engem mégis valamiért mozgat ez a téma (külön cég)"
Nem csinálunk egy 'kájeftét közösen?...:-)
Norbosznak van tapasztalata a nagy gépek összeszerelésében
HC-nek irodai lean-ben
Ucsitszának, Neked meg Nekem pedig összeszerelő sori fejlesztésekben....
Jó kis csapat lenne...:-DDD
Sziasztok!
Most bukkantam erre a fórumra, de nagyon rá vagyok kattanva erre a témára én is!
Ha lesz cég, beszállnék.... :-))))))
Olvasom Holden blogját is, persze, és nagyon érdekelne az lean iroda részletesen, mert szerintem is ez az egyik terület, amiben még vannak lean szempontjából kiaknázatlan területek....
Én az előző helyemen (autóipari beszállító, autóvillamossági kábeleket gyártottunk az AUDInak) 3 évig asszisztenskedtem minőségügyi területen, és előtte 6 évig is ugyanazon cég minőségügyi osztályán dolgoztam mint minőségellenőr (nálunk is volt eleinte 100% és 200% plusz raktári, kiszállítási előtti véletlenszerű ellenőrzés is!) Aztán bevezettük az ISO9001-et, VDA-t, ISO14001-et, volt 5S meg egy pici Kaizen, de aztán felszámolták a céget, mert Romániában olcsóbb volt a munkaerő. :-((((
Na szóval én nagyon szerettem a minőségügyön belül dolgozni, előbb mint mezei meós /nem melós, meós! :-) sokan keverik/ aztán meo-csoportvezető, idegenáru-átvevő, végül a minőségügyi igazgató mellett asszisztens.
Ekkor jutottam arra a döbbenetes tényre, hogy az "irodisták" azért vannak mindig olyan halálosan elhavazva, mert nincs megszervezve, optimalizálva, gépesítve, és kiegyenlítve a munkájuk!
Mit értek ezalatt? Hogy pl. mielőtt én átvettem az asszisztensi munkakört az ebben szereplő feladatokat hárman végezték, majd sorra elmentek a cégtől, jöttem én az üzemcsarnokból, és lőn... nemcsak el tudtam végezni 3 ember munkáját, de még kávézni is maradt idő, rend volt, sőt rendszer, és a végén még egy munkakört kaptam, a belső oktatásokat kellett szerveznem.
Sok még a teendő az irodai munkafolyamatok optimalizálása terén, csak néhány ezek közül (az én véleményem szerint)
- az irodai programok jobb kihasználása, rémes, mennyire nem tudják némelyek használni az Excelt, Wordöt!
- ugyanazt az adatot nem visszük fel háromszor három különböző fájlba. Ha egyszer felvittük, lehet rá hivatkozni az összes többi fájlban (ehhez érteni kéne az excelhez). Órákat lehet így megspórolni amit más, értékteremtőbb feladatokra lehet fordítani.
- folyamatokból kiszedni minden nem oda való műveletet. Pl. biztos hogy minden szir-szarra kell a főnök engedélye, aláírása; biztos hogy a havi minőségügyi jelentést meg kell kapnia a HR vezetőnek, csak mert vezető? Nagyjából fütyül rá amúgy is, meg úgyse tudja egyik kábelt megkülönböztetni a másiktól.... Mi se kaptunk a HR jelentésekből, mert nem volt rá szükségünk.
- papírfelhasználás minimalizálása, használt papír újrafelhasználása, nyomtatványok lekicsinyítése A4-ről A5-re, fele annyi papír, fele annyi hely a tárolásukra, főleg, ha meg kell őket őrizni. Hol van kőbe vésve, hogy minden papírnak A4-esnek kell lennie?
és még ezer más... ja, és a munka kiegyenlítését nem is említettem. A havi jelentéseket biztos hogy csak az utolsó napon lehet elkészíteni? Nincs olyan részfeladat, amit a hónap közben is meg lehetne csinálni? (Holden is kitért erre a blogjában)
Szóval én imádok ilyesmiken agyalni, sőt, amikor bezárták a céget, szinte örültem, mert a mi osztályunkon már nem volt optimalizálnivaló, már szinte unatkoztam.... :-))) A többi osztályon meg persze: ezt nálunk nem lehet.... mit szólna a főnök, ha képleteket használnék (!) .... összekeverné az excel az adatokat, ha képleteket használnék (!).... nekem erre nincs időm.... nem az én dolgom.... nekem azt mondták, hogy így csináljam.... eddig is így csináltuk.... stb.
A jelenlegi cégem még borzalmasabb. 4 éve vagyok itt, és még csak 1 dossziét sikerült átalakítanom. Nem arról van szó, hogy nem támogatják az ésszerűbb munkavégzést, hanem tiltva van. Pedig bombázok az ötleteimmel, de lepereg. Szerintem nem is értik, mit akarok. Így KELL csinálni és punktum.
De szeretnék lean cégnél dolgozni!!!! Nem kell, hogy leírják, hogy ők lean, csak viselkedjenek úgy!
Szék témához, csak annyit, egy ideje járok gyógytornászhoz a derekam miatt. Ha tényleg nagy tételben vesztek, szerintem két mondatot érdemes váltsatok egy ilyen témaszakértővel. Ha kell adok elérhetőséget is természetesen, de csak limitált db. számban. Nem szívelném, ha helyettem, túl sokat foglalkozna mások hátával :)
Más: Nem tudom, hallottátok-é, de megjelent az első magyar nyelvű lean-management újság. Többek közt HC cikke is felkerült a sorba, egy pár más érdekes cikkel egyetemben.
Múlt heti Napi Gazdaság mellékleteként jelent meg, de aki lemaradt volna a hard copyról, szívesen küldök neki egyet, vagy a környezetvédelem jegyében, kattintson ide:
Sztem pedig a helyes megoldás a 4 dimenzióban állítható, nem gurulós, ergonómikus támasztószék :)
A bajom az nekem egyébként, hogy sokan árulnak "hagyományos", klasszikus tömegtermelést kiszolgáló termékeket ilyen "precíziós" dumával.
De most komolyan: megint kompromisszumot kell kötni és valahol féluton kell megállni a munkatárs egészségének megvédése és a mindenféle idők, hatékonyságok kérdésében.
Nálunk sajna nem lehet fényképet készíteni, de ígérem, hogy még a héten a gemba-n utánanézek ennek a témának.
Egy olyan céggel vettem fel a kapcsolatot, akik kimondottan ergonómikus munkaszékeket gyártanak. Ők azt javasolták, hogy a preciziós szerelési munkához, mindenképpen gázrugós, legalább 3 dimenzióban állítható nem gurulós szék a megfelelő.
A mi munkavédelmiseink, csak annyit fűztek hozzá, hogy lábtartó kell a vérkeringés fenntartása miatt...
Megérdeklődtem és a következőket tudtam meg szék ügyben:
A munkavédelem állásfoglalása szerint szék, főleg irodai, gázrugós-gurulós munkabiztonsági és ergonómiai szempontból nem kerülhet sor mellé. Ha a munkahely vagy a munkatárs megkívánja, akkor un. támasztószék jöhet szóba. Ez egy olyan speciális ülőalkalmatosság, ha jól emlékszem, ami majdnem álló helyzetet jelent, de mégis pihenteti a gerincet, lábat, egyebet.
Egyéb szempontból (időveszteség pl.) így már nem is vizsgáltuk az ügyet.
Szeretném megvenni céges szlára a Learning to see c. könyvet de a főnököm látni szeretné a tartalomjegyzéket. Úgy emlékszem nektek van meg. Tudnál küldeni egy szkennelt tartalomjegyzéket?
A ".... ga nakattara dosuru?" tehát, milenne, ha nem lenne?... cikked nagyon teszett és örömmel olvastam. Igazán jól jön a gyakorlatban megoldások gyűjtésekor.
Nekem tényleg mindenről (ami nem működik megfelelően) az jut eszembe, hogy van-e rá más megoldás. Ha problémával vagy problémák miatt frusztrált emberekkel találkozom, igyekszem kitalálni, mi lehet a gond és hogyan lehetne segíteni, hogy kimásszunk belőle.
Mivel szeretném, ha minél több emberhez jutna el ez a gondolat, sokat kell írnom (ez már megy) és sokaknak kellene olvasniuk (most átalában 80-90 napi látogató van).
Talán 1szer könyvet is írok ebben a támában, ki tudja :) Bár ha én írnék, az olyan Kurt Vonnegutos lenne leginkább... vagy Salingeres.
nekem explorer 6-om van, avant browserrel... sima entert nem veszi soremelésnek, VISZONT, tök véletlenül olvastam valahol, hogy shift-enterrel szépen lehet tagolni a mondandót;)) de esküszöm semmi köze nem volt a blogoláshoz annak, ahol ezt olvastam:)
de pont jól jött:))
egyébként már akartam kérdezni, hogy azt hogy csinálod, hogy ennyire termékeny író vagy? vagy csak számomra tűnik úgy?:) én is alkotok amikor csak lehet, de általában egy témában... vírusok:)
bár, gondolom ez már nálad is foglalkozási "ártalom", illetve áldás, hogy mindenről AZ jut eszedbe... a lean:)))
azt viszont őszintén megmondom, hogy maradok a saját szerelmemnél, a six sigmánál:) csak így egyszerűen:)
most titkot árulok el: nem akarok visszamenni a gyárba dolgozni... a munkaidő beosztás enyhén szólva horror egy kisgyerekes családnak... viszont jobban belegondolva nagyon fog hiányozni a sixsigmás pörgés! meg maga a látásmód..
ami gondolom, megegyezik a lean-es látásmóddal, mely szerint ne csak azért járjunk be dolgozni, hogy teljen az idő........
A sortörésekben sajnos nem tudok távsegítséget nyújtani, nekem alapból megy, bár elmondanám, hogy tökéletesen csak Windows Explorerrel, azon belül is a 7.0-ás verzióval tudok bejegyzést szerkeszteni. Sem opera, sem firefox nem volt hibátlan...
A képet a sablondarabok menüpontbam található css (egyedi stíluslapok) sablondarabban kell kicserélni, méghozzá a #head bokkban a background image mögötti url-ben kell kicserélni a png filet. ide be kell írnod egy olyan címet, ahol a kívánt kép elérhető. ezután már csak a méretezére kell figyelni. ehhez a width és height paraméterek pixelben megadott értékeit kell figyelembe venni.
HC mai blogjához kívánkozik, hogy ott véleményztem, hogy a Lean IT-ben felhozott mai példa milyen nehezen is mehet a HR-ben, de itt osztanám meg mindenkivel, hogy a világ legnagyobb FMCG vállalatának ( lásd PG.com) magyar HR-esével beszéltem ma, és arra a kérdésemre, hogy van-e náluk munkaerőfelvétel, gyakorlatilag szóról szóra a HC által vizionáltak szerint lépésről lépésre definiálta a folyamatokat, amelyeket Lotus szoftver segítségével koordinálnak.Mi HC segítségével csak elképzeljük, a világ kapitalistább fele pedig már így működik :))
hallottad mekkorát puffant a kő, ami a szivemről esett le?;)) (33 vs. 35:D)
igen, osztom a véleményed... mi már láttuk a múltat úgy, ahogy csak mi láthatjuk, akik utánunk jönnek, azoknak hiányzik a régi rendszer, mint viszonyítási alap, akik meg előttünk járnak, azokban meg talán nagy a nyugis korszak után a vágyódás:S
de lehet, hogy ehhez már egy pszichomókus tudna csak kulcsot adni:)
Megnéztem végre a Leancentert, jó kezdeményezés :)
Tetszik, hogy mi 30-asok írogatunk ide,(ne légy zavarban rita, én 35 vagyok) mert szerintem ez azt mutatja, hogy a mi generációnk hozza meg a "jobbító szándékot" politikamentesen, nagy szakmai elhivatottsággal nemcsak az üzleti de a közéletben is.
gondoltam, hogy nem adjátok fel, nem olyan családból származtok;)))
(nagyon jó zene szól nálam, attól vagyok ilyen vigyorgós:))) david guetta feat. jd davis - on love with myself ... ha kell valakinek, szivesen átküldöm:))
na, szóval!
az piszokság, hogy 32 éves vagy! mert én 33:)))
(tök fura, hogy mostanában sok fórumon, ahol képviseltetem magamat és a nézeteimet, ki szokott derülni, hogy én vagyok a legidősebb:( nemrég még mindenhol én voltam a lefiatalabb!:))
én például nem vettem észre, hogy trend most a lean, meg a kaizen:) én is csak azért keveredtem bele, mert mindenbe belemászok, ami fel tudja dobni a gondolataimat:) (a cégnél meg erőszakszerűen nyomják az európai központból ezeket, aztán max. úgy állunk hozzá, hogy nem vesszük erőszaknak, hanem hagyjuk magunkat;))
nemtom, hogyan lehetne érdekeltté tenni az arra "rászorulókat", hogy legalább tudják meg, mire mondanak csípőből nemet...
sztem egy országos, mindent elsöprő kampányra lenne szükség...
azt például tudom, hogy jól menő vállalkozók jól menő vállalkozókkal szoktam eszmét cserélni, baráti körök alakulnak így... ha az egyik elkezdi, utána nincs megállás a többinél sem;)
már csak egy olyan önkormányzatot kellene találni, ahol olyan emberek gyűltek össze, akiknek nem az a napi gondjuk, hogy hányszor kommunistázzák meg fasisztázzák le egymást:((
(már megint sarkítok, de nálunk például a képviselő testületi ülést adják a kábeltévén... és persze mindig kicsúszik egy-két pufajkázás:(( munka meg nem halad...)
na, sztem kis önkormányzatoknál kéne kezdeni.. ahol nem 20an ülnek a testületben..
de ez csak tipp, soha nem gondoltam még ilyesmibe bele;)
akkor én valamit elbaltáztam szerintem:) (vagy nemtom, egyszerűen trükköznöm kell, hogy normálisan legyen tördelve amit írok, annyi nem elég, hogy egyszerűen kihagyok két sort... azt tuti, hogy a szerkesztő nem veszi észre:((
köszönöm egyébként:))
a képet hogyan cserélted le?;) (nem hagylak békén:D)
az jutott eszembe, hogy nálunk már szinte mindenki külsős, nem ritka, hogy komplett sorok operátorai kölcsön emberek, ezzel milliókat spórol egy hónapban a cég!
ez változó, hogy mikor, hogyan sikerül, természetesen a kölcsönzött emberek nem olyan minőségben dolgoznak...:( (nem az eszükkel van gond, hanem a látásmódjukkal;))
viszont az hótziher, hogy az anyagmozgatók nálunk külsős emberek (a takarítócég emberei konkrétan;))
volt némelyikkel gondom, mert már vitte a konténert a raktárba, pedig csak félig volt tele:))) (biztos a srác az optimistább oldalhoz tartozott;))) )
tegnap találkoztam két munkatársammal is, hát mindekettő csak panaszkodott!:((((
Köszi a bíztatást Rita! Nem adjuk fel olyan könnyedén...igaz már 32 éves vagyok, de még egy pár évig itt szándékszom öregedni :)
Többek közt ez a fórum, Holden blogja, a leancenter, vagy akármilyen konf. is ezt a szemléletváltós izgatottságot tükrözik...nem hiszem, csak azért lennénk itt mert fancy ezzel a témával foglalatoskodni, hanem elsősorban azért, hogy jobbá tegyünk valamit, amire talán van némi hatásunk - az életünket és a környezetünket.
Köszönöm Norbosz, hogy ezt elmondhattam, nélküled ma ugye nem lennénk itt!