Mutatót így nemigen toligatunk. Az edzett acél mutató sokszor így letörik, vedd úgy, hogy eddig szerencséd volt. Azt a mutatót annak rendje-módja szerint le kell venni, és helyes pozícióban visszanyomni.
A számlapok felújításán én is gondolkodtam, de aztán rá kellett jönnöm, hogy nem éri meg. Az igényes, értékes órákat gyári állapotba fel lehet újíttatni (olasz vonal), és bár nem olcsó, de egy szép arany Omega, JLC, Patek stb.. elbírja. Jó, használható számlapot készít a P.Kiss 6-7eFt-ért, a közepes órák számára ez megfelelő. A többivel meg egyszerűen nem éri meg foglalkozni. Lehet berendezkedni otthon tamponnyomásra, csak ha maketteztél esetleg valamikor, akkor talán emlékszel, hogy mekkora macera például egy festés. Nekikészülni, oldószer, szórópisztoly, aztán tisztítani, és ha pár héten belül nem festesz újra, akkor a tégely festék menthetetlenül beszárad, tehát a valóságban miden számlaphoz lehet festéket venni, előkészíteni stb... Erre vagy be kell iparszerűen rendezkedni, és szakmányban csinálni, vagy semmi értelme. Drágábban fog a végén kijönni, mint megcsináltatni profival profi módon. Sajnos a tönkrement tokú-számlapú alsó kategóriás órák (noname-k, Cornavinok, Doxák, oroszok) gyakorlatilag semmit nem érnek, alkatrésznek lehetnek jók, ha egyszer kerül egy jó számlapos-tokos, de rossz szerkezetes donor.
Ha nincsenek szinkronban a mutatók, (12 óránál semmi erotika)
akkor eddig 6 órkor, megtámasztottam a kismutatót, és helyére tóltam a nagymutatót (ez néha nem is volt könnyű, ha jó szoros volt).
Most egy igényesebb órán kellene ezt megcsinálni, aminek más baja nincs. Elgondolkodtam, hogy talán nem is így kéne csinálni.
Előre is kösz a tanácsot.
Szombaton vettem kb egy kiló órát 3 e Ft-ért az ecserin. Mire kidobáltam a rossz kvarcokat, maradt 5 működő kvarc, két helyrehozható pecek zsebóra, három doxa/helvétia fél tok, két fél cornawin (ebből lehet egyet csinálni, csak a számlap ronda, még vagy öt egyéb óra UMF és egyéb, és egy női Stowa, amiről csak ezt látom még, hogy hiányzik a billegő fedőkő tartójának egyik csavarja. (azt még nem tudom, sérült-e billegő).
Komolyan foglalkoztat a kérdés, hogy mi módon lehetne számlapokat matricázni. Valahogy levonókép nyersanyagot kellene szerezni, ha van ilyen, és rányomtatni.
Üdvözletem az órák szerelmeseinek, ahogyan olvasgattam a soraitokat felfigyeltem arra hogy a "komolyabb" szerszámok beszerzése kisebb-nagyobb nehézségekbe ütközik. Tudom, hogy ez nem egy apróhirdetési fórum, mégis úgy érzem, ide a legcélszerűbb írnom, hogy családi "hagyatékként" rám maradt egy komplett firnírgép, melyet szivesen áruba bocsájtok ha valamelyik fórumozónak szüksége van rá. Úgy gondolom, hogy egy ilyen csodálatos szerkezetnek "szakavatott" kezekben a helye, hogy még sokáig szolgálhassa az órás társadalmat. HA valakit érdekel az ajánlat ide várom tisztelettell a válaszokat. Képet természetesen megadotte-mail címre küldök a gépről.
Korábban beszéltünk plekszi beszerzésről, ami után plekszit nem, csak polikarbonát lemezt sikerült vennem környékünkön megfelelő vastagságban. Próbáltad már? Zsebóránál a 0,8-as méretnél gyönyörű eredményt mutat.
A honlapomon megtalálod egy ilyen zsebóra felújításának leírását. Amúgy a lényege annyi, hogy a nagy, központi másodpercmutató a járattól függetlenül leállítható-elindítható. Nullázni nem lehet, de a kronográf egyfajta előképe volt. A XI. század utolsó negyedéig készültek, utána már csak valódi kronókat fabrikáltak.
Tudja valaki, hogy az alábbi jelzés milyen gyártót takar? Valamint a mellékelt képen a két rugóház, kapitány órát szolgált vagy egyszerűen a járástartalék hosszítását segítette?
P.Kiss István, 1081. VIII.Népszínház u.43. Számlapfelújításhoz az egyetlen általam ismert hazai lehetőség. Még van az olasz út, az minőségileg jobb, de sokkal drágább, akármilyen óra nem bírja el.
Számlap készítéshez van valami ötletetek? Történetesen sikerült lemosni a matricát benzinnel. Soha többet nem mosok számlapot. Letraset-et nem árulnak. A legjobb volna vamilyen levonókép (matrica) mint a makettezőknek. Rémlik valahol egy órás (a Király utcában???) aki festett számlapot. Ismerte valaki hogy csinálta?
