állapotban vannak, hogy nem kaphatnak rendszámot?
Ok, köszönöm akkor majd megnézem. Remélem lehet javítani rajta. Egy ideig működött, igaz rásegítéssel de már most úgy sem akarja felhúzni. Szerintem egyébként már volt javítva mert az egyik végén egy csavar is van behajtva a műanyagba.
Hány tonnás és mikori? Lehet úgy járnál legjobban ha vásárolnál hozzá egy Alko felépítményt. Valószínű a regisztrációs adót is be kell fizetned utána. Valamint az egészet meg kell terveztetned. A biwak lakóautókat is épít, ott érdeklődj.
Igen, ilyen beosztásút keresek. Az 560-as annyiból szimpatikusabb volt, hogy az asztalt három oldalról vette körül a pad, melyet ággyá lehet alakítani. A sok gyereknek kell a hely, még ha ritkán is ennénk bent a lakókocsiban.
Látom Soci megelőzött és már válaszolt is. Általában a rugó elfárad és nem tekeri fel vagy nehezebben tekeri fel. Most egy autó ablak árnyékolót építek át szúnyoghálósra (Basteinek gyárilag nem nagyon van tetőablak szellőzőre szúnyogháló rolója), ott is ez volt nem akarta visszahúzni, pár tekerés a rugónál és könnyebben visszament. De csak finoman kell túltekerni, nehogy nagyon erős legyen és kikapja a kezedből...
Ha nincs eltörve, vagyis érzel némi rugóhatást, akkor javítható.
Leveszed tokkal együtt. A tengely végei lapítottak. Leveszed az egyik véget és az orssó/rugó megfeszíthető, visszatekerhető.
Szétszedésnél vigyázz, mert ha hírtelen visszaugrik a tengely, eltörheti a műanyag házat. Visszarakni elég macerás, vigyázz a hírtelen visszacsapódásra.
Egy ideje az elől lévő sötétítő és a függöny roló is megfáradt és nem tekeri fel magát ha fel akarom húzni. Mit lehet vele kezdeni? Javítható, vagy cserélni kell? Ha cserélni kell akkor hol érdemes körülnéznem?
Néhány éves, 5-6 személyes (2 felnőtt és 4 kisgyermek számára) lakókocsit keresek megvételre. A kinézett Knuas Eifelland Holiday 560 TKM-t sajnos elvitték előlem, addig gondolkoztam a megvételén. Azóta a netet bújva (lassan két hónapja) nem nagyon találok számunkra megfelelőbb beosztású felépítményt. Ezért ehhez hasonló típust keresnék, amiben aránylag szeparált franciaágyas háló és 2-3 ágyas emeletes ágy van külön.
Konkrét ajánlatokat emailemre várom, javaslatokat pedig szívesen meghalgatok itt is, rendszeresen olvasom a fórumot. Köszi!
Csak nyomkodom a tovább gombot és egyszercsak vége!-ebben iszonyatosan sok munka van (meg pénz) ,de nagyon szép lett.Gratulálok hozzá bárki csinálta...
Nekem is lesz egyszer egy 310D alapú lakóbuszom, talán Hymer S660, de nemrég vettem a lakóautóra félretett összegből egy alvázas Ivecot (nem lakófelépítmény kerül rá)
Nem vagyok buszos vállalkozó.OT-s rendszámom van a vason.
De szerintem az Ikarus 200-as szériához jelenleg még elérhető áron lehet vásárolni szinte bármit újonnan, de használtan is. A fő gond velük általában az előrehaladott korrózió a vázon, ill. a kilómétertelítettség a hajtásláncban.
A hőszigetelés miatt egy kocka Ikarusnál ki kellene szedni a szimpla oldalüvegeket, s részben szendvicspanelt ill. hőszigetelt dupla üvegezést ( keretbe ragasztva , gumiágy nélkül) alkalmaznék.
Ez persze hatalmas munka. Persze egy időmilliomos, ügyes nyugdíjas képes lehet rá. De akkor inkább egy öreg Winebago vagy RMB és mögöttre traileren egy Smart, vagy a hátfalon keresztbe egy Suzuki Burgman.
Igényes átépítés, szép belső. Csak sajnos az alaptípus választása nem volt szerencsés.A laprugós futóművel, 4 hengeres IFA motorral számomra mindíg büntetés volt utazni/vezetni a 211-t. A méreteiben azonos, de MAN , ZF fődarabokat tartalamzó 212-es teljesen más világ. Igaz az ára miatt alig 160 db készült csak belőle.