Azt nem mondhatnám, hogy gyűjteném a szerszámokat, de jó szerszámot jó áron nem hagyok ott. Jó lesz még valamire alapon elhozom. Azt viszont nagyon érzékelem, hogy fogyóban a felhozatal. Pár évvel ezelőtt még a börzékre is kihoztak általában sokmindent, alkatrészt, szerszámot - mára ez szinte teljesen elkopott. Az ismert helyeken-eladóknál is minden héten csak a fejüket rázzák, hogy nem jött semmi efféle. Esetleg előkerül egy hiányos, rozsdás zsakó. Sajnos.
Sajnos csere nálam nem jöhet szóba, mostanra jött össze annyi szerszám, amire azt mondom, hogy alapnak jó - és sajnos fölösleg nélkül, azaz nincs cserealapom.
Az érem másik oldala, hogy persze ez nem jelenti azt, hogy megvan mindenem - korántsem, és igazából nem tudnál akkora összeget mondani, amit ha elköltenék szerszámokra, akkor azt mondanám, mindenem megvan :)
Ez egy életen át tartó folyamat, illetve aki azt mondja, hogy megvan minden szerszáma, és egyik helyett se tudna jobbat elképzelni, az vagy tényleg elért mindent, vagy gyakorlatilag abbahagyta a "kreatív" óráskodást...
Van esztergámat részben cseréért, van két teljes zsakóm+egy hiányos, három szegecselő készletem: egy alap, egy magyar kézi, s egy bergeon állványos. Kézpénzt nagyobb összegűt, csak fontos esetben mozdítok, inkább csere. Természetesen nem dicsekedni akarok, csak jelzem nálunk szerencsére kissé más a helyzet.
Itt a keleti végeken még nem találkoztam senkivel akimszerszámokra vadászik. Ez segít a beszerzésben -kereslet hiánya, s az árakat is lenyomja -ez jó. Biztos vagyok, hogy felbukkan eyg firnir is csak várnom kell.
A szerszámokat is gyűjtöd, vagy csak az órákat? Másként a szerszám csak haználati szempontból fontos?
Sajnos ezt csak megerősíteni tudom. Vidéken meg pláne lehetetlen a helyzet. Mind az óramosómat, mind az esztergámat APT-nek köszönhetem. Még az első szegecselőmet is. Vibrót se azért fabrikáltam (fabrikálok) magam, mert erre vágyom.
Vaterán - Ebay-en előforduló eszközök meg zsákbamacskák. Néhány fotóról nem mindig lehet megítélni az állapotát, a firnírgép marói is lehetnek leharcolt állapotban, pótolni meg tényleg lehetetlen - vagy egybe veszed meg, vagy sehogy.
Idehaza talán a legprecízebb azt mondani, hogy sem kereslet, sem kínálat nincsen. Minőségi, jó állapotú szerszámból legalábbis nincsen. Például tényleg komplett esztergát sem láttam még kínálni. A magamét is évekig patkolgattam, mire "kigömbölyödött". Újonnan meg horror az egész. Egy valóban teljesen felszerelt új Boley eszterga tizenezer eurótól indul.
APT! A firnirgépen túlvagyok, a srác megspórolhatta volna nekem az ügyet a minimálárral, akkor én balga nem reménykedtem volna. Egyébként mennyire jellemző, hogy nincs kereslet "komolyabb" szerszámokra? Rajtam kívül curiosum ajándék jelentkezett be, de nem licitált.
Tomotius: Ezen átszaladtam: a firnírért kár. Ha vigasztal, legalább ennyire komplett szettet még soha nem láttam 100 alatt odaadni. A Breguet hajszálrugónál a peckek közötti távolság elméletileg a hajszálrugó vastagságának a kétszerese - vagyis jó szoros. Ha már "lötyög", az rontja a szabályozhatóságot.
Hát persze hogy logikusabb. Egyébként elég vékonyak a mutatók, nem látszik az ugrás. És ha úgy lenne ahogy mondtad, és keret volna, akkor én is egyből rájöttem volna, mert hát akkor látszana a keret a fehér részen. De két méterről nézve nem könnyű meglátni. Nekem még felmerült a folyadékkal töltött mutató is, meg az, hogy valójában két mutató van egymás alatt, és az egyik elkad valahogy, vagy bebújik a fél számlap alá, vagy megfordítja valami 9 és 3 óránál kilógó pöcök. A múltkor láttam egy karóra reklámot, hogy éjszaka lerövidül a kismutató, és egy másik skálán megy
Na ennyit. Tényleg nem akartam ezzel ezt a szakmai fórumot terhelni, csak rossz helyre kattintottam. Bár a svájci óra fórumra nehéz témákat becsempészni. Például továbbra is foglalkoztat a visszafelé járó óra. Nektek sincs ötlet, csinálni, vagy venni.
És a számlap sem sem polárszűrős (Bár jó ötlet). Annyit segítek, hogy a megoldás értelemszerűen primitív. (szóval például nem fordulnak meg a mutatók a tengelyük körül)
Elnézést kérek, nem ide akartam tenni, hanem a svájci órák fórumára. Most már mindegy, áll a feladvány. (de nem olyan nagyon ravasz)
Köszönöm a szegecselőgépes javaslatokat.
Tegnap éjjel mutatólevevővel sikerült az órakerék csőtengelyét kiszakítani a keréből. Még nem néztem meg, de lehet hogy ráragsztották pillatragasztóval (mik vannak).
A képen látható egy kvarc asztali óra. A számlap felső része fehér, az alsó fekete. A mutatók fehéren látszanak a fekete alapon. Mit fogunk látni 10 óra 10 perckor.