Aztán azon is el kell gondolkozni, hogy vajon mennyi köze van egymáshoz annak az üzemeltetési tapasztalatnak és költségnek, ami egy napi használatú autóbusznál van, ami mondjuk megy évente 200ezer km-t, napi 12 órás folyamatos üzemben, meg annak, amikor egy busszal megy valaki évente 6-10ezer km-t.
Az a gumi pl, amit egy buszos vállalkozó egy év alatt elkoptat, azzal a lakóbuszos utazó elvan 8 évig.
Nekem régebben lakókocsim volt ( először kis Wilk , majd nagy ), s tavaly vettem egy öreg lakóautót.S véletlenül van öreg Ikarus is a háznál, igaz tele fotellel.
Amerikában ill. Ausztráliában vannak egyes régebbi buszok, melyek túlélői szinte 95%-ban lakónak átépítve maradtak fent.Ők a Flxible Clipper-ek.
Amennyit tudok, azért tudom, mert eredetileg úgy terveztem, hogy talán egy Constructamot hozok/újítok fel (alternatíva volt még az Otten és a Mostard). De szembejött az Eriba. Ezért gyakorlati tapasztalatokra nem került sor, csak amit összeszedtem előtte, azt tudom megosztani.
A lényeg: egyedi konstrukció, az alváz és a felépítmény is. A futómű a bogárhátu Volkswagenből van, tehát alkatrész nem gond. A felépítmény "derékig" fém váz, alulemez burkolattal. erre felülről egy üvegszálas műanyag sapka kerül. ezért tök alacsonyan van a súlypontja. További előny, hogy a favázzal szemben, a lerohadt darabok is jól restaurálhatók - hogy mennyi befektetéssel, az más kérdés.
Mindene egyedi, különösen a 70-es évekig gyártottaknak. Az üvegek, a világítás, a sárga műanyag tetőablak stb, Tehát a felújításnál két út lehet. Vagy eredeti állapotra restaurálod, akár oldtimer vizsgára, de akkor ez nagyságrenddel nagyobb szívás, alkatrészvadászat, mint egy egyszerű lakókocsi-felújítás. Vagy egy újabb darabot használati tárgynak tekintesz és jöhet a barkácsolás.
A hetvenes évekig gyártottak gyönyörűek belül, lekerekített oldalú, alu-szegélyes bútorokkal, steppelt műbőr ajtó-borítással. Igazi retró-érzés.
Az az után gyártott 2. generációt onnan ismered meg, hogy bordázott lemezzel vannak burkolva. Sajnos a belsejébe ekkor már szögletes bútorok kerültek.
A 3 generációt az áramvonalas gázpalack tartóról ismered meg. Ezek sokkal modernebb kinézetűek, szigetelt ablakokkal.
Három méretben gyártották. Nekem a legkisebb, a Condor tetszik a legjobban.
Amikor nézegettem, én arra jutottam, hogy nagyon lepukkantal nem érdemes foglalkozni. A fő probléma egyébként a korrózió. Az alváz mellett a váz is rozsdásodik,a rossz szigetelés miatt a lecsapódó pára eszi a bódé vázát a lemezek mögött.
Majd megpróbálom előkeríteni az akkor összegyűjtögetett képeket és átküldöm vagy felteszem vhova.
Ha azok a fotók nem papírképek, hanem megvannak a negatívok, diák, akkor annak a gyors és hatékony digitalizálásában tudok segíteni, ha esetleg igény formálódik rá.
A praktikuma sem megkérdőjelezhető, csak azt kell észben tartani, hogy másra való ez a jármű, és másra egy személyautó vontatta utánfutó lakókocsi.
Ha azt akarod, hogy a kempingben a vízparton az első helyen lakjál 5 hétig, akkor nem erre van szükséged.
Én viszont nem akarom, kifejezetten herótot kapok már csak attól a gondolattól is, hogy valahol 5 hétig legyek, főleg egy kempingben.
Annál inkább érdekes számomra az, hogy sok utazással körbecsavarogni a vidéket, és ehhez meg egy ilyen batár az ideális. Egy bázist kijelölve leparkolom a buszt, és a személyautóval körbekirándulok, amerre tetszik, ha meg megnéztem mindent, akkor továbbállok a nagy kramanccal 500km-rel odébb. És még csak nem is feltétlenül vagyok rászorulva a kemping szolgáltatásaira. Tudok magamnak termelni áramot akár egy kis aggregátorral, amit eldugok a busz legtávolabbi sarkában a motortérben, tele tudom pakolni a tetejét napelemmel, teljes értékű komplett zuhanyzót tudok benne építeni, és nem kell kéteurósokat dobálni egy melegvizes zuhanyhoz, mert az aljába beépíthetek akár 3 köbméter ivóvizet is tartályban, a csomagtér helyére.
Egész másra való egy ilyen, mint egy vontatott lakókocsi, azt kell figyelembe venni leginkább!
El is terveztem, hogy egy honlapot majd egyszer jó lenne... mert a magam kedvéért is megérné a munka, meg nagy szolgálat lenne a történelemnek, meg hasonszőrű diliseknek is. Csak hát, elég hátul van a feladatlistán.
Azon szerintem felesleges vitatkozni, hogy egy ilyen jármű ésszerű választás-e arra, hogy kempingezzen, vagy várost nézzen vele az ember. Több szempontból sem az, viszont azon is felesleges vitatkozni, hogy jogszabály szerint minek minősül és, hogy túlméretes-e vagy sem, mert az is egyértelmű. Mindannyiunk mondandójában van igazság, csak van aki a praktikum részéről közelíti meg a dolgot és van aki a szabályok oldaláról.
Mennyire ismered ezeket? Szeretném tudni, hogy az alvázuk mennyire problémás, illetve milyen gyártmányú, van-e hozzá futómű és egyéb alkatrész.
Azt látom, hogy az ablakai nem szabványos méretűek, de nem tudom, milyen alkatrészekkel lehet még probléma.
Mostanában volt néhány a hazai behozós kereskeőknél, pl. Dunaharasztiban. Igaz mind leharcolt állapotban volt, de laikusként úgy gondolnám, hogy ha a szélvédők és az alváz egyben van, akkol átlagos műszaki érzékel felújíthatók lennének.
Szóval, ha ismered a Constructam bódékat, szeretnélek egy kicsit kifaggatni, akár privátban is.
Gondolom a jövedelem szintje nem az volt, aki 1 millás romos ikaruszt keres. Kicsit húzós lehet egy ilyen járművet megépíteni és pár évig bóklászni a világ körül. :)
Egyébként 3 éve az Istrián gördült be abba a kempingba ahol mi voltunk két minimum 100-100 millás 15 méteres gyönyörűség. Baromi nagy volt a kemping, mégis csak a recepció melletti parkolóig engedték, mert nem tudtak volna megfordulni ha tovább megy. Ott ültek a 100 millájukon és gyalogolhattak 500 métert minden fürdésnél, a fáktól nem láttak semmit, nekem meg minden reggel belelógott a tököm a tengerbe és élveztem a csodálatos panorámát. :)
Abból kiindulva, hogy 260-as ikarust mennyi országnak gyártottak ráadásul az eredeti Rába-MAN D10-es motorral, kelet-európába, oroszországba, ilyesmi helyekre gond nélkül elmennék vele, van hozzá alkatrész ott is bőven szerintem. :)
Van egy szenzációs ismerősöm, lehet, hogy hallottatok is még anno róla, róluk. A rendszerváltás után egy Ikarusban harmadmagával körbeutazta a földet. De szó szerint. SZU, Közel-kelet, Távol-kelet, Ausztrália, USA és úgy vissza Európába. Fantasztikus megoldások voltak a buszban! Négy külön lakrész, meg ami kell. Rádió, teleszkópos antenna, légszűrő, szaniterek full, többhetes terhelésre méretezve. A végére egy motorkerékpár volt akasztva, elektromosan védve. Csak úgy pattogtak le róla a purdék ott keleten, mikor a zebránál gyorsan megpróbálták lecsavarni a krómozott tanksapkát.
A műszaki részletekhez még csak annyit, hogy már akkor sem mertek a széria motorral nekiindulni, kicserélték egy spéci MAN-ra.
És megcsinálták. Megvan minden dokumentáció nála, fotók tömegével, de publikálva nincs sehol. Nyoma sincs a neten.
A járművet meg szétszedték utána a gyárban, asszem. De az biztos, hogy nincs már meg. RIP.
1. Nem állatottam, hogy lakóautó, csupán annyit, hogy egy szimpla 3500 kg-ot meghaladó gépkocsi.
2. Ezt írtam: ugyan azok a szabályok vonatkoznak rá, mint bármelyik hasonló teherautóra. Szerintem ebben minden benne van. Amennyiben egy megegyező kategóriájú járművel engedéllyel hajthatsz be valahova, akkor ezzel is. Az hogy ezt az engedélyt megkapod vagy sem, az egy másik kérdés.
Ennek a busznak a hátuljában magaddal lehet hurcolni egy személyautót.
Ha meg nálam van a személyautóm is, akkor vajon minek akarnék bemenni várost nézni egy kurva nagy 15 tonnás autóval? Megállok a város szélén, ahol akarok, kiállok belőle a személyautóval, és megyek várost nézni, vagy 150km-t kirándulni, vagy ahová akarok.
Ha ezt fejben nem tudod összerakni, akkor értelmetlen is tovább folytatni a beszélgetést.
Szóval ez az utólsó hsz-em ezzel kapcsolatban, még mielőtt bárki azt gondolná, hogy vitatkozni akarok.
Ez egy 16000 kilós, tizen mitudom én hány méteres jármű és nem sima lakóautó.
Budapestnek például több mint a feléről ki vannak tiltva az ilyenek és nem hinném, hogy Budapest az egyetlen, aki kamion méretű nem közhasznú szállító, hanem saját szórakozásra használt járműveket nem enged be. Egyébként még a szállítóknak is behajtási engedély kell 6 tonna felett.
De meg lehet próbálni csak úgy behajtani. Majd linkeljétek a csekket, azt tovább ragozhatjuk, hogy sima lakóautó vagy sem.
Hogy minek menne be? Mondjuk mert azt írtátok sima lakóautó. A lakóautóval meg ugyebár sokszor nézünk várost is.
Se nem túlsúlyos, se nem túlméretés. Ez egy szimpla 3 személyes 3500 kg-ot meghaladó tehergépkocsi, így ugyan azok a szabályok vonatkoznak rá mint bármelyik hasonló teherautóra.
Lehet nem a termálkempingeket szereti tökáztatásilag...
Egyébként aki járt már Rallyen az biztos látott ehhez hasonló lakóbuszt.Hátulja felnyitható,mint egy kombinak és ott járnak be a versenyautóval.Tudvalévő,hogy a versenyhejszínek nem kempingek közelében vannak :)
Beszélgettem kicsit szakemberekkel, azt mondják, az a baj ezzel csupán, hogy nincs rajtuk retarder, és emiatt az EU-ban nemzetköziben szinte nem is közlekedhet sehol. Már a határon be se enged vele az osztrák, meg az olasz, meg senki sem, belföldre meg kis túlzás a verda.
De ha van egy retarderes busz, azt lehet, nem hülyeség megcsinálni ilyesmire. Gondolom az ülésekért lehet kapni pár forintot, be lehet bútorozni szépen, a hátuljába meg beállni a személyautóval, és lehet kis csillagtúrákat csinálni az autóval akármerre ócsón.
De mivel engem a kempingezés egyáltalán nem érdekel, ez nem is olyan hátrány.
A berendezése olcsóbb, hiszen a nagyobb hely miatt nem kell speciális lakókocsi bútorban ügyeskedni, az IKEA-ban berendezhető a verda vadi új cuccokkal.
Cserében lenne egy semmit sem érő - mert nincs ember aki eladásnál kifizeti a költségeidet - Ikaruszod, amivel 100 kempinből 3-4-be be tudnál állni, ott is a vízparttól legtávolabbi helyre.
Egyébként a Soci "féle" antenna nagyon jól vizsgázott. Kiraktam a lakó elé, rögzítés nélkül a szél forgatta az árbocon ide oda de a vétel tökéletes volt végig. :)
A héten eldől mi lesz a kicsike sorsa. Sokat bogarásztam a neten pót-olajhűtő ügyében. Meggyőződésem, hogy ez a megoldás. Találtam tőlem nem messze egy tuning műhelyt, ahol építenek póthűtőt termosztatikus kapcsolással. Elvben ez jónak tűnik, mert csak extrém helyzetekben működik és nem érinti a kényes elektronikát. A héten megnézik az autómat.
Tudom ez már lerágott csont... :) Volt szerencsém kipróbálni Bogácson az antennát! Mindenkit szeretnék lebeszélni róla, hogy UFO antennát vegyen. Ha eddig Soci bejegyzése alapján még mindig gondolkozott rajta Ne tegye. A kempingben, ahol Ti is voltatok, a mi antennánk meg sem szólalt még egy hangyafasznyi jelet sem hozott be... Ezért a legközelebbi próba már a nagy DVB-T-s antennával lesz majd, olyan kirakás/rögzítés megoldással mint nektek van.
Kívülről volt rajta egy kéttenyérnyi sérülés, valaminek neki tolattak vele. Belűről pedig egy kissé elütő színű tapéta, melyet diszkréten takart az ülőgarnitúra párnája...
Karosszériás czimbora kiegyengette, akkor már kicsit mögé letehetett látni, no akkor kezdett derengeni hogy a "nemzetközi helyzet fokozódik" :-))
Az már látszik hogy most csak ezek a "tűzoltás" melók készülnek el, a többit (pl. az alja) majd jövőre.
a hálófülke..
"beélesítve"
a munkavédelem is fontos... ez a berendezés legalább kifogástalanul működik :-))
Amúgy pedig köszönöm a biztató szavakat, az együttérzésetek erőt ad :-)
Mottó:" Az embert legjobban saját maga tudja megszívatni"
Nem vagy egyedül ezzel az " agyvérzés közeli állapottal", nálam is volt ilyen, mikor a szekrényrészben elkezdtem kibontani a hasonló, " picit párásodott, azért penészes, nyugtatott a kereskedő" részeket, és az egész szekrény hátulját ki kellett bontani, ráadásul a fürdő hátulja alá is áthúzódott a korhadás, amit ráadásul rendkívül amatőr módon javítotak ki!
De nekifogtam, mert a lakokocsit emberek csinálták, hát Én is meg fogom tudni csinálni!
Itt jegyezném meg, azóta találtam még hibát, de az nincs szem előtt, és ki van száradva, alkalomadtán aztán javítom majd! Erre tellett, ezt kell elfogadnom, és most már " szeretem" mert sok mindent már Én csináltam benne, az enyém!
Sok erőt, és akaratot, magadnak építed....!
Várjuk a további képeket, mert mindannyian tanulunk belőle, és Én személy szerint is örülök, ha valakinek sikerül megoldania egy ilyen problémát!
Remélem egyszer majd nekem is lesznek ilyen klímás gondjaim :-))
Addig is az engem érintő-érdeklő hozzászólásokat kimentem egy mappába, elkerülendő a későbbiek során a felesleges kérdeződést,(és a velejáró dorgálást :-))).
Antenna ügyben sokat segítettetek, eléggé tanácstalan voltam.... A tv most lett meg 51cm képátló led, (noname by TESCO) mindenféle csatikkal, + vettem egy flexi tartó konzolt is hozzá.
A reszelgetés szegelgetés még javában tart, teszek fel pár képet, borzongjatok :-))
Mivel első lakóm, nagyon nem tudtam hogy mire kell fokozottan figyelni, láttam pár aprónak tűnő hibát, "nem gond megoldom" ez volt a terv. Az apró hibák megbontás után agyvérzés közeli állapotba hoztak.... Azért a szezonra elkészül....
Elől a háló elkészült...nekem tecccik!
Ez látszott....
és ezt találtam mögötte....
Unatkozni tehát egy darabig nem fogok :-)
Viszont ha ti unjátok a kínomat, írjátok meg és nem terhelek senkit ezzel a vacakkal....
Nézhetnél gyakrabban. Nálad is van tapasztalat bőven. :)
Szerintem sokunknak újat mondtál az antibakteriális csővel. Mostmár érthető miért horror árú a klímacső.
Alul védőcsőnek viszont használhatunk bármit, amibe belefér az eredeti klímacső.
Gondolom nem bánod ha leírom amit mondtál, lehet, hogy valaki hasznát veszi. Alsó burkolatnak akár a PVC (lefolyó) cső is használható. Elég erős és megfelelő könyökökkel szerelt méreten simán áthúzható az antibakteriális cső. Nem utolsó sorban tán a legolcsóbb variáció.
Csak ritkán nézek ide, de a klímacsőhöz hozzászólnék.
Attól hogy légtechnikai cső még nem biztos, hogy jó klímához. Vezethetnek vele szellőztető levegőt a hőcserélőhöz -ből , vagy fűtéslevegőt is, ahol nincs páralecsapódás.
A mi kis lakóinkban a klíma csövekben viszont állandó lesz a nedvesedés, amit a baktériumok és gombák nagyon díjaznak. Nekik köszönhetően pedig lehet kapni légúti, a gombaspóráktól pedig allergiás megbetegedéseket is.
Ezért az "igazi" klímacsövek felülete műanyag és antibakteriális bevonat van rajtuk. Sajnos ezért drágák.
A papírcső azért is felejtendő mert a kicsapódott párától szétázik, elmállik. Ilyet már láttam is a saját szememmel.
Nem tudjátok úgy betenni a klímát, hogy mind a három kivezető egy oldalon van? A konyhaszekrény oldalon szerelt klímát ki lehet vezetni oldalt és elöl vagy hátul. Két oldalon beömlő levegő már elég hatásfokkal rendelkezik. Mondjuk szerintem még az is elég ha egy oldalon vannak a nyilások.
Nem felesleges bonyolítani, drágítani a szerelést alsó átvezetéssel?
Bár nekem 205/14-es kellett és ezekből mindenhol 30-ezerről indult a választék. Neten találtam a Gumik.com webárúházat. Kínait vettem 20 ezerért és semmi gondom nem volt vele. Szerintem sem megy egy lakókocsi annyit, hogy érdemes legyen sok-sok-sok 10-ezret költeni rá. Korrekt a kiszolgálás és a szállítás.
Most a Pözsóra is tőlük vásároltam, 4db nyári kínait. 5000 kilóméter után semmi kopás nem látszik, a specifikációban leírt menettulajdonságai abszolutt megegyeznek a valósággal, nagyon jók! 20-ezer volt darabja, szemben a minimális 45000/db márkásabb társaival szemben.
Azért az egy vicc, hogy a Gablininél nem tudták megmondani konkrétan van-e benne és ha igen, milyen olajhűtő.
Mivel a Chryslereknél mindig elől a hűtő aljában vagy közvetlen mellé szerelve van, ezért is szedem le az elejét. Ha van külön hűtő kiszedem és átmosom. Ha nem találok lent, megnézem felül, mert nekem fent van a V között a szűrő.
Ha az alsó csövet kiveszem, éktelen lyuk maradna a helyén. Ezért mondtam és mutattam végig az elején, mi az amit tudok adni és mi az amit nem. Nem egy komoly tétel, a szavatolnál biztosan találsz.
Peugeotban ugyan nem vagyok otthon, de ha Opelből indulok ki, ott szokott lenni a motorolajnak egy külön hűtő, vagy leggyakrabban olaj-víz hőcserélő.
Ha a Peugeotban is van ilyen, akkor én annak a hibájára (dugulására) tippelnék.
Előfordulhat, hogy belekokszosodott az olaj és leszűkült a keresztmetszet.
V6-os Opelnél a hengerek között a V tetején van. Kisebb motoroknál az olajszűrő házzal együtt szokott lenni. Ilyenekre gondolok, mint itt a képeken: https://www.google.hu/search?q=opel+h%C5%91cser%C3%A9l%C5%91&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=tl1sU72aB62M7AaYyYCADw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1024&bih=629#q=opel+olajh%C5%B1t%C5%91&tbm=isch
Hát azt nem tudom, hogy valaha megtérül-e az, ha a lakóra egy drága, de "ekonomibb" gumit raksz. Ez szerintem olyan mint a gázos autó, csak akkor éri meg beruházni, ha rengeteget mész vele, de a guminál egy valami biztos, hogy a C-ssel talán stabilabb a szerelvény.
Ebben a méretben nem nagyon bő a választék. nevenincs kisteher kb 13 ezerért akad, középkategóriás (pl. Semperit Comfort-Life 165/80R13 87T XL vagy Hankook Optimo K715 165/80R13 87R XL) 18 ezer körül. És ha megnézed ezek is LI 87-esek. 101/102-est nem is találtam.
A kisteher abroncsoknak viszont nagyobb a gördülő-ellenállása, és ez érdekes lehet. Fogyasztás miatt is, de az talán nem annyira fontos, hanem ha valaki gyengébb autóval vontat (mint én is), annak minden kis százalék számíthat.
Egyébként teljesen jogos a felvetés. Azért vagyok valamennyire képben, mert magam is éppen ezen vacillálok, csak a 185 R14-es kategóriában. És én is a kisteher-abroncs felé hajlok (az már LI 102-es). Nem nagyon fogom 20 ezer alatt megüszni én sem (darabját).
Csak és kizárólag egyéni vélemény: Szerintem egy lakókocsinál nem igazán kell a guminak márkásnak lennie. Egy márkás személy gumi árában már kapsz egy kevésbé márkás C-s kisteher gumit, ami 1000 kg fölött már lehet, hogy jobb választás. Az lakókocsimra Hollandiában tettek valami Kínai nevesincs 165 R13C-s gumikat, amik most 5 évesek és semmi gond nincs velük, szépen fut vele a lakó, nincs egy fia repedés sem rajta és előbb fog lerohadni a felniről, mint elkopni. Ha a Hollandoknak jó, akkor nekem is.
A csati széthúzást és nélküle való továbbhaladást már hallottam. Kerestem is a can-bus dobozt a vonohorog bekötésnél de nincs. Azért nincs mert gyári bekötésem van. Ilyenkor állítólag nincs rá szükség.
Erősen slagozva már átmostam a hűtőt de csak kívülről. Ezt egyébként is megteszem minden tavasszal. Hétvégén szedem le a lökhárítót és veszem ki a hűtőket. Kívülről látszik némi kosz, de nem annyi amennyi a problémát indokolná. Azért próba szerencse...........
Az olajrendszer átmosása jó ötlet, bár ez a fajta motor elvileg nagyon kényes a motorolajra. Körülnézek valami spéci folyadék ügyében.
Szerelőm is azt mondja, a hütők koszossága és kissebb duguláson kívül más baj nem lehet.
Esetleg a hűtőket megnézném, hogy nincsenek-e eltömődve esetleg egymás között. Bár nem tudom ezen hol milyen hűtők vannak. Egyik ismerősöm hozatta tréleren haza belgrádtól a kocsiját és csak annyi volt, hogy a klíma és a rendeshűtő között filcszőnyeg szerűen összeállt a szöszmösz az évek alatt. Ide mondjuk megbontás nélkül nem lehet még belátni sem. Esetleg olajcserekor egy motoröblítő adalékolásos átmosásos balhé sem árthat. Extrem userként talán egy flakon fékolajjal. De ezt csak félve éríom mert vannak akik nagyon félnek tőle.
Próbáld meg ezt a kettőt, mielőtt ráköltenél Gabliniékre:
Próbáld ki lakókocsival, a nélkül, hogy rákötnéd az elektromos csatlakozást (valaki "fedezzen" hátulról). Ha így nem emelkedik a hőfok, akkor csak bezavar az elektronikába a csatlakozó.
Ha negatív az előző, nézd meg lakókocsi nélküli extrém terhelésnél is, erős hegymenetben, telerakva - ne csak egyszerűen magas fordulatszámon. Ha úgy is megindul a hőmérséklet, akkor vszínűleg nem elektromos probléma.
Ez nem túl drága teszt és talán közelebb jutsz a megfejtéshez...
Menjek lakókocsival hozzájuk, ráteszik a műszert, kimegyünk autópályára és menet közben terhelés alatt mérik, jól működik-e az olajgomba?
Aztán elkezdtem számolni:
Autópálya matrica 4000+üzemanyag 40-60 kilóméterre+diagnosztika 10000+rezsiórabér..........
Most nézem az olajgombák árát, 2000ft a maximum. Asszem első körben jobban járok ha veszek egy újat és beteszem. Sajnos nem hiszem, hogy ezzel van a baj, de kizárásos alapon ez a legolcsóbb variáció kezdésnek.
Nekem régebben volt hasonló problémám egy Golffal.
A hibatárlóban nem volt benne, nem is jelentkezett mint hibakód.
Próbáld ki, hogy hideg motornál, motordiagnosztikát rácsatlakoztatva lekérdezni az összes hőmérséklet jeladó értékét. Ha valamelyik nagyon eltérő, akkor az a jeladó a hibás.
Mint mondtam egyáltalán nem biztos, hogy a rendszer ezt észreveszi, s hibaként kezeli. Érdemes rápillantani, és csak hideg motornál van értelme, mert akkor jelzi, hogy pl 20 fok, 22, fok, 16 fok... esetleg (jó esetben, ha csak ennyi lenne a problémád: 60 fok). Tehát a hőmérséklet jeladód működik, csak rosszul, ezért nem látja, mint hiba.
Egy próbát mindenképpen megér!!!!!!!!!!
Ha nem ez a probléma, akkor esetleg olajjáratban lehet némi elzáródás...vagy alapból ennyit bírna!????? Nem hiszem.
Ha jeladó lenne rossz, szóloban is ingadozna a hőmérséklet. Szólóban 160-as tempóval is stabil 90 fok az olajhő. Másodsorban pedig a diagnosztika kimutatta volna a hibás jeladót.
Chryslereknél volt tapasztalható, hogy az autómata váltó miatt minden túlmelegszik vontatásnál. Nevetett tipusok többségénél lehetőség volt plusz olajhűtő beszerelésére, ami állítólag orvosolta a problémát.
Állítólag Pozsóknál erre nincs lehetőség. ...bár szerintem ez egy járható út lehetne. Erről hallott már valaki valamit?
Már minden fórumot végigjártam, tegnapelőtt fél napot diagnosztizálták az autómat a Peugeot Gablini egyik szuperszervízében, de semmi hibát nem találtak. Az uatóm tökéletes, kritikus fordulatszámíg emelve a terhelést minden színten kifogástalan értékeket mutat.
Szólóban semmi baj, DE vontatásnál melegszik a motorolaj.
Nemrég vettem, 8 éves a 607-em. Direkt a nagyobbik motorral szerelt változatot választottam, mondván a 400feletti Nm, a 2700kcm és a 204 lóerő, együttesen mindenhova elhúzza az 1200 kilós futót.
A fogyasztásom tökéletes, az autó olyan erős, hogy elvileg akár 3 tonnát is húzhatnék vele. A forgalmiban szereplő vontathatóság közelében sem vagyok és a motorolaj mégis melegszik, már 85-90 km/ó sebességnél. Ami érdekes, hogy a vízhőfokom akkor is 90 fokon áll, ha az olaj belemegy a 150 fok, piros jelzésbe.
Azt mondták a Gablininél, hogy bármit csinálnak vele, nem tudják az olaj hőfokot 150 fok fölé vinni. Csakhogy a piros skála 140 foktól kezdődik. Irtak a Peugeot Hungáriának. Nem ismerik a problémát, senki nem hallott még ilyenről. Azt mondták menjek vele nyugodtan, de csak 80-al, úgy nem lehet semmi baj.
Voltam más szerelőknél, és kitárgyaltam sok más lakóssal is. Senkinek lövése nincs a problémával kapcsolatban. A Gablinis magyarázat nekem kicsit gyenge, mert semmi sem jó, ha a piros kálában mozog.
Végső elkeseredésemben teszem fel itt a kérdést: Tapasztalt már hasonlót valaki? Tudja valaki a megoldást? ...persze azon kívül, hogy adjam el. Mert az autó annyira szép és annyira jó, hogy nem sok kedvem volna 3 hónap után piacra dobni. :(
Ma vásároltam volna egy Tyvek Titan lakókocsi takaró ponyvát, de sajnos az én lakókocsimra nagyon nagy, így nem vettem meg. Megígérte az eladónak, hogy segítek neki azzal, hogy itt a fórumon feldobom a témát. A ponyvát egyszer használták, minden tartozéka megvan, kifogástalan az állapota. A új ára 205 000 ft körül van az eladó fix 55 000 forintér árulja, ami szerintem ajándék ár. Egy Dethleffs 430-as lakón használták, aminek kb 5 méter a felépítménye, ezért ilyen méretű lakók takarására alkalmas. Amennyiben valakit érdekel, szívesen megadom az eladó telefonszámát, ha írtok egy e-mailt a címemre. Győr környékén árulják, de a Győr-Budapest vonalon az eladó meg tudja oldani a személyes átadást.
Ha valakit érdekel akkor a google-ba írja be a "tyvek titan lakókocsi 510" szöveget és talál róla leírást magyarul.
Van a moverhez egy mérőhasáb és azt kell bepasszítani a gumi és a meghajtó kerék közé. Tolerancia nincsen megadva. Az oldalmagasság aránya megvan (találkoztam én is olyannal aki mm-nek gondolta).
Nem tudom hogy a movernél hány mm az az érték ahol már állítani kell rajta, be éppen ezért nem csak a magasság, hanem a szélesség is számít, mert mint ahogy írtam a /80-as jelzés az a profilszélesség 80%-a. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a /80 azt jelenti, hogy 80 mm magas agumi. Így egy 165/80-as és egy 175/80-as gumi oldalfal magassága között kapásból 8 mm különbség van.
Ha nincs megadva / jelölés, akkor alapesetről van szó, ami /80-as méret. Ez azt jelenti, hogy a gumi oldalfal magassága a 165-ös profil szélesség 80%-a. Gyakorlatilag neked 165/80 R13-as gumi kell